Behuizingen

Cooler Master MasterBox Q500L review

product-image

Cooler Master MasterBox Q500L

6.7

De Q500L is een nette budget ATX kast die op meerdere manieren opgebouwd en neergezet kan worden. Hij is lekker compact en heeft genoeg stoffilters om de machine stofvrij te houden. Extra koeling bij een luchtkoeler is wenselijk en helaas wordt er een acryl zijpaneel geleverd ipv tempered glass.

Top
 • Kast is op meerdere manieren neer te zetten
 • Compacte ATX kast
 • Aanpasbaar
 • Prijs/kwaliteit verhouding is redelijk goed
 • Redelijk ruimte voor opslag
Flop
 • Geen shroud dus er blijven altijd kabels zichtbaar
 • Is soms passen en meten
 • Extra fans zijn wel welkom bij een luchtkoeler
 • Acryl zijplaat in plaats van tempered glass, kan vrij snel krassen

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Inleiding.jpg

Cooler Master: een bedrijf wat al geruime tijd mee gaat in de computermarkt. Zo staan ze sowieso bekend om hun koeloplossingen (getuige de naam van het bedrijf). Maar het bedrijf maakt meer dan alleen koelers en ventilatoren. Ze maken al langere tijd computerkasten waarvan de Cosmos behuizing wellicht een van de zwaarste kasten is die je kunt aanschaffen. Maar ook de CM690 kast en de HAF kasten zijn behoorlijk bekend. Verder zitten ze ook in de randapparatuur, zoals toetsenborden, muizen, headsets, muismatten… je kunt het zo gek niet bedenken.

Terugkomend op computerkasten: er zijn kasten van 20 euro en er zijn kasten van €999,-. Het is maar net wat je wensen zijn en wat je budget is. Dit verschilt uiteraard per persoon. Alleen maakt het voor de kwaliteit wel uit hoeveel geld je wilt besteden. Immers is het niet mogelijk om voor €40,- dezelfde kwaliteit te krijgen als bij een kast van €150,-. Hoe meer eisen en wensen je hebt, hoe duurder de kast.

Eerder had Cooler Master de populaire Q300L budget behuizing op de markt gezet. Er is echter ook een grotere broer van te krijgen: de Q500L kast. Deze kast is bedoeld voor ATX borden terwijl in de 300 alleen maar micro-ATX geplaatst kon worden. De prijs is ook ietsjes hoger: €55,- in plaats van €35,-. Maar wat krijg je voor dit bedrag terug en is het de moeite waard? Dat valt te lezen in deze review.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Specs.jpg

Als eerste gaan we kijken naar de specificaties van deze kast:

https://www.rooieduvel.nl/reviews//Coolermaster/Q500L/Specs.jpg

Met de afmetingen van 38,5 bij 23 bij 38,1 centimeter is dit een zeer compacte behuizing. Dat wil niet zeggen dat er geen degelijke computer in deze behuizing past. Er is namelijk genoeg ruimte voor een standaard ATX moederbord, een videokaart tot 36 centimeter en plek voor twee gewone of vier 2.5 inch schijven.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/Q500L/F1.jpg

De aansluitingen van de kast zitten niet aan de voorkant waar je ze zou verwachten maar aan de zijkant. Wat een leuke feature van deze kast is, is dat je zelf kunt bepalen waar je de I/O aansluitingen wilt hebben. Deze zitten standaard in het midden, maar kunnen indien gewenst verplaatst worden naar de onderkant of de bovenkant. De keuze is geheel aan jou.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/Q500L/F3.jpg

Wat men tevens gedaan heeft om de kast zo compact mogelijk te maken is het gebruiken van een PSU bracket. Deze is niet aan de achterkant van de computerkast geplaatst maar zit nu aan de voorkant. Deze ruimte kan nu prima gebruikt worden om de voeding te herbergen. Wil je een radiator aan de bovenkant plaatsen, dan kan de voeding verder naar beneden geschroefd worden. Uiteraard heeft dit wel effect op de lengte van de videokaart. Pas daar dus mee op.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/Q500L/F4.jpg
https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/Q500L/F2.jpg

De kast zelf is helemaal geperforeerd. Dit zou moeten zorgen voor genoeg mogelijkheden om koeling te plaatsen. Er is zelfs een mogelijkheid om waterkoeling in de kast te bouwen. Om de kast toch iets van een uiterlijk te geven heeft Cooler Master de kast voorzien van stoffiters met een patroon. Deze zitten aan de voorkant en bovenkant. Ze zijn makkelijk te verwijderen aangezien deze met magnetische strips vast zitten aan de kast. Deze filters hebben dus een dubbele functie gekregen in deze kast.

Meer informatie is terug te vinden op de pagina van Cooler Master

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Unboxing.jpg

Tijd om het tape van de doos open te snijden en eens te zien wat hij bevat en wat er allemaal meegeleverd wordt.

De doos is vrij eenvoudig uitgevoerd. We zien een bruine doos met daarop een print van de computerkast. Onderin vinden we het typenummer terug en links bovenin staat het logo geprint. Op de achterkant zien we wederom de kast met een aantal features. Dit staat in acht verschillende talen geschreven. Maken we de doos open, zien we de kast meteen verpakt zitten in een plastic zak. Deze wordt weer op zijn plek gehouden door het piepschuim waardoor de kast niet beschadigd kan raken. Tevens vinden we in de kast twee boekjes: eentje voor de garantie en eentje met een overzicht van de onderdelen die meegeleverd worden plus hoe verschillende componenten in te bouwen zijn.

In de kast zelf zit een zak met de onderdelen. Deze zijn uiteindelijk wel nodig om de verschillende componenten in de kast te plaatsen. Ook worden er tie wraps geleverd om de kabels vast te zetten wanneer de computer eindelijk gebouwd is. Dit maakt dat het eindresultaat net wat fatsoenlijker is. Er zijn ook pinnen om de ventilatoren vast te zetten en rubbers die er voor moeten zorgen dat eventuele trillingen niet overgedragen worden aan de kast.

Als de dan alles uit het schuim hebben gehaald en het plastic verwijderd hebben dan zien we de kast terug. Wel zijn de covers en de plexiglas zijkant nog verpakt in het plastic om eventuele beschadigingen te voorkomen. Op de voorkant is niets anders te zien dan allerlei kleine gaatjes. Dat komt omdat dat filter op de bovenkant geplaatst is bij de andere filter.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Buitenkant.jpg

De kast is nu helemaal uitgepakt, tijd om eens te kijken wat we nu precies voor ons hebben.

De kast is in het zwart uitgevoerd. Hier is niets mis mee maar bijna alle fabrikanten doen dit tegenwoordig. Het is bijna een standaard in de wereld van de computerkasten. Wel valt op dat er heel veel gaten in de voorkant van de behuizing zitten. Hier komt nog een stoffilter overheen, dat zien we verderop terug. De rechterkant van de kast heeft een aluminium plaat terwijl de linkerkant van de kast voorzien is van een plaat plexiglas. Geen Tempered Glass, daar is de kast te goedkoop voor. Een opvallend detail is wel: de knoppen van de kast zitten niet aan de voorkant maar aan de zijkant, ook hier later meer over.

Als we kijken naar de achterkant van de kast dan zien we onderin de sloten zitten voor de PCIe uitbreidingskaarten. Deze sloten zijn afgedekt door een kapje waardoor de kaarten niet meteen los te schroeven zijn. Er moeten dus eerst twee andere schroeven losgehaald worden. Deze kap is zelfs te beveiligen met een slotje zodat de kaarten niet zomaar verwijderd kunnen worden. Daarboven zien we een 120 millimeter ventilator terug die moet zorgen dat warme lucht uit de kast geblazen wordt. Er is nog ruimte om deze ventilator iets naar boven te verplaatsen. Daarnaast zien we de opening waar de I/O aansluitingen van het moederbord straks geplaatst worden. Links daarvan zien we een connector voor een voeding zitten maar er is verder niets voor een voeding te zien. Dat komt omdat de voeding op een compleet andere plaats zit. Daar later meer over.

Bovenop de behuizing zien we een magnetisch stoffilter zitten. Dit om te voorkomen dat de binnenkant van de computer vol komt te zitten met stof. Mocht je een waterkoeler gebruiken dan is dit niet echt nodig maar is dit niet het geval dan is het wel handig hier een filter te hebben. Wel is het voor het uiterlijk beter dat er een filter zit in dit geval. Onder het filter zien we namelijk een geperforeerde kant waar stof makkelijk doorheen kan komen. Maar bij deze kast worden niet één maar twee filters geleverd. Het tweede filter is namelijk voor de voorkant. Deze zit nog keurig in het plastic verpakt en nog niet op de voorkant. Dit is gedaan omdat de beugel voor de voeding via de voorkant losgehaald moet worden. Dit filter kan later wel geplaatst worden. Tevens zien we aan de voorkant het logo van Cooler Master. Gewoon in het zwart en niet verlicht, waar overigens niets mis mee is. Aan de zijkant zien we dan de aansluitingen van de computerkast. Het mooie is, dat je zelf kunt bepalen waar je deze aansluitingen wilt hebben. Ze kunnen onderin geplaatst worden, in het midden wat standaard is of aan de bovenkant. De reden hiervoor is omdat je de kast op verschillende manieren neer kunt zetten. We vinden een reset knop, een aansluiting voor de hoofdtelefoon en microfoon, de aan/uit knop en twee USB 3.0 poorten.

Wat we tevens zien aan de rechterkant van de kast zijn vier schroeven die een laag rubber om zich heen hebben. Dit rubber is bedoeld zodat de kast ook horizontaal neergezet kan worden in plaats van verticaal. Mocht je geen ruimte hebben om de computer rechtop te zetten dan is dit een ideale oplossing. Wel zie je zo niets meer van de binnenkant. Aan de onderkant van de computerkast zien we een stoffilter zitten wat niet zo makkelijk te verwijderen is. Daarvoor moeten er maar liefst tien rubbers losgehaald worden voordat het filter van de kast gehaald kan worden. Dan pas kan hij stofvrij gemaakt worden. Als laatste zien we de vier voetjes waar de kast normaal gesproken op staat.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Binnenkant.jpg

Tijd om de kast open te maken en te zien wat aan de binnenkant van de kast te vinden is.

Om bij de binnenkant van de kast te kunnen moeten er vier duimschroeven losgedraaid worden. Deze schroeven zitten vast aan de het chassis van de kast zelf en geen pinnen of iets dergelijks. Wanneer alles losgedraaid is wordt de plexiglas plaat alleen tegen gehouden door de eventuele druk. Wat ook kan gebeuren is dat de schroeven door de rubbers blijven hangen en je daarmee de plaat uit de kast trekt. De plaat is wat donkerder gekleurd en dit geeft een mooi effect als er verlichting in de kast verwerkt is. Kijken we naar de kast zelf dan zien we aan de linkerkant de covers zitten voor de PCIe uitbreidingskaarten. Dit zijn stuk voor stuk covers die losgeschroefd kunnen worden. Het wil wel eens gebeuren bij kasten uit dit segment dat er afdekplaatjes zijn die losgebroken moeten worden en niet meer bedekt kunnen worden. Wat dat betreft een pluspunt voor Cooler Master. Daarboven is een 120mm ventilator geschroefd die ervoor moet zorgen dat warme lucht de kast uit geblazen kan worden. Ondanks dat de bladen doorzichtig zijn is hier geen RGB aanwezig.

Wat verder op valt is de grote opening aan de kant van het moederbord. Deze opening is bedoeld voor het monteren van een koeler op het moment dat een moederbord al ingebouwd zit. Zo hoeft de machine niet helemaal uit elkaar gehaald te worden als de koeler vervangen wordt. Anders dan bij de Q300L kan hier namelijk de achterkant wel losgehaald worden. Kijken we rechtsboven in de kast dan zien we een bracket zitten. Deze is bedoeld voor de voeding die dus niet traditioneel aan de achterkant zit maar nu dus aan de voorkant. Hier is wat voor te zeggen. Nu kasten geen plaats meer hoeven te bieden aan DVD stations kan hier iets anders geplaatst worden en waarom kan dat dus niet de voeding zijn? Daaronder zit keurig een opening om wat kabels doorheen te trekken. Helaas is deze niet afgewerkt met rubbers maar op dit prijspunt gebeurt het vaker. Verder zien we vooral heel veel openingen zitten waardoor een aantal stoffilters te zien zijn. Kijk je wat beter dan lijkt het erop dat de voorkant los te halen is. Dit is echter niet het geval. Als laatste zien we nog wat uitsparingen in het bord zitten. Daar kunnen kabels aan vastgebonden worden. We zien ook de standoffs waar het moederbord op vastgeschroefd wordt.

De schroeven aan de andere kant van de kast zijn voorzien van een rubber rand. De reden dat dit gedaan is, is omdat de kast ook horizontaal kan komen te staan. Eenmaal losgehaald zien we de achterkant wat er op zich niet spectaculair uit ziet maar wel functioneel. Er zijn twee brackets te zien waar harde schijven of SSD’s op gemonteerd kunnen worden, daar direct meer over. Aan de bovenkant zien we de stroomkabel lopen die ervoor moet zorgen dat er spanning van de achterkant ook daadwerkelijk naar de voeding gaat. Anders doet de machine nog niets. De ruimte voor kabels is redelijk te noemen, alle kabels kunnen hier wel netjes langs. Dit is ook wel nodig aangezien de voeding dus niet uit het zicht zit en er daar ook geen kabels verborgen kunnen worden. Aan de zijkant hebben we ook genoeg openingen zitten om kabels door te voeren, mocht het nodig zijn.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Inbouwen.jpg

Tijd om de machine op te gaan bouwen. We hebben daarvoor de volgende onderdelen gebruikt:

 • AMD Ryzen 5 3600X inc. Boxed koeler
 • Gigabyte X570 Aorus Elite moederbord
 • 2 x 8GB G.Skill Trident Z Neo DDR4 3600 C16 geheugen
 • Cooler Master Masterliquid ML240R RGB waterkoeler
 • 120GB Kingston A400 SSD
 • 2TB Seagate Barracuda ST2000DM001 harde schijf
 • MSI Radeon RX580 8GB Armor videokaart
 • Be Quiet Straight Power 11 650 Watt voeding

Zoals eerder gezegd wordt de voeding aan de voorkant gemonteerd. Daarvoor moet het bracket aan de voorkant losgehaald worden. Deze zit vast met vier schroeven. Als deze is losgehaald is duidelijk te zien dat de voeding in dit bracket thuis hoort. Deze kan op twee manieren geplaatst worden: of met de ventilator naar de gaten toe waardoor er extra lucht naar binnen gezogen wordt of andersom waardoor warme lucht vanuit de kast naar boven geblazen wordt. We kiezen in dit geval voor de eerste optie. Schroef de voeding vast en sluit daarna de verlengkabel aan op de voeding. Vervolgens kan het bracket weer op zijn plaats gehangen worden. Je ziet ook meteen dat er aan de achterkant van de kast wat overlengte is maar dit is niet erg. Dit is later netjes weg te werken.

De kast heeft twee plekken voor een traditionele harde schijf. Ook al wordt er tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van SSD’s, een harde schijf is per GB nog steeds het goedkoopste om te gebruiken bij massa opslag. Haal het bracket los en leg deze op de onderkant van de harde schijf. Schroef het bracket vast aan de onderkant met vier schroeven. Als dit gedaan is kan het bracket weer terug geplaatst worden. Let er wel op dat de schijf terug geplaatst wordt met de aansluitingen naar de juiste kant anders wordt het lastig om de voedings- en datakabel aan te sluiten. Zoals te zien is, is er precies genoeg ruimte om hier de schijf te “verstoppen”. Sluit vervolgens de kabels aan zodat de schijf in gebruik genomen kan worden.

Een 2.5 inch SSD kan ook geplaatst worden, maximaal vier stuks om precies te zijn. Deze worden op hetzeflde bracket geplaatst als de HDD’s. Leg de SSD op het bracket, draai deze om en schroef hem vast. Daarna kan ook dit bracket terug geplaatst worden in de kast. Sluit ook hier de kabels aan en de schijf kan volgepompt worden met data.

Tijd om het moederbord in de kast te gaan bouwen. Wat handig is bij deze kast is dat de standoff een kleinere binnenring heeft. Zodoende kan het moederbord eventjes op zijn plek geklemd worden terwijl je rustig het bord vast kan schroeven. Dit scheelt weer gehannes met het inbouwen. Het I/O gedeelte van het bord is al voorzien van een schildje waardoor deze niet vergeten kan worden. Dit gedeelte sluit netjes aan op de achterkant van de kast. Daarna kunnen de stroomkabels alvast op het moederbord aangesloten worden via de daarvoor bestemde openingen. Als dit gedaan is kunnen de connectors aan de andere kant op de voeding zelf aangesloten worden. Hier is nu nog genoeg plek voor.

Dan is het tijd om de koeling in te gaan bouwen. Hier moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. Mocht je de voeding eerder op dezelfde plek teruggeplaatst hebben dan is er amper plek voor de radiator van een waterkoeler. Gelukkig is het mogelijk de voeding iets lager te hangen zodat er toch genoeg ruimte is. Daarvoor zitten er verschillende kleinere gaten aan de voorkant van de kast, te zien op de locaties van de pijlen. Dit is overigens geen probleem bij het gebruik van een luchtkoeler. Wanneer de voeding verplaatst is zien we dat er genoeg ruimte is. Zet de radiator tegen de behuizing en schroef deze vast op de daarvoor bedoelde locaties. Plaats vervolgens het blok op de processor en sluit de kabels aan op de daarvoor bedoelde plek.

We kunnen nu alvast de verschillende kabels aan gaan sluiten op het moederbord. We hebben de aansluitingen van de kast zelf en de kabels voor het gebruik van de harde schijven. Sluit de connector van de front audio linksonder aan op het moederbord. Er is daar een mooie opening dus die kabel kan mooi weggewerkt worden. Hetzelfde geldt voor de front panel connectors en de USB poorten, al is de laatste connector wel erg stug. Dit werkt ook niet mooi en netjes weg. Als laatste sluiten we de SATA kabels aan op het moederbord. Ook hiervoor zit er een opening dicht bij de connectors.

Het laatste wat we nog moeten inbouwen in de computer is de losse videokaart. Maar voordat we deze kunnen inbouwen moeten we het afdekplaatje loshalen. Deze zit vast met twee schroeven. Als deze eenmaal los is kunnen de I/O covers losgehaald worden voor de plek waar de kaart geplaatst wordt. Dit zit gewoon vast met schroeven. Zijn deze eenmaal los dan kunnen de covers er uit en kan de kaart in het slot geklikt worden. Schroef daarna de kaart wel vast anders kan hij nog op en neer bewegen. Monteer wel het afdekplaatje voor de afwerking. Als laatste moet de kaart nog voorzien worden van voeding. Deze kabel is enigszins weg te werken. Let wel op dat de kaart ook daadwerkelijk geplaatst kan worden: de RX570 in deze build past maar net. Anders moet de voeding weer omhoog wat weer issues kan geven met waterkoeler. Sluit het andere uiteinde van de PCIe stroomkabel aan op de voeding.

Alles is ingebouwd maar de kabels hangen er maar een beetje bij. En ook al wordt de achterkant van de machine afgedekt met een aluminium plaat, het is wel zo netjes om de kabels te bundelen en de machine netjes af te werken. Gelukkig heeft Cooler Master daar ook aan gedacht en zijn er oogjes aangebracht waar de kabels met tie wraps aan vastgezet kunnen worden. Dat zorgt ervoor dat het geheel toch wat beter afgewerkt is en dat de kabels binnenin de kast ook niet zoveel meer te zien zijn. Deze zijn voor het grootste deel achter het moederbord weggewerkt. Alleen de kabels bij de voeding zelf zijn niet netjes weg te werken. Het eindresultaat is wel een machine die redelijk goed afgewerkt is.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Prestaties.jpg

Nu het systeem ingebouwd is kunnen we gaan kijken naar de prestaties van deze kast. Een kast is er namelijk niet alleen voor om de onderdelen van een computer in te bouwen en er mooi uit te laten zien maar ook deels om te zorgen dat dezelfde onderdelen voorzien kunnen worden van voldoende koeling. Om dit te testen hebben we een aantal applicaties laten draaien om te zien wat de temperaturen doen onder de verschillende omstandigheden. De eerste benchmark is Cinebench R20 die de processor zwaar op de proef stelt, de tweede test is Unigine Heaven die juist de videokaart maximaal belast. Vervolgens starten we dan nog Doom, aangezien dit spel veel eist van zowel de processor als de videokaart. Deze tests zijn met zowel een waterkoeler als een luchtkoeler uitgevoerd. Een luchtkoeler blaast ook lucht over de VRM’s maar blaast de warmte de kast in. Een waterkoeler voert de warmte meteen af naar buiten maar blaast geen lucht over het moederbord.

Luchtkoeling

We starten met de luchtkoeler die AMD standaard levert bij de AMD processor. Deze koeler doet over het algemeen prima zijn werk om het systeem koel te houden. We zien dat de temperaturen ietsjes gestegen zijn dan wanneer het systeem op de testbench draait. Starten we Cinebench dan zien we dat de temperatuur van de processor ietsjes hoger wordt. Echter gaan de overige temperaturen flink omhoog. De enige ventilator die aanwezig is trekt het niet om de kast goed koel te houden. Bij Heaven wordt het hele systeem ook veel warmer, wat we ook terug zien bij Doom. Het advies is dan ook zeker om extra ventilatoren te gebruiken op het moment dat je een pc met luchtkoeling hierin gaat bouwen.

Waterkoeling

Gaan we dezelfde tests doen met een waterkoeler dan zien we een heel ander beeld. De temperaturen van de processor, videokaart en VRM zijn iets gedaald. Echter blijft de temperatuur van de chipset achter, die stijgt juist iets. Tijdens Cinebench zien we bijna geen verschil in de temperaturen van de processor en de chipset maar die van de videokaart en VRM dalen juist enorm. Dit komt waarschijnlijk omdat de dubbele ventilator aan de bovenkant van de kast ervoor zorgen dat de warme lucht afgevoerd kan worden. Tijdens de Heaven benchmark wordt de chipset juist weer wat warmer maar de processor is weer koeler. En tijdens Doom zit er een heel klein verschil tussen het moment dat de pc ingebouwd is en draait op de testbench.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Conclusie.jpg

Dan zijn we aan het einde gekomen van deze review en dat betekent dat het tijd is voor een eindconclusie. Wat vinden we van de Q500L van Cooler Master? Allereerst kunnen we wel stellen dat het een vrij bijzondere behuizing is. In de eerste plaats omdat deze kast op meerdere manieren is neer te zetten. Het I/O gedeelte is te verplaatsen en de kast kan zelfs liggend geplaatst worden omdat de schroeven aan deze kant voorzien zijn van een rubber rand. Zo kan hij ook gebruikt worden als een desktop kast, iets wat je niet veel meer ziet in het hedendaagse computerlandschap. De stoffilters aan drie kanten is ook fijn. Dit voorkomt dat de computer een stofnest wordt en de airflow geblokkeerd raakt. En airflow zorgt er weer voor dat de temperaturen onder controle blijven. Helaas zorgen de filters er ook wel een beetje voor dat de airflow niet helemaal optimaal is.

Het inbouwen van een systeem in deze kast vraagt soms nog wel eens om wat aanpassingsvermogen. Het meest aparte is wel dat de voeding niet achterin de kast geplaatst wordt maar voorin. Op zich een logische gedachte aangezien deze ruimte niet echt benut wordt. Wil je echter een waterkoeler gaan monteren dan moet het bracket iets naar beneden geplaatst worden anders krijgt de radiator geen lucht om de warmte af te voeren. De kast is vrij compact maar kan toch een ATX systeem geplaatst krijgen. De schijven worden netjes verstopt achter het moederbord en zijn daardoor niet zichtbaar. Kabels kunnen ook netjes weggewerkt worden waardoor het systeem er gewoon netjes uit ziet. Alleen de kabels aan de kant van de voeding blijven zichtbaar maar daar is helaas niets aan te doen. De openingen voor de kabels zijn helaas niet afgewerkt met rubber maar de openingen zijn niet scherp. Ook moet er goed gekeken worden of alle onderdelen wel echt passen. Wordt de voeding wat lager geplaatst dan kan het zijn dat de videokaart niet meer past omdat deze te lang is. In ons voorbeeld was er wellicht nog 2 centimeter over tussen de voeding en de videokaart.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/Q500L/Pics/IMG_9754.JPG

Het eindresultaat is goed te zien door het doorzichtige zijpaneel. Helaas is deze gemaakt van acryl en niet van Tempered Glass. Je zou kunnen zeggen dat het in deze prijsklasse niet vreemd is dat er acryl gebruikt is. Andere fabrikanten echter hebben het wel voor elkaar gekregen om echt glas te gebruiken. Het grootste nadeel van acryl is namelijk dat het vrij snel kan krassen en dat wil je eigenlijk niet op een paneel. Verder is er buiten de LED rondom de aan/uit knop geen verlichting in de kast aanwezig. Hier moet dus zelf voor gezorgd worden met behulp van ventilatoren, waterkoelers of LED strips. Bovendien is deze LED alleen maar wit en niet aan te passen. Extra verlichting moet dus zelf voor gezorgd worden als je een showcase build wilt maken. De stoffilters hebben we een leuk speels patroon meegekregen waardoor de kast toch een bijzondere uitstraling heeft.

Als we naar de prestaties van de kast gaan kijken zoals hij uit de doos komt dan kunnen we wel stellen dat het de moeite loont om te investeren in extra ventilatoren. Althans: als je gebruik gaat maken van een luchtkoeler. De enige ventilator die in de kast geschroefd zit kan alle warmte niet snel genoeg afvoeren. Daardoor worden alle onderdelen van het systeem veel warmer naar mate je het systeem voor langere tijd volledig belast. Zelfs de temperaturen van de VRM’s stijgen behoorlijk terwijl er toch lucht overheen geblazen wordt. Maar ook deze warmte kan nergens naar toe. Wat eventueel een hulpmiddel kan zijn is dat de voeding met de ventilator aan de binnenkant gemonteerd wordt. Zo wordt de warme lucht op een tweede manier via de voeding afgevoerd maar deze opening zit ook niet direct aan de buitenkant. Of het veel zin heeft is dus maar de vraag. Wordt er een waterkoeler in de kast geschroefd dan is er meteen veel meer luchtverplaatsing. Weliswaar moet de warmte van de radiator afgevoerd worden, de warme lucht uit de kast wordt op die manier ook via deze route naar buiten geblazen. De temperaturen in de kast zelf liggen dan wel wat lager.

Conclusie: de Q500L is een aparte compacte kast waar een volwaardig systeem in gebouwd kan worden maar vraagt wel om wat extra koeling. Daarentegen kan hij wel op verschillende manieren gebruikt worden. De prijs van €55,- is daarom redelijk te noemen. Het blijft echt een kast voor iemand die niet veel uit wilt geven aan een case. Het gebruik van acryl blijft een pijnpunt.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag.

:)

Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Behuizingen