Videokaarten

XFX AMD Radeon RX 5600 XT 14Gbps 6GB GDDR6 THICC III Pro review

[anchor=Boven][/anchor]

[list]
[*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump]
[*] [jump=Specs]Specificaties[/jump]
[*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump]
[*] [jump=Prestaties]Prestaties[/jump]
[*] [jump=a]Synthetische benchmarks[/jump]
[*] [jump=b]Full HD[/jump]
[*] [jump=c]1440P[/jump]
[*] [jump=d]4K resolutie[/jump]
[*] [jump=Software]Software[/jump]
[*] [jump=oc]Overclocking[/jump]
[*] [jump=warmte]Temperaturen en verbruik[/jump]
[*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump]
[/list]

[anchor=Inleiding][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/XFX/Inleiding.jpg[/img] [/anchor]

Dank aan AMD voor het uitlenen van deze XFX partner videokaart.

In 2019 werden er door AMD nieuwe videokaarten op de markt gezet met een nieuwe architectuur. RDNA was geboren (wat niets meer betekent dan Radeon DNA). Eindelijk was daar het afscheid van GCN waar AMD al 7 jaar gebruik van maakte. Waar het de bedoeling was dat de Vega kaarten veel beter zouden zijn dan de bestaande NVIDIA kaarten was dit niet helemaal het geval. Vega was niet opgewassen tegen het geweld uit het groene kamp. Maar AMD kwam terug met Navi. De Navi GPU’s worden gebakken op het 7nm procedé van TSMC.

Met Navi zouden de prestaties fors omhoog moeten gaan en de kaarten zouden moeten concurreren met het middensegment van NVIDIA. Dat NVIDIA zich toch enigszins zorgen ging maken bleek wel toen zij met de RTX Super kaarten kwamen. Deze waren weer iets beter dan de Navi kaarten. Maar in het kort zouden de AMD kaarten een opstap zijn naar de concurrentiestrijd in videokaarten land, iets waar men al tijden op zat te wachten.

Ondertussen zijn er al nieuwe videokaarten in de 6000 reeks. Er is echter één probleem: de beschikbaarheid van videokaarten in het algemeen. Er is bijna geen enkele huidige-generatie kaart te krijgen, waardoor mensen snel terugvallen op kaarten uit de vorige reeks. Vandaar dat het op het moment van het schrijven van deze review zeker nog zin heeft om te kijken naar een kaart van de vorige generatie: de XFX Radeon 5600XT videokaart. Maar wat krijg je met deze kaart voor resultaten? Dat gaan we zien in deze review. (Disclaimer: het heeft vanwege de absurde prijzen ook geen zin om de kaart te beoordelen bij een bepaalde prijs: het is wat de gek er voor geeft op het moment).

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Specs][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/XFX/Specs.jpg[/img] [/anchor]

Voordat we de kaart echt gaan bekijken, pakken we eerst de theorie er eens bij.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Specs.jpg[/IMG]

De kaart is voorzien van een PCIe 4.0 aansluiting waarmee hij sneller kan communiceren via een PCIe 4.0 poort op het moederbord. Of daar echt de winst mee te behalen valt moet nog bewezen worden. De kaart heeft een standaard kloksnelheid van 1615 MHz en een boost tot 1750 MHz. De kaart bevat 2304 stream processors en 6 GB DDR6 geheugen. Deze versie heeft echter een snellere memory clock waardoor een snelheid van 14 Gbps behaald wordt. Er zijn drie Displaypoort 1.4 connectoren aanwezig en één HDMI 2.0b connector Het is mogelijk 4K 120Hz of 8K 60Hz te halen dankzij Digital Stream Compression. Om dit native te laten verlopen is er echter een HDMI 2.1 connector nodig. Wat goed te zien is in de specs is dat de kaart aardig groot is: zo’n 32 centimeter. De kaart steekt dan ook aardig zijn. Dit komt voornamelijk door de koeler.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/F1.jpg[/img]

XFX en AMD geven aan dat de kaart ontworpen is voor de ultieme 1080p beleving. Zo kunnen de instellingen helemaal op zijn max gezet worden en blijft het spel vloeiend lopen. De kaart moet ook zorgen voor hogere framerates met zeer snelle response tijden. Dit allemaal dankzij de aanwezigheid van de RDNA architectuur wat het hart is van de 7nm technologie. Maar ook de GDDR6 chips moeten zorgen voor betere prestaties.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/F2.jpg[/img]

Wat ook moet zorgen voor een betere beeldkwaliteit is de aanwezigheid van Radeon Freesync. Dit zorgt ervoor dat het beeld niet uit elkaar getrokken wordt maar dat de monitor en de videokaart op elkaar afgestemd zijn. Maar ook heeft AMD Anti-Lag en Radeon Boost toegevoegd, wat bij elkaar moet zorgen voor de beste ervaring tijdens het gamen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/F3.jpg[/img]

XFX heeft geen extra software voor deze kaart. Dat betekent echter niet dat er geen software beschikbaar is. Bij de drivers zit een heel pakket met software. De software heeft de naam Adenalin 2020 en bevat vele mogelijkheden. Het is zelfs mogelijk om vanuit deze software de videokaart over te klokken, iets wat bij het groene kamp alleen maar kan met programma’s van andere fabrikanten.

Wil je meer informatie, kijk dan op de internetpagina van XFX

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Unboxing][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/XFX/Unboxing.jpg[/img] [/anchor]

Genoeg theorie en cijfers voor nu. Laten we de kaart er eens bij gaan pakken.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_7965.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_7966.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_7968.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_7969.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_7970.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_7971.JPG[/img]

De doos is vrij zwart uitgevoerd met links onderin in het rood de naam van de kaart. Daaronder staan verwijzingen naar een paar features en de geheugensnelheid die hoger ligt dan de eerste versie van de 5600 kaarten. Linksboven zien we het merk staan maar ook zien we een sticker met daarop Pro. Aan de rechterkant zien we de kaart terug en de typebenaming. Op de achterkant zijn weer een aantal features te vinden. In de buitendoos zit een standaard bruine doos verstopt. De kleine doos bevat twee handleidingen en twee verloopkabels om ervoor te zorgen dat de kaar genoeg stroom kan krijgen om zijn werk te doen. Daaronder zit een zwarte zak met een noppenfolie structuur.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_8069.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_8036.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_8045.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_8045.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_8020.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_8051.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_8018.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_8038.JPG[/img]

Dat deze kaart groot genoemd mag worden blijkt wel als we de kaart naast een standaard RX 5700 XT kaart zetten. De 5600XT kaart steekt gewoon centimeters uit in vergelijking met de hoger geplaatste 5700 kaart. Dat moet wat beloven voor de koeling van deze kaart. De kaart zelf ziet er straks uit qua ontwerp. Natuurlijk is het meest in het oog springende item de aanwezige ventilatoren. De kleurstelling is niet spectaculair: zwart met een paar gouden elementen. Meer is er niet te vinden. RGB is ook niet aanwezig dus hier kan ook niets aan veranderd worden. De cover is wel van plastic en niet van metaal. Toch een beetje jammer. Het uiteinde van de kaart ziet er wel bijzonder uit. Geen afgerond iets maar de koelvinnen van de shroud zijn zichtbaar. Daar tussenin geklemd zit het koelblok. De achterkant is voorzien van een metalen backplate waar het merk op terug te zien is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_8010.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_8011.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_8012.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_8013.JPG[/img]

Zoals we net al hebben gezien: de kaart is voorzien van drie ventilatoren. Deze moeten zorgen dat de 5600 XT kaart voldoende gekoeld wordt. Deze ventilatoren draaien allemaal in dezelfde richting en zijn voorzien van een gouden XFX sticker. Andere merken hebben dit iets beter voor elkaar, waarbij ventilatoren de warme lucht beter weg blazen van het koelblok. Het is een beetje basic uitgevoerd op het eerste gezicht. Wat de resultaten gaan zijn, zien we later terug.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_8053.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_8058.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_8060.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_8054.JPG[/img]

De bovenkant van de kaart heeft een soort van mini beugel waardoor het koelblok zelf niet zo makkelijk aangeraakt kan worden. Verder lijkt dit niet echt een functie te hebben. Aan de achterkant zien we de backplate die helemaal geperforeerd is. Dit moet zorgen dat de warmte wat beter weg kan. Het logo is vrij makkelijk te zien. Helemaal rechts zien we twee connectoren zitten. Dit zijn één 8-pins en één 6-pins PCIe connector die moeten zorgen dat de kaart genoeg stroom krijgt om zijn werk te kunnen doen. Overigens zien we daarnaast een schakelaar zitten. Dit is een Dual Bios schakelaar zodat er gekozen kan worden tussen een Performance instelling of een Lower Fan Noise profiel waarbij de kloksnelheden lager liggen. Daardoor is er minder koeling nodig.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pics/IMG_8052.JPG[/img]

Gaan we kijken naar de aansluiten dan zien we daar drie maal een Displaypoort 1.4 aansluiting terug en één HDMI 2.0 aansluiting. Analoge aansluitingen zien we niet meer maar ook geen USB-C poorten meer. Mocht je toch zo’n aansluiting willen, dan moet er gebruik gemaakt worden van een verloopstuk. Overigens zien we ook op dit bracket de naam XFX terug, wel een leuke toevoeging.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Prestaties][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/XFX/Prestaties.jpg[/img] [/anchor]

Genoeg bekeken, kijken wat deze kaart in zijn mars heeft. Met de komst van de NVIDIA 30** serie zijn we overgestapt op een nieuw testplatform. Er is gekozen voor AMD omdat deze op het moment van de eerste tests PCIe Gen4 ondersteunt waarbij dit nog niet het geval was bij het Intel platform. Alle kaarten in dit overzicht zijn getest op dit nieuwe platform om verschillen in resultaten tussen verschillende opstellingen uit te sluiten. Ook was dit een mooie gelegenheid om afscheid te nemen van een aantal tests en een aantal tests ook te vernieuwen. RTX is ook toegevoegd aan het testveld. Dat maakt voor deze reeks AMD kaarten overigens niet echt uit aangezien deze kaarten geen raytracing ondersteunen. Hier zijn ze dus niet meegenomen.

De specificaties van het testsysteem zijn als volgt:

  • AMD Ryzen 5 3600X @ 3.8 GHz
  • Gigabyte X570 Aorus Elite moederbord
  • 2 x 8 GB G.Skill Trident Z Neo 3600 MHz C16 geheugen
  • Cooler Master ML240R RGB waterkoeler
  • Samsung 960 Evo 250 GB SSD (OS disc)
  • Kingston A2000 1TB SSD
  • Cooler Master Test Bench V2
  • Cooler Master V-series 750Watt voeding
  • Windows 10 Professional NL 64-bit
  • AOC U2879VF 4K monitor

De videokaarten die tot nu toe getest zijn staan hieronder vermeld, samen met de versie van de gebruikte driver op dat moment.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Driver.jpg[/IMG]

Alle tests zijn 3 keer uitgevoerd en er is een gemiddelde genomen van de resultaten om eventuele pieken of dalen uit de resultaten te filteren. Mochten er grote afwijkingen zijn, dan zijn de benchmark nogmaals uitgevoerd. Let wel op dat de resultaten zoals hieronder vermeld staan, niet overeen hoeven te komen met jouw tests. De resultaten kunnen per systeem verschillen en zelfs per videokaart.

[anchor=a][b]Synthetische Benchmarks[/b][/anchor]

We trappen af met een paar synthetische benchmarks. Deze benchmarks zijn geen onderdeel van een spel maar gemaakt om videokaarten zo goed mogelijk te testen. De benchmark die hier weggelaten is, is Port Royal. Dit is een test gericht op raytracing en zoals zojuist benoemd hebben de AMD kaarten deze techniek niet aan boord.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/fse.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/fse_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/fsu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/fsu_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/ts.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/ts_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/tse.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/tse_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/spm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/spm_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/sph.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/sph_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/spe.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/spe_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/sp4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/sp4_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/sp8.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/synth/sp8_fps.jpg[/img]

De kaart kan zich meten met een normale RTX2070 videokaart als we gaan kijken naar de Fire Strike tests. De GPU score is ongeveer gelijk aan elkaar. Kijken we dan naar de Time Spy scores dan zien we dat de kaart net de RTX2060 kaart verslaat. In de Extreme test moet de 5600XT echter zijn meerdere erkennen in de 2060. Ook in Superposition is het stuivertje wisselen tussen de 5600XT en de 2060 FE kaart.

[anchor=b][b]1920 x 1080[/b][/anchor]

Wanneer we dan gaan kijken naar spellen in 1080p dan zien we dat de kaart zich redelijk nestelt tussen de 2060 en 2070 kaart. Dat is ook precies de reden dat even later de Super kaarten zijn uitgekomen die weer iets beter waren dan de gewone kaarten uit het groene kamp. Wat wel opvallend is, is dat de kaart in F1 2020 en vooral Forza Horizon 4 goed presteert. Nu kan het ook komen omdat er toch iets van een CPU bottleneck is maar in F1 2020 komt de kaart zelfs boven een 1080Ti uit. Een knappe prestatie, maar dit spel presteert sowieso beter bij AMD kaarten.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/sowm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/sowu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/hm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/hu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/str.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1080/str4.jpg[/img]

[anchor=c][b]2560 x 1440[/b][/anchor]

Een vergelijkbaar beeld is zichtbaar als we gaan kijken naar de qhd resolutie. De kaart is terug te vinden tussen de 2060 en 2070 videokaart. De ene keer beter, de andere keer slechter. OIok hier is goed te zien dat vooral bij F1 de kaart goed presteert en nog steeds tegen een 1080Ti kaart aan zit. Maar ook Borderlands doet het goed op deze resolutie. Stuk voor stuk spellen die gemaakt lijken voor AMD kaarten. Het is wel te zien dat 1440p aardig het limiet is voor sommige spellen: Shadow of the Tomb Raider draait op Ultra net op 41 FPS.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/sowm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/sowu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/hm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/hu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/str.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/1440/str4.jpg[/img]

[anchor=d][b]3840 x 2160[/b][/anchor]

4K gamen met een 5600XT? Het kan, maar dan moeten er toch echt een aantal instellingen omlaag gezet worden. Op Medium zou het mogelijk moeten zijn maar Ultra is niet te doen voor de meeste games. De racegames weten echter ook hier hoog te scoren waarbij F1 zelfs nog steeds 76 FPS scoort. Een nette prestatie voor een kaart uit deze klasse.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/sowm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/sowu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/hm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/hu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/str.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Gfx/2160/str4.jpg[/img]

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Software][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/XFX/Software.jpg[/img] [/anchor]

XFX levert met deze videokaart geen software mee. Dat maakt ook niet zoveel uit aangezien er geen speciale dingen op de kaart zitten die aangestuurd moeten worden met software. Wel is er de AMD Adrenalin software die standaard bij de drivers geleverd wordt. Hier kunnen we wel een paar dingen van bekijken.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Sw/1.png[/IMG]
[i] In het scherm staat Juli 2020 en i5 8600K, echter zijn benchmarks opnieuw uitgevoerd op een AMD systeem. [/i]

In het hoofdscherm zijn de standaard onderwerpen terug te vinden. Bovenin zijn een aantal tabbladen te vinden waarin opties tot in detail zijn uitgewerkt. Daaronder zien we het laatste gespeelde spel terwijl daarnaast de laatst gespeelde spellen te zien zijn. Verder vinden we links een media venster waar schermopnames te zien zijn of video’s mee opgenomen kunnen worden. Rechts zien we de stuurprogramma informatie, de apparaat status (voor een koppeling met AMD Link) en een opwaardeer adviseur. Deze vertelt je eigenlijk wat je aan je computer moet/kunt verbeteren.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Sw/2.png[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Sw/4.png[/IMG]

In het tabblad Spellen kun je zien welke spellen geïnstalleerd zijn. Klik je vervolgens op een spel dan krijg je heel erg gedetailleerde informatie over het spel, de eisen, instellingen en de duur van je sessies. Het spel is ook te starten via dit tabblad. In de Media bibliotheek zijn de opnames die je zelf gemaakt hebt terug te vinden. In het tabblad Compatibiliteit is te zien of je hardware wel voldoet voor de spellen die geïnstalleerd staan.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Sw/5.png[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Sw/6.png[/IMG]

Ook is het mogelijk om de software van AMD te gebruiken voor het livestreamen. Daarvoor kan je naar het tabblad Streamen gaan. Daaronder zien we het onderdeel Livestreaming en een tabblad Scène-editor. De eerste is om via een dienst ook daadwerkelijk de stream te starten, de chat te kunnen lezen en van scenes te wisselen. Op het andere blad kunnen er verschillende scènes ingesteld worden. Denk hierbij aan een scene waar je aan het praten bent, een game aan het spelen bent of een scherm waar je de stream mee eindigt.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Sw/7.png[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Sw/9.png[/IMG]

Het laatste tabblad is Prestaties. Hier kunnen in het eerste tabblad het verbruik van de GPU en het videogeheugen in de gaten gehouden worden. Ook het verbruik van de processor en het RAM geheugen is hier te zien. Natuurlijk mogen de temperaturen en het stroomverbruik niet ontbreken. Het tabblad afstemmen wordt behandeld in het gedeelte overklokken aangezien hier alle overklok instellingen geplaatst zijn. Bij Advies zien we nog aanbevelingen om spellen beter te laten lopen op je computer. Of het veel zin heeft om dit automatisch in te laten stellen verschilt per applicatie. Wat je hier ook ziet is de gemiddelde fps en wat het prestatieniveau is.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=oc][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/XFX/Overklokken.jpg[/img] [/anchor]

[center][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Sw/Gpu_Z.png[/img][/center]

Het overklokken van een AMD kaart gaat anders dan het overklokken van een NVIDIA kaart. Waarbij je bij het groene kamp het advies krijgt om MSI Afterburner te gebruiken wordt bij het overklokken van een AMD kaart toch de software van AMD zelf aangeraden. Hierin zit een mooie tool genaamd de Afstemregeling. Daarmee kan de kaart zowel automatisch als handmatig overgeklokt worden.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Sw/8.png[/IMG]

Zet je deze op automatisch dan doet de kaart al het werk voor je. Maar natuurlijk zitten hier wel de nodige restricties aan vanuit AMD. In de automatische stand zijn er vier opties beschikbaar: Standaard, Onderspanning (waardoor de GPU wat koeler loopt), GPU overklokken (waarbij automatisch de GPU overgeklokt wordt) en VRAM overklokken (waarbij het geheugen overgeklokt wordt). Elke keer dat je een optie kiest word je er wel op gewezen dat het overklokken risico’s met zich mee brengt en dat het systeem instabiel kan raken. Daarom zeg ik altijd: Overklokken is geheel op eigen risico!

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Sw/10.png[/IMG]

Het feest kan pas echt beginnen wanneer de instelling in de software op Handmatig wordt gezet. In eerste instantie staat alles nog uit, wat natuurlijk niet echt helpt. Maar zet je alle opties om dan krijg je alle vrijheid om te doen wat je wilt met de videokaart. Natuurlijk is het wel zo dat je niet zomaar alles omhoog moet schroeven en dat daarmee alles gedaan is. Het is en blijft natuurlijk elektronica en dat heeft een maximum wat het aan kan qua spanning. Ga je te ver, zal de machine zich herstarten… maar in het ergste geval blaast de videokaart op.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Sw/11.png[/IMG]

Het is een kwestie van spelen en zoeken naar de meest stabiele instellingen. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op een core snelheid van 1820MHz op de core en 1850MHz op het geheugen. De kaart kon ook gewoon niet sneller geklokt worden, dit was het maximaal haalbare. Daarbij was de spanning 900mV, waarbij de power limit op +20% was gezet. Hier was het dus inderdaad wel een kwestie van: zet alles open en zien waar het schip strandt.

Draaien we vervolgens 3D Mark Time Spy dan zien we een score van 7707 punten. Dit is maar 107 punten hoger dan tijdens de score van de standaard test. “Bij Time Spy Extreme een soortgelijk beeld: 3451 tegen 3350. Dit is net 3% verschil. En bij Deus Ex gaan we van 30.4 naar 32 fps: ook niet echt de moeite om over te klokken.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=warmte][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/XFX/koelver.jpg[/img] [/anchor]

Gaan we als laatste nog even kijken naar de temperaturen van deze kaart. Wat presteert het grote blok als het op het afvoeren van de warmte aan komt. Je zou verwachten dat de temperaturen toch aardig in bedwang gehouden worden met een koeler van dit formaat. Er worden van de GPU twee temperaturen getoond bij AMD kaarten: de standaard GPU temperatuur en de hot spot temperatuur.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Temps1.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Fans1.jpg[/IMG]

Als de kaart niets aan het doen is, dan komt de temperatuur uit op 42 graden. Dit is vrij hoog in vergelijking met andere kaarten. Als je gaat kijken aard e 5700 XT kaart dan is het verschil maar liefst 14 graden. Wel moet daar bij gezegd worden dat de ventilatoren op dat moment niets doen. De kaart hoor je daardoor ook niet. Zetten we de kaart aan het werk met Furmark dan loopt de temperatuur op naar 74 graden waarbij de hotspot temperatuur stijgt naar 90 graden. Dit is erg warm te noemen. De ventilatoren draaien daarbij met een snelheid van 1755 RPM: vrij snel. Het geluidsniveau valt gelukkig wel mee. Gaan we bezig met Doom dan zien we de temperatuur weer iets zakken: 72 graden met een hotspot temperatuur van 79 graden. Daarbij zakt ook de snelheid van de ventilatoren: 755 RPM blijft er over.
Bij het overklokken zien we bijna gelijke temperaturen maar wat op valt is: de snelheid van de ventilatoren bij Furmark is [b]lager[/b] dan op stock. Dit komt omdat het voltage wat omlaag is gezet. Hierdoor kunnen de ventilatoren langzamer draaien en gelijke temperaturen behouden. Je zou ook de ventilatoren net zo hard kunnen laten draaien waardoor de temperaturen lager komen te liggen: wat je zelf wilt.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pwridle1.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/XFX/RX5600TIII/Pwrload1.jpg[/IMG]

Als laatste kijken we nog naar het verbruik. We hebben dit gemeten bij de stekker van de computer middels een Voltcraft Energy Check 3000. Daarmee wordt dus ook het moederbord, geluidskaart, waterkoeler, toetsenbord en muis meegenomen. Als de kaart niets doet dan verbruikt het complete systeem maar 52 Watt. Dit is aardig aan de lage kant als je bedenkt dat de rest ook allemaal nog stroom verbruikt. Gaan we de stresstest starten dan komt het verbruik uit op 258 Watt, waarvan 159 toe te rekenen is aan de videokaart. Dit is redelijk laag. De 5700 XT verstookte 181 Watt. Tijdens Doom zakt het verbruik naar 218 Watt waarvan maar 107 gebruikt wordt dor de videokaart.

Het verschil wordt echter gemaakt tijdens het overklokken. Zoals we al bij de temperaturen zagen: deze liggen lager. Bij Furmark hebben we het over 252 Watt met 156 Watt voor de videokaart. Doom blijft wel op hetzelfde verbruik hangen. Toch leuk om extra performance te zien wat niet ten koste gaat van verbruik of temperaturen.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Conclusie][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/XFX/Conclusie.jpg[/img] [/anchor]

En dan wordt het tijd om een conclusie te geven voor deze kaart. Anno 2021 is het lastig om een oordeel te geven gebaseerd op de prijs van deze videokaart. De hele markt is overhoop gehaald door cryptomining, scalpers en (daardoor) tekorten aan videokaarten. Oudere series worden weer in productie genomen om er maar voor te zorgen dat mensen aan videokaarten kunnen komen. Het is gewoon pakken wat je pakken kunt, als de kaart gunstig geprijsd is en de performance levert die je nodig hebt.

De kaart is prima geschikt om spellen in Full HD te gaan spelen. Ook games spelen in 1440p lukt wel al zul je hier en daar toch een instelling moeten tweaken. 4K gamen wordt echt een uitdaging met deze kaart. Een aantal games zijn wel te spelen (denk aan racegames die geoptimaliseerd zijn voor AMD kaarten) maar de rest loopt gewoon redelijk haperend. Daarvoor moeten er aardig wat instellingen omlaag geschroefd worden.

Qua looks ziet de variant van XFX er strak uit. Geen poespas maar een zwart uiterlijk met een paar gouden stickers op de ventilatoren. De bovenkant heeft een beetje een apart uiterlijk maar daar blijft het dan ook wel een beetje bij. Er is geen RGB aanwezig dus valt er ook niets aan te passen qua verlichting. Dat betekent ook dat aparte software niet echt nodig is. De kaart maakt gebruik van de software die AMD zelf levert bij zijn drivers en niets meer. Die software werkt best prettig. Instellingen zijn makkelijk terug te vinden en aan te passen.

Over aanpassen gesproken: de snelheden van deze kaart zijn ook makkelijk aan te passen. Nu is de kaart al voorzien van een overklok maar handmatig is nog meer mogelijk. Alle schuiven kunnen op maximaal gezet worden zonder dat je bang hoeft te zijn dat de kaart kapot gaat. Dit kan zelfs op een lager voltage zodat de temperaturen en het verbruik iets dalen. Maar ook de snelheid van de ventilatoren wordt zo lager waardoor de kaart ook weer stiller klinkt. Overigens win je er maar een paar procent mee, dus echt overklokken heeft niet zoveel zin. Alleen wanneer je kijkt naar lagere temperaturen of een lager verbruik is het interessant om het voltage omlaag te schroeven.

Mocht je dus een 5600 kaart zien voor een lage prijs, vooral meenemen! En dan is deze kaart zeker een interessante keuze!

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img]

1440p gamen redelijk mogelijk
AMD software werkt prettig
Redelijk stille koeling
Fabrieks-af behoorlijk overgeklokt
Geen RGB, strak uiterlijk

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img]

4K is niet te doen op max settings
Verder overklokken heeft eigenlijk geen zin
Wordt vrij warm

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Videokaarten