Videokaarten

MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G review

[anchor=Boven][/anchor]

[list]
[*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump]
[*] [jump=GPU]Architectuur[/jump]
[*] [jump=Specs]Specificaties[/jump]
[*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump]
[*] [jump=Prestaties]Prestaties[/jump]
[*] [jump=a]Synthetische benchmarks[/jump]
[*] [jump=b]Full HD[/jump]
[*] [jump=c]1440P[/jump]
[*] [jump=d]4K resolutie[/jump]
[*] [jump=Software]Software[/jump]
[*] [jump=oc]Overclocking[/jump]
[*] [jump=warmte]Temperaturen en verbruik[/jump]
[*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump]
[/list]

[anchor=Inleiding][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Inleiding.jpg[/img] [/anchor]

Eindelijk is het zo ver in 2020: de tweede generatie RTX kaarten zijn gelanceerd. Oorspronkelijk zou er in Maart 2020 tijdens de GTC conventie al iets te zien zijn van de kaarten uit de 3000 reeks. Helaas kwam daar de “human malware” om de hoek kijken die er voor zorgde dat alle evenementen van 2020 geannuleerd werden. Ook Computex 2020 kon helaas niet door gaan. Uiteindelijk heeft NVIDIA gekozen voor een bekendmaking via livestream in de keuken van Jen-Hsun “Jensen” Huang. Daar stonden in de set de kaarten verstopt die in één klap de vorige generatie kaarten in waarde liet dalen (althans, voor even dan).

Op het moment van aankondigen zijn diverse fabrikanten al bezig eigen kaarten te maken in de fabrieken. De ene kaart maakt gebruik van het complete referentie ontwerp van NVIDIA maar verschillende fabrikanten maken eigen kaarten gebaseerd op de GPU maar met een ander PCB. Ook worden kaarten voorzien van andere koelers en worden ze zo nu en dan overgeklokt. MSI is een van de bedrijven die meerdere kaarten in het assortiment heeft zitten. Op het moment van schrijven zijn er drie verschillende soorten kaarten: de Ventus serie die wat vriendelijker voor het budget is, de Gaming Trio serie die het maximale voor gamers uit de GPU moet halen en sinds kort ook de Suprim lijn waarbij de kaart high-perfomance onderdelen moet bevatten.

Deze review gaat over de Gaming Trio lijn en om precies te zijn gaan we het hier hebben over de MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G kaart. Deze kaart moest bij release ongeveer €800,- kosten. Helaas is de kaart nergens te krijgen dus op dit moment is het echt wat de gek er voor geeft. De kaart schijnt zelfs binnenkort al een opvolger te krijgen. We zullen daarom echter niet in gaan op de vraag: is de kaart zijn geld waard aangezien de waarde echt is wat de gek er voor geeft. In plaats daarvan zullen we kijken wat je krijgtals je de kaart daadwerkelijk kan bemachtigen.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=GPU][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Architectuur.jpg[/img] [/anchor]

Laten we eerst eens kijken wat Ampere eigenlijk brengt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/G1.jpg[/img]

Met de komst van de Ampere generatie heeft NVIDIA verbeteringen aangebracht ten opzichte van de Turing architectuur. Wat je veel hoort op dit moment is dat de Ampere chip is geworden wat de Turing chip had moeten zijn. Met Ampere is er een nieuwe opbouw van de Streaming Multiprocessor. Hierin zijn de verschillende cores in verwerkt. Dit zijn de 2e generatie RT cores (deze zorgen voor de Raytracing actie) en de 3e generatie Tensor Cores. Verder is er gebruik gemaakt van GDDR6X geheugen maar is dit vooralsnog alleen terug te vinden op de 3080 en 3090 kaarten. Wellicht dat er in de toekomst nog meer kaarten gebruik gaan maken van dit geheugen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/G5.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/G2.jpg[/img]
[i] Boven Turing, Onder Ampere[/i]

Het verschil tussen de twee Streaming Multiprocessors is dat bij de Turing generatie het ene gedeelte alleen FP32 berekeningen aan kon en de andere alleen maar INT32 in behandeling nam. Bij Ampere is dit veranderd. Daar is de sectie van alleen de INT32 aangepast zodat deze sectie ook, indien nodig, FP32 berekeningen kan uitvoeren. Daarmee kunnen per tik OF 32 FP32 berekeningen uitgevoerd worden OF 16 FP32 en 16 INT32 berekeningen. Verder zijn er in plaats van twee Tensor cores maar 1 Tensor core aanwezig. De snelheid van deze core is echter wel verdubbeld zodat de snelheid per SM wel gelijk blijft. Het aantal RT-cores is gelijk gebleven, namelijk 1. Maar deze core is wel flink verbeterd ten opzichte van de eerste generatie.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Vidkaart.jpg[/img]

Zoals te zien is in bovenstaand overzicht hebben de Ampere kaarten de beschikking tot veel meer cores dan de “oudere” Turing kaarten. De RTX 3090 weet het zelfs te presteren om meer dan 10000 Cuda-cores op de chip te hebben. Daarentegen zijn er wel minder Tensor-cores aanwezig maar deze zijn qua snelheid verdubbeld ten opzichte van de voorganger, zodat ook hier vooruitgang is. Qua RT-cores hebben de Ampere kaarten er weer meer aan boord. Wat ook op valt is dat de snelheid van het geheugen bij de 3080 en 3090 kaarten lager ligt dan bij de andere kaarten. Dit komt omdat de kaarten gebruik maken van GDDR6X chips die de PAM4 (pulse amplitude modulation) techniek gebruiken. Hierdoor kan het geheugen twee bits per keer versturen waardoor dit geheugen uiteindelijk sneller klokt dan de gewone GDDR6 chips en ligt de bandbreedte ook veel hoger. Dat is ook wel nodig bij de hogere snelheden van de Ampere kaarten. Het TDP van de kaarten is wel toegenomen waardoor een iets zwaardere voeding zeker aan te raden is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/G4.jpg[/img]

De 3090 kaart is ook de eerste videokaart die 8K gaming aan moet kunnen. Om dit ook te kunnen tonen moet de aansluiting het ook kunnen versturen. Daarom zijn er HDMI 2.1 poorten aanwezig op de kaarten die 8K resolutie in 60Hz kunnen weergeven. Uiteraard moet de aansluiting van het scherm ook overweg kunnen met HDMI 2.1 anders gaat het alsnog niet werken. Er zijn nog meer dingen geïntroduceerd zoals NVIDIA Reflex, NVIDIA Broadcast en NVIDIA Studio maar daar ga ik hier niet verder op in. Mocht je meer willen lezen dan verwijs ik je graag naar de pagina van NVIDIA

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Specs][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Specificaties.jpg[/img] [/anchor]

Voordat we de kaart echt gaan bekijken, pakken we eerst de theorie er eens bij.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Specs.jpg[/IMG]

De Gaming X Trio kaart van MSI is voorzien van de GA102-300 chip, dezelfde als op de 3090 kaart gebruikt wordt. Verschil is wel dat er 14 SM’s uitgeschakeld zijn. Daardoor blijven er 8704 Cuda-cores, 272 Tensor-cores en 68 RT-Cores over. De standaard kloksnelheid ligt op 1440 MHz terwijl de boost clock op 1815 MHz ligt. Dit is iets hoger dan de founders editie, die normaal naar 1710 MHz boost. Dankzij het GDDR6X geheugen en de 320-bit brede geheugenbus ligt de geheugensnelheid op 19 Gbps. De kaart maakt gebruik van 3 keer 8-pins PCIe connector, wat meer is dan de meeste kaarten.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/F1.jpg[/img]

Het meest in het oog springend van deze kaart is toch wel de RGB verlichting. MSI heeft echt zijn best gedaan om de verlichting van deze kaart optimaal weer te geven. Ook is de verlichting te synchroniseren met andere apparaten die compatibel zijn met MSI’s Mystic Light protocol. Daardoor wordt het RGB verhaal een nog groter feestje.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/F2.jpg[/img]

Natuurlijk is koeling ook een erg belangrijk aspect van een videokaart. Immers: wanneer de kaart te warm wordt zal de kaart slechter gaan presteren. Daarom heeft MSI weer gebruikt gemaakt van zijn TORX FAN technologie, die ondertussen op versie 4 is aanbeland. Het nieuwe aan deze ventilatoren is dat de bladen aan de buitenkant met elkaar verbonden zijn. Daardoor moet de lucht beter door het blok geblazen worden en niet verloren gaan naar plekken waar het niet thuis hoort.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/F3.jpg[/img]

Uiteraard zijn er nog veel meer details te vinden op de kaart. Denk aan de backplate die men op de achterkant geplaatst heeft. Deze moet er niet alleen voor zorgen dat de kaart er beter uit ziet maar zorgt ook voor stevigheid en een beter afvoer van de warmte. Tevens zijn de ventilatoren voorzien van een Dual Ball Bearing systeem zodat deze een langere levensduur hebben. Thermal Pads moeten er voor zorgen dat andere onderdelen dan de GPU zelf koel blijven, ook niet geheel onbelangrijk. En heeft de kaart even niets te doen, dan zullen de ventilatoren ook niets doen. Dit dankzij de Zero Frozr techniek die de ventilatoren aanstuurt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/F4.jpg[/img]

Software? Ook deze is aanwezig natuurlijk. Daarvoor stelt MSI het Dragon Center pakket beschikbaar op hun internetpagina. Met deze software kan de kaart overgeklokt worden, de verlichting aangepast worden maar ook instellingen aangepast worden van de randapparatuur en legio andere instellingen gemaakt worden. Deze zijn vervolgens weer op te slaan in profielen. Dit alles met slechts een paar klikken, want MSI heeft het meeste voorwerk al voor je gedaan.

Wil je meer informatie, kijk dan op de internetpagina van MSI

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Unboxing][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Unboxing.jpg[/img] [/anchor]

De theorie hebben we nu gehad. Tijd om eens te kijken wat we terug vinden in de doos.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9071.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9072.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9074.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9077.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9079.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9080.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9081.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9082.JPG[/img]

De voorkant van de doos bevat eigenlijk geen verrassende elementen: de standaard dingen zijn hier allemaal op terug te vinden. De videokaart staat diagonaal op de doos geprint, het MSI logo links bovenin en aan de rechterkant staat de verwijzing naar Gaming X Trio. Natuurlijk mag de GEFORCE RTX naam en het nummer niet ontbreken. Op de achterkant zien we nog een paar van de features terug. Als we de doos open maken dan zien we twee gaten zitten. Deze zijn gemaakt zodat de binnenkant makkelijk uit de doos gehaald kan worden. Daar zien we zwart foam die de kaart op zijn plek moet houden en een envelop. Hierin zitten wellicht de meeste dingen die ik de laatste tijd bij een kaart heb gezien: een comic, een installatieboekje voor het bracket, een handleiding, een registratiekaart en een catalogus van andere MSI producten. Vooral de comic is een leuk item. Hierin staat in cartoonstijl uitgelegd hoe je de kaart moet inbouwen en aansluiten. Haal je de bovenlaag los dan zien we de kaart in een antistatische zak liggen met daaronder een support bracket. Deze moet er voor zorgen dat de kaart niet doorbuigt door het gewicht als de kaart ingebouwd zit. Deze kaarten wegen tegenwoordig nogal wat namelijk.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9347.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9348.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9349.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9350.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9346.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9344.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9354.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9342.JPG[/img]

Gaan we kijken naar de videokaart. Wat meteen op valt is dat de kaart er vrij strak uit ziet. Vroeger hadden de MSI kaarten nog een rood accent op de kaarten maar daar hebben ze gelukkig afscheid van genomen. De enige kleuren die we nu terug vinden zijn grijs en zwart. De kleuren kunnen later aangepast worden middels RGB. Natuurlijk mogen de drie ventilatoren niet ontbreken, vandaar ook de naam Gaming X Trio. Als we goed kijken dan zien we dat de kaart redelijk hoog is. Je moet de kaart dus wel kunnen passen in je behuizing. Aan het uiteinde van de kaart zien we het aluminium koelblok terug met de uiteindes van de heatpipes. Deze zorgen in eerste instantie voor het afvoeren van de warmte van de GPU die. Hier is in ieder geval geen afdekplaat te vinden. Aan de achterkant zien we een zwarte backplate met wat items erop. Dit om de onderdelen te beschermen en de kaart een betere look te geven.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9351.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9352.JPG[/img]

De ventilatoren zien er op zich vrij interessant uit. Zoals eerder aangegeven zijn dit de TORX ventilatoren. Deze zijn aan de buitenkant met elkaar verbonden zodat de koele lucht de juiste kant opgeblazen wordt en niet ontsnapt naar buiten toen. Ook is goed te zien dat de bladen iets anders gevormd zijn, ook dit weer om de luchtstroom zo optimaal mogelijk te laten lopen en daarmee de kaart zo goed mogelijk te koelen. Op alle drie de ventilatoren zien we een sticker met Lucky terug.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9357.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9358.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9359.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9363.JPG[/img]

Aan de bovenkant van de kaart zien we nog een aantal dingen. Als eerste mag het logo van MSI niet ontbreken. En uiteraard geeft dit logo ook licht (daar later meer over). Rechts daarvan zien we de GEFORCE RTX branding terug. Dit is zichtbaar op bijna alle NVIDIA kaarten lijkt het wel. Of het mooi is daar zijn de meningen over verdeeld. Daarachter zien we een LED strip op de backplate. Deze moet zorgen dat er nog iets meer verlichting op de kaart aangebracht is dan nu al het geval is. Ook hier komen we op een later moment terug. Als laatste zien we de aansluitingen voor de stroomconnectors terug. MSI is niet zuinig geweest en heeft hier drie keer een 8-pins PCIe connector geplaatst. Daardoor moet de kaart zeker genoeg stroom kunnen krijgen om alle pixels op het scherm te toveren.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9360.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9361.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9362.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9364.JPG[/img]

De achterkant van de kaart is voorzien van een backplate. Deze is compleet in het zwart uitgevoerd met een aantal witte elementen. Zo zien we links onderin de tekst GEFORCE RTX staan terwijl we iets rechts van het midden het logo van MSI zien. Ook is de montageplaat van de koeler te zien met daar in het midden de condensatoren. MSI heeft ervoor gekozen om gebruik te maken van 5 Sp-caps en één setje MLCC condensatoren. Over het gebruik van de verschillende caps door verschillende fabrikanten is een hele discussie geweest. De een zegt dat het niets uit maakt, de ander zegt dat Sp-caps veel slechtere prestaties leveren. Onder de caps zien we nog een barcode met het serienummer en de productnaam terug. Er zijn geen openingen terug te vinden, iets wat andere fabrikanten wel doen om de kaart beter te koelen. Of dit gevolgen heeft zien we later in de review terug. Voor de rest is er niets spectaculairs.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9366.JPG[/img]

Qua aansluitingen zien we vier stuks terug: drie Displaypoort 1.4a connectors en één HDMI 2.1 connector. Deze laatste is belangrijk om 8K beelden weer te geven. Nu zijn het aantal apparaten dat hier gebruik van maakt nauwelijks nog te krijgen en betaal je de hoofdprijs voor die apparaten maar de kaart is er klaar voor. Jammer om te zien dat er maar één HDMI poort aanwezig is. Stel dat je met VR bezig wilt gaan, dan kan het zijn dat je moet wisselen van kabels.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Prestaties][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Prestaties.jpg[/img] [/anchor]

Voor de RTX 3000 serie zijn we overgestapt naar een nieuw testplatform. Dit keer geen Intel (ook al wordt er gezegd dat Intel nog steeds beter is voor gaming) maar een AMD platform. Waarom? In tegenstelling tot Z490 ondersteunt het X570 platform PCIe Gen 4. Aangezien er door NVIDIA gepusht wordt op het feit dat de 3000 serie gebruik maakt van PCIe 4.0 is het niet meer dan logisch om hier naar te wisselen. De oudere kaarten van NVIDIA zijn hertest op hetzelfde platform en ook de AMD Radeon 5600XT en 5700XT zijn hierop getest.

De specificaties van het testsysteem zijn als volgt:

  • AMD Ryzen 5 3600X @ 3.8 GHz
  • Gigabyte X570 Aorus Elite moederbord
  • 2 x 8 GB G.Skill Trident Z Neo 3600 MHz C16 geheugen
  • Cooler Master ML240R RGB waterkoeler
  • Samsung 960 Evo 250 GB SSD (OS disc)
  • Kingston A2000 1TB SSD
  • Cooler Master Test Bench V2
  • Cooler Master V-series 750Watt voeding
  • Windows 10 Professional NL 64-bit
  • AOC U2879VF 4K monitor

De videokaarten die tot nu toe getest zijn staan hieronder vermeld, samen met de versie van de gebruikte driver op dat moment.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Driver.jpg[/IMG]

Alle tests zijn 3 keer uitgevoerd en er is een gemiddelde genomen van de resultaten om eventuele pieken of dalen uit de resultaten te filteren. Mochten er grote afwijkingen zijn, dan zijn de benchmark nogmaals uitgevoerd. Let wel op dat de resultaten zoals hieronder vermeld staan, niet overeen hoeven te komen met jouw tests. De resultaten kunnen per systeem verschillen en zelfs per videokaart.

[anchor=a][b]Synthetische Benchmarks[/b][/anchor]

We beginnen de tests met een paar oude bekenden: 3D Mark en Superposition. De nieuwste toevoeging bij deze benchmarks is de komst van Port Royale. Dit is een benchmark die gebruik maakt van Raytracing. Zodoende kunnen de kaarten van NVIDIA getest worden op deze “nieuwe” techniek.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/fse.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/fse_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/fsu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/fsu_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/ts.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/ts_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/tse.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/tse_g.jpg[/img]

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/pr.jpg[/IMG]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/spm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/spm_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/sph.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/sph_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/spe.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/spe_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/sp4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/sp4_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/sp8.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/synth/sp8_fps.jpg[/img]

De MSI kaart staat over het algemeen net onder de ASUS kaart. Alleen bij Superposition Medium weet de MSI kaart de eerste plek te pakken. Het verschil is echter niet groot en met een 2 tot 3% is het verschil niet denderend te noemen. Let wel: het is nog steeds een silicon lottery. Ik heb contact opgenomen met MSI en zij hebben bevestigd dat dit niet het beste sample was wat ze hadden liggen. Het kan best zijn dat andere samples van andere reviewers weer andere resultaten laten zien.

[anchor=b][b]1920 x 1080[/b][/anchor]

Kijkend naar de tests op de Full HD resolutie zien we de MSI kaart al vaker bovenaan staan. Let wel dat hier sprake is van een CPU bottleneck, vandaar dat de resultaten ook dicht bij elkaar liggen in sommige tests. De kaart zet in ieder geval indrukwekkende resultaten neer. Echter worden deze hoge aantallen vooral gebruikt door e-sports gamers en mensen met een high-refresh rate monitor.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/sowm.jpg[/img]
[img ]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/sowu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/hm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/hu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/str.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/str4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/str_rtx.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1080/mer.jpg[/img]

[anchor=c][b]2560 x 1440[/b][/anchor]

Ook wanneer we kijken naar 1440p valt op dat de scores dicht bij elkaar liggen tussen de MSI en ASUS kaart. De paar procenten verschil is te verklaren door het verschil in samples. De kaart is bij F1 2020 wel sneller dan de 5700XT, een game die vooral met AMD kaarten hoge framerates neer zet.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/sowm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/sowu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/hm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/hu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/str.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/str4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/str_rtx.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/1440/mer.jpg[/img]

[anchor=d][b]3840 x 2160[/b][/anchor]

Hoe dicht de kaarten echt bij elkaar liggen is te zien bij de benchmarks op de 4K resolutie. Hier is het echt stuivertje wisselen tussen de twee kemphanen. De ene keer wint de TUF, de andere keer de TRIO kaart. Wel laat deze kaart de rest van het testveld ver achter zich.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/sowm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/sowu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/hm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/hu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/str.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/str4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/str_rtx.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Gfx/2160/mer.jpg[/img]

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Software][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Software.jpg[/img][/anchor]

Software heeft MSI zeker voor deze kaart. Overigens wordt het pakket voor alle apparatuur gebruikt die het merk op de markt zet. Dit is het MSI Dragon Center. De software wordt niet geleverd met de kaart maar kan gedownload worden van de productpagina op het internet.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Sw/2.png[/IMG]

Eenmaal gedownload kan het programma geïnstalleerd worden. Is dit eenmaal gedaan dan moet de applicatie gestart worden als administrator om de installatie te voltooien. Waarom? Het programma gaat een hele reeks losse programma’s downloaden en installeren, ook van zaken die je helemaal niet nodig hebt.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Sw/6.png[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Sw/10.png[/IMG]

Als het programma eenmaal geïnstalleerd is zien we het Dragon Center in zijn geheel. Gaan we een blik werpen op een paar schermen binnen dit programma. In het hoofdscherm zien we de Gaming Mode. Deze staat standaard al ingeschakeld. Deze modus moet er voor zorgen dat spellen beter draaien omdat instellingen afgestemd zijn op jouw hardware. In het monitor scherm kun je de snelheden en het verbruik in de gaten houden van zowel de videokaart als de processor.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Sw/12.png[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Sw/14.png[/IMG]

Met True Color kan de kleurenweergave op het display aangepast worden. Er zijn al vier standaard profielen aanwezig maar ook een “Aanpassen” mode. Hiermee kan zelf ingesteld worden wat je als weergave wilt hebben. De laatste optie onder de standaard instellingen is wellicht de meest interessante: Mystic Light. Hiermee kan de RGB verlichting van de kaart aangepast worden maar ook van onderdelen die Mystic Light ondersteunen. Denk hierbij aan de LED verlichting op het RAM geheugen. Bovenin kunnen er profielen gemaakt worden die later weer ingesteld kunnen worden. Daaronder staan de apparaten die ondersteund worden door MSI. Deze apparaten kunnen zelfs gekoppeld worden zodat het effect gelijk is op alle apparaten.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Sw/15.png[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Sw/16.png[/IMG]

Aan de rechterkant van het scherm zien we de verschillende opties die in te stellen zijn. En dit zijn er redelijk wat. Als er eenmaal een optie geselecteerd is kunnen er nog opties aangepast worden zoals de kleur en de snelheid. Tevens is de helderheid aan te passen voor wanneer je de RGB net iets feller wilt hebben of juist niet. Bij sommige keuzes is de kleur niet aan te passen zoals bij de regenboog, omdat daar alle kleuren juist te zien zijn.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9314.JPG[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9315.JPG[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9317.JPG[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pics/IMG_9320.JPG[/IMG]

De verlichting ziet er netjes uit maar het is wel jammer dat de individuele LEDs te zien zijn aan de bovenkant. Dit had net iets beter gekund maar de effecten van de verlichting zijn dan wel weer prima op orde en netjes uitgevoerd.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Sw/7.png[/IMG]

Aan de linkerkant hebben we als vierde optie de Graphics Fan Tool. Hier kan de Zero Frozr mee uitgezet worden als je niet wilt dat de ventilatoren stoppen met draaien tot een bepaalde temperatuur. De kaart wordt dan wel iets koeler maar maakt ook meer geluid. Daarnaast zien we de Cooler Boost. Hiermee gaan de ventilatoren een tijdje draaien om de kaart even af te koelen.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Sw/8.png[/IMG]

Onderin hebben we nog een instellingen scherm. Daar kun je instellen of de software samen met Windows op start, kijken of er updates zijn en instellen dat updates altijd geïnstalleerd worden. Als laatste kun je zelf bepalen of MSI gegevens mag verzamelen om het product te verbeteren.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=oc][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Overklok.jpg[/img] [/anchor]

[center][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/1.png[/img][/center]

We gaan kijken hoeveel extra we uit deze videokaart weten te halen door hem te overklokken. Helaas biedt overklokken met standaard koelers weinig extra omdat deze kaarten al redelijk aan hun max zitten. Dit komt door de GPU Boost die steeds beter wordt. Videokaarten presteren beter als de kaart koeler is. Wordt de kaart te warm dan wordt de kloksnelheid naar beneden geschroefd en daarmee dus ook de prestaties. Let wel: overklokken is geheel op eigen risico. Gaat de kaart kapot door het overklokken, dan kan het zijn dat men geen garantie meer geeft op de kaart. Ook is het dat de ene chip beter presteert dan de andere. Neem dus NOOIT zomaar scores van iemand anders over.

[center][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/3.png[/img][/center]

Voor het overklokken gebruiken we Afterburner, het overklok programma van MSI zelf. Overigens wordt dit programma door de meeste overklokkers gebruikt. Het werkt dan ook op elk merk videokaart, zowel AMD als NVIDIA. We beginnen met het opvoeren van de Core Clock snelheid. Dit doen we in stapjes van 20 MHz. Crasht de applicatie of de computer dan wordt de overklok wat lager gezet. Uiteindelijk weten we een overklok van 130 MHz te halen op de GPU, iets meer dan 8% hoger. Gaan we daarna spelen met de snelheid van het geheugen, wat met dit geheugen prima kan, dan hgalen we daar een overklok van maar liefst 1200 MHz wat zeker niet verkeerd is.

[center][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/5.png[/img][/center]

Kijken we dan naar wat het oplevert voor scores dan zien we bij Time Spy een score van 15284 terug. Dit is een verschil van 571 punten, nog geen 4% winst op de score. De GPU score gaat van 17779 naar 18799, een verschil van 1020 punten oftewel net iets minder dan 6%.
Kijken we naar Port Royal, dan gaan we van 11497 naar 12006. 509 punten oftewel 4.4% beter.
Deus Ex: Mankind Divided op 4K in Ultra setting gaat van 66.3 naar 70.6. 4 FPS meer. Overklokken stelt hier dus redelijk teleur.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=warmte][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/koelver.jpg[/img] [/anchor]

Als laatste punt in deze review gaan we kijken naar wat de temperaturen doen en wat het verbruik is van deze kaart. De koeling wordt, zoals in het begin al aangegeven, verzorgd door de TORX ventilatoren in combinatie met een dik koelblok. Deze moeten er niet alleen voor zorgen dat alles koel blijft maar ook dat de kaart stil blijft wanneer hij hard aan de slag moet.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Temps.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Fans.jpg[/IMG]

Onder Idle wordt de kaart niet warmer dan 37 graden. Dit is net zo warm als de kaart van concurrent ASUS. Op beide kaarten draaien de ventilatoren ook niet dus de warmte wordt puur en alleen afgevoerd via het blok zelf. Zetten we de kaart dan aan het werk in Furmark dan stijgt de temperatuur naar 63 graden. Dit is ietsjes hoger dan de TUF kaart. Wel draaien de ventilatoren ietsjes langzamer wat zorgt voor iets minder geluid. De kaart gaat qua geluidsniveau van 42 dB naar 44 dB. Dit is slechts een lichte stijging. Hij is daarmee ook stiller dan de ASUS kaart die 46dB aan geluid produceerde.

Gaan we vervolgens Doom Eternal opstarten (wat een vrij zwaar spel is voor de GPU) dan stijgt de temperatuur wel naar 69 graden. Dit is te verklaren omdat de GPU snelheid hier op 1960 MHz staat terwijl deze tijdens Furmark automatisch terug geklokt werd naar 1500 MHz. De ventilator draait ook maar op 1200 RPM in plaats van 1500 RPM. Dit hoor je ook aan het geluidsniveau: deze zakt iets terug naar 43,4 dB.
Als er een overklok toegepast is stijgt alleen de temperatuur tijdens Doom iets. Hier wordt nu een waarde van 72 graden bereikt bij een ventilator snelheid van 1328 RPM. De snelheid van de GPU staat dan op 1980 MHz.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pwridle.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/RTX3080GXT/Pwrload.jpg[/IMG]

Qua verbruik kan de kaart zich meten met de concurrent. We hebben dit gemeten bij de stekker van de computer middels een Voltcraft Energy Check 3000. Daarmee wordt dus ook het moederbord, geluidskaart, waterkoeler, toetsenbord en muis meegenomen. Beide 3080 kaarten verbruiken maar 62 Watt in Idle mode. Wanneer de kaart vol aan de bak moet dan stijgt het verbruik naar 453 Watt.. iets lager dan de TUF kaart. Tijdens Doom zakt het verbruik iets: 443 Watt.
Wat als de kaarten overgeklokt zijn? Dan zal het verbruik toch stijgen? Nou, zoals te zien was in het overklok gedeelte is de Power Limit amper omhoog te schroeven. Alleen tijdens Doom Eternal verbruikte de kaart maar 3% meer: 468 Watt. Met deze configuratie heb je dus geen 1000 Watt voeding meer nodig.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Conclusie][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Conclusie.jpg[/img] [/anchor]

Laten we als eerste conclusie trekken dat het nog steeds lastig is om een kaart te beoordelen op basis van prijs/kwaliteit. Videokaarten zijn niet of nauwelijks te krijgen en als je er al één kunt vinden, dan kosten ze over het algemeen bijna het dubbele van wat de kaarten eigenlijk hadden moeten kosten bij release. Dat maakt het enorm lastig om een oordeel te vellen over de kaarten. Deze kaart staat op het moment van schrijven ook nog eens op de nominatie om End of Life te gaan, wat het nog lastiger maakt. Toch verdient de kaart een eindoordeel.

De prestaties zijn in lijn met wat je mag verwachten van een RTX 3080 videokaart. Vergeleken met de ASUS kaart die eerder getest is zijn de verschillen niet al te groot. De kaarten wisselen elkaar af in verschillende benchmarks Aangezien andere reviewers deze kaart wat hoger hadden staan qua prestaties heb ik nog navraag gedaan bij MSI zelf. Daaruit bleek dat de BIOS op de kaart goed was maar dat de chip op deze sample wat minder was van kwaliteit, de befaamde silicon lottery. Toch weet de kaart nette scores neer te zetten.

Qua uiterlijk is de kaart wat meer ingetogen dat de 2080 Gaming X Trio. Waar die kaart op de koeler aan vier kanten verlichting had heeft deze kaart maar drie strepen waar RGB doorheen loopt. Wel heeft men aan de bovenkant een strip aangebracht voorzien van LED’s. Helaas zijn de individuele diodes te zien en wordt het licht niet netjes verspreidt over de hele strip. De verlichting is goed aan te sturen in de MSI Dragon Center software maar het is jammer dat er zoveel extra programma’s geïnstalleerd worden terwijl de helft niet nodig is. De Mystic Light software werkt wel prettig en de effecten zijn snel te selecteren en aan te passen.

Het overklokken van deze kaarten is nog steeds wel mogelijk alleen brengt het niet zoveel meer dan in het verleden het geval was. Sowieso is de Power Limit gelimiteerd op 102% zodat er niets extra’s te halen valt. Toch is er een overklok mogelijk van een paar procent. Of dat de moeite waard is: persoonlijk denk ik van niet. De temperatuur van de kaart is wel netjes te noemen. Zelfs wanneer deze overgeklokt is komt de temperatuur niet boven de 72 graden uit. Daarbij is de koeler met een geluidsdruk van 43,4 dB niet luidruchtig te noemen. Het maximum verbruik is met 468Watt ook vrij netjes, zodat in deze configuratie een 650 of 750 Watt voeding meer dan voldoende is.

Kortom: mocht je de kaart te pakken krijgen en bereid zijn je portemonnee te trekken, dan haal je met de Gaming X Trio een nette kaart in huis waar je nog tijden plezier aan beleeft.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img]

Prima 4K gaming kaart
Raytracing loopt soepel
Prima koeling
Stille kaart
RGB looks in zijn algemeenheid netjes

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img]

Overklokbaarheid (power limit van 102)
LED bar had een iets vloeiender uiterlijk mogen krijgen
Verkrijgbaarheid

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Videokaarten