Behuizingen

Fractal Design Meshify 2 Compact Gray TG Light Tint review

product-image

Fractal Design Meshify 2 Compact Gray

9.1

De Meshify 2 Compact is een stijlvolle behuizing waarin gemakkelijk gebouwd kan worden, mede omdatde bovenkant losgehaald kan worden. Dankzij het Tempered Glass zijn de onderdelen prima te zien, al levert Fractal Design zelf geen verlichting. Koelprestaties zijn prima maar plaats brackets vooraf op het moederbord voordat je deze inbouwt.

Top
 • Makkelijk om een pc in te bouwen
 • Verwijderbare bovenkant
 • Koelt heel goed
 • Lekker stil
 • Prima bouwkwaliteit
 • Stoffilters makkelijk te verwijderen
flop
 • Geen easy mounting voor harde schijven
 • Opening bij moederbord tray had ietsjes groter gemogen
 • Standaard geen RGB (voor sommigen juist een pluspunt)

Voordat ik de review van deze Meshify kast ga beginnen wil ik Fractal bedanken voor het beschikbaar stellen van deze behuizing. Het is de eerste review in hopelijk een reeks reviews met deze nieuwe partner.

Wellicht heb je de naam Fractal Design ooit wel eens gehoord. Het Zweedse merk bestaat pas 15 jaar maar heeft in die 15 jaar toch al een behoorlijke naam opgebouwd in de computerwereld. Niet vanwege het concept dat de producten helemaal aan te passen of uit te breiden zijn (denk IKEA) maar vanwege de kwalitatief goede producten die het merk tot op heden al op de markt heeft gezet. Op deze manier hebben ze een goede reputatie waar ze best trots op mogen zijn. De producten staan bekend als kwalitatief hoogstaand, men weet ook precies wat ze doen.

Ze zijn actief in een aantal productgroepen maar de grootste groepen zijn toch wel de kasten, koelers en voedingen. Ventilatoren mogen overigens ook niet ontbreken. Tevens zijn ze erg betrokken bij communitymods waarmee ze casemodders helpen om aangepaste builds te maken. Cases zijn toch wel hetgeen waar het bedrijf groot mee is geworden. Zo is er de Define serie die meermaals awards heeft gewonnen voor hun ontwerp en stilte. Ook de Node kasten zijn erg geliefd vanwege de stijl waarop een Mini-ITX computer in elkaar gezet kan worden. Denk maar aan de Node 202 die er meer uit ziet als een mediaspeler bij de televisie.

Vandaag gaan we het echter hebben over een andere kast van Fractal namelijk de Meshify 2 Compact case. In dit geval hebben we de Meshify 2 Compact Gray TG gekregen. Een vrij compacte kast die er netjes en strak uitziet, kwaliteit moet uitstralen en toch moet zorgen voor goede koeling. De prijs van deze kast ligt op het moment van schrijven op ongeveer €130,-. Een redelijke prijs voor een kwaliteitskast. Maar is deze kast ook daadwerkelijk een kwalitatief goede kast? Dat gaan we zien in deze review.

Laten we eerst eens naar de specificaties kijken van deze behuizing.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Fractal/Meshify2C/Specs1.jpg

Een hele waslijst met specificaties. En ook al mag hij compact heten, hij is voorzien van veel features. De kast is gemaakt van staal en bevat aan één kant een Tempered Glass paneel. De kast is geschikt voor ATX moederborden en kleiner. De afmetingen zijn 42 bij 21 bij 47,5 centimeter wat de kast een volume geeft van 39,4 liter. De kast weegt leeg 7,7 kilo. Natuurlijk wordt de complete computer zwaarder naar mate er onderdelen in geplaatst worden. De videokaart kan maximaal 36 centimeter lang zijn terwijl een koeler maximaal 16,9 centimeter hoog kan zijn. Standaard moet een luchtkoeler dus prima passen. Natuurlijk kan er ook gekozen worden voor een waterkoeling opstelling.

De Meshify 2 moet uitblinken in het koelen van het totale systeem. Zo kunnen er tot maximaal zeven ventilatoren in de kast geschroefd worden. Dit is afhankelijk van de grootte van de ventilatoren. Zijn dit 120mm ventilatoren dan zijn het er zeven maar wordt er gekozen voor de 140mm ventilatoren dan kunnen er maar maximaal vier geplaatst worden. De kast zelf komt al met één 120mm ventilator aan de achterkant en twee 140mm ventilatoren aan de voorkant. Tevens is er aan de voorkant ruimte voor maximaal een 360mm radiator terwijl er aan de bovenkant een radiator van maximaal 240mm geplaatst kan worden. Om het systeem stofvrij te houden zijn er op meerdere plekken stoffilters geplaatst.

De kast zit vol met verschillende features, iets wat je ook wel mag verwachten van een kast uit deze prijsklasse. Allereerst is er het Tempered Glass paneel wat netjes aansluit op de zijkant van de kast waardoor het één geheel vormt. Deze is ook makkelijk los te trekken zonder dat je gereedschap nodig hebt. Opslag mogelijkheden zijn er ook voldoende: er is plek voor twee 3.5 inch schijven in de brackets onderin en er kunnen tot vier SSD’s extra in de kast geplaatst worden. Daarvoor levert Fractal twee brackets mee, de andere twee moeten los gekocht worden als je die ruimte wilt gebruiken. Tevens zijn de kabels makkelijker weg te werken volgens Fractal door het toevoegen van drie clips en zes repen klittenband. Of dit ook zo is zien we verderop in de review

Nog een kleine handigheid wat een ergernis kan zijn tijdens het bouwen van een computer: de bovenkant kan helemaal losgehaald worden. Zo is er meer ruimte om het moederbord in te bouwen, de connectors op het moederbord aan te sluiten en de kabels fatsoenlijk weg te werken. Er is ineens een zee van ruimte tot je beschikking waar je voorheen moeilijk moest doen om bijvoorbeeld de EPS connectoren op het bord te prikken. Dat is hier niet meer nodig. Twee schroeven loshalen en het bouwen wordt een stuk makkelijker.

Wil je meer informatie over de Meshify 2 Compact, kijk dan op de site van Fractal

Terug naar boven

Tijd om de doos er eens bij te pakken en te zien wat er allemaal geleverd wordt met de kast.

De doos van de kast is niet de meest spetterende variant die we langs hebben zien komen. Het ontwerp is vrij simpel gehouden. Deze is bruin met op de voorkant de naam van de kast. Verder staat er een tekening van de kast op de voorkant terwijl links daarvan de specificaties staan vermeld. Draaien we de doos om dan zien we de kast weer terug maar dit keer uit elkaar gehaald en zien we dat onderdelen genummerd zijn. De tekst die erbij staat is de uitleg van de verschillende onderdelen. Maken we de doos open dan zien we aan de binnenkant van de doos overal het Fractal logo terug. Ook zien we twee stukken piepschuim die de kast op zijn plek moeten houden. Daartussen zien we nog een stuk schuim met wederom het logo. Dit moet de voorkant van de kast beschermen tegen krassen (of messen).

Halen we het geheel uit de doos dan zien we dat de kast netjes in plastic verpakt zit. Dit wederom om de kast voor eventuele krassen te beschermen. In de doos vinden we een handleiding met allerlei informatie hoe de verschillende onderdelen van een computer geïnstalleerd kunnen worden en wat er allemaal geleverd wordt bij de computer. De rest van de accessoires zitten verstopt in de harde schijf bracket . Dit is een vierkant doosje waar ook op staat wat er in het doosje zit. Eenmaal uit het doosje zien we een zakje met de verschillende schroeven, tiewraps en een microvezel doekje om het glas netjes op te poetsen zodat de pracht en praal van de computer terug te zien is.

Als alles dan uitgepakt is dan zien we de kast in volle glorie. De kast is mooi in het zwart en grijs uitgevoerd. Op het gedeelte van het glas zien we ook een sticker zitten dat het hier toch echt gaat om glas. Daar doorheen kunnen we al een beetje de binnenkant bekijken, waar we verderop dieper op ingaan.

Terug naar boven

Nu de kast uit de doos gehaald is kunnen we beter gaan kijken wat we eigenlijk krijgen.

Zoals de naam op de doos al doet vermoeden is de kast in het lichtgrijs uitgevoerd. Natuurlijk is het glas niet grijs maar deze is wel donker getint. Dit geeft het geheel een mooie uitstraling en het is mogelijk om de binnenkant van het systeem te bekijken. Vooral verlichting moet daar goed doorheen te zien zijn. De kast heeft geen eigen verlichting dus mocht je verlichting willen dan is dat iets waar zelf voor gezorgd moet worden. De andere kant van de kast bevat een normale kap. Hier kunnen kabels makkelijk weggewerkt worden zonder dat ze te zien zijn. Wat ook opvallend is is dat er bijna geen schroeven zijn. De kap en het glas zijn op een andere manier bevestigd, daar zo meer over. De voorkant van de kast is compleet gemaakt van mesh. Er zijn geen sloten aanwezig om kaartlezers of DVD station in te plaatsen maar deze worden anno 2022 meestal extern gebruikt.

Gaan we beter kijken naar de voor- en achterkant, beginnend met de achterkant. Onderin zit een bracket die vast zit met twee schroeven. Deze moet losgehaald worden zodat er een voeding op geschroefd kan worden. Daarboven zitten de afdekplaten voor de PCIe sloten. Deze zijn geperforeerd zodat hier ook lucht doorheen kan. Verder naar boven zien we nog meer kleine openingen waar een ventilator achter verstopt zit. Dit is een 120mm ventilator die ervoor moet zorgen dat warme lucht zo snel mogelijk uit de kast afgevoerd wordt. Links daarvan zit de opening voor de I/O aansluitingen van het moederbord. Deze zit een beetje naar binnen geplaatst de kast in en sluit dus niet naadloos aan op de rest van de kast. Op zich niet zo erg. Aan de voorkant van de kast zien we het logo op een aluminium plaatje zitten. Dit ziet er best stijlvol uit al zeg ik het zelf. De voorkant tenslotte is voorzien van veel fijn mesh en een patroon wat het geheel een speels uiterlijk moet geven terwijl het wel zorgt voor aanvoer van koele lucht.

Op de bovenkant zien we weer een mesh paneel terug. Zo kan de warme lucht via de bovenkant uit de kast geblazen worden. Let wel: hoe meer mesh en filters er aan één zit, hoe minder goed de airflow wordt. Halen we de bovenkant los dan zien we een filter die makkelijk losgehaald en schoongemaakt kan worden. Al verwacht ik niet dat dit vaak hoeft te gebeuren aangezien hier een ventilator komt die ervoor zorgt dat stof weggeblazen wordt. Aan de voorkant van de kast zitten de knoppen om de machine aan te zetten. Tevens zitten daar twee audio poorten: één voor een headset en een ander voor een microfoon. Rechts daarvan zit een enkele USB-C aansluiting wat de nieuwste standaard is. In het midden zit de aan/uit schakelaar terwijl rechts daarvan een reset knop zit. Helemaal rechts vinden we nog twee USB 3.0 poorten. De onderkant tenslotte is, net als de bovenkant, voorzien van een stoffilter. Deze is via de voorkant los te halen wat alleen maar handig is. De meeste filters moeten via de achterkant losgehaald worden of zitten op een andere manier vast. Hier zien we tevens de schroeven zitten waarmee een harde schijf kooi verschoven kan worden.

Terug naar boven

Tijd om de kast eens van binnen te gaan bekijken. Om het glas te verwijderen is het niet nodig om schroeven los te halen. Het glas moet alleen van de behuizing af geduwd worden, iets wat een beetje kracht kan kosten. Gereedschap is niet nodig. Als dit los is zien we ook waarom dat is. Het glas zit vast met een pushpin techniek. De ronde bol die op het glas zit kan in de rand van de behuizing geklikt worden, wel zo prettig. De onderkant van het glas heeft nog een paar “haken” zitten. Hiermee kan het glas op de juiste plek geplaatst worden in de behuizing zodat dit daarna netjes vastgeklikt kan worden. Wel zo prettig.

Nu het glas helemaal weg is kunnen we de binnenkant van de kast bekijken. Onderin zien we een complete tunnel zitten waar onder andere de voeding in geplaatst wordt. In deze tunnel staat het logo en de naam van de fabrikant gedrukt. Aan de bovenkant van de tunnel zien we wederom perforatie terug. Dit kan dienen als opening waardoor warme lucht de behuizing in geblazen kan worden of juist warme lucht uit de kast gezogen kan worden, al stijgt warme lucht juist op. Ook zien we tegen de moederbordplaat aan openingen zitten waar kabels doorgevoerd kunnen worden voor het moederbord of videokaart. Deze is voor het grootste gedeelte afgewerkt met rubber. Aan de achterkant vinden we de I/O covers die met duimschroeven zijn vastgezet. En ook al zijn dit duimschroeven, een schroevendraaier is wel aan te raden. Daarboven zien we de ventilator zelf terug. Deze is niet voorzien van verlichting, daar moet zelf voor gezorgd worden mocht je dat willen.

In het moederbord tray zien we een grote opening zitten. Via deze opening kan er een koeler geplaatst worden zonder het hele moederbord los te moeten halen. Of dit ook goed werkt zien we later in de review terug. Daaronder zit een plaat waar twee SSD’s aan de andere kant op geplaatst kunnen worden (daar komen we zo nog op terug). Onderin aan de voorkant zien we twee afdekplaatjes die weggehaald kunnen worden. Deze zijn geplaatst zodat de koele lucht in de tunnel blijft en niet alle kanten op gaat. Mocht je een radiator willen plaatsen dan kunnen er één of twee van deze plaatjes verwijderd worden zodat de radiator ook daadwerkelijk past in de kast. Voorin vinden we twee ventilatoren die moeten zorgen voor extra airflow. Wat we ook op de tray zien zijn rubbers die de kabeldoorvoer afwerken. Wel zo netjes: zo worden de kabels beschermd en kan er de airflow verstoord worden. Als laatste vinden we bovenin een stoffilter en het rooster dat ervoor moet zorgen dat warme lucht meteen naar buiten afgevoerd kan worden.

Gaan we de andere kant eens loshalen om te zien wat daar zit. Ook dit gebeurt door het lostrekken van het zijpaneel, net zoals bij de glasplaat het geval is. Deze kant is geheel in het zwart uitgevoerd, al zie je deze kant niet als het goed is. Toch een pluspunt voor de afwerking. Rechts onderin zit de plek waar de voeding geplaatst wordt. In deze ruimte zijn vier verhogingen te vinden die afgewerkt zijn met een stukje rubber. Hier komt straks de voeding op te rusten en dankzij het rubber kunnen de trillingen niet doorgegeven worden aan de kast. Aan de andere kant van de tunnel zien we de harde schijf kooi zitten waar ruimte is voor twee schijven. Zoals we straks gaan zien kunnen dit zowel 2.5 als 3.5 inch harde schijven zijn. Net zagen we ook nog twee plekken voor 2.5 inch SSD’s aan deze kant. Hier zijn twee aparte brackets voor geplaatst. Natuurlijk kan er ook iets anders op geschroefd worden zoals een LED controller. Rondom de achterkant zien we klittenband zitten. Hiermee kunnen kabels straks weggewerkt en bij elkaar gebonden worden. Ondanks dat deze kant niet te zien is geeft het wel een fijn gevoel als ook deze kant netjes afgewerkt is. Ook kunnen kabels dan wat minder makkelijk los raken. We vinden tevens oogjes waar tie wraps aan vastgemaakt kunnen worden. Links zien we als laatste nog een geleidingssysteem waar de kabels doorheen kunnen lopen en weer vastgezet kunnen worden met klittenband.

Om de ventilatoren aan de voorkant kunnen vervangen of extra fans bij te plaatsen moet de voorkant van de kast losgehaald worden. Dit kost wel redelijk wat kracht. We zien daar de plekken zitten waar de schroeven doorheen kunnen of waar je de bestaande ventilatoren los kunt halen. Bovenin zien we een kleine strip zitten die licht kan geven wanneer de machine aan staat. Dit is enigszins door het mesh heen te zien maar het is niet storend. Omdat de voorkant van mesh is kunnen eventuele RGB fans ook door het mesh heen te zien zijn. Aan de onderkant zit een stoffilter. Het handige is wel dat dit filter via de voorkant verwijderd wordt. Het is dus makkelijk om dit filter schoon te maken zonder de computer te moeten verplaatsen. De voorkant is helemaal van mesh gemaakt en houdt stof tegen terwijl er lucht doorheen gezogen kan worden. Dit mesh filter zit in het frame geklikt en kan makkelijk losgehaald worden. Dan pas zien we dat het niet één laag is maar twee lagen. Het voorste deel is het metalen deel, het achterste deel is eenzelfde filter als we aan de onderkant vinden. Zo kunnen beide kanten goed schoongemaakt worden.

Terug naar boven

Nu we de complete behuizing bekeken hebben is het tijd om een computer in de kast te gaan bouwen. Op die manier is goed te zien waar eventuele problemen zitten in de kast. We maken gebruik van de volgende onderdelen:

 • Intel Core i5 11600K
 • ASUS Z590 Maximus XIII Hero moederbord
 • 2 x 8 GB Corsair Vengeance LPX 3200 MHz C16 geheugen
 • Cooler Master Masterliquid ML240P Mirage waterkoeler
 • Be Quiet Dark Rock 4 luchtkoeler
 • 120GB Kingston A400 SSD
 • 2TB Seagate Barracuda ST2000DM001 harde schijf
 • Nvidia GeForce RTX 3060 Ti 8GB videokaart
 • Cooler Master V750 750 Watt voeding

In de lijst zien we twee koelers: een luchtkoeler van Be Quiet en een waterkoeler van Cooler Master. We gaan ook beiden monteren om te zien wat later de uiteindelijke prestaties zijn van de kast ten opzichte van een open testbench. Het voordeel van de gebruikte koeler is dat er lucht over de VRM’s geblazen wordt waardoor die temperaturen wat lager worden. Een waterkoeler zorgt over het algemeen voor wat lagere temperaturen van de processor maar blaast geen lucht over de VRM’s waardoor deze temperaturen hoger uitvallen. Voor beiden is wat te zeggen.

We gaan beginnen met het inbouwen van de voeding. Aangezien we zijn overgestapt naar een bord met twee EPS connectoren zijn we ook gewisseld van voeding. De Be Quiet Straight Power had geen ondersteuning voor twee EPS connectoren en dat heeft de Cooler Master V750 voeding wel. Om deze voeding in te bouwen moeten we de bevestigingsplaat loshalen van de achterkant van de kast. Deze leggen we op de voeding en schroeven we vast op de juiste plekken. Zorg er ook alvast voor dat de kabels die je nodig hebt op de voeding geprikt zitten. Dit scheelt extra werk en het feit dat het lastiger is een kabel de koppelen aan de voeding als deze ingebouwd zit. Schuif de voeding met de kabels terug in de kast en schroef de twee duimschroeven vast. Vervolgens kunnen de 24-pins ATX connector en de twee 8-pins EPS connectoren alvast door de daarvoor bestemde gaten gehaald worden. Dat het laatste niet echt nodig is zien we later in de review.

Het volgende onderdeel is een harde schijf. De 3.5 inch schijf levert nog steeds de meeste ruimte per euro dus kan voor sommige mensen nog steeds nuttig zijn. Om deze te monteren hebben we een bracket nodig samen met schroeven en rubbers. De rubbers moeten in de openingen van het bracket geschoven worden. Dit om trillingen te dempen en niet door te geven aan de kast. Leg de schijf op de rubbers en schroef deze vast met de bijbehorende schroeven. Schuif de schijf terug in de kooi en zet deze vast. Daarna kunnen de kabels van de voeding en de data aangesloten worden. Jammer alleen dat het meer werk kost dan nodig, een snel kliksysteem zou fijn zijn voor het plaatsen van een schijf.

Het is ook mogelijk om in de brackets een 2.5 inch SSD te schroeven. Daar hebben we de rubbers niet voor nodig maar deze wordt rechtstreeks op het bracket geschroefd. Daar zijn wel andere schroeven voor nodig. Plaats de schijf op het bracket en schroef deze vast met de juiste schroeven. Schuif de slede terug in de kooi en sluit de kabels aan. De andere locatie is achter het moederbord. Haal daarvoor een bracket los, draai deze om en leg deze op de schijf. Pak daarna de benodigde schroeven en zet de SSD vast. Schroef hem daarna weer terug op de achterkant van de moederbord tray. Sluit de kabels aan en de schijf is klaar voor gebruik.

Een handigheid van deze kast is dat de bovenkant helemaal losgehaald kan worden. Hierdoor is er veel meer ruimte om de pc goed in elkaar te zetten. Het eerste wat we moeten doen is de bovenkant van de kast loshalen. Dit doen we door het lostrekken van de kap aan de bovenkant. Leggen we deze aan de kant dan zien we een stoffilter zitten die makkelijk los te halen is. Dit is een kwestie van naar achter schuiven zodat deze opgetild kan worden. We houden vervolgens een metalen frame over. Dit frame zit met twee schroeven vast. Halen we deze schroeven los dan kan hij uit de kast gehaald worden. Zo is het veel makkelijker om de onderdelen in de kast te bouwen.

Denk bijvoorbeeld aan het moederbord. Deze hoeft niet meer moeilijk via de zijkant in de kast gehangen te worden maar dit kan nu ook via de bovenkant. Aan de achterkant van de kast zien we dat het I/O gedeelte in een soort inkeping zit. Wellicht is dit gedaan om de aansluitingen ietwat te beschermen. Het bord valt makkelijk op zijn plaats en kan dan vastgeschroefd worden. Daarna kunnen de 24-pins ATX connector en de twee 8-pins EPS connectoren op het bord aangesloten worden. Vooral het laatste is nu makkelijk aan te sluiten nu de bovenkant weg is. Normaal is het best lastig om deze connectoren op het bord te prikken.

Het volgende wat we doen is het aansluiten van de verschillende kabels die in de kast hangen. De connector van de front audio aansluitingen prikken we linksonder op het moederbord. De USB 3.2 connector sluiten we aan de rechterkant aan op het bord. Helaas is deze niet haaks dus steekt hij wat uit. De USB 3.0 connector staat wel haaks en aangezien de aansluiting op dit bord vlak bij een doorvoer zit kan deze mooi weggewerkt worden. Dat hebben we anders gezien. Rechts onderin hebben we de losse connectoren voor de aansluitingen aan de voorkant. Konden we de kabel van de USB 3.0 connector al mooi wegwerken, hetzelfde kunnen we doen met de SATA kabels van de harde schijven. Deze vallen precies in een opening waardoor er weinig te zien valt. Hebben we nog de ventilatoren die aangesloten moeten worden. Daarvoor zitten verspreid over het bord aansluitingen. Ze zijn prima aan te sluiten al zou de kabel van de ventilator aan de achterkant nog ietsjes langer mogen zodat deze via de achterkant van de tray loopt in plaats van de voorkant.

Dan wordt het tijd om de koeler te plaatsen. We beginnen met de waterkoeler aangezien dit proces de meeste stappen kent. Om de pomp/koelblok te kunnen plaatsen moet er een backplate aan de achterkant geplaatst worden. Helaas is het vrij lastig deze te plaatsen als het bord in de kast zit. Aan de linkerkant is net niet genoeg ruimte over. Daarom moet je of het moederbord iets los halen of de backplate al monteren voordat het bord geplaatst wordt. Als deze op zijn plek zit moet hij vastgezet worden met vier pinnen. Het loshalen van de bovenkant heeft nog een voordeel: deze bovenkant kan nu al op de radiator geschroefd worden. Leg de plaat op zijn plek en zet hem vast met de juiste schroeven. Daarna kan de bovenkant weer teruggezet worden op de plek waar het hoort. Zorg er wel voor dat de kabels van de ventilatoren aan de achterkant zitten, zo kunnen ze netjes weggewerkt worden. Ook is het handig om de verschillende kabels van de bovenkant op het bord te prikken, de koeler blokkeert deze namelijk als de bovenkant terug geplaatst is. Als laatste zetten we het koelblok vast op de pinnen van de backplate met de duimschroefjes.

Het laatste wat we gaan inbouwen is de videokaart. Daarvoor moeten we eerst twee sloten vrij maken. Dit doen we door de twee duimschroeven los te halen. Mochten deze te strak zitten dan helpt een schroevendraaier wel. Let overigens wel op eventuele kabeltjes die in de weg kunnen hangen. Haal de plaatjes weg en klik de kaart op zijn plek. Vervolgens kunnen we de duimschroeven weer terug in de kast draaien. Als laatste sluiten we de stroomconnector aan op de kaart en proberen we de kabel zo mooi mogelijk weg te werken. Helaas komt deze deels langs de kaart te liggen.

Als laatste gaan we proberen van de berg met kabels iets fatsoenlijks te maken. Al komt er een kap aan deze kant, het is toch beter om alles netjes weg te werken. Fractal heeft een mooie kabelgoot aan de linkerkant gemaakt waar met behulp van klittenband de kabels vastgezet kunnen worden. Ook kunnen kabels met tiewraps vastgezet worden op de oogjes aan de achterkant. Na even te stoeien krijgen we een mooi afgewerkte achterkant te zien waarbij de kap weer netjes op de kast gezet kan worden. We moeten ook de bovenkant weer terug plaatsen. Plaats het stoffilter weer op zijn plek en klik de kap terug waar het hoort. Als we de kast dan omdraaien dan zien we dat alles netjes afgewerkt is. Helaas kan door het patroon van de tunnel iets van de bekabeling te zien zijnals je er goed op let. Plaatsen we het glas terug dan ziet alles er strak uit.

De kast zelf heeft geen verlichting maar het bord en de koeler wel. Deze zien er door het donkere glas netjes uit. Natuurlijk is het mogelijk om nog meer verlichting aan te brengen als je dat zou willen. Daar moet dan wel een extra investering voor gedaan worden.

Terug naar boven

Voor de meeste mensen is een computerkast niets meer dan een kast waar de verschillende onderdelen ingebouwd zitten. Een computerkast moet er ook mooi uit zien want je moet er toch de hele tijd naar kijken. Maar wat minstens zo belangrijk is zijn de prestaties van een kast. Het is wel handig als er genoeg koeling aanwezig is om de computer zelf koel te houden anders verandert een computer vrij snel in een oven. Vandaar dat we een aantal tests uitvoeren op het standaard systeem wat net ingebouwd is. De kast zelf is voorzien van een mesh voorpaneel, heeft twee ventilatoren aan de voorkant zitten en één aan de achterkant. Dat zou al het idee moeten geven dat het met de koeling wel goed zit. We kijken niet alleen naar de temperaturen in rust maar ook naar de temperaturen wanneer alleen de processor vol belast wordt met Cinebench, de temperaturen in Unigine Heaven (waarbij de videokaart het zwaar heeft) en Doom Eternal (wat een mix is van hoog CPU en GPU verbruik). Alle tests worden uitgevoerd bij een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Waterkoeling

Aangezien de kast net opgebouwd is met een waterkoeler beginnen we ook met deze testresultaten. Voor de processor maakt het in rust niet zoveel uit of de pc nu in een kast zit of niet. De temperatuur blijft 26 graden. De temperaturen van de overige onderdelen zijn wel 3 tot 5 graden lager ten opzichte van een open testbench. Dit zien we ook terug bij de Cinebench test. De waarde van de processor blijft ook hier gelijk terwijl de VRM’s maar 2 graden koeler worden. De chipset wordt maar liefst 8 graden koeler wat alleen maar goed is. In Heaven zien we dat alle temperaturen een fractie lager liggen. Bij Doom Eternal zien we toch dat de processor en videokaart iets warmer worden terwijl de VRM’s en de chipset temperaturen wat lager liggen. Toch weet de kast de onderdelen vrij koel te houden.

Luchtkoeling

Tijd om de waterkoeler te wisselen met een luchtkoeler, in dit geval de Be Quiet Dark Rock 4. En eigenlijk kunnen we hier kort zijn over de conclusie. Bij het gebruik van een luchtkoeler zijn bijna altijd de temperaturen lager dan buiten de systeemkast. Soms scheelt het niets of maar één graden maar het is ook goed mogelijk dat er een verschil is van maar liefst 9 graden. Dankzij de aanwezige ventilatoren wordt er een betere airflow gecreëerd waarbij de warmte beter afgevoerd kan worden. De temperaturen liggen wel iets hoger dan wanneer de machine watergekoeld is maar dat mag de pret niet drukken. Een luchtkoeler kan hier uitstekend zijn werk doen en het systeem prima op temperatuur houden.

Terug naar boven

Zijn we aan het einde gekomen van deze review en wordt het tijd om de eindstand op te maken. Wat vinden we van de Meshify 2 Compact van Fractal Design? Het was al bekend dat de kasten van deze fabrikant goed waren maar dit is de eerste keer dat ik zelf een kast van deze fabrikant in mijn handen heb gehad. Uiteraard is dit slechts een beoordeling van mijn kant en smaken verschillen. Het is ook niet mogelijk om in de portemonnee van iemand te kijken en €130,- is redelijk wat geld. Mensen beknibbelen dan toch meestal op de kast terwijl het zoveel kan doen voor een systeem. Voor het geld verwacht je uiteraard wel een degelijke kast terug.

Dat de kast degelijk is is meteen te zien als de kast uit de doos gehaald wordt. De behuizing heeft een redelijk gewicht en het is goed te zien dat er vrij weinig plastic gebruikt is. Alleen de voorkant is voor een deel van plastic maar de rest is gemaakt van staal. Uiteraard is de linkerkant gemaakt van Tempered Glass, iets wat ook in de naam terug komt. Het glas is wat donkerder gemaakt, iets wat er best netjes uit ziet. Het systeem wat in de kast gebouwd wordt is goed te zien achter het glas. Fractal heeft er wel voor gekozen om geen RGB mee te leveren. Het enige wat er te zien is qua verlichting is de witte LED die verstopt zit achter het mesh aan de voorkant van de kast. Wil je meer RGB dan is dat iets waar je zelf voor moet zorgen in de vorm van RGB ventilatoren of LED strips.

Het inbouwen van een systeem gaat best gemakkelijk. Dat begint eigenlijk al bij het loshalen van de zijkanten. Deze zitten namelijk niet vast met schroeven maar met pushpins. Het is een kwestie van de kap lostrekken en aan de kant leggen. Geen schroevendraaier nodig. Ondanks dat de kast compact genoemd wordt is hij van binnen toch best ruim. Er past makkelijk een ATX moederbord in, waarbij deze al vastgeklemd kan worden zodat je je handen vrij hebt om het bord vast te schroeven. Een kleine handigheid wat het bouwen toch wat makkelijker maakt. Voor de kabels zijn er genoeg openingen te vinden die tevens netjes afgewerkt zijn met rubbers. Ook zijn de kabels aan de achterkant mooi weg te werken dankzij een kabelgoot. En mocht je een grote All in One koeler willen plaatsen aan de voorkant dan zijn de afdekplaatjes makkelijk los te halen. Houd wel in je achterhoofd dat het handig is om eventuele brackets alvast van tevoren op het moederbord te plaatsen. De opening op het moederbordtray zit net niet goed om een bracket te plaatsen als het bord al ingebouwd zit. Een puntje van verbetering. Er is ook geen systeem om harde schijven makkelijk en snel te plaatsen, deze moeten vastgeschroefd worden. Ook hier een klein puntje van verbetering. Over schijven gesproken: er kunnen er maximaal zes geplaatst worden. Wil je grote 3.5 inch schijven gebruiken dan zijn er daar maar twee van te plaatsen. Van de kleinere schijven kunnen er maximaal vier geplaatst worden. Fractal Design levert met de kast drie ventilatoren mee: twee 140mm die aan de voorkant zitten en één 120mm welke we aan de achterkant zien. Dit moet helpen voor de koeling.

En dat het met de standaard koeling in de kast wel snor zit zien we aan de prestaties van de kast. In bijna alle scenario’s weet de kast de verschillende onderdelen van de machine koeler te houden dan wanneer het systeem op een open testbench ligt. Uiteraard komt dit doordat er meer airflow is dan op de testbench maar het laat wel zien dat de kast genoeg koele lucht van buiten haalt en zorgt dat de warme lucht snel afgevoerd wordt. Enige uitzondering is het gebruik van een waterkoeler in combinatie met Doom Eternal. Daar zijn de temperaturen van de processor en de videokaart toch iets hoger al moet wel vermeld worden dat de temperaturen zeker nog niet op hun max liggen. Maar het mesh aan de voorkant in combinatie met de ventilatoren zorgt zeker voor de nodige koelprestaties.

Houd je van een strak uitziende, goed presterende kast en vind je het gebrek aan RGB geen enkel probleem dan is de Meshify 2 Compact Gray TG zeker een kast die op je shortlist moet staan. Je telt er wel €130,- voor neer maar je krijg er een kwalitatief goede kast voor terug.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Behuizingen