Videokaarten

Asus TUF Gaming GeForce RTX 3080 OC 10GB Review

[anchor=Boven][/anchor]

[list]
[*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump]
[*] [jump=GPU]Architectuur[/jump]
[*] [jump=Specs]Specificaties[/jump]
[*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump]
[*] [jump=Prestaties]Prestaties[/jump]
[*] [jump=a]Synthetische benchmarks[/jump]
[*] [jump=b]Full HD[/jump]
[*] [jump=c]1440P[/jump]
[*] [jump=d]4K resolutie[/jump]
[*] [jump=e]8K resolutie[/jump]
[*] [jump=f]CPU Bottleneck?[/jump]
[*] [jump=Software]Software[/jump]
[*] [jump=oc]Overclocking[/jump]
[*] [jump=warmte]Temperaturen en verbruik[/jump]
[*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump]
[/list]

[anchor=Inleiding][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/TUF/Inleiding.jpg[/img] [/anchor]

De tweede generatie RTX kaarten zijn eindelijk gelanceerd. Eigenlijk zou men in Maart 2020 tijdens de GTC conventie al iets laten zien van de kaarten uit de 3000 reeks maar helaas gooide het wereldwijde probleem roet in het eten. Daarna was er de herkansing op Computex 2020 maar ook die werd geannuleerd. Uiteindelijk maakte NVIDIA de nieuwe kaarten bekend tijdens een online persconferentie op 1 September 2020 die voor iedereen te zien was via het internet. Daar waren dan de langverwachte RTX 3080 en 3090 kaarten. In één klap was de prijzige RTX 2080Ti kaart niet zoveel meer waard als een maand daarvoor.

Uiteraard zijn de verschillende fabrikanten er als de kippen bij om eigen versies van de kaart op de markt te zetten. Deze kaarten kunnen gebaseerd zijn op het referentie model van NVIDIA maar het staat bedrijven vrij om een eigen ontwerp te maken van het PCB zolang er maar aan de eisen van NVIDIA wordt voldaan. ASUS heeft weer meerdere varianten van de verschillende kaarten. Zo is er de Strix versie die goed moet overklokken en voorzien is van veel RGB verlichting. Er is ook de TUF Gaming variant die wat minder uitbundig is qua verlichting maar zeker niet minder is dan zijn soortgenoot.

De kaart die we in deze review gaan bespreken is de ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 3080 die als codenaam TUF-RTX3080-O10G-GAMING mee heeft gekregen. Dit is een kaart die op het moment van introductie rond de €800,- moest kosten maar waar geen voorraad van was (net zoals bij zo ongeveer elke 3080 kaart). Helaas is deze situatie niet verbeterd (eerder verslechterd) en is de prijs echt door het dak De kaat is ook nog steeds niet te krijgen. Maar mocht je toch deze kaart weten te bemachtigen, wat krijg je dan eigenlijk? We gaan het zien in deze review.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=GPU][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/TUF/Architectuur.jpg[/img] [/anchor]

Laten we eerst eens kijken wat Ampere eigenlijk brengt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/G1.jpg[/img]

Met de komst van de Ampere generatie heeft NVIDIA verbeteringen aangebracht ten opzichte van de Turing architectuur. Wat je veel hoort op dit moment is dat de Ampere chip is geworden wat de Turing chip had moeten zijn. Met Ampere is er een nieuwe opbouw van de Streaming Multiprocessor. Hierin zijn de verschillende cores in verwerkt. Dit zijn de 2e generatie RT cores (deze zorgen voor de Raytracing actie) en de 3e generatie Tensor Cores. Verder is er gebruik gemaakt van GDDR6X geheugen maar is dit vooralsnog alleen terug te vinden op de 3080 en 3090 kaarten. Wellicht dat er in de toekomst nog meer kaarten gebruik gaan maken van dit geheugen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/G5.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/G2.jpg[/img]
[i] 1e Turing, 2e Ampere[/i]

Het verschil tussen de twee Streaming Multiprocessors is dat bij de Turing generatie het ene gedeelte alleen FP32 berekeningen aan kon en de andere alleen maar INT32 in behandeling nam. Bij Ampere is dit veranderd. Daar is de sectie van alleen de INT32 aangepast zodat deze sectie ook, indien nodig, FP32 berekeningen kan uitvoeren. Daarmee kunnen per tik OF 32 FP32 berekeningen uitgevoerd worden OF 16 FP32 en 16 INT32 berekeningen. Verder zijn er in plaats van twee Tensor cores maar 1 Tensor core aanwezig. De snelheid van deze core is echter wel verdubbeld zodat de snelheid per SM wel gelijk blijft. Het aantal RT-cores is gelijk gebleven, namelijk 1. Maar deze core is wel flink verbeterd ten opzichte van de eerste generatie.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Vidkaart.jpg[/img]

Zoals te zien is in bovenstaand overzicht hebben de Ampere kaarten de beschikking tot veel meer cores dan de “oudere” Turing kaarten. De RTX 3090 weet het zelfs te presteren om meer dan 10000 Cuda-cores op de chip te hebben. Daarentegen zijn er wel minder Tensor-cores aanwezig maar deze zijn qua snelheid verdubbeld ten opzichte van de voorganger, zodat ook hier vooruitgang is. Qua RT-cores hebben de Ampere kaarten er weer meer aan boord. Wat ook op valt is dat de snelheid van het geheugen bij de 3080 en 3090 kaarten lager ligt dan bij de andere kaarten. Dit komt omdat de kaarten gebruik maken van GDDR6X chips die de PAM4 (pulse amplitude modulation) techniek gebruiken. Hierdoor kan het geheugen twee bits per keer versturen waardoor dit geheugen uiteindelijk sneller klokt dan de gewone GDDR6 chips en ligt de bandbreedte ook veel hoger. Dat is ook wel nodig bij de hogere snelheden van de Ampere kaarten. Het TDP van de kaarten is wel toegenomen waardoor een iets zwaardere voeding zeker aan te raden is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/G4.jpg[/img]

De 3090 kaart is ook de eerste videokaart die 8K gaming aan moet kunnen. Om dit ook te kunnen tonen moet de aansluiting het ook kunnen versturen. Daarom zijn er HDMI 2.1 poorten aanwezig op de kaarten die 8K resolutie in 60Hz kunnen weergeven. Uiteraard moet de aansluiting van het scherm ook overweg kunnen met HDMI 2.1 anders gaat het alsnog niet werken. Er zijn nog meer dingen geïntroduceerd zoals NVIDIA Reflex, NVIDIA Broadcast en NVIDIA Studio maar daar ga ik hier niet verder op in. Mocht je meer willen lezen dan verwijs ik je graag naar de pagina van NVIDIA

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Specs][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/TUF/Specs.jpg[/img] [/anchor]

Voordat we de kaart echt gaan bekijken, pakken we eerst de theorie er eens bij.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Specs2.jpg[/IMG]

De TUF kaart is voorzien van de GA102-300 chip, dezelfde als op de 3090 kaart gebruikt wordt. Verschil is wel dat er 14 SM’s uitgeschakeld zijn. Daardoor blijven er 8704 Cuda-cores, 272 Tensor-cores en 68 RT-Cores over. De standaard kloksnelheid ligt op 1440 MHz terwijl de boost clock op 1785 MHz ligt. Dit is iets hoger dan de founders, die normaal naar 1710 MHz boost. Zet je de kaart in OC mode dan klokt de kaart zelfs naar 1815 MHz. De snelheid van het GDDR6X geheugen ligt op 19 Gbps. De kaart maakt gebruik van een 2 keer 8-pins PCIe connector.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/F1.jpg[/img]

Asus heeft de koeler op de TUF kaarten vernieuwd. Deze straalt nu een en al kwaliteit uit. Dit komt mede doordat de shroud op de koeler niet van plastic is maar echt van aluminium. Dit voelt robuuster aan en past ook meer bij de TUF visie. Er zijn buiten de RGB verlichting ook geen aparte kleuren gebruikt op de kap. Deze heeft alleen een donkergrijze kleur wat een gevoel van duurzaamheid en kwaliteit uit moet stralen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/F2a.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/F2b.jpg[/img]

Het blok zelf maakt gebruik van de Maxcontact methode. Dit houdt in dat het contactpunt van het koelblok gladder is gemaakt en op die manier beter contact kan maken met de GPU chip. Dit zorgt op zijn beurt er weer voor dat de warmte van de GPU beter afgevoerd wordt richting de rest van het blok. Dankzij de nieuwe Axial-tech fans wordt er koele lucht door het blok geblazen en gaat de lucht niet via de zijkanten van de ventilatoren verloren. Tevens zijn deze ventilatoren voorzien van dual ball bearings, wat moet zorgen voor een langere levensduur. Wat ook moet zorgen voor een betere koeling is dat de middelste ventilator de andere kant op draait dan de buitenste ventilatoren. Dit betekent dat de de warme lucht zo snel mogelijk afgevoerd wordt omdat de lucht tussen de ventilatoren dezelfde kant op blaast.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/F3.jpg[/img]

Videokaarten anno 2020/2021 mogen niet bestaan zonder RGB verlichting. Ook bij deze kaart ontbreekt het niet maar is het wel minimaal gehouden. Aan de rechterkant van de kaart vinden we het TUF Gaming logo terug wat aangestuurd kan worden met software. Ook kan deze verlichting gesynchroniseerd worden met de overige verlichting in je systeem dankzij de ASUS software. En mocht een PCIe kabel niet goed aangesloten zijn dan gaat er ook keurig een LED branden.

Wil je meer informatie, kijk dan op de internetpagina van Asus

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Unboxing][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/TUF/Unboxing.jpg[/img] [/anchor]

De theorie hebben we nu gehad. Tijd om eens te kijken naar wat we nu echt in handen hebben.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8690.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8694.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8695.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8696.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8701.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8697.JPG[/img]

De doos spreekt redelijk voor zich. Op de voorkant de videokaart, de merknaam en het type. Het TUF logo mag hier niet ontbreken. De doos is voorzien van groene elementen omdat het hier een NVIDIA kaart betreft. Verder staan onderin nog een paar eigenschappen van de kaart. Gaan we naar de achterkant van de doos zien we nog wat features. Dit is vooral de koeling en stevigheid van de kaart. Specificaties mogen ook niet ontbreken. In de doos zit een zwarte binnendoos. Open je die dan krijg je meteen wat papierwerk voorgeschoteld. Dit zijn een bedankkaart, een handleiding, een certificaat van betrouwbaarheid en een speelkaart. Dit laatste is een grappige toevoeging.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8791.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8794.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8788.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8789.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8763.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8800.JPG[/img]

Als we het schuim weghalen dan zien we daar de zak met de videokaart. Kijkende naar de kaart valt één ding op: veel kleur is niet aanwezig op de kaart. Persoonlijk vind ik dat helemaal niet erg. De kaart ziet er heel erg strak uit van zichzelf. Nu lijkt het er op dat de koeler van plastic is maar niets is minder waar. Dit is een grote plaat aluminium en als je goed kijkt dan zie je ook dat het hier gaat om geborsteld aluminium. Dit geeft de kaart de industriële look waar TUF om bekend staat en tevens krijg je het gevoel dat je kwaliteit in handen hebt. De koeler is voorzien van drie ventilatoren die ervoor moeten zorgen dat de kaart genoeg koeling krijgt. Een korte blik op de achterkant laat al zien dat de kaart voorzien is van een backplate, iets wat tegenwoordig bijna standaard is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8782.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8781.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8783.JPG[/img]

De drie ventilatoren zien we op het eerste gezicht vrij normaal uit maar wie beter kijkt ziet dat de middelste ventilator in een andere richting draait dan de buitenste ventilatoren. Dit is gedaan zodat de warmte beter afgevoerd kan worden en niet klem komt te zitten tussen de verschillende open zones. Tevens is de buitenkant tegenwoordig een gesloten geheel, waar in het verleden de bladen van de ventilatoren gewoon los hingen. Dit is gedaan zodat de lucht niet naar buiten kan ontsnappen maar ook daadwerkelijk door het koelblok gaat. Op twee van de fans staat het TUF logo terwijl op de middelste fan een sticker zit met het ASUS logo.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8776.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8775.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8774.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8847.JPG[/img]

Op de bovenkant van de kaart zien we ook nog een paar zaken terug. Wederom hebben we afscheid moeten nemen van een aansluiting op een videokaart. Waar de 2080 nog een NVlink aansluiting had is deze bij de RTX 3080 weggehaald. SLI wordt ook steeds minder ondersteund door programma’s en games dus er is bijna geen reden meer om deze connector op de kaart te plaatsen. In het midden van de kaart zien we de GEFORCE RTX branding terug terwijl we rechts de TUF GAMING merknaam zien. Daarboven vinden we nog het logo terug waar RGB verlichting in verstopt zit, iets waar we later op terug komen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8814.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8831.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8835.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8841.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8821.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8823.JPG[/img]

Iets wat we eerder al gezien hadden was de backplate van de kaart. Wanneer deze onder een bepaalde hoek bekeken wordt zien we hier we bandensporen op terug. Dit moet laten zien dat de TUF kaart toch echt wel duurzaam is. Wat ook duidelijk te zien is zijn de zes setjes met MLCC condensatoren. Hier is ondertussen veel over te doen geweest. De Sp-caps zouden veel slechter zijn dan de MLCC’s. ASUS heeft voor deze laatste variant gekozen wat geen verkeerde keuze is. Aan de rechterkant zien we de TUF Gaming branding weer terug. Verder naar rechts zien we een opening in de backplate. Deze moet er voor zorgen dat de warme lucht van de GPU en het geheugen beter afgevoerd wordt. Deze lucht blaast dus naar boven in de richting van je processor. Ook zien we een BIOS schakelaar terug op de kaart. Door deze om te zetten kan gekozen worden tussen de Performance Mode waarbij een lichte overklok ingesteld worden of een Quiet Mode waarbij de snelheden van de GPU juist meer richting de standaard gaan. Dit laatste om de temperaturen omlaag te brengen zodat de ventilatoren niet snel aan de slag moeten. Het laatste wat we terug vinden zijn de 2 x 8-pins PCIe connector die de kaart moeten voorzien van voldoende stroom.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8824.JPG[/img]

Missen we nog één ding aan deze kaart: de aansluitingen voor de schermen. Er zijn drie Displaypoort 1.4a connectors aanwezig en twee HDMI 2.1 connectors. Deze laatste zijn belangrijk om 8K beelden weer te kunnen geven. Nu zijn het aantal apparaten dat hier gebruik van maakt amper te krijgen en betaal je er de hoofdprijs voor maar de kaart is er klaar voor. Ook zien we dat het bracket gemaakt is van roestvrij staal. Leuk detail maar de eerste kaart die gaat roesten moet ik eigenlijk nog tegen komen.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Prestaties][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/TUF/Prestaties.jpg[/img] [/anchor]

Voor de RTX 3000 serie ben ik overgestapt naar een nieuw testplatform. Dit keer geen Intel (ook al wordt er gezegd dat Intel nog steeds beter is voor Gaming) maar een AMD platform. Waarom? In tegenstelling tot Z490 ondersteunt het X570 platform PCIe Gen 4. Aangezien er door NVIDIA gepusht wordt op het feit dat de 3000 serie gebruik maakt van PCIe 4.0 is het niet meer dan logisch om hier naar te wisselen. De oudere kaarten van NVIDIA zijn opnieuw getest en ook de AMD Radeon 5600XT en 5700XT zijn meegenomen. Ook nieuw zijn de set van benchmarks die gebruikt zijn. Een aantal games zijn verdwenen, anderen hebben een upgrade ondergaan (neem Metro Exodus en Ghost Recon) en er zijn een paar nieuwe games bijgekomen (Forza en Borderlands). Twee van deze games ondersteunen ook de RTX technologie.

De specificaties van het testsysteem zijn als volgt:

  • AMD Ryzen 5 3600X @ 3.8 GHz
  • Gigabyte X570 Aorus Elite moederbord
  • 2 x 8 GB G.Skill Trident Z Neo 3600 MHz C16 geheugen
  • Cooler Master ML240R RGB waterkoeler
  • Samsung 960 Evo 250 GB SSD (OS disc)
  • Kingston A2000 1TB SSD
  • Cooler Master Test Bench V2
  • Cooler Master V-series 750Watt voeding
  • Windows 10 Professional NL 64-bit
  • AOC U2879VF 4K monitor

De videokaarten die getest zijn staan hieronder vermeld samen met de versie van de gebruikte driver op dat moment.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Drivers.jpg[/IMG]

Alle tests zijn 3 keer uitgevoerd en er is een gemiddelde genomen van de resultaten om eventuele pieken of dalen uit de resultaten te filteren. Mochten er grote afwijkingen zijn, dan zijn de benchmark nogmaals uitgevoerd. Let wel op dat de resultaten zoals hieronder vermeld staan, niet overeen hoeven te komen met jouw tests. De resultaten kunnen per systeem verschillen en zelfs per videokaart.

[anchor=a][b]Synthetische Benchmarks[/b][/anchor]

We beginnen de tests met een paar oude bekenden: 3D Mark en Superposition. De nieuwste toevoeging bij deze benchmarks is de komst van Port Royal. Dit is een benchmark die gebruik maakt van Raytracing. Zodoende kunnen de kaarten van NVIDIA getest worden op deze “nieuwe” techniek.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/fse.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/fse_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/fsu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/fsu_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/ts.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/ts_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/tse.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/tse_g.jpg[/img]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/pr.jpg[/IMG]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/spm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/spm_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/sph.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/sph_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/spe.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/spe_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/sp4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/sp4_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/sp8.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/synth/sp8_fps.jpg[/img]

Aangezien dit de eerste 3000 kaart is die door mij behandeld wordt komt de ASUS kaart als beste uit de test. Wat indrukwekkend is, is dat de 3080 een twee keer zo hoge score heeft op de GPU in Time Spy ten opzichte van de 1080Ti. Ook in Superposition zien we een groot gat met de 1080Ti, in het geval van de 1080 Extreme test zelfs een verdubbeling. In de Port Royal raytracing test zien we de 3080 een score neerzetten die meer dan twee keer zo hoog is in vergelijking met de RTX 2070.

[anchor=b][b]1920 x 1080[/b][/anchor]

Tot zo ver de synthetische benchmarks, nu gaan we de games er eens bij pakken. Wat opvalt is dat de scores over het algemeen vrij dicht bij elkaar liggen. De 3080 staat weliswaar vaak bovenaan maar het verschil is klein. Reden: De kaarten worden te snel voor de processor waardoor de videokaart vaak moet wachten op input. Ook al zijn we van een 8600K naar een 3600X gegaan, de bottleneck is er nog steeds.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/sowm1.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/sowu1.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/hm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/hu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/str.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/str4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/str_rtx.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1080/mer.jpg[/img]

[anchor=c][b]2560 x 1440[/b][/anchor]

Op 1440p zien we de bottleneck aardig verdwijnen. De 3080 kaart begint nu echt een gat te slaan met de 1080Ti, wat op dat moment de snelste kaart was. In F1 2020 op Medium kwaliteit is de 5700XT nog sneller maar schroeven we de kwaliteit naar de max dan is toch de 3080 sneller.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/sowm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/sowu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/hm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/hu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/str.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/str4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/str_rtx.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/1440/mer.jpg[/img]

[anchor=d][b]3840 x 2160[/b][/anchor]

Gaan we nog een stap hoger naar 4K gaming dan laat de 3080 pas echt zien waar het van gemaakt is. De kaart laat alle overige kaarten achter zich. De enige test die onder de 40fps komt is Metro Exodus in de Extreme setting. Maar zelfs in die test is de kaart bijna twee keer zo snel als de 1080Ti kaart. Wil je dus echt aan de slag met alle pracht en praal in 4K dan is dit wel de kaart waar je mee aan de slag kunt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/sowm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/sowu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/h2m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/h2u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/str.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/str4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/str_rtx.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/2160/mer.jpg[/img]

[anchor=e][b]7680 x 4320[/b][/anchor]

Tegenwoordig is er nog een stap hoger: de 8K resolutie. NVIDIA claimt dat het mogelijk is met de 3090 om te gamen op 8K. Maar hoe zit dat met de 3080 kaart? Daarvoor heb ik de ASUS TUF 3080 aangesloten op mijn 8K televisie. Het antwoord is vrij eenvoudig: buiten F1 2020 en Forza Horizon is er geen spel wat vloeiend te spelen is op 8K resolutie. De beelden haperen en de framerate is gewoonweg te laag om maar iets te kunnen doen. Gelukkig zijn er nog amper 8K schermen te krijgen dus heeft men nog de tijd om hier aan te werken.

[anchor=f][b]CPU Bottleneck?[/b][/anchor]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/cpu/3dm_1080.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/cpu/3dmg_1080.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/cpu/us_1080.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/cpu/usg_1080.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/cpu/ff_1080.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/cpu/grb_1080.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/cpu/me_1080.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/cpu/str_1080.jpg[/img]

En dan is er nog het verhaal over de CPU bottleneck. Mensen claimen dat deze er niet is. Om dit te testen heb ik een paar benchmarks gedraaid op een Ryzen 5 3600X en een Intel Core i9 9900K processor. De verschillen zijn wel te zien maar er moet wel bij verteld worden dat dit het beste zichtbaar is als spellen gespeeld worden in 1080p en met lagere kwaliteit. De reden is vrij logisch: dan wordt er het minst van de GPU vereist en wacht deze op input van de CPU. Ga je naar een hogere instelling dan is het verschil te verwaarlozen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/cpu/ff_1440.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/cpu/grb_1440.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/cpu/me_1440.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Gfx/cpu/str_1440.jpg[/img]

Hetzelfde geldt overigens als je naar hogere resoluties gaat. Dan heeft de videokaart veel meer werk om af te handelen waardoor het verhaal andersom wordt: de processor moet nu wachten op de videokaart. Dan is de bottleneck dus weggenomen.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Software][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/TUF/Software.jpg[/img] [/anchor]

Natuurlijk is er software beschikbaar voor deze videokaart. Daarvoor heeft ASUS de Armoury software uitgebracht. Dit pakket is te downloaden van hun internetpagina aangezien er geen drivers meegeleverd worden bij de kaart zelf.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Sw/1.png[/IMG]

Bij het installeren is het mogelijk om alleen de armoury crate te installeren, alleen de ASUS AURA creator software of beide pakketten te installeren op de pc. Met de Armoury Crate is het mogelijk om verschillende instellingen aan te passen binnen de software terwijl het met de AURA Creator mogelijk is om verschillende effecten te creëren.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Sw/2.png[/IMG]

Na het installeren van de pakketten wordt er gevraagd of je één van de twee pakketten wilt installeren. Wat je ook kunt kiezen is om niets te starten en het installatie programma af te sluiten. Aangezien AURA Creator niet echt interessant is op een Gigabyte moederbord zal ik dit niet in behandeling nemen en meteen doorgaan naar de Armoury Crate software.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Sw/3.png[/IMG]

Het meest interessante voor deze review is eigenlijk het AURA Sync stuk van de software. Hiermee kan de verlichting van verschillende componenten aangestuurd aangestuurd worden. Deze moeten uiteraard wel van ASUS zelf zijn of compatibel zijn met de software van ASUS. Andere componenten zijn niet aan te sturen. Wel is het mogelijk om de verlichting van AURA te koppelen aan Philips Hue wat een hele mooie toevoeging kan zijn voor de verlichting in je gamekamer. Het nadeel: de tekst staat in het Frans.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Sw/4.png[/IMG]

In de software zijn al verschillende effecten aanwezig die geselecteerd en gesynchroniseerd kunnen worden tussen de verschillende onderdelen in je computer. Zo is een statische kleur in te stellen, knipperende effecten of een regenboog. Synchronisatie met muziek is ook te regelen waardoor de verlichting reageert op het geluid wat er op dat moment af speelt. Natuurlijk kunnen effecten die gemaakt zijn in Aura Creator ook uitgekozen worden.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Sw/5.png[/IMG]
Bij de verschillende effecten zijn ook kleuren of patronen te kiezen. Deze opties staan dan aan de rechterzijde vermeld. Kies daar de kleur/kleuren en pas eventueel de snelheid aan van het effect. Wat je dan krijgt is een subtiele maar mooie toevoeging aan je systeem.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8852.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8853.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pics/IMG_8855.JPG[/img]


[i]Zoals in de video te zien is kleurt het geheugen mee. [/i]

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=oc][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/TUF/Overklok.jpg[/img] [/anchor]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/1.png[/img]

Het overklokken van een videokaart… vroeger maakte het nog een groot verschil tussen wat de fabrikant had ingesteld en wat er maximaal mogelijk was. Tegenwoordig wordt er een minimum vastgesteld door een fabrikant maar kan de GPU zelf al een aardig eind overklokken. Dit komt door de GPU Boost die steeds beter wordt. De kaart kan beter presteren op het moment dat de koeling het toe laat. Wordt de kaart te warm, zullen de prestaties af gaan nemen. Let wel: overklokken is geheel op eigen risico. Gaat de kaart kapot door het overklokken, dan kan het zijn dat men geen garantie meer geeft op de kaart.

Voor het overklokken gebruiken we toch MSI Afterburner, gewoon omdat dit eigenlijk de standaard is voor het overklokken. Al heeft ASUS ook zijn eigen tool als het aan komt op overklokken. Als eerste wordt het Power Limit helemaal omhoog geschroefd. Daarna wordt in stapjes van 10 MHz de Core Clock verhoogd. Crasht de applicatie of komt er een blue screen op het scherm te staan, herstart je de machine en ga je iets lager zitten.

[center][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/4.png[/img][/center]

In het geval van deze kaart kon de core clock 110 MHz hoger geklokt worden dan dat hij uit de fabriek komt. Dat is een overklok van iets meer dan 6%. Gaan we daarna nog eens met het geheugen bezig. Deze kon uiteindelijk 600 MHz hoger gezet worden. Let wel: GDDR6X klokt wel anders dan GDDR6.

Maar wat brengt dit overklokken nu eigenlijk voor de prestaties? Nou: tegenwoordig niet heel veel meer. Bij Timespy gaat de algemene score van 15002 naar 15426, wat nog geen 3% verbetering is. Doen we hetzelfde bij Port Royal dan gaan we van 11755 naar 12335, een winst van 580 punten, bijna 5% winst. Superposition Extreme gingen de scores van 11506 naar 11985 (86 FPS naar 90 FPS). En als laatste Metro Exodus op 4K in Extreme mode: van 36.4 naar 38 FPS. Pluspunt is wel dat de temperaturen hetzelfde blijven.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=warmte][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/TUF/koelver.jpg[/img] [/anchor]

Werpen we uiteindelijk nog een blik op de koeling en het verbruik, de twee restpunten van deze review. De koeling wordt verzorgd door de drie ventilatoren en de metalen shroud die ASUS op deze 3080 heeft geplaatst. Uiteraard zorgen de heatpipes op de kaart voor de nodige warmte afvoer en ook dankzij de opening op de backplate kan de warmte snel weggeblazen worden van de videokaart.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Temps.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Fan.jpg[/IMG]

Als de videokaart lekker niets staat te doen dan wordt de kaart maar 37 graden. Dit is bij een ambient temperatuur van 20 graden. Dit is erg netjes te noemen voor een kaart van dit formaat. Alleen de 5700XT en de RTX 2060 FE kaart komen lager qua temperatuur. Echter moet daar wel bij gezegd worden dat bij die kaarten de ventilatoren constant draaien. Dat gebeurt niet bij de ASUS kaart. Daar zijn de ventilatoren compleet uitgeschakeld wanneer de kaart in rust is. Schroeven we de activiteit op en gaan we de kaart goed belasten dan komt de temperatuur niet hoger dan 59 graden. Dit lijkt een redelijk limiet te zijn van de kaart maar dat is niet zo erg. Daarbij draaien de ventilatoren overigens op 1584 RPM waarbij het gemeten geluidsniveau op 46 decibel uit komt. Dit valt best mee op een open testbench.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pwridle.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Tuf-RTX3080/Pwrload1.jpg[/IMG]

Het verbruik van deze videokaart is best aanzienlijk. Om dit te meten hebben we bij de stekker het verbruik gemeten van de computer middels een Voltcraft Energy Check 3000. Daarmee wordt dus ook het moederbord, geluidskaart, waterkoeler, toetsenbord en muis meegenomen. In rust verbruikt de complete computer 62 Watt en dat is best netjes. Starten we echter Furmark of Doom Eternal dan loopt de waarde al snel op richting de 478 Watt. Het is niet de 850 Watt voeding die aangeraden wordt maar het is wel veel meer dan de 320 Watt die verbruikt wordt met een GTX 1080 Ti.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Conclusie][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/TUF/Conclusie.jpg[/img] [/anchor]

De RTX 3000 serie is het nieuwste paradepaardje van NVIDIA. Op het moment van publiceren zijn er alweer nieuwe kaarten in de reeks aangekondigd maar laten we meteen beginnen met het slechtste nieuws van alle kaarten: ze zijn anno Maart 2021 gewoon niet te krijgen. Mocht je er dan toch nog 1 treffen dan betaal je daar met gemak meer dan 50% extra voor dan dat de kaart oorspronkelijk moest kosten. Daardoor lijkt het vaak alsof het gaat om een paper launch. Maar de kaarten bestaan dus wel.

De prestaties van deze kaart zijn zeker niet mis. De bottleneck op 1080p is duidelijk te zien nu, dus gebruik je deze kaart met een midrange processor dan kan dat wel eens de limiet zijn op Full HD resolutie. Ga je echter hoger zitten met je resolutie dan staat de 3080 gewoon bovenaan in bijna alle lijsten. Een paar titels die geoptimaliseerd zijn van AMD pakken soms de kroon maar het leeuwendeel van de benchmarks is toch voor de TUF 3080. Op 4K resolutie laat de kaart geen spaan heel van zijn tegenstanders. En waar 8K leuk klinkt is dit in de praktijk niet speelbaar.

Qua looks vind ik de TUF kaarten wel wat hebben. Ze hebben een industriële look meegekregen en dat ziet er zeker niet slecht uit. De kaart is ook niet overladen met RGB verlichting. Dit is terug gebracht tot het logo bovenop de kaart. Deze verlichting is makkelijk aan te passen in het ASUS Aura pakket.
Wel vreemd dat je eerst een ander pakket moet installeren voordat je gebruik kunt maken van de Aura software. Heb je meer producten van ASUS of Aura Sync compatible dan kan de verlichting netjes op elkaar afgestemd worden.

Overklokken heeft met deze generatie eigenlijk niet zoveel zin meer. Er vallen nog een paar procenten te winnen op de kaarten maar het verschil ga je niet echt merken. Wil je toch een groter verschil maken dan zul je de koeling van de videokaart moeten aanpassen naar waterkoeling of beter. De standaard koeler die ASUS op de kaart heeft gezet doet prima zijn werk en weet de temperaturen binnen de perken te houden. 60 graden is niets vergeleken met kaarten die op of boven de 80 graden komen. Daarnaast is de kaart ook best stil met een geluidsdruk van 46 decibel.

Kortom: ben je echt in de markt voor een RTX 3080 videokaart en ben je bereid je portemonnee te trekken en het internet af te speuren, dan dient deze kaart zeker in de top van je lijst te staan.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img]

Flinke verbeteringen in Raytracing
Prima bouwkwaliteit
Flinke upgrade ten opzichte van de 20xx serie
Goede koeling
Aardig stil
Bescheiden RGB, mooi uiterlijk

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img]

Power Limit max 110%
Overklokken brengt bijna niets
Vrij hoog verbruik
Verkrijgbaarheid
Prijs

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Videokaarten