Videokaarten

In-Depth review: AMD Radeon RX 6700 XT

product-image

AMD Radeon RX 6700 XT

8.9

De 6700 XT kaart is een goede tegenhanger van de 3060Ti en komt zelfs in de buurt van de 3070 van NVIDIA, wat goede 1440p prestaties zijn. Hij is stiller en zuiniger maar wordt aardig warm. De kaart is prima over te klokken. Ondertussen (helaas) vervangen door de 6750 XT.

Top
 • Bouwkwaliteit is prima
 • Uiterlijk is netjes
 • Prima prestaties (tussen 3060Ti en 3070)
 • Zuinig
 • Stil
 • Goede overklokker
Flop
 • Duurder dan een 3060ti
 • Raytracing stelt teleur
 • Wordt redelijk warm onder 100% load (82 graden)
 • Ondertussen vervangen door de 6750 XT
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Inleiding.jpg

Voor ik deze review begin: deze kaart is door mijzelf aangeschaft via de webshop van AMD. Mocht iemand hier aan twijfelen dan is een factuur te overhandigen. Deze kaart is uiteindelijk gebruikt voor een project en de nieuwe eigenaar is hier heel erg blij mee.

In 2019 kwam AMD met nieuwe videokaarten op de markt die eindelijk gebruik gingen maken van een nieuwe architectuur. Na jarenlang gebruik gemaakt te hebben van de GCN architectuur wisselde men naar de nieuwe RDNA architectuur. Het verschil met de NVIDIA kaarten werd al een stuk kleiner, ook al was er een behoorlijk gat ontstaan in de jaren dat AMD gebruik maakte van dezelfde chips. Eind 2020 kwam AMD met de verbeterde versie van de RDNA met de verrassende naam: RDNA2. De naam van de reeks was net zo verrassend: de AMD 6000 reeks.

AMD had bij de introductie van RDNA2 drie verschillende kaarten tot hun beschikking. Daar waren de RX 6800, RX 6800 XT en de RX 6900 XT. Later zou er nog een kaart op de markt gebracht worden namelijk de 6700 XT. Dit zijn al meer kaarten dan men bij de vorige generatie op de markt had gebracht. Nog veel later zouden de 6500, 6600 en 6600XT uit komen. Daarmee heeft AMD een complete lijn van videokaarten die het moeten opnemen tegen de kaarten uit het groene kamp. Deze hebben een grote voorsprong gehad maar de RDNA2 kaarten moeten behoorlijk gaan concurreren

De verschillende fabrikanten zijn aan de slag gegaan om videokaarten op de markt te brengen met verschillende koelers, snelheden, eigenschappen enzovoorts. Maar AMD heeft ook zelf een versie van deze kaart in hun webshop. Deze was tot voor kort alleen daar te koop maar sinds half Mei is deze kaart niet meer in de winkel te verkrijgen. Dit omdat AMD onlangs een refresh van hun videokaarten heeft uitgebracht.

De kaart die ditmaal het onderwerp van gesprek is, is de AMD Radeon RX 6700 XT, een kaart die gebaseerd is op Navi22. Deze kaart moet het opnemen tegen de RTX 3060 Ti van het groene kamp. Deze kaart is destijds door mij aangekocht voor €507,- maar door de dollarkoers is hij behoorlijk gestegen in prijs. Ondertussen is hij, zoals eerder vermeld, niet meer te krijgen. Maar wat haal je met deze kaart voor prestaties in huis? Dat gaan we zien in deze review.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Inhoud.jpg

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Gpu.jpg

Voordat we echt naar de videokaart gaan kijken, werpen we eerst even een korte blik op de GPU zelf. Deze GPU is de tweede generatie chip die gebaseerd is op de RDNA architectuur. Na jaren gebruik te maken van refreshes op het GCN platform legde AMD met de 5000 reeks RDNA op de tafel. RDNA staat voor niets meer dan Radeon DNA. Bij de 5000 serie zagen we al forse verbeteringen als het vergeleken wordt met GCN en AMD’s kaarten maakten een grote sprong op het prestatievlak.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is GPU2.png

Met RDNA2 moet het gat met concurrent NVIDIA weer een heel stuk kleiner worden. Maar natuurlijk wil je dan ook dat het stroomverbruik binnen de perken blijft. Immers: hoe minder stroom verbruikt wordt, hoe koeler de videokaart blijft. Één van de manieren om dit voor elkaar te krijgen is het gebruik van de Infinity Cache, iets wat bij AMD moederborden ook gebruikt wordt. Door deze cache is het mogelijk veel hogere snelheden te behalen bij een kleinere geheugenbus. Doordat de Infinity Cache fungeert als versterker wordt de bandbreedte uiteindelijk maar liefst 3,25x efficiënter dan de standaard bussnelheid van het geheugen. Dit is zelfs sneller dan het standaard GDDR6X geheugen wat prijziger is om te implementeren. Al is het plaatsen van de 128MB cache ook best prijzig: dit kost namelijk wel extra ruimte op een kaart.op een kaart.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is GPU3.png

Ook al wordt bij de RDNA2 kaarten gebruik gemaakt van dezelfde chipgroottes en procedé als bij de 5000-reeks kaarten, heeft men toch deze kaarten weer wat zuiniger weten te maken. Dit komt doordat men optimalisaties heeft doorgevoerd van de eerste reeks chips. Je zou kunnen zeggen dat deze chips de evolutie zijn van de vorige reeks. Daardoor kunnen kloksnelheden omhoog en het verbruik omlaag. AMD claimt dat de 6000-series kaarten tot maar liefst 65% meer prestaties kunnen leveren per watt ten opzichte van de vorige generatie. Dit dient natuurlijk wel met een behoorlijke korrel zout genomen te worden maar het feit dat ze zo’n verbetering kunnen doorvoeren is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend te noemen. Wat hier in de praktijk van over blijft is natuurlijk maar de vraag.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is GPU4.png

RDNA2 brengt voor het eerst ook Raytracing naar de AMD kaarten. Dit is een feature die bij NVIDIA al even in gebruik is maar AMD moest dit altijd softwarematig op zien te lossen. De Compute Units van de 6000 reeks chips hebben een Ray Accelerator aan boord waardoor deze berekeningen uitgevoerd kunnen worden. Hoe het precies in zijn werk gaat is helaas niet duidelijk gemaakt door AMD. Dit houden ze liever even voor zich. Maar met behulp van de FidelityFX software weet AMD Raytracing wel voor elkaar te krijgen in combinatie met rasterization.

Terug naar Boven

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Specs-1.jpg

We gaan eens een blik werpen op de specificaties.

Waar de 6800 en 6900 kaarten gebaseerd waren op de Navi 21 GPU maakt de 6700 XT kaart gebruik van de Navi 22 GPU. Deze wordt overigens ook gebruikt voor de 6800M kaart. Deze chip heeft maximaal 40 Compute units en deze units zijn voor de 6700 XT ook allemaal ingeschakeld. Er zijn 2560 Stream Processors aanwezig en 160 Texture units. De maximale boost frequentie ligt op 2581 MHz terwijl de Game frequentie op 2424 is vastgesteld. In tegenstelling tot de grotere broertjes heeft deze kaart 12GB geheugen tot zijn beschikking wat geklokt is op 16 Gbps. Daarmee is deze snelheid wel gelijk aan de overige kaarten. De kaart krijgt een TDP mee van 230 Watt en de aangeraden voeding voor deze kaart bedraagt 650 Watt. Een krachtige voeding is dus niet echt meer nodig voor een computer met deze kaart.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is F1.jpg

Één van de features die AMD met zijn kaarten levert is SAM oftewel Smart Access Memory. De kaart kan in zijn eentje al goed presteren maar extra prestaties met dezelfde kaart is altijd leuker natuurlijk. Dit is de tegenhanger van de Resizable Bar wat gebruikt wordt door Intel en NVIDIA. Door gebruik te maken van deze kaart in combinatie met een AMD processor is er een betere en efficiëntere communicatiestroom mogelijk tussen GPU en processor. Doordat er een deel van de bottleneck weggenomen wordt, kan er meer geheugen van de videokaart aangesproken worden. Dit zou volgens AMD zelf een winst tot 10% kunnen opleveren. Of dat ook het geval is, is altijd koffiedik kijken en zal per applicatie verschillen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is F2.jpg

Een andere feature van AMD is de FidelityFX Super Resolution oftewel FSR. Dit is een beetje de tegenhanger van DLSS, de techniek die NVIDIA gebruikt. Echter verschillen de twee wel van werking. DLSS maakt gebruikt van een AI algoritme door middel van super computers en werkt alleen op kaarten uit het groene kamp. FSR rendert de frames op een lagere resolutie en gebruikt daarna een open source upscaling algoritme waardoor het lijkt alsof spellen op een hogere resolutie draaien. Dit werkt overigens op bijna alle kaarten dus niet alleen die van AMD. Het werkt zelfs op een iGPU van Intel. Natuurlijk werkt het ook prima op deze AMD kaarten, mocht je meer performance nodig hebben.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is F3.jpg

Ook al is dit een kaart van de GPU fabrikant zelf, dat betekent niet dat er geen software aanwezig is. Sterker nog: bij de drivers wordt een hele bundel met software geleverd. De software is genaamd Adrenalin en bevat vele mogelijkheden. Het is mogelijk games te optimaliseren en het is zelfs mogelijk om vanuit deze software de videokaart over te klokken, iets wat bij het groene kamp alleen maar kan met pakketten van andere fabrikanten. Ook streamen of video’s opnemen vanuit de software is mogelijk. Kortom: een vrij compleet pakket.

Wil je meer informatie, kijk dan op de internetpagina van AMD.

Terug naar Boven

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Unboxing.jpg

Na de theorie wordt het eens tijd om naar het product zelf te gaan kijken.

Het eerste wat we op de voorkant van de doos zien is de videokaart zelf. Dit beslaat zo ongeveer de hele voorkant van de doos, wat op zich niet erg is. Dit ziet er netjes uit. Rechts boven zien we de naam van de videokaart, wel zo handig om te weten wat je koopt. Op de achterkant zien we de verschillende barcodes en de tekst dat de instructies en handleiding online terug te vinden zijn. Maken we de doos open aan de zijkant dan kunnen we de binnendoos eruit halen. Ook hier staat de kaart over de hele plaat afgebeeld. Rechts bovenin zien we het merk, links onderin nog een paar features. Draaien we deze plaat om dan zien we daar nog een kaartje zitten. Dit is een QR code die je naar de internetpagina van de kaart brengt. Dit is hetzelfde adres wat op de achterkant van de doos stond. Onder de plaat zien we uiteindelijk de videokaart liggen, het item waar het toch allemaal om draait.

De kaart is uitgevoerd in dezelfde stijl als de eerder besproken 6900 XT en 6800. Het geheel bestaat uit twee kleuren/tinten: zwart en aluminium. Ook hier zijn een aantal rode accenten aangebracht wat toch een kenmerk is van de AMD Radeon lijn. Ik blijf dit zelf een hele mooi look hebben: niet teveel afleiding maar gewoon recht toe/recht aan. Ook hier is het echt aluminium wat gebruikt is al is de kaart wel wat lichter dan zijn grotere broers. Op zich ook niet zo gek aangezien de kaart lager geplaatst is dus eigenlijk minder koeling nodig zou moeten hebben. Wat ook op valt is dat er in het midden van het koelblok een grote R is geplaatst, iets wat ook verwijst naar Radeon. In plaats van drie ventilatoren zijn er op deze kaart maar twee geplaatst, ook weer een teken dat deze kaart af kan met wat minder koeling.

De twee ventilatoren hebben, net als de vorige kaarten, geen speciaal uiterlijk of vormen aan de ventilatoren toegevoegd. Deze zijn gewoon normaal uitgevoerd waarbij er wel een sticker op het midden is aangebracht met een R erop. Als we beter naar het midden kijken dan zien we de R een glanzend metalen look hebben. Ook dit ziet er toch weer strak uit. Bovenop de kaart zien we weer het Radeon logo geplaatst wat rood brandt. Deze kleur is niet door software aan te passen aangezien er geen RGB LED is ingebouwd maar alleen deze kleur. Deze is ook niet uit te zetten.

Ook deze kaart is voorzien van zwart gekleurde koelribben. Ga je echter deze kaart naast de 6900XT en 6800 leggen dan is al te zien dat het koelblok wat dunner is. Waarschijnlijk komt dat omdat de GPU minder warm wordt dan zijn grotere broers en daarom wat minder koeling nodig heeft. Of dat ook tot uiting komt in de temperaturen zien we verderop in de review. Rechts onderin zien we de aansluitingen die moeten zorgen voor stroomtoevoer naar de ventilatoren en de verlichting. Rechts bovenin zien we de connectors zitten die de kaart van extra stroom moeten voorzien. In dit geval zijn het een 8-pins en een 6-pins stroomaansluiting.

De backplate van de kaart is vrij strak en toch zit er in het midden een bracket. Dit bracket zorgt er mede voor dat het koelblok op zijn plaats gehouden wordt. Op één van de schroeven zit een garantie sticker. Deze is echter in Nederland niet geldig en je zou deze dus gewoon los mogen schroeven zonder dat de garantie vervalt. In het midden van het bracket zien we de MLCC’s zitten die moeten zorgen voor de regulering van de spanning. Helemaal rechts zien we een sticker met informatie, een R die in het backplate gedrukt is en een hitte sticker.

Kijken we ten slotte nog naar de aansluitingen die AMD op deze kaart heeft geplaatst. Dit zijn drie Displaypoort 1.4 connectoren en een HDMI 2.0 aansluiting. Helaas niet een 2.1 zoals NVIDIA hem geplaatst heeft op de kaart. Wel is het zo dat de oudere connectoren tot het verleden behoren. Wil je toch gebruik maken van DVI of VGA dan zul je gebruik moeten maken van een converter.

Terug naar Boven

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Prestaties.jpg

We prikken de kaart op ons testplatform en gaan kijken wat hij voor prestaties levert. Bij de release van de 30** serie van NVIDIA zijn we overgestapt naar een nieuwe testopstelling. Er is gekozen voor een AMD platform omdat deze PCIe Gen4 ondersteunt. Dit was nog niet het geval op het Intel platform op het moment van schrijven. Alle kaarten in dit overzicht zijn getest op dit nieuwe platform om verschillen in resultaten tussen verschillende setups uit te sluiten. Ook was dit een mooie gelegenheid om afscheid te nemen van een aantal tests en een aantal tests ook te vernieuwen. Ook zijn er een paar Raytracing applicaties aan het testveld toegevoegd.

De benchmarks zijn uitgevoerd op het volgende platform:

 • AMD Ryzen 5 3600X @ 3.8 GHz
 • Gigabyte X570 Aorus Elite moederbord
 • 2 x 8 GB G.Skill Trident Z Neo 3600 MHz C16 geheugen
 • Cooler Master ML240R RGB waterkoeler
 • Samsung 960 Evo 250 GB SSD (OS disc)
 • Kingston A2000 1TB SSD
 • Cooler Master Test Bench V2
 • Cooler Master V-series 750Watt voeding
 • Windows 10 Professional NL 64-bit
 • AOC U2879VF 4K monitor

De videokaarten die tot nu toe getest zijn staan hieronder vermeld, samen met de versie van de gebruikte driver op dat moment.

Alle tests zijn 3 keer uitgevoerd en er is een gemiddelde genomen van de resultaten om eventuele pieken of dalen uit de resultaten te filteren. Mochten er grote afwijkingen zijn, dan zijn de benchmark nogmaals uitgevoerd. Let wel op dat de resultaten zoals hieronder vermeld staan, niet overeen hoeven te komen met jouw tests. De resultaten kunnen per systeem verschillen en zelfs per videokaart.

Synthetische Benchmarks

We gaan beginnen met de tests die speciaal gemaakt zijn om videokaarten te testen. We hebben het hier dan over 3D Mark en Unigine Superposition. Ook zit hier een Raytracing test tussen, al wordt Raytracing niet goed ondersteund door AMD. Wat het precieze effect is van Raytracing op de kaart zien we terug in Port Royal.

De kaart weet in de DirectX 11 tests zelfs boven de 3070 kaart te komen, iets wat eerder niet door mij werd verwacht. Dat is een prima resultaat. Gaan we vervolgens kijken naar de Time Spy tests dan moet de 6700 zijn meerdere erkennen in de 3070. De 3060Ti was op dat moment nog niet getest maar kan zeggen dat deze in de gewone test boven en bij de extreme test onder de 3060Ti zat. In Port Royal storten de prestaties als een kaartenhuis in elkaar: de kaart doet het net beter dan een 2070, een kaart van de vorige generatie.

1920 x 1080

Nu we deze speciaal ontworpen tests achter de rug hebben is het tijd om een blik te werpen op de games. Nog steeds is het zo dat de meeste gamers spellen spelen op Full HD. Dat blijkt maar weer uit de laatste Steam Survey. Wel verschuift het pijl steeds meer richting 1440p met de komst van nieuwe schermen met hogere refresh rates. We zien in de scores dat deze kaart verschillende plekken in neemt in de grafieken. De ene keer staat de kaart bijna bovenaan (kijk naar F1 2020 waar hij zelfs een 6800 Ref kaart verslaat en Borderlands 3) maar de andere keer staat de kaart bijna onderaan (neem Ghost Recon) De applicaties zijn meerdere malen getest maar dezelfde scores bleven naar voren komen. In een aantal tests is wel te zien dat de 3600X er voor zorgt dat kaarten niet het volle potentieel kunnen laten zien en de scores bij elkaar liggen. Kaarten wachten namelijk totdat de processor werk aan biedt, de zogenoemde CPU bottleneck.

2560 x 1440

We schroeven de resolutie omhoog naar 1440p. Daar valt op dat de kaart wat minder vaak bovenaan de lijsten staat. Al blijft de kaart wel heel goed presteren in F1 2020 maar dat is dan ook een spel die ontwikkeld is voor AMD kaarten. De kaart doet het ook verrassend goed in Far Cry, een spel waar de andere AMD kaarten het een stuk moeilijker mee hebben. Wat daar precies de reden van is, is mij ook onbekend. Hetzelfde beeld zien we overigens ook in Ghost Recon. De 6700 XT weet de duurdere 6800 bij te blijven of zelfs te verslaan. De enige Raytracing test bij de games laat goed zien wat het effect van deze techniek is op deze kaart: De kaart wordt voorbij gestreefd door een RTX3060, een kaart die maar €320,- moest kosten.

3840 x 2160

Dan komt de volgende vraag: is deze kaart ook geschikt om spellen in 2160p te draaien? Nou: over het algemeen lukt dat best aardig. Alleen de zwaarte twee benchmarks in Metro en de zwaarste in Tomb Raider draaien onder de 40 FPS. Bij Raytracing presteert de kaart net zoals eerder genoemde 3060 en slechter dan een 2070. De rest van de games draaien prima op deze kaart. Over het algemeen blijft de kaart hangt net boven of onder de RTX 3070 en om alvast op de zaken vooruit te lopen: het is stuivertje wisselen met de 3060Ti. Al met al prima scores voor deze kaart.

Terug naar Boven

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Software.jpg

AMD levert met de kaart zelf geen software mee. Dat betekent echter niet dat er geen software is voor deze videokaart. Deze zit ingebakken in het pakket waar ook de drivers die voor alle kaarten beschikbaar zijn. Dit is de Adrenalin software. Het is niet verplicht om deze te installeren want de kaart werkt prima zonder, zolang je de drivers maar wel installeert. In deze software zijn verschillende opties te vinden waarvan we er nu een aantal zullen bekijken.

In het hoofdscherm zien we de meeste opties al terug. Bovenin hebben we een aantal tabbladen waarin tot in detail opties zijn verwerkt. Daaronder zien we het laatste gespeelde spel of benchmark terwijl je rechts daarvan de laatst gespeelde spellen ziet. Links vinden we een media venster waar schermopnames te zien zijn of video’s mee opgenomen kunnen worden. Aan de rechterkant zien we de stuurprogramma informatie, de apparaat status en een opwaardeer adviseur. Deze vertelt je wat je aan je computer kunt verbeteren voor de beste prestaties in een applicatie of spel.

Het tabblad Gaming laat zien welke spellen allemaal op de computer staan of al een keer gespeeld zijn. Dit is overigens ook terug te zien in het hoofdscherm waar tevens vermeld staat hoe lang een spel actief is geweest en hoeveel de gemiddelde FPS is. Klik je op een spel of applicatie dan krijg je wat meer informatie te zien. Het tabblad Compatibility laat zien of de hardware een spel of applicatie wel kan draaien en wat er eventueel aangepast dient te worden, wil je een beter resultaat krijgen. Dit kan een andere processor zijn of een andere videokaart.

Ook is het mogelijk om de software van AMD te gebruiken voor het livestreamen en het maken van opnames. Daarvoor kan je naar het tabblad Record & Stream gaan. Daaronder zien we het onderdeel Record staan. Wil je opnames maken van je gameplay dan is dat mogelijk in dit scherm. Daaronder zijn een aantal opties terug te vinden. Bij Live Stream zijn er twee bladen te zien. Controls geeft je toegang tot de instellingen van de stream, het tabblad Chat laat de chat zien. Het tabblad Scene Editor geeft de mogelijkheid om verschillende scènes in te stellen. Denk hierbij aan een scene waar je aan het praten bent, een game aan het spelen bent of een scherm waar je de stream mee eindigt. Allerlei opties zijn mogelijk. Het tabblad Media laat alle opnames zien die er tot op dat moment gemaakt zijn. In deze review zijn dat er geen.

Het laatste tabblad is Performance. Hier kunnen in het tabblad Metrics het verbruik van de GPU en het videogeheugen in de gaten gehouden worden. Ook het verbruik van de processor en het RAM geheugen is hier te zien. Natuurlijk mogen de temperaturen en het stroomverbruik niet ontbreken. Kijk je bij de Overlay dan is het mogelijk deze waardes altijd in het scherm te laten zien. Het tabblad Tuning gaan we bespreken in het hoofdstuk overklokken. Bij Advisors zien we aanbevelingen om spellen beter te laten lopen op je computer. Of het veel zin heeft om dit automatisch in te laten stellen verschilt per applicatie. En soms staan instellingen al goed van zichzelf. Het scherm is uit te klappen zodat er ook grafieken te zien zijn en de aanbevelingen per categorie.

Rechts bovenin kunnen we nog naar het instellingen menu door op het tandwieltje te klikken. Daar zien we meerdere tabbladen waar behoorlijk wat instellingen aan te passen zijn. Bij System kunnen updates ingesteld worden en kiezen of problemen meteen gemeld moeten worden als er iets mis gaat. In Graphics kunnen instellingen als Anti-Lag en Radeon Boost ingeschakeld worden. bij Display kan de FreeSync ingeschakeld worden als je beeldscherm dit ondersteunt. Ook is Scaling in te schakelen. Met Hotkeys kunnen sneltoetsen geprogrammeerd worden voor verschillende acties. Er zijn nog veel meer opties maar die gaan we hier niet benoemen.

Terug naar Boven

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Overklok.jpg

Het overklokken van een videokaart: de een doet het voor meer FPS in een game, een ander doet het om maar te kijken wat een kaart nu echt kan presteren. Gelukkig is het steeds makkelijker gemaakt om een kaart over te klokken. En ene keer is het een kwestie van de snelheden omhoog schroeven en klaar, de andere keer is het verhogen of juist verlagen van de voltages een oplossing. Zo blijft het zoeken naar de beste instellingen. Voordat je gaat overklokken is het wel handig om te weten wat de startwaardes zijn van een kaart. Deze zijn uit te lezen via bijvoorbeeld GPU-Z tool van TechPowerUp. Daar vind je alle gegevens van de videokaart zoals kloksnelheden, geheugensnelheden en driver versie. Ook wordt de BIOS versie genoemd. In een tweede tabblad zijn de verschillende sensoren uit te lezen, ook handig om te zien of de kaart niet te warm wordt of teveel stroom trekt.

Voor het overklokken kan er een tool zoals Afterburner gebruikt worden maar AMD levert in zijn software ook overklok mogelijkheden mee. Deze zijn te vinden in het kopje Afstemmen waar we eerder in deze review al over spraken. Er zijn een paar mogelijkheden waar de software het overklokken automatisch voor je doet maar het meest interessante is toch wel het Handmatig overklokken. Daar zijn een aantal opties te vinden die ingeschakeld kunnen worden. Is dit gedaan dan komen er nog meer mogelijkheden tevoorschijn. LET WEL!!!!!! Overklokken is geheel op eigen risico. Gaat de kaart kapot dan kan er geen garantie verleend worden door AMD omdat je immers buiten de specificaties bezig bent geweest. Dat komt ook als waarschuwing naar boven op het moment dat het tabblad geselecteerd wordt. Het is dus niet een kwestie van alle sliders open zetten en je bent klaar.

Het is een kwestie van tweaken (en dit kan veel tijd kosten) maar uiteindelijk is het gelukt om de kaart stabiel te krijgen. Daarbij is de snelheid opgeschroefd tot 2800 MHz, wat een leuke verhoging is van > 10%. Het geheugen kon geklokt worden op 2150 MHz. Verder ging helaas niet, de software heeft namelijk dit als maximum snelheid geprogrammeerd. Het voltage van de kaart hebben we maximaal omhoog gezet op 1200mV zodat de GPU genoeg stroom krijgt. Ook de Power Limit hebben we met 15% verhoogd wat het maximum van deze kaart is.

Maar wat leveren deze acties nu echt op in de benchmarks? Kijken we naar Time Spy dan gaan we van een 10676 naar een 11214, een winst van zo’n 5%. In de GPU score is de winst zelfs 10%. Dat zou de moeite waard moeten zijn. In Extreme zien we respectievelijk 5 en 6,6%. Wat minder heftig dan de gewone test maar nog steeds leuk te noemen. Port Royal laat een verschil zien van 5.75% wat op zich ook netjes is. Deus Ex ten slotte gaat van 44.6 naar 47.8, een winst van 6%. Uiteraard stijgt het verbruik wel, dat zien we in het volgende hoofdstuk.

Terug naar Boven

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is koelver.jpg

Gaan we nog even kijken wat de koeling en het verbruik van deze kaart doen, de twee restpunten van deze review. De koeling wordt verzorgd door twee ventilatoren die de koele lucht op het koelblok blazen. Deze warme lucht moet vervolgens zo snel mogelijk afgevoerd worden en het liefst nog uit de computerkast. Deze zal echter via de vinnen aan de boven- en onderkant en de ventilatoren de kaart verlaten en afgegeven worden aan de lucht binnenin de kast.

Wanneer de machine helemaal niets aan het doen is bereikt de kaart een temperatuur van 42 graden. Dit is op zich redelijk normaal te noemen, de meeste kaarten die getest zijn bereiken namelijk dezelfde temperatuur als dat. Daarbij is er ook geen verschil in geluidsniveau aangezien de ventilatoren op dat moment helemaal niet draaien. Gaan we de kaart echter aan het werk zetten in Furmark dan stijgt de temperatuur naar 82 graden. Dat is de hoogste temperatuur die we tot nu toe gemeten hebben. De kaart kan het wel aan maar je moet er wel voor zorgen dat deze hitte snel afgevoerd kan worden uit je kast. De snelheid van de ventilator is op dat moment ongeveer 1365 toeren per minuut. Dat is dan wel weer laag te noemen. Klokken we de kaart over dan daalt de temperatuur naar 78 graden. Dit komt omdat we het voltage verlagen. Dit zorgt ervoor dat er minder warmte vrij komt dus de temperatuur daalt. Dit geldt overigens niet in Doom. Daar blijft de temperatuur hangen op 82 graden.

Het verbruik van de kaart wordt op twee manieren gemeten. Er is een meting in de software van AMD en in GPU-Z maar er wordt ook gemeten bij het stopcontact door gebruik te maken van een Voltcraft Energy Check 3000. Gebeurt er niets dan wordt er maar 58 Watt verbruikt. Dit is ongeveer gelijk aan de andere kaarten van AMD. Daarbij moet wel gemeld worden dat slechts 5 Watt gebruikt wordt door de videokaart. Trappen we echter Furmark op zijn staart dan stijgt het verbruik naar 295 Watt waarbij 186 Watt gebruikt wordt door de videokaart. Bij Doom Eternal wordt er meer gebruikt door het systeem en minder door de videokaart. Die laatste gebruikt dan slechts 172 Watt. Deze aantallen stijgen wel als de kaart overgeklokt wordt: 335 Watt in Furmark en 362 in Doom Eternal. Wel een stijging maar een normale voeding zou dit prima aan moeten kunnen. Dit is overigens ook iets hoger dan een 3060Ti, ongeveer 35 tot 40 Watt. Maar een kaart draait niet 24/7 op vol vermogen.

Terug naar Boven

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Conclusie.jpg

Zijn we aan het einde gekomen van deze review. Wat vinden we van de RX6800 van AMD? Weet hij inderdaad in de buurt te komen van de RTX3070 of maakt AMD de belofte niet waar? Sowieso hebben de kaarten uit het rode kamp een behoorlijke inhaalslag gemaakt in de afgelopen paar jaar wat zou moeten leiden tot een grotere concurrentie en daardoor dus ook wat lagere prijzen. Helaas is dat niet het geval geweest omdat videokaarten nog steeds lastig te krijgen zijn. Deze kaart is inmiddels niet meer te krijgen aangezien AMD met een refresh is gekomen.

Gaan we de kaart vergelijken met de 3060Ti (waarvan de resultaten in een latere review gepost zullen worden) en dan weet de 6700 XT de groene kaart vaak te verslaan. Het is zelfs zo dat de AMD kaart boven de RTX3070 kaart staat. In de synthetische DX11 benchmarks is dit bijvoorbeeld het geval. In de DX12 Time Spy tests moet hij zijn meerdere erkennen. Raytracing in de vorm van Port Royal is een pijnlijk gezicht: daar komt de kaart net boven een RTX 2070 uit, een kaart uit de vorige generatie. In 1080p is helaas bij sommige games een CPU bottleneck te zien, wat in houdt dat de 3600X die gebruikt is op de testbank het niet zo goed meer trekt. Daardoor moet de videokaart wachten op input van de processor. F1 2020 draait enorm goed op deze kaart, zelfs beter dan op een RTX 3080. Op 1440p zien we waar de kaart echt thuis hoort: onder de 3070 kaart. Hetzelfde resultaat komt terug op 2160p. Games draaien over het algemeen nog best goed op deze resolutie, al moet de kwaliteit op sommige momenten iets terug geschroefd worden.

De kaart ziet er met zijn twee hoofdkleuren lekker strak uit. Het enige jammere van deze kaart is dat de kleur van het logo niet aan te passen is. Dit zal altijd rood blijven branden. Uitschakelen is geen optie, ook niet met software. Over software gesproken: AMD heeft ook met hun software grote stappen gemaakt. Er kan gekozen worden om alleen de drivers te installeren maar het is ook mogelijk om het hele pakket te installeren. De mogelijkheden zijn allemaal goed weergegeven en er is heel veel mogelijk, ook al zul je het meeste niet gaan gebruiken. Wat wel een interessant item is, is het feit dat er overklok opties in de software aanwezig is. Daarvoor is dus geen aparte software meer nodig.

Met overklokken is er overigens nog veel meer uit de videokaart te halen dan normaal al het geval is. Wel even wederom een disclaimer: het overklokken van hardware is op eigen risico! Mocht de kaart defect raken dan kan er geen aanspraak gemaakt worden op garantie. Dit wordt ook getoond in de software. Het overklokken van deze kaart kan zeker lonen. Na wat tweaken is er een winst te halen van meer dan 10%! Dit is puur op de kloksnelheid. Kijken we naar de winst in benchmarks dan komen we niet hoger dan een 5 tot 6%. Zeker leuk te noemen, vooral omdat deze waardes in de buurt komen van de nieuwere 6750 kaart die meer moet kosten. Wel stijgt het verbruik van de kaart naar maximaal 362 Watt in Doom Eternal. Daarbij is het geluid van de koeling minimaal: we meten maar 43,2 dB. De kaart blijft ook dan dus best stil. En dit is dan gemeten op een open testbench, dus wanneer de kaart in een kast gebouwd zit zal deze nog stiller zijn.

Mocht je voor een wat smaller budget willen gamen dan is dit een prima kaart. Let wel dat, zoals eerder gemeld, de kaart niet meer bij AMD zelf te krijgen is. Je bent dus aangewezen op de tweedehands markt.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar Boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Videokaarten