Headsets

Corsair HS80 MAX Wireless Zwart Review

product-image

Corsair HS80 MAX Wireless Zwart

9.1

De HS80 Max is een prima headset van hoge kwaliteit. Hij zit comfortabel op je hoofd, zweet niet maar kan voor sommige mensen net iets te zwaar zijn. De geluidskwaliteit is prima in orde en ook de microfoon doet goed zijn werk. Kan op meerdere manieren aangesloten worden wat een pluspunt is. Wanneer hij draadloos gebruikt wordt zal de accuduur en het bereik zeker geen probleem zijn. En is de headset leeg dan laadt hij snel weer op via een USB Type-C kabel. Minpunten zijn er ook: zo zijn er draadjes te zien naar de oorschelpen, is de microfoon niet los te halen en zitten er advertenties in de iCue software. Grootste minpunt is de prijs maar het is de investering wat mij betreft zeker waard.

Top
  • Headset voelt comfortabel aan
  • Lange accuduur
  • Laadt snel op
  • Headset kan ook bedraad gebruikt worden
  • USB Type-C connector om te laden
  • Groot bereik
  • Prima geluidskwaliteit
Flop
  • Draadjes naar de schelpen zijn zichtbaar en kunnen zo beschadigen
  • Microfoon is niet los te halen
  • Verborgen advertentie voor Voicemod Pro
  • Prijs is best fors

Voordat we met deze review starten wil ik Corsair bedanken voor het beschikbaar stellen van deze headset. Het was alweer even geleden dat ik iets van deze fabrikant mocht ontvangen.

Corsair is een merk wat al een hele tijd mee gaat in de computerwereld en het merk bestaat dit jaar ook 30 jaar. Het merk is groot geworden met intern geheugen maar het merk maar tegenwoordig zo ongeveer alles wat er maar te maken is op moederborden, videokaarten en processoren na. Eerst waren het een paar losse bedrijven maar tegenwoordig valt alles onder Corsair Gaming. Bovendien heeft het merk een aantal andere bedrijven overgenomen zoals Elgato, Scuf, Origin PC en Drop. Maar het grootste deel komt toch echt uit de stallen van Corsair zelf.

Zoals eerder aangegeven maakt het merk van alles. Zo heeft men nog steeds geheugen in het assortiment en zijn ze ook thuis op het gebied van opslag. Maar andere componenten zoals voedingen, kasten, koelers en ventilatoren mogen zeker niet ontbreken. Ze hebben zelfs hun eigen lijn met custom waterkoeling en een eigen eco systeem in de vorm van iCue. Vorig jaar heeft men zelfs een nieuwe manier bedacht om cable management te verbeteren door een nieuw koppelsysteem uit te brengen waarmee je apparaten kunt doorlussen. Dit scheelt enorm qua hoeveelheid kabels. Maar ook randapparatuur mag niet ontbreken: ze maken muizen, toetsenborden, headsets, muismatten, microfoons, monitoren, webcams… alles wat je maar kunt verzinnen. Zelfs bureaustoelen en bureaus zijn te krijgen. Tevens maakt men complete systemen en laptops… je kunt het zo gek niet bedenken of Corsair heeft het in het portfolio.

Als we kijken naar headsets dan zijn er twee lijnen: de Virtuoso lijn en de HS serie. Wij gaan vandaag de hoogst geplaatste headset bekijken uit de HS lijn namelijk de HS80 Max headset. Deze headset kan zowel bedraad, via Bluetooth als via een dongel werken. Hij is in twee kleuren te krijgen en moet ongeveer €190,- kosten. Een behoorlijke prijs maar wat krijgen voor dit bedrag terug? Daar gaan we achter komen in deze review.

We gaan eens kijken wat we allemaal krijgen voor het geld wat deze headset moet kosten.

De headset is bedoeld voor een PC, een PS4, een PS5 of een Mac. Ook werkt deze op een smartphone, al staat dat niet in de lijst. De frequentie van de headset ligt tussen de 20 en 20k Hz, iets wat vrij standaard is in de audio industrie. Het bereik van de headset is 50 voet wat neer komt op ongeveer 15 meter. Uiteraard maakt het wel uit of je muren tussen de ontvanger en headset hebt. De ontvanger heeft overigens geheugen aan boord waar de instellingen van de headset op staan. Zo hoeft de software niet los geïnstalleerd te worden. De microfoon is omni-directional wat betekent dat het geluid van alle kanten opgepikt wordt. Wel is het zo dat over het algemeen alleen jouw eigen stem doorgestuurd wordt en niet de rest van het geluid. Uiteraard is de headset voorzien van RGB verlichting want anno 2024 kan een apparaat niet zonder verlichting.

De headset zou gemaakt moeten zijn van premium materialen. Voor de oorschelpen is gebruik gemaakt van pluche oorschelpen met memory foam. Op die manier moet de headset comfortabel op je hoofd blijven zitten. Het geheel is afgewerkt met stof wat moet zorgen dat je oren niet gaan zweten tijdens het gebruik. Het frame is van aluminium waardoor het geheel stevig aan voelt. Dit moet echt het gevoel van kwaliteit geven, wat overigens ook wel mag voor de prijs die voor deze headset neergeteld moet worden.

Er wordt in deze headset gebruik gemaakt van 50 millimeter neodymium drivers, iets wat je vaker ziet bij gaming headsets. Het formaat zegt echter niets over de kwaliteit van het geluid aangezien dit afhankelijk is van veel meer factoren. Het is in ieder geval een hele goede basis voor goed geluid. Volgens Corsair zou deze goed afgesteld moeten zijn, iets wat we in de praktijk moeten gaan ervaren.

Een draadloze headset is erg fijn om te gebruiken aangezien er geen draden in de weg zitten. Het enige nadeel is dat deze gebruik maakt van een accu en die raakt wel eens leeg na verloop van tijd. Dan is het fijn als de accuduur lang is. Corsair claimt een batterijduur tot maar liefst 65 uur, al is het de vraag of dit in de praktijk ook gehaald wordt. Kanttekening is wel dat dit met gebruik van de dongel en zonder RGB is. Zet je de RGB verlichting aan dan zakt de duur in tot 24 uur, wat nog steeds genoeg is voor een dagje gamen. Overigens is de batterijduur via Bluetooth zonder RGB maar liefst 130 uur, aldus de fabrikant. Dan moet het apparaat wel Bluetooth beschikbaar hebben.

Over RGB gesproken: Corsair heeft zijn eigen eco systeem genaamd iCue. Daarin wordt niet alleen de verlichting maar alle instellingen van alle apparaten geregeld. Denk hier aan de geluidsinstellingen van headsets, de toetsinstellingen van toetsenborden maar ook kan het de temperaturen van koelers weergeven. Tevens zijn daar de snelheden aan te passen van ventilatoren. Het pakket kan zelfs verlichting van andere fabrikanten aanpassen zoals de verlichting van NVIDIA’s FE kaarten. Dit alles zonder dat er allerlei verschillende programma’s nodig zijn.

Meer over de headset en de features is hier terug te vinden.

Terug naar boven

Genoeg theorie over de headset, tijd om hem er eens bij te gaan pakken.

De kleurstelling van de doos is minder druk dan in het verleden. Het gele is nog steeds aanwezig aan de bovenkant maar de voorkant is wat rustiger. Daar zien we een afbeelding van de headset op gedrukt. Uiteraard mag het merk en de naam niet ontbreken. Rechts onderin zien we een aantal logo’s. Draaien we de doos om dan treffen we weer een afbeelding van de headset aan en wat logo’s onderin. Tevens wordt er in 7 verschillende talen een aantal van de features uitgelicht. Beide kanten van de doos zijn voorzien van een sticker die makkelijk los te trekken is. Deze hoeven dus niet doorgesneden te worden. We kunnen daarna een binnendoos uit de verpakking trekken. Deze is helemaal zwart met uitzondering van een paar Corsair logo’s op de doos.

De doos is makkelijk open te maken. We zien dan meteen de headset liggen waarbij één oorschelp ligt en de andere rechtop staat. Halen we deze uit de doos dan zien we een QR code met de handleiding op het karton geplakt. Links bovenin hebben we een soort USB stick. Dit is de ontvanger voor de headset. Uiteraard mag het logo op de stick niet ontbreken. Één kant van de stick is geribbeld. Hierdoor kan de stick makkelijker uit een computer gehaald worden. De achterkant bevat het serienummer en wat gegevens. Tillen we het karton uit de doos dan treffen we een lange kabel aan en wat papierwerk. De kabel is bedoeld voor het laden van de hoofdtelefoon. Ook kan de headset zo bekabeld gebruikt worden, mocht je dat willen. De ene kant is een USB Type-A connector, de andere kant een Type-C versie. De kabel is netjes gevlochten waardoor het niet makkelijk in de knoop raakt. Overigens is het niet perse nodig deze kabel te gebruiken, elke USB Type-C kabel kan aangesloten worden. Het papierwerk is een veiligheidsboekje, een garantiegids en een infokaart over Dolby Atmos.

Keren we terug naar de headset. We zien dat de headset zelf bijna volledig uitgevoerd is in het zwart, iets wat we vaak zien bij headsets. Op zich ziet de headset er niet heel bijzonder uit. Dat hoeft ook niet perse zolang de headset maar doet wat het moet doen. Premium materialen hoeven er ook niet flitsend uit te zien. Op één van de zijkanten zien we het typenummer van de headset staan zodat je weet met welke variant je te maken hebt. Daaronder zien we de knop om de headset aan te zetten met daaronder een wieltje om het volume van het geluid aan te passen. Dit wieltje kan ook ingedrukt worden. De functie die dan geactiveerd wordt is later in te stellen in de software. Aan de onderkant zien we een USB Type-C connector waarmee de headset opgeladen kan worden. Het is tevens mogelijk de headset zo bedraad te gebruiken. Aan de andere kant vinden we maar één knop terug en dat is de knop waarmee de hoofdtelefoon via Bluetooth verbinding kan maken met het gewenste apparaat. Het maakt niet uit of dat een computer is, een telefoon of een Nintendo Switch.

Aan de bovenkant van de headset zien we de naam van de fabrikant terug, mocht dit nog niet duidelijk zijn. Dit zit afgeplakt met een sticker die er makkelijk af gaat. Aan de andere kant zien we een band zitten die zich automatisch afstelt aan je hoofd. Zo hoeft de headset niet elke keer versteld te worden maar vormt deze zich naar je hoofd. De band is voorzien van padding afgewerkt met kunstleer. Dit voelt lekker zacht aan. Wanneer we naar de zijkant kijken zien we het elastiek zitten wat ervoor zorgt dat de headset altijd past. Het elastiek is afgewerkt met stof wat er netjes uit ziet. Wat er wellicht wat minder mooi uit ziet zijn de draadjes bij de oorschelpen. Uiteraard moet het signaal in de oorschelp terecht komen maar dit had van mij ietsjes netter afgewerkt mogen worden voor deze prijs.

Het belangrijkste van een headset is toch wel het gedeelte bij de oren. Aan de buitenkant zien we een zwarte cover zitten met daarin het logo van Corsair. Dit logo wordt verlicht op het moment dat je de headset aan zet. Deze verlichting is later aan te passen in iCue. De binnenkant van de schelpen zijn gemaakt van memory foam en voorzien van stof wat vrij zacht aan voelt. Voordeel ten opzichte van leer is dat het niet kan gaan schilferen na verloop van tijd. Mocht je een beetje zweten dan wordt het zweet door het materiaal opgenomen en blijft het niet plakken aan het leer. Nadeel is dan wel weer dat het na verloop van tijd wat smeriger wordt. De openingen zijn groot genoeg om de oren in te laten vallen dus de hoofdtelefoon drukt niet op het oor zelf maar echt op je hoofd. Dat draagt wel wat prettiger.

Het laatste onderdeel wat we bekijken is de microfoon. Deze is niet los te halen van de headset maar klapt weg naar boven. De microfoon zit zo niet in de weg maar blijft wel onderdeel van het geheel. Fijner zou zijn als de microfoon losgehaald kan worden, mocht je deze toch niet gebruiken. De microfoon lijkt op het eerste gezicht niet te kunnen buigen maar dat is niet het geval. Deze kan zo gevormd worden dat hij wat beter bij je mond staat. Wel zo fijn als mensen je niet kunnen horen. Aan de binnenkant zien we het gedeelte waar het geluid opgevangen wordt. Net links van het microfoontje zit ook iets van verlichting verwerkt. De kleur verandert als de microfoon gedempt wordt.

Terug naar boven

Tijd om te kijken wat voor software er met de headset geleverd wordt. Deze wordt niet meer ouderwets met een CD geleverd maar het programma, genaamd iCue, is te downloaden via de pagina van Corsair. De software is overigens niet alleen verantwoordelijk voor de RGB verlichting maar ook voor de instellingen van de verschillende soorten hardware, iets waar we het eerder al over hadden.

Voordat we het programma kunnen gebruiken moeten we door een aantal installatieschermen heen. Hier kan de taal ingesteld worden van het installatieprogramma, of je informatie wilt delen met Corsair, welke modules er geïnstalleerd moeten worden en de locatie waar het programma weggeschreven wordt. Wanneer dit allemaal gedaan is moeten we wachten tot het scherm naar voren komt met: “Installation succesful.” Daarna kunnen we aan de slag met het programma. Overigens hoeft het betreffende apparaat niet eerst aangesloten te worden maar kun je de software al starten zonder aangesloten apparaten.

Als je het programma start zonder dat er Corsair hardware aangesloten is komt er een scherm tevoorschijn met daarin sensor informatie. In dit overzicht wordt het voltage en de temperaturen van de processor weergegeven. Verder zien we een sectie waar het mogelijk is om plugins te selecteren en te downloaden. Zo kun je allerlei zaken aansturen met één programma wat prettig kan zijn. Als we dan de ontvanger van de headset in de computer stoppen zien we een pop-up naar boven komen dat er een nieuw apparaat ontdekt is en of je hier de module voor wilt installeren. Voor elk apparaat moet de software namelijk losse modules installeren. Dit heeft zowel een voordeel als nadeel. Voordeel is dat er geen programma’s geïnstalleerd worden die je niet wilt. Nadeel is dat je elke keer als je een nieuw apparaat gaat gebruiken, er nieuwe software gedownload moet worden. Persoonlijk ben ik wel voorstander van dit systeem. Er wordt gevraagd om te herstarten na de installatie.

Als we de computer en het programma opnieuw opstarten dan zien we zowel de ontvanger als de headset in beeld staan. Bij de headset zien we wel dat deze uitgeschakeld is. We zien ook welke EQ setting op dat moment actief is. Als we de headset aanzetten dan verschijnen er twee andere icoontjes. Het eerste is het logo voor het ontvangst, het tweede is de status van de accu in de headset. Links zien we een aantal instellingen voor Murals verschijnen wat het nieuwe platform is voor de verlichting.

Kijken we eerst even naar de ontvanger. De opties hiervoor zijn erg beperkt maar zeg nou zelf: wat valt er aan te passen aan een ontvanger van een headset? Er zijn twee opties: Connections en Device Settings. Bij Connections is het mogelijk de headset en de ontvanger opnieuw met elkaar te koppelen, mocht de verbinding ineens verbroken zijn. Dat zou in de praktijk niet voor moeten komen. Bij Device Settings kan er gekeken worden of er een nieuwe firmware beschikbaar is voor de ontvanger. Dit om eventuele bugs op te lossen en verbeteringen toe te passen.

Dan gaan we nu naar de headset zelf. Daar zien we links in het menu zes verschillende opties staan. Als startscherm kom je uit bij de Lighting Effects maar we beginnen netjes bovenaan bij Key Assignments. Het scrollwiel op de hoofdtelefoon kan namelijk ingedrukt worden. Welke actie hiermee geactiveerd wordt kun je in dit menu aangeven. In mijn geval heb ik hier gekozen voor het muten van de microfoon. Dit gebeurt ook wanneer je de microfoon omhoog klapt maar het kan ook prettig zijn dit met een druk op de knop te doen. Een andere optie is het wisselen van je EQ instelling. Uiteraard zijn er nog veel meer opties maar er is maar één knop. Met Lighting Effects kan de verlichting van de headset aangepast worden. Nu moeten we er wel bij vermelden dat er niet veel verlichting aanwezig is namelijk alleen de twee logo’s op de zijkanten. Dat maakt niet zoveel uit, het geeft wel een leuk effect mee. Er zit ook verlichting op de microfoon maar deze heeft maar twee kleuren, afhankelijk van de status van de microfoon.

Er zijn een aantal presets aanwezig en een paar Custom settings. Dit is allemaal vrij makkelijk naar wens in te stellen. Daaronder vinden we de Lighting Link die nog meer opties weergeeft. Afhankelijk van het type verlichting worden de opties weergegeven. Zo kun je bij Rainbow de kleur niet aanpassen maar we de snelheid van het veranderen van de kleur. Anders is het bij Static. Daar kan de kleur wel bepaald worden maar is er geen sprake van een instelling voor de snelheid. Alles wijst zich vanzelf.

De verlichting is zowel op de dongel als op de headset subtiel te noemen. De eerste twee afbeeldingen zijn van de dongel, de andere twee zijn van de headset.

Het derde item geeft de mogelijkheid tot NVIDIA Broadcast. Dit onderdeel wordt standaard niet geïnstalleerd en werkt ook alleen maar wanneer je een NVIDIA kaart hebt die nieuwer is dan een RTX 2060 of een Quadro 3000. Heb je deze in je systeem dan komt er een optie om een extra pakket van 2,2 GB te downloaden en te installeren. Wat dit eigenlijk doet is met gebruik van AI het uitgaande geluid analyseren en ervoor te zorgen dat al het achtergrondgeluid weggefilterd wordt. Dit zorgt voor een haarscherpe conversatie zonder storing. Ook hebben we een scherm met daarin de instellingen van de equalizer. Hier kan uit een van de voorgedefinieerde presets gekozen worden die ieder eigen instellingen heeft maar het is ook mogelijk zelf een nieuwe preset te maken. Het volume voor de microfoon en de sidetone zijn tevens te veranderen. Er is een Pro upgrade maar daarvoor moet je een abonnement hebben op Voicemod Pro.

Dit pakket zit in iCue vanwege een samenwerking tussen Corsair en Voicemod. Het zorgt voor een koppeling tussen audio en de verlichting. Bovendien zitten er, zoals de naam doet vermoeden, allemaal stem effecten in. Het is zo mogelijk je stem aan te passen naar een compleet ander iemand. Er is tevens een soundboard aanwezig voor grappige geluiden tijdens Discord gesprekken en streamen. De gratis basisversie heeft wel wat functionaliteit maar wil je alles tot je beschikking hebben dan moet je toch de portemonnee trekken. Gelukkig is het niet verplicht het pakket aan te schaffen voor de werking van de headset.

Het volgende item is SoundID. Daarmee kan het geluid van de headset afgesteld worden op jouw gehoor. Ieders gehoor is toch anders en op deze manier wordt er een persoonlijk profiel gemaakt. Je krijgt eerst per oor een aantal eentonige geluiden te horen en het volume hiervan moet je verlagen tot je niets meer hoort. Daarna krijg je een aantal A en B opties om het een en ander te finetunen. Als alles afgewerkt is dan wordt het profiel gemaakt. Deze kun je naar eigen wens aanzetten maar je kunt ook de resultaten bekijken en de test opnieuw doen, wat je zelf wilt. Wel een mooie toevoeging in het pakket. In mijn geval (last van wat tinnitus aan het rechter oor) werd het volume aan die kant ietsjes versterkt waardoor het geluid weer in balans was. Bij Device Settings zien we een paar instellingen zoals een firmware update, een mic boost, hoe lang het duurt voor de headset uitschakelt en de helderheid van de verlichting.

Dan hebben we een aantal schermen die standaard aanwezig zijn in de tool. Bovenin hebben we de Dashboard optie. Hier wordt alles weergegeven wat maar gemeten kan worden. Denk aan temperaturen van de processor maar ook de sensoren op het moederbord kunnen uitgelezen worden. Dit geldt tevens voor de ventilatoren die op het bord aangesloten zijn. De gegevens van de GPU en van het geheugen zijn ook hier te zien. Murals is een nieuw onderdeel in het eco systeem van Corsair. Zo kan niet alleen de verlichting van de verschillende componenten aangestuurd worden maar ook van bijvoorbeeld RGB verlichting die in de kast geplaatst kan worden of zelfs externe panelen die verkocht worden. Er is een samenwerking met Nanoleaf en Philips Hue zodat ook deze verlichting aangestuurd wordt via iCue. Rechts bovenin hebben we notificaties staan, te zien aan de 1. In dit geval is er ondersteuning voor Dolby Atmos. Verder naar rechts hebben we de instellingen van het programma. Denk aan de taal en temperatuur instellingen. het Dashboard wat aan te passen is, updates kunnen geïnstalleerd worden maar kun je ook de integratie met andere hardware inschakelen. Overigens zijn we één scherm vergeten. Door op het Corsair logo linksboven te klikken zijn verschillende manieren te vinden hoe je contact op kunt nemen met Corsair, of dat nu het forum, Facebook of de internetpagina is.

Terug naar boven

Ik heb de afgelopen paar weken veelvuldig gebruik gemaakt van de HS80 Max op verschillende gebieden. Ik heb tijdens het schrijven naar muziek en Twitch streams geluisterd/gekeken maar uiteraard heb ik ook een paar games gespeeld (al was daar niet zoveel tijd voor met werk, familie en reviews). Ik heb tevens een aantal Discord calls gehad met de headset om te zien of de microfoon kwaliteit voldeed en ik niet als Robin de Robot zou klinken. Wat mij al meteen opviel is dat de accu behoorlijk lang mee gaat. Corsair claimt 24 uur terwijl de de RGB verlichting aan staat. Ik had de verlichting zelf aan staan maar haalde de 24 uur niet. Wel houdt deze headset het behoorlijk lang vol zonder dat je bij hoeft te laden. En mocht je willen laden dan is een USB kabel zo gevonden want er wordt gebruik gemaakt van een USB Type-C connector. De headset kan tevens met draad gebruikt worden dus helemaal zonder headset zit je nooit.

De hoofdtelefoon zit comfortabel op het hoofd, al is dit uiteraard een persoonlijk iets. De oorschelpen drukken redelijk stevig tegen het hoofd aan maar dit voorkomt dat de headset makkelijk gaat schuiven. Het afstellen gebeurt geheel automatisch, je hoeft dus niets te gaan schuiven. Ik heb zelf een vrij groot hoofd maar de headset zat mij als gegoten. Het hoofd moest alleen niet veel groter zijn want ik zat vrij aardig tegen de max van de afstelling aan. De oorschelpen vallen netjes om de oren heen waardoor het geluid van buiten tegen gehouden wordt. Zo drukt de headset ook niet op de oren wat na verloop van tijd pijn zou kunnen doen. Door de accu is de headset wel wat zwaarder dan een variant die bedraad is maar dat is een concessie van een draadloze headset. Het bereik van de headset is erg goed te noemen. Ik heb op een ander systeem een draadloze hoofdtelefoon gekoppeld zitten en als ik daar een verdieping mee naar beneden ga (een houten zoldervloer met isolatie er tussen) dan valt het geluid half weg. Met deze headset kan ik gerust twee verdiepingen naar beneden en nog heb ik geluid. Geen haperingen of niets. Dit kan natuurlijk anders zijn wanneer je de headset via Bluetooth verbindt met de computer. Dit signaal is namelijk ietsjes minder sterk qua bereik. Het geluid klinkt prima en de aanpassingen via de software doen goed hun werk. Wel kan het ineens zijn dat de bas in muziek wat te hard klinkt maar ook dat is aan te passen via de software. Een hardere bas is wel iets waar Gaming headsets om bekend staan.

De microfoon klinkt prima. De personen waar ik mee in gesprek was hadden geen enkel probleem mij te verstaan. Ik heb zelf ook een audio opname gemaakt en dit klonk best goed. Het zal uiteraard nooit de kwaliteit van een studio microfoon kunnen evenaren maar dat zijn ook specialistische apparaten. Voor een headset microfoon doet de HS80 Max goed zijn werk. Je bent prima te verstaan en er is helemaal geen ruis te ontdekken. Het volume van de microfoon is overigens nog aan te passen in de software. Minpunt vind ik persoonlijk wel dat de microfoon niet losgehaald kan worden van de headset. Uiteraard kan hij naar boven geklapt worden op het moment dat je hem niet nodig hebt maar zelf heb ik hem dan liever helemaal niet op de headset. Dit is gelukkig een persoonlijk iets. Als je de microfoon omhoog doet schakelt de headset de microfoon automatisch uit. Dit hoef je dus zelf niet meer te doen. Het kan zijn dat je tussentijds even de microfoon uit wilt zetten. Dat is mogelijk door het wieltje in te stellen als mute knop. Dan blijft de microfoon op zijn plek maar kan men je toch niet horen. Een ander alternatief is natuurlijk iets als het gebruik van een streamdeck.

De software van Corsair werkt prettig. Alles staat vrij duidelijk aangegeven. De software neemt ook niet zoveel resources in gebruik omdat alleen de pakketten geïnstalleerd worden als je een apparaat gaat gebruiken. Het is alleen wel aan te raden om de software automatisch op te laten starten. Zo werkt bijvoorbeeld de knop voor het in- en uitschakelen van de microfoon niet als de software niet draait. Dit is wel een klein minpunt. Voicemod is op zich een leuke toevoeging aan het pakket. Het is alleen jammer dat je zoveel reclame krijgt voor het volledige pakket waar je gewoon (fors) voor moet betalen. De prijzen kon ik zo snel niet achterhalen maar van wat ik op het internet las waren dit bedragen van 80 tot 100 euro per jaar. Dat is niet mis. Het is wel optioneel dus voel je zeker niet verplicht.

Terug naar boven

Zijn we aangekomen bij het einde van deze uitgebreide review. Wat krijg je voor je geld als je deze hoofdtelefoon aanschaft? De HS80 Max Wireless van Corsair is wat mij betreft een prima headset. Dat mag ook wel voor het geld wat je hier voor moet neertellen. Qua uiterlijk zou je niet zeggen dat het een headset voor gamers is maar hij is daar zeker wel voor bedoeld. De headset bevat geen spannend kleurenschema maar is bijna geheel in het zwart uitgevoerd. Uitzondering hierop zijn de twee logo’s op de zijkanten van de headset. Deze zijn voorzien van RGB verlichting die aangestuurd wordt via de software. Het aansluiten van de headset kan op verschillende manieren wat ik alleen maar toe juich. Dit kan via een kabel, met de meegeleverde dongel en via bluetooth. De verschillende draadloze opties hebben ieder wel een eigen impact op de accuduur maar deze hoofdtelefoon kan zeker een dag mee als hij continue gebruikt wordt. En mocht hij opgeladen moeten worden dan is dat ook zo gedaan aangezien het laden best snel gaat via USB c.

De headset zit dankzij het memory foam comfortabel op het hoofd. Afstellen van de headset is niet nodig aangezien dit met een elastische band automatisch gebeurt. Wat mij betreft een prima systeem al had het ietsjes ruimer gemogen. Hij past net op mijn wat grotere hoofd. Het foam op de schelpen is bedekt met stof in plaats van leer. Dit ziet er wellicht ietsjes minder luxe uit maar het voorkomt dat het rond dit gedeelte gaat zweten en schilferen na verloop van tijd. Ook voelt het ietsjes zachter aan op het hoofd wat alleen maar prettig is. De oorschelpen vallen keurig over de oren en drukken er niet op. Dat geeft ook een stukje comfort. Wat iets minder is zijn de draadjes bij de oorschelpen. Deze zijn goed zichtbaar en daardoor ook wat fragiel. Als een draadje doormidden is zal die helft van de headset het niet meer doen. De microfoon is naar boven te klappen zodat deze niet constant voor je mond zit. Het is een mooie manier om de microfoon weg te werken maar wellicht is het nog mooier om de microfoon af te kunnen koppelen. Dat dit niet gedaan is komt omdat de microfoon ook uitgeschakeld wordt op het moment dat je hem omhoog klapt. Ook zit er een LED ring bij de microfoon die van kleur verandert als je deze uit zet.

Het geluid van de headset klinkt prima. Standaard staat hij ingesteld op de Pure Direct instelling waarbij alle schuiven op hetzelfde niveau staan. Dit is echter via de equalizer in de software naar wens aan te passen. Er zijn vijf standaard instellingen aanwezig maar met één druk op de knop kan er een nieuwe preset aangemaakt worden met je favoriete instellingen. Dit kan juist veel bas zijn maar ook juist veel hogere tonen. Dankzij SoundID is het mogelijk om zonder de schuiven het geluid naar wens aan te passen. Er wordt dan via een meting een geluidsprofiel voor jou aangemaakt. Deze kun je toepassen wanneer je wilt. Bij mij werd bijvoorbeeld de rechter oorschelp wat harder gezet omdat ik wat last heb van tinnitus. Dit systeem werkt best prima. De microfoon van de headset doet wat het moet doen. Het zal nooit de kwaliteit van een echte studio microfoon kunnen evenaren maar ondanks dat komt het geluid prima over. Je bent goed te verstaan en komt zeker niet blikkerig over. Het bereik van de headset is ook prima te noemen. Ik heb hem via de dongel gebruikt en kan met gemak twee verdiepingen naar beneden zonder dat het ontvangst wegvalt.

De hele headset is aan te sturen via de iCue software. Het pakket installeert alleen de modules die je nodig hebt zodat er geen overbodige software op de pc draait. Dit hebben we bij andere merken anders gezien. De software laat wel wat andere dingen zien zoals sensoren en temperaturen. Zodra een apparaat aangesloten wordt gaat de software het bijbehorende pakket installeren. De instellingen zijn makkelijk te vinden en aan te passen, ook al zul je deze in de praktijk niet veel aanpassen. Wellicht dat je de verlichting wilt aanpassen en de functie van het scrollwiel. Om gebruik te kunnen maken van dat wiel moet de software wel opgestart zijn anders werkt de knop helemaal niet. De software werkt zichzelf bij en controleert ook of er nieuwe firmware is voor de headset. Het is alleen jammer om te zien dat er, ondanks de gratis versie, veel reclame wordt gemaakt voor de pro versie van Voicemod. Deze versie is een prijzige aangelegenheid maar gelukkig niet verplicht.

Wat waarschijnlijk het grootste struikelblok is voor de meeste mensen is de prijs van deze headset. Die is met €190,- niet mals en is zeker geen bedrag wat de meeste mensen willen neertellen voor een hoofdtelefoon. Je haalt er wel een top kwaliteit headset voor in huis maar het is wel een investering.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Headsets

Headsets

Sharkoon Skiller SGH30 Review

[anchor=Boven][/anchor] [list] [*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump] [*] [jump=Specificaties]Specificaties[/jump] [*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump] [*] [jump=Software]Software[/jump] [*] [jump=Ervaring]Ervaring[/jump] [*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump] [/list] ...
Headsets

Cooler Master MH752 review

Inleiding Specificaties Unboxing Software Ervaring Conclusie [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Inleiding.jpg[/img] Dank aan Cooler Master voor het beschikbaar stellen ...