Processorkoeling

Cooler Master MasterAir MA410P Review

product-image

Cooler Master MasterAir MA410P

8.8

De MA410P is een prima koeler om een midrange processor koel te houden. Deze koeler is lekker makkelijk te monteren en de verlichting kan aangestuurd worden via het moederbord of de meegeleverde RGB controller, mocht je geen headers op het moederbord hebben. Krijgt het wat lastiger bij een overgeklokte processor.

Top
 • Makkelijk te monteren
 • Mooie RGB die met meegeleverde controller of moederbordware aan te sturen is
 • Prima geschikt om een midrange processor te koelen
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Extra ventilator mogelijk (niet meegeleverd)
Flop
 • Geen koelwonder bij overgeklokte processoren

Ten eerste wil ik Cooler Master bedanken voor het opsturen van deze MA410P koeler. De koeler mag dan al wat ouder zijn, het product is anno 2022 nog steeds te krijgen en het voelt persoonlijk beter om de review alsnog te maken.

Cooler Master is bij menig hardware liefhebber een bekend bedrijf. Deze fabrikant heeft in de loop der jaren verschillende producten op de markt gebracht in diverse product categorieën. Neem de kastenreeks, waarbij zowel de Cosmos behuizing als de CM690 kasten erg bekend zijn. Maar ook koelers en voedingen mogen niet ontbreken. Als je een AMD processor hebt met koeler, dan heb je over het algemeen een Cooler Master koeler in je bezit. De OEM voor deze koelers is namelijk een tijdje Cooler Master geweest.

Tevens zijn ze actief op de markt van randapparatuur. Het bedrijf had voorheen de CM Storm serie in het assortiment, maar tegenwoordig vallen bijna alle producten onder de “Master” lijn. De toetsenbord lijn heet MasterKeys, de muizen mogen de naam MasterMouse dragen en de hoofdtelefoons worden MasterPulse genoemd al . Er is ook nog de MasterSet, wat bestaat uit een toetsenbord en een muis. Uitzonderingen zijn de CK lijn en de Devastator serie.

Voor het product van vandaag gaan we toch terug naar de naam van het merk: Cooler. We gaan het namelijk hebben over de MA410P luchtkoeler wat de opvolger was van de MasterAir Pro 4 (MA staat dan ook voor MasterAir). De koeler is al sinds November 2017 te koop maar de prijs heeft altijd tussen de €35,- en €40,- gelegen en is nu te krijgen vanaf €38,-. Maar wat krijg je voor dit relatief lage bedrag terug? We gaan het lezen in deze review.

Voordat we de koeler uitpakken gaan we eerst eens kijken naar de specificaties:

De koeler kan gemonteerd worden op heel veel moederborden. Zelfs de oude moederborden worden nog ondersteund zoals AM2 en socket 1156 borden maar ook moederborden met Socket 1200 worden ondersteund. Socket 1700 en AM5 worden niet meer ondersteund. Daar zijn adapters voor nodig die niet meer geleverd worden door Cooler Master. Verder valt het gewicht van de koeler mee. Het geheel is maar 420 gram. Dat komt omdat het blok is gemaakt van aluminium. Dat is over het algemeen toch wat lichter dan bijvoorbeeld koper wat de temperatuur beter af voert.

Aangezien het de opvolger en de verbeterde versie is van de MasterAir Pro 4 verwacht je dat er de nodige verbeteringen gedaan zijn aan de koeler en dat klopt aardig. Zo is de koeler voorzien van vier heatpipes die gebruik maken van CDC 2.0, wat Continuous Direct Contact betekent. Dit houdt in dat er een groter koeloppervlak aanwezig is wat moet zorgen dat de warmte veel beter afgevoerd wordt van de processor. Uiteraard zegt deze techniek niet alles en moet de rest van de koeler ook geoptimaliseerd zijn.

Wat een handigheid is bij deze koeler is de manier waarop de ventilatoren vastgezet worden aan de koeler. Dit gebeurt niet met metalen ijzertjes maar met een plastic klikmechanisme. Hiermee kan de ventilator makkelijk op het blok geklikt worden. Er worden bovendien twee extra brackets geleverd om een tweede ventilator aan de andere kant op het blok te zetten. Lekker makkelijk.

Uiteraard mag RGB niet ontbreken op een koeler. Steeds meer fabrikanten doen het en Cooler Master kan daarom niet achter blijven. De ventilator is voorzien van een 4-pins RGB aansluiting die goed is voor 16,7 miljoen kleuren. Deze kleuren kunnen aangepast worden via de header op het moederbord maar mocht deze niet aanwezig zijn, geen probleem. Cooler Master levert een RGB controller mee zodat alsnog kleuren en effecten ingesteld kunnen worden.

Meer informatie is terug te vinden op de pagina van Cooler Master.

Terug naar boven

We pakken de doos er eens bij en gaan kijken wat we krijgen voor ons geld.

De kleurstelling van de doos zal niemand verbazen. Het paarse is de kleur die Cooler Master al jaren gebruikt en mag daarom niet ontbreken op de doos. Op de voorkant zien we groot een afbeelding van de koeler met daaronder de naam van het product. Bovenin zien we nog het logo en het feit dat de verlichting (alle 16,7 miljoen kleuren) werkt met de RGB protocollen van de verschillende moederbord fabrikanten. Op de achterkant van de doos zien we een aantal van de features en een tekening met de maten van de koeler. De doos is vrij makkelijk via de bovenkant open te maken door een stikker door te snijden en een lipje los te halen. Klappen we de doos open dan zien we een wit doosje liggen.

Dit doosje is makkelijk uit de verpakking te halen. Hier staat niets meer op dan het logo. Als we hem dan open maken dan zien we dat hij best vol zit met accessoires. We vinden een spinachtige clip, twee plastic clips voor een extra ventilator, een zakje montageschroeven, een backplate voor zowel AMD als Intel, een RGB controller en clips voor de backplate en koelpasta. Het feit dat Cooler Master een aparte RGB controller levert bij de koeler is wel zo prettig. Zo kan de RGB altijd aangestuurd worden, ook als het moederbord geen RGB headers heeft. Er zitten drie knoppen op: de helderheid kan aangepast worden, de cyclus die hij moet afspelen en de draairichting van de verlichting. Wel is aan te raden de controller op een makkelijk te bereiken plek te plaatsen. Zo kan de verlichting aangepast worden wanneer alles ingebouwd zit.

Als we dan weer teruggaan naar de doos dan zit er nog een groot stuk plastic in de doos. Dit stuk plastic (wat weer met een plastic kap is bedekt) is de verpakking van de koeler. Halen we deze uit de doos en halen we het deksel eraf dan zien we de koeler in zijn geheel. Één kant van de koeler is al voorzien van een ventilator. Deze ventilator heeft doorzichtige bladen zodat de RGB verlichting mooi tot zijn recht komt. Aan de andere kant van het koelblok zien we de koelribben zitten die ervoor moeten zorgen dat de warmte snel afgevoerd kan worden door de ventilator aan de buitenlucht. De bovenkant is zwart gecoat en daar is het logo van Cooler Master in gedrukt. Ook zien we de uiteinden van de vier heatpipes zitten. Deze zijn per stuk 6 millimeter in diameter en werken volgens een vapor chamber principe. Aan de onderkant van de koeler zien we een plaat zitten waar de koeler mee vastgezet kan worden. Aan de onderkant van het blok zien we de vier heatpipes die vlak liggen met de plaat. Dit om de warmte van de processor zo goed mogelijk af te voeren richting de koelvinnen. Let wel op het plastic wat er straks nog afgehaald moet worden voordat deze smelt op de processor. Dat is het laatste wat je wilt.

De ventilator die al op de koeler zit is een 120mm Masterfan ventilator waar twee brackets op geschroefd zitten. Zo kan de ventilator makkelijk verwijderd worden of juist weer terug geplaatst (wat ook nodig is voor de installatie). Cooler Master levert nog een set clips mee waarmee een extra ventilator op de koeltoren geklikt kan worden zodat er nog meer airflow is. De ventilator is voorzien van twee aansluitingen: de eerste is om de ventilator aan te sturen, de tweede is om de verlichting van de ventilator aan te sturen. Deze kan aangesloten worden op de meegeleverde RGB controller of op de connector van het moederbord.

Terug naar boven

Nu we de koeler hebben bekeken gaan we deze ook monteren. Aangezien we deze koeler op een Intel bord gaan testen moeten we de daarvoor bestemde clips pakken. Ga je deze koeler op een AMD moederbord plaatsen dan moet het bestaande bracket van het moederbord af gehaald worden en moet de geleverde backplate op het bord geschroefd worden.

Het geleverde bracket kan voor borden van beide processor fabrikanten gebruikt worden. Afhankelijk van welke processor er geplaatst wordt moet het bracket omgedraaid worden. De brede clips zijn voor AMD, de smallere zijn bedoeld voor Intel. Bij de accessoires worden pinnen geleverd. Hier komen straks moeren op die er weer voor zorgen dat de koeler vastgezet kan worden. Stop deze in een opening en plaats daarna de clip. Let er wel op dat de pen ook goed vastgezet wordt in de clip. Uiteindelijk kan de clip nog afgesteld worden voor de verschillende formaat openingen die Intel voor de verschillende sockets heeft. Let hier wel op anders kan de backplate niet geplaatst worden.

Nu dit gedaan is kan het backplate op het bord geplaatst worden. Mochten de pinnen nog niet goed zitten dan kunnen deze nog verschoven worden. Als alles goed gaat zijn aan de andere kant van het bord de pennen te zien. Hier kunnen nu de moeren op vastgedraaid worden. Dit kan gewoon met de hand gedaan worden maar Cooler Master levert nog een dop mee waarmee de moeren strakker vastgedraaid kunnen worden. Uiteindelijk zijn op alle vier de hoeken de moeren te zien.

Mocht je willen kijken of alles past of welke stand gebruikt moet worden voor de koeler dan is het mogelijk om alvast de “spinnenpoot” vast te zetten op de eerder gemonteerde moeren. Mocht het nodig zijn dan kan een en ander nog aangepast worden. Haal alles weer los als je weet welke stand gebruikt moet worden. Doe nu wat koelpasta op de processor om eventuele oneffenheden op te vullen. Steek het bracket tussen de heatpipes door zodat deze uiteindelijk het blok vast kan zetten op de processor. Let er wel op dat deze in het midden een pin heeft die precies in de koeler valt. Pak het geheel op en plaats dit op het bord. Bevestig het bracket aan het bord door de vier schroeven vast te zetten. Doe dit wel in kruisvorm zodat de koeler netjes vastgezet wordt. Mocht er toch iets niet passen dan is het mogelijk de schroeven op een iets andere plek te plaatsen. Als alles vast zit zien we de toren netjes op het bord zitten.

Het enige wat nog moet gebeuren is het plaatsen en aansluiten van de ventilator. De meegeleverde ventilator is al voorzien van clips dus het is een kwestie van de ventilator op het blok klikken en klaar. Daarna moeten de connectoren van de 4-pins PWM aansluiting en RGB aansluiting nog op het bord geprikt worden. In dit voorbeeld wordt er gebruik gemaakt van een verloopkabel voor de RGB aangezien het bord een RGBW connector heeft. Let overigens wel op de geheugenbanken. Als de ventilator normaal geplaatst wordt is de eerste bank niet bruikbaar tenzij je het geheugen onder druk wilt zetten. Kijk hierbij uit wanneer je alle geheugensloten in gebruik hebt. Het geheel ziet er strak uit.

Het voordeel van het gebruik van een algemene aansturing is dat de verlichting afgestemd kan worden op de rest van het moederbord. Daardoor wordt er één geheel gecreëerd met de rest van het systeem. Dit maakt het uiterlijk nog wat mooier. En aangezien het mogelijk is om nog een ventilator te plaatsen kan dit voor nog meer licht zorgen. Het resultaat, een mooi en helder totaalplaatje.

Terug naar boven

Een koeler moet er niet alleen mooi uit zien, hij moet de processor ook een beetje goed kunnen koelen. Daarom gaan we kijken hoe goed de koeler echt zijn werk doet. We monteren deze op een testopstelling die bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Intel Core i5 8600K
 • Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming
 • 2 x 8GB Crucial Ballistix Sport DDR4 2400MHz
 • Samsung 960 Evo 250 GB
 • Coolermaster Masterwatt 750 Watt
 • Coolermaster Test Bench

De koeler wordt twee keer opnieuw gemonteerd (in totaal dus drie keer) om uit te sluiten dat temperaturen veel hoger of lager uitvallen dan het uiteindelijke resultaat. De test wordt, zoals in de opstelling al te zien is, gedaan op een Coolermaster Test Bench en niet ingebouwd in een computerkast. Het verschilt natuurlijk per kast wat de echte prestaties gaan zijn van een koeler. Heb je een kast met veel airflow, dan zullen de prestaties iets beter zijn. Wanneer je gebruik maakt van een kast zonder ventilatoren, dan zullen de temperaturen iets hoger liggen. Dit lijkt een beetje op een gemiddeld gebruik.

Er wordt voor de test gebruik gemaakt van OCCT, Aida64, Prime95 en Cinebench R20. De temperaturen, voltages en eventuele snelheden worden uitgelezen via Hwinfo64. Aangezien dit synthetische tests zijn zullen deze resultaten iets hoger uitvallen dan bij het spelletje wat je speelt of de video die jij aan het editen bent. Tevens zal de ene processor niet hetzelfde presteren als de andere processor, de zogenaamde silicon lottery.

Er wordt op twee manieren gemeten: de eerste is bij de standaard kloksnelheid zoals hij uit de doos komt en de tweede is bij een overklok naar 4,8 GHz op een voltage van 1,35 Volt. Dit was op dat moment de meest stabiele instelling die ik kon vinden.

Wanneer de processor niets staat te doen dan blijft de temperatuur keurig hangen op 23 graden. Dit is erg netjes te noemene. Wanneer we Prime95 aanslingeren komen we normaliter uit op 60 graden. Doen we dezelfde meting als de processor overgeklokt dan komen we uit op maar liefst 93 graden. Dit is vrij hoog te noemen. Nu is Prime95 wel één van de zwaarste tests voor een processor. Gaan we kijken naar Realbench, Aida en OCCT dan komt de temperatuur rond de 50 graden uit. Overgeklokt stijgen deze waardes naar 65, 69 en 73 graden. Deze temperaturen zijn prima in orde, vooral als je bedenkt dat de koeler op een midrange processor geïnstalleerd is. Om de temperaturen nog wat lager te krijgen kan er gekozen worden om een tweede ventilator te plaatsen.

En hoe hard moet de koeler daarvoor aan het werk? Onder Idle valt dit reuze mee. De ventilator draait tussen de 790 en 835 toeren per minuut en maakt amper geluid. Dit verandert bij Prime95. Daar moet de ventilator toch aan de bak en is de koeler goed te horen. Dat is niet zo gek bij deze test. Bij de andere drie tests draait de ventilator rond de 1250 toeren per minuut en is hij niet echt hoorbaar. Bij de tests met een overklok is de ventilator wel een stukje beter te horen. Op een testbank is dat hoorbaar maar in een kast is het minder merkbaar.

Terug naar boven

Luchtkoelers zijn nog steeds de goedkoopste manier om een processor te koelen en sommige luchtkoelers hoeven niet onder te doen voor een AIO koeler. Ze kunnen juist stiller zijn en beter koelen, afhankelijk van de ventilator en het ontwerp van de koeltoren. Daarnaast is het ook wel leuk als de koeler iets van verlichting heeft, ook al geven andere mensen hier helemaal niets om.

De montage van de MA410P is op zich vrij makkelijk. Er moeten wel een paar stappen uitgevoerd worden maar over het algemeen is de koeler vrij snel te installeren. Er is één backplate voor alle soorten moederborden (buiten 2011) en deze wordt altijd op dezelfde manier geplaatst. Vervolgens is het de “spinnenpoot” door de koeler heen halen en vastschroeven. Als laatste wordt de ventilator op het blok geklemd door middel van de beugels en worden de connectors op het bord aangesloten. Kind kan de was doen.

Het nadeel van deze koeler is, zoals met veel koelers, dat je een geheugenslot verliest, ook als je gebruik maakt van Low Profile geheugen. In principe kan het net maar het geheugen wordt bijna uit het slot gedrukt, niet iets wat je graag ziet. De RGB van de ventilator komt mooi tot uiting en kan bediend worden via de meegeleverde controller of de software van het moederbord. Dit is zeker een pluspunt: er hoeft geen eigen software geïnstalleerd te worden.

De prestaties zijn op zich niet slecht. Het is geen hoogvlieger op het gebied van koeling maar de MA410P weet de temperaturen van een midrange processor aardig onder controle te houden. De temperatuur stijgt in drie van de vier tests naar 50 graden en de zwaarste test laat een score zien van 60 graden. Bij het overklokken krijgt de koeler het toch wat zwaarder. Stap je over naar een high-end processor dan zal de MA410P het toch een stuk zwaarder krijgen. Qua geluidsproductie valt de herrie best mee maar wederom: als je gaat overklokken wordt de koeler wel een stuk hoorbaarder. Dit kan verholpen worden door een tweede ventilator te plaatsen.

Voor het bedrag van ongeveer €38,- krijg je een makkelijk te monteren koeler terug met verlichting en degelijke koelprestaties.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Processorkoeling

Be quiet! Pure Loop 280mm Review

[anchor=Boven][/anchor] [list] [*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump] [*] [jump=Specs]Features[/jump] [*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump] [*] [jump=Installatie]Installatie[/jump] [*] [jump=Prestaties]Prestaties[/jump] [*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump] [/list] ...
Processorkoeling

Antec Mercury 240 review

Inleiding Specificaties Unboxing Inbouwen Prestaties Conclusie [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Antec/Inleiding.jpg[/img] Als eerste wil ik Antec bedanken voor het ...
Processorkoeling

Be quiet! Dark Rock 4 Review

Inleiding Specificaties Unboxing Inbouwen Prestaties Conclusie [center][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/BeQuiet/Inleiding.jpg[/img][/center] Eerst wil ik Be Quiet bedanken voor het ...