Behuizingen

Cooler Master MasterBox 520 Wit review

product-image

Cooler Master MasterBox 520 Wit

8.2

De MasterBox 520 Wit is een variant op de MasterBox kasten, een reeks die al een naam heeft opgebouwd. Elke variant heeft zijn eigen mogelijkheden en features. De 520 Wit heeft een glazen voorpaneel wat de verlichting mooi presenteert. Deze verlichting kan bediend worden met de meegeleverde controller of via het moederbord. Het gebruik van glas heeft wel een kleine impact op de koelprestaties maar deze zijn alsnog netjes. Helaas zorgt de extra ventilator achterin niet voor veel verbetering. Één van de beste features is dat de bovenkant van de kast losgehaald kan worden zodat het systeem makkelijk ingebouwd kan worden. Rubbers bij de openingen van de kabels ontbreken helaas. Prima prijs/kwaliteit verhouding maar hier geldt wel dat er enorm veel concurrentie is in deze prijsklasse.

Top
 • Bovenkant verwijderbaar
 • Drie ventilatoren aan de voorkant
 • Extra ventilator aan de achterkant
 • RGB voorin komt mooi uit de verf
 • Prima prestatie/prijs
Flop
 • Achterste fan geen RGB
 • Geen duimschroeven bij PCIe sloten
 • Koelprestaties liggen ietsjes achter op de Mesh variant

Voor ik deze review begin: de kast is opgestuurd door Cooler Master voor een project genaamd “Sensation White”. Ik heb eerst de werkzaamheden voor gedaan om deze review te kunnen maken en daarna het project afgerond.

Cooler Master: een bedrijf wat al geruime tijd mee gaat in de computerwereld. Natuurlijk staan ze bekend om hun koeloplossingen (getuige de naam van het bedrijf). Maar het bedrijf heeft meer op de markt gezet dan alleen koelers en ventilatoren. Zo hebben ze al langere tijd computerkasten waarvan de Cosmos behuizing wellicht een van de zwaarste kasten is die op de markt te krijgen zijn, al doet de HAF700 Evo ook aardig mee. Ook de CM690 kast is behoorlijk bekend en ook de Mastercases mogen niet ontbreken. Dit vanwege hun aanpasbare configuratie. Verder zitten ze tevens in de randapparatuur zoals toetsenborden, muizen, headsets, muismatten… je kunt het zo gek niet bedenken. Ook stoelen en bureaus doen tegenwoordig mee. Er zijn zelfs complete cockpits waar je in kunt liggen om op die manier een unieke game ervaring te creëren.

Terugkomend op computerkasten: deze zijn tegenwoordig te krijgen in allerlei vormen en maten. Uiteraard speelt bouwkwaliteit en het kostenplaatje daar een grote rol in. Hoe meer features een kast heeft, hoe duurder over het algemeen een computerkast wordt. Voor een simpele niet geverfde kast betaal je immers veel minder dan voor een kast die alle kleuren van de regenboog heeft, voorzien is van heel veel ventilatoren die ook nog eens verlichting hebben en compleet naar wens aan te passen is door verschillende brackets of waar de indeling compleet om te draaien is. Het is maar net wat je zoekt in een computerkast maar de keuze is reuze tegenwoordig.

De kast die we vandaag gaan behandelen is de Masterbox 520 Wit, een redelijk standaard kast maar die toch voorzien is van een paar leuke features. Dit is een broertje van de eerder besproken Masterbox 520 Mesh. Deze kast heeft tempered glass aan de zijkant en voorkant, drie ventilatoren MET rgb aan de voorkant en is te krijgen in het wit en het zwart. We gaan kijken naar de witte variant die voor ongeveer €100,- van eigenaar wisselt. Maar wat krijg je precies en wat zijn de prestaties? We gaan het zien in deze review.

Als eerste gaan we kijken naar de specificaties van deze kast:

De specificaties van deze kast zijn eigenlijk hetzelfde als die van de eerder besproken Masterbox MB520 Mesh. Logisch aangezien deze kast uit dezelfde reeks komt. De kast is 49,9 bij 21 bij 49,8 centimeter. Er kunnen verschillende soorten moederborden in gebouwd worden tot en met een E-ATX moederbord. Let er wel op dat het bord daadwerkelijk past. E-ATX is niet echt een standaard formaat en is eigenlijk alles groter dan ATX. Er is ruimte voor een koeler van 16,5 centimeter hoog, een voeding van maximaal 20 centimeter lang (al wordt 17 centimeter aangeraden) en een videokaart van maximaal 41 centimeter lang. Het gewicht van de kast is helaas niet bekend. De kast biedt ruimte aan maximaal twee 3.5 inch schijven en drie 2.5 inch schijven.

Net zoals bij de Mesh variant is het bij deze kast mogelijk het top paneel te verwijderen. Dit maakt het mogelijk een radiator makkelijk te monteren voordat je deze in de kast hangt. Het verwijderen van de bovenkant maakt het tevens makkelijker om de kabels aan de bovenkant van het moederbord aan te sluiten zonder te moeten manoeuvreren. Dit is vooral handig bij de EPS connectoren die wat groter zijn dan de rest. Complete vrijheid om een machine in te bouwen.

De voorkant van de kast is niet gemaakt van mesh maar het is deels een tempered glass paneel. Dit houdt in dat je de RGB verlichting van de aanwezige ventilatoren goed kunt zien. Deze ventilatoren worden bij de kast geleverd. Het nadeel is dan wel weer dat er minder lucht van buiten richting de componenten geblazen kan worden maar daarvoor zijn er aan de zijkanten luchtroosters gemaakt. Langs deze weg krijgen de onderdelen toch de nodige koeling.

Samen met de ventilatoren levert Cooler Master een ARGB/Fan hub mee. Op deze manier kunnen er meer apparaten aangesloten worden op het moederbord. Dit kunnen ventilatoren zijn maar deze hoeven niet perse gebruikt te worden. Het is mogelijk om slechts het deel van de ARGB verlichting te gebruiken. Let er wel op dat er genoeg spanning is om alle LED’s aan te sturen anders kan het gebeuren dat een deel van de verlichting niet werkt. De ventilatoren worden vervolgens aangestuurd door het moederbord, daar heeft men geen aparte controller voor geleverd. De verlichting kan zowel via de reset knop als de controller aangestuurd worden.

Meer informatie is terug te vinden op de pagina van Cooler Master.

Terug naar boven

Genoeg gesproken over de kast, laten we eens kijken naar wat we allemaal krijgen.

De doos is vrij eenvoudig uitgevoerd. We zien een bruine doos met daarop een print van de computerkast. Aan de linkerkant vinden we het typenummer terug en links bovenin staat het logo geprint. Een sticker op de voorkant verklapt dat het de witte variant is. Op de achterkant treffen we wederom de kast aan met een aantal features. Dit staat in acht verschillende talen geschreven. Op de zijkant zien we de specificaties en het feit dat er breekbare inhoud is, logisch met een tempered glass paneel. Ook staat er uitleg over de koelmogelijkheden. Maken we de doos open, zien we de kast verpakt zitten in een plastic zak. Deze wordt weer op zijn plek gehouden door het piepschuim waardoor de kast niet beschadigd kan raken.

We halen alles uit de doos en zien daar dat de kast echt wel goed verpakt zit. Los in de doos zit een boekje met op de voorkant de onderdelen die Cooler Master levert en wat informatie over het inbouwen van componenten. In de kast vinden we een zakje met onderdelen. Deze zit aan een bundel kabels vast. Halen we het los en kijken we naar de inhoud dan vinden we daar de brackets zitten voor harde schijven, tie wraps, een zak met schroeven en rubbers om SSD’s of bijvoorbeeld controllers op vast te pinnen. Om dit voor elkaar te krijgen moeten er pinnen op de apparaten geschroefd worden, hier later meer over.

Als de complete kast uit de verpakking gehaald is zien we hem netjes op tafel staan. Het glas aan de voorkant en zijkant is nog voorzien van folie om ervoor te zorgen dat het glas geen krassen oploopt tijdens het bouwen van de pc. Het zou erg jammer zijn als zo vroeg in het proces al beschadigingen zijn. Links en rechts van het glas vinden we openingen die voor de nodige koeling moeten zorgen.

Terug naar boven

Dan gaan we eens een rondje om de kast maken en zien waar we mee te maken hebben.

In tegenstelling tot de andere review is deze kast in het wit uitgevoerd. Niet geheel in het wit want het glazen paneel is deels voorzien van een grijze rand. Persoonlijk vind ik dit niet zo erg anders wordt het echt een witte boel. Ook een deel van de binnenkant is niet wit maar daar later meer over. Door het glas aan de voorkant zien we dus de ventilatoren die ook wit zijn behalve in het midden. Ook hier zien we een lichte rand grijs terug. De schroeven aan de achterkant zijn dan weer zwart, net als de afdekplaten van de PCIe sloten. Het steekt een beetje af bij de kast. De schroeven vind ik niet echt erg maar de plaatjes hadden ook wel wit gemogen. De kast lijkt ietsjes naar voren te hellen waardoor de knoppen aan de voorkant ook wat beter bereikbaar zijn.

De achterkant van de kast ziet er bijna hetzelfde uit als de Mesh variant. Onderin vinden we de plek voor de voeding. Dit zit niet met een bracket vast maar de voeding wordt via de zijkant in de kast geplaatst en vanaf de buitenkant vastgeschroefd. Kijken we naar boven dan zitten daar de plaatjes voor de PCIe kaarten, iets waar we het net al over hadden. Ze zijn voorzien van openingen wat moet zorgen voor een beetje airflow, al moet je hier geen wonderen van verwachten. Nog verder naar boven zien we een rooster zitten met vier schroeven. In deze versie is, in tegenstelling tot de Mesh variant, wel een ventilator extra geleverd. Dit juich ik wel toe aangezien extra airflow altijd beter is. Links daarvan hebben we de plek waar de I/O straks te vinden is. Dit valt ietsjes in de kast zodat kleine uitstekende delen niet meteen in de weg zitten.

Bovenop de behuizing zien we een magnetisch stoffilter zitten. Dit moet voorkomen dat er stof in de computer terecht komt. Dit is niet echt nodig op het moment dat je hier ventilatoren of een waterkoeler gaat plaatsen want dan zorgt de luchtstroom vanzelf dat de stof buiten de computer blijft. Halen we het filter weg dan zien we daar ruimte voor 120 of 140 millimeter ventilatoren. Natuurlijk kunnen hier ook de radiatoren op vastgezet worden. Aan de voorkant zien we de eerder genoemde I/O aansluitingen zitten. Dit zijn een USB Type-C connector, een USB 3.0 poort, de aan/uit knop met Power Led en HDD Led functie, een audio combopoort en een knop om de verlichting via de controller aan te passen. Dit is eigenlijk niets meer dan een reset knop die op de controller zit maar daar komen we verderop op terug. Ook zien we op het voorpaneel het logo zitten van Cooler Master. Dit is beter te zien wanneer het geheel verlicht is.

Als we de onderkant bekijken dan zien we één stoffilter zitten bij de plek van de voeding. Hij moet ervoor zorgen dat de voeding niet vol komt te zitten met stof. Deze kan alleen langs de achterkant verwijderd worden wat een lastige richting is om hem los te halen. Makkelijker zou zijn via de zijkant. We zien hier ook een gedeelte van de schijfkooi zitten. Hier is goed te zien dat de kooi op twee plekken geplaatst kan worden maar hij kan ook weggehaald worden. De voetjes onder de kast bevatten een rubber laag zodat de kast niet weg kan glijden. Deze voetjes zijn best breed en aan de voorkant zijn ze gelijk getrokken met de voorkant.

Terug naar boven

We gaan de panelen verwijderen en kijken wat er allemaal aan de binnenkant van de kast te vinden is.

Om in de kast te kunnen moeten we een duimschroef loshalen. Deze zit vast aan de glazen plaat en wordt dus niet helemaal los gedraaid. Overigens hoef je niet bang te zijn dat het paneel zomaar van de kast valt. Deze zit namelijk aan de bovenkant vast met twee pushpins. De pinnen zitten aan het glas vast terwijl het andere gedeelte in het metaal zit verwerkt. Aan de onderkant van het paneel zien we nog een metalen rand. Deze moet ervoor zorgen dat het tempered glass paneel meteen op de juiste plek in de behuizing haakt en niet zomaar omvalt, mocht deze al losgetrokken zijn van de kast.

Nu het paneel weg is kunnen we beter de binnenkant bekijken. Er zijn redelijk wat openingen te vinden hier. Overigens moet er wel gezegd worden dat de binnenkant mooi in het wit is afgewerkt, dit is in het verleden wel eens anders geweest bij computerkasten. We zien achterin een rooster zitten die zorgt voor een luchtstroom gecreëerd richting de voeding. Dan moet de voeding wel met de ventilator naar boven wijzen anders heeft dit niet veel zin. Het is wel mooi dat het rooster er zit. Aan de achterkant bij het moederbord zien we twee openingen waar kabels doorheen getrokken kunnen worden richting het moederbord. Ze zijn niet afgewerkt met rubbers maar de randen zijn niet scherp. Achterin hebben we weer de afdekplaten. Aan deze kant is overigens wel goed te zien dat de sloten niet voorzien zijn van duimschroeven maar van gewone schroeven. Dit is jammer, het kost niet zoveel meer om hier gebruik te maken van duimschroeven waarbij een schroevendraaier overbodig wordt. Als laatste hebben we boven de sloten een extra ventilator. Dit is wel een variant zonder verlichting dus mocht je RGB willen dan moet je deze variant vervangen.

Bij de kant van het moederbord zien we een grote opening zitten. Deze moet het mogelijk maken een koeler te vervangen terwijl het moederbord in de kast kan blijven zitten. De ruimte is groot genoeg voor een bracket aan de achterkant van het bord. Daaronder zien we acht gaatjes zitten waar rubbers in moeten. Deze rubbers zijn dan weer bedoeld voor SSD’s, iets waar we later naar gaan kijken. Aan de voorkant van de kast hebben we een opening zitten. Dit is een ruimte waar een radiator aan de voorkant geplaatst kan worden. Ventilatoren zijn al wel aanwezig dus die nemen geen extra ruimte in beslag. Deze ventilatoren hebben de mogelijkheid om RGB verlichting te tonen. Deze verlichting zit ook al op de controller aangesloten zoals we straks zullen zien. Op de plaat aan de zijkant hebben we wel rubbers om de openingen af te dekken. Kabels kunnen hier doorheen gestoken worden en beschadigen niet. Dit ziet er wel zo netjes uit in tegenstelling tot de andere openingen. De bovenkant laat een rooster zien waardoor warme lucht de kast kan verlaten. Rechts daarvan zien we een bundel kabels die helaas ook niet netter weggewerkt is. Dit had mijns inziens wel ietsjes beter gekund.

Net zoals het glazen paneel is de andere kant voorzien van een duimschroef. Dit zijn er echter wel twee. Draaien we deze los dan kan het paneel van de kast geschoven worden. De schroeven blijven op het paneel zitten. We hebben hier een ruimte waar hardware in geplaatst wordt en bekabeling weggewerkt wordt. We beginnen met de opening waar ruimte is voor een voeding. In dit compartiment zitten drie rubbers waar de voeding op kan rusten. Deze rubbers moeten zorgen dat eventuele trillingen niet doorgegeven worden aan de kast. Dat scheelt weer geluidsoverlast. Links van deze ruimte hebben we een kooi zitten waar ruimte is voor traditionele harde schijven. De kooi ziet er op het eerste gezicht simpel uit maar kan meer herbergen dan alleen die schijven. De duimschroef kan losgehaald worden waarna de kooi opgeschoven kan worden voor meer ruimte voor een radiator. Boven de voeding zijn de openingen weer te zien voor de SSD schijven. Links van deze gaten zien we een ARGB en fan controller. De eerder getoonde ventilatoren zijn hier al op aangesloten en worden zo aangestuurd. Ook zien we hier de Reset SW connector die we eerder gezien hebben. Dit is de RGB knop op de voorkant van de kast.

In de kast zien we een bundel kabels hangen. Deze zijn voor de USB aansluitingen, de audio aansluiting maar ook een stroomconnector voor de controller. Deze moet immers ook iets van prik hebben, wilt deze zijn werk kunnen doen. Rondom de kast hebben we genoeg oogjes om kabels netjes weg te kunnen werken. Aan deze oogjes kun je de kabels met tie wraps vastzetten. Zo ziet het geheel er net iets beter uit en kan het zijpaneel waarschijnlijk ook wat beter vastgezet worden. Als we de voorkant van de kast loshalen dan hebben we aan de bovenkant de aansluitingen, schakelaars en LED’s zitten. Dit ziet er wat minder netjes uit dan wanneer de kap op de kast zit. We kunnen nu ook de ventilatoren verwisselen, mocht je dit nodig vinden. De bovenste twee varianten zitten vast met schroeven terwijl de onderste vast lijkt te zitten met een plastic pin. Waarom dit zo gedaan is, is mij niet geheel duidelijk.

Terug naar boven

Tijd om de machine op te gaan bouwen. We hebben daarvoor de volgende onderdelen gebruikt:

 • Intel Core i5 11600K
 • ASUS Z590 Maximus XIII Hero moederbord
 • 2 x 8 GB Corsair Vengeance LPX 3200 MHz C16 geheugen
 • Cooler Master Masterliquid ML240P Mirage waterkoeler
 • Be Quiet Dark Rock 4 luchtkoeler
 • 120GB Kingston A400 SSD
 • 2TB Seagate Barracuda ST2000DM001 harde schijf
 • Nvidia GeForce RTX 3060 Ti 8GB videokaart
 • Cooler Master V750 750 Watt voeding

We gebruiken voor de review van deze kast twee koelers: een luchtkoeler van Be Quiet en een waterkoeler van Cooler Master. We monteren beide om te zien wat later de uiteindelijke prestaties zijn van de kast ten opzichte van een open testbench. Het voordeel van een luchtkoeler is dat er lucht over de VRM’s geblazen wordt waardoor die temperaturen wat lager worden. Een waterkoeler zorgt over het algemeen voor wat lagere temperaturen van de processor maar blaast geen lucht over de VRM’s waardoor deze temperaturen hoger uitvallen. Voor beiden is wat te zeggen.

We beginnen echter eerst bij de voeding. Deze wordt onderin de behuizing geplaatst zoals tegenwoordig vaker het geval is. Er is geen bracket aanwezig dus hij moet via de zijkant in de kast geplaatst worden. voordat je dit doet is het handig om alvast de benodigde kabels op de voeding aan te sluiten. De voeding komt te rusten op de rubbers die we eerder gezien hebben. Als hij dan op zijn plek ligt kan hij vastgezet worden met de bijbehorende schroeven. Vervolgens is het handig om alvast de grote kabels naar de betreffende plekken te leiden. De 24-pins komt rechts in het midden door de opening terwijl de EPS connectoren door de opening links bovenin geleid worden.

Deze kast biedt plaats aan twee “gewone” 3.5 inch harde schijven. De kooi aan de voorkant de kast herbergt ruimte hiervoor. Deze kooi is los te halen met één duimschroef, al moet die niet te strak zitten. Dit is voor het plaatsen van deze schijven niet perse nodig. Voor de schijven zijn er brackets meegeleverd die op de schijf geduwd kunnen worden, voor iedere kant één. Er zijn geen schroeven nodig. Vervolgens kan de schijf in de kooi geschoten worden zonder enige moeite. Zorg er wel voor dat het uitstekende gedeelte naar de kant van de aansluitingen wijst anders kan de schijf niet in de kooi.

De kast biedt daarnaast drie plekken voor het plaatsen van een SSD of een controller. De eerste plek is bovenop de harde schijf kooi. Om dit te doen moet de kooi uit de kast gehaald worden. Vervolgens moeten er vier rubbers op de bovenkant van de kooi geduwd worden. Hierop wordt zo de schijf geprikt. Bij de kast zitten ook pinnen die je aan de onderkant van de SSD moet schroeven. Als dit gedaan is plaats je de schijf op de rubbers. Als laatste kunnen we de kooi weer terug schuiven op zijn plaats en draaien we de schroef vast. Kabels sluiten we op een later moment aan.

Op de achterkant van de moederbord plaat zien we nog twee plekken zitten met allemaal gaten. Deze gaten kunnen tevens voorzien worden van de rubbers die we net gebruikt hebben. Hetzelfde principe als net geldt hier ook. Plaats de rubbers in de gaten en prik de schijf op zijn plaats. De rubbers zullen overigens het moederbord niet raken aangezien de gaten ietsjes naar achteren zijn geduwd. Ook hier sluiten we later pas de kabels aan.

Wat een hele handige feature is van deze kast is dat het paneel bovenin losgehaald kan worden. Deze zit vast met slechts twee schroeven. Dit maakt niet alleen het inbouwen van ventilatoren of een radiator een stuk makkelijk, het is ook handig om de kabels aan de bovenkant van het moederbord aan te sluiten. Haal de schroeven los en til het plaatwerk uit de kast. Er is ineens veel meer bewegingsvrijheid om de pc in elkaar te zetten. Uiteraard is hij ook weer net zo makkelijk terug te plaatsen, wat we later gaan zien.

Tijd om het moederbord in de kast te gaan plaatsen. Dit wordt makkelijker gemaakt omdat één van de pinnen in de kast een kleine uitsparing heeft. Zo kan het moederbord als het ware geklemd worden in de kast zodat de schroeven makkelijk in de overige standoffs geschroefd kunnen worden. Als het moederbord op zijn plaats zit zul je zien dat de achterzijde ietsjes naar binnen valt. Dit voorkomt dat een aansluiting zoals die van de Wi-Fi beschadigd kan raken maar ook is het lastig om per ongeluk een knop in te drukken. Nu het bord op zijn plek zit kunnen we de voedingskabels die we eerder achterlangs hebben geleid aansluiten. Vooral het aansluiten van de 8-pins EPS connectoren is makkelijker nu de bovenkant niet meer op de kast zit.

Dan gaan we eens de verschillende kabels aansluiten die onderdeel zijn van de kast maar ook die nodig zijn om de machine te laten werken. Om gebruik te kunnen maken van de audio aansluitingen aan de voorkant van de kast moet er linksonder een Audio connector op het moederbord aangesloten worden. Er is een opening aanwezig dus daar kan de kabel mooi doorheen. Dit is ook het geval voor de kabel van de RGB verlichting van de controller. De controller kan ook de ventilatoren aansturen en daarvoor moet deze ook op het moederbord aangesloten worden. Deze connector kan ook mooi onderin weggewerkt worden. De knoppen en lampjes van de kast hebben ook verschillende aansluitingen en deze connectoren mogen rechts onderin allemaal aangesloten worden. Hier is niet helemaal een mooie opening aanwezig maar er zit wel een opening in de buurt. Ook voor de USB poorten is er een opening aanwezig. Hierdoor kunnen alle USB poorten voorop de kast operationeel gemaakt worden. Als laatste hebben we nog de SATA kabels voor de harde schijven. Twee stuks kunnen rechts op het bord geprikt worden terwijl de andere uiteindes op de schijven aangesloten worden.

Dan is het tijd om de koeling in te gaan bouwen. We beginnen met het bracket waar het koelblok straks op vastgezet wordt. Aangezien het hier om een Intel moederbord gaat bereiden we deze variant voor. Deze wordt daarna via de achterkant op het bord geplaatst. Hier is genoeg ruimte beschikbaar om de backplate te plaatsen. Aan de andere kant wordt deze vastgezet met de benodigde schroeven. De volgende stap wordt het vastschroeven van de radiator aan de bovenkant die eerder losgehaald is. Plaats deze radiator op de juiste plek en schroef het rooster vast op de radiator. Leg vervolgens het geheel op de bovenkant van de kast maar maak hem nog niet vast. Het is namelijk makkelijker om de kabels van de pomp en de ventilatoren nu al door de openingen te leiden aangezien er straks weinig ruimte is. Sluit ook alvast de ventilatoren en de pomp aan op het moederbord. Als deze vast zitten kun je het rooster aan de bovenkant weer vastzetten. Nu kan het blok op de processor geplaatst worden met de vier duimschroefjes. Het geheel ziet er weer netjes uit en de koeler hangt keurig op zijn plek.

Hebben we nog één onderdeel over voor de machine en dat is de videokaart. De sloten voor de kaart zitten ietsjes naar binnen toe maar dat zorgt er wel voor dat connectoren niet zomaar uit de kaart geduwd kunnen worden. Voor de gebruikte videokaart hebben we twee sloten nodig dus halen we deze los uit de kast. Helaas hebben we hier een schroevendraaier voor nodig aangezien er geen duimschroeven aanwezig zijn. Op het moment dat de plaatjes los zijn kun je de kaart op zijn plek hangen. Deze zet je weer vast met de twee schroeven. Dan moet de kaart nog aangesloten worden op de stroom. Voor deze kaart is een verloopkabel nodig wat er niet zo mooi uit ziet. We doen wel ons best deze zo goed mogelijk weg te werken.

Ondertussen hebben zich een hele hoop kabels verzameld aan de achterkant van de kast. En ook al hangen deze niet in het zicht, het is wel zo fijn om alles netjes bij elkaar te hebben en weg te werken. Op die manier voorkom je ook dat kabels zomaar los raken. Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden om alles netjes vast te zetten. We hebben ook nog een paar kabels die aangesloten moeten worden. Denk hierbij aan de RGB verlichting van de koeler en de SATA aansluitingen van de controller en de schijven. Als deze aangesloten zijn kunnen we de kabels bij elkaar halen en vastzetten aan de oogjes die we op verschillende plekken kunnen vinden. Het geheel ziet er zo toch een stuk beter uit nu niet alles rond hangt. De kast zal zo ook veel makkelijker dicht kunnen.

Tijd om de kast af te werken en alle panelen weer terug te plaatsen. Dat maakt het geheel toch net ietsjes aantrekkelijker. Om te beginnen zetten we de voorkant weer terug op zijn plek. Deze kap oogt een stuk beter en de grijze rand maakt het geheel net ietsjes mooier. Aan de bovenkant moeten we het stoffilter nog terug plaatsen. Gelukkig is dit een magnetisch filter dus het is een kwestie van bovenop de kast leggen en hij zit weer vast. De kant van de kabels dekken we weer af met de witte aluminium plaat zodat dit er ook weer strak uit ziet. De binnenkant van de kast ziet er weer prima uit nu alle kabels netjes weggewerkt zijn. Door het glazen paneel ziet de binnenkant er wat donkerder uit maar persoonlijk vind ik dit mooier, vooral bij een witte behuizing. Het enige minpunt is het rooster bij de voeding. Hier valt nog steeds doorheen te kijken en kan het gebeuren dat je nog wat tekst of kabels ziet. Maar niet alles is te verbergen helaas (al probeert men het wel tegenwoordig).

De verlichting is goed te zien door het glas heen. De ventilatoren die met de kast geleverd worden zien er qua kleur netjes uit. Niet al te fel maar ook niet zo zwak dat je je af vraagt waar de verlichting is. Omdat de waterkoeler ook aangesloten is op de RGB hub synchroniseert de verlichting hiervan met de rest van de verlichting in de kast. Het resultaat mag er zeker zijn: de verlichting komt goed uit de verf.

Terug naar boven

Nu we een heel systeem hebben opgebouwd kunnen we eens kijken hoe het staat met de koelprestaties. Een kast kan er dan wel mooi uit zien maar als het fungeert als een oven kunnen de verschillende onderdelen in een computer te warm worden waardoor ze niet de maximale prestaties kunnen leveren. Ook verkort dat de levensduur van de verschillende componenten. Daarom is het wel fijn als alles fatsoenlijk gekoeld wordt. Zoals we eerder al schreven hebben we twee verschillende koelers gebruikt om te zien wat het verschil is tussen de twee. Per opstelling hebben we vier keer de temperatuur gemeten: in rust, in een GPU test, in een processor test en in een spel (dit keer Doom Eternal). We hebben dezelfde tests op een open testbench gedraaid om zo de verschillen te kunnen achterhalen. Een belangrijk gegeven bij deze tests is dat de omgevingstemperatuur 20 graden was.

Waterkoeling

We trappen af met de machine die we als eerste gebouwd hebben namelijk de versie met een waterkoeler. In rust en in Cinebench liggen de temperaturen wat lager dan wanneer deze buiten de kast getest worden. In het geval van Cinebench is de temperatuur van de videokaart zelfs 9 graden koeler, een wezenlijk verschil. Vermoedelijk komt dit door een snellere luchtstroom omdat de ventilatoren van de waterkoeler hard aan het werk moeten. In Heaven zien we echter dat de temperatuur van de processor stijgt met 6 graden. De videokaart wordt best warm en die warmte stijgt op richting de processor. Niet zo gek dus. Hetzelfde zien we ook gebeuren in Doom. Ook daar liggen de temperaturen van de processor en videokaart ietsjes hoger maar gelukkig zijn de onderdelen hier wel tegen bestand.

Luchtkoeling

We vervangen de waterkoeler door een Be Quiet luchtkoeler. De processor wordt ietsjes warmer (3 graden) maar de videokaart wordt juist weer koeler. Een opvallend gegeven is dat ook de VRM ietsjes warmer wordt, al is dit slechts 2 graden. In Cinebench heeft de processor het ook ietsjes warmer en zien we dat het glas toch een negatief effect heeft op de temperatuur. Verrassend genoeg blijft de temperatuur in de Heaven benchmark ongeveer gelijk maar bij Doom zien we een aardige stijging in de temperatuur van de processor. Deze wordt maar liefst 67 graden terwijl deze buiten de kast maar 60 graden wordt. De videokaart wordt daarbij ook aardig heet met 76 graden. De machine heeft het hier toch wat moeilijker om koel te blijven, al kunnen de componenten deze temperaturen wel aan.

Vergelijking

Aangezien we nu twee verschillende varianten van de MB520 hebben getest is het ook wel interessant om te zien wat het verschil in temperatuur precies is tussen de twee kasten. De Mesh variant krijgt vanwege de openingen aan de voorkant misschien wat meer koele lucht binnen dan de glazen versie. Of dat ook zo is gaan we nu bekijken.

Waterkoeling

Vergelijken we eerst de opstelling met de Cooler Master All-in-One koeler. Het grootste verschil tussen de twee systemen zien we eigenlijk in de Heaven benchmark waar de processor in de glazen variant 4 graden warmer wordt dan in de Mesh variant. Ook de VRM wordt ietsjes warmer wat uiteraard ook weer met de koeling te maken heeft. Voor de rest van de tests is het verschil slechts 1 of 2 graden wat een foutmarge kan zijn in de tests en omgevingstemperatuur. Bij het gebruik van een waterkoeler zit er dus niet al teveel verschil in de twee kasten en is het maar net wat je zelf prettig of mooi vindt.

Luchtkoeling

Ga je echter gebruik maken van een luchtkoeler dan zijn de verschillen wel wat groter in het voordeel van de Mesh variant. In rust wordt de videokaart 5 graden warmer en de VRM 4 graden wanneer je kiest voor tempered glass aan de voorkant. Bij Cinebench zijn er verschillen van 4 graden te meten bij de processor en videokaart. In Heaven zijn de verschillen eigenlijk te verwaarlozen wat op zich opvallend is. De processor wordt zelfs ietsjes koeler bij deze witte versie. Maar starten we Doom Eternal dan zien we toch echt een duidelijk verschil tussen de twee versies. De processor blijft in de Mesh versie maar liefst 5 graden koeler en de VRM’s 3 graden. De overige twee dingen zijn 2 graden koeler wat op zich geen wereld van verschil is. Voor welke versie je zou moeten gaan is geheel aan jou. De Mesh zorgt voor een iets betere koeling, de TG versie ziet er wat mooier uit.

Terug naar boven

Dan komen we (eindelijk) aan bij de conclusie van deze review. Wat vinden we nu van de Tempered Glass versie van de Masterbox? Het verschil met de Mesh variant is dat de voorkant van deze witte kast een glazen venster heeft. Er is echter nog een verschil waar we iets later op terug komen. Maar hoe doet de kast het niet alleen tegen zijn broer maar ook ten opzichte van de andere behuizingen? De vijver waarin deze behuizing vist is behoorlijk groot en dan moet je van goede huize komen en voldoende features meenemen wil je hier op kunnen vallen tussen de rest van de kasten. Uiteraard is een belangrijk aspect dat je de kast zelf qua uiterlijk aantrekkelijk vindt.

Qua ruimte zijn de meeste Masterbox 500 series behuizingen gelijk aan elkaar. Dat houdt in dat er genoeg ruimte is voor een ATX moederbord en daarnaast nog wat zaken zoals bijvoorbeeld waterkoeling. Het gewicht van de kast valt reuze mee, al noemt Cooler Master het gewicht niet in de specificaties. Dat hoeft niet te betekenen dat de behuizing niets voorstelt. Het glazen paneel aan de voorkant van de kast zorgt voor wat meer gewicht maar over het algemeen valt het best mee. Het glas is vrij helder waardoor de verlichting en de onderdelen in de kast goed te zien zijn. Het doet ook recht aan de verlichting die op de ventilatoren zit. Helaas heeft de ventilator aan de achterkant geen verlichting. Mocht je dit een probleem vinden dan kan hij altijd vervangen worden voor een versie met RGB. Dankzij de aanwezigheid van een fan- en ARGB controller kunnen de fans aan de voorkant tegelijk aangestuurd worden en wordt de verlichting op elkaar afgestemd.

Net zoals in de Mesh variant is het bouwen van een pc in deze kast makkelijk te doen. Er is genoeg ruimte om de componenten een plaatsje te geven en voor een deel van de onderdelen is niet eens een schroevendraaier nodig. De panelen haal je los door de duimschroeven los te draaien en voor de schijven zijn brackets meegeleverd. Een van de meest handige dingen in deze kast is toch wel dat de complete bovenkant verwijderd kan worden. Zo komt er nog meer werkruimte beschikbaar. Tevens is er meer ruimte om de kabels aan de bovenkant van het moederbord vast te zetten. Het is ook makkelijker om ventilatoren of een radiator aan de bovenkant vast te zetten. Is dit gedaan dan is het terugplaatsen van het paneel een makkie. Voordat je dit doet is het wel verstandig om eventuele kabels van ventilatoren alvast door openingen heen te halen want er is nadien heel erg weinig ruimte voor. Houd dit in de gaten. Openingen voor kabels zijn er genoeg alleen zijn de onderste gaten niet afgewerkt met rubber. De randen zijn niet scherp maar het zou de kast toch af maken. Voor kabel management is redelijk wat ruimte beschikbaar en het is allemaal weg te werken, alleen moeten er niet al teveel kabels zijn. Dan gaat het allemaal niet meer passen. Wel is het mogelijk een deel van deze kabels in de PSU tunnel te verstoppen.

Natuurlijk is het uiterlijk van een kast het eerste waar mensen hun keuze op baseren maar een kast die er mooi uit ziet en niet zorgt voor koeling heb je niets aan. De machine kan dan immers oververhitten. Gelukkig zit het met de koelprestaties, ondanks het glas aan de voorkant, wel goed. Wel is het zo dat de processor en de videokaart iets warmer worden wanneer de GPU hard aan het werk is maar dat is op zich logisch. Warmte stijgt immers op. Het verschil in de tests is wel groter bij een luchtkoeler dan bij een waterkoeler. Zetten we de kast echter naast de Mesh variant dan zien we dat er hier een verschil is tussen de twee broertjes. Waar de Mesh ietsjes meer gericht is op koelen is de witte TG versie meer gericht op het uiterlijk. Hier is het verschil echt te zien wanneer we de luchtkoeler aan het werk zetten. De warmte komt voornamelijk vanuit de videokaart waardoor de rest van de onderdelen ook wat warmer worden. Gelukkig blijven de temperaturen in zijn geheel binnen de perken en zal het systeem geen prestaties moeten inleveren omdat de verschillende onderdelen te warm worden. Helaas brengt de extra ventilator niet veel extra qua temperatuur.

De witte “TG versie” van deze kast is onder de streep voor zijn prijs goed te noemen voor wat je krijgt, ook qua uiterlijk. De concurrentie is echter groot in deze prijsklasse waardoor de kast het toch lastig krijgt om op te vallen.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Behuizingen