Behuizingen

Raijintek Ponos TG Review

product-image

Raijintek Ponos TG

7.1

De Raijintek Ponos TG laat zien dat Tempered Glass mogelijk is op een kast met een lage prijs. Uiterlijk is netjes en er zijn veel inbouwmogelijkheden. Helaas is de airflow via de voorkant wel minimaal door het glas. Investeren in extra ventilatoren is verstandig bij gebruik van een luchtkoeler.

Top
  • Tempered Glass
  • Lage prijs
  • Plek voor E-ATX moederborden
  • Veel ruimte voor ventilatoren
  • Prima geschikt voor custom waterkoeling
Flop
  • Koeling via de voorkant is minimaal
  • Kabeldoorvoer aan de rechterkant van het moederbord ontbreekt, waardoor 24-pins kabel erg lastig door te voeren is
  • Geen rubbers bij de voeding
  • Geen USB Type C
  • Kast zelf niet voorzien van RGB

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Raijintek/Inleiding.jpg
Als eerste wil ik Raijintek bedanken voor het opsturen van deze case.

Wellicht heb je al eens van het merk Raijintek gehoord maar het is ook zeker mogelijk dat de naam je helemaal niets zegt. Het merk bestaat pas sinds 2013 en is nog niet zo groot. Ze zijn echter de laatste tijd wel flink bezig hun naamsbekendheid en assortiment uit te breiden. Ook zijn de producten op steeds meer plekken verkrijgbaar wat uiteraard net zo belangrijk is. Hun filosofie: hoge kwaliteit producten op de markt brengen voor dagelijks gebruik, computers en andere apparaten tegen een gunstige prijs.

Zo zetten ze verschillende luchtkoelers en waterkoelers op de markt. Daarbij is er zelfs een complete reeks custom waterkoeling onderdelen verkrijgbaar voor processoren, videokaarten en VRM’s. Daarbij mogen ventilatoren niet ontbreken, want de warmte moet ook afgevoerd worden. Zelfs RGB cable extenders zijn aanwezig. Maar dit merk heeft ook heel wat computerkasten die ze verkopen.

Een van de kasten is de Raijintek Ponos, verkrijgbaar in zowel de MS uitvoering wat staat voor Mesh en een TG versie die een front paneel heeft van Tempered Glass. De prijs van het laatstgenoemde model: rond de €53,. De mesh variant zit op ongeveer hetzelfde prijspunt. Wat krijg je voor dit geld? Dat ga je zien in deze review.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Raijintek/Specs.jpg
Als eerste gaan we kijken naar de specificaties van deze behuizing:

https://www.rooieduvel.nl/reviews//Raijintek/PonosTG/Specs.jpg
https://www.rooieduvel.nl/reviews/Raijintek/PonosTG/F2.jpg

De kast is gemaakt van SPCC wat niets meer betekent dan koud gerold staal. Het materiaal is 0,6mm dik wat op zich niet heel erg dik is. De linker zijkant is gemaakt van 4mm Tempered Glass. Bij deze variant is ook de voorkant van glas gemaakt. In het glas staan het logo en de naam van het merk. Dit is geen sticker maar dit is met een laser in het glas gezet.

https://i0.wp.com/www.rooieduvel.nl/reviews/Raijintek/PonosTG/F1.jpg?w=1200&ssl=1
https://i0.wp.com/www.rooieduvel.nl/reviews/Raijintek/PonosTG/F3.jpg?w=1200&ssl=1

Omdat computerkasten tegenwoordig geen ruimte meer hebben voor DVD stations is er een zee van ruimte vrijgekomen voor de overige onderdelen. Daarom kan in deze kast moederborden tot de EE-B/E-ATX formaat geplaatst worden. Dit zijn borden die 305mm hoog zijn en 330mm breed. Geen bord is te breed voor deze behuizing. Tevens kunnen er videokaarten tot 390mm geplaatst worden. Het moet wel heel gek lopen als dat niet lukt.

https://i0.wp.com/www.rooieduvel.nl/reviews/Raijintek/PonosTG/F4.jpg?w=1200&ssl=1
https://i0.wp.com/www.rooieduvel.nl/reviews/Raijintek/PonosTG/F5.jpg?w=1200&ssl=1

Verder is er ook meer dan genoeg ruimte om de pc te koelen. Zowel bovenin als voorin kunnen radiatoren geplaatst worden voor zowel All-In-One koelers als voor custom waterkoeling. Bovenin gaat het om radiatoren tot 280mm terwijl voorin tot 360mm ondersteund wordt. Dit zou de machine van genoeg moeten kunnen voorzien terwijl deze flink aan het werk is. Om de warme lucht uit de kast te krijgen kunnen maximaal 9 ventilatoren geplaatst worden. Raijintek levert er zelf al één mee die op de achterkant geplaatst is. Voorin is er ruimte voor drie 120mm ventilatoren of twee stuks van de 140mm versie. Dit geldt ook voor de ruimte bovenin. Als laatste kunnen op de zijkant nog twee stuks van 120mm geplaatst worden.

Meer informatie is terug te vinden op de pagina van Raijintek

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Raijintek/Unboxing.jpg
Tijd om de kast uit te pakken en te zien wat er allemaal geleverd wordt.

De Ponos TG wordt geleverd in een bruine doos en bevat geen kleuren. Op de voorkant van de doos is duidelijk te zien dat het hier gaat om de Ponos kast en dat deze kast de versie is met Tempered Glass. Het logo van de fabrikant mag natuurlijk niet ontbreken. We zien ook aan de rechterkant een afbeelding van de kast zelf staan terwijl er links onderin een waarschuwingssticker is geplakt dat er glas in de doos zit. Op de achterkant van de doos zien we de benaming weer terug samen met een aantal kanten van de kast zelf en één van de binnenkant. Maken we de doos open dan zien we links en rechts piepschuim zitten om de kast tijdens transport op zijn plaats te houden. Halen we het geheel uit de doos dan zit zowel boven als onder het piepschuim. Verder is de kast omhult met plastic zodat eventuele losse zaken de kast niet kunnen beschadigen.

Natuurlijk mogen accessoires bij deze Ponos kast niet ontbreken. We vinden deze in de 3.5 inch drive bay. Om hier bij te kunnen moet het rechter paneel van de kast losgehaald worden. Aan de voorkant zien we dan een bruin doosje zitten. Haal eerst de slede uit de drive bay om vervolgens het doosje eruit te halen. In het doosje vinden we alle schroeven die nodig zijn om de verschillende onderdelen van een computer vast te zetten. Tevens worden er vanuit Raijintek tie-wraps geleverd om de bekabeling netjes vast te zetten als het bouwen van de pc gedaan is. Natuurlijk mag een handleiding niet ontbreken. Daarin wordt netjes uitgelegd welke schroef voor welk onderdeel is.

Als we dan de kast uit het schuim en uit het plastic halen dan zien we Ponos in al zijn pracht en praal. Wel zijn de glazen panelen keurig verpakt in plastic, dit om het glas niet te beschadigen. Dat is wel het laatste wat je wilt bij het uitpakken van een nieuw product.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Raijintek/Buitenkant.jpg
Nu we de kast uitgepakt hebben gaan we deze eens beter bekijken.

De complete behuizing is in het zwart uitgevoerd. Dat is niet echt bijzonder meer tegenwoordig aangezien de meeste standaard kasten zwart zijn qua kleur (of wit als alternatief). De zijkant en voorkant zijn duidelijk voorzien van Tempered Glass. Wanneer de kast onder een bepaalde hoek bekeken wordt is zelfs door de hele kast heen te kijken, dit omdat er geen ventilatoren aan de voorkant zitten. Dit betekent overigens ook dat er geen 5.25 inch apparaten gemonteerd kunnen worden, al zijn er weinig mensen die dit soort apparaten nog actief gebruiken. Het glas aan de voorkant geeft de kast wel een aparte uitstraling.

Kijken we naar de achterkant van de kast dan zien we onderin de ruimte voor de voeding zitten. Deze is op twee manieren te plaatsen: met de ventilator naar onderen (waar dus het stoffilter zit) of met de ventilator naar boven. Dit laatste heeft niet echt veel zin omdat daar de kap zit. Daarboven zitten de PCIe sloten waarvan een deel losgeschroefd kan worden en de onderste vier sloten weggebroken moeten worden. Tegenwoordig worden deze sloten nauwelijks gebruikt dus qua kostenbesparing snap ik deze keuze. Het is wel zo: eenmaal weg betekent dat het plaatje niet meer afgedekt kan worden tenzij je ergens anders een cover vandaan haalt. Nog verder naar boven zien we een 120mm ventilator en links daarvan de opening voor het I/O op het moederbord. Aan de zijkant op het glas zit heel duidelijk een sticker dat er voorzichtig omgegaan moet worden met de kast omdat er glas aanwezig is. Deze sticker gaat wel als het plastic losgetrokken wordt. Onderin in het midden staat het merk in het glas. Dit is geen print maar echt in het glas gelaserd. Hetzelfde zien we aan de voorkant: daar is het logo van Raijintek gelaserd in het glas. Dit is netjes gedaan.

De bovenkant heeft een stoffilter die magnetisch is. Deze kan makkelijk losgehaald worden van de kast zodat hij makkelijk schoon te maken is. Alleen als er ventilatoren gemonteerd zijn wordt het stof aan de buitenkant al weggeblazen. Halen we het filter weg dan zien we de ruimte waar drie 120 of twee 140 millimeter ventilatoren geschroefd kunnen worden. Het is tevens mogelijk hier een radiator te plaatsen tot 280 millimeter. Het I/O gedeelte aan de voorkant bevat twee USB 2.0 poorten, één USB 3.0 poort, een hoofdtelefoon en microfoon aansluiting, een reset knop en de aan/uit knop. Jammer dat er maar één USB 3.0 poort zit want er kunnen twee connectoren werken op één aansluiting. Aan de onderkant zien we de voetjes zitten met ovalen rubbers. Zo blijft de kast op zijn plek staan. Het gedeelte bij de voeding heeft een stoffilter die aan alle kanten geklemd zit. Deze schuif je niet makkelijk weg en is dus wat lastiger schoon te maken. Aan de andere kant zit de kooi voor de schijven die naar de voorkant geschoven kan worden als er meer ruimte nodig is voor de voeding.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Raijintek/Binnenkant.jpg
We gaan de kast open maken en eens zien wat er daar terug te vinden is.

Voor het openmaken van de kast moeten er vier duimschroeven losgehaald worden aan de linkerkant bij het glazen paneel. Als de schroeven los zijn moet er wel uitgekeken worden dat het glas niet spontaan los komt van de behuizing. Eenmaal los zien we dat het glas iets donkerder is uitgevoerd dan normaal. Het geeft een mooi effect als het systeem is ingebouwd. In de hoeken zien we de gaten zitten waar het glas mee vastgeklemd zit. Bij het deel waar de schroeven in moeten zien we een rubber rand omheen zitten. Hiermee klemt het glas iets aan de behuizing en dit zorgt ervoor dat het glas niet beschadigd raakt.

Nu het glas weg is kunnen we mooi naar de binnenkant kijken. De hele binnenkant is zwart gespoten. Dit was in het verleden bij computerkasten wel anders. We zien een aantal openingen in de kast zitten. De eerste die goed opvalt is de opening in de PSU tunnel. Zo kun je zien welke voeding er in de computerkast zit. Dit is vooral leuk en handig met een aantal voedingen waarbij het verbruik op af valt te lezen. Een leuk extraatje. Aan de bovenkant van de tunnel zien we nog meer gaten zitten. Deze zijn bedoeld om harde schijven of SSD’s op te klemmen. De rubbers hiervoor worden op de schijven geschroefd zodat de schijf daarna op de tunnel geschoven kunnen worden. Daar later meer over. Tevens zien we drie openingen om kabels doorheen te voeren. Helaas zijn deze openingen niet afgewerkt met rubber maar bevatten geen scherpe randen. Achterin hebben we de covers van de PCIe sloten. Zoals eerder al opgemerkt is een deel makkelijk los te schroeven en een ander deel moet helaas weggebroken worden. Daarboven zien we als laatste nog een 120mm ventilator die moet zorgen dat warme lucht afgevoerd wordt vanuit de computerkast. Hier zit wel een Raijintek sticker op maar RGB ontbreekt.

Gaan we verder kijken dan zien we een grote opening in de moederbord plaat zitten. Deze opening zit er zodat een koeler makkelijker geplaatst en verwijderd kan worden zonder het hele moederbord los te moeten halen. Dat kan soms een hele operatie zijn. Daaronder zien we weer vier gaten zitten voor het plaatsen van een SSD aan de andere kant. Helemaal bovenin zitten drie openingen voor het doorvoeren van kabels. Ook deze zijn niet afgewerkt met een rubber rand. We zien aan deze kant ook de plek waar de ventilatoren of de radiator geplaatst dient te worden. Helemaal rechts zien we nog twee plekken waar twee ventilatoren geplaatst kunnen worden. Aan de andere kant zit een stoffilter zodat eventuele stofdeeltjes niet in de kast terecht komen. Dit geldt ook voor de voorkant. Daar zijn drie openingen zichtbaar, wederom voor ventilatoren of een radiator. En ook hier is een stoffilter geplaatst. Het is alleen jammer dat deze aan de binnenkant zit. Aan de bovenkant zien we een PCB voor de aansluitingen aan de voorkant van de kast terwijl we onderin een opening zien waardoor het mogelijk is een radiator te plaatsen. Deze ruimte heb je namelijk wel nodig aangezien niet alles tussen de kast en de kap aan de voorkant past. Wat opvallend is, is dat er geen verticale openingen zijn naast het moederbord gedeelte om kabels door te voeren. Dit is wel een echt gemis, want je moet de kabels nu van boven of onder helemaal door de kast trekken. Dit had voorkomen kunnen worden door minimaal één opening extra te maken. Een gemiste kans.

Tijd om de andere kap van de kast los te halen. Ook deze zitten met vier duimschroeven vast. Hier zit echter niets van rubber om de schroefgaten maar zijn alleen de pinnen te zien die direct contact kunnen maken met de zijkant. Eenmaal los zien we de binnenkant. Aan de linkerkant lopen een paar kabels van het I/O naar beneden die later aangesloten dienen te worden op het moederbord. Aan de rechterkant zien we weer de opening voor het plaatsen van de koeler. Daaronder zit een opening voor kabeldoorvoer en de plek waar de schroeven van de SSD in glijden. Rechts onderin zit de uitsparing waar de voeding geplaatst moet worden. Hier zijn helaas geen rubbers geplaatst die eventuele trillingen van de voeding op kunnen vangen. Deze worden meteen doorgegeven aan de kast wat kan zorgen voor wat resonantie. We zien wel netjes het stoffilter terug. Links onderin zien we de harde schijf kooi samen met twee brackets om schijven te plaatsen. Daarboven zit de plek waar eventuele ventilatoren op vastgezet kunnen worden. We zien hier ook oogjes om bekabeling aan vast te binden. Voor het wegwerken van de bekabeling is er ongeveer 2 centimeter ruimte beschikbaar. Dit is redelijk netjes maar grote connectoren wegwerken wordt enigszins lastig. Gelukkig is er ook nog de PSU shroud waar kabels verstopt kunnen worden.

De glazen voorkant zit ook vast met vier duimschroeven. We zien dat er vrij weinig ruimte zit tussen de glasplaat en de plastic kap. Daardoor is het lastig om koele lucht van buiten aan te zuigen en door de kast heen te blazen. Iets meer ruimte zou fijn zijn geweest voor een wat betere airflow. De ventilatoren kunnen aan zowel de binnenkant als de buitenkant van de plastic kap gemonteerd worden. Voor de looks is het wel het mooiste als deze aan de kant van het glas geplaatst worden. In de kap zitten namelijk drie cirkels wat de vorm van de ventilatoren het mooiste naar voren laat komen. Wil je ze monteren dan moet de voorkant helemaal losgehaald worden. Hier is verder niets speciaals te zien.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Raijintek/Inbouwen.jpg

We hebben de kast nu van alle kanten bekeken, tijd om de kast nu ook te gaan vullen met computeronderdelen.

Voor deze review hebben we de volgende onderdelen gebruikt:

  • AMD Ryzen 5 3600X inc. Boxed koeler
  • Gigabyte X570 Aorus Elite moederbord
  • 2 x 8GB G.Skill Trident Z Neo DDR4 3600 C16 geheugen
  • Cooler Master Masterliquid ML240R RGB waterkoeler
  • 120GB Kingston A400 SSD
  • 2TB Seagate Barracuda ST2000DM001 harde schijf
  • MSI Radeon RX580 8GB Armor videokaart
  • Be Quiet Straight Power 11 650 Watt voeding

Om te kijken wat de prestaties zijn van deze kast bouwen we zowel een luchtkoeler als een waterkoeler in. Een luchtkoeler blaast de warmte lucht direct de kast in maar blaast hiermee ook lucht over de VRM’s. Een waterkoeler voert de warmte bijna meteen af naar buiten maar koelt daarmee niet de VRM’s. Deze resutlaten worden vergeleken met een open testbench. Als extra bouwen we later drie ventilatoren in aan de voorkant om te kijken wat dat doet met de koeling. Dit omdat er standaard maar één ventilator aan de achterkant aanwezig is.

We starten met het installeren van de voeding. Deze komt netjes onderin te zitten. Wel wordt aangeraden om de kabels van tevoren op de voeding te prikken voordat deze in de kast gemonteerd wordt. Er zit een kleine verhoging aan de achterkant van de kast waardoor de voeding onder een hoek in de kast geplaatst moet worden. Maar net wanneer de voeding in de kast gehangen is zien we dat er geen ruimte meer is voor de kabels. De kooi van de harde schijven zit namelijk in de weg. Deze kooi kan verplaatst worden door de schroeven aan de onderkant los te halen en de kooi verder naar voren te schuiven. Dit is wel iets om rekening mee te houden. Als dit gedaan is hebben we wel genoeg ruimte. Daarna is het een kwestie van de voeding vastschroeven aan de achterkant. De 24-pins ATX en 8-pins EPS kabels kunnen alvast naar hun plek geleid worden zodat deze makkelijk aangesloten kunnen worden.

Een harde schijf wordt op zich niet zo vaak meer geïnstalleerd tenzij je veel gegevens moet opslaan. Om deze te plaatsen zijn er twee plekken mogelijk: op de tunnel of er onder. Als de schijf op de PSU tunnel geplaatst gaat worden moeten er rubbers gemonteerd worden. Schroef deze aan de onderkant op de schijf vast. Schuif daarna de schijf met de rubbers in de gaten op de tunnel vast. Mocht je dit niet willen en liever de schijf uit het zicht hebben dan kan deze ook in de harde schijf kooi verborgen worden. Schroef daarvoor de schijf via de onderkant op een slede vast en schuif deze daarna in de kooi. Op een later moment kunnen de kabels aangesloten worden.

Om een 2.5 inch schijf te installeren kunnen ook rubbers aan de onderkant geschroefd worden. Dit zijn wel andere schroeven dan op de eerdere schijf gebruikt zijn maar het principe is hetzelfde. Schroef ze vast en schuif ze op de gewenste plaats. Dit kan zowel op de PSU tunnel als achterop de moederbord tray. Plaats je hem op de tunnel dan is het handig de aansluitingen naar achteren te laten uitsteken maar plaats je hem aan de achterkant dan is het handig de aansluitingen naar beneden te laten hangen. Een andere optie is dat de SSD ook in de harde schijf kooi geschoven wordt. Het principe is ook hier hetzelfde als bij een harde schijf: schroef hem vast op de slede en schuif hem in de kooi. Kabels aansluiten en de SSD is klaar voor gebruik.

Nu de schijven ingebouwd zijn wordt het tijd om het moederbord in te bouwen. Het moederbord wat we gebruiken is al voorzien van een ingebouwde backplate dus er hoeft hier niet op gelet te worden dat het schildje ook geplaatst wordt. Het bord kan niet tijdelijk vastgeklemd worden dus deze moet meteen vastgeschroefd worden op de standoffs. Als het moederbord op zijn plek zit kunnen de 24-pins ATX en de 8-pins EPS connector aangesloten worden. Hier vinden we wel een minpuntje van deze kast: er is geen kabeldoorvoer voor de 24-pins ATX connector waardoor deze langs boven moet lopen. Deze zou nog door een opening van de ventilator kunnen lopen maar dit staat ook niet mooi en bovendien moeten er geen ventilatoren geplaatst zitten.

Om de processor koel te houden plaatsen we een waterkoeler in de kast. Deze wordt op een later moment vervangen voor een luchtkoeler. Aangezien de waterkoeler die we gebruiken gemonteerd wordt op het AMD bracket hoeft hier niets aan veranderd te worden. Om de radiator vast te zetten moet het stoffilter weggehaald worden aan de bovenkant. Zet de radiator (al dan niet met de ventilatoren gemonteerd) tegen de bovenkant aan en schroef deze vast met de bijbehorende schroeven. Als deze allemaal aangedraaid zijn kan het stoffilter weer terug gelegd worden. De PWM en RGB kabels kunnen via de openingen aan de bovenkant naar de achterkant geleid worden. Daarna kan het koelblok vastgezet worden op het AMD bracket door de ogen om de pinnen heen te haken en dan de schroeven vast te draaien. Werk daarna de kabels van het blok een beetje weg.

Over kabels gesproken: tijd om wat kabels aan te gaan sluiten. Als eerste hebben de we connector voor de front audio die zorgt dat de hoofdtelefoon aansluiting aan de voorkant werkt. Ook hebben we de USB connectoren die gekoppeld moeten worden. De ene aansluiting is echter makkelijker dan de andere. De 2.0 variant is nog enigszins flexibel terwijl de 3.0 versie een grote stugge connector is waarbij je altijd wat blijft zien. Ook de front connectoren moeten aangesloten worden anders is het lastig om de computer aan te zetten. Deze kabels zijn allemaal makkelijk via de onderkant de kast in te krijgen en aan te sluiten op het moederbord. Als laatste moeten de schijven nog aangesloten worden op de voeding en het bord. Gelukkig zit er bij het gedeelte van de SATA poorten wel een opening om kabels doorheen te halen maar zitten de aansluitingen wat hoger op het moederbord dan gebeurt hetzelfde als bij de 24-pins ATX connector.=

Tijd om het laatste onderdeel van de computer in te bouwen en dat is de videokaart. Om dit te doen moet eerst de afdekplaat van de PCIe sloten losgeschroefd worden. Daarna is het mogelijk om de covers los te halen. Let wel: dat is alleen mogelijk bij de bovenste drie sloten. Alles wat daaronder zit moet losgebroken worden en kan niet meer afgedekt worden. Er worden ook geen extra plaatjes bij de kast geleverd. Zodra de covers losgehaald zijn kan de videokaart op het moederbord geprikt worden en vastgeschroefd worden. De afdekplaat kan daarna weer op zijn plek gehangen worden. Dan moet de voedingskabel nog aangesloten worden. Deze kan ook via de onderste opening naar achteren geleid worden.

Nu alle onderdelen in de kast gebouwd zijn is het een kwestie van een aantal kabels nog aansluiten en het geheel wegwerken. De achterkant ziet er namelijk wat rommelig uit. En ook al zie je de kabels niet als de kap op de kast zit, het staat toch wat netter en de kap kan er wat makkelijker op. Daarvoor zijn er tiewraps geleverd en oogjes in de kast te vinden. Pak een aantal kabels bij elkaar en zet ze vast aan een oogje. Natuurlijk is het wel het mooiste om dit uit het zicht te houden van de openingen. Als dit gedaan is kan de aluminium kap aan de ene kant teruggeplaatst worden. Kijken we dan naar de binnenkant dan ziet dit er ook vrij netjes uit met de opties die er zijn. Plaats het Tempered Glass paneel op de rubbers en schroef deze ook vast. De computer is nu klaar om in gebruik genomen te worden.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Raijintek/Prestaties.jpg
De kast heeft verder geen eigen verlichting dus gaan we meteen door naar het volgende onderwerp: de prestaties. Een kast moet er natuurlijk mooi en aantrekkelijk uit zien, het is ook belangrijk dat de kast de interne hardware goed weet te koelen. Dit gaat niet alleen om de processor en de videokaart. De chipset en de VRM’s (Voltage Regulator Module) moeten net zo goed gekoeld worden om de prestaties op pijl te houden. Om te testen hoe goed deze kast presteert hebben we het eerder ingebouwde systeem aan een tweetal benchmarks onderworpen. Ook hebben we Doom gespeeld op dit systeem, een spel wat bekend staat als vrij zwaar voor een gemiddelde pc. We hebben de benchmarks op verschillende manieren uitgevoerd, namelijk met een luchtkoeler en met een waterkoeler. Op deze manier is het verschil tussen de beide opstellingen te zien.

Luchtkoeling

We beginnen met een systeem wat voorzien is van een luchtkoeler. In Idle wordt de processor 43 graden terwijl deze bij de meting buiten de kast maar 37 graden werd. De videokaart blijft ronde dezelfde temperatuur hangen. De temperaturen van de VRM en chipset zijn een paar graden warmer geworden. Starten we cinbench dan zien we dat het verschil bij de processor tussen buiten en binnen niet al te groot is. Toch wordt de processor 88 graden. De overige temperaturen zijn ook ietsjes hoger. Bij Heaven zien we een enorm verschil bij alle onderdelen. De videokaart wordt heel erg warm en dit heeft effect op de rest van de onderdelen. Hetzelfde zien we overigens bij Doom. De hardware wordt behoorlijk warm als er niet gezorgd wordt voor extra koeling.

Waterkoeling

Wanneer we een waterkoeler ingebouwd hebben en opnieuw gaan testen, zien we dat de prestaties een stuk beter beginnen te worden. Het verschil tussen de machine in een kast of op een open testbench is velen malen kleiner dan bij de luchtkoeler. Op zich redelijk logisch omdat de ventilatoren van de radiator ook zorgen dat de warme lucht uit de kast af voert. In Idle zijn de temperaturen lager dan buiten de kast. In Cinebench is de temperatuur van de processor en videokaart wat hoger maar is die van de VRM’s wat lager. Bij Heaven stijgen de temperaturen wel iets maar dat komt mede door de extra warmte van de GPU. Als we naar Doom kijken dan is vooral de chipset wat warmer maar bij de rest van de onderdelen zit er nauwelijks verschil in.

Als extra bij deze review hebben we aan de voorkant van de kast een drietal Cooler Master ventilatoren gemonteerd die koele lucht de kast in moet blazen. Deze ventilatoren zijn voorzien van verlichting die we ook op het moederbord hebben aangesloten. Dan is wel goed te zien dat de Tempered Glass versie gemaakt is als een kast die het moet hebben van extra verlichting wat ingebouwd wordt.

Luchtkoeling

Onder Idle zien we de temperatuur van de processor dalen met 7 graden. Dat is behoorlijk wat als je bedenkt dat de processor niets aan het doen is. Maar ook de overige temperaturen dalen met 2 graden. Gaan we Cinebench starten dan is het verschil te verwaarlozen tussen wel of geen ventilatoren. Bij Heaven zien we over de hele linie weer de temperaturen dalen. De videokaart wordt zelfs 5 graden koeler wat weer effect kan hebben op de FPS resultaten. In Doom zien we ook lagere temperaturen al wordt de videokaart wel net zo warm.

Waterkoeling

Gaan we hetzelfde doen met een waterkoeler ingebouwd dan zien we dat de temperatuur van de processor en videokaart dalen maar dat tegelijkertijd de temperaturen van de VRM en chipset ietsjes hoger uitvallen. Bij Cinebench noteren we over de hele linie lagere temperaturen dan wanneer er geen airflow is. Tijdens Heaven zien we alleen een lagere temperatuur op de processor verschijnen. Bij de rest is het verschil in de temperatuur te verwaarlozen. In Doom ervaren we een iets lagere temperatuur op de CPU maar een iets hogere temperatuur op de GPU. Veel verschil maar het hier eigenlijk niet.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Raijintek/Conclusie.jpg

Komen we aan bij de conclusie van deze lange review. Wat heeft de Ponos kast van Raijintek ons te bieden en wat weet hij voor prestaties neer te zetten? De kast is in ieder geval geen zwaargewicht te noemen. Dat komt mede door het dunnere staal wat gebruikt is voor de kast. Maar is dit een probleem? Zeker niet. Voor de prijs die betaald wordt is de materiaalkeuze prima. Dat de kast voorzien is van Tempered Glass aan de zijkant EN de voorkant is netjes te noemen. Dat geeft de kast toch een wat luxere uitstraling. Het verschil tussen de twee kasten is dat de TG versie een glasplaat aan de voorkant heeft en de MS een mesh paneel.

Het feit dat er tempered glass aan de voorkant zit betekent overigens niet dat er meteen van alles zichtbaar is. Er worden door Raijintek geen RGB ventilatoren geleverd dus je zult zelf voor moeten zorgen voor deze verlichting als je dit wilt. Overigens geldt dit voor de hele behuizing. De enige verlichting wat er is, is die van de HDD led en de aan/uit knop. Dat hoeft niet perse een probleem te zijn maar bij een behuizing als deze zou het een leuke toevoeging zijn. Als er eenmaal RGB ingebouwd zit heeft de kast wel een mooie uitstraling, vooral met gekleurde ventilatoren aan de voorkant. Omdat het glas aan de voorkant niet getint is zijn alle kleuren mooi zichtbaar. Voor de rest ziet de kast er lekker strak uit.

Het inbouwen in de kast gaat erg makkelijk. Je hebt veel ruimte tot je beschikking en kan overal makkelijk bij. Er is zelfs ruimte voor E-ATX moederborden, iets wat bij andere kasten uit dit segment niet altijd het geval is. Wel is het jammer om te zien dat er geen rubberen afwerking zit rondom de openingen van de kabeldoorvoer. Dat zou nog een verbeterpuntje zijn. Nog meer rubber zou geplaatst mogen worden op de plek van de voeding. Daar maakt de voeding nu direct contact met de kast waardoor trillingen niet gedempt worden. Nog een punt is dat er een extra opening aan de zijkant gemaakt zou mogen worden voor het doorvoeren van de 24-pins ATX kabel. Die is nu niet aanwezig waardoor deze kabel of via de bovenkant of via de onderkant moet lopen. Het is wel mogelijk om deze via de zijkant te laten lopen maar dan kan er geen ventilator meer geplaatst worden. Niet echt handig! De kast heeft genoeg koelopties voor extra ventilatoren en All-In-One waterkoeling maar er is ook zeker genoeg ruimte om een custom loop in te bouwen en het reservoir mooi op te hangen.

Kijken we naar de prestaties van de kast dan zien we dat de temperaturen, bij gebruik van een luchtkoeler, toch wel redelijk hoog zijn ten opzichte van dezelfde opstelling op een testbench. De oorzaak hiervan is dat er maar één ventilator aanwezig is op de achterkant en er geen koele lucht de kast ingeblazen wordt. De warme lucht blijft dus in de kast hangen wat effect heeft op de temperaturen van de overige componenten. De ventilator op de koeler blaast wel iets van lucht rond maar kan het niet bij houden. Wanneer we een waterkoeler plaatsen zien we dat de temperaturen al een stuk beter zijn. Dit omdat de warme lucht via de bovenkant naar buiten geblazen wordt. Hier is al te zien dat het toevoegen van extra ventilatoren wenselijk is. Om dit nog beter te laten zien zijn er drie ventilatoren aan de voorkant ingebouwd. Bij het voorkant is een hele kleine opening waar lucht doorheen gezogen kan worden. Dit had ietsjes groter mogen zijn. Bij een luchtkoeler zien we een daling van de temperatuur op bijna alle vlakken. Dit kan bij de temperaturen van de processor zelfs oplopen tot 7 graden verschil. Bij het gebruik van een waterkoeler zijn de verschillen minder groot, maar dat komt omdat er al iets meer airflow was dan bij een luchtkoeler.

Kortom: de Ponos TG is een mooie kast met een paar tekortkomingen. Daarentegen is de prijs daar ook wel naar. Bedenk wel dat het verstandig is extra te investeren in ventilatoren, vooral bij gebruik van een luchtkoeler. Wil je echt een showcase pc maken dan moet er ook geïnvesteerd worden in RGB verlichting, maar dan is het resultaat ook mooi.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 😀

Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Behuizingen