Videokaarten

Powercolor Fighter AMD Radeon RX 7600 8GB review

product-image

Powercolor Fighter AMD Radeon RX 7600 8GB

7.8

De Powercolor AMD Radeon RX 7600 is een leuke compacte kaart om te gebruiken voor het gamen op 1080p. De geteste spellen lopen allemaal soepel en Raytracing is hier op zich ook mogelijk. 1440p komt ook nog aardig uit de verf al beginnen de prestaties iets in te storten. 4K is niet het domein van deze kaart. De kaart zelf ziet er basic uit zonder RGB maar dit hoeft geen minpunt te zijn. De kaart is vrij zuinig en vereist geen aparte connectoren dan de gewone 8-pins PCIe variant. De kaart kan overgeklokt worden maar dit gaat wel ten koste van de geluidsproductie. De temperatuur van de kaart is vrij hoog maar kan met een undervolt verholpen worden. Wel kan 8GB videogeheugen in de toekomst een probleem zijn. Al met al een leuke kaart voor een basic gaming systeem.

Top
 • Vrij kleine kaart
 • 1080p prima speelbaar, 1440p vaak ook nog
 • Zuinig
 • Overklokbaar
 • Enkele 8-pins PCIe connector nodig
Flop
 • 4K is een vaak een no-go
 • Geen RGB
 • Idle temperatuur is behoorlijk hoog
 • 8GB videogeheugen kan problemen geven in de toekomst

Voordat ik begin met deze review: de kaart is gekocht voor een pc project van een klant. Die wilde dat de kaart getest werd voor deze ingebouwd zou worden. Besloten is er meteen een review van te maken. De klant is inmiddels blij met zijn complete pc.

Half December 2022 was het dan eindelijk zo ver. Na het geweld van NVIDIA met de release van de 4000 reeks kwam AMD dan met de langverwachte opvolger van de 6000 serie namelijk de 7000 series videokaarten. Ook deze kaarten zijn gebaseerd op de RDNA architectuur die niet geheel verrassend RDNA3 heet. De opbouw van deze chips was echter anders dan wat men gewend was. Dit is namelijk het eerste ontwerp gebaseerd op chiplets, daar later meer over. De GPU’s hebben, ook zoals vorige keer, de Navi naam meegekregen. Hoe lager het nummer, hoe beter de chip.

De release van de kaarten was niet zo verwarrend als de lancering van de kaarten van het groene kamp, echter worden er wel verschillende versies gebruikt onder hetzelfde nummer. Zo is er op het moment van schrijven een 7600 en 7600XT, maar hetzelfde geldt voor de 7900 reeks: daar hebben we de 7900XT en 7900XTX. Laatstgenoemde is de grotere broer van de XT kaart wat ook wel te zien is aan de opbouw van de GPU, het verbruik en de snelheden.

Nu ligt over het algemeen de focus in gaming land op de high-end kaarten maar niet iedereen hoeft perse de beste kaart te hebben in zijn of haar gaming pc. Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere opties te krijgen die wat vriendelijker zijn voor je portemonnee. Zo ook de kaart die we hier vandaag bespreken, de Powercolor Fighter AMD Radeon RX 7600 8GB. Dit is een behoorlijke titel als je het mij vraagt. Het kaartje is niet al te groot maar de grootte hoeft niet alles te zeggen. De kaart kost op het moment van schrijven ongeveer €290,-. Maar wat ga je krijgen voor deze kaart, doet de kaart het beter dan de 6700XT van de vorige generatie en waar staat deze kaart ten opzichte van NVIDIA? Dat gaan we lezen in deze review.

Voor we gaan kijken wat we voor kaart in huis hebben gaan we eerst even praten over de architectuur en de opbouw van de GPU. De GPU is gebaseerd op de RDNA architectuur wat aangekomen is bij versie 3. Dit is niets meer dan de Radeon DNA naam. De afgelopen generaties hebben we al de nodige verbeteringen gezien maar met de nieuwste versie is de GPU helemaal opnieuw opgebouwd.

Zo wordt er in deze generatie gebruik gemaakt van chiplets. In plaats van één chip worden er meerdere kleinere chips geplaatst, ieder met een eigen functie. Deze zijn onderling verbonden via een hele snelle verbinding zodat er van vertraging geen sprake is. De workloads worden door de verschillende chips zeer snel afgehandeld en data snel over en weer verzonden tussen de GCD en het geheugen. Het grote voordeel hiervan is dat het goedkoper is om meerdere kleine chips te maken dan weinig grote chips. Mocht er een grote chip defect gaan dan schrijf je meer af dan wanneer er 2 kleinere chips kapot gaan. Daardoor kunnen de productiekosten wat lager blijven en dit is weer gunstig voor alle partijen.

De GPU is weer opgebouwd uit verschillende CU’s oftewel Compute Units. Dit is een cluster van componenten die met elkaar samen werken. Het resultaat wordt vervolgens weer gebruikt om het beeld weer te geven. AMD laat niet echt zien hoe een CU opgebouwd is terwijl we dit wel kunnen zien bij het groene kamp. Men claimt met de nieuwe generatie in ieder geval forse winsten in AI en Raytracing, iets waar AMD toch wat op achter loopt dan NVIDIA.

Met RDNA3 introduceert AMD een nieuwe Display Engine genaamd Radiance Display Engine. Men heeft een Displaypoort 2.1 aansluiting op de kaart gemonteerd die maar liefst 54Gb/s aan bandbreedte kan leveren. Dit moet zorgen voor refresh rates van 165 Hz op 8K of 480 Hz op 4K zodat de kaart klaar is voor de toekomst. Ook is er ondersteuning voor 12-bit HDR content, wat moet zorgen voor een spetterend beeld.

Voor content creators brengt de nieuwste generatie RDNA AV1 encoding en decoding. Een videokaart kan gebruikt worden voor het maken en verwerken van content zoals video’s en internet streams. AMD heeft met RDNA3 een gigantische sprong gemaakt om op een goedkope manier content te presenteren. Andere kaarten konden dit al maar AMD heeft hier hele grote sprongen mee gemaakt en doet nu mee met de rest van het speelveld.

Meer info is terug te vinden op de pagina van AMD.

Terug naar boven

Voor we de kaart zelf gaan bekijken pakken we eerst de theorie er eens bij.

Zoals we net al zagen is de RX 7600 geen grote kaart maar dat is ook niet altijd nodig. De kaart is maar 20 centimeter lang, 11 centimeter breed en 4 centimeter hoog. Met het bracket is de kaart ietsjes groter. De kaart zelf weegt niet echt veel wat eigenlijk aan geeft dat het koelblok wat gebruikt is niet echt massief is. De kaart is voorzien van 2048 Stream Processors. Dit zijn er veel minder dan de grote broers maar zoals we al zeiden: de kaart hoeft niet veel te hebben om te presteren op lagere resoluties. De Game Clock ligt op 2250 MHz terwijl de Boost Clock maar liefst 2650 MHz bedraagt. Hier moet wel bij gezegd worden dat de Boost Clock maar korte tijd aangehouden kan worden terwijl de Game Clock de snelheid is die langere tijd actief kan zijn. Er is in totaal 8 GB aan videogeheugen geplaatst wat op een snelheid van 18 Gbps werkt. Dit loopt over een 128-bit geheugenbus. Wat ook apart is, is dat er slechts een PCIE 4.0 x8 interface gebruikt wordt en niet een x16. Echter heeft de kaart dit ook niet nodig. De aansluitingen die op de kaart zitten zijn een enkele HDMI 2.1 poort en maar liefst drie Displaypoort aansluitingen, al zijn deze slechts van de 1.4 versie en niet de 2.0. Maar zoals al gezegd: de kaart heeft niet enorm veel nodig. Dat zien we ook wel aan het verbruik: de kaart heeft slechts één 8-pins PCIe connector en er wordt maar een 550 Watt voeding aangeraden om hem te gebruiken. Dat zijn hele leuke cijfers voor een kaart als deze.

De RX 7600 is bedoeld voor de 1080p gamer die op deze resolutie hoge framerates wilt behalen. Hiervoor zijn 32 CU’s beschikbaar en 8 GB aan videogeheugen. Er is ook 32 MB Infinity Cache aanwezig voor de communicatie tussen de verschillende onderdelen van de GPU. Alles is namelijk gebaseerd op de RDNA3 architectuur waarbij er gebruik gemaakt is van verschillende chiplets. Daarom is het niet alleen belangrijk dat de gegevens snel over en weer gestuurd worden maar ook dat het tijdelijk opgeslagen kan worden.

De kaart is voorzien van een intelligente fan controller. Als de temperatuur laag genoeg is draaien de ventilatoren namelijk niet. Pas vanaf 60 graden gaan de ventilatoren lichtjes rond draaien. Deze passen zich dus aan aan de temperatuur van de GPU. Dit is iets wat de meeste videokaarten tegenwoordig doen maar bij een kaart uit deze prijsklasse is het een mooie toevoeging.

Om de warmte netjes afgevoerd te krijgen van de GPU is er gebruik gemaakt van Direct Touch. Hierbij raken de heatpipes meteen de GPU in plaats van een coldplate die de warmte afvoert. Dit moet ervoor zorgen dat de warmte sneller afgevoerd wordt naar het koelblok, waarna deze weggeblazen wordt door de ventilatoren. Zo moet de kaart koeler blijven dan die van de concurrenten. Of dit ook gebeurt zien we later in de review terug.

Wil je meer informatie, kijk dan op de internetpagina van Powercolor.

Terug naar boven

Nu we de theorie behandeld hebben is het tijd om te zien wat er eigenlijk in de doos zit.

De doos zelf is al niet al te groot. Dat is ook niet echt nodig bij deze kleine kaart. Dit scheelt dus ook weer in verpakking. Op de voorkant van de doos staat het logo aan de bovenkant en de naam van de kaart staat duidelijk in het midden. Rechts onderin zien we met welk type kaart we te maken hebben. Draaien we de doos om dan treffen we een aantal van de features van AMD aan en van de kaart zelf. Specificaties van de kaart mogen natuurlijk niet ontbreken. Om de doos open te maken moet er een sticker open gesneden worden aan de bovenkant. Is dit gedaan dan zien we de kaart in een antistatische zak liggen die vervolgens weer in een kartonnen frame ligt. Een handleiding of kabels vinden we niet terug in de doos dus we kunnen meteen kijken naar de kaart.

We halen de kaart uit de verpakking en zien dan pas dat het eigenlijk best een “schattig” kaartje is, hij is namelijk niet al te groot. Het kleurschema is eenvoudig gehouden: deze is namelijk alleen maar zwart. Natuurlijk zien we wel een aantal andere dingen op de kaart, hier later meer over. De kap van de koeler is compleet gemaakt van plastic aangezien er toch ergens op de kosten bespaard moet worden. Op de kap zien we de Radeon benaming terug wat een print is. Dit deel is niet verlicht. Als we goed kijken dan zien we ook een aluminium koelblok tussen de kaart en de kap terug. De achterkant is (gelukkig) voorzien van een backplate. Het wilde nog wel eens gebeuren dat de goedkopere kaarten geen backplate hadden en daardoor de onderdelen zichtbaar waren maar in dit geval is er netjes een plaat gemonteerd, iets wat ik alleen maar toe juich. Rechts onderin vinden we een sticker met wat informatie over de kaart.

De twee ventilatoren zijn vrij eenvoudig uitgevoerd. Als we wat beter kijken dan zien we dat ze een beetje een curve hebben maar daar is ook alles mee gezegd. Ze hebben geen buitenrand om de lucht door het blok heen te blazen dus de koele lucht wordt alle kanten uit geduwd. Beide varianten blazen dezelfde kant op: er is dus niet aparts geregeld zoals andere fabrikanten het doen. Ze zijn ook niet verlicht en bevatten een sticker met het logo van Powercolor. Verwacht dus geen lichtshow met deze kaart.

Aan de bovenkant van de kaart zien we weer het logo terug van Powercolor. Dit is een print aangezien er op de hele kaart geen verlichting terug te vinden is. Aan de andere kant bij de bovenkant zien we de enkele 8-pins PCIe connector zitten die de kaart moet voorzien van extra stroom. Tussen de kap en het PCB zien we aan deze kant op zich niet veel zitten buiten het PCB en wat schroeven. Kijken we naar de onderkant dan zien we de vier heatpipes die ervoor moeten zorgen dat de warmte snel afgevoerd wordt naar het koelblok. De ventilatoren zorgen er daarna voor dat de warmte snel weggeblazen wordt van het koelblok.

Als laatste zien we op de achterkant van de kaart een enkele HDMI 2.1 aansluiting en maar liefst drie Displaypoort aansluitingen. Deze zijn helaas van versie 1.4 en niet van versie 2.0. Het zou fijn zijn als de laatste versie gebruikt zou zijn maar goed, voor de doelgroep is de nieuwste poort niet het belangrijkste en er moet toch ergens op kosten bespaard worden. Dan is het beter om gebruik te maken van een oudere poort. Wat wel mooi is om te zien: de hele plaat is netjes afgewerkt in het zwart in plaats van metaal. Dat zien we vaak anders.

Terug naar boven

Tijdens de vorige generatie videokaarten merkten we dat de Ryzen 3000 processor steeds meer een bottleneck begon te vormen tijdens het benchmarken. Het was een mooie middenmoter processor maar het gebeurde meer dan eens dat de scores te sterk beïnvloed werden door andere componenten. Om dit tegen te gaan zijn we tijdens de voorbereiding gewisseld naar een ander platform in de vorm van een Core i9 12900K op het Z690 platform. Dit moet voor nu even voldoende zijn om te zorgen dat games maximaal kunnen presteren (al is dat altijd de vraag met nieuwe generaties videokaarten). Tevens hebben we het testveld aangepast waarbij er benchmarks verdwenen zijn en bijgekomen. We hebben daarom oudere kaarten getest op het nieuwe platform om een vergelijking te kunnen maken. Het nieuwe platform bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Intel Core i9 12900K
 • Gigabyte Z690 Aorus Pro moederbord
 • 2 x 16 GB Kingston Fury Beast KF552C40BBK2-32 geheugen
 • NZXT Kraken X73 360mm AIO waterkoeler
 • Kingston Fury Renegade SSD 1TB SSD
 • Cooler Master Test Bench V2
 • Be Quiet Dark Power Pro 1000 Watt voeding
 • Windows 11 Professional NL 64-bit
 • AOC U2879VF 4K monitor

Hieronder vinden we een lijst met de reeds geteste kaarten en de bijbehorende driver versies. Deze versies proberen we wel zoveel mogelijk gelijk te houden maar dat lukt helaas niet altijd doordat er nieuwere versies van drivers uitkomen voor nieuwe kaarten.

Tests zijn drie keer uitgevoerd en er is een gemiddelde genomen van de resultaten om eventuele pieken of dalen uit de resultaten te filteren. Mochten er afwijkingen zijn dan zijn de benchmark nogmaals gedraaid. Let wel op dat de resultaten zoals hieronder vermeld zijn niet overeen hoeven te komen met jouw tests. De resultaten kunnen per systeem verschillen en zelfs per videokaart.

Synthetische Benchmarks

We beginnen de tests met een paar bekende: 3D Mark en Superposition. Tevens testen we de Raytracing prestaties met Port Royal. Deze behoort tot het 3D Mark pakket en is hiervoor speciaal ontwikkeld. Nieuw in het assortiment is Speedway. Deze test is gemaakt door verschillende partijen om echt het maximale uit een videokaart te halen. Speedway demonstreert wat er allemaal mogelijk is met de nieuwe DX12 API gecombineerd met Raytracing. Aangezien AMD ook steeds beter overweg kan met deze techniek zijn deze kaarten in de vergelijking meegenomen.

In FIre Strike weet de kaart op gelijke hoogte te komen als de Intel Arc A770 en de RTX 3060 Ti. An sich een nette score als je ziet wat deze kaarten moeten kosten. In Time Spy zien we toch wel een kleine achterstand ontstaan op de andere twee kaarten al is het maar een paar procent. Er is wel een gat tussen deze kaart en de 6700XT van de vorige generatie maar dat was op zich wel te verwachten. Bij Port Royal presteert de kaart zo’n 3% slechter dan een 6700XT maar deze benchmark is nog steeds het terrein van NVIDIA. In Speedway staat de kaart helemaal onderaan. Kijken we vervolgens naar Superposition dan moeten we de kaart gaan vergelijken met een RTX 3060 in plaats van de Ti variant. Hij presteert gelukkig iets beter maar het houdt niet over. Vermoedelijk is de hoeveelheid geheugen hier het probleem. Qua fps zijn de scores in 1080p nog steeds netjes en ook de 4K score is prima te noemen maar de andere kaarten zijn gewoon een stuk sneller.

1920 x 1080

Dan wordt het tijd om een aantal spellen aan het werk te zetten. De spellen die we voor het benchmarken gebruiken hebben allemaal een ingebouwde benchmark. Op die manier is het makkelijk de prestaties van de verschillende kaarten naast elkaar te leggen en zo te zien hoe goed de kaarten eigenlijk zijn. Er is een keuze gemaakt tussen spellen die goed draaien op kaarten uit het groene kamp en games die het beter doen op AMD kaarten. We beginnen met de Full HD resolutie wat volgens de laatste Steam Survey nog steeds de meest gebruikte resolutie is. De QHD resolutie is echter in opmars maar snel gaat het nog niet. Hier zien we dat de kaart echt wel mee kan komen op 1080p en dat alle spellen goed speelbaar zijn op elke resolutie. De kaart kan zelfs Metro Exodus op Extreme aan al houdt het met 43,4 FPS niet over. Er is maar één test die niet slaagt en dat is Cyberpunk met RTX ingeschakeld. Dit spel is sowieso al zwaar voor AMD kaarten en helemaal voor deze 7600. Echter had een 6700XT hier ook problemen mee, evenals de ARC kaart. Zeker niet slecht voor een kaart van deze prijs.

2560 x 1440

Tijd om de resolutie een stapje omhoog te schroeven en te kijken wat de kaart presteert op 1440p. Ook hier zien we nog steeds nette scores al heeft de kaart het merkbaar zwaarder dan in 1080p. De kaart loopt ietsjes achter op de 6700XT echter weet hij soms deze kaart net te verslaan. De Extreme test van Metro Exodus wordt al lastiger voor deze kaart maar andere titels die een voorkeur hebben voor AMD kaarten komen nog steeds goed uit de verf. Zelfs Cyberpunk op High is speelbaar in deze resolutie. Raytracing gaan we het maar niet over hebben.

3840 x 2160

Gaan we als afsluiter van deze tests nog even kijken naar de prestaties in 4K. Is hier nog een spel speelbaar of is het een en al haperen? Nou, sommige spellen zijn nog enigszins speelbaar zolang de instellingen maar niet op max gezet worden. F1 is zelfs in alle geuren en kleuren te spelen met 84 fps zolang je Raytracing maar niet aan zet. Dan val je namelijk terug naar 19 FPS. Rainbow Six is ook nog te doen maar Far Cry lijkt meer op een diavoorstelling. Uitzondering die genoemd mag worden is toch wel Assassin’s Creed. Deze weet zelfs nog een 4080 te verslaan. We hebben dit nogmaals nagekeken maar de score klopt toch echt. Heel erg indrukwekkend wat de kaart hier neer weet te zetten. En als je bedenkt dat spellen alleen maar zwaarder worden is het af te raden om met deze kaart op 4K te gaan gamen.

Terug naar boven

Powercolor heeft zelf geen software voor de kaart maar dat is tegenwoordig ook niet echt meer nodig voor een AMD kaart. Vooral bij deze kaart is het niet echt zinnig aangezien er geen speciale features aanwezig zijn. De software die wel gebruikt kan worden is de Adrenalin software van AMD al is het ook niet perse nodig om deze software te gebruiken. Er kan tijdens installatie een keuze gemaakt worden om alleen de drivers te installeren en voor de rest niets. Laten we even door de software heen kijken. Excuses voor de slechte prints, er ging iets mis met de capturing software.

Als we het programma starten dan zien we in het eerste scherm diverse zaken staan. Bovenin hebben we een aantal tabbladen waarin tot in detail opties zijn verwerkt. Daaronder staat het laatst gespeelde spel terwijl daarnaast de recent geopende spellen staan in volgorde van laatst gespeeld/gestart. Verder treffen we links een media venster aan met schermopnames of waar video’s meteen mee opgenomen kunnen worden. Aan de rechterkant zien we de stuurprogramma informatie, het grafische profiel, de status van AMD Link en een scherm over zelfstudie. Overigens is AMD Link een optie die uitgefaseerd zal worden.

In het tabblad Spellen zien we welke spellen geïnstalleerd zijn. Je ziet ook meteen de gegevens van de framerates in dit scherm, al zegt het niet altijd alles. Klik je vervolgens op een spel dan krijg je gedetailleerde informatie over het spel, de complete speelduur wordt getoond en de prestaties zijn te zien. Tevens is het mogelijk de spelprestaties af te stemmen. Als laatste kunnen hier verschillende opties ingeschakeld of juist uitgeschakeld worden om zo de beste prestatie voor het spel op het scherm te toveren.

De AMD software kan ook gebruikt worden voor het livestreamen en opnemen van content. In het tabblad Opnemen en Streamen vinden we verschillende opties terug om dit mogelijk te maken, vijf in totaal. In het eerste scherm hebben we de mogelijkheid en opties voor het opnemen van een clip of video. Er kan gekozen worden voor het complete venster of voor een gedeelte daarvan. Ook de instellingen voor de microfoon etc. zijn hier aan te passen. In het volgende scherm kunnen we het livestreamen instellen. Het ene gedeelte geeft de opties voor het streamen weer, de andere toont de opties van de chat. In Scène-editor kunnen bepaalde scènes gemaakt worden voor verschillende doeleinden. Of dat nu is voor het streamen of het eindigen van een stream. Bij Media zien we de opnames die allemaal gemaakt zijn tot dat moment. In deze review zijn dat er geen. Het laatste scherm geeft de instellingen weer van verschillende diensten. Dit kan het streamen naar deze platformen makkelijker maken.

Hebben we nog een tabblad met daarin de Prestaties. Daar vinden we drie verschillende onderwerpen waarvan we er hier twee gaan bekijken. Het derde tabblad gaan we bespreken in het onderdeel Overklokken. Bij Meetgegevens zien we informatie van het systeem zoals het verbruik van de processor en videokaart maar ook het aantal FPS wat er op dat moment behaald wordt. Het is mogelijk meerdere gegevens in de gaten te houden maar die waren hier niet geselecteerd. Het andere tabblad, Instellingen genaamd, laat vier opties zien over de Meetgegevens. Meer valt er niet over te zeggen.

We hebben rechts bovenin nog een paar knoppen zitten. Het belletje geeft aan dat er berichten zijn om te bekijken. Het tandwiel icoontje geeft de instellingen van het programma en de videokaart weer. Bij Systeem bijvoorbeeld hebben we de informatie van het stuurprogramma, de kaart, de processor en het gebruikte geheugen. Ook kunnen hier updates automatisch gedownload en geïnstalleerd worden. Dan zijn er ook nog instellingen voor sneltoetsen, AMD Link en ReLive VR. Bij voorkeuren kunnen bijvoorbeeld advertenties uitgeschakeld worden wat wel zo fijn is.

Terug naar boven

We gaan eens kijken wat de temperaturen van deze kaart zijn. Zoals we eerder zagen is de kaart niet al te groot en zwaar wat meestal betekent dat het koelvermogen ook niet heel groot is. Gelukkig hebben we het hier ook niet over de meest krachtige GPU dus dat hoeft niets te zeggen over de temperaturen van de kaart. Aangezien er maar één 8-pins connector gebruikt is voor extra stroom geeft over het algemeen wel aan dat de kaart niet al teveel verbruikt. Dit alles kunnen we echter alleen maar testen en meten.

Als het systeem in rust is wordt deze kaart maar liefst 52 graden. Dit is tot nu toe het hoogste wat we gemeten hebben wanneer een systeem niets doet. Ter vergelijking: een 7900XTX wordt bij volle belasting net zo warm. Dit is nogal een verschil dus. De ventilatoren draaien hierbij gelukkig niet wat betekent dat er geen extra geluid geproduceerd wordt. Gaan we Furmark starten dan komt de temperatuur uit op 74 graden wat ook best hoog is voor zo’n kaart. Het laat wel zien dat het koelblok niet een van de beste is. Daarbij draaien de twee ventilatoren met een toerental van 1821 rpm. Ook dit is een hoge waarde wat toch wel aangeeft dat er bezuinigd is op het koelblok.

Maar wat verbruikt de kaart precies? Om dit te meten hebben we bij de stekker het verbruik gemeten van de computer middels een Voltcraft Energy Check 3000. Daarmee wordt dus ook het moederbord, geluidskaart, waterkoeler, toetsenbord en muis meegenomen. In alle rust verbruikt het complete systeem 64 Watt waarbij het bord maar 9 Watt verbruikt. Dit is redelijk in lijn met de overige kaarten die we getest hebben. Maar als we Furmark starten komt het verbruik uit op maar 250 Watt met een board power verbruik van 163 Watt. Dit is het minste van alle geteste kaarten en erg netjes te noemen voor deze kaart. De 3060 van Zotac wist meer te verstoken met dezelfde aansluiting. Overigens stijgt het verbruik bij AC:Valhalla naar 324 Watt waarbij het bord net zoveel verbruikt. Dit komt omdat de overige componenten meer verbruiken bij dit spel dan in Furmark. De 550 Watt eis van Powercolor klopt dus en er is geen dikke voeding nodig voor deze kaart.

Terug naar boven

Het overklokken van een videokaart wordt nog steeds door een groep mensen gedaan. Of dit nu is om zoveel mogelijk uit je kaart te persen voor de beste game prestaties of om te kijken wat de kaart nu echt kan presteren voordat hij de geest geeft, ieder heeft zo zijn eigen reden om dit te doen. Wel is het belangrijk te onthouden dat je recht op garantie vervalt als de kaart kapot gaat door het overklokken. Gelukkig zijn er steeds meer beveiligingen die dit tegen gaan maar er bestaat altijd een kans dat hardware kapot gaat. Het blijft immers elektronica.

Voor we hier aan beginnen is het belangrijk om te kijken op welke snelheden de kaart standaard draait. Hiervoor zijn er verschillende programma’s beschikbaar maar wij gebruiken hier GPU-Z van TechPowerUP. In deze tool kan alle informatie van een videokaart achterhaald worden zoals de snelheden, verschillende versies van BIOS en driver maar ook welke technologieën er op de kaart beschikbaar zijn. Een ander tabblad geeft de actuele temperaturen en snelheden weer. Zoals we zien draait de kaart nu standaard op 2250 MHz en kan hij boosten naar 2655 MHz. De snelheid van het geheugen is 2250 MHz wat neer komt op 18 GHz.

Om over te kunnen klokken is er een programma nodig waarmee instellingen aan te passen zijn. AMD levert deze tools zelf mee in de Adrenalin software, al zou dit ook kunnen met een programma zoals MSI Afterburner. Zoals we eerder zagen zit er In de software een tabblad genaamd Prestaties met daaronder Afstemmen. Hier kunnen we alle instellingen naar wens aanpassen. Normaal staat dit ingesteld op standaard maar er zijn meer opties beschikbaar inclusief automatisch overklokken. Handmatig overklokken is nog altijd het leukste en dit kan met de optie “Aangepast”. Als je dit aan tikt dan krijg je een waarschuwingsvenster met het bericht dat overklokken geheel op eigen risico is en dat dit buiten de garantie valt.

Op het moment dat alle registers open gezet zijn kan je los gaan zoveel je wilt. Zet alleen niet meteen alles op max want de kaart kan dat over het algemeen niet aan. Een belangrijk gegeven met AMD kaarten is namelijk dat ze het beste wat minder spanning kunnen gebruiken om op die manier de temperatuur wat onder controle te krijgen. Bij deze kaart zetten we de spanning op 1160mV en dit maakt meteen al een verschil. De minimale frequentie schroeven we op naar 1300 MHz en de maximale snelheid pompen we naar 3000 MHz. Dit lijkt heel veel maar de kaart past de maximale snelheid vanzelf aan. Hier hoeven we ons dus geen zorgen over te maken. Ten slotte gaat het geheugen naar 2400 MHz, hoger gaat niet eens. De ventilatoren laten we lekker met rust maar we zetten het energie limiet wel op max.

GPU-Z laat na de overklok zien dat de normale kloksnelheid op 2150 MHz ligt en de boost op 3000 MHz. Het geheugen staat nu inderdaad op 2400 MHz wat 19,2 GHz is. En wat het in de praktijk oplevert? Om hier achter te komen draaien we een paar benchmarks weer opnieuw. Time Spy laat een winst zien van 4,7%. Echter wordt hier de processor bij opgeteld. Gaan we kijken naar de GPU score dan hebben we een winst van 5,3%. Niet slecht voor een beetje schuiven. In de Extreme mode komen we uit op winsten van 4,5 en 5,2%. Ook dit zijn best nette scores. In Port Royal hebben we een winst van 5,9%, nog iets meer winst. AC:Valhalla laat een winst zien van 7,4% al moet er wel bij gezegd worden dat het hier gaat om 8 FPS. Cyberpunk in 4K op max instellingen laat een winst zien van 4,5% maar relatief gezien is het slechts 1 FPS meer dan zonder overklok. Het belangrijkste wat we eigenlijk bereiken is dat de temperatuur van de kaart maar liefst 10 graden daalt naar 64 graden. Wel draaien de ventilatoren harder dan gepland ondanks dat we deze instelling niet aangeraakt hebben. Dit kan te maken hebben met voltage instellingen waar ineens wat meer ruimte is.

Terug naar boven

Komen we na een lange lap tekst uit bij de conclusie van deze review. Wat vinden we van deze kaart van Powercolor? Het belangrijkste is eigenlijk dat je niet altijd de duurste kaart of de meest indrukwekkende variant hoeft te hebben om fatsoenlijk te kunnen gamen. Er zijn genoeg mensen die nog steeds op Full HD gamen en daarvoor heb je geen kaart van €1000,- euro of meer nodig. Voor die mensen zijn de eenvoudigere kaarten prima. Ook is voor een groep mensen het uiterlijk van een videokaart niet belangrijk. Zij vinden het belangrijker dat ze een spel kunnen starten en het ook daadwerkelijk speelbaar is.

Als we kijken naar de prestaties dan zien we dat de kaart prima uit de verf komt. In de synthetische benchmarks weet de kaart in de buurt te blijven van de Intel ARC A770 en de RTX 3060 Ti, kaarten die toch wat duurder waren dan deze kaart. Wel is goed te zien dat de kaart het niet goed presteert op het gebied van Raytracing. Daar staat de kaart ver onderaan. Dat zien we ook in Superposition waar de kaart op zich goede framerate scores neerzet maar in de algehele tests kaarten niet of nauwelijks bij kan benen. Op 1080p zijn de scores prima te noemen en alle spellen zijn met een fatsoenlijke framerate te spelen waarbij het niet uit maakt op welke kwaliteit je speelt. Ook gamen op 1440p is goed mogelijk al zal het wel voor kunnen komen dat je de kwaliteit iets omlaag moet zetten. Dit kan problemen geven in toekomstige titels. Hier zien we ook dat spellen met Raytracing het zwaar hebben, vooral in Cyberpunk. Sommige titels zijn zelfs nog in 4K te spelen maar bij andere titels is het duidelijk dat deze kaart daar niet voor bedoeld is.

Qua uiterlijk stelt de kaart niet zo gek veel voor. Hij is strak uitgevoerd met een plastic cover. Verlichting is iets wat deze kaart niet aan boord heeft maar zoals we net al zeiden: sommige mensen vinden het uiterlijk niet belangrijk. Wel is het fijn om te zien dat er een backplate op de kaart geplaatst is. Dit ziet er altijd nog beter uit dan de losse contacten en beschermt deze onderdelen ook. Een pluspunt van deze kaart is wel dat er gebruik gemaakt is van een standaard PCIe stroomconnector. Er zijn op die manier geen verloopstekkers of een andere voeding nodig. De kaart is mede dankzij het gebruik van plastic niet zwaar waardoor ondersteuning van de kaart niet nodig is. Helaas is de koeloplossing niet de beste waardoor de temperatuur onder load stijgt naar 74 graden. Behoorlijk wat maar de kaart kan het wel hebben. Het verbruik van de kaart valt gelukkig wel mee met 250 Watt.

Overklokken is zelfs op deze kaart mogelijk. AMD heeft deze optie in hun eigen software zitten. Dit is ook de enige software voor deze kaart aangezien Powercolor zelf geen pakket heeft. Het overklokken is wel geheel op eigen risico: gaat de kaart kapot dan is de kans groot dat er geen garantie is. Het overklokken van AMD is sowieso een geval apart aangezien de max boost clock niet altijd gehaald wordt. De kaart is daarvoor afhankelijk van warmte en stroomvoorziening. We verlagen het stroomverbruik iets waardoor de kaart wat meer ruimte heeft om te presteren waardoor ook ineens de ventilatoren wat harder gaan draaien. De temperatuur zakt met 10 graden terwijl de prestaties ongeveer 5 tot 6% stijgen. Het verbruik stijgt hierbij nauwelijks mee dus dat is een leuke winst. Kanttekening is wel dat, aangezien de ventilatoren wat harder gaan draaien, de kaart ook meer geluid gaat maken. Het is dus een afweging of je een iets snellere en koelere kaart wilt hebben of een stillere kaart waarbij de standaard instellingen voor lief genomen worden.

Voor €285,- heb je met deze Powercolor RX 7600 voor nu een prima kaart in handen als je op 1080p gaat gamen maar bedenk wel dat toekomstige spellen veel meer geheugen nodig kunnen hebben dan deze kaart biedt.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Videokaarten