Behuizingen

In-Depth review: Cooler Master MasterBox TD500 Mesh V2 Zwart

product-image

Cooler Master MasterBox TD500 Mesh V2 Zwart

8.5

Met de TD500 Mesh V2 borduurt Cooler Master voort op de Masterbox reeks. Het aparte Mesh aan de voorkant ziet er leuk uit en zorgt voor voldoende koeling. Verlichting wordt geleverd door de ventilatoren en de ingebouwde RGB controller echter is het jammer dat er achterin geen ventilator geplaatst is. Inbouwen van een pc is erg makkelijk, mede door de verwijderbare bovenkant. Kortom: een vrij goede en speelse kast voor zijn geld.

Top
 • Mooie verlichting
 • ARGB en Fan hub ingebouwd
 • Makkelijk in te bouwen
 • Drie fans meegeleverd
 • Koelprestaties zijn op orde
 • Verwijderbare bovenkant
Flop
 • Wordt helaas geen achterste fan geleverd
 • Stoffilter onderin schuift naar achteren
 • Kabelmanagement is wellicht wat weinig ruimte voor
 • Onderste openingen niet afgewerkt met rubber

Voordat ik deze review begin wil ik Cooler Master bedanken voor het beschikbaar stellen van deze behuizing.

Cooler Master: Een merk wat best bekend is bij veel mensen. Het bedrijf vierde in 2022 het 30 jarig bestaan en heeft in die tijd al heel wat hardware op de markt gezet. Ze zijn ooit begonnen met het maken van koelers onder hun eigen naam maar ook voor andere bedrijven zoals bijvoorbeeld AMD. Tevens hebben ze In die periode ook andere hardware op de markt gezet. De meest bekende productgroepen zijn wel de voedingen en de koelers. Tegenwoordig hebben ze het portfolio flink uitgebreid met allerlei zaken zoals toetsenborden, muizen, headsets, muismatten, stoelen, schermen, bureaus en zelfs een complete cockpit in de vorm van de Orb X.

Een computerkast is niet alleen iets waar je hardware in schroeft en het vergeet. Een kast moet er ten eerste al goed uit zien. Hij staat tenslotte wel in het zicht tenzij hij weggewerkt wordt in een bureau. Maar een kast moet ook zorgen dat de verschillende componenten voorzien worden van genoeg koeling. Is dit niet het geval dan wordt een computerkast een soort oven waardoor componenten wel eens veel te warm kunnen worden. Het gevolg daarvan is dat de hardware minder goed gaat presteren en tevens sneller kapot kan gaan. Toch jammer van apparatuur wat ook steeds duurder is geworden in de loop der jaren.

Het onderwerp van deze review is de Masterbox TD500 Mesh V2, de logische opvolger van de originele TD500 Mesh. Er zou gezegd kunnen worden dat dit de verbeterde versie is van het origineel. Maar wat er dan veranderd is en of dit ook verbeteringen zijn gaan we lezen in deze review. De kast is op het moment van schrijven te krijgen voor een prijs vanaf €103,-

We trappen deze review af met de specificaties en features van de kast:

De kast heeft een inhoud van 50 liter en de afmetingen zijn maximaal 49,9 x 21 x 50 centimeter. Halen we de uitstekende delen weg dan is de kast 43 x 21 x 47,7 centimeter. In de kast kunnen moederborden tot E-ATX geplaatst worden maar houd er wel rekening mee dat kabels wellicht in de knel komen hierdoor. Qua schijven is er plaats voor maximaal twee 3.5 inch HDD’s en drie 2.5 inch schijven, iets wat we verderop ook zullen zien. Er kunnen maximaal zeven ventilatoren in de kast geschroefd worden: drie aan de voorkant, drie aan de bovenkant en één aan de achterkant. Voor radiatoren is er ook genoeg ruimte: maximaal 360mm aan de voorkant, 360 aan de bovenkant en 120 mm aan de achterkant. De luchtkoeler kan maximaal 16,5 centimeter hoog zijn en een videokaart mag maximaal 41 centimeter lang zijn. Voor een voeding is er maximaal 20 centimeter beschikbaar, ook al wordt 17 centimeter aangeraden zodat kabels nog goed weggewerkt kunnen worden. Er is 1,9 centimeter aan ruimte beschikbaar om kabels weg te werken tussen het moederbord en de zijkant van de kast.

De voorkant van de kast is geheel voorzien van een mesh paneel wat ervoor moet zorgen dat stof niet de kast in geblazen wordt maar dat er wel lucht doorheen kan. Cooler Master noemt dit mesh zelf de Finemesh. Zo kan er koele lucht richting de componenten geblazen worden waardoor deze de nodige koeling krijgen. Het is echter geen strak geheel waarvoor gekozen is maar een veelhoekig ontwerp. Het zorgt niet voor meer koeling dan andere Masterbox Mesh kasten maar het geeft de kast wel een herkenbaar en speels uiterlijk.

De kast wordt standaard geleverd met drie CF120 ventilatoren. De fans zijn vanuit de fabriek voorin de kast gemonteerd zodat je dit niet zelf hoeft te doen. Dat de onderste fan iets anders in de kast hangt dan de andere twee zien we later in de review. De fans zijn voorzien van ARGB verlichting die de kleuren mooi weer kunnen geven terwijl ze moeten zorgen dat koele lucht aangezogen wordt. Om het een en ander netjes te kunnen aansturen levert Cooler Master een hub waar de voorste ventilatoren al op aangesloten zijn. Er is dus nog ruimte voor twee ARGB apparaten en één ventilator. De verlichting kan bediend worden via de kast maar ook via het moederbord als de header aangesloten is op een daarvoor geschikte aansluiting.

Om het geheel af te maken is de kast voorzien van een aangepast zijpaneel. Waar andere MasterBox varianten een strak glazen zijpaneel hebben is deze TD500 Mesh V2 voorzien van een paneel waar een aantal lijnen in het glas geslepen zijn. Dit doet niets voor de prestatie van de kast maar het geeft deze wel een apart uiterlijk. Met de juiste verlichting wordt er een mooi effect gecreëerd. Dit zijpaneel is, net zoals bij andere Masterbox kasten, zonder gereedschap te verwijderen door één schroef los te halen en het paneel los te trekken.

Meer informatie is terug te vinden op de pagina van Cooler Master

Terug naar boven

Genoeg gelezen over de specs, het wordt eens tijd om de kast zelf erbij te pakken.

Zoals meer en meer het geval is tegenwoordig is ook deze doos in het chique bruin uitgevoerd. Op de voorkant vinden we een afbeelding van de kast. Links daarvan staat de naam van de kast zodat je ook weet wat je in je handen hebt. Links bovenin staat het logo van Cooler Master. De kleur van de kast staat aangegeven met een sticker, in dit geval zwart. Als de doos omgedraaid wordt dan zien we wederom de naam en een afbeelding van de kast. Tevens staat er een stukje tekst met uitleg van de kast wat voornamelijk gaat over het Finemesh voorop. Aan de onderkant staat in acht talen een aantal van de features van de kast. Daar verderop in de review meer over. Maken we de doos open dan zien we de kast tussen twee stukken piepschuim zitten. Ook is hij netjes verpakt in plastic om de kast tegen krassen te beschermen.

Dat zien we helemaal goed als we de kast uit de doos halen. De zwarte kast steekt mooi af tegen de witte blokken piepschuim. Overigens zijn deze blokken maar op één manier op de kast te plaatsen, houd hier dus rekening mee. We vinden in de doos nog een los papiertje wat de handleiding is van de kast. Daarop staat vermeld wat er met de kast geleverd wordt en hoe de verschillende componenten in de kast gebouwd moeten worden. Als we het rechter paneel van de kast halen zien we een zakje aan de kabels vastgebonden met de accessoires. Als we deze loshalen en uitstallen dan zien we vier brackets voor harde schijven, rubbers voor SSD’s, tiewraps en een zakje met de verschillende schroeven. Ook wordt er een adapter geleverd om de afstandhouders in de kast te schroeven, te verwijderen of te verplaatsen.

Nu de kast helemaal uitgepakt is zien we voor het eerst de kast in zijn geheel. Het Tempered Glass paneel wat aan de zijkant zit is nog voorzien van een laagje folie om ervoor te zorgen dat het glas geen krassen kan oplopen tijdens transport of het inbouwen van het systeem. Hier zit ook de sticker op die aangeeft dat het toch echt glas is wat er op de kast zit dus dat hier voorzichtig mee omgegaan dient te worden.

Terug naar boven

De kast is uit de doos gehaald, dus wordt het tijd om eens te kijken wat we nu precies voor ons hebben.

Deze versie van de TD500 kast is in het zwart uitgevoerd. Hij is ook in het wit verkrijgbaar, mocht daar je voorkeur naar uit gaan. De voorkant van de kast heeft iets van een patroon erin zitten, daar direct meer over. Dit patroon valt binnen een plastic kap. De rechterkant van de kast heeft een aluminium plaat terwijl de linkerkant van de kast voorzien is van een Tempered Glass paneel. Het glas is geen strak geheel maar heeft een speels element, daar zo meer over. Het glas is ook ietsjes donkerder uitgevoerd wat een mooi effect geeft. Overigens zijn de kappen makkelijk los te halen, er is geen schroevendraaier nodig. De achterkant van de kast heeft een bijna standaard uiterlijk.

Als we kijken naar de achterkant dan zien we onderin de opening zitten waar de voeding in geplaatst wordt. Hier zitten keurig de schroefgaten waarmee de voeding vastgezet wordt. De voeding moet dus via de binnenkant geplaatst worden. Daarboven zien we de sloten zitten voor de PCIe uitbreidingskaarten. Deze zijn geperforeerd zodat koele lucht naar binnen kan of warme lucht juist naar buiten kan. Rechts daarvan zit een geperforeerde opening. Boven de sloten zien we een opening terug waar een 120 millimeter ventilator gemonteerd kan worden. Deze is helaas niet aanwezig in de kast en moet er dus nog bijgekocht worden. Toch een klein minpunt. Daarnaast zien we de opening waar de I/O aansluitingen van het moederbord terecht komen. Deze vallen ietsjes naar binnen zodat uitstekende delen niet beschadigd kunnen raken. Aan de voorkant van de kast zien we het logo zitten van Cooler Master wat mooi afgewerkt is in een aluminium kleur. De voorkant zelf bestaat volledig uit Mesh wat moet zorgen voor betere koeling van de onderdelen. Er is een polygoon patroon in aangebracht wat het geheel een speels uiterlijk geeft. Het ziet er in ieder geval anders uit dan de standaard kast met een vlak voorpaneel.

Kijken we wat beter naar het glas dan zien we hier een aantal lijnen doorheen lopen. Dit past helemaal in lijn met het speelse uiterlijk van de voorkant. Het geeft de kast een apart uiterlijk: het is weer eens iets anders dan een standaard glazen paneel. Bovenop de behuizing zien we een magnetisch stoffilter zitten. Dit om te voorkomen dat de binnenkant van de computer vol komt te zitten met stof. Mocht je een waterkoeler gebruiken dan is dit niet echt nodig maar is dit niet het geval dan is het wel handig hier een filter te hebben.
Daaronder zien we de openingen zitten waar ventilatoren of radiatoren van 120 of 140mm breed op geschroefd kunnen worden. Aan de voorkant vinden we de verschillende knoppen en connectoren. Hier zitten twee USB 3.0 poorten, een reset knop, een aan/uit knop, een audio poort, een knop om de verlichting aan te passen en een USB Type-C poort. Aan de onderkant van de kast vinden we een klein stoffilter. Helaas moet deze via de achterkant losgehaald worden wat niet handig is. De computer moet dan van de kant gehaald worden. Iets verder naar voren zien we de schroefgaten zitten voor de schijfkooi. De voeten ten slotte zijn voorzien van rubber zodat de kast niet weg glijdt.

Terug naar boven

We gaan de panelen eens loshalen en kijken wat we allemaal in de kast vinden.

De glazen zijkant van de kast is makkelijk los te halen. Deze zit met slechts één duimschroef vast aan de behuizing. Is dat alles zou je zeggen? Niets is minder waar. De plaat zit namelijk ook met twee pinnen vast in de kast. Wanneer de schroef losgehaald wordt kan de plaat losgetrokken worden van de kast. Gaan we beter kijken dan zien we twee bolletjes zitten die dus inderdaad in de behuizing zelf vallen. Aan de onderkant van de zijkant zien we een rand die in de kast valt waardoor het geheel op zijn plek gehouden wordt.

Kijken we dan naar de kast zonder het paneel dan ziet het geheel er zwart uit. Dat is in het verleden wel anders geweest bij kasten maar tegenwoordig is het bijna standaard te noemen. Wat anders is ten opzichte van de eerste versie is dat er een klepje zit op de plek waar de voeding zijn plaats vindt. Hier kan de voeding niet langs geplaatst worden maar de tekst of het LCD scherm (wat steeds vaker voorkomt) is zo wel goed te zien. Verder naar de voorkant zien we de tekst zitten dar de kast ontworpen is door Cooler Master. Aan de bovenkant van de tunnel zit een rooster waardoor lucht aangezogen kan worden, mocht je de voeding met de ventilator aan de bovenkant geplaatst hebben. Daar in de buurt zitten openingen om kabels doorheen te halen. Deze hebben geen rubber langs de randen maar deze randen zijn gelukkig niet scherp. Het zou het geheel wel afmaken. Aan de achterkant van de kast zien we de I/O plaatjes zitten die losgehaald moeten worden als er een grafische kaart of andere kaart geplaatst wordt. Daarboven vinden we een plek voor een ventilator. Helaas wordt deze niet geleverd door Cooler Master. Deze moet dus zelf nog gekocht worden.

Zoals bij bijna alle kasten tegenwoordig zien we in de tray een opening zitten waardoor een koeler gemonteerd of vervangen kan worden op het moment dat het moederbord al ingebouwd zit. De opening is lekker ruim zodat het socket altijd te benaderen is. Daaronder vinden we de openingen waarop rubbers voor twee SSD’s hun plaats krijgen. Daar later in de review meer over. Rechts van de opening zie we wel de rubbers zitten voor de kabeldoorvoer. Dit werkt de opening netjes af. Voorin de kast zien we een opening voor een radiator wanneer deze 360 millimeter lang is. Is de radiator korter dan hoeft deze opening niet gebruikt te worden. De hele voorkant is al voorzien van ventilatoren wat wel zo fijn is. Dit scheelt weer in aanschaf en zorgt voor koeling van de componenten in de kast. Dit zijn de CF120 ARGB ventilatoren die, zoals de naam al zegt, voorzien zijn van verlichting. De kabels hiervan zijn netjes weggewerkt via de zijkant. Helemaal bovenin zien we een bundel kabels lopen die wellicht ietsjes netter weggewerkt hadden mogen worden. Deze kabels komen van het I/O gedeelte en lopen via de achterkant naar de verschillende poorten toe. Als laatste zien we aan de bovenkant van de kast nog het rooster zitten voor ventilatoren of een radiator.

Aan de andere kant van de kast zien we een normale kap zitten die de kabels moeten verbergen. Deze zit vast met twee duimschroeven die makkelijk los te halen zijn en aan de kap vast blijven zitten. Als deze kap los is dan zien we de achterkant in zijn geheel. Rechts onderin vinden we de plek waar de voeding uiteindelijk geplaatst wordt. Hier zitten twee rubbers die de trillingen van de voeding moeten dempen. Meer naar voren zit een kooi waar de harde schijven in geschoven kunnen worden. Ook is er plek voor één 2.5 inch schijf of apparaat. Waar ook plek is voor dit soort apparaten is achter de plek waar het moederbord zit, twee stuks maar liefst. Hier zien we ook de rubber afdichtingen waar de kabels doorheen getrokken kunnen worden zonder dat deze schade op kunnen lopen.

Wat we ook aan deze kant van de kast vinden is een printplaat. Dit is zowel een fancontroller als een ARGB controller. Hier kunnen vijf ARGB apparaten op aangesloten worden en vier ventilatoren. Drie van deze plekken zijn al in gebruik door de ventilatoren aan de voorkant van de kast. Verder lopen er kabels vanuit de controller die aangesloten kunnen worden op het moederbord. Er loopt ook een kabel naar het I/O gedeelte van de kast zodat de verlichting aangepast kan worden. Als we het dan toch hebben over het I/O gedeelte dan zien we onderin de kast nog meer kabels liggen. Deze zijn voor de USB poorten, de knoppen aan de voorkant en de audio poort. Als laatste zien we oogjes zitten op verschillende plekken rondom de kast om de kabels aan vast te binden. Daarvoor levert Cooler Master ook tie wraps mee. Zo blijven de kabels netjes bij elkaar en kan de achterkant goed dicht.

Kijken we als laatste nog naar de voorkant van de kast. Daar zien we een kap op zitten die vrij makkelijk te verwijderen is. Achter de kap zitten de drie ventilatoren verstopt waarvan de buitenkant zwart is en de bladen wit zijn uitgevoerd. De bovenste twee zijn met schroeven vastgezet maar de onderste ventilator is met een pushpin vastgemaakt. Waarom Cooler Master dit gedaan heeft is mij onduidelijk. Bovenin zien we de verschillende I/O poorten zitten maar ook de knoppen voor de aan/uit schakelaar en de verlichting. De kap zelf steekt wat uit ten opzichte van het mesh gedeelte wat moet zorgen voor extra koeling. Als we daar wat beter op inzoomen dan zien we het polygoon uiterlijk. Dit is mooi gedaan en is weer eens iets anders dan het standaard rechte uiterlijk van een kast.

Terug naar boven

Nu we de kast van binnen en buiten gezien hebben is het tijd om eens een computer in de kast te bouwen. We hebben daarvoor de volgende onderdelen gebruikt:

 • Intel Core i5 11600K
 • ASUS Z590 Maximus XIII Hero moederbord
 • 2 x 8 GB Corsair Vengeance LPX 3200 MHz C16 geheugen
 • Cooler Master Masterliquid ML240P Mirage waterkoeler
 • Be Quiet Dark Rock 4 luchtkoeler
 • 120GB Kingston A400 SSD
 • 2TB Seagate Barracuda ST2000DM001 harde schijf
 • Nvidia GeForce RTX 3060 Ti 8GB videokaart
 • Cooler Master V750 750 Watt voeding

De locatie waar de voeding in de kast gebouwd wordt zit aan de onderkant van de kast. Deze wordt via de zijkant in de kast gebouwd. Via de achterkant is niet mogelijk omdat hier de schroefgaten van de voeding zitten. Verstandig is wel om de benodigde kabels alvast op de voeding te plaatsen voordat de voeding op zijn plek gelegd wordt. Later wordt het namelijk best lastig om dit voor elkaar te krijgen. Als de voeding op de rubbers ligt kan deze met de meegeleverde schroeven op de achterkant vastgezet worden. Of dit met de ventilator naar boven of onder is maakt niet zoveel uit, aan beide kanten zit een rooster waar lucht doorheen kan. Vervolgens kunnen de kabels van de 24-pins ATX en 8-pins EPS connectoren door de betreffende openingen gehaald worden. Pas later zetten we deze kabels vast.

De kast heeft in de kooi ruimte voor twee traditionele harde schijven. Hiervoor levert Cooler Master vier brackets mee die op de schijven geplaatst kunnen worden. Aan beide kanten van de schijf moet er één geplaatst worden. Zorg wel dat het uitstekende gedeelte aan de kant zit waar de aansluitingen zich bevinden. Als beide strips geplaatst zijn dan kan de schijf in de kooi geplaatst worden. Deze kooi vinden we onderin de kast in dezelfde tunnel waar de voeding zit. Het is mogelijk de kooi iets te verplaatsen als er wat meer ruimte nodig is voor de voeding. Als de schijf op zijn plek zit is er genoeg plaats om de kabels op de schijf aan te sluiten.

De kast biedt ook ruimte aan 2.5 inch SSD’s, drie stuks maar liefst. De eerste SSD wordt op een wellicht wat aparte plek gemonteerd namelijk bovenop de schijfkooi. Om de schijf te kunnen monteren moet de kooi wel uit de kast gehaald worden. Voor het plaatsen van een SSD zijn de rubbers nodig en pennen die op de schijf moeten. Als de pennen eenmaal zitten is het tijd om de rubbers op de daarvoor bestemde gaten te steken. Dan is het nog een kwestie van de SSD in de rubbers duwen en de schijf zit al vast. De kooi kan weer terug op zijn plaats. Op een later moment sluiten we de kabels aan. Een andere plek is achter het moederbord tray. Daar zijn namelijk openingen voor twee SSD’s. Het plaatsen gaat eigenlijk op dezelfde manier. De rubbers gaan in de openingen en de schijf wordt erop geplaatst. Vervolgens prikken we de kabels aan om ook daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van de schijf.

Een extra handigheid van deze kast is dat de bovenkant los kan. Zo is het inbouwen van onder andere het moederbord en het aansluiten van de bekabeling veel makkelijker. Om de bovenkant helemaal los te halen hoeven er maar twee schroeven los. Links- en rechtsboven zijn de schroeven te vinden. Zijn deze eenmaal los dan kan de hele bovenkant uit de kast. Dit is wel zo handig voor het inbouwen van onderdelen en het monteren van een AIO koeler.

Tijd om het moederbord in de kast te gaan bouwen. Wat handig is bij deze kast is dat de standoff een kleinere binnenring heeft. Zodoende wordt het moederbord eventjes op zijn plek geklemd terwijl je rustig het bord vast kan schroeven. Dit scheelt weer gehannes met het inbouwen. Het I/O gedeelte van het bord is al voorzien van een schildje waardoor je deze niet vergeet . Dit gedeelte valt iets naar binnen zodat uitstekende delen van het moederbord niet beschadigd kunnen raken. Daarna sluiten we de stroomkabels op het moederbord aan via de daarvoor bestemde openingen. Vooral het aansluiten van de EPS connectoren is nu heel makkelijk omdat er ruimte is gecreëerd.

Nu het bord is ingebouwd kunnen we de verschillende aansluitingen van de kast en de schijven aansluiten. Links onderin moet de kabel voor de front audio aansluiting komen. Hier zit keurig een opening waar de kabel doorheen kan. Daarnaast kunnen we de kabel voor de ARGB verlichting op aansluiten. Dit zodat de verlichting van de kast aangestuurd wordt via de software van het moederbord in plaats van de controller. Rechts onderin hebben we de aansluitingen voor de knoppen voorop de kast. Helaas zit hier geen opening in de buurt dus moeten we de kabel iets door de kast laten lopen. Wat we ook onderin kunnen aansluiten is de connector voor de ventilatoren. Gaan we weer kijken naar de rechterkant dan kunnen we daar de USB 3.1 Type A connector aansluiten. Deze connector is vrij stug en groot maar past net door de opening. Daarboven gaan we de SATA connectoren aansluiten voor de harde schijven die eerder geplaatst zijn. Net onder de ATX connector vinden we de Type-C aansluiting wat de laatste kabel is die aangesloten wordt.

Dan is het tijd om de koeling in te gaan bouwen. We beginnen met het bracket waar het koelblok straks op vastgezet wordt. Aangezien het hier om een Intel moederbord gaat bereiden we dit voor. Als dit gedaan is kan hij via de achterkant op het bord geplaatst worden. Hier is genoeg ruimte beschikbaar om zonder problemen de backplate vast te zetten. Aan de andere kant wordt deze vastgezet met de benodigde schroeven. De volgende stap wordt het vastschroeven van de radiator aan de bovenkant die eerder losgehaald is. Plaats deze radiator op de juiste plek en schroef hem vast., Leg vervolgens het rooster een beetje op de bovenkant maar maak hem nog niet vast. Het is namelijk makkelijker om de kabels van de pomp, ventilatoren en de verlichting nu al door de openingen te leiden aangezien er straks weinig ruimte is. Sluit ook alvast de ventilatoren en de pomp aan op het moederbord. Nu kan het blok op de processor geplaatst worden en vastgezet met de vier duimschroefjes. Als deze vast zit kan het rooster aan de bovenkant weer vastgezet worden. Het geheel ziet er weer netjes uit en de koeler hangt keurig op zijn plek.

Het laatste onderdeel wat we nog in moeten bouwen is de videokaart. De aansluitingen van deze kaart vallen straks ietsjes naar binnen. De connectoren zullen dus ook ietsjes aan de binnenkant vallen maar dat is alleen maar fijn: daardoor kan de connector minder makkelijk los getrokken worden. Om de kaart te plaatsen moeten er twee sloten losgehaald worden via de binnenkant aan de achterkant van de kast. Deze zitten met duimschroeven vast en zouden makkelijk los te halen moeten zijn. Het kan echter wel gebeuren dat ze vanuit de fabriek te strak zijn aangedraaid maar dan biedt een schroevendraaier uitkomst. Haal de plaatjes van de achterkant en plaats de kaart in het slot. Zet deze daarna weer vast met de duimschroeven. Als laatste moet de voeding van de kaart nog aangesloten worden. Voor deze kaart is een verloop nodig, tenzij je een kabel laat maken of koopt voor jouw voeding.

Nu moeten we nog de kabels aansluiten en netjes deze spaghetti wegwerken wat men kabelmanagement noemt. Ook al wordt de achterkant afgesloten met een zwarte kap, het is toch fijner om de kabels netjes bij elkaar te binden en af te werken. Hiervoor is net genoeg ruimte beschikbaar aan de achterkant. Er is ongeveer 2 centimeter tussen de kap en de moederbord tray. Het eerste wat we nog moeten doen voor de waterkoeler is de RGB connector aansluiten op de RGB hub. Zo kunnen we alle verlichting van de kast en apparatuur met elkaar laten synchroniseren. Dit kan uiteraard ook via het moederbord maar op deze manier loopt het allemaal op dezelfde manier. De harde schijven moeten nog aangesloten worden zodat we later Windows en andere programma’s kunnen installeren. Dit geldt voor zowel de stroom als de data connector. We hebben nog een SATA connector die zorgt dat de hub zelf stroom krijgt om alles aan de praat te krijgen. Als alles aangesloten is ordenen we de kabels binden we alles samen zodat alles netjes eruit ziet en de kap ook netjes op de kast past.

De zijkant past netjes weer op de kast zelf en zorgt ervoor dat de kabels niet te zien zijn. Draaien we de kast om dan zien we bijna geen kabels meer zitten. Alles is vrij netjes afgewerkt. Onderin zien we een kapje wat verwijderd kan worden. Op die manier is de voeding zichtbaar. Standaard niet echt nuttig maar nieuwere voedingen hebben soms een display of verlichting ingebouwd wat op deze manier goed zichtbaar is. Wel zo leuk bij een showcase pc. Plaatsen we het glas terug dan krijgen we een speels effect te zien. De lijnen in het glas zijn namelijk goed zichtbaar in het licht. Wanneer er meer licht van binnenuit schijnt dan is het effect nog mooier.

Op de voorkant zien we dat de de aan/uit knop een lichtgevende rand heeft. Dit laat zien dat de machine aan staat, mocht je dat al niet zien aan de RGB verlichting van de ventilatoren. Het glas geeft een mooi effect aan de verlichting. De meegeleverde ventilatoren van de kast zijn ook goed te zien door het mesh heen. Deze verlichting in combinatie met het polygoon uiterlijk van de voorkant geeft een speels maar mooi effect. Als alles op de controller is aangesloten kan de verlichting bediend worden met de knop op de kast zelf. Mocht deze op het moederbord aangesloten zijn dan kan de verlichting aangepast worden door de software van het moederbord.

Terug naar boven

De pc is ingebouwd en het ziet er allemaal heel mooi uit maar een andere functie van een computerkast is dat het moet zorgen dat het systeem wat ingebouwd is ook gekoeld kan worden en niet doet alsof het een oven is en de verschillende onderdelen alleen maar warmer maakt. Om het koelpotentie te laten zien hebben we vier scenario’s gemeten in twee opstellingen. De eerste is buiten de kast op een testopstelling. De andere opstelling is ingebouwd in de kast. Er is soms discussie over de opstelling op de testbench dat deze meer koeling zou krijgen. Weliswaar wordt er geen warmte vastgehouden maar er is ook geen airflow om de warmte snel af te voeren. Wat dat betreft is dit een gulden middenweg. We hebben de volgende scenario’s: Idle, Cinebench R23 voor CPU performance, Heaven voor GPU performance en Doom Eternal voor algehele performance. Dit met zowel een water- als een luchtkoeler.

Waterkoeling

Als we starten met het ingebouwde systeem, waar er dus een waterkoeler op de processor zit, dan zien we meteen dat de processor ietsjes warmer wordt binnen de kast dan buiten de kast. Gelukkig is dit maar een paar graden. De videokaart en de VRM’s worden echter weer iets koeler. Draaien we Cinebench dan valt op dat vooral de videokaart en de chipset veel koeler worden dan buiten de kast. De ventilatoren aan de voorkant doen hier dus echt hun werk. De CPU wordt echter weer ietsjes warmer. Bij Heaven zien we dat de CPU en GPU ietsjes warmer worden maar de chipset ietsjes koeler. Sluiten we af met Doom dan zien we hetzelfde beeld als bij Heaven: CPU en GPU zijn warmer (waarbij de processor 6 graden warmer wordt) en de chipset wordt iets koeler (toch zo’n 4 graden).

Luchtkoeling

Als we de waterkoeler omwisselen voor een luchtkoeler zien we eigenlijk niet zoveel De processor wordt in alle gevallen ietsjes warmer binnen de kast dan buiten de kast. De videokaart echter wordt heel wat koeler op het moment dat deze niets hoeft te doen. Dit komt vermoedelijk omdat de ventilatoren aan de voorkant wel harder draaien maar de videokaart eigenlijk geen extra koeling nodig heeft. In Cinebench ligt de temperatuur zelfs 10 graden lager, indrukwekkend. Tijdens Heaven en Doom is er geen verschil te meten. Er valt verder op dat de chipset in alle gevallen koeler is wanneer de pc ingebouwd is dan dat hij buiten de kast ligt. De airflow doet dus zeker wel wat voor de temperaturen.

Terug naar boven

Tijd om een eindconclusie op te stellen van deze kast. Is deze kast het waard om in huis te halen of kunnen we deze kast beter in de schappen laten staan? Laten we eerst eens aangeven dat dit de V2 is van de kast en we de V1 nooit hebben gekregen om te testen. Daardoor is een één op één vergelijking erg lastig om te maken. Wel kunnen we het uiterlijk van deze verbeterde kast bekijken en de prestaties meten. Natuurlijk moet het uiterlijk van een kast je wel aan staan. Je baseert de keuze van een kast meestal op het uiterlijk omdat deze bijna altijd in het zicht staat. Echter zijn er meer facetten waarop een kast beoordeeld kan worden.

De kast zelf is niet al te zwaar maar dat betekent niet dat de kast niets waard is. Dit is puur de materiaalkeuze van Cooler Master bij deze kast. De kast is wel van staal maar ook voor een deel van plastic. Dit maakt de kast nu eenmaal wat lichter. Het voorkant met het mesh draagt hier ook een steentje aan bij alsmede het dunnere zijpaneel aan de rechterkant. Het glazen paneel aan de linkerkant zorgt dan juist weer voor wat meer gewicht. Het paneel is vrij helder en de strepen op het glas geven de kast een speels effect. De interne componenten zijn goed zichtbaar door het glas. Deze onderdelen worden ook nog eens mooi uitgelicht door de verlichting van de aanwezige ventilatoren. Dit is niet alleen voor de koeling een pluspunt maar ook voor het uiterlijk. Meer verlichting aansluiten is altijd mogelijk.

Het bouwen van een pc in deze kast was erg goed te doen. De zijkanten van de kast zijn zonder gereedschap los te halen en ook voor het plaatsen van schijven is geen gereedschap nodig. Het kan natuurlijk altijd voor komen dat schroeven net iets te strak zijn aangedraaid vanuit de fabriek. Componenten zijn makkelijk te plaatsen en mocht meer ruimte wenselijk zijn om te bouwen dan is de bovenkant los te halen. Zo kunnen de kabels makkelijk aangesloten worden zonder vingers open te halen. Ook kan er alvast een radiator gemonteerd worden buiten de kast. Deze is later makkelijker terug te plaatsen. Let er wel op dat de kabels van bijvoorbeeld de koeler al aangesloten worden voordat de bovenkant weer terug gezet wordt want anders is het aansluiten nog een lastige klus. Dit geldt ook voor andere kabels die bovenin aangesloten moeten worden. De openingen aan de zijkant van het moederbord zijn netjes afgewerkt met rubbers om beschadigingen te voorkomen maar deze zijn niet aanwezig aan de onderkant. Dit zou het geheel wel afmaken. Harde schijven zijn makkelijk te plaatsen zonder gebruik te hoeven maken van gereedschap. Door gebruik te maken van de geleiders of de pennen met bijbehorende rubbers kunnen deze ingebouwd worden. Om de kabels netjes weg te werken is er ruimte beschikbaar maar met 19 millimeter houdt het niet over. Een standaard systeem is goed af te werken maar heb je meer kabels nodig dan kan het lastiger zijn. Gelukkig kan een deel van de kabels in de PSU shroud “verstopt” worden.

Maar hoe zit het dan met de performance van deze kast? Worden de componenten dan wel goed genoeg gekoeld? Je zou verwachten van wel met de aanwezigheid van drie ventilatoren aan de voorkant. Wanneer je kijkt naar een systeem waarbij een waterkoeler gebruikt is de temperatuur van de gebruikte processor 2 tot 6 graden hoger dan wanneer een pc op een testbench ligt. Bij andere onderdelen wisselt het een beetje. Soms is er nauwelijks een verschil op te merken maar bij bijvoorbeeld Cinebench is er een verschil van maar liefst 10 graden op de GPU. Dit komt vermoedelijk omdat de ventilatoren aan de voorkant hard aan het werk zijn en de videokaart niet. Zo krijgt deze extra koeling terwijl hij het niet nodig heeft. Hetzelfde geldt voor de chipset. Kijk je dan naar een pc met een luchtkoeler dan zien we een vergelijkbaar beeld. Uiteraard ligt het er ook net aan op welke aansluiting de fan controller aangesloten wordt. Deze kan uiteraard aangepast worden in de software van het moederbord. Wel is het jammer dat er geen extra ventilator aan de achterkant is geplaatst, dit zou zorgen voor nog meer warmteafvoer.

Onder de streep levert Cooler Master met de TD500 Mesh V2 een prima kast af en krijg je voor ongeveer €100,- een visueel speelse en mooie kast terug, compleet met RGB en voldoende koelprestaties.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. :) Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Behuizingen