BehuizingenComponenten

Cooler Master H100 review


[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Inleiding.jpg[/img]

Cooler Master: een bedrijf wat al een lange tijd mee gaat in de computermarkt. Ze staan bekend om hun koeloplossingen (getuige de naam van het bedrijf), maar het bedrijf maakt meer dan alleen koelers en ventilatoren. Ze maken ook al een tijd computerkasten, waarvan de Cosmos behuizing wellicht een van de zwaarste kasten is die je kunt aanschaffen. Maar ook de CM690 kast en de HAF kasten zijn vrij bekend. Verder zitten ze ook in de randapparatuur, zoals toetsenborden, muizen, headsets, muismatten… je kunt het zo gek niet bedenken.

Computerkasten zijn er in verschillende soorten en maten. Normaal gesproken als je aan een kast denkt, dan denk je aan een kast waar een normaal ATX moederbord in moet passen. Deze zijn dan ook het meeste te vinden in de verschillende winkels en op de verschillende internetpagina’s. Maar aangezien tegenwoordig de meeste componenten op het moederbord zitten en zelfs voor opslag al niet veel ruimte nodig is, is een grote kast ook niet meer nodig. Zodoende kun je al af met Micro-ATX of zelfs Mini-ITX.

Cooler Master heeft daarvoor een nieuwe kast op de markt gezet… of eigenlijk een kleiner broertje van. De H500 kast (oftewel de HAF) werd vorig jaar al opnieuw op de markt gezet. Daar heeft men nu een Mini-ITX kast van gemaakt met de naam H100, voorzien van n 200mm fan. Maar past hier ook alles in, is hij makkelijk te gebruiken en houdt hij alles koel? We gaan het zien in deze review!

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Specs.jpg[/img]

Als eerste gaan we kijken naar de specificaties:

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews//Coolermaster/H100/Specs.jpg[/img]

De kenmerken van een Mini-ITX kast: hij moet klein zijn! En dat is deze kast. Als alles meegerekend wordt, is de kast 31 centimeter diep, 21.5 centimeter breed en 30 centimeter hoog. Dan te bedenken dat er een gewone voeding in past, je tot vier schijven kwijt kunt en dan nog een losse ITX videokaart.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/F0.jpg[/img]

De kast wordt weggezet als LAN party machine. Daarom heeft Cooler Master er voor gezorgd dat de kast makkelijk meegenomen kan worden. Er zit aan de bovenkant een handvat waar de machine makkelijk aan opgetild kan worden. De kast zelf weegt geen 3 kilo, dus optillen met n hand is gewoon mogelijk, ook als hij vol zit.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/F1.jpg[/img]

Het belangrijkste kenmerk aan de HAF kasten mag uiteraard niet ontbreken. De kast is voorzien van n 200mm ventilator aan de voorkant. Uiteraard met RGB, want dat levert veel meer FPS op in games. De verlichting kan aangepast worden als de ventilator aangesloten wordt op het moederbord. Mocht deze aansluiting niet aanwezig zijn, dan kan er gebruik gemaakt worden van de meegeleverde controller. Gebruik dan de reset knop op de kast om de verlichting te bedienen (klinkt eng).

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/F3.jpg[/img]

De voorkant van de kast is voorzien van een mesh paneel, zodat de ventilator makkelijk lucht kan aanzuigen. Voor koeling kan er gebruik gemaakt worden van een luchtkoeler die niet hoger is dan 83mm. Een stock ventilator is mogelijk, maar ook een Low Profile koeler van after market bedrijven passen goed. Waterkoeling is een andere optie. Let wel op dat dan alleen een koeler met een radiator van 120, 140 of 200mm geplaatst kan worden, al zal laatstgenoemde amper het geval zijn.

Meer informatie is terug te vinden op de pagina van Cooler Master

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Unboxing.jpg[/img]

Als eerste, om een vergelijking in formaat te maken: een foto van de doos van de H500M en een foto van de H100 doos. Dan pas is goed te zien hoe klein de doos eigenlijk is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4727.JPG[/img]

Tijd om de doos te openen en te zien wat er allemaal geleverd wordt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4729.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4736.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4739.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4742.JPG[/img]

In tegenstelling tot de doos van de H500M is deze uitgevoerd in chique bruin. Op de voorkant van de doos zien we de kast afgebeeld en de productnaam. De achterkant vermeld nog een paar features van deze kast en dat in maar liefst acht talen. Maken we de doos open, dan zien we al een deel van de kast zitten, omhuld in plastic en verpakt tussen twee stukken piepschuim. De handleiding is in de zak terug te vinden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4843.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4844.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4846.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4847.JPG[/img]

Aan de binnenkant van de kast zit een zak met de bijbehorende accessoires. In deze zak zitten twee andere zakjes en tie-wraps om de kabels in de kast vast te zetten. In een van de zakjes zit een RGB controller. Hiermee kan de fan aan de voorkant van de kast bediend worden op het moment dat je geen RGB aansluitingen hebt op je moederbord. De verlichting bedien je of met het knopje op de controller of met de reset knop van je computer. De computer zal niet resetten, omdat de connector niet meer op het moederbord zit. Je past de functie van de knop aan. Verder zien we een zakje met de verschillende schroeven. Tevens zitten hier de rubbers bij om schijven in je kast te plaatsen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4763.JPG[/img]

Halen we de kast uit het schuim en uit het plastic, dan zien we een gekrompen HAF kast.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Buitenkant.jpg[/img]

Laten we de kast vanuit alle hoeken bekijken.
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4936.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4927.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4928.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4931.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4932.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4933.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4934.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4935.JPG[/img]

Op deze behuizing is geen window te vinden. Waarom dit is, zullen we verderop in de review zien. De kap aan de voorkant van de kast is bijna geheel voorzien van mesh om te zorgen dat er genoeg lucht aangevoerd kan worden voor koeling. Er zijn op dit moment geen plannen om hier een glazen paneel voor te maken waardoor je de ventilator wat beter zou kunnen zien. Dit vanwege de airflow. De kast is ook maar aan n kant open te maken. De rechter zijde hoeft niet open voor cable management. Er zitten simpelweg geen gaten in de moederbord tray om kabels door te voeren.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4937.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4826.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4938.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4939.JPG[/img]

De ventilator is overduidelijk aanwezig. Dit is dan ook een punt van herkenning bij HAF kasten. Natuurlijk ontbreekt aan de voorkant het logo ook niet. Daarboven zien we de front I/O zitten. Van links naar rechts: HDD led, Audio connector, reset knop, microfoon connector, aan/uit knop inclusief power led en twee USB 3.0 poorten (of feitelijk USB 3.1 Gen 1). Bovenop zit ook mesh verwerkt, zodat warme lucht de kast via de bovenkant kan verlaten.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4940.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4942.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4943.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4945.JPG[/img]

Verder zit hier een handvat waaraan je de machine makkelijk mee kunt nemen. Handig voor het vervoeren van de pc. Aan de achterkant zien we een stuk uitsteken. Hier wordt later de voeding in gemonteerd. Deze wordt losgehaald en samen met de voeding weer terug geschoven. Ik kan mij voorstellen dat dit voor sommigen er lelijk uit ziet, maar voor het plaatsen van een standaard voeding is het wel handig. De voeding past anders niet in de kast. Als je echt wilt gaan gamen, dan is een losse videokaart wel zo fijn. Daar is in deze kast ook ruimte voor gemaakt. De afdekplaatjes zitten met twee schroeven vast en zijn makkelijk los te halen. Ten slotte zien we aan de onderkant vier voetjes waar de kast op staat en een aantal gaten. Hier kunnen de schijven op vastgezet worden (de kast is dus niet kapot).

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Binnenkant.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4946.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4948.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4949.JPG[/img]

Aan de linkerkant zijn twee duimschroeven te vinden waarmee de kap losgehaald kan worden. Is de kap eenmaal weggeschoven, dan zien we daar een plaat zitten. Hoewel het vreemd lijkt om hier een plaat te plaatsen, is dit eigenlijk wel een goede keuze. Je kunt hier makkelijk twee SSD’s in kwijt en het zorgt voor wat extra stevigheid aan de kast wanneer je deze aan het handvat mee neemt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4953.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4955.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4954.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4952.JPG[/img]

Aan de voorkant zien we de ventilator weer terug. Dit is een MF200R RGB ventilator. Hier is overigens wel de enige verlichting terug te vinden in de kast. Aan de onderkant van de kast zien we de gaten terug voor de SSD’s. Recht voor ons zien we vier pinnen terug waar het moederbord op geschroefd moet worden. Links zien we de PCIe brackets die losgehaald kunnen worden voor een uitbreidingskaart. Links daarvan zitten nog een paar oogjes om de bekabeling met tie-wraps aan vast te binden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4957.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4967.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4962.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4964.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4969.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4970.JPG[/img]

Vanuit de bovenkant van de kast zien we kabels naar beneden komen die horen bij de front I/O aansluitingen. Dit zijn de USB 3.0 connector, de front panel conenctors, de audio connector, de fan connector en de RGB connector van de 200mm ventilator. Mocht je de ventilator beter willen bekijken, dan kun je de voorkant los halen. Eenmaal gedaan zien we hem mooi hangen. Door twee schroeven los te halen is het mogelijk de bovenkant helemaal los te schuiven. Zo krijg je nog meer toegang tot de kast om spullen in te bouwen. Kan zo nu en dan handig zijn, vooral als er niet veel ruimte is.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Inbouwen.jpg[/img]

Tijd om de machine op te gaan bouwen. Dit gaat natuurlijk niet met “gewone” onderdelen, want deze passen niet in de kast. Hiervoor zijn ITX onderdelen nodig. We maken gebruik van de volgende onderdelen:

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4971.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4974.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4972.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4973.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4975.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5003.JPG[/img]

Een Mini-ITX bord hoeft tegenwoordig geen beperking meer te zijn. Er zijn twee sloten voor het geheugen terug te vinden en n slot voor een M.2 SSD. Deze gaan we in dit voorbeeld ook gebruiken. Om de processor te koelen, plaatsen we deze G100M die bedoeld is voor Low Profile kasten. Een standaard koeler past gewoonweg niet. Natuurlijk is het ook mogelijk te kiezen voor een koeler van Noctua of een stock koeler (als die meegeleverd wordt), zolang hij maar niet hoger is dan 83mm. Ook past er in de kast een losse videokaart, maar deze mag niet langer zijn dan 21 centimeter wanneer er geen radiator geplaatst wordt. De dikte van de radiator bepaalt uiteindelijk hoe lang de kaart mag zijn. Deze kaart is zelf 17 centimeter lang, dus zou moeten passen met een radiator van 3 centimeter dik. Een standaard voeding zou geen probleem moeten zijn voor deze kast, dus plaatsen we deze ook.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4982.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4984.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4985.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4986.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4987.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4988.JPG[/img]

We gaan eerst eens kijken hoe je een harde schijf plaatst. Deze schijven worden zo nu en dan nog gebruikt, omdat deze per GB nog steeds goedkoper zijn dan een SSD schijf. Een gewone schijf gaan we in deze build niet gebruiken, maar is wel handig om te zien dat het mogelijk is om deze te plaatsen. Schroef eerst aan n kant twee van de schroeven. Deze kunnen vervolgens in de behuizing “gehangen” worden. Schuif de schroeven op zijn plaats. Daarna kunnen de twee andere schroeven in de schijf gedraaid worden. Schroef alles vast en sluit daarna alle kabels aan.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4991.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4989.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4993.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4994.JPG[/img]

Een 2.5 inch schijf kan op twee manieren geplaatst worden: aan de onderkant van de behuizing of aan de plaat die eerder los geschroefd is. We beginnen met het plaatsen van een schijf aan de onderkant van de behuizing. Daarvoor maken we gebruik van de geleverde rubbers en schroeven. Steek de schroeven door het rubber heen en schroef de schroeven vast op de schijf. Als dit gedaan is, kunnen de rubbers in de daarvoor bestemde gaten geplaatst worden en naar achter geschoven worden. Zo zitten de schijven op zijn plaats. Sluit de kabels aan en de schijf kan in gebruik genomen worden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4995.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4997.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4999.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5022.JPG[/img]

De andere plaats is de plaat die we eerder verwijderd hebben. Hiervoor zijn andere schroeven nodig dan eerder gebruikt. Leg de schijf op de plaat en schroef de SSD vast op de plaat. Zorg in dit geval dat de kabels al op zijn plek liggen om de SSD aan te sluiten, anders wordt het nog lastig om de SATA kabel aan te sluiten op het moederbord. Schroef de plaat weer op zijn plek en sluit de kabels aan. De SSD is nu netjes weggewerkt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5039.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4980.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_4981.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5002.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5006.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5004.JPG[/img]

Het moederbord dien je van tevoren helemaal op te bouwen, inclusief het monteren van de koeler. Het is niet mogelijk om bij de backplate van de koeler te komen als het moederbord al in de kast zit. Plaats het I/O shield in de kast en plaats het bord er in. Schroef deze vervolgens vast op de stand-offs die al geplaatst waren. Sluit vervolgens de Audio connector aan. Mocht je een losse videokaart gaan plaatsen, kun je hier namelijk niet meer bij. Plaats vervolgens de videokaart in de kast op de daarvoor bestemde plaats.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5018.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5038.JPG[/img]

Afhankelijk van de koeler die geplaatst is, is het handig om de bovenkant van de kast los te maken om de 4+4-pins EPS connector aan te sluiten. Ook de fan connector van de ventilator aan de voorzijde kan zo makkelijk aangesloten worden. In het geval van de G100M die wij gebruikten moet je echt de bovenkant los halen of deze kabels aansluiten VOORDAT het bord geplaatst wordt. De overige voedingskabels kunnen ook alvast aangesloten worden voordat de voeding op zijn plek geschoven wordt. Het is ook handig om de RGB controller alvast te verbinden met de ventilator en de reset knop van de kast. De rest van de I/O kabels kunnen nu ook op het bord aangesloten worden. Als eenmaal de voeding geplaatst is, wordt dit erg lastig.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5013.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5037.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5041.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5042.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5043.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5044.JPG[/img]

Het plaatsen van een voeding kan vrij makkelijk zijn als je een modulaire voeding hebt. Anders had je eerder al het bracket los moeten halen en de kabels door het gat moeten voeren. Schroef het bracket los en bevestig dit aan de achterkant van de voeding. Schuif de voeding terug en zet deze vast met de vier bijbehorende schroeven. Sluit daarna de kabels aan op de voeding. Wat over blijft, is het stukje cable management. Ook al zitten er twee ogen onder de voeding, je zult een gedeelte langs de grote ventilator moeten leiden. Denk bijvoorbeeld aan de 24-pins connector. Ja, het is mogelijk deze langs de achterzijde van de kast te laten lopen, maar ideaal is het niet. Je blokkeert hiermee het rooster waar de warme lucht uit geblazen moet worden. Aan de voorkant is het mogelijk de kabels vast te zetten, maar dit is eigenlijk een plek waar je de radiator zou plaatsen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5045.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5046.JPG[/img]

Rest ons alleen nog het terug plaatsen van het bracket waar de SSD’s op geschroefd kunnen worden of zijn. Dan nog de kap er op en de machine is klaar om in gebruik genomen te worden. Op het moment dat de machine dan aan staat, is er eigenlijk geen geluid te horen. De 200mm ventilator draait zachtjes rond en zorgt voor voldoende koeling richting de andere onderdelen.

Terug naar boven


[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Showcase.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5048.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5049.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5051.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5052.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5053.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5054.JPG[/img]

Er is geen software aanwezig om de verlichting van de kast te bedienen. In plaats daarvan kan dit bediend worden met de meegeleverde controller of via de reset knop. Druk de reset knop in en de verlichting schiet naar de volgende ingebouwde preset. Natuurlijk is het ook mogelijk de verlichting op het moederbord aan te sluiten als je genoeg aansluitingen hebt. Daarboven vinden we nog een lampje van de powerled. Deze kan niet van kleur veranderen, maar is wel mooi gevormd in het logo van Cooler Master.


[i]Video van de verschillende modi[/i]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5029.JPG[/img]

Eventueel kan er door het mesh heen aan de bovenkant nog een gedeelte van de overige verlichting waargenomen worden, zoals de verlichting van het RAM geheugen, de koeler of het moederbord. Helaas is dan ook de eventuele slechte cable management te zien.

Terug naar boven


[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Conclusie.jpg[/img]

De Cooler Master H100: een mini-itx kast voor de mensen die niet van de massale kasten houden in hun kamer of geen zin heeft om elke keer een zware machine mee te nemen naar een LAN party. Mini-ITX heeft wel wat beperkingen voor wat betreft keuze van hardware, maar er is steeds meer beschikbaar en bovendien doet het niet onder voor een “standaard” systeem.

De H100 bouwt voort op de genen van de HAF serie. De ventilator aan de voorkant is hier een bewijs van, maar het uiterlijk lijkt ook erg op zijn grotere broer met dank aan het mesh paneel aan de voorkant en de zijkanten. Ondanks zijn kleine formaat kan hier een compleet systeem ingebouwd worden, zelfs met een losse videokaart. Dit moet dan wel een kaart zijn met een lengte van minder dan 21 centimeter, zoveel ruimte heb je namelijk tot je beschikking. Hetzelfde geldt voor een koeler: deze mag niet hoger zijn dan 8,3 centimeter. Het is wel mogelijk waterkoeling te plaatsen, waarbij de radiator op de plek van een 120 of 140mm ventilator geschroefd kan worden. 200mm is ook mogelijk, maar de dikte van deze radiatoren staan niet toe dat je een losse videokaart kan gebruiken.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/H100/Pics/600/IMG_5028.JPG[/img]

Het inbouwen van de componenten gaat redelijk soepel. Schijven zijn makkelijk te plaatsen en vast te zetten, waarbij ook nog genoemd moet worden dat er zelfs een 3.5 inch harde schijf gebruikt kan worden. De prijzen van SSD’s worden wel steeds lager, een HDD geeft nog steeds meer GB per euro en kan over het algemeen meer kwijt. Er is aan de bovenkant van de kast niet veel ruimte meer waardoor het plaatsen van kabels lastig is. Wil je er goed bij kunnen, moet je twee panelen los halen. Cable management kan een uitdaging zijn. Er zijn twee plekken voor management aanwezig, maar deze zitten naast en onder de voeding. Dit terwijl een gedeelte van de kabels zich aan de andere kant van de kast bevinden. Het is redelijk netjes weg te werken en je ziet er niet veel van als de kast dicht is, maar is wel een punt wat benoemd moet worden.

Eindconclusie: Een mooie, compacte gaming behuizing met fullsize mogelijkheden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img] Grote ventilator aan de voorkant
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img] Handvat voor makkelijk vervoer
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img] Alles redelijk bereikbaar omdat voorkant en bovenkant makkelijk los kunnen
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img] Genoeg ruimte voor opslag, zelfs 3.5 inch is mogelijk

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img] Cablemanagement blijft een issue, ondanks voorbereiding hiervoor
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img] Voeding steekt iets uit, kan voor sommigen storend zijn.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Behuizingen