Videokaarten

In-Depth review: AMD Radeon RX 6800

product-image

AMD Radeon RX 6800 16GB

8.6

Met de RX6800 zet AMD een kaart recht tegenover de middenmotor van NVIDIA. Hij is sneller, stiller en zuiniger dan de 3070. Deze kaart is helaas niet meer te koop, was iets duurder dan de 3070. Ook blijft Raytracing een pijnpunt.

Top
 • Mooi uiterlijk
 • Sneller dan de RTX 3070
 • Zuinig
 • Prima koeling
 • Vrij stil
Flop
 • Kost meer dan de RTX 3070
 • Raytracing is een pijnpunt
 • Geen RGB LED in het logo

Voor ik deze review begin: deze kaart is door mijzelf aangeschaft via de webshop van AMD. Mocht iemand hier aan twijfelen dan is een factuur te overhandigen. Deze kaart is uiteindelijk doorverkocht aan een vriend tegen de prijs waarvoor hij gekocht is. Hier heb ik dus geen winst op gemaakt.

In 2019 kwam AMD met nieuwe videokaarten op de markt die eindelijk gebruik gingen maken van een nieuwe architectuur. Na jaren lang gebruik gemaakt te hebben van de GCN architectuur wisselde men naar de nieuwe RDNA architectuur. Het verschil met de NVIDIA kaarten werd al een stuk kleiner, ook al was er een behoorlijk gat ontstaan in de jaren dat AMD gebruik maakte van dezelfde chips. Eind 2020 kwam AMD met de verbeterde versie van de RDNA met de verrassende naam: RDNA2. De naam van de reeks was net zo verrassend: de AMD 6000 reeks.

AMD had bij de introductie van RDNA2 drie verschillende kaarten tot hun beschikking. Daar waren de RX 6800, RX 6800 XT en de RX 6900 XT. Later zou er nog een kaart op de markt gebracht worden namelijk de 6700XT. Dit waren al meer kaarten dan men bij de vorige generatie had. Nog veel later zouden de 6500, 6600 en 6600XT. Daarmee heeft AMD een complete lijn van videokaarten die het moeten opnemen tegen de kaarten uit het groene kamp. Deze hebben een grote voorsprong gehad maar de RDNA2 kaarten moeten behoorlijk gaan concurreren

De verschillende fabrikanten zijn aan de slag gegaan om videokaarten op de markt te brengen met verschillende koelers, snelheden, eigenschappen enzovoorts. Maar voor deze kaart heeft AMD ook zelf een versie gemaakt die de reference editie genoemd wordt. Deze werd maar op één plek verkocht, namelijk op de pagina van AMD zelf. Dit gebeurt elke donderdag rond 16.00 middels een evenement wachtrij. Je moet dus wel wat geluk hebben wil je door die wachtrij komen. Op het moment dat ik de kaart kocht was dit systeem er nog niet. Helaas is hij sinds 19-05-2022 niet meer te krijgen via de site van AMD.

De kaart waar we het over hebben: de AMD Radeon RX 6800, het kleine broertje van de RX 6800 XT kaart. De kaart wordt recht tegenover de RTX 3070 gezet. Ik heb deze kaart destijds gekocht voor €586,95. Maar wat krijg je voor dit geld? en klopt het statement van AMD? Dat gaan we zien in deze review.

Voordat we echt naar de videokaart gaan kijken, werpen we eerst even een korte blik op de GPU zelf. Deze GPU is de tweede generatie chip die gebaseerd is op de RDNA architectuur. Na jaren gebruik te maken van refreshes op het GCN platform legde AMD met de 5000 reeks RDNA op de tafel. RDNA staat voor niets meer dan Radeon DNA. Bij de 5000 serie zagen we al forse verbeteringen als het vergeleken wordt met GCN en AMD’s kaarten maakten een grote sprong op het prestatievlak.

Met RDNA2 moet het gat met concurrent NVIDIA weer een heel stuk kleiner worden. Maar natuurlijk wil je dan ook dat het stroomverbruik binnen de perken blijft. Immers: hoe minder stroom verbruikt wordt, hoe koeler de videokaart blijft. Één van de manieren om dit voor elkaar te krijgen is het gebruik van de Infinity Cache, iets wat bij AMD moederborden ook gebruikt wordt. Door deze cache is het mogelijk veel hogere snelheden te behalen bij een kleinere geheugenbus. Doordat de Infinity Cache fungeert als versterker wordt de bandbreedte uiteindelijk maar liefst 3,25x efficiënter dan de standaard bussnelheid van het geheugen. Dit is zelfs sneller dan het standaard GDDR6X geheugen wat prijziger is om te implementeren. Al is het plaatsen van de 128MB cache ook best prijzig: dit kost namelijk wel extra ruimte op een kaart.op een kaart.

Ook al wordt bij de RDNA2 kaarten gebruik gemaakt van dezelfde chipgroottes en procedé als bij de 5000-reeks kaarten, heeft men toch deze kaarten weer wat zuiniger weten te maken. Dit komt doordat men optimalisaties heeft doorgevoerd van de eerste reeks chips. Je zou kunnen zeggen dat deze chips de evolutie zijn van de vorige reeks. Daardoor kunnen kloksnelheden omhoog en het verbruik omlaag. AMD claimt dat de 6000-series kaarten tot maar liefst 65% meer prestaties kunnen leveren per watt ten opzichte van de vorige generatie. Dit dient natuurlijk wel met een behoorlijke korrel zout genomen te worden maar het feit dat ze zo’n verbetering kunnen doorvoeren is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend te noemen. Wat hier in de praktijk van over blijft is natuurlijk maar de vraag.

RDNA2 brengt voor het eerst ook Raytracing naar de AMD kaarten. Dit is een feature die bij NVIDIA al even in gebruik is maar AMD moest dit altijd softwarematig op zien te lossen. De Compute Units van de 6000 reeks chips hebben een Ray Accelerator aan boord waardoor deze berekeningen uitgevoerd kunnen worden. Hoe het precies in zijn werk gaat is helaas niet duidelijk gemaakt door AMD. Dit houden ze liever even voor zich. Maar met behulp van de FidelityFX software weet AMD Raytracing wel voor elkaar te krijgen in combinatie met rasterization.

Terug naar Boven

We gaan eens een blik werpen op de specificaties.

De RX 6800 is gebaseerd op de Navi 21 GPU. Er zijn op deze GPU normaal gesproken 80 Compute Units aanwezig. Op de 6900XT zijn alle units ingeschakeld maar op deze kaart zijn er maar 60 ingeschakeld. De chip werkt dus maar op 75% van de maximale capaciteit. Er zijn 3840 Stream Processoren aanwezig en 240 Texture Units. De kloksnelheid van deze kaart ligt op 1815 MHz terwijl de kaart kan boosten naar 2105 MHz wanneer het echt nodig is. Er is 16GB aan geheugen geplaatst met een snelheid van 16 Gbps. Dit is dezelfde snelheid als de eerder gereviewde 6900 XT. De kaart zou volgens de specificaties maximaal 250 Watt verbruiken en er wordt een voeding geadviseerd van 650 Watt. Dit is natuurlijk wel wanneer de rest van het systeem ook flink wat stroom verbruikt. Heb je een zuiniger systeem dan is een 550 Watt voeding ook al prima.

Één van de features die AMD met zijn kaarten levert is SAM oftewel Smart Access Memory. De kaart kan in zijn eentje al goed presteren maar extra prestaties met dezelfde kaart is altijd leuker natuurlijk. Dit is de tegenhanger van de Resizable Bar wat gebruikt wordt door Intel en NVIDIA. Door gebruik te maken van deze kaart in combinatie met een AMD processor is er een betere en efficiëntere communicatiestroom mogelijk tussen GPU en processor. Doordat er een deel van de bottleneck weggenomen wordt, kan er meer geheugen van de videokaart aangesproken worden. Dit zou volgens AMD zelf een winst tot 10% kunnen opleveren. Of dat ook het geval is, is altijd koffiedik kijken en zal per applicatie verschillen.

Een andere feature van AMD is de FidelityFX Super Resolution oftewel FSR. Dit is een beetje de tegenhanger van DLSS, de techniek die NVIDIA gebruikt. Echter verschillen de twee wel van werking. DLSS maakt gebruikt van een AI algoritme door middel van super computers en werkt alleen op kaarten uit het groene kamp. FSR rendert de frames op een lagere resolutie en gebruikt daarna een open source upscaling algoritme waardoor het lijkt alsof spellen op een hogere resolutie draaien. Dit werkt overigens op bijna alle kaarten dus niet alleen die van AMD. Het werkt zelfs op een iGPU van Intel. Natuurlijk werkt het ook prima op deze AMD kaarten, mocht je meer performance nodig hebben.

Ook al is dit een kaart van de GPU fabrikant zelf, dat betekent niet dat er geen software aanwezig is. Sterker nog: bij de drivers wordt een hele bundel met software geleverd. De software is genaamd Adrenalin en bevat vele mogelijkheden. Het is mogelijk games te optimaliseren en het is zelfs mogelijk om vanuit deze software de videokaart over te klokken, iets wat bij het groene kamp alleen maar kan met pakketten van andere fabrikanten. Ook streamen of video’s opnemen vanuit de software is mogelijk. Kortom: een vrij compleet pakket.

Wil je meer informatie, kijk dan op de internetpagina van AMD.

Terug naar Boven

Na de theorie wordt het eens tijd om naar het product zelf te gaan kijken.

Op de voorkant van de doos zien we het bovenste deel van de videokaart afgebeeld met daarop het verlichte RADEON logo. Deze verlichting is in het rood uitgevoerd. Verder zien we rechtsboven de naam van het product staan. Op de achterkant van de doos staat de internet link met de instructies hoe de kaart geïnstalleerd moet worden. Rechts onderin zit een sticker met de gegevens van de kaart inclusief het serienummer. De doos gaat aan de zijkant open waarna er een binnendoos uitgehaald kan worden. Op het losse gedeelte in de binnenkant staat de kaart weer afgebeeld met een paar van de features due aanwezig zijn. Draaien we deze kaart om dan zien we een kaartje met een QR code erop. Als je deze scant kom je op dezelfde pagina uit als het adres op de achterkant. Nu de binnenkant weg is zien we de kaart keurig in de doos liggen.

Als we de kaart gaan bekijken dan zien we dat deze in twee kleuren is uitgevoerd namelijk zwart en aluminium. Persoonlijk vind ik de looks van deze kaart erg netjes. Het hoeft niet altijd raak te zijn met verschillende kleuren en RGB verlichting. Een beetje een stijlvolle kaart kan ook mooi zijn in een pc build. Verder voelt de kaart ook solide aan. Je krijgt niet het idee dat de koeler er elk moment vanaf kan vallen. Dat geeft ook wel het gevoel van kwaliteit. Boven het logo zien we trouwens nog een rode lijn, een element die weer verwijst naar de kleurstelling van AMD (het is niet voor niets allemaal rood). Verder is er geen poespas terug te zien op de kaart, het is echt “what you see is what you get”.

Om het geheel koel te houden heeft AMD drie ventilatoren op de koeler geplaatst. Deze draaien allemaal dezelfde richting uit dus ook hier geen speciale features of manieren om de kaart extra te koelen. De ventilatoren zijn in het zwart uitgevoerd met een aluminium gekleurd einde, dezelfde kleurstelling als de kaart heeft. Verder zitten op alle drie de varianten een sticker met een R, wederom een verwijzing naar RADEON. Boven de middelste ventilator zien we nogmaals de branding terug. Dit logo is verlicht maar alleen in het rood. Het is niet mogelijk om de kleur middels software aan te passen. Dit is alleen weggelegd voor de 6800XT en 6900XT. Dit is ook de enige verlichting die er op de kaart te vinden is. Andere verlichting moet je op een andere manier zien te regelen.

Tussen het PCB en de ventilatoren zitten de koelribben van het koelblok. Deze moeten zorgen dat de warmte weggeleid wordt van de GPU en met behulp van de ventilatoren afgevoerd wordt naar de computerkast. De koelribben zijn ook netjes in het zwart uitgevoerd in tegenstelling tot sommige andere koelblokken. Afwerking is wel iets waar AMD over nagedacht heeft. Rechts onderin zitten de aansluitingen voor de ventilatoren en de verlichting terwijl rechts bovenop de kaart de twee aansluitingen zitten die de kaart van extra stroom moeten voorzien. Aangezien het PCIe slot maximaal 75 Watt kan leveren zijn extra connectoren wel nodig.

De backplate van de kaart is vrij strak maar er zit er in het midden een bracket die het koelblok op zijn plaats moet houden. Op één van de schroeven zit een garantie sticker. Deze is echter in Nederland niet geldig en je zou deze dus gewoon los mogen schroeven zonder dat de garantie vervalt. Tevens zien we hier de MLCC’s die moeten zorgen voor de regulering van de spanning. Over deze MLCC’s is bij NVIDIA een hele rel geweest. Helemaal rechts zien we een sticker met diverse informatie, een R die in de backplate gedrukt is en een hitte sticker. Dit is een teken dat de backplate best wel warm kan worden.

Kijken we naar de aansluitingen dan zien we er vier zitten. Op de kaart zit één HDMI 2.1 connector, twee Displaypoort 1.4a aansluiting en een USB Type-C connector. Van de ene kant een aparte keuze, van de andere kant komen er meer monitoren op de markt die aangestuurd kunnen worden via een USB Type-C connector. Dit maakt het geheel net wat makkelijker met het aansluiten.

Terug naar Boven

We gaan de kaart installeren op het testplatform en zien wat hij voor prestaties levert. Bij de release van de 30** serie van NVIDIA zijn we overgestapt naar een nieuwe testopstelling. Er is gekozen voor een AMD platform omdat deze PCIe Gen4 ondersteunt waarbij dit nog niet het geval was met het Intel platform op dat moment. Alle kaarten in dit overzicht zijn getest op dit nieuwe platform om verschillen in resultaten tussen verschillende opstellingen uit te sluiten. Ook was dit een mooie gelegenheid om afscheid te nemen van een aantal tests en een aantal tests ook te vernieuwen. Ook zijn er een paar Raytracing tests aan het testveld toegevoegd.

De benchmarks zijn uitgevoerd op het volgende platform:

 • AMD Ryzen 5 3600X @ 3.8 GHz
 • Gigabyte X570 Aorus Elite moederbord
 • 2 x 8 GB G.Skill Trident Z Neo 3600 MHz C16 geheugen
 • Cooler Master ML240R RGB waterkoeler
 • Samsung 960 Evo 250 GB SSD (OS disc)
 • Kingston A2000 1TB SSD
 • Cooler Master Test Bench V2
 • Cooler Master V-series 750Watt voeding
 • Windows 10 Professional NL 64-bit
 • AOC U2879VF 4K monitor

De videokaarten die tot nu toe getest zijn staan hieronder vermeld, samen met de versie van de gebruikte driver op dat moment.

Alle tests zijn 3 keer uitgevoerd en er is een gemiddelde genomen van de resultaten om eventuele pieken of dalen uit de resultaten te filteren. Mochten er grote afwijkingen zijn, dan zijn de benchmark nogmaals uitgevoerd. Let wel op dat de resultaten zoals hieronder vermeld staan, niet overeen hoeven te komen met jouw tests. De resultaten kunnen per systeem verschillen en zelfs per videokaart.

Synthetische Benchmarks

We trappen af met een paar synthetische benchmarks. Deze benchmarks zijn geen onderdeel van een spel maar gemaakt om videokaarten zo goed mogelijk te testen.

In zowel Fire strike als in Time Spy weet de 6800 kaart de 3070 van NVIDIA achter zich te houden. In Fire Strike komt de kaart zelfs in de buurt van de 3080 kaart wat een keurige prestatie is. In Time Spy zit deze kaart precies tussen de NVIDIA kaarten in. Bij Superposition is het stuivertje wisselen tussen deze twee kaarten: de ene keer is de kaart uit het groene kamp sneller, de andere keer is het de kaart uit het rode kamp. Als we nog even kijken naar Port Royal dan wordt pijnlijk duidelijk dat NVIDIA hier toch de betere kaarten voor heeft op het moment. De 6800 kan niet bij de 3070 in de buurt komen.

1920 x 1080

Dan wordt het tijd om eens wat spellen op te starten en te zien hoe deze kaart daarin presteert. De kaart wordt op drie verschillende resoluties getest waarbij we beginnen bij Full HD. 1080p is nog steeds de meeste populaire resolutie om op te gamen al is 1440p wel in opkomst. Die schermen worden ook steeds beter en betaalbaarder. Hier zien we een beetje een wisselend beeld tevoorschijn komen in de resultaten. De ene keer weet de kaart heel goed te presteren maar de andere keer zakt de kaart volledig door het ijs. Dat is ook te wijten aan de CPU bottleneck waar je op Full HD steeds meer mee te maken krijgt. De kaart moet wachten op input en kan zodoende niets doen. Het geeft helaas een vertekend beeld. De kaart weet in Far Cry 5 niet te presteren en is zelfs trager dan een RTX 3060 videokaart. Deze resultaten kloppen aangezien ik dit spel meerdere malen heb getest, ook met nieuwere drivers. Ga je kijken naar de spellen waar we de GPU score bekijken dan staat de kaart wel boven de 3070 net zoals bij Metro Exodus. Aparte vermelding voor Ghost Recon: Onder DirectX 11 presteert de kaart niet goed maar met de Vulcan API komt de kaart in de buurt van de 3080 kaarten.

2560 x 1440

We gaan het de kaart wat moeilijker maken en schroeven de resolutie omhoog naar 1440p. Daar zien we de echte strijd tussen de 6800 en de 3070 die too close to call is. In Final Fantasy is het verschil wat groter en dit zien we ook terug in Hitman en Borderlands. Tevens maakt de kaart indruk bij Metro Exodus maar met Raytracing wordt de 6800 weer op zijn plek gezet. In Far Cry wilt de kaart echt niet presteren en lijkt het erop dat AMD hier gewoon niet goed overweg kan met het spel. De precieze reden kan ik helaas niet achterhalen. In Ghost Recon weer het wisselende beeld: DirectX 11 loopt pas goed als de instellingen op ultimate staan. Met de Vulcan API is de AMD kaart sneller dan een 3080 kaart.

3840 x 2160

Schroeven we het geheel op naar 4K dan zien we dat de 3070 toch echt wel verslagen wordt, soms met een redelijk grote marge. Wel moet in het achterhoofd gehouden worden dat de 6800 wat duurder is dan de 3070 kaart: €519 vs €580. Dan mag je ook wel wat meer prestaties verwachten op de hoogste settings. Wat dat betreft doet de 16GB geheugen ook prima zijn werk. Ook hier geldt weer dat de Vulcan API echt het terrein van AMD is. Op ultimate wordt de 3080 bijna verslagen, niet slecht voor een kaart die toch wat goedkoper is. Raytracing is echter het pijnpunt weer van AMD: De kaart komt niet eens in de buurt van een 2070, een kaart uit de vorige generatie.

Terug naar Boven

AMD levert voor deze kaart geen losse software. Deze zit gebakken in de drivers die beschikbaar zijn voor alle AMD kaarten, dus ook die van andere fabrikanten. Nu hoeft deze software niet perse geïnstalleerd te worden. Men heeft een keuze menu gemaakt of je de software wel of niet wilt installeren. Dat is geheel aan jou. Deze software bevat toch wel een paar opties die interessant zijn om te gebruiken dus installeren we gewoon het hele pakket en gaan we een aantal opties langs die het pakket te bieden heeft.

In het hoofdscherm zien we de meeste opties al terug. Bovenin hebben we een aantal tabbladen waarin tot in detail opties zijn verwerkt. Daaronder zien we het laatste gespeelde spel of benchmark terwijl je rechts daarvan de laatst gespeelde spellen ziet. Links vinden we een media venster waar schermopnames te zien zijn of video’s mee opgenomen kunnen worden. Aan de rechterkant zien we de stuurprogramma informatie, de apparaat status en een opwaardeer adviseur. Deze vertelt je wat je aan je computer kunt verbeteren voor de beste prestaties in een applicatie of spel.

Het tabblad Gaming laat zien welke spellen allemaal op de computer staan of al een keer gespeeld zijn. Dit is overigens ook terug te zien in het hoofdscherm waar tevens vermeld staat hoe lang een spel actief is geweest en hoeveel de gemiddelde FPS is. Klik je op een spel of applicatie dan krijg je wat meer informatie te zien. Het tabblad Compatibility laat zien of de hardware een spel of applicatie wel kan draaien en wat er eventueel aangepast dient te worden, wil je een beter resultaat krijgen. Dit kan een andere processor zijn of een andere videokaart.

Ook is het mogelijk om de software van AMD te gebruiken voor het livestreamen. Daarvoor kan je naar het tabblad Streaming gaan. Daaronder zien we het onderdeel Live streaming en een tabblad Scene Editor. De eerste is om via een dienst ook daadwerkelijk de stream te starten, de chat te kunnen lezen en van scenes te wisselen. Op het andere blad kunnen er verschillende scènes ingesteld worden. Denk hierbij aan een scene waar je aan het praten bent, een game aan het spelen bent of een scherm waar je de stream mee eindigt. Allerlei opties zijn mogelijk.

Het laatste tabblad is Performance. Hier kunnen in het tabblad Metrics het verbruik van de GPU en het videogeheugen in de gaten gehouden worden. Ook het verbruik van de processor en het RAM geheugen is hier te zien. Uiteraard mogen de temperaturen en het stroomverbruik niet ontbreken. Het tabblad Tuning gaan we bespreken in het hoofdstuk overklokken. Bij Advisors zien we aanbevelingen om spellen beter te laten lopen op je computer. Of het veel zin heeft om dit automatisch in te laten stellen verschilt per applicatie. En soms staan instellingen al goed van zichzelf.

Rechts bovenin kunnen we nog naar het instellingen menu door op het tandwieltje te klikken. Daar zien we meerdere tabbladen waar behoorlijk wat instellingen aan te passen zijn. Bij System kunnen updates ingesteld worden en kiezen of problemen meteen gemeld moeten worden als er iets mis gaat. In Graphics kunnen instellingen als Anti-Lag en Radeon Boost ingeschakeld worden. bij Display kan de FreeSync ingeschakeld worden als je beeldscherm dit ondersteunt. Ook is Scaling in te schakelen. Met Hotkeys kunnen sneltoetsen geprogrammeerd worden voor verschillende acties. Er zijn nog veel meer opties maar die gaan we hier niet benoemen.

Terug naar Boven

Het overklokken van een videokaart: de een doet het voor meer FPS in een game, een ander doet het om maar te kijken wat een kaart nu echt kan presteren. Gelukkig is het steeds makkelijker gemaakt om een kaart over te klokken. En ene keer is het een kwestie van de snelheden omhoog schroeven en klaar, de andere keer is het verhogen of juist verlagen van de voltages een oplossing. Zo blijft het zoeken naar de beste instellingen. Nu kan er een tool zoals Afterburner gebruikt worden maar AMD levert in zijn software ook overklok mogelijkheden mee. Deze zijn te vinden in het kopje Afstemmen waar we eerder in deze review al over spraken. Er zijn een paar mogelijkheden waar de software het overklokken automatisch voor je doet maar het meest interessante is toch wel het Handmatig overklokken. Daar staan een aantal opties die ingeschakeld kunnen worden. Is dit gedaan dan komen er nog meer opties tevoorschijn. LET WEL!!!!!! Overklokken is geheel op eigen risico. Gaat de kaart kapot dan kan er geen garantie verleend worden door AMD omdat je immers buiten de specificaties bezig bent geweest. Dat komt ook als waarschuwing naar boven op het moment dat het tabblad geselecteerd wordt.

Voordat je gaat overklokken is het wel handig om te weten wat de uitgangswaarden zijn van de videokaart. Deze gegevens zijn uit te lezen via de GPU-Z tool van TechPowerUp. Daarin staan keurig alle gegevens van de videokaart, inclusief de kloksnelheden, geheugensnelheden en driver versie. Tevens wordt de BIOS versie genoemd. In een tweede tabblad zijn de verschillende sensoren uit te lezen, ook handig om te zien of de kaart niet te warm wordt of teveel stroom trekt.

De verschillende opties kunnen allemaal ingeschakeld worden om alle instellingen aan te passen. Let wel op dat je niet zomaar gaat lopen schuiven en zaken gaat aanpassen want dat kan er voor zorgen dat je videokaart het gaat begeven. Nadat je een wijziging hebt gedaan, hoe subtiel deze ook is, is het verstandig om een test te draaien om te zien of de door jou aangepaste wijzigingen ook daadwerkelijk effect hebben. Ik gebruik zelf Time Spy maar er zijn genoeg tests beschikbaar. Is dat niet het geval dan is het handig om de waardes iets terug te schroeven. Na veel aanpassen en testen kwamen we uit op een snelheid van 2300 MHz. Dit terwijl de normale snelheid 2105 MHz is. Toch een leuke overklok van bijna 10% Daarbij hebben we het voltage helemaal opgeschroefd naar 1025 mV, het maximale wat mogelijk was. Het geheugen bleef steken op 2150 MHz. Deze snelheid is helaas gelocked op de kaart en kan gewoon niet hoger. De power limit is helemaal omhoog geschroefd met 15% meer verbruik.

Maar wat brengt deze overklok nu eigenlijk voor winst? In Time Spy gaan we van 12451 naar 12907. Dit is een winst van maar 3,6%. Als we alleen kijken naar de GPU score dan zien we een stijging van 5,2%. Een kleine winst ten opzichte van de standaard snelheid. Bij de Extreme test zien we respectievelijk 2,5% en 3,4%. Een lager winstcijfer. Port Royal laat een winst zien van 4,8% zien terwijl Deus Ex: Mankind Divided een winst laat zien van 3,5%. Dit vind ik persoonlijk niet echt de moeite waard voor gaming omdat je meer stress gooit op je hardware en het verbruik wat hoger ligt.

Terug naar Boven

Dan gaan we tot slot nog even kijken naar de temperaturen en het verbruik van deze videokaart. Aangezien het een kaart is uit het middensegment zou je verwachten dat deze niet al te warm wordt. Het blok wordt ook nog eens gekoeld door drie ventilatoren dus je zou zeggen dat het wel snor zit. Het is echter ook afhankelijk van het koelblok of deze wel genoeg warmte kan weghalen bij de chip.

Staat de machine alleen maar aan en doet hij niets dan wordt er een temperatuur gemeten van 35 graden. Dus is redelijk aan de koele kant van alle kaarten die er tot nu toe getest zijn. Daarbij staan de ventilatoren stil wat dus in houdt dat er ook geen extra geluid is bij het koelen van de kaart. Zetten we vervolgens de kaart aan het werk door Furmark te starten dan stijgt de temperatuur naar 66 graden. Ook dat is redelijk koel te noemen in vergelijking met de andere kaarten. Een mooie prestatie van een reference ontwerp. De ventilatoren van de kaart draaien dan met een snelheid van 1645 toeren per minuut wat best mee valt. De temperatuur van het geheugen komt uit op 68 graden voor de mensen die dit zouden willen weten. Als de kaart overgeklokt is stijgt overigens de GPU temperatuur naar 70 graden en die van het geheugen naar 72 graden.

Het verbruik van de kaart wordt op twee manieren gemeten. De software van AMD en GPU-Z laten waardes zien van de kaart zelf maar er wordt ook gemeten bij het stopcontact door gebruik te maken van een Voltcraft Energy Check 3000. Gebeurt er niets dan wordt er maar 53 Watt in totaal verbruikt, waarvan maar 5 Watt door de videokaart. Zetten we Furmark aan dan stijgt het vebruik naar 301,4 Watt waarvan 203 Watt toe te wijzen is aan de videokaart. Dit stijgt overigens naar 320 Watt als Doom Eternal gestart wordt. Dat de kaart nog meer kan verstoken blijkt wanneer de Furmark weer starten maar dan als de kaart overgeklokt is. Er wordt bij het stopcontact maar liefst 340 Watt gemeten waarvan de kaart zo’n 233 Watt pakt. Qua stroomverbruik zit hij dus in lijn met de 3070 kaart.

Terug naar Boven

Zijn we aan het einde gekomen van deze review. Wat vinden we van de RX6800 van AMD? Weet hij inderdaad in de buurt te komen van de RTX3070 of maakt AMD de belofte niet waar? Sowieso hebben de kaarten uit het rode kamp een behoorlijke inhaalslag gemaakt in de afgelopen paar jaar wat zou moeten leiden tot een grotere concurrentie en daardoor dus ook wat lagere prijzen. Helaas is dat niet het geval geweest omdat videokaarten nog steeds lastig te krijgen zijn. Deze kaart is inmiddels niet meer te krijgen aangezien AMD met een refresh is gekomen.

Qua synthetische prestaties weet de kaart inderdaad de 3070 te verslaan. Bij de oudere tests weet de kaart zelfs in de buurt te komen van de RTX3080, bij de Time Spy tests is het verschil wat kleiner tussen de twee kaarten. In de Raytracing test weet de kaart echter niet beter te presteren en staat onder de 3070. In Super Position is het stuivertje wisselen. Ook in 1080p is het stuivertje wisselen, ook al komt dat over het algemeen door een CPU bottleneck. De kaart lijkt niet lekker te werken in een paar games, te weten Far Cry 5 en Deus Ex. Ook Ghost Recon heeft issues maar zodra we dit spel in de Vulcan API draaien zijn de prestaties een heel stuk beter. Pakken we de tests in 1440p dan zien we een soortgelijk resultaat: de ene keer wint de 6800, de andere keer de 3070. Pas in 4K staat de kaart boven de RTX 3070, behalve in de Raytracing tests. Het is echter bekend bij de AMD kaarten dat daar hun pijnpunt zit. De ene keer is het verschil nihil, de andere keer leunt het resultaat tegen de 3080 aan.

De kaart ziet er met zijn twee hoofdkleuren lekker strak uit. Het enige jammere van deze kaart is dat de kleur van het logo niet aan te passen is. Dit zal altijd rood blijven branden. Uitschakelen is geen optie, ook niet met software. Over software gesproken: AMD heeft ook met hun software grote stappen gemaakt. Er kan gekozen worden om alleen de drivers te installeren maar het is ook mogelijk om het hele pakket te installeren. De mogelijkheden zijn allemaal goed weergegeven en er is heel veel mogelijk, ook al zul je het meeste niet gaan gebruiken. Wat wel een interessant item is, is het feit dat er overklok opties in de software aanwezig is. Daarvoor is dus geen aparte software meer nodig.

Nu we het toch over overklokken hebben: de kaart kan redelijk goed overklokken. We weten een winst te behalen van bijna 10% op de normale boost snelheid. Het geheugen kan maar maximaal tot 2150 MHz geklokt worden aangezien dit vastgezet is in de software. Dit betekent overigens niet dat er ook een prestatiewinst behaald wordt van 10%. Helaas ligt de winst in de praktijk maar tussen de 3,4 en 5,2%. Wel moet gezegd worden dat de kaart iets luidruchtiger wordt. De gemeten geluidsdruk is op een open testbench op een afstand van 30 centimeter 46,4dB. Dit zal minder zijn wanneer de kaart in een kast is ingebouwd. Het overklokken zorgt er wel voor dat het verbruik van het geheel stijgt. Echter is de hoogst gemeten waarde maar 342 Watt en dat is wanneer Furmark 15 minuten aan het draaien is. In Doom neemt het verbruik af tot een respectabele 316 Watt.

Ben je op zoek naar een mooie middenmotor en mocht je de kaart toch nog voor een leuke prijs weten te krijgen dan heb je een leuke, stille en strakke kaart in handen!

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar Boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Videokaarten