Videokaarten

Gigabyte GeForce RTX 2080 Ti Gaming OC Review

 

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/Inleiding.jpg[/img]

Gamescom 2018 was een bijzonder moment voor NVIDIA. Men introduceerde daar de nieuwe generatie videokaarten aan het grote publiek. Niet langer zouden de videokaarten GTX gaan heten, maar RTX. Dit omdat NVIDIA sinds deze generatie gebruikt maakt van de Turing chipset, waarmee onder andere realtime Raytracing beschikbaar komt voor spellen en applicaties. Dat dit voor NVIDIA wel het belangrijkste speerpunt was, bleek uit hun presentatie. 90% van hun presentatie was gevuld met dit onderwerp.

Eerst kwamen de 2080 en 2070 kaarten op de markt. Niet met een standaard FE blower koeler, maar met een “echte” koeler. Kort daarop volgde verschillende fabrikanten met hun eigen kaarten. Het zou nog een maand duren voordat de snelste kaarten bekend gemaakt zouden worden: de 2080Ti kaarten. Ook hier hetzelfde rijtje: de Founders Edition werd door NVIDIA op de markt gezet, waarna andere fabrikanten hun eigen versies uit brachten.

Gigabyte is één van die fabrikanten en kwam eerst met de Gigabyte RTX2080Ti Gaming OC kaart. Later volgde pas de Aorus kaart, die hoger geplaatst is maar ook meer moet kosten. De Gigabyte kaart gaat op het moment van schrijven voor maar liefst €1215,- over de toonbank. Voor zover bekend zal deze kaart niet vervangen gaan worden voor een super kaart, maar natuurlijk zijn er wel de geruchten. Maar wat doet deze kaart nu eigenlijk? Dat ga je lezen in deze review!

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/Gpu.jpg[/img]

Welkom bij wellicht de grootste verandering in GPU land sinds 2006.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/G1.jpg[/img]

NVIDIA brengt met deze generatie een compleet nieuwe architectuur naar zijn videokaarten. De GPU’s zijn niet meer alleen voorzien van CUDA cores, maar hebben nu ook Tensor Cores en RT cores tot hun beschikking. Tensor cores hebben een compleet ander takenpakket dan de CUDA cores en moeten vooral zorgen voor een prestatie verbetering in matrixberekeningen. Raytracing Cores (RT Cores) is hetgeen waar NVIDIA het meest enthousiast over is (dit werd ook erg vaak benoemd in hun presentatie). Deze cores doen precies waar ze naar genoemd zijn: het bekijken of een lichtstraal een bepaald oppervlak raakt. Omdat deze twee taken nu door aparte cores gedaan worden, wordt er meer capaciteit vrijgemaakt voor de shader cores die daardoor beter zouden moeten presteren.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/G5.jpg[/img]

Elke SM (short voor Streaming Multiprocessor) bevat uit 64 shader cores (of Cuda Cores zoals NVIDIA deze noemt), 8 Tensor cores en 1 RT core. Het hangt dus van de GPU hoeveel cores er beschikbaar zijn. Er kunnen ook maar twee soorten cores tegelijk gebruikt worden. Alles tegelijk is niet mogelijk.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/G6.jpg[/img]

Tensor cores zijn geschikt voor het versnellen van Machine Learning en Artificial Intelligence algoritmes. Machine Learning houdt normaal gesproken in dat een machine zelf een programma ontwikkelt om een handeling uit te voeren. Hoe vaker een zelfde handeling voor komt, hoe beter het programma zichzelf ontwikkelt. In games betekent het dat algoritmes die door ontwikkelaars worden meegegeven in een spel door de Tensor cores kunnen worden afgehandeld. Hierdoor wordt de werkdruk weggehaald bij de shader cores. Tevens worden deze cores gebruikt voor DLSS: Deep learning super sampling. TL:DR versie hiervan: de kartelrandjes worden hiermee netjes afgewerkt met een kwaliteit vergelijkbaar of beter dan met de technieken van oudere kaarten (TAA bijvoorbeeld)

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/G7.jpg[/img]

RT cores worden gebruikt om de banen van lichtstralen te berekenen (hence de naam RayTracing). Kijk naar een normaal spel en hoeveel licht er wel niet in een scene zit. Dan kom je er pas achter hoeveel rekenkracht deze techniek vereist. Wat een betere manier is, is om te bepalen wat er vanuit een bepaald gezichtsveld te zien is. De lichtstralen die op dat moment niet zichtbaar zijn, hoeven ook niet berekend te worden. Dit scheelt uiteindelijk rekenkracht voor de GPU, zodat deze ergens anders voor gebruikt kan worden. Het aantal hoeken wordt ook steeds meer gereduceerd, zodat de weergave van een beeld sneller overgedragen kan worden aan een Shader Core.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/nvlink.jpg[/img]

Nog een verschil met de vorige generatie: de dubbele SLI bridge is vervangen door de NVLINK connector. Deze aansluiting was al terug te vinden op Tesla kaarten, maar nu ook beschikbaar voor het gewone publiek. De aansluiting is compleet anders dan SLI connectors, maar zorgen wel voor meer bandbreedte. Er kan nu 50GB/s aan verkeer tussen twee kaarten plaats vinden, waarbij dit met een HB-SLI oplossing maar 5GB/s was. Een flinke stap voorwaarts dus. Helaas heeft NVIDIA wel het aantal kaarten met deze connector nog verder verkleind: alleen de 2080 en 2080TI kaarten kunnen hier nog gebruik van maken.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/Specs.jpg[/img]

Tijd voor een stukje theorie.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Specs1.jpg[/IMG]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Vidkaart.jpg[/img]

De 2080 Ti kaarten van de verschillende fabrikanten worden voorzien van de TU102 GPU. Deze chip heeft de beschikking over 68 SM’s. Een rekensom leert ons dat er dan uitkomen op 4352 Cuda cores, 544 Tensor cores en 68 RayTracing cores. Verder is er 11 GB aan GDDR6 geheugen op de kaart geprikt, zodat we de beelden tijdelijk kunnen opslaan. Het geheugen is net zo snel geklokt als bij de rest van de kaarten, alleen omdat de Ti kaart de beschikking heeft over een 352-bit brede geheugenbus is de bandbreedte veel hoger.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/F1.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/F2.jpg[/img]

De koeling van deze kaart wordt verzorgd door de Windforce koeler die al vaker gebruikt is op videokaarten van Gigabyte. Er zijn drie ventilatoren aanwezig van 82mm groot, die tegen elkaar in draaien. Zo creëer je links een luchtstroom naar boven en rechts een luchtstroom naar beneden. Op die manier moet de warmte snel afgevoerd kunnen worden waardoor de kaart koeler blijft en daardoor zichzelf hoger kan klokken dankzij GPU Boost.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/F3.jpg[/img]

RGB verlichting, bijna elk onderdeel in de computer is er mee uitgerust. Ook op deze kaart is RGB aanwezig, zij het in mindere mate. Het enige wat hier verlicht is, is het Gigabyte logo zelf. Geen verlichting op de backplate of de ventilatoren, dit is voorbehouden aan de Aorus kaarten van hetzelfde merk. De pracht aan kleuren is in te stellen met de RGB Fusion software.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/F4.jpg[/img]

Als laatste is er nog het punt dat Gigabyte standaard vier jaar garantie geeft op hun videokaarten, waar drie jaar normaal de standaard is. Daarmee wilt Gigabyte aangeven dat ze in hun product geloven. Het enige wat hiervoor gedaan moet worden, is het product registreren op hun internet pagina. Overigens krijg je bij andere fabrikanten weer andere extra’s als je de hardware registreert..

Meer informatie is te vinden op de pagina van Gigabyte

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/Unboxing.jpg[/img]

Genoeg theorie en cijfers voor nu. Laten we de kaart er eens bij gaan pakken.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1672.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1676.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1680.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1689.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1693.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1702.JPG[/img]

Op de voorkant van de doos zien we een groot oog afgebeeld. Dit is de afbeelding die Gigabyte gebruikt voor de verpakkingen van de goedkopere lijn van zijn videokaarten. Verder mag natuurlijk de merknaam en de type aanduiding van de videokaart niet ontbreken. Linksonder op de doos staan nog een paar features, zoals RGB Fusion, de Windforce koeler en de vier jaar garantie die men levert op deze kaart. Op de achterkant staan de features nog wat duidelijker uitgelegd. Maken we de doos open dan zien we een zwarte binnendoos. Deze bestaat uit twee delen: de grote doos met daarin nog een klein doosje. Het kleine doosje zat voorheen vol met accessoires, maar dit worden er steeds minder. Met deze kaart wordt nog meegeleverd:

 • Driver CD
 • Garantiekaart
 • Quick Guide
 • verloop van 1 naar 2 8-pins connectoren

Als de binnendoos opgetild is, zien we de kaart al liggen in de antistatische verpakking. Men heeft ook nog een stuk karton op het einde van de kaart aangebracht zodat deze niet zou kunnen beschadigen, ook al is er genoeg schuim aanwezig om de kaart op zijn plek te houden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1714.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1710.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1711.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1744.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1716.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1715.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1718.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1717.JPG[/img]

Eenmaal verwijderd uit de antistatische zak is de kaart pas echt goed te bewonderen. De kaart is strak uitgevoerd. Geen rare kleuren of flitsende zaken, maar sober zoals je bijna kan verwachten van de entry-level reeks van Gigabyte. De koeler is bijna helemaal zwart met een paar grijze accenten op de boven- en onderkant van de kaart. Wat ook duidelijk te zien is zijn de drie ventilatoren die moeten zorgen dat de kaart goed gekoeld wordt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1720.JPG[/img]

De ventilatoren zijn niet alle drie hetzelfde. Zoals hier boven te zien is, staan de bladen van de middelste ventilator precies in tegenovergestelde richting van de andere twee ventilatoren. Dit heeft men gedaan zodat de lucht tussen twee ventilatoren precies dezelfde kant op wordt verplaatst. Ook hebben de ventilatoren een reliëf op de bladen zitten.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1752.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1757.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1759.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1754.JPG[/img]

Aan de bovenkant van de kaart zien we de nvlink connector zitten. Dit is de vervanger voor de welbekende SLI bridge. Deze aansluiting zorgt dat er meer bandbreedte tussen twee dezelfde kaarten beschikbaar is. Verder vinden we het Gigabyte logo terug. Dit is ook de enige plek waar RGB verlichting aanwezig is, hier later meer over. Verder naar rechts zien we op de koeler de tekst GeForce RTX gedrukt staan, om te laten zien dat het toch echt om een RTX kaart gaat. Daarboven vinden we dan nog de 2 x 8-pins PCIe connectors terug om de kaart van voldoende stroom te voorzien.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1737.JPG[/img]

Aansluitingen zitten er ook genoeg op deze kaart. In totaal hebben we het over drie Displaypoort 1.2 aansluitingen, één HDMI 2.0 aansluiting en een USB Type-C aansluiting die tevens ondersteuning biedt aan VirtualLink. Aansluitingen als DVI en VGA ontbreken, maar deze twee zijn ook niet echt meer van deze tijd.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1747.JPG[/img]

Als laatste zien we nog een backplate gemonteerd zitten op de achterkant van de kaart. Deze is compleet in het zwart uitgevoerd met in het midden het logo. Niet alleen zijn hiermee de lelijke onderdelen weggewerkt, het zorgt ook voor een beetje extra koeling. Tevens gaat hiermee de kaart minder snel hangen.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/Prestaties.jpg[/img]

Tijd om te zien wat deze kaart in zijn mars heeft. We beginen deze nieuwe serie kaarten met een schone lei. Een nieuwe generatie videokaarten, een nieuwe testopstelling. Ook is er afscheid genomen van een hoop oude benchmarks die vervangen zijn door nieuwere varianten of compleet nieuwe spellen.

In de grafieken zijn de scores van deze kaart aangemerkt met een rode balk. Ter referentie zijn een GTX 1080TI, GTX 1060 en een GTX1050 van Gigabyte opnieuw getest. Dit waren de kaarten die ik op het moment nog had liggen. (En nee, deze kaarten zijn zelf aangeschaft en niet gesponsord). Zo valt te zien wat de winst is met de nieuwe kaarten en waar deze ongeveer staan ten opzichte van de oude generatie.

De benchmarks zijn uitgevoerd op het volgende systeem:

 • Intel Core i5 8600K @ 3,6 GHz/li>
 • Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming moederbord/li>
 • 2 x 8 GB G.Skill Trident Z RGB F4-3000C16D-16GTZR/li>
 • Cooler Master ML240R RGB waterkoeler/li>
 • Samsung 960 Evo 250 GB SSD (OS disc)/li>
 • Crucial MX500 M.2 500GB SSD/li>
 • Cooler Master Test Bench V2/li>
 • Cooler Master V-series 750Watt voeding/li>
 • Windows 10 Professional NL 64-bit/li>
 • AOC U2879VF 4K monitor

De videokaarten die tot nu toe getest zijn staan hieronder vermeld, samen met de versie van de gebruikte driver op dat moment.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Driver.jpg[/IMG]

Alle tests zijn 3 keer uitgevoerd en er is een gemiddelde genomen van de resultaten om eventuele pieken of dalen uit de resultaten te filteren. Mochten er grote afwijkingen zijn, dan zijn de benchmark nogmaals uitgevoerd. Let wel op dat de resultaten zoals hieronder vermeld staan, niet overeen hoeven te komen met jouw tests. De resultaten kunnen per systeem verschillen en zelfs per videokaart.

[b]Synthetische Benchmarks[/b]

We trappen af met een oude bekende: 3D Mark. Nieuw is wel de toevoeging van 3D Mark Time Spy Extreme. Verder gaan we niet meer kijken naar Unigine Valley, maar pakken we de Superposition benchmark die nieuwer is. Het mag duidelijk zijn dat de 2080 Ti kaart het snelste is van alle kaarten die door mij op het moment getest zijn.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/synth/fsn.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/synth/fse.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/synth/fsu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/synth/ts.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/synth/tse.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/synth/spm.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/synth/sph.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/synth/spe.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/synth/sp4.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/synth/sp8.jpg[/IMG]

[b]1920 x 1080[/b]

Superposition is niet de enige benchmark die nieuw is in het rijtje. Sterker nog: er zijn nog maar een aantal benchmarks over die voorheen gedraaid zijn. De lijst met benchmarks is compleet vernieuwd met spellen die nog niet zo oud zijn. Dit is gedaan om resultaten die nu echt tellen te tonen. Alleen Metro Last Light en Rise of the Tomb Raider zijn echt overgebleven. Één ding mag duidelijk worden: je koopt deze kaart niet om op 1080p te gaan gamen. Bij slechts een paar spellen is deze kaart met voorsprong de snelste, zoals Final Fantasy en Tomb Raider op maximale instellingen. Voor de rest is het verschil gewoon te klein om het prijsverschil te rechtvaardigen.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/sowm.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/sowu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/r6m.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/r6u.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/fc5n.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/fc5u.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/acom.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/acouh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/ffxvs.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/ffxvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/hm.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/hu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/rtrvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/rtrvh4.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/f1m.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/f1uh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/strh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/strh4.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/dmdh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/dmdu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/mllvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1080/mllvha.jpg[/IMG]

[b]2560 x 1440[/b]

Een stap hoger vinden we de resolutie van 2560 x 1440. Hier zien we al wat meer verschillen met andere kaarten, maar bij een aantal benchmarks is er nog geen verschil te merken ten opzichte van de 2080 kaarten. Neem Assassin’s Creed of Hitman. Bij de rest is er een verschil waarneembaar, maar niet echt de moeite waard om zoveel meer geld neer te tellen.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/sowm.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/sowu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/r6m.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/r6u.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/fc5n.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/fc5u.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/acom.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/acouh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/ffxvs.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/ffxvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/hm.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/hu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/rtrvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/rtrvh4.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/f1m.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/f1uh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/strh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/strh4.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/dmdh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/dmdu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/mllvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/1440/mllvha.jpg[/IMG]

[b]3840 x 2160[/b]

De reden om deze kaart echt aan te schaffen is toch wel voor het gamen op 4K resolutie. Dit is ook de plek waar de kaart het verschil maakt ten opzichte van de rest. In elke benchmark is hij heer en meester en laat de rest flink achter zich. Zelfs Shadow of the Tomb Raider op de hoogste instellingen met SSAA op 4x is met een score van 41 FPS redelijk goed te spelen.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/sowm.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/sowu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/r6m.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/r6u.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/fc5n.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/fc5u.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/acom.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/acouh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/ffxvs.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/ffxvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/hm.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/hu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/rtrvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/rtrvh4.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/f1m.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/f1uh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/strh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/strh4.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/dmdh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/dmdu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/mllvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Gfx/2160/mllvha.jpg[/IMG]

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/Software.jpg[/img]

Software? Is aanwezig voor de kaart. Echt veel is er niet mee in te stellen, maar dat is ook niet echt nodig. Het enige wat je nodig hebt is het aanpassen van een paar snelheden en de verlichting. En aangezien het de “budgetkaart” van Gigabyte is, is er niet veel RGB aanwezig. Dit is voorbehouden aan de Aorus kaarten.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Screens/5a.png[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Screens/7a.png[/IMG]

In het hoofdscherm is het mogelijk de snelheid van de kaart snel aan te passen. Er zijn vier presets terug te vinden: OC, Gaming, Silent en User Mode. Met de laatste optie kan je zelf met overklokken bezig gaan. Overklokken hebben we wel met de kaart gedaan, echter wel met een ander programma. Rechts onderin is de semi passive modus in- of uit te schakelen. Hiermee wordt geregeld of de ventilatoren altijd draaien of pas vanaf een bepaalde temperatuur.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Screens/6a.png[/IMG]

Kies je voor LED dan kom je in het scherm terecht om de verlichting van de kaart in te stellen. De aanwezige verlichting bestaat uit het logo aan de bovenkant van de kaart. Meer is er niet geplaatst. Toch kan de kleur aangepast worden en zijn er een paar patronen aangebracht.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_2165.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_2162.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_2160.JPG[/img]


[i]Video van de verschillende modi[/i]

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/Overklok.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Screens/3.png[/img]

En is de snelste kaart op dit moment nog over te klokken? Hiervoor gebruiken we niet de meegeleverde software van Gigabyte maar de software van MSI genaamd Afterburner. Deze software is te gebruiken op alle merken videokaarten, dus niet alleen op MSi kaarten. Het principe is vrij eenvoudig, alleen bedenk wel dat er een risico zit aan het overklokken. De hardware kan sneller gaan slijten en kapot gaan.

Normaal gesproken zou ik de Power Limit op maximaal zetten, maar dat heeft met deze kaarten niet zoveel zin meer. De prestaties werden hierdoor juist slechter in plaats van beter. Dit vermoedelijk omdat de hogere power limit ook zorgt voor hogere temperaturen. Hoe hoger de temperatuur, hoe slechter de prestatie.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Screens/2.png[/img]

Vervolgens is het een kwestie van het verhogen van de Core Clock met kleine stapjes. Na elke verhoging dien je te testen of de kaart nog stabiel draait. Uiteindelijk kwamen we hier op een overklok van 100MHz. Daarna passen we hetzelfde trucje toe bij het geheugen. Met 800MHz behaalden we het beste resultaat. Ga je te hoog zitten met je overklok, dan wilt de kaart de fouten gaan proberen te herstellen wat performance kost.

Leuk, de cijfertjes, maar wat levert het nu precies op?
Bij Timespy kwam er een score uit die 500 punten hoger lag dan zonder overklok: 12086 in plaats van 11513. Bij de Extreme test werd 5683 behaald, waarbij de gewone score 5482 was, 200 punten hoger en een winst van 3.5%. Niet echt geweldig dus en eigenlijk de moeite niet waard. In Deus Ex – Mankind Divided werd een winst geboekt van 3,7fps: 56.6 vs 52.9. Dit is zo’n 7% beter dan de stock kaart.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/koelver.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1728.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1727.JPG[/img]

Werpen we nog een blik op het koelvermogen van de videokaart. De koeler is 2.5 slot dik dus dan mag je verwachten dat de kaart koel gehouden wordt. Van de andere kant wordt de GP102 chip aardig warm, dus is er ook veel koeling nodig om de temperatuur te temperen.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/temps.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/fan.jpg[/IMG]

Als de computer niets staat te doen, dan blijft de temperatuur steken op 49 graden. Dit is hoger dan bij andere recente kaarten maar zoals gezegd: de chip wordt vrij wam en er is geen actieve koeling op dat moment omdat de ventilatoren niet draaien. Gaan we vervolgens Furmark opstarten, dan stijgt de temperatuur naar 65 graden. Dit is dan weer lager dan bij de overige kaarten die getest zijn. Daarvoor moeten de ventilatoren wel hun best doen: met 1550 toeren per minuut draaien ze aardig snel en maken ze daardoor ook wat meer geluid.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/pi.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/pl1.jpg[/IMG]

Het verbruik van de kaart is ook niet verkeerd. Dit is gemeten bij de stekker van de computer met een Voltcraft Energy Check 3000. Daarmee wordt dus ook het moederbord, geluidskaart, waterkoeler, toetsenbord en muis meegenomen. Wanneer de machine niet gebruikt wordt en op het bureaublad staat, wordt er een verbruik gemeten van 58 Watt. Dit is vrij weinig voor deze kaart, maar hij doet ook helemaal niets. Trappen we het systeem op zijn staart, dan stijgt het verbruik naar 348 Watt. Alleen de MSI kaart verbruikt meer, maar het verschil is niet zo groot. De dikke voedingen zijn echter niet meer nodig om twee van deze kaarten te gebruiken in één computer.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/Conclusie.jpg[/img]

Dat de kaart als hoogste op de 4K tests zou worden van tevoren al geen verrassing. Deze kaart is op het moment gewoon het snelste wat je kunt krijgen. Wil je nog sneller, dan zul je twee van deze kaarten moeten kopen. Alle games zijn met deze kaart vloeiend te spelen, zelfs Shadow of the Tomb Raider is mogelijk met alle registers open. Gemiddeld wordt hier 41FPS gehaald, wat soepel genoeg mag worden genoemd.

Qua uiterlijk is de kaart in de categorie neutraal. Mooi zwart uitgevoerd met een paar metaal ogende accenten. Je zou denken dat er veel verlichting aanwezig is, maar schijnt bedriegt. De enige verlichting die op de kaart geplaatst is, is het logo op de bovenkant van de kaart. Maar hier is helemaal niets mis mee. Wil je meer RGB, dan zul je op zoek moeten naar een andere kaart die wel iets meer moet kosten.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2080TI_GOC/Pics/600/IMG_1721.JPG[/img]

Dankzij de 2.5 slot koeler blijft de kaart ook redelijk laag in zijn temperaturen. Idle zit de kaart op 49 graden wat vrij warm is voor een kaart. Daarbij draaien de ventilatoren niet. Zetten we hem aan het werk, dan loop de temperatuur op naar 65 graden. Tijdens het gamen is de kaart echter niet warmer dan 58 graden, wat prima acceptabel is. Wel moeten de ventilatoren hiervoor redelijk aan het werk, waardoor de kaart wat hoorbaar is. Stroomverbruik? Ook geen probleem. Tijdens de zwaarste test (Furmark) wordt er 348 Watt uit het stopcontact getrokken. Dit zul je in de praktijk niet halen.

Wat is het grootste probleem van deze videokaart? De prijs! Ook al is de prijs van deze kaart iets gezakt, het blijft een hoop geld. De kaart is dan wel aangemerkt als de “budget” 2080 Ti kaart, je moet nog steeds meer dan €1000,- betalen voor dit bakbeest! Alleen als je echt het beste van het beste wilt hebben qua performance koop je een 2080Ti videokaart. En dan is deze kaart voor €1215 zeker geen miskoop.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img]

Neutraal uiterlijk
2080 Ti is een beest
Extra jaar garantie
Standaard overgeklokt
Prima temperaturen

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img]

Amper RGB aanwezig (mocht je dit belangrijk vinden)
Blijft een bak met geld
Kan wat geluid maken onder load
Raytracing heeft tot op heden nog niet veel meerwaarde

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Videokaarten