Smartphones

Samsung Galaxy Z Fold4 512GB review

product-image

8.7

De Fold4 is een prima toestel. Hij is compact maar tegelijkertijd toch groot. Scherm ziet er goed uit maar de vouw is soms toch wat zichtbaar. Heerlijke telefoon om productief mee te zijn (dankzij multitasking en de optionele S-Pen), te gamen of een film te kijken. De prijs is nog steeds schrikbarend hoog.

Top
 • Scherm is echt mooi
 • Multitasking mogelijk met maximaal 3 schermen open
 • Gewicht valt ondanks twee schermen echt mee
 • Camera's doen goed werk
 • S Pen ondersteuning voor nog meer mogelijkheden
 • Ondanks de vouw in het midden toch waterdicht (IPX certificering)
 • Prima bouwkwaliteit, scharnier voelt echt stevig
Flop
 • Prijs blijft enorm hoog
 • Under Display camera blijft achter qua performance
 • Blijft een kier zitten tussen de twee schermen bij het scharnier
 • Vouw blijft toch nog te zien onder omstandigheden
 • Geen adapter meegeleverd
 • Camera steekt redelijk uit waardoor telefoon niet altijd recht ligt
https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Samsung/Inleiding.jpg

Voordat ik deze review begin wil ik Tweakers en Samsung bedanken voor het beschikbaar stellen van dit toestel en voor een geslaagd evenement. Ik wil wel meteen benadrukken dat het feit dat dit toestel beschikbaar is gesteld geen invloed heeft op de beoordeling van mijn review. Juist omdat het een duurder toestel is ga ik kritischer kijken naar de verschillende punten.

Samsung is één van de grootste merken in de wereld als het gaat om tech. Deze fabrikant is actief op allerlei markten en je zult vast wel eens wat gezien hebben van deze techgigant. Of het nu gaat over een televisie, magnetron, koelkast, laptops of een telefoon… Op Woensdag 10 Augustus was ik samen met 14 Tweakers uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het Samsung Festifold evenement. Zoals verschillende namen die voorbij kwamen al verklapte: men zou op dit evenement de nieuwste opvouwbare toestellen bekend maken samen met een aantal accessoires. Het thema was 90’s en 00’s, een knipoog naar de periode waarin de “clamshell” telefoons mateloos populair waren. Deze waren op te vouwen en dicht te klappen, waardoor ze minder ruimte in beslag namen.

We leven echter in het nu en daar worden de oude clamshell telefoons niet of nauwelijks meer gebruikt. Toch was het Samsung die in 2019 kwam met een telefoon die weer te vouwen was. Dit was echter op een andere manier dan de ouderwetse clamshell: dit was een telefoon die open te klappen was tot een scherm van tablet formaat. Hierdoor kreeg je een veel groter 7,3 inch scherm tot je beschikking waar je allerlei applicaties op kon gebruiken, zelfs meerdere tegelijk. Het cover display kon gebruikt worden als een gewone telefoon met de standaard features. Een jaar later kwam het andere lid uit de familie op de markt: de Galaxy Z Flip. Deze telefoon doet veel meer denken aan een clamshell telefoon. Op het genoemde evenement werden de Flip4 en de Fold4 aan het aanwezige publiek getoond. De mensen van Tweakers kregen de telefoons ook meteen in handen om ze uitvoerig te bekijken en mee te spelen, wat veelvuldig gedaan werd.

Uiteindelijk hebben de Tweakers de kans gekregen om één van de toestellen te testen. Mij is de Galaxy Fold4 opgestuurd vanuit Samsung, wat dus het onderwerp van deze review gaat zijn. Om dit toestel aan te schaffen heb je echter wel een dikke portemonnee nodig want de prijs is niet mals. Deze begint bij €1800,- voor de versie met 12 GB intern geheugen en 256 GB opslag. Een serieus bedrag dus. De 512GB variant die wij vandaag bespreken kost maar liefst €1914,-. De prijs is ondertussen wat gedaald naar €1600,- maar dat is nog een aardig bedrag. Maar wat heb je dan in je handen? We gaan er achter komen in deze review.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Samsung/Specs.jpg

Voordat we de telefoon er bij gaan pakken, eerst wat theorie over deze telefoon.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Samsung/Fold4/Specs.jpg
https://www.rooieduvel.nl/reviews/Samsung/Fold4/Specs2.jpg

Een hoop informatie in één keer, daarom een kleine samenvatting:

Het toestel draait op de nieuwste chip van Qualcomm, namelijk de Snapdragon 8+ Gen1. Dit is de snelste chip die op het moment van schrijven op de markt te vinden is. Het mag bijna vanzelfsprekend zijn dat deze chip dan ook gebruikt wordt in dit toestel. Alle varianten van dit toestel zijn voorzien van 12GB geheugen maar de opslag capaciteit verschilt per variant. Zo zijn er versies met 256GB en 512GB te krijgen in de winkels en het is zelfs mogelijk om een variant met 1TB aan opslag te krijgen. Deze is echter alleen te koop via Samsung zelf. Wie had een tijdje geleden gedacht dat een telefoon net zoveel of zelfs meer opslag zou hebben dan een gewone computer? Het toestel is te krijgen in vier verschillende kleuren: Phantom Black, Greygreen en Beige zijn in de winkels te koop, de Burgundy rood is wederom alleen te krijgen via Samsung zelf.

https://i0.wp.com/www.rooieduvel.nl/reviews/Samsung/Fold4/F1.jpg?w=1200&ssl=1

Natuurlijk is het meest spraakmakende van het toestel dat het eigenlijk twee toestellen in één zijn. Wanneer de Fold dichtgeklapt is werkt hij als een standaard toestel zoals iedereen hem heeft. Het scherm is dan 6,2 inch groot met een resolutie van 2316 bij 904 pixels. De afmetingen zijn dan 155 bij 67 bij 16 millimeter. Maar als het toestel open geklapt wordt dan verandert deze in een soort van tablet. Ineens is er de beschikking over een 7,6 inch scherm met een resolutie van 2176 x 1812 pixels. Deze vorm is nog steeds 155 millimeter hoog maar wordt 130 millimeter breed. De dikte bedraagt dan slechts 6,3 millimeter. Het toestel is dan ook bijna niet met één hand te bedienen, zo groot is hij.

https://i0.wp.com/www.rooieduvel.nl/reviews/Samsung/Fold4/F2.jpg?w=1200&ssl=1

Aangezien het een telefoon is op tablet formaat is het wel handig als het scherm optimaal benut kan worden. Uiteraard leest een internetpagina of een stuk tekst vanaf een tablet fijner dan vanaf een telefoon. Maar het is zelfs mogelijk om meerdere vensters tegelijk open te hebben staan. Zo is het mogelijk om een filmpje te kijken op één deel terwijl je aan de andere kant een mailtje aan het opstellen bent. Of een galerij aan de linkerkant terwijl aan de rechterkant een foto bewerkt wordt. Daaronder kan bijvoorbeeld weer Instagram open staan om zo de juiste foto’s te selecteren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wat helemaal handig is, is dat er aan de onderkant van het scherm een knoppenbalk is waarmee applicaties snel geopend kunnen worden, net als bij een pc. Je zou bijna kunnen zeggen dat dit een mini pc is waar ook mee gebeld kan worden.

https://i0.wp.com/www.rooieduvel.nl/reviews/Samsung/Fold4/F3.jpg?w=1200&ssl=1

De Fold 4 heeft de beschikking over maar liefst vijf camera’s. Er zit een selfie camera op het cover display, een under display camera aan de rechterkant bij het opengeklapte gedeelte (die niet zomaar te zien is omdat hij onder het scherm zit) en drie camera’s op de achterkant. De grootste verandering ten opzichte van de voorganger is wel de hoofdcamera. Dit is nu een 50 Megapixel camera terwijl de vorige generatie het moest stellen met slechts een 12 Megapixel camera. Dit zou veel betere foto’s moeten opleveren. Er zijn ook nog een 12 MP Ultra Wide camera en een 10 MP Telephoto camera geplaatst voor specifieke doeleinden. Daarnaast heeft Samsung ook gesleuteld aan de software zodat foto’s nog veel beter tot hun recht komen.

https://i0.wp.com/www.rooieduvel.nl/reviews/Samsung/Fold4/F4.jpg?w=1200&ssl=1

Om het toestel nog beter tot zijn recht te laten komen kan er gebruik gemaakt worden van de S Pen. De pen wordt helaas niet bij het toestel geleverd. Let wel: niet elke pen kan gebruikt worden en de pen werkt alleen op het hoofdscherm. Ga je een normale stylus gebruiken dan kan het zijn dat het scherm beschadigd raakt, iets wat je niet wilt met een toestel uit deze prijsklasse. De pen kan niet in het toestel opgeborgen worden maar daar zijn wel hoesjes voor. De pen kent 4096 drukpunten zodat hij altijd goed herkend wordt. Met de pen kunnen er meteen notities gemaakt worden, zaken ingekleurd worden of direct berichten geschreven worden. Foto’s kunnen meteen voorzien worden van aantekeningen of commentaar en daarna meteen doorgestuurd worden. Best handig op zijn tijd. Deze pen heeft een verkoopprijs tussen de €35,- en €50,-, afhankelijk van waar je hem koopt.

Wil je alles lezen over dit toestel, dan kan dit op de internetpagina van Samsung

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Samsung/Unboxing.jpg

Genoeg theorie over dit toestel, tijd om het onderwerp er eens bij te pakken en te zien wat we allemaal krijgen.

Het doosje van de Fold is wat groter uitgevoerd dan bij een normale telefoon. Op zich logisch aangezien Het toestel zelf ook groter is dan een normale telefoon. De voorkant heeft twee kleuren zwart verwerkt wat uiteraard een verwijzing is naar het dubben vouwen van het toestel. In het midden staat groot de tekst Fold, de naam van het toestel. Kijken we naar de achterkant van de doos dan zien we daar niet zoveel. Linksboven in de hoek is een sticker geplakt met wat informatie erop. Daar staat onder andere ook op dat de Fold niet geleverd wordt met een adapter maar dat deze apart gekocht moet worden. Van de ene kant wel jammer, van de andere kant heeft tegenwoordig iedereen wel een lader thuis liggen. Aan de onderkant van het doosje staat de informatie van het toestel zoals het typenummer, de hoeveelheid geheugen en opslag en de kleur. Daarnaast staan verschillende barcodes van het artikelnummer, de IMEI nummers (die hier gecensureerd zijn) en het serienummer. Ook zien we twee zegels zitten die losgehaald of doorgesneden moeten worden om bij het toestel te kunnen komen. Eenmaal geopend zien we het toestel opengeklapt in het doosje liggen

Halen we het deksel weg dan zien we het toestel nog beter. Deze zit netjes verpakt in plastic om beschadigingen te voorkomen. Wel zo fijn bij een toestel van deze prijsklasse. Aan de onderkant zit een lipje om het toestel uit de doos te halen. Daaronder zien we… niets. Er is alleen maar een tray te zien waar de telefoon in heeft gelegen. Daaronder ligt ook helemaal niets. Waar de accessoires dan zijn? Draai het deksel om en en is een inham voor de camera te vinden. Dit is geen onderdeel van de deksel maar een envelop. Deze is uit het deksel te halen zodat we ten minste bij de accessoires kunnen.

In de envelop zit een kaart met daarop alle accessoires. Hetgeen wat opvalt is de berg met papierwerk die men toe heeft gevoegd. Dit is voornamelijk de garantiekaart die geldt voor de verschillende landen. Daarnaast is er nog een Quick Start Guide. Verstopt onder die guide vinden we een USB-C naar USB-C kabel. Dit om het toestel op te kunnen laden. Een lader zelf ontbreekt helaas en je moet maar net een lader hebben die een USB-C poort heeft. Gelukkig werkt elke lader op dit toestel. Als laatste vinden we nog een pin om de simkaart tray uit het toestel te halen. Deze is nodig om de simkaart in het toestel te plaatsen.

Tijd om het toestel zelf te gaan bekijken. De “achterkant” ziet eruit alsof er twee kleuren aanwezig zijn op het toestel. Niets is minder waar. Het gedeelte links is de officiële achterkant waarbij de kleur Greygreen goed te zien is. De andere kant is weliswaar een zwart folie maar daar zit het cover scherm onder verstopt. Draaien we het toestel om dan zien we daar een zwart geheel. Dit is het zachtere vouwscherm wat het toestel zo uniek maakt. Uiteraard is ook deze kant bedekt door plastic om eventueel krassen te voorkomen. Rechts onderin zien we een driehoek staan. Op deze plek kan het folie losgehaald worden en kan het toestel in zijn geheel bekeken worden.

We kijken eerst naar de zijkanten van het toestel om te zien wat daar allemaal geplaatst is. Aan de onderkant van het toestel zien we links een speaker zitten die vrij groot uitgevoerd is. Op het rechter scherm zit een microfoon en de USB-C aansluiting om het toestel op te laden en hem eventueel aan een computer te hangen. Aan de rechterzijde zien we de aan/uit knop en de volumeknoppen zitten. De aan/uit knop fungeert ook als fingerprint scanner waarmee het toestel te ontgrendelen is en bijvoorbeeld betalingen mee uitgevoerd kunnen worden. Aan de bovenkant zitten drie microfoons en op het andere scherm een tweede speaker waardoor echt stereo geluid mogelijk is. Aan de linkerkant ten slotte vinden we het slot waar de simkaarten in geplaatst worden zodat het toestel ook gebruikt kan worden buitenshuis.

Wanneer het toestel is uitgevouwen dan lijkt het echt op een tablet in plaats van een telefoon. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat het scherm 7,6 inch groot is, net zoals een kleine tablet. Het hele scherm is zwart en ziet er verder niet zo spectaculair uit. Het lijkt alsof er een screenprotector op het scherm zit maar niets is minder waar. Dit plastic is onderdeel van het scherm en het is niet verstandig om dit te verwijderen. Tussen de twee helften is het scharnier een beetje te zien en dit lijkt ietsjes hoger te liggen dan de rest van het scherm. Dit merk je echter niet bij het gebruik want dan is het scherm redelijk vlak. Als je goed kijkt zie je een camera in het rechter gedeelte van het scherm zitten maar deze zit onder het plastic verborgen. Deze zou niet meer te zien moeten zijn bij het gebruik van het toestel.

Het is mogelijk om het toestel deels om te vouwen. Zo kan hij bijvoorbeeld gebruikt worden als een kleine laptop waarbij het gedeelte dat rechtop staat gebruikt wordt als scherm en het onderste gedeelte gebruikt kan worden als een toetsenbord of een paneel waarop de mogelijke opties te selecteren zijn zoals het bewerken van een foto. Bij de eerste afbeelding is de camera niet te zien maar bij de tweede foto, waar het licht goed op valt, is de camera wel zichtbaar. Als je dan goed naar het scharnier kijkt heeft Samsung zeker zijn best gedaan om geen openingen te hebben tussen de scharnieren van het scherm. Dit natuurlijk om ophoping van vuil te voorkomen.

Als het toestel dichtgeklapt is dan zien we op het scharnier van het toestel het merk staan, iets wat natuurlijk niet mag ontbreken. Ook zien we dat aan de speakers zich nu aan de boven- en onderkant van het toestel bevinden (of de zijkanten, afhankelijk van hoe je het toestel vast houdt). Bij standaard toestellen is er alleen een speaker aan de onderkant dus dat is een mooie bonus. Een apart en wellicht storend iets is toch wel dat er een kleine opening zit tussen de twee schermen. En al zou dit al iets minder zijn dan bij het vorige toestel volgens Samsung, het zit er nog steeds. Daar kan natuurlijk altijd wat tussen komen dus dat blijft oppassen geblazen. Verder zien we aan de rechterkant dat de sim tray en de knoppen mooi bij elkaar zitten. Dit geeft een afgewerkte indruk. Ook de antenne lijnen komen zo mooi bij elkaar. Op het cover scherm zien we een camera zitten wat wel handig is als je een selfie wilt maken wanneer het toestel dichtgeklapt is. Nog meer camera’s zitten aan de achterkant. De bovenste is de Ultra Wide camera, de middelste is de standaard camera terwijl de onderste camera de Zoom camera is. Helemaal onderaan vinden we nog een flitser.

Leggen we het toestel naar een andere smartphone (in dit geval de Poco F4 GT) dan zien we het verschil in dikte tussen een normale smartphone en de Fold 4. Het toestel is inderdaad grofweg twee normale telefoons op elkaar. Dit moet wel ergens weggestopt worden dus een broekzak moet wel groot genoeg zijn. Hij is een stukje smaller met zijn 6,2 inch scherm dan de Poco die 6,67 inch groot is. Klappen we het toestel open dan zien we dat de Fold weer wat dunner is dan de Poco. Ook is hier goed te zien dat het scherm niet vlak kan liggen omdat op de achterkant van het rechter scherm de camera’s geplaatst zijn.

Dan wordt het tijd om de simkaart te gaan plaatsen. We pakken de pin die meegeleverd is met het toestel en steken deze in de kleine opening van de tray. Wanneer deze er goed ingestoken wordt komt de tray vanzelf naar buiten. Trek deze uit het toestel. Bij de tray is het niet zo dat beide simkaarten aan dezelfde kant geplaatst worden maar er is aan beide kanten plek voor één kaart. Zorg er voor dat de kaart goed in de tray ligt als je twee simkaarten wilt gebruiken. Wil je er maar één gebruiken dan moet deze kaart op de plek van Sim1 geplaatst worden. Steek vervolgens de sim tray weer terug in het toestel.

Tijd om het toestel aan te zetten. Houd daarvoor de aan/uit knop even ingedrukt tot het scherm op licht. We zien de tekst “Samsung Galaxy, Secured by Knox” op het scherm verschijnen. Onderin hebben we de tekst “Powered by android” staan, het grootste mobiele besturingssysteem wat er op het moment is. Wanneer het toestel helemaal opgestart is kan de pincode van de simkaart ingevoerd worden en kan het toestel ingesteld worden.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Samsung/Software.jpg

Uiteraard is een telefoon niets zonder de software. Daarom gaan we in dit onderwerp door de installatie procedure en kijken we naar de software op deze telefoon.

Installatie

Nu we de telefoon aangezet is en de pincode hebben ingevoerd worden we welkom geheten door de software. Dit is het installatiescript om ervoor te zorgen dat het toestel de correcte instellingen krijgt zodat je er op een later moment mee aan de slag kunt. Het startscherm heet je in verschillende talen welkom. Het is op dit moment alleen mogelijk om via het hoorn icoontje het alarmnummer te bellen. Voor de rest moeten we door het script heen. We zullen niet alle schermen plaatsen anders worden het er wel heel erg veel.

Het eerste scherm wat we zien is het instellen van de taal. Dat dit Nederlands is in dit geval mag duidelijk zijn. Daarna wordt er gevraagd akkoord te gaan met de licentieovereenkomst. Doe je dit niet dan kan het toestel niet gebruikt worden. Of je wilt dat er diagnostische gegevens verzonden mogen worden is optioneel. Persoonlijk heb ik dit uit staan. Daarna moet er een Wi-Fi netwerk gekozen worden. Ik heb een paar netwerken eruit gefilterd vanwege privé redenen. Is dit gedaan dan kunnen de apps en gegevens gekopieerd worden van een ander toestel. Dit hoeft echter niet.

Bij de volgende stap is het mogelijk in te loggen op een bestaand Google account of om een nieuw account aan te maken. Aangezien ik gebruik ga maken van een test account maken we een nieuw account aan. Deze stappen slaan we voor deze review over maar de keuzes gaan over het bewaren van gegevens of niet. Daarna zien we een scherm met Privacy en Service voorwaarden welke geaccepteerd moeten worden. Daarna worden de accountgegevens gedownload. Het volgende wat we kunnen doen is het instellen van een zoekmachine. Google is wel de standaard maar er kan dus gekozen worden voor een andere machine. De volgende stap laat je een beveiliging toevoegen zodat niet iedereen zomaar in je telefoon kan. Welke optie je kiest is aan jou. Een vingerafdruk kan veiliger zijn dan een pincode.

In de volgende schermen is het mogelijk een Samsung account in te stellen. Dit is losstaand van het Google account en hoeft niet perse aangemaakt of gebruikt te worden. Het is mogelijk om een nieuw account aan te maken met een mailadres, met een bestaand Google account of met een QR code (wat best lastig is als dit het enige toestel is wat gebruikt wordt). Mocht je geen interesse hebben dan kan deze stap ook overgeslagen worden. Er verschijnt dan een scherm waarin aangegeven wordt wat je allemaal mist als er inderdaad geen account aangemaakt wordt. Dit zijn onder andere Samsung Cloud, thema’s, Zoek mijn Mobiel en Bixby, de spraakassistent van Samsung. Hier zijn overigens allemaal alternatieven voor. Het volgende scherm laat verschillende services zien die aangezet zijn maar die uitgeschakeld kunnen worden als je ze niet ziet zitten.

De volgende schermen zijn, hoe graag je er ook langs wilt klikken, toch vrij belangrijk. Het klinkt vanzelfsprekend om voorzichtig om te gaan met een telefoon maar het hoofdscherm is niet zo hard als het cover scherm. Mocht je gebruik willen maken van een pen dan kan dit niet zomaar elke pen zijn. Sommige pennen zijn namelijk te hard en kunnen het scherm beschadigen. Wat wel logisch is, is dat er niets op of tussen de schermen moet liggen als het toestel dichtgeklapt wordt. Ook het feit dat de beschermlaag niet van het scherm gehaald moet worden is een enigszins logische (al heeft een YouTuber dit wel gedaan in het verleden). Een laatste belangrijke waarschuwing is toch wel dat het toestel magneten bevat maar magneten zijn overal wel te vinden, zelfs in telefoonhoesjes. Heb je dit gelezen dan krijg je de melding dat de installatie voltooid is en dat het toestel gebruikt kan worden.

Interface

Nu het geheel is ingesteld kunnen we kort kijken naar de instellingen en de interface van de telefoon. Het toestel maakt het op het moment van schrijven gebruik van Android 12 met Samsung’s OneUI 4.1 skin er overheen. Het is al jaren geleden dat ik een Samsung toestel in mijn handen heb gehad en dit was zonder OneUI. Maar mijn collega zag meteen al een paar gelijkenissen met zijn S21. Deze telefoon heeft eigenlijk twee interfaces aangezien er ook twee manieren zijn om de telefoon te gebruiken. De eerste is via het cover scherm wat bijna niets anders is dan een gewone telefoon. Daar zijn vier icoontjes te zien per rij en staat alles zoals je het eigenlijk gewend bent van een Samsung telefoon of een ander merk Android toestel. Het andere scherm is heel anders, zoals we verderop duidelijker gaan zien.Het eerste wat vrij logisch is, is dat er meer icoontjes per regel opgesteld staan. Niet vier maar zes icoontjes. Verder zien we dat de knoppen onderin aan de rechterkant geplaatst zijn en niet over het hele scherm. Mocht je het overigens prettiger vinden om beide schermen hetzelfde te hebben dan is het mogelijk om het cover scherm te klonen naar de linker helft van het hoofdscherm.

Wat voor mij ook nieuw was is het menu aan de rechterkant. Handig dat het daar verstopt zit want op die manier zijn de meest gebruikte knoppen daarop in te stellen en hoef je niet de hele tijd te zoeken naar de juiste applicaties. Uiteraard zijn alle applicaties gewoon te vinden in de app drawer, die per pagina 24 icoontjes laat zien. Daar zitten al een aantal mappen tussen waarbij applicaties gegroepeerd zijn. Daar is niets nieuws in te vinden.

We hebben hetzelfde bij het hoofdscherm. Daar zien we hetzelfde uitklapscherm en de app drawer. Alleen omdat het scherm groter is zien we meer applicaties terug dan in de cover mode namelijk 36.

Kijken we nog naar een paar instellingen in de software (niet al teveel, het meeste spreekt voor zich).

Het hoofdmenu laat meteen een optie zien met het Samsung account erin. Klik je deze aan dan wordt er wederom gevraagd een account aan te maken. Gelukkig is dit nog steeds een vrijblijvend iets. Bij verbindingen en geluiden zijn de normale opties te vinden voor het instellen van Bluetooth, Wifi en belsignalen. Een aparte vermelding is wel dat hier tevens de knoppen staan om het toestel op trillen of stil te zetten. Dit is ook vanuit het dropdown menu in te stellen maar was voor mij weer even wennen. Oneplus heeft hier namelijk een slider voor aan de zijkant van het toestel. Wat nog een optie is zijn de instellingen voor meldingen en de statusbalk. Je kunt aangeven voor welke apps je meldingen wilt ontvangen en of je een korte melding wilt of een gedetailleerde melding. Bij de statusbalk zijn verschillende opties in te schakelen of juist uit te zetten.

Wat voor de meeste mensen fijn is is dat er te kiezen valt tussen een licht of donker thema. Steeds meer mensen kiezen namelijk voor een donker thema omdat dit prettiger kijkt (zo ben ik ook iemand die steeds vaker een donker thema uit kiest. Bij het hoofdstuk Display is aan te passen wat de timeout moet zijn van het scherm, of ze op het volledige scherm getoond moeten worden en of er een zwarte balk moet komen rond de camera of juist niet. Een scherm verder kunnen we kiezen welke apps we kunnen blijven gebruiken als we het toestel dicht klappen. Het kan namelijk gebeuren dat, wanneer je het toestel dicht klapt, je de applicatie weer opnieuw moet starten. Deze optie moet dat verhelpen.

In het volgende menu kan het startscherm helemaal aangepast worden. Het raster is aan te passen maar er zijn ook apps en knoppen toe te voegen op deze manier. Het coverscherm kan ook gespiegeld worden. Wat interessanter is is het vergrendelscherm. Hier kan namelijk ingesteld worden hoe het toestel ontgrendeld moet worden en kan een Always On Display aangezet worden. Is dit gedaan dan kan er nog bepaald worden wat voor zaken er op het scherm getoond worden en of het AOD ook altijd aan blijft staan of niet. Bij de geavanceerde functies kan bepaald worden of het toestel gekoppeld mag worden met Windows en of er gebeld mag worden op andere apparaten. De Fold is namelijk te koppelen met laptops als je dat zou willen. Daarvoor heeft Samsung Dex ontwikkeld. Echter behandel ik die optie niet in deze review. Ook is in te schakelen of de S Pen wel of niet gebruikt mag worden. Verder naar beneden zien we nog een paar opties die handig kunnen zijn zoals de Dual Messenger, mocht je twee accounts hebben op social media.

De laatste instellingen die we bekijken zijn die van Labs. Daar staan een paar functies die nog niet officieel uit zijn maar nog in de testfase zitten. Denk aan de Multi Window voor alle applicaties of het volledig scherm in de gesplitste schermweergave. Ook opties voor de Flexstand zijn hier terug te vinden. Sommige applicaties kunnen ingeschakeld worden voor het gebruik van de Flexstand. Daarmee wordt de weergave aangepast op het moment dat de twee schermen in een hoek van 90 graden staan. Dit kan op zijn tijd heel handig zijn.

Zoals eerder gezegd is de interface van het cover scherm niet veel anders dan van een Galaxy S toestel. Dat kan echter niet gezegd worden over de interface van het hoofdscherm. Deze heeft, wanneer je een applicatie hebt geopend, ineens een taakbalk onderin gekregen. Daardoor begint dit toestel meer op een mini laptop of een echte tablet te lijken dan een telefoon. De taakbalk werkt vrij prettig en het is makkelijk om applicaties op deze manier snel te openen. Je moet er wel eerst één applicatie voor geopend hebben, dan pas is deze taakbalk zichtbaar.

Wat daarnaast echt heel handig is, is de mogelijkheid om meerdere applicaties naast elkaar te draaien. Er kunnen maximaal drie schermen naast elkaar geopend worden en de manier waarop is helemaal zelf in te delen. Zo kan er een video bekeken worden terwijl er een berichtje gestuurd wordt naar een vriend en je tegelijkertijd de agenda nakijkt of die afspraak voor een etentje wel mogelijk is. Maar het is ook mogelijk om zo snel even een notitie te maken, de mogelijkheden zijn eindeloos. En dan is een scherm van deze grootte echt fijn om te hebben. Moeten de schermen niet vastgezet worden dan kunnen er tot vijf schermen tegelijk door het beeld zweven, mocht je dit prettig vinden. En moet er een scherm gesloten worden dan tik je de blauwe balk aan en sluit je het venster. Of je maximaliseert hem weer, mocht je dat willen.

Wat ook net benoemd is is de flex mode. Daarmee is het mogelijk om een scherm in twee stukken te delen binnen één applicatie. Neem bijvoorbeeld YouTube. Is het scherm helemaal open gevouwen dan zien we in een hoekje de video afspelen. Maar klappen we het scherm om dan wordt de video ineens over het hele bovenste gedeelte getoond terwijl alle reclame en tekst naar het onderste scherm verhuist. Dit kijkt net een stukje prettiger al zeg ik het zelf, tenzij je uiteraard het filmpje maximaliseert over het hele scherm.

Nog iets aparts in de software: wanneer het scherm open geklapt is en je wilt een bericht schrijven dan wordt er ineens een heel ander toetsenbord getoond. Dit doet mij bijna denken aan een ergonomisch toetsenbord van Microsoft maar niets is minder waar. Het bord is in twee helften verdeeld zodat de toetsen van beide kanten te bedienen zijn. Wel zo handig aangezien het toestel meestal met twee handen vastgehouden wordt. Zo kan de tekst alsnog vrij snel en zonder problemen ingetypt worden.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Samsung/Camera.jpg

Eerder in deze review hebben we het al de verschillende camera’s gezien van dit toestel. Dit toestel heeft er maar liefst vijf: drie op de achterkant, één op het coverscherm en één op het hoofdscherm. De belangrijkste camera’s zijn natuurlijk die op de achterkant. Misschien zijn deze nog belangrijker geworden door een functie waar we verderop op terugkomen. De camera’s die we terug zien zijn een groothoekcamera, een standaard camera en een telelens oftewel een zoom camera. In de camera app zijn deze weergegeven als 3x, 1x en 0,6x.

In de gewone modus is de camera app niet anders dan anders. Alle opties worden keurig weergegeven. Bovenin zien we de instellingen, de flitser, de zelf ontspanner, het foto formaat, de live opname en de filters die je eventueel zou kunnen toepassen. In het gedeelte van de camera is te selecteren welke van de drie camera’s er gebruikt wordt. Hiermee kun je zelf het soort foto bepalen wat je wilt maken. Daaronder zien we al de opties staan met Portret, Foto, Video en Meer. Druk je op meer dan krijg je nog 14 opties tot je beschikking zoals nacht, panorama, Slow Motion en zelfs Super Slow-Mo. Nu gaan we niet alle opties langs want dat zouden teveel foto’s opleveren maar een paar gaan we wel behandelen. Er is ook een instelling te kiezen zodat je allerlei instellingen zelf kunt aanpassen, de zogenaamde pro setting. Daar is onder andere de witbalans, de sluitertijd en de ISO waarde te veranderen zodat foto’s nog beter tot zijn recht kunnen komen.

Kijken we naar de verschillende lenzen die op de achterkant van het toestel zitten. Zoals net aangegeven zijn hier verschillende fotosoorten mee te maken. Het is maar net welk formaat je nodig hebt en wat voor opties je wilt hebben vanuit je camera. Standaard staat het toestel op de 50MP camera ingesteld wat voor dagelijks gebruik prima is. Maar mocht je een ander type foto willen hebben dan kan dat ook door de instelling van de camera aan te passen van 1x naar 0,6x of 3x. Het resultaat zijn drie verschillende soorten foto’s. Het is wel opvallend dat de telefoto, de meest rechtse foto, wat donkerder eruit ziet dan de andere twee foto’s. Bij de binnen foto’s is dat niet het geval.

Voor een vergelijking hebben we de Fold 4 naast twee andere toestellen gelegd. Het eerste toestel is de iPhone Xr van de zaak. Deze heeft als camera een 12MP groothoek camera. Het tweede toestel is de Poco F4 GT die voorzien is van een 64MP hoofdcamera. In verschillende omstandigheden maken de toestellen goede foto’s. Bij het beertje op de eerste foto is toch wel te zien dat de Fold 4 het beeld wat feller toont dan bijvoorbeeld de Poco. Hetzelfde zien we een beetje terug in de tweede reeks. Een reden zou kunnen zijn dat er studiolampen op de tafel gericht stonden maar zeker weten doe ik dat niet. De derde foto is genomen in de woonkamer waar geen aparte verlichting aanwezig was. Daar hadden we het over een gewone opstelling met drie spots. Daar lijkt de iPhone het wat beter te doen dan de overige toestellen. Daar worden de foto’s wat overbelicht. Datzelfde zien we bij foto 4 maar daar is het wat minder erg. Daar lijkt de foto van de Fold 4 het beste beeld te tonen van de drie toestellen. Bij de laatste foto moet de iPhone toch echt het onderspit delven. De kleuren zien er flets uit terwijl de Poco en de Fold wat minder van elkaar verschillen. Al zou ik zelf zeggen dat de Fold de winnaar is in deze.

Dan is er nog de nachtmodus op het toestel. Daarmee zouden foto’s beter uit de verf moeten komen wanneer het donker is. Het blijkt alleen dat het niet te donker moet zijn anders komt er nog steeds niets op het scherm, of je moet een gewone foto gaan maken met een flitser. In bovenstaand voorbeeld zien we de eerste foto in daglicht. De tweede foto is gemaakt met een flitser en de derde foto is gemaakt met de nacht mode terwijl de kleine buitenlamp aan stond.

Dat het toch wel fijn is voor de night mode als er iets van licht is bewijzen de volgende foto’s. De grote struik wordt prima weergegeven terwijl het toch redelijk donker was. Bij de tweede foto was er compleet geen licht aanwezig en dit helpt de Night stand van de Fold 4 ook niet helemaal. Bij de derde foto is er een straaltje licht vanuit de tuin te zien en dat gedeelte is gewoon goed te zien. Maken we dan een foto van het grasveld achter dan komt dit wat mij betreft goed uit de verf.

Er zijn ook nog de twee selfie camera’s: de camera op het cover scherm en een camera onder het hoofdscherm. Helaas is de laatste camera maar uitgerust met een 4MP camera wat tegenwoordig echt niet meer genoeg is.Je gebruikt dan liever de camera op het cover scherm of nog beter: de hoofdcamera. Het toestel kan namelijk ingesteld worden op selfie mode. Daarmee kan de hoofdcamera gebruikt worden als selfie camera terwijl het resultaat te zien is op het coverscherm. Zo maak je gebruik van de kracht van sterke hoofdcamera en heb je de selfie camera’s niet meer nodig. Nog een voordeel van een foldable toestel. De camera van het cover scherm weet nog mooie foto’s te maken maar die van het hoofdscherm zien er gewoon wazig uit. Ik heb meerdere malen geprobeerd een goede foto te maken en het is gewoon niet gelukt. De eerste foto is gemaakt met de camera van het cover scherm, de tweede foto is gemaakt met de camera die onder het hoofdscherm zit.

Als we het dan toch over aparte manieren van camera gebruik hebben: de camera applicatie kan zich op nog een manier onderscheiden. Zo kan in de app, wanneer deze full screen draait, al de preview bekeken worden terwijl de applicatie nog open staan op het andere scherm. Altijd handig om te zien wat er op de vorige foto stond. Maar klap je het scherm in een 90 graden vorm dan wordt het bovenste scherm de preview van de camera terwijl het onderste scherm de bediening krijgt van de functies. Zo kan het toestel neergezet worden en alsnog makkelijk bediend worden wat weer mooi meegenomen is.Hierboven het verschil in de app: de eerste foto is helemaal open geklapt, de tweede foto is wanneer het toestel onder een hoek van 90 graden gebogen is.

Uiteraard kan de telefoon gewoon video’s maken en het toestel doet dit gewoon goed. In het scherm van de video mode kan gekozen worden wat voor opname je wilt maken. Kies de juiste optie en de juiste lens en het filmen kan beginnen. Ook hier kan overigens gekozen worden voor de selfie mode waarbij het toestel gedraaid kan worden. Zo kun je jezelf filmen met de hoofdcamera en meteen zien of de opname wel naar je zin is of niet.

Naast het maken van gewone video’s kan er gekozen worden om een video in slow motion te maken. Daarbij wordt de video normaal opgenomen maar vertraagd afgespeeld, getuige de ventilator die toch echt 300 toeren per minuut draait. Deze opname kan zo lang duren als je zelf wilt. Tevens is er een super slow-mo mode waarbij een korte opname gemaakt wordt van 0,5 seconde. Deze opname duurt uiteindelijk maar liefst 30 seconden wat echt wel een mooi effect geeft.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Samsung/Prestaties.jpg

Voor het volgende stukje heb ik wat benchmarks gedraaid. Specificaties zeggen immers niet alles, want de aansturing van een processor kan verschillen per telefoon. Ook maakt het gebruikte geheugen en de hoeveelheid daarvan een verschil. Ter referentie heb ik hem naast een Poco F4 GT en een LG Velvet toestel gelegd. De eerste is een toestel waar nog een andere review over komt, de Velvet is een toestel wat ik ooit eens gekregen heb bij een abonnement. De Poco heeft een Snapdragon 8 Gen 1 chip met 12GB geheugen aan boord, de Velvet een Snapdragon 888 met 6GB geheugen. Ook heb ik de benchmarks gedraaid op de twee manieren waarop het toestel te gebruiken is: wanneer het cover scherm open is en wanneer het hoofdscherm gebruikt wordt. Je kunt je voorstellen dat sommige resultaten compleet anders zijn wanneer er een groter scherm gebruikt wordt. Disclaimer: het wilt nog wel eens gebeuren dat een toestel ziet dat er een benchmark gedraaid wordt en dat de chip zich dan anders gaat gedragen. Hier heb ik zelf geen invloed op. Benchmarks zijn overigens ook worst case scenario’s, die het toestel echt op de proef stellen.

De resultaten in Wildlife Extreme spreken voor zich. De Fold4 weet de beste scores neer te zetten in deze benchmark. Daarbij maakt het weinig verschil of het scherm open staat of niet. Dat verschil is marginaal te noemen. Gaan we echter kijken naar de stresstest, waarbij de benchmark wat langer draait en daardoor het toestel wat warmer wordt, dan zien we dat de Velvet heel goed zijn snelheid vast weet te houden. Dat is anders dan bij de Fold. Daar zijn de prestaties in het begin goed maar hoe langer de test duurt, hoe moeilijker het toestel het heeft. Nu is dit wel de worst case scenario natuurlijk. Opengevouwen houdt de Fold de prestaties langer vol dan bij het gebruik van het coverscherm. De F4 weet een slechtere score neer te zetten.
Net zoals in Wildlife zien we ook in Geekbench de hoogste scores bij de Fold, op de voet gevolgd door het toestel van Poco.

Eerder zeiden we al dat de grootte van een scherm effect kan hebben op de prestaties. Dat is precies wat we zien in de GFX Benchmarks van Car Chase en Manhattan 3.1. Wanneer de Fold geopend is moet deze het afleggen tegen de Poco maar wanneer het toestel gesloten is weet het toestel van Samsung een betere score neer te zetten. Dat de offscreen tests in geopende toestand beter uitvallen dan de gesloten versie heeft vermoedelijk te maken met de warmte afvoer. Dat konden we ook al enigszins zien in Geekbench.

In de Low Level test ALU2 zien we dat het toestel van Poco ietsjes beter presteert maar veel verschil is het niet. Bij de render test zien we geen verschil tussen de toestellen en alle telefoons hebben dezelfde score. In PC Mark Work komen de prestaties naar boven als het aan komt op productiviteit, iets wat toch de kant van de Fold op zou moeten vallen. En dat klopt inderdaad, dit toestel weet als beste uit de bus te komen. De F4 zit er niet heel ver achter trouwens.

Een ander belangrijk aspect van het toestel is toch wel de batterijduur. Ook deze hebben we op twee manieren gemeten. Bij de battery life test wordt dezelfde test constant gedraaid tot het toestel nog maar 20% capaciteit over heeft. We zien dat de Fold in gesloten toestand het maar liefst 16 uur uit houdt, wat behoorlijk lang is. Maar daarvoor koop je het toestel niet natuurlijk, je wilt hem ook open gebruiken. Dan houdt de batterij, mede dankzij het veel grotere scherm, het maar 10 uur en 25 minuten uit. In de praktijk zal het er op neerkomen dat je gemiddeld gezien een dag met het toestel kunt doen. Ga je hem veel gebruiken dan kan het zijn dat je het toestel tussendoor moet opladen.

Over opladen gesproken: er wordt geen lader meegeleverd met de Fold maar wel een laadkabel. Het is wel mogelijk om elke lader te gebruiken die USB-C ondersteunt. Het toestel kan laden met 25W als de lader dit ondersteunt. Helaas kon mijn lader van de Oneplus 6 deze snelheid niet halen waardoor het laden van 0 naar 100% 2 uur en 26 minuten heeft geduurd. Pakte ik de lader van de Poco F4, die maximaal 120W kan snelladen dan duurde het laden maar 1 uur en 44 minuten, een stukje sneller. Er zijn tegenwoordig echter toestellen die nog sneller kunnen laden. De accu van de Poco kan in maar liefst 20 minuten alweer helemaal vol zijn, al is niet bekend wat voor langdurige effecten dit heeft op de batterij.

Het kijken van video’s ging zonder problemen. Echter vanwege het aparte formaat van de Fold komen er boven en onder wel wat balken te staan aangezien het videoformaat anders is dan het schermformaat. Maar het beeld liep lekker soepen en de ondertiteling wordt wel mooi iets naar beneden geplaatst. Gamen op het toestel is ook geen probleem. De games worden wel over het hele scherm getoond wat een voordeel kan zijn. Je hoeft niet meer zo dicht op het toestel te zitten om te zien wat je aan het doen bent. Als je dan gaat gamen op het cover scherm heb je zoiets van: wat klein en dan wil je snel weer terug naar het hoofdscherm.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Samsung/Ervaring.jpg

Op het moment dat ik de laatste hand aan het leggen ben aan deze review heb ik het toestel net geen twee weken in gebruik. Het is eigenlijk vrij kort om een toestel goed te kunnen testen want je komt elke keer weer andere, nieuwe dingen tegen die je nog nooit eerder hebt gezien. Toch krijg je in twee weken tijd een redelijk idee van deze telefoon. Over het algemeen zul je voor de zaken die snel uit te voeren zijn toch het cover scherm gebruiken, ook al is deze soms net wat smaller dan je zou willen. Om even snel een belletje te plegen ga je niet het scherm uitklappen, dat doe je gewoon in de standaard mode. Ook het snel schrijven van een berichtje doe je sneller op het cover scherm. Eigenlijk de standaard dingen die je op een telefoon zou doen, doe je op het cover scherm.

Het wordt anders als je wat meer tijd hebt of veel moet lezen. Dan sla je makkelijker de telefoon open en maak je gebruik van het hoofdscherm. Zo is het bijvoorbeeld fijner om op het internet te zitten via het grote scherm dan het kleine scherm. En dit went best snel. Teksten zijn veel duidelijker te lezen en reacties geven gaat gewoon makkelijker. Wel is het zo dat je, onder bepaalde omstandigheden, de vouw nog steeds wel ziet. Daar is helaas geen ontkomen aan en alhoewel Samsung echt wel hun best hebben gedaan dit te verminderen, hij zit er wel nog steeds. Dit is ook wat voelbaar. Dit stoorde mij in het begin behoorlijk maar na verloop van tijd let je er eigenlijk niet echt meer op. Maar dat is mijn ervaring en niet die van elke gebruiker natuurlijk.

De camera’s werken prima, al gebruik ik over het algemeen niet zo veel de camera. Meer om even snel een foto te schieten en deze op internet te zetten of door te sturen via Whatsapp. Ze worden niet gebruikt voor reviews of voor specialistische zaken. Daar heb ik nog steeds een spiegelreflex camera voor. Het valt alleen echt wel op dat de selfie camera onder het scherm echt tegen valt. Het is een 4 megapixel camera die niet de beste foto’s maakt. Hier mag Samsung echt nog wel wat aan doen.

Voor deze review heb ik ook de S Pen gekocht om te kijken hoe deze werkt op het toestel. Er is ook een pro versie die via Bluetooth kan verbinden en nog meer opties heeft maar voor nu is deze gewoon prima. Let wel op dat je de Fold editie pakt en niet een variant die op een S serie gebruikt kan worden. Dit kan namelijk het zachte scherm onherstelbaar beschadigen. De pen wordt geleverd met een hoesje. Deze is helaas nergens makkelijk weg te stoppen. Er is ook een versie met een cover maar daar wordt voor een deel gebruik gemaakt van lijm om de cover vast te zetten. Dat leek mij niet echt een pretje met een toestel van 1900 euro. Ook worden er drie extra tips geleverd, mocht de soft tip van de pen per ongeluk afbreken (en dat zal geheid een keer gebeuren).

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Samsung/Fold4/Screens/41.jpg

Maar wat is er dan mogelijk met de S Pen wat anders niet kan met het toestel? Nou, het is makkelijk om ergens een screenshot van te maken en deze te voorzien van extra commentaar of markeringen. Deze afbeelding is vervolgens op te slaan en door te sturen. Dit is vooral handig in zakelijk gebruik. Ik heb zelf vaak met het werk dat ik nog iets bij een foto wil zetten maar dat het niet mogelijk is. Daar is deze oplossing uiteraard ideaal voor. Ook is het makkelijker om te tekenen met een pen dan met een vinger aangezien het laatste wel erg dik is. Natuurlijk is het ook mogelijk om een stuk tekst te schrijven met de pen en deze op te slaan. Maar ook gewone navigatie door het toestel is mogelijk. Je ziet vanzelf een puntje op het scherm verschijnen als de pen herkend wordt door het scherm (daarbij wordt dezelfde techniek gebruikt als bij Wacom). Mocht de pen niet ondersteund worden dan zal het toestel dat ook aangeven. Als de correcte pen gebruikt is dan werkt deze net als bij een teken tablet. Schermen zijn te openen door ze dubbel te tappen en mocht je terug willen dan is een klik op de knop van de pen voldoende. Dit is een fijne aanvulling, helaas dat hij er standaard niet bij zit.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Samsung/Fold4/Screens/42.jpg

Het is en blijft een telefoon dus bellen is wel één van de hoofdfuncties. Gelukkig gaat dit gewoon prima. Ik ben prima te verstaan voor de tegenpartij en ik hoor hun ook gewoon goed. Er is nooit een moment geweest dat mensen niet te verstaan waren of dat de verbinding er geen zin in had. Hetzelfde geldt voor de internetverbinding. Overal waar ik het toestel bij had, was er een fatsoenlijke verbinding. Al hoeft dat niet eens aan het toestel te liggen maar kan het netwerk ook gewoon problemen hebben. Het toestel heeft mij één of twee keer een beetje in de steek gelaten maar dat is vooral vanwege het wisselen tussen het grote scherm en het cover scherm. Daarbij moest de applicatie weer opnieuw gestart worden wat jammer was om te zien. Maar dat lijkt mij iets wat Samsung of Google wel op moet kunnen lossen met een software update

Het toestel houdt lekker vast, is niet al te zwaar en werkt soepel. Ook met gamen en video’s kijken zijn er nooit problemen geweest. Het geluid klonk tijdens het video kijken ook prima, ook dankzij de stereo speakers die ingebouwd zijn in het toestel. De beeldkwaliteit is, zoals eerder gezegd, op zich prima als je de vouw niet ziet. Een standaard is wel fijn om te hebben als je video gaay kijken want om nu meer dan een uur een video te moeten kijken met zo’n groot toestel is niet echt prettig vasthouden. Maar dat is wellicht het minste erge.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Samsung/Conclusie.jpg

Tijd voor de conclusie na deze hele lange lap tekst. De Fold4 van Samsung is en blijft een apart toestel. Het feit dat een telefoon in tabletformaat dubbel gevouwen kan worden blijft een vreemd iets. Al wen je daar best snel aan. Op een gegeven moment wordt het normaal dat je een telefoon even open klapt om een video te kijken of een website te lezen. Dat had ik persoonlijk een maand geleden niet kunnen bedenken.

De Fold4 is vooral bedoeld als telefoon voor mensen die erg productief (willen) zijn en dus zakelijk gebruik. Wil je iets snel kunnen doen dan kan dat via het cover screen. Deze is wat smaller dan je gewend zou zijn maar op zich stoort dit niet. Even de telefoon aannemen gaat nu eenmaal makkelijker vanaf de cover dan vanaf het hoofdscherm. Ook het beantwoorden van berichten gaat sneller of het snel reageren op social media. Wil je echter serieuzer bezig dan het het 7,6 inch hoofdscherm heel erg prettig. Websites lezen makkelijker op een groter scherm en het beantwoorden van mails is ook wat prettiger. Het is zelfs mogelijk om het toestel voor een deel te vouwen zodat het bovenste scherm zich echt gedraagt als een scherm en het onderste scherm fungeert als invoer. Een mini laptop, als je het zo wilt bekijken. Echter zijn nog niet alle apps zo ver. Multitasking is tevens mogelijk met dit toestel wat ook een reden is dat het toestel echt op productiviteit gebouwd is. Het toestel biedt ondersteuning voor een S Pen. Daarmee kan er nog meer gedaan worden op het toestel dan zonder pen. Denk aan het maken van aantekeningen bij afbeeldingen, het zetten van een handtekening of het maken van een tekening en die doorsturen naar collega’s. Dat is allemaal mogelijk.

De camera’s doen goed hun werk en zijn bijna gelijk aan die van de Samsung S22. Soms willen ze echter een iets te flets resultaat geven, vooral wanneer er wat extra licht aanwezig is. De nachtmode doet het niet verkeerd zolang er maar iets van licht in de omgeving aanwezig is. De camera op het coverscherm laat een redelijk resultaat zien maar de Under Display camera presteert echt onder de maat. Mijn foto’s werden gewoon te wazig om überhaupt te kunnen gebruiken. Misschien handig voor een Teams meeting of Zoom of iets dergelijks maar daar houdt het wel mee op. Dit moet toch wel iets beter kunnen. Video opnames via de hoofdcamera zien er prima uit en de slowmode is een grappige feature die toegevoegd is.

Het open en dicht klappen van het toestel gaat op zich vrij soepel. Het voelt iets zwaarder maar daarmee krijg je het gevoel (althans, dat is mijn mening) dat er toch gedacht is aan het feit dat het scherm niet te hard dicht mag klappen. Dat wil je ook niet natuurlijk. Het toestel is iets zwaarder dan een normaal toestel maar dat krijg je als je twee scherm tegelijk moet verwerken in je telefoon. Alles voelt degelijk aan maar er blijft toch een punt dat er een opening zit tussen de twee schermen bij het scharnier. In het begin levert dit uiteraard geen schade op en Samsung claimt ook dat er geen problemen zouden moeten zijn maar dat is moeilijk te zeggen op de lange termijn. Er kan altijd iets van vuil tussen komen en je weet niet wat dat doet met de schermen. Wel is het zo dat het toestel waterdicht is, al zou ik een toestel van deze prijsklasse niet in het water durven gooien.

De software loopt vloeiend en geeft geen problemen voor zover ik in twee weken heb kunnen testen. Samsung geeft aan dat er tot 2025 updates voor dit toestel komen al is dat een uitspraak die mooi klinkt maar ook wel eens niet nageleefd wordt. De toekomst zal dit echter leren. Het grootste minpunt van het toestel is toch echt wel de prijs. Ook al krijg je 12GB geheugen en 512GB opslag, een prijs van €1900,- (nu €1500) is gewoon heel erg hoog. Dan moet je of het toestel dagelijks veel gaan gebruiken in beide standen of fan zijn van het toestel. Ik denk ook niet dat ik hem persoonlijk voor dit geld zelf gekocht zou hebben.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag.

:)

Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.