Videokaarten

Intel Arc A770 16GB review

product-image

Intel Arc A770 16GB

8.3

Intel's eerste poging op de videokaartenmarkt is goed uitgepakt. De kaart weet aardige prestaties neer te zetten op Full HD, waarbij opgemerkt moet worden dat deze in de loop der maanden echt verbeterd zijn ten opzichte van de release. Ook kan de kaart goed meekomen op 1440p. Het idle verbruik en daarmee de temperatuur zijn helaas wel aan de hoge kant maar ook daar is Intel druk mee bezig dit te verbeteren. Uiterlijk van deze kaart is netjes te noemen. Software ziet er ook keurig uit maar deze wilt soms wel eens valse meldingen geven dat er opties niet aan staan. Leuke kaart als je verder wilt kijken dan AMD en NVIDIA.

Top
  • Komt goed mee in het middensegment
  • Was leuk geprijsd
  • Verlichting is compleet naar wens aan te passen
  • Grote prestatiewinst door software optimalisatie
  • Net en strak uiterlijk
  • AV1 encoding aanwezig
Flop
  • Idle verbruik is behoorlijk hoog
  • Software wilt nog wel eens vreemde meldingen geven
  • Helaas ondertussen end of life

Voor ik deze review begin wil ik aangeven dat deze kaart door mijzelf is gekocht. De kaart is op het moment van schrijven nog steeds in gebruik. Hij zou gebruikt worden voor een pc project maar deze is niet doorgegaan.

Over het algemeen denk je bij nieuwe videokaarten aan het gevecht tussen NVIDIA en AMD wat al jaren aan de gang is. Er zijn een paar fabrikanten die een poging gedaan hebben om tussen beide partijen te komen maar dit lukte niet echt. Wel zijn er partijen die in de processor een videokaart hebben zitten zoals ARM of AMD. Ook Intel staat er om bekend dat ze een ingebouwde videokaart in hun processoren hebben. Op die manier kan een computer beeld weergeven zonder gebruik te maken van een losse videokaart. Soms heeft een computer niet veel power nodig en hoeft het alleen maar beeld te geven maar het is ook zeker handig om te zien wat er aan de hand is met een machine als er een storing is.

In 2022 heeft Intel echter besloten zelf losse videokaarten te gaan maken voor desktops en laptops. Voor laptops was er de Arc-A serie die gelanceerd werd op 30 maart 2022. De desktop kaarten moesten wat langer op zich laten wachten en deze kwamen uiteindelijk uit in het tweede en derde kwartaal van 2022. De reeks begon met de A380 kaart op 14 juni 2022, een kaart die in de low end reeks uitgebracht werd. Daarna kwamen in oktober de A580, A750 en A770 kaarten op de markt. Van de laatstgenoemde kwamen twee versies: een versie met 8GB en een 16GB versie. De A770 is het topmodel van Intel op het moment van schrijven en is er geen gerucht dat er een 9-series variant gemaakt gaat worden. De kaarten maken gebruik van de Intel Xe-HPG architectuur welke raytracing, XeSS, DX12, Displaypoort 2.0 en AV1 encoding ondersteunt.

In deze review gaan we het hebben over de beste versie van de Arc kaarten namelijk de Intel ARC A770 kaart. De kaart is echt gericht op het gebruik in 1080p en niet de hogere resoluties. Op zich ook niet zo gek voor een kaart van dit prijsniveau. De kaart moest destijds €462 euro kosten bij Notebooksbilliger. Dit was op zich een vrij nette prijs aangezien de kaart lastig te krijgen was. Tegenwoordig is de kaart niet meer te koop aangezien Intel gestopt is met de productie van de videokaarten. Maar wat doet de kaart ten opzichte van de gevestigde concurrenten? Daar gaan we achter komen in deze review.

Voordat we de kaart gaan bekijken pakken we eerst de theorie er eens bij.

Bovenstaand is een hele lijst met diverse informatie. Even alles kort op een rijtje hier. De kaart is iets anders opgebouwd dan de kaarten van NVIDIA en AMD. Er wordt gebruik gemaakt van Intel’s Xe HPG architectuur De GPU zelf wordt gebakken op het 6 nanometer procedé van TSMC. Hij beschikt over 32 X-cores die 512 XMX Engines bevatten, hetzelfde aantal X Vector engines en 32 Raytracing units, op elke core één. De kaart is standaard geklokt op 2100 MHz maar of dit sneller kan zien we later in de review. Er is 16 GB GDDR6 aan videogeheugen aanwezig op deze kaart wat geklokt is op 17,5 Gb/s. Daarbij heeft de kaart een Total Board Power van 225 Watt. Om zoveel stroom te krijgen heeft men twee connectoren geplaatst: een 8-pins en een 6-pins PCIe connector. Die laatste heb ik al even niet gebruikt gezien. De ARC ondersteunt (uiteraard) alle belangrijke technologieën zoals Raytracing, DX12, OpenGL 4,6 en Adaptive Sync. Ook mogen H.264, H.265, AV1 en VP9 Encoding/Decoding niet ontbreken.

Wil je meer informatie, kijk dan op de internetpagina van Intel.

Terug naar boven

We hebben genoeg gelezen over de kaart, tijd om hem eens uit de verpakking te halen en te gaan bekijken.

Zoals we mogen verwachten van een Intel product: de doos is in het blauw uitgevoerd, helemaal in stijl van het merk. Op het midden van de doos zien we de naam van het product terug en dit is niet echt subtiel weergegeven. Het staat levensgroot op de doos. Het typenummer waar het over gaat staat dan weer een stuk kleiner op de doos. Verder is er niets spannends te zien hier. De achterkant is bijna alleen maar blauw. Aan de onderkant zien we wat tekst en een paar barcodes. Ook mogen de verschillende certificeringen niet ontbreken. De doos is dichtgemaakt met een paar stickers die doorgesneden moeten worden. Halen we het deksel los dan zien we meteen de kaart in de doos liggen.

In de deksel zit een papier met daarop de tekst Let’s Play. Ook hebben we een blaadje met daarop de URL van de quickstart guide, deze wordt dus niet met de kaart meegeleverd. Onder de videokaart vinden we een doosje met daarop weer de Intel ARC tekst. Halen we het doosje uit de verpakking en maken we deze open dan treffen we een kabeltje aan. Dit is een 3-pins custom connector naar USB 2.0 aansluiting. Zo kan de verlichting op de kaart aangestuurd worden via USB. Standaard is er verlichting ingeschakeld maar op deze manier is het aan te sturen, mocht je dit willen.

Als we dan naar de kaart gaan kijken dan valt één ding wel op: de kaart heeft van zichzelf helemaal geen kleur. De complete koeling van de kaart is in het zwart uitgevoerd. Wat ook “opvallend” is wanneer je naar de kaart kijkt is dat hij vrij dun is. Met al het geweld van NVIDIA en AMD zijn de koelers van die kaarten ook enorm groot geworden. De Intel kaart is in vergelijking met deze kaarten gewoon klein wat ook wel eens fijn is om te zien. We zien wel een soort van lijn om de kaart heen zitten, wat eigenlijk een strip is die voor de verlichting moet zorgen. Dat zullen we meer terug zien in de review. De achterkant ziet er ook best strak uit maar tegelijk ook wat speelser dan de rest van de kaart. Hier vinden we de naam weer terug en het feit dat het een Limited Edition is. Deze naam werd gegeven aan de 16GB versie van de kaart.

De kaart heeft twee ventilatoren op de koeler zitten. Deze zijn ook vrij standaard uitgevoerd en draaien allebei dezelfde kant uit. Er zit iets van een curve in het blad om de lucht toch zo goed mogelijk te verplaatsen. Er lijkt ook een rand om de bladen heen te zitten zodat de lucht ook de juiste kant op gestuurd wordt en niet naar de buitenkant geduwd wordt. RGB ontbreekt op de bladen. Onder de rechter ventilator zien we een connector zitten die moet zorgen voor stroom om de ventilatoren te laten draaien. Op het PCIe slot kunnen we ook weer het merk van de kaart terug zien. Dit zal niet te zien zijn wanneer de kaart ingebouwd zit.

Op de bovenkant van de kaart zien we weer een verwijzing naar Intel ARC zitten. Deze is wit verlicht en dit kan niet aangepast worden. Verder naar rechts hebben we twee connectoren. Dit zijn een 8-pins en een 6-pins PCIe connector die de kaart moet voorzien van extra stroom. Rechts daarvan zien we de aansluiting voor de RGB bediening. Hier kan de kabel die we eerder hebben gezien op aangesloten worden om de verlichting aan te sturen. De tekst achterop de kaart is in dit geval een sticker. Hier zit geen verlichting in verwerkt. We zien wel een aantal witte randen rondom de kaart wat eigenlijk blauwe LED’s zijn. Deze zijn pas goed zichtbaar op het moment dat de machine aan staat. Wel is mooi te zien dat de rand echt om de hele kaart verwerkt is. Een extra strip is verwerkt op de achterkant die goed te zien is wanneer de kaart horizontaal geplaatst is.

Kijken we naar de aansluitingen dan zien we daar drie maal een Displaypoort 2.0 aansluiting terug en één HDMI 2.1 aansluiting. Er kunnen twee 8K schermen op aangesloten worden of vier 4K schermen, mocht je dit willen. Analoge aansluitingen treffen we niet meer aan. Mocht je toch zo’n aansluiting willen gebruiken dan moet een verloopstuk uitkomst bieden. Tevens staat er aan de rechterkant van de kaart het serienummer en de naam.

Terug naar boven

Tijdens de vorige generatie videokaarten merkten we dat de Ryzen 3000 processor steeds meer een bottleneck begon te vormen tijdens het benchmarken. Het was een mooie middenmoter processor maar het gebeurde meer dan eens dat de resultaten afhankelijk waren van andere onderdelen. Om dit tegen te gaan zijn we tijdens de voorbereiding gewisseld naar een nieuw platform in de vorm van een Core i9 12900K op het Z690 platform. Dit moet voor nu even voldoende zijn om te zorgen dat games maximaal kunnen presteren (al is dat altijd de vraag met nieuwe generaties videokaarten). Tevens hebben we het testveld onder handen genomen en zijn er benchmarks verdwenen en bijgekomen. We hebben daarom oudere kaarten getest op het nieuwe platform om een vergelijking te kunnen maken. Het nieuwe platform bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Intel Core i9 12900K
  • Gigabyte Z690 Aorus Pro moederbord
  • 2 x 16 GB Kingston Fury Beast KF552C40BBK2-32 geheugen
  • NZXT Kraken X73 360mm AIO waterkoeler
  • Kingston Fury Renegade SSD 1TB SSD
  • Cooler Master Test Bench V2
  • Be Quiet Dark Power Pro 1000 Watt voeding
  • Windows 11 Professional NL 64-bit
  • AOC U2879VF 4K monitor

Hieronder vinden we een lijst met de reeds geteste kaarten en de bijbehorende driver versies. Deze versies proberen we wel zoveel mogelijk gelijk te houden maar dat lukt helaas niet altijd doordat er nieuwere versies van drivers uitkomen voor nieuwe kaarten.

De tests zijn drie keer uitgevoerd en er is een gemiddelde genomen van de resultaten om eventuele pieken of dalen uit de resultaten te filteren. Mochten er afwijkingen zijn dan zijn de benchmark nogmaals gedraaid. Let er wel op dat de resultaten zoals hieronder vermeld zijn niet overeen hoeven te komen met jouw tests. De resultaten kunnen per systeem verschillen en zelfs per videokaart. [b]Disclaimer[/b] Intel heeft een behoorlijke prestatiewinst behaald met nieuwere drivers. Er is al een verschil met de prestaties toen de kaart uit kwam en het moment van testen. Ook daarna zijn de prestaties verbeterd dus dit is echt een momentopname.

Synthetische Benchmarks

We beginnen de tests met een paar oude bekenden: 3D Mark en Superposition. Tevens testen we Raytracing met Port Royal. Deze behoort tot het pakket van 3D Mark en is speciaal hiervoor ontwikkeld. Nieuw in het assortiment is Speedway. Deze test is ontwikkeld door verschillende partijen om echt het maximale uit een videokaart te halen. Speedway demonstreert wat er allemaal mogelijk is met de nieuwe DX12 API gecombineerd met Raytracing. Aangezien AMD ook steeds beter overweg kan met deze techniek zijn de 6000 series kaarten ook getest. Ook deze Intel kaart moet volgens de specificaties overweg kunnen met Raytracing dus we pakken deze tests ook mee voor de ARC kaart.

De kaart weet aardig mee te komen met een RTX 3060Ti kaart van de vorige NVIDIA generatie en de 6700XT van AMD. In de Firestrike tests zit hij iets boven de kaart uit het groene kamp en net onder de kaart uit het rode kamp. Kijken we naar Time Spy dan weet de kaart boven deze rivalen te blijven. Ook in Port Royal kan de kaart goed meekomen maar in Speedway moet Intel toch zijn meerdere erkennen in de oudere kaarten. Eerdere resultaten gaan ook op in Superposition. Bij de 1080p resultaten blijft de kaart net voor de concurrenten echter bij de Extreme test is de afstand wat groter. In 4K weet de kaart nog net iets voor de rest te blijven en in 8K staat de kaart gelijk aan de overige kaarten.

1920 x 1080

Tijd om eens wat echte spellen op te gaan starten. Deze spellen zijn allemaal voorzien van een ingebouwde benchmark waardoor het makkelijker is om de verschillende kaarten tegenover elkaar te gaan zetten. De ene keer is de titel beter voor AMD terwijl het andere spel beter draait op NVIDIA kaarten. Hoe de kaarten van Intel presteren in deze games weten we nog niet aangezien dit de eerste kaarten zijn die men uit brengt. Het blijkt dat het een beetje een wisselwerking is en dat het echt uit maakt welke titel je start. Ga je kijken naar Cyberpunk, F1 of Hitman dan eindigt de kaart in de onderste regionen. Dit geldt ook voor Watch Dogs, Shadow of the Tomb Raider en AC: Valhalla. De games zijn zeker speelbaar maar een RTX 3060 is dan nog sneller. In Forza is de kaart net zo snel als een 6700XT en een 3060 Ti kaart. De kaart komt ook goed mee in Metro Exodus en Borderlands. Wel moeten we de prijs van de kaart van de kaart mee laten wegen. Deze lag lager dan de 6700 XT en de 3060 Ti. Wellicht dat Intel ondertussen nog meer verbeteringen heeft aangebracht waardoor het verschil nog groter is.

2560 x 1440

Tijd om de resolutie iets omhoog te schroeven naar 1440p. Daar zien we een wisselend beeld bij de benchmarks. De ene keer weet de kaart goed mee te komen met de 6700XT en de 3060 Ti maar in andere benchmarks staat de kaart gewoon onderaan. Dit is sowieso het geval bij F1 2022 maar ook in Cyberpunk weet de kaart niet boven de rest uit te komen. Raytracing op deze resolutie laat sowieso teleurstellende resultaten zien met 24 FPS in Cyberpunk en 42 in F1 2022. De laatste titel is speelbaar maar daar is ook alles mee gezegd. De A770 doet het dan weer verrassend goed in Rainbow Six waar de kaart bijna dezelfde score neerzet als een 6900XT, niet onaardig. Als je puur op de resultaten gaat letten dan zijn zo ongeveer alle games te spelen met op deze resolutie.

3840 x 2160

Zou deze kaart dan nog mee kunnen komen wanneer de resolutie op 4K gezet wordt? Er zijn een paar spellen die op hoge instellingen niet meer speelbaar zijn. Neem wederom Cyberpunk met 25,2 FPS of Borderlands 3 met 36,8. Watch Dogs is ook te zwaar voor deze kaart net zoals Shadow of the Tomb Raider. De overige spellen zijn wel redelijk goed te spelen maar verwacht geen wonderen. En Raytracing hoef je helemaal niet te proberen: daar komen de scores uit op 12,3 en 21 beelden per seconde. Maar hoe doet de kaart het tegenover de twee gevestigde namen? Eigenlijk valt de kaart niet tegen en kan best vaak goed meekomen. Zeker niet slecht voor een kaart uit deze prijsklasse. Dit is echt te danken aan driver optimalisatie die voor veel betere prestaties heeft gezorgd.

Terug naar boven

Voor deze ARC kaarten heeft Intel losse drivers en software geleverd. Deze drivers waren in het begin niet mega goed maar men heeft hele grote stappen gezet om de prestaties van de kaart te verbeteren. De software bevat echter veel meer dan alleen stuurprogramma’s. We gaan in dit hoofdstuk het programma eens van dichtbij bekijken.

Het startscherm laat meteen de informatie zien van het stuurprogramma wat op de machine geïnstalleerd staat. Aan de rechterkant is de versie niet te missen, deze staat namelijk best groot op je scherm. Ook staat de datum in het scherm wanneer de driver uitgekomen is. Daaronder kan bepaald worden of de drivers automatisch bijgewerkt moeten worden of niet. Daarnaast staat ook een menu welk soort driver je wilt hebben. Als laatste kunnen we instellen wanneer de drivers op de machine gezet worden. Onderin vinden we een knop waarbij je kunt zien of er updates zijn. Links in het scherm hebben we nog meer opties waar we doorheen gaan.

Het volgende menu item toont de spellen die geïnstalleerd staan op je machine. Vaak plaatst de software de juiste afbeelding erbij maar het wil wel eens gebeuren dat er geen afbeelding bekend is. In dat geval plaatst Intel er zelf een afbeelding bij. Klik je op een spel of programma dan is te zien waar het spel geïnstalleerd staat en zijn en een aantal instellingen aan te passen. Standaard zijn de globale instellingen van pas maar mocht je bij een bepaald spel toch eigen settings toe willen passen dan is dat gewoon mogelijk. In het volgende scherm zien we de prestaties van de computer. Dit is niet alleen van de videokaart maar ook van het geheugen en de processor. Deze instellingen zijn eventueel nog aan te passen via prestatietuning, iets waar we later nog op terug komen.

Het volgende onderdeel is de studio weergave. Dit is weer onderverdeeld in vier verschillende onderwerpen. Het eerste deel gaat over het uitzenden. Hier is in te stellen welke apparaten er gebruikt moeten worden voor het streamen. Onder geavanceerde instellingen kunnen de resolutie, de framesnelheid, het volume maar ook welke bitrate er gebruikt moet worden voor het streamen. Uiteraard zijn er voor streamen nog meer instellingen nodig zoals een streamkey, deze zijn in te stellen bij het tandwiel naast Ga live. Bij vastleggen hebben we eigenlijk zo goed als dezelfde opties maar hoef je uiteraard geen streamkey in te vullen maar moet je een locatie aangeven waar het bestand opgeslagen moet worden. Bij Hoogtepunten kunnen, zoals de naam het al zegt, de hoogtepunten opgenomen en opgeslagen worden. Op het moment dat de kaart getest werd waren er maar een handjevol spellen die ondersteund werden maar Intel is wel bezig meer titels te ondersteunen. Als laatste hebben we de camera instellingen. Helaas hadden we geen camera op de testopstelling staan.

Dan hebben we links bovenin nog drie knoppen die we nog nog niet besproken hebben. De eerste knop wat een bel is, geeft de meldingen weer die er kunnen zijn. In dit geval is er niets te zien maar het kan zijn dat er een melding staat dat bijvoorbeeld resizable bar niet aan staat of dat er een nieuwe driver beschikbaar is. De middelste optie geeft je de mogelijkheid het menu aan te passen. Zo kunnen dingen die je niet interessant vindt uitgezet worden zoals het streaming gedeelte wanneer je toch niet aan streamen doet. Dat houdt het scherm wat overzichtelijker. Vervolgens hebben we het instellingen menu, herkenbaar aan het tandwieltje. Hier zijn app voorkeuren aan te passen maar ook game instellingen. Informatie van het programma is te zien maar ook de systeeminformatie is te achterhalen. En mocht je technische ondersteuning willen dan is dat ook mogelijk hier.

Dan is er nog een programma voor deze kaart beschikbaar. Deze is bedoeld om de verlichting op de kaart aan te passen. Standaard staat deze in het blauw weergegeven (uiteraard de Intel kleuren) in een lopend patroon maar dit is helemaal aan te passen. Het programma heet vrij simpel Arc RGB controller en neemt niet veel ruimte in beslag. Als het programma op de machine staat en gestart wordt dan komt er meteen een scherm naar voren met thema’s. Hier kunnen voorgedefinieerde instellingen gekozen worden zodat er snel een aanpassing gedaan is. Deze staat standaard op Arc Dynamic maar alles is te kiezen.

Het is echter mogelijk om verschillende onderdelen van de verlichting aan te passen. Daarvoor zijn er vier aparte menu’s met diverse instellingen. De eerste laat je de verlichting van de ventilatoren aanpassen. Er zijn drie opties aanwezig: Basic, Advanced en Professional. In de laatste mode zijn de kleuren per LED in te stellen, de helderheid is aan te passen en zelfs de mode van de LED kan veranderd worden. Het maakt niet uit wat je kiest, het geheel is compleet aan te passen. Overigens geldt dit voor alle onderdelen van de verlichting: de ventilatoren, de ring rondom de kaart en de achterkant van de kaart. De uitzondering is het logo op de bovenkant van de kaart. Hier kan alleen de helderheid en de mode aangepast worden. De kleur zal altijd wit zijn. Ook is het mogelijk om de verlichting uit te zetten.

Eerlijk gezegd ziet het resultaat er netjes uit. Zelf heb ik hem op het moment gewoon in standaard Intel mode staan maar de kleurstelling kan netjes aangepast worden, geheel naar eigen smaak.

Terug naar boven

Dan wordt het tijd om te kijken of de kaart over te klokken is. Het is altijd interessant om te zien wat er met een nieuwe kaart behaald kan worden, helemaal wanneer de kaart van een “nieuwe” fabrikant is. Dit aangezien de Arc kaarten compleet nieuw zijn in GPU land.

Om te achterhalen wat de prestatiewinst echt is met overklokken is het nodig om te zien wat er standaard ingesteld staat voor de kaart. Om dit te bepalen maken we gebruik van GPU-Z, een programma van TechPowerUp. Deze kan alle gegevens zien van een kaart wat je normaal niet ziet. Denk aan de BIOS versie, de werkelijke snelheid van een kaart en de datum van de driver. Ook kan overigens met dit programma gegevens zoals de temperaturen en snelheden uitgelezen worden dankzij sensoren.

Normaal gesproken zouden we voor het overklokken gebruik maken van MSI’s Afterburner maar vanwege een conflict destijds met de maker van de core software en MSI was het lange tijd niet mogelijk om de kaart met deze software te overklokken. Gegevens waren wel uit te lezen. Als het goed is, is het op het moment van schrijven wel weer mogelijk om de software van MSI te gebruiken.

Gelukkig is Intel niet zo moeilijk en heeft men een overklokgedeelte in de Intel software zitten wat we al eerder gezien hebben. Dit is terug te vinden in het onderdeel prestaties. Op het moment dat je naar Prestatietuning gaat (of in het Engels Performance Tuning) dan kan daar de Boost Clock, de spanning, het vermogen en het limiet van de temperatuur aangepast worden. Tevens is het mogelijk om aan te geven of deze instellingen meteen ingeladen moeten worden bij het opstarten van je pc of niet. Meer is er niet aan te passen. Intel heeft dus wel een klein limiet ingesteld met wat mogelijk is.

Na een tijdje spelen met instellingen hebben we de Prestatieboost omhoog weten te krijgen met een waarde van 42. Daarvoor moest de spanning wel verhoogd worden met 55 mV. Meer spanning betekent ook een hogere temperatuur en hogere temperaturen betekent weer dat de kaart warmer wordt om optimaal te presteren. De vermogensgrens en de maximum temperatuur zetten we voluit. Hiermee weten we een stabiele overklok te genereren zonder dat de machine uit valt. Dat is wel het laatste wat je zou willen.

Als we dan gaan kijken naar wat we echt voor instellingen behalen dan zien we tijdens het testen dat de GPU clock stijgt met 150 MHz. Dit lijkt niet veel maar kan toch resultaat bieden. We zien in Port Royal dat we nu een score halen van 14783. Dit was eerder een 13843. We halen dus bijna 1000 punten meer door het spelen met instellingen. Kijken we naar de GPU score dan is deze omhoog gegaan van een 13417 naar een 14455, een stijging van meer dan 1000 punten. Een hele leuke winst. Een niveau hoger weten we een winst te halen van 394 punten oftewel 5,8%. De GPU score stijgt met 425 punten oftewel 6,6%. Nog steeds een leuke winst. Port Royal draait 6,9% beter wat 487 punten meer betekent. Pakken we de games er bij dan zien we dat AC:Valhalla in 4K maar 1,6 frame sneller draait en Cyberpunk nog steeds niet speelbaar is met 26 FPS. De kaart is echt niet gemaakt voor 4K gamen maar dat maakt in dit geval ook niet echt uit.

Terug naar boven

Dan eindigen we het verhaal met de temperaturen en het verbruik van deze kaart, twee zaken die ook wel fijn zijn om na te gaan. Het koelblok van de kaart is niet groot dus het is echt de vraag wat de koeling gaat doen. Wordt de chip heet of valt dit allemaal wel mee? Dat zijn zaken die we uit gaan lezen met GPU-Z.

Wanneer de kaart niets aan het doen is dan komt de temperatuur op 48 graden uit. Dat is vrij hoog in vergelijking met de rest van de kaarten die getest zijn. Sterker nog: het is de hoogste temperatuur die gemeten is. Wellicht heeft dit te maken met het verbruik als de kaart niets doet, daar later meer over. We moeten er bij vermelden dat de ventilatoren dan ook nog eens rond draaien, al is het niet zo hard, slechts 508 toeren per minuut. Gaan we daarna de kaart belasten dan komt de temperatuur uit op 71 graden, iets wat we vaker zien bij videokaarten tegenwoordig. De ventilatoren draaien dan op 1681 toeren per minuut. Daarbij heeft de kaart een geluidsdruk van 44dB. Anders is het als we de kaart gaan overklokken. De kaart wordt warmer waarbij de temperatuur stijgt naar maar liefst 89 graden maar de ventilatoren draaien langzamer. Deze gaan nu met een snelheid van 1250 toeren per minuut. Dat betekent ook dat de kaart wat stiller is omdat de ventilator langzamer draait. De kaart wordt dan wel stiller maar wel warmer.

Als laatste kijken we nog naar het verbruik. We hebben dit gemeten bij de stekker van de computer middels een Voltcraft Energy Check 3000. Daarmee wordt dus ook het moederbord, geluidskaart, waterkoeler, toetsenbord en muis meegenomen. Als de kaart niets doet dan verbruikt het complete systeem 99 Watt. Dit is best fors, sterker nog: het is het hoogste verbruik wat we ooit gemeten hebben. Zelfs een 4090 is zuiniger in Idle mode. Dit is wel iets waar Intel aan moet gaan werken, het verbruik is gewoon veel te hoog. Trappen we de kaart vervolgens op zijn staart dan stijgt het verbruik naar 304 Watt. Dit is dan wel weer netjes te noemen en ligt in lijn met de andere twee kaarten. Daarbij trekt de kaart zelf maar 189,5 Watt, een mooie meevaller. Daarom heeft de kaart ook niet zoveel aansluitingen nodig voor de stroomvoorziening.

Bij het overklokken van de kaart stijgt het verbruik van de kaart nog iets ten opzichte van normaal. Het Idle verbruik blijft netjes intact maar tijdens het belasten van de kaart stijgt deze naar 347 Watt. Daarbij verbruikt de kaart zelf 227 Watt. In AC:Valhalla stijgt het nog iets verder naar 375 Watt, waarbij wel gemeld moet worden dat het verbruik van de kaart zelf dan maar 220 Watt is. Er is in deze samenstelling dus geen dikke voeding nodig, wat bij andere kaarten wel het geval is.

Terug naar boven

We hebben alles van de kaart bekeken en getest, dus wordt het tijd om de conclusie op te maken over deze videokaart van Intel. Is dit een goede koop of is de top kaart van Team Blue helemaal niets? Op zich is het maken van GPU output niet nieuw voor het blauwe team aangezien ze het ook in hun processoren hebben zitten. Helaas zijn deze kaarten nergens meer te koop in Nederland. Intel heeft besloten te stoppen met het maken van deze kaart en dat is best jammer. Een reden werd destijds niet gegeven en is bij mij nog steeds onbekend. Deze kaart is het beste wat Intel in deze generatie op de markt heeft gezet en ze doen daarbij een hele goede poging tot het maken van losse kaarten.

Qua prestaties kan de kaart heel goed meekomen met de 6700XT van AMD en de 3060 Ti van Intel. Deze kaarten zijn echter duurder dan de ARC A770 waardoor de Intel kaart een leuke deal is. Op 1080p kan de kaart aardig meekomen met de tegenhangers, al staat de kaart soms ook helemaal onderaan. Bij Cyberpunk en F1 is dit het geval maar zijn de FPS waardes nog prima te noemen. De prijs van de kaarten moet natuurlijk ook meegenomen worden in het verhaal. Kijken we naar Rainbow Six en Far Cry 6 dan doet de kaart het al een heel stuk beter. Overigens geldt dit ook voor Metro Exodus waar de kaart zelfs een keurige Raytracing score neer zet, iets wat bij Cyberpunk niet lukt. Op 1440p zien we eigenlijk hetzelfde verhaal terug. Soms doet de kaart het heel goed maar soms ook helemaal niet en staat hij weer onderaan. Hier beginnen we wel te zien dat de kaart het soms wat moeilijk heeft een nette prestatie neer te zetten: Cyberpunk met alles aan levert een score van 46fps… het is speelbaar maar het houdt niet over. 4K ten slotte lukt op zich ook nog wel maar het houdt niet over. Hier klapt de kaart toch tegen de grenzen van zijn kunnen aan.

Het uiterlijk van de kaart is erg netjes in mijn ogen. De koeler is compleet zwart met daar omheen iets van een witte rand. Schijn bedriegt echter want dit is een LED strip die moet zorgen voor de verlichting op de kaart. De ventilatoren zijn niet echt bijzonder te noemen en doen wat het moet doen. De achterkant heeft netjes het type vermeld maar daar blijft het dan ook bij. Qua verlichting heeft Intel het goed voor elkaar. De kaart heeft verlichting op vier verschillende plekken zitten en het is keurig uitgevoerd. Van de ventilatoren tot de ring: het is subtiel maar toch opvallend. Het enige wat niet aan te passen is qua kleur is de verlichting van het logo op de bovenkant. Dit blijft gewoon wit. De kaart is niet zo groot als concurrenten en heeft ook niet zoveel connectoren nodig. Het is ook al even geleden dat er gebruik gemaakt wordt van een 6-pins connector. Een nieuwe voeding met aparte connectoren is dus niet nodig.

En ook al zijn losse kaarten vrij nieuw voor Intel en krijgen ze nog steeds verbeteringen dankzij driver updates, er is nog meer uit te halen via het overklokken. Intel levert daar zelf de mogelijkheden voor in hun software. Helaas wordt er geen waarde getoond bij het overklokken maar we komen met een prestatieboost van 42 wat uiteindelijk 150 MHz blijkt te zijn. Daarbij hebben we het vermogen op max gezet en de offset op 55mV. Dit resulteert in een gemiddelde prestatiewinst van 6 of 7%. Bij games is het verschil een stuk kleiner maar dat komt omdat deze tests in 4K zijn uitgevoerd, iets wat deze kaart toch al niet goed ligt. Waar Intel wel aan mag werken is de Idle temperatuur. Die is namelijk maar liefst 48 graden, iets wat echt veel te hoog ligt in vergelijking met andere kaarten. Zetten we echter de kaart aan het werk dan wordt de kaart maar 71 graden wat weer vrij normaal is. De ventilatoren draaien wel altijd maar maken gelukkig niet al teveel geluid. Waarschijnlijk is de reden dat de kaart zo warm wordt het idle verbruik: dit ligt namelijk voor de complete machine op 100 Watt… trappen we de kaart op zijn staart dan stijgt dit naar slecht 304 Watt. Dat is vrij laag te noemen maar wel in lijn met de concurrenten.

Intel heeft met de A770 zeker een nette kaart af weten te leveren. Helaas is de kaart niet meer te krijgen want het is zeker een leuke kaart voor zijn prijs. Mocht je er 1 tegen komen voor een leuke prijs dan is het zeker het overwegen waard.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
1
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Videokaarten