Muizen

Steelseries Rival 650 Wireless review

 

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2457.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Steelseries/Inleiding.jpg[/img]

Dank aan Steelseries voor het beschikbaar stellen van deze muis.

Steelseries, het is ondertussen een bekende naam in computerland. Het bedrijf uit Denemarken maakt randapparatuur bedoeld voor de Gaming markt. Denk hierbij aan muizen, muismatten, toetsenborden en headsets. Ook sponsoren zij een aantal e-sports teams, maar doen zij ook aan het ondersteunen van gaming evenementen over de hele wereld.

In een eerdere review heb ik al eens de Steelseries Rival 600 behandeld. Mocht je deze niet gelezen hebben, klik dan vooral hier. Deze muis heeft men opnieuw uitgebracht maar dan in een iets andere vorm: dit beestje heeft geen staart meer nodig. De Steelseries Rival 650 is namelijk de draadloze variant van de eerder genoemde 600. De muis bevat dus dezelfde features maar heeft daarnaast ook nog de optie de muis razendsnel op te laden.

Op het moment van schrijven is de laagste prijs van de muis €119,- waarmee de muis ongeveer €40,- meer moet kosten dan de versie met draad. De muis is echter zo nu en dan afgeprijsd. Is dit het prijsverschil waard? Daar komen we achter in deze review!

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Steelseries/Specs.jpg[/img]

Als eerste kijken we naar de specificaties van deze muis:

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Specs3.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/F1.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/F2.jpg[/img]

Het mag geen verrassing zijn: het gaat hier om een draadloze muis. Deze muis bevat dezelfde eigenschappen als de 600, maar heeft geen snoer meer. Je hebt dus de vrijheid om de muis te gebruiken waar en wanneer je maar wilt. De muis bevat een accu die via het meegeleverde snoer op te laden is, maar je kunt ook een gewone Micro-Usb kabel gebruiken. Het grootste probleem bij draadloze muizen is altijd de accu. Als deze leeg is kan de muis niet meer gebruikt worden. Ja, het is mogelijk de kabel te gebruiken, maar daarvoor schaf je geen draadloze muis aan. De Rival 650 heeft een supercharge functie ingebouwd. Wanneer de muis 15 minuten aan de kabel heeft gezeten, kan hij er weer voor 10 uur tegenaan. Wel zo prettig.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/F3.jpg[/img]

Tevens zien we het Truemove 3+ sensor systeem terug, net zoals op de Rival 600. Dit betekent dat de muis een primaire sensor heeft (de Pixart 3360) voor de bewegingen en een secundaire sensor om de Lift Off Distance te meten. Een prima combinatie, zoals al te zien was op de voorganger.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/F4.jpg[/img]

Wat ook weer aanwezig is zijn de gewichtjes. Het systeem om gewichtjes toe te voegen werkt hetzelfde als bij de Rival 600. Aan beide zijden van de muis is het mogelijk vier gewichtjes van elk vier gram te plaatsen. Zo kan er in totaal 32 gram aan gewicht toegevoegd worden, verdeeld in maar liefst 256 verschillende combinaties. Het is fijn om de muis wat zwaarder te kunnen maken, maar het is jammer om te zien dat ze dit systeem niet wat beter hebben gemaakt. De gewichtjes kunnen namelijk snel los en kwijt raken.

Meer informatie over deze muis is terug te vinden op de website van Steelseries.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Steelseries/Unboxing.jpg[/img]

Tijd om de muis uit zijn doosje te bevrijden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_1836.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_1837.JPG[/img]

De verpakking van de 650 Wireless is bijna hetzelfde als de verpakking van de 600. De kleuren van de boven- en onderkant zijn alleen omgedraaid. Natuurlijk staat er op de verpakking dat het hier om de 650 gaat en dat de muis draadloos is. Op de achterkant van de doos zien we de muis terug samen met de ontvanger die de signalen op vangt. Ook zijn de gewichten te zien links en rechts van de muis met de bijbehorende kappen om de muis af te werken.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_1845.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_1854.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_1858.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_1862.JPG[/img]

Openen we de verpakking, zien we nog een doos zitten. Net zoals bij de 600 staat hier een tekst over Rise up en een wat inspirerende tekst. Deze doos kan opengemaakt worden door de flap los te halen. In de flap zit de handleiding verstopt voor de muis. We zien in het bovenste gedeelte de muis in een plastic omhulsel liggen. Onder de muis is een doosje geplaatst die eruit gehaald kan worden. Het doosje gaat wat lastig open, maar deze bevat de accessoires die je nodig hebt om de muis te kunnen gebruiken.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2295.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2312.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2300.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2308.JPG[/img]

Eenmaal geopend zien we een weer een klein doosje zitten (doosje in doosje in doos in doos). Hier vinden we de gewichtjes om de muis wat zwaarder te maken. Ook vinden we de ontvanger en een verloopstuk terug, samen met een USB naar Micro-USB kabel bij om de muis te kunnen gebruiken met een kabel. De kabel kan aangesloten worden op het verloopstuk zodat de ontvanger verder van de computer af gelegd kan worden. Jammer dat hier gekozen is voor Micro-USB in plaats van USB-C, maar dat kan te maken hebben met de kosten van het maken van deze kabels.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2328.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2330.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2329.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2337.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2334.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2333.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2332.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2331.JPG[/img]

Dan nu het uiterlijk: deze is aan alle kanten behalve de onderkant hetzelfde als de Rival 600. Er is geen verandering ten opzichte van de bekabelde versie. Mocht je meer over die muis willen weten, lees de review even terug.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2346.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2347.JPG[/img]

Ook bij deze muis vinden we aan de linker- en rechterkant van de muis drie rubber vlakken. Deze zorgen er voor dat de muis niet uit je handen glijdt als je de muis op tilt. Zoals op de afbeelding al te zien is, is dat er vrij makkelijk stof op deze vlakken achter kan blijven. Schoonmaken is dus het devies. Links zitten weer de drie knoppen die je verschillende handelingen kan laten doen, wat je via de software kan instellen. Hier meer over in de paragraaf over de software.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2341.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2342.JPG[/img]

Aan de bovenkant van de muis zien we het scrollwiel terug wat iets weg heeft van een terreinband. De inkepingen in het scrollwieltje moeten wat meer grip geven op het wieltje zodat je vinger en niet makkelijk van af glijdt. Daar onder vinden we nog een knop terug. Met deze knop is het mogelijk te wisselen tussen verschillende DPI instellingen. Helaas is het nog steeds niet mogelijk om te zien welke van de presets op dat moment actief is. Alleen de snelheid van de cursor verraadt welke instelling op dat moment actief is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2434.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2344.JPG[/img]

Aan de voorkant van de muis zien we de USB poort zitten. Hier kan de kabel ingestoken worden om de muis mee op te laden, maar natuurlijk kan de muis zo ook bekabeld gebruikt worden. Let wel dat dit een aparte connector is. Een gewone USB kabel werkt ook wel, maar wellicht wat minder goed. Op de achterkant van de muis zien we nog het Steelseries logo zitten, wat op licht als de muis aan staat. De kleuren zijn wederom in te stellen in de software.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2446.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2447.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2448.JPG[/img]

De onderkant van de muis is wel anders dan de Rival 600. Dit komt omdat hier nu de knoppen zitten om de muis aan te zetten en om de muis te verbinden met de ontvanger als de verbinding verloren is. Rood betekent dat de muis uit staat, groen dat hij aan staat. Ook is het te merken aan de verlichting. Staat de muis aan, dan gaat ook automatisch de verlichting aan. Wel is het zo dat de verlichting standaard na 5 minuten op stand by springt. Ook deze tijd is aan te passen in de software. Natuurlijk mogen de twee sensoren niet ontbreken, wat in totaal de Truemove 3+ opstelling genoemd wordt. De eerste sensor is de Truemove 3 sensor, wat een aangepast Pixart 3360 sensor is. Deze heeft ondertussen al bewezen een prima sensor te zijn. Het plus gedeelte zit hem in de LoD sensor die nauwkeurig de afstand meet tussen muis en muismat. Zo wordt gekeken wanneer de cursor moet stoppen met bewegen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2449.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2450.JPG[/img]

Verder zien we aan de onderkant nog drie teflon pads terug. Deze moeten er voor zorgen dat de muis soepel over je muismat of het bureau glijdt. Ze kunnen er snel uit zien alsof ze flink bekrast zijn, maar dit heeft geen invloed op het glijden van de muis over het oppervlak. Wel zou ik altijd nog een muismat blijven gebruiken.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2441.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2443.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2444.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2445.JPG[/img]

Net zoals bij de 650 kan er bij deze muis acht gewichten bijgeplaatst worden: vier aan de linkerkant en vier aan de rechterkant. Deze kunnen ook nog eens verschillend geplaatst worden, waardoor er maar liefst 256 verschillende combinaties mogelijk zijn. De zijkanten zijn makkelijk los te maken, want deze zitten vast met magneetjes. Vervolgens moet het gewichtje in de muis gedrukt worden. Niet een heel erg handig systeem, aangezien deze gewichten weer uit de muis kunnen vallen. Valt deze op de grond, is er een kans dat je het gewicht kwijt bent.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Steelseries/Software.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/1.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/2.png[/img]

Voor het instellen van de verschillende opties van de muis heeft Steelseries de Steelseries Engine software ontwikkeld. In deze applicatie worden alle beschikbare Steelseries apparaten weergegeven die op de pc zijn aangesloten, in dit geval de muis en de headset. Als er een firmware update beschikbaar is, dan wordt dit ook meteen getoond en kan dit uitgevoerd worden. Per apparaat kan je meteen een profiel activeren als je wilt. Bovenin het scherm zien we drie opties staan, waarvan we de eerste al hebben gezien.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/3.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/20a.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/4.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/19a.png[/img]

Op het tweede tabblad zijn de verschillende apps en programma’s te zien die ondersteund worden door Steelseries. Zo kan er informatie te zien zijn op het apparaat of de verlichting kan zich anders gaan gedragen tijdens een spel. Bijvoorbeeld de verlichting van de muis die van kleur verandert als je wapen bijna leeg is in CS:GO. In het tabblad Library is het mogelijk om te scannen voor de spellen die al geïnstalleerd staan op de pc. Uiteraard is het ook mogelijk om spellen handmatig toe te voegen. Als de spellen er tussen staan, kunnen verschillende apparaten gekoppeld worden. De reageren dan automatisch.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/5.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/6.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/7.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/8.png[/img]

Als je op de Rival 650 Wireless klikt kom je in het scherm terecht waar de instellingen van de muis aangepast kunnen worden. Het kan zijn dat er aan de bovenkant van het scherm een melding weergegeven wordt dat de muisinstellingen niet goed zouden staan en geeft een suggestie om instellingen aan te passen zodat de muis goed functioneert. Is dit gedaan, krijg je het scherm normaal te zien. Aan de linker kant zien we de knoppen met de bijbehorende functies. Hier is het mogelijk zelf een andere functie toe te kennen aan een knop. In het midden van het scherm kan er gewisseld worden tussen het boven- en het zij aanzicht. Tevens kan hier gewisseld worden tussen de instellingen en de verlichting. Aan de rechterkant zitten nog de instellingen voor onder andere de DPI en de batterij duur, hier later meer over.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/15.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/16.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/14.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/21.png[/img]

Wanneer je op een muisknop drukt, krijg je een scherm voor je neus waar je de actie kan bepalen die de muis dan moet uitvoeren. Hiers taat al een kort lijstje met dingen die gedaan kunnen worden zoals het starten van applicaties, een multimedia actie uitvoeren of sneltoetsen van het OS. Wat ook mogelijk is, is het opnemen van macro’s. Zo kunnen meerdere handelingen snel na elkaar uitgevoerd worden. Hiervoor kan de Macro Editor geopend worden. Druk op start en voer de handelingen uit die je geautomatiseerd wilt hebben. Klik op stop, loop de macro na en sla hem op. Deze kan daarna ingesteld worden bij een bepaalde muisknop.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/9.png[/img]

Links onderin zit nog een knop Configs. Door hierop de klikken kunnen verschillende configuraties aangemaakt en opgeslagen worden. Denk hierbij aan andere DPI instellingen voor verschillende games. Wil je bij CS:GO juist lage DPI instellingen, maak hier een profiel van. Stel bij de app CS:GO het juiste profiel in en de instellingen worden automatisch geladen. Let wel dat dit alleen werkt als de software draait.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/17.png[/img]

Aan de rechterkant van het scherm zien we verschillende opties staan die aangepast kunnen worden. Met de twee wijzers kunnen de DPI instellingen aangepast worden die vervolgens met de DPI schakelaar omgezet kunnen worden. In dit geval staat hij standaard op 800 en 1600 DPI, maar dit kan veranderd worden naar waardes tussen de 100 en 12000 DPI. Met de Lift Distance wordt ingesteld op welke hoogte de muis moet stoppen met bewegen. Met Acceleration/Deceleration kan de versnelling of vertraging aangepast worden. Bij Battery Saver Settings is te zien hoe de muis om gaat met de accu. Zet je de Sleep Timer op een minuut, zal de accu langer mee gaan. Hetzelfde geldt voor de verlichting. Zet je deze uit, gaat de muis langer mee. Als laatste zijn Angle Snapping en de Polling Rate aan te passen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/10.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/13.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/11.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/SW/12.png[/img]

Als laatste kijken we nog even naar de verlichting. Bij deze muis is de verlichting op drie verschillende punten aan te passen: het muiswieltje, de middenbalken en het logo. Dit wordt aangepast door de verschillende vlakken te selecteren en dan een optie te kiezen. Dit kan een andere kleur zijn of een compleet patroon, wat je zelf maar wilt. De verlichting is dus ook wel uit te schakelen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_600/Pics/IMG_4639.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_600/Pics/IMG_4644.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_600/Pics/IMG_4653.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_600/Pics/IMG_4656.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_600/Pics/IMG_4664.jpg[/img]


[i]Video ter illustratie[/i]

De verlichting is precies hetzelfde als bij de Rival 600. Daar was het al goed op orde en dat is ook niet aangepast bij deze muis. Vandaar dat we deze beelden nog eens uit de kast halen.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Steelseries/Ervaring.jpg[/img]

Ik heb tijdelijk deze muis naast de Corsair Glaive gebruikt wat nog steeds mijn daily driver is. Natuurlijk was het weer aanpassen, maar dat is altijd het geval als je wisselt van muis. Elke muis is namelijk anders. De muis voelde al wel bekend omdat ik tijdens het testwerk gebruik maak van de Rival 600. Dit is in feite hetzelfde maar dan zonder snoertje.

De muis voelt prima aan in het gebruik. De muisknoppen voelen stevig aan en geven goede feedback. De middelste muisknop heeft minder kracht nodig de bij de Rival 600, wat ik wel kan aanmoedigen. Ik vond daar dat het muiswiel zwaar aanvoelde bij het indrukken. Qua gewicht adviseer ik wel om gewichtjes op de muis de plaatsen. De muis is wat zwaarder dan zijn broertje (121 gram ten opzichte van 96 gram) maar zonder gewicht voelt de muis goedkoop aan. Ik heb er op het moment vier gewichten in zitten, waardoor het gewicht stijgt naar 137 gram. Het is voor sommige mensen wel wat zwaar, maar vindt het zelf prettig aanvoelen. De muis glijdt goed over de muismat en hapert niet. Het kan wel zo zijn dat, wanneer er veel signalen of metaalwerk in de buurt staat, de muis wat vreemd gaat reageren, maar dan moet de ontvanger op een andere plaats gekoppeld worden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2433.JPG[/img]

De muis gaat behoorlijk lang mee op de accu. Het heeft 3 dagen geduurd voordat de muis aan gaf dat hij bijna leeg was. Dit wordt getoond door het knipperen van het muiswieltje. Het is dan een kwestie van de muis aansluiten op de meegeleverde USB kabel en even geduld hebben. Na zo’n 15 minuten is de muis weer halfvol en na een uur is de muis weer helemaal vol geladen. Overigens hoeft de originele USB kabel niet gebruikt te worden. Een standaard Micro-USB kabel doet precies hetzelfde, ook al ziet het er niet mooi uit omdat er een inkeping is bij de connector.

Tijdens het gamen heb ik geen verschil gemerkt met een bekabelde muis. De muis reageerde net zo snel als een muis met snoertje. Hij voelt wel wat zwaarder aan maar dat vind ik persoonlijk wat fijner. Je kunt lekker heen en weer bewegen met de muis zonder dat je bang hoeft te zijn dat de kabel vast komt te zitten. De tijd dat de muis niet meer gebruikt kon worden omdat de accu leeg is of de batterijen gewisseld moeten worden lijkt ook voorbij. Hij gaat lang genoeg mee en als het echt nodig is, is de muis ook met kabel te gebruiken. Uiteraard wil je dit niet de hele tijd gaan doen want dan kun je beter de 600 aanschaffen.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Steelseries/Conclusie.jpg[/img]

Met de Rival 650 heeft Steelseries een bekabelde muis omgebouwd naar een draadloze muis. Daarmee heeft men hun eerste draadloze muis op de markt gezet. En met succes: de muis voelt precies aan als de Rival 600 met het verschil dat er geen snoertje meer aan zit. Dat heeft ook meteen de voordelen die de 600 ook had. Zo is de Truemove 3+ sensor nog steeds een prima versie van de PixArt 3360 sensor die goed samenwerkt met de Lift Off Distanse sensor. Deze twee zijn nauwkeurig en zorgen er voor dat de muis precies dat wat jij er van verlangt.

Het gewicht ligt door de ingebouwde accu wat hoger dan de originele muis, maar dat vind ik persoonlijk geen probleem. Ik houd wel van een beetje gewicht in een computermuis, aangezien het dan niet zo goedkoop aan voelt. Het gewicht kan nog eens verhoogd worden met 32 gram, mocht je dat willen. Het toevoegen van het gewicht is helaas niet aangepast, waardoor het kan gebeuren dat er een gewichtje los kan schieten en kwijt kan raken. Er zijn betere manieren om gewicht toe te voegen. De accuduur is prima en als de muis bijna leeg is, kan deze behoorlijk snel opgeladen worden. Na 15 minuten laden is er weer genoeg batterij om 10 uur door te gaan. Helaas is hier wel gekozen voor een Micro-USB aansluiting in plaats van de nieuwere USB Type-C connector. Wel kunnen weer standaard kabels gebruikt worden op de muis in plaats van de meegeleverde kabel.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_5455.JPG[/img]

Verlichting is ook niet aangepast. Deze ziet er prima uit en is goed in te stellen in de Steelseries Engine software. De verlichting is per profiel aan te passen, zodat bij verschillende applicaties verschillende lichtstijlen getoond worden. Het licht kan ook gewoon uitgezet worden. De rest van de instellingen zijn ook makkelijk aan te passen en op te slaan, zodat een applicatie meteen de juiste instellingen tot zijn beschikking heeft.

Het prijsverschil is helaas wat groter geworden dan in eerste instantie het geval was. Eerst was dit namelijk €10,= maar het is nu opgelopen tot €40,= (volgens adviesprijzen). Dit maakt het verschil wat lastiger te verantwoorden. Vooral aangezien de concurrentie fors is op dit prijspunt. Logitech heeft een Gaming muis voor rond de €100 en ook Corsair heeft twee muizen rond deze prijs. Echter is deze muis wel een mooie aanvulling in dit assortiment en zeker geen miskoop.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img] Draadloze variant van een goede muis
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img] Snel laden
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img] Genoeg opties om het gewicht aan te passen
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img] Prettige software
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img] Verlichting mooi uitgevoerd

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img] Plaatsen van gewichten
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img] Geen USB-C
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img] Kan vrij snel vies worden (maar zo opgelost met een doekje)
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img] Prijsverschil met de 600 is vrij aanzienlijk

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Muizen

Muizen

Sharkoon SHARK Force II Review

[anchor=Boven][/anchor] [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/Sharkforce/Pics/IMG_9532.JPG[/img] [list] [*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump] [*] [jump=Specificaties]Specificaties[/jump] [*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump] [*] [jump=Ervaring]Ervaring[/jump] [*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump] [/list] [anchor=Inleiding][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Inleiding.jpg[/img][/anchor] ...
Muizen

Sharkoon Light² S review

[anchor=Boven][/anchor] [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/Light2s/Pics/IMG_9906.JPG[/img] [list] [*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump] [*] [jump=Specificaties]Specificaties[/jump] [*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump] [*] [jump=Software]Software[/jump] [*] [jump=Ervaring]Ervaring[/jump] [*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump] ...