Muizen

MSI Clutch GM30 review

product-image

8

De Clutch GM30 van MSI is een prima muis voor de budgetbewuste gamer. Werkt prima, RGB is netjes uitgevoerd en de meegeleverde software zit goed in elkaar. Er zijn 5 DPI standen aanwezig en deze zijn niet aan te passen. Hij kan echter iets te zwaar zijn voor sommige mensen.

Pluspunten
  • RGB netjes uitgevoerd
  • Ligt lekker in de hand
  • Goed geprijsd
  • Prima software
  • Symmetrische muis, dus ook voor linkshandigen
Minpunten
  • Geen nylon kabel
  • Wellicht iets te zwaar voor sommige mensen
  • Alleen aan de linkerkant extra knoppen

Voordat we aan deze review beginnen, wil ik MSI bedanken voor het beschikbaar stellen van deze GM30 muis.

MSI, voluit Micro-Star International genoemd, is een fabrikant die al een tijd actief is in de wereld van de computers. Het bedrijf is voornamelijk bekend van zijn moederborden, videokaarten en ook laptops. Echter begint het bedrijf een aardig assortiment met producten op de markt te brengen waar ze in het verleden niets mee deden. Dit lijkt ook een trend te worden in computerland aangezien meerdere fabrikanten het doen. Zo zijn er al kasten, headsets, muizen, toetsenborden, oortjes, koelers en ga zo maar door. Het enige wat ze nog niet hebben zijn de processor en geheugen (maar wat niet is kan nog komen).

MSI muizen heeft men al eventjes in het assortiment zitten. Er was ooit eens een samenwerking met een ander bedrijf die een reeks MSI producten maakten maar muizen van eigen fabrikaat bestaan pas een paar jaar. De eerste echte muizen waren de Interceptor muizen met als afkorting DS. Niemand had echt een idee waar de DS voor stond dus werd er een nieuwe naam verzonnen. De naam voor de reeks muizen werd uiteindelijk Clutch wat Engels is voor grip. En dat is precies iets wat je bij een muis wilt hebben. Heb je geen grip op je muis kan het spel zomaar voorbij zijn. Er is een complete line-up gemaakt, van de GM10 tot de GM70, ieder met een eigen feature set.

De muis die hier vandaag besproken wordt is de GM30, een instapmodel die toch voorzien is van een Pixart sensor EN voorzien is van RGB. De prijs? Voor ongeveer €30,= is deze muis voor jou. Maar wat koop je precies voor dat geld? Dat gaan we zien in deze review.

Terug naar Boven

Als eerste kijken we naar de specificaties van deze muis:

Om te beginnen zien we een uitsplitsing van de verschillende onderdelen van de muis. Zo is de sensor te zien, de schakelaars van de muisknoppen maar ook de verlichting en het gedeelte wat moet zorgen voor de grip. Uiteraard is de verlichting RGB want dat zorgt voor 10% betere prestaties. Er wordt niets over de kabel verteld maar dit is gewoon een plastic omhulsel. De grotere broers zullen wellicht wel voorzien zijn van een nylon kabel.

Zoals in de vorige afbeelding ook al te zien was maakt deze muis gebruik van een Pixart 3327 sensor die maximaal 6200 DPI ondersteunt en een polling rate van maximaal 1000Hz. Deze sensor wordt vaker gebruikt in muizen uit de budgetklasse. In de praktijk zul je 6200 DPI niet gaan gebruiken aangezien de muis dan enorm snel over het beeld vliegt. Verder is de muis voorzien van OMRON schakelaars wat ongeveer de standaard is bij fatsoenlijke gaming muizen.

Het fijne van deze muis is wel dat hij symmetrisch is uitgevoerd. Dat betekent dat zowel rechtshandigen als linkshandigen deze muis kunnen gebruiken. Helaas komt dit niet al te vaak voor. De meeste mensen zijn rechtshandig dus zijn daarom de meeste muizen zo uitgevoerd. Bovendien kan de muis gebruikt worden met zowel een palm grip, waarbij de hand compleet op de muis rust, als een claw grip. (Hier staan de vingers wat rechterop en rust de palm daardoor niet helemaal op de muis.)

RGB? Jazeker, zoals we net al zagen. De verlichting is aan te passen zonder de software. Daarvoor zitten er vijf snelkoppelingen op de muis. Druk op de middelste muisknop, gevolgd door een klik op één van de andere muisknoppen. Daarmee kan de helderheid aangepast worden, de kleur of de snelheid. En wil je meer dan kan dat ingesteld worden met de ondersteuning van Mystic Light software. Hier zitten meer opties in geprogrammeerd en kun je nog meer effecten tonen.

Meer informatie over deze muis is terug te vinden op de website van MSI.

Terug naar Boven

Tijd om de muis vrij te laten en te zien hoe hij er uit ziet.

In plaats van een compleet rode doos of een drukke kleurstelling heeft MSI de verpakking op de schop genomen. Deze is nu keurig wit zonder al te druk over te komen. Dit vind ik persoonlijk wat prettiger over komen. Bovenin zien we het logo terwijl onderin de productnaam vermeld staat. In het midden staat netjes een afbeelding van het product. Draaien we de doos om dan zien we daar een aantal features van de muis uitgelicht. Daaronder vinden we de specificaties. Vouwen we de flap om dan zien we aan de rechterkant de muis. Links staan nog eens drie features opgesomd: de RGB verlichting, het profiel op de zijkant van de muis en de knoppen op de zijkant.

Maken we de verpakking open dan zien we een binnendoos. Deze doos is weer bedekt met een plastic kap om de muis op zijn plek te houden. Halen we deze eraf dan zien we de muis keurig liggen. Aan de andere kant van de plastic verpakking zit de handleiding die MSI in een plastic hoesje levert . Wel netjes afgewerkt. Halen we de muis uit de verpakking dan blijft er een net zwart geheel over.

Als we de muis dan gaan bekijken dan valt op dat de muis niet veel kleur heeft. Nu is dit ook niet zo erg want er is op de muis wel kleur aan te passen door middel van de RGB verlichting die op twee plekken is geplaatst. Bovenop de muis zien we uiteraard de linker en rechter muisknoppen terug met de bekende functies. In het midden van de muis hebben we nog de DPI schakelaar waarmee verschillende snelheden in te stellen zijn. De knop is redelijk subtiel weggewerkt. Daarboven vinden we het scrollwiel die tevens dienst doet als derde muisknop. Voor de rest zijn er geen aparte dingen te vinden op de muis.

Aan de linker- en rechterkant van de muis heeft MSI een profiel geplaatst om een wat betere grip te krijgen op het geheel. Dit is een soort rubberlaag die inderdaad helpt om meer grip te krijgen en de muis ook daadwerkelijk op te kunnen tillen zonder dat deze uit je handen valt. Het voelt best prettig aan. Aan de linkerkant van de muis hebben we twee knoppen zitten die standaard ingesteld staan om vooruit en achteruit te gaan op een internetpagina. De functie is wel aan te passen in de software van MSI. Op de achterkant van de muis vinden we het logo terug wat tevens verlicht wordt door RGB verlichting. Meer RGB zien we in het midden van de muis bij de DPI switch zitten. Het is mooi subtiel weggewerkt maar kan de muis toch wat karakter geven. De kabel is voorzien van een rubber laagje en dus niet afgewerkt met een nylon huls. Sommige mensen vinden dit beter maar ik ben zelf meer fan van een nylon afwerking. Dat geeft het toch een afgewerkt gevoel. Op de USB connector zien we het merknaam terug.

Aan de onderkant van de muis vinden we aan zowel de bovenkant als de onderkant teflon voetjes zitten die moeten zorgen dat de muis vloeiend over allerlei oppervlakken kan glijden. Dit werkt behoorlijk goed. Er wordt helaas geen extra set voetjes geleverd dus als deze op zijn dan kunnen ze niet vervangen worden. Aan de onderkant zien we de draak afgebeeld, het logo van MSI Gaming. Als laatste zien we in het midden de PixArt PAW3327 sensor zitten die alle bewegingen moet registreren en zorgt dat de muis doet wat jij wilt.

Terug naar Boven

Voor deze muis is er natuurlijk ook software om het een en ander aan te passen. Dit zit ingebakken in het pakket dat MSI vaker gebruikt: het MSI Dragon Center. Dit is te downloaden van de internetpagina van MSI zelf. Zodra dit gedownload en geïnstalleerd is kan het programma opgestart worden. Als dit gedaan is dan staat daar de muis keurig in het overzicht. Aan de linkerkant zien we de tabbladen Gaming Gear en Mystic Light, het RGB protocol van MSI.

Als we dan op de afbeelding van de muis klikken dan zien we een aantal opties tevoorschijn komen. Boven de afbeelding van de muis zien we Profiel_1. Er kunnen dus meerdere profielen aangemaakt worden voor verschillende soorten spellen of applicaties. In het midden van het scherm zien we de knoppen van de muis met de actie die op het moment toegewezen is aan de betreffende knop. Hier zijn het de functies die standaard op elke muis zitten maar dit is aan te passen naar verschillende opties die rechts gekozen kunnen worden.

Gaan we naar de optie sensor dan zijn er twee verschillende dingen aan te passen namelijk de Polling Rate en de DPI waarde van de muis. De Polling Rate is hoe vaak de sensor van de muis per seconde zijn positie ververst. Hoe hoger deze waarde, hoe vaker hij de positie aan past. De DPI waarde is de snelheid waarmee de muiswijzer beweegt. Hoe hoger de waarde, hoe sneller de muis beweegt. Daardoor wordt hij wel minder accuraat.

Bij het aanklikken van de Polling Rate zijn er vier opties te vinden, terwijl we bij de DPI instellingen vijf niveau’s zien. Dit zijn de standaard waardes die we bij de specificaties al genoemd hebben: 400, 800, 1600, 3200 en 6200 DPI. Persoonlijk zou ik niet boven de 1600 willen zitten maar er zijn mensen die het fijn vinden om met een hogere DPI waarde te gamen of te werken.

Natuurlijk mag RGB niet ontbreken op de muis en dit wordt aangestuurd door Mystic Light, het andere tabblad in de software. Ook hier zijn drie verschillende profielen te selecteren, afhankelijk van wat je zelf wilt. We zien in het scherm de muis en de bijbehorende naam. Aan de rechterkant zien we de verschillende stijlen die gekozen kunnen worden met de daarbij behorende opties. Zo kan de snelheid aangepast worden, de helderheid maar ook de manier waarop de verlichting beweegt.

Wanneer in het LED Style venster op de Whirlpool knop geklikt wordt komt er een lijstje met verschillende stijlen tevoorschijn. Zo is het mogelijk om één kleur constant te laten tonen, een golfbeweging te laten zien of een rimpel effect te creëren. Uiteraard is het ook mogelijk om de verlichting helemaal uit te schakelen, mocht je compleet geen behoefte hebben aan licht.

De verlichting ziet er netjes uit en kan best fel getoond worden. Niet slecht voor een muis uit deze prijsklasse.

Terug naar Boven

Ik heb een tijdje deze muis gebruikt naast mijn gewone muis, namelijk de Corsair Dark Core. Dat is natuurlijk wel een muis uit een ander segment en niet te vergelijken met de GM30. Het is even wennen deze muis te gebruiken aangezien het een symmetrische muis is. Daardoor voelt hij wat anders aan dan een “normale” muis voor rechtshandigen. Hij is namelijk niet gevormd naar je hand maar is recht toe, recht aan. Wel zo prettig voor de mensen die linkshandig zijn. Wat wel een beetje apart is, is dat er maar aan één kant extra knoppen zitten en dat is weer wat minder handig voor linkshandigen. Maar het uiterlijk van de muis is best netjes gedaan.

Echter na een tijdje raak je gewend aan het gevoel en voelt de muis goed aan. De zijkanten geven de muis een goede grip en ik had niet het idee dat de muis uit mijn handen zou glijden. Over het algemeen voelde de muis degelijk aan, pluspunten voor de bouwkwaliteit dus. Het gewicht van de muis zelf vind ik persoonlijk prettig maar ik ben dan ook een redelijk zware muis gewend. Mensen die een lichtere muis gewend zijn kunnen deze muis als zwaar ervaren. Verder klikten de knoppen prettig en reageerden prima. Het scrollen voelde goed aan, het wieltje reageerde gewoon goed. Dankzij het teflon aan de onderkant glijdt de muis soepel over het oppervlak, al blijft het een aanrader om een muismat te gebruiken. De GM30 was prettig in het gebruik, bij tijdens kantoorwerk als bij het gamen. Ik had zelf niet de behoefte om te wisselen tussen de verschillende DPI instellingen maar mocht je dit toch willen dan gaat dit vrij makkelijk door de schakelaar bovenop te gebruiken.

De software voor de muis zit prima in elkaar, ook al kan er niet al teveel ingesteld worden. Daardoor zul je de software niet al te vaak gaan gebruiken. De knoppen kunnen makkelijk een andere functie toegewezen krijgen. De sensor instellingen kunnen aangepast worden maar dit is niet nodig vanuit de software. De polling rate staat al goed en de DPI kan op de muis zelf aangepast worden. De RGB verlichting is het enige waar je echt de software voor zou willen gebruiken, ook al kun je een deel op de muis zelf doen. De software bevat mooie effecten en dat is het echt een opvallend iets op een muis van deze prijsklasse. Bovendien is deze verlichting vrij fel, een ding wat nog wel eens ontbreekt bij een lager geprijsde muis.

Terug naar Boven

Dan komen we bij de eindconclusie van deze muis: wat krijg je voor het bedrag van €32,-? Voor dit bedrag krijg je genoeg muis terug. De bouwkwaliteit is prima in orde en je krijgt niet het gevoel dat je te maken hebt met een goedkopere muis. Uiteraard kan het altijd nog goedkoper (neem een muis van de Action van €5,- maar dan heb je het idee dat je niets in je handen hebt, je niets kunt instellen of dat er geen verlichting op zit. Toch allemaal zaken die bij deze muis wel aanwezig zijn. De muis kan voor sommige mensen net iets te zwaar zijn maar het geeft je wel het idee dat je ook wel iets fatsoenlijks in handen hebt. Het fijne is dat de muis symmetrisch is waardoor zowel links- als rechtshandigen hem kunnen gebruiken. Wel is het jammer dat er alleen aan de linkerkant knoppen zitten.

De muis voelt prettig aan in het gebruik. Hij ligt lekker in de hand, heeft een goede grip en glijdt lekker over oppervlakken. Dankzij de rubberen zijkanten krijg je niet het idee dat de muis uit je hand valt tijdens het gebruik, ook niet als je iets zweet. De knoppen laten zich goed bedienen en ook deze voelen degelijk aan. Hoe lang dit het geval zal blijven is helaas niet te testen maar OMRON switches gaan over het algemeen niet zo snel stuk. Het scrollwiel is soepel in het gebruik met een beetje feedback. Het snoer van de muis is niet in nylon uitgevoerd wat op zich jammer is. Dat zou de afwerking nog net wat beter maken.

De software zit op zich goed in elkaar, ook al kan er niet zoveel aangepast worden. Mocht je toch iets aan willen passen dan zijn de functies van de knoppen te wijzigen. Deze hebben echter al de standaard functies meegekregen. Ook is de polling rate aan te passen maar dat is niet echt nodig. De DPI niveaus zijn tevens te selecteren maar dit kan via de muis zelf ook. Als je dan toch iets met de software zou willen doen dan is het het aanpassen van de verlichting.

Over de verlichting gesproken, deze ziet er netjes uit. Het is vrij helder en deze kan aangepast worden zodat het wat minder fel overkomt. Voor het prijspunt is het goed uitgevoerd, iets wat je bij andere muizen minder ziet. De templates die MSI in de software levert zijn goed in elkaar gezet en het feit dat je zelf ook templates kan maken is een leuk pluspunt.

Al met al: een leuke muis voor een leuke prijs!

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar Boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Muizen

Muizen

Sharkoon SHARK Force II Review

[anchor=Boven][/anchor] [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/Sharkforce/Pics/IMG_9532.JPG[/img] [list] [*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump] [*] [jump=Specificaties]Specificaties[/jump] [*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump] [*] [jump=Ervaring]Ervaring[/jump] [*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump] [/list] [anchor=Inleiding][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Inleiding.jpg[/img][/anchor] ...
Muizen

Sharkoon Light² S review

[anchor=Boven][/anchor] [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/Light2s/Pics/IMG_9906.JPG[/img] [list] [*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump] [*] [jump=Specificaties]Specificaties[/jump] [*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump] [*] [jump=Software]Software[/jump] [*] [jump=Ervaring]Ervaring[/jump] [*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump] ...
Muizen

Steelseries Rival 650 Wireless review

  [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Rival_650/Pics/IMG_2457.JPG[/img] Inleiding Specificaties Unboxing Software Ervaring Conclusie [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Steelseries/Inleiding.jpg[/img] Dank aan Steelseries voor het beschikbaar ...