Behuizingen

MSI MPG Gungnir 100 review


[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Inleiding.jpg[/img]

Als eerste wil ik MSI bedanken voor het beschikbaar stellen van deze behuizing.

MSI: een fabrikant die bij heel veel mensen al bekend is. Ze brengen al jaren moederborden en videokaarten op de markt. Ook in de laptop branche zijn ze al een hele poos aanwezig. Maar sinds een paar jaar waagt deze fabrikant zich ook op gebieden waar men voorheen helemaal niet actief op was. Een aantal jaar geleden was daar ineens een luchtkoeler en het bedrijf kwam ook met toetsenborden, muizen, headsets en zelfs gaming oortjes. Later kwamen daar nog eens monitoren bij waardoor het mogelijk begint te worden om een complete MSI pc op je bureau te hebben.

Qua losse kasten had men nog niets op de markt staan. Wel een alternatief van een merk wat al langer thuis was in computerkasten maar niets vanuit MSI zelf. Barebones waren wel te krijgen maar dan kocht je meteen een kast, voeding en moederbord in één. Je kunt daarbij dus niet zelf bepalen wat je in je machine wilt hebben. Sinds April vorig jaar is daar verandering in gekomen en heeft MSI een kast op de markt gezet: de MPG Gungnir 100 kast. Uiteraard met verlichting en tempered glass, want dat mag tegenwoordig niet ontbreken op een kast.

Op het moment van schrijven verandert de kast voor iets meer dan €100,= van eigenaar. Daarmee komt de kast in een prijsklasse die druk bezet is. Maar wat krijg je voor dit geld terug en is het de moeite waard? Dat gaan we lezen in deze review.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Specificaties.jpg[/img]

Laten we eerst eens naar de specificaties kijken van deze behuizing.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Specs.jpg[/img]

De kast kan moederborden kwijt tot de E-ATX standaard. Daarmee is de inhoud van de kast groter dan normaal. Dit houdt in dat er een moederbord geplaatst kan worden met een breedte tot 272 millimeter. Daarnaast kunnen voedingen met een diepte tot 20 centimeter gebruikt worden en kunnen videokaarten met een lengte tot 40 centimeter geplaatst worden. Er zijn maar weinig kaarten die langer zijn dan 40 centimeter.

[img width=600 height=430]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/F2.jpg[/img]

Deze kast van MSI kan overweg met luchtkoelers die tot 17 centimeter hoog zijn. Daardoor kunnen de meeste koelers gebruikt worden in combinatie met deze kast. Maar er is ook ondersteuning voor waterkoeling aanwezig. Zo is er ruimte voor All In One koelers waarbij de radiator 360 millimeter groot is. Voor custom waterkoeling is er ondersteuning voor 420 millimeter lange radiatoren. Let er bij custom koeling wel op dat de radiator maar 30 millimeter dik is, anders past deze alsnog niet.

[img width=600 height=503]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/F1.jpg[/img]

Nog een leuke feature is dat bij het paneel aan de voorkant delen zelf gemaakt kunnen worden met een 3D printer. Op deze manier is het mogelijk zelf een logo toe te voegen. Deze wordt dan vanzelf zichtbaar als de computer aan staat door de verlichting aan de voorkant. Zo is het mogelijk je computer makkelijk te personaliseren.

[img width=600 height=417]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/F3.jpg[/img]

MSi levert met deze kast een A-RGB LED hub mee. Apparaten die voorzien zijn van A-RGB kunnen hierop aangesloten worden zodat deze allemaal hetzelfde lichtpatroon volgen. Het mooiste is natuurlijk wanneer de apparaten allemaal van dezelfde fabrikant zijn zodat het aansturen makkelijker gaat. De hub is voorzien van 7 verschillende programma’s waarmee er altijd wel iets is. Het veranderen gaat met de knop op de kast.

[img width=600 height=550]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/F4.jpg[/img]

Ook kan deze verlichting aangestuurd worden via Mystic Light als je een MSI moederbord tot je beschikking hebt. Hiermee stuur je de verlichting aan vanuit Windows, wat het net iets makkelijker maakt om je voorkeur in te stellen. Ook kunnen hiermee de verlichting van de overige MSI apparaten aangestuurd worden. Heb je geen MSI moederbord, ook geen probleem. Met de software van jouw fabrikant is de verlichting net zo goed te bedienen.

Wil je meer informatie kijk dan op de site van MSI.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Unboxing.jpg[/img]

Tijd om het tape van de doos open te snijden en eens te zien wat hij bevat en wat er allemaal meegeleverd wordt. Let wel: de kast is al eens gebruikt voor een computerbuild bij MSI dus het kan er iets anders uit zien dan dat je in deze review aan treft.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_6768.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_6767.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_6766.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7290.JPG[/img]

Eerlijk is eerlijk: de doos ziet er op het eerste gezicht al erg indrukwekkend uit. Op de voorkant vinden we een ridder terug met in zijn handen een speer. Dit is de “Gungnir”, de magische speer van Odin in de Noorse mythologie. Heb je meteen een idee waarom voor deze afbeelding gekozen is. Natuurlijk mogen merk en modelnaam niet ontbreken op de doos. Verder vinden we het Mystic Light logo terug en een aantal van de features van deze kast. Op de achterkant vinden we de kast zelf terug waarbij de verschillende delen los zijn gehaald. Ook staat hier weer merk en modelnaam op, alsmede een uitgebreidere beschrijving van de features. Op de zijkant van de doos zien we nog de specificaties staan. Maken we de doos open dan zien we de kast tussen twee stukken schuim geklemd. Geen plastic aanwezig maar zoals eerder gezegd: het kan zijn dat deze afwezig waren vanwege eerder gebruik.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7369.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7370.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7296.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7297.JPG[/img]

De accessoires van deze kast bestaan uit een handleiding (die bij mij in de kast zelf zat) en een doosje die terug te vinden is in de 3.5 inch slede van de harde schijven. In het boekje staat wat informatie over de kast. Het doosje bevat de schroeven voor de voeding, het moederbord, de schijven en tie-wraps om de kabels vast te zetten voor kabelmanagement.

[img width=600 height=400]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7304.JPG[/img]

Als alles dan uitgepakt is dan zien we de kast in volle glorie. Zien we ook meteen het grote nadeel van tempered glass: reflecties bij het maken van foto’s. De werkplek aan de linkerkant en de tafel waar hij op staat zijn duidelijk terug te zien in het glas.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Buitenkant.jpg[/img]

We maken even een snel rondje om de kast heen, zodat je een idee krijgt waar je tegen aan kijkt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7328a.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7330a.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7337a.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7332a.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7333a.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7335a.JPG[/img]

De kast is compleet in het zwart uitgevoerd. Aan de voorkant zien we dat de kast door loopt in een driekhoeksvorm. De voorkant is één geheel, wat betekent dat er dus geen 5.25 apparaten geplaatst kunnen worden. Tegenwoordig is dit een zeldzaam iets en mocht je bijvoorbeeld toch een DVD spelen willen gebruiken dan zijn deze ook extern aan te sluiten. De linkerkant is voorzien van tempered glass terwijl aan de rechterkant een plaat aluminium terug te vinden is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7340.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7343.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7341.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7339.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7338.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7342.JPG[/img]

Kijken we naar de achterkant dan zien we onderin de ruimte waar uiteindelijk de voeding geplaatst moet worden. Daaronder zit (gelukkig) een stoffilter zodat al het stof lekker buiten de computer blijft. Daarboven vinden we de zeven PCI sloten zitten waar de uitbreidingskaarten geplaatst kunnen worden. Daar rechts zit ook de vergrendeling zodat niet alles los gaat. Gaan we nog verder naar boven kijken dan zien we de uitsparing voor het I/O gedeelte van het moederbord zitten. Rechts daarvan zit een 120mm A-RGB ventilator die niet alleen moet zorgen voor het afvoeren van de warme lucht maar die ook een lichtshow neer moet zetten. Kijken we helemaal naar boven dan vinden we een luchtrooster.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7356.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7359.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7355.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7365.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7367.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7368.JPG[/img]

Dit luchtrooster vinden we aan drie van de vier kanten terug op de bovenplaat. De enige kant die geen grille heeft is de voorkant. Voor de rest bestaat de bovenkant uit een plaat en de knoppen op de voorkant. Hier zitten de aan/uit knop, een HDD led, twee USB 3.0 poorten, hoofdtelefoon en microfoon aansluiting en een reset/led knop waarmee zowel de verlichting aan te passen is als het resetten van je computer. Gaan we dan kijken naar de onderkant van de kast dan valt het stoffilter meteen weer op. Ook mogen de poten niet ontbreken die voorzien van zijn vier rubbers. Zo kan de kast niet makkelijk van zijn plek verschuiven. Als laatste zit er voorop nog de plaat die vervangen kan worden door een versie die gemaakt is met een 3D printer.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Binnenkant.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7373.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7375.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7403.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7376.JPG[/img]

Dan gaan we nu het glas loshalen en kijken hoe de binnenkant van de kast eruit ziet. Het glas zit vast met vier duimschroeven. Wanneer deze losgehaald worden kan het glas voorzichtig eruit getild worden. Op dat moment zijn ook de vier gaten in het glas te zien, voor de rest niets. Dit is natuurlijk wel vingerafdruk gevoelig en schreeuwt al snel om een poetsdoekje. Als het glas eruit is gehaald zien we een schroefgedeelte zitten wat bedekt is met een rubber. Zo beschadigt het glas niet.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7380.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7378.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7379.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7385.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7428.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7381.JPG[/img]

Zodra het glas weggehaald is kan de binnenkant van de kast aanschouwd worden. De binnenkant is compleet zwart gespoten dus er is geen spannende kleurstelling terug te vinden. Wel zien we meteen een shroud die de voeding en de 3,5 inch schijven moet verbergen. Hier later meer over. In het ijzer van de shroud staat het logo van MSI gedrukt. Hier is helaas geen verlichting toegepast, wat wel een leuke toevoeging zou zijn geweest. Bovenop het shroud zien we twee metalen plaatjes. Dit zijn twee houders waar 2,5 inch schijven op geschroefd kunnen worden. De andere twee plaatjes zitten verstopt aan de andere kant van de moederbord plaat. Verder zit er op de shroud nog twee openingen waar kabels doorheen gehaald kunnen worden. Deze zijn netjes afgewerkt met rubbers. Zo raken kabels niet beschadigd en ziet het geheel er net wat afgewerkter uit. Aan de linkerkant zien we de sloten zitten waar uitbreidingskaarten geplaatst kunnen worden. Tegenwoordig worden deze alleen nog maar verwijderd voor videokaarten. Daarboven vinden we dan de outtake fan terug die voorzien is van A-RGB verlichting. Dit houdt in dat de verlichting in bepaalde patronen ingesteld kan worden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7383.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7401.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7388.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7391.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7389.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7407.JPG[/img]

In het moederbord tray zien we een grote uitsparing zitten. Zo kan er een koeler gemonteerd of gewisseld worden terwijl het moederbord gewoon ingebouwd zit. Over moederborden gesproken: op deze tray staan ook markeringen voor de verschillende formaten moederborden. A staat voor ATX, M voor Micro ATX en I voor Mini ITX. Deze letters vinden we terug bij de verschillende schroefgaten. Zo kunnen de standoffs op de juiste plek gezet worden voordat het moederbord ingebouwd wordt. De pin rechtsboven op de foto heeft tevens een soort van inkeping waar het bord in valt, zodat het op zijn plek blijft zitten. Rechts van de opening zien we drie doorvoergaten zitten voor het doorvoeren van onder andere de 24-pins stroomkabel. Deze openingen zijn wederom netjes afgewerkt met rubber. Kijken we helemaal naar rechts dan vallen de drie ventilatoren meteen op. Netjes dat MSI deze mee levert, ook al zijn dit gewone ventilatoren zonder verlichting. Onderin zien we nog een kleine opening waar een radiator in geplaatst kan worden. Mooi dat hier rekening mee is gehouden. Ten slotte zien we aan de bovenkant van de kast nog een rooster zitten die de mogelijkheid biedt aan meer ventilatoren of een radiator.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7411.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7412.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7413.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7415.JPG[/img]

Gaan we kijken wat er achter de “gewone” plaat verstopt zit. Deze plaat zit vast met twee schroeven die een huls van plastic hebben. Deze kunnen gewoon losgedraaid worden maar hoe lang dit plastic heel blijft is maar de vraag. We schroeven deze los en halen de plaat weg. Meteen zien we een berg kabels aan de onderkant die eerder niet te zien waren. Rechts onderin zit het compartiment waar de voeding geplaatst moet worden. Deze ruimte bevat vier opstaande punten met een rubber laag. Dit moet voorkomen dat trillingen doorgegeven worden aan de kast. Netjes afgewerkt dus. Tevens is er genoeg ruimte om eventuele voedingskabels weg te werken. Helemaal links zien we harde schijf kooi zitten waar ruimte is voor twee 3,5 inch harde schijven. Zo kan er behoorlijk wat opslag geplaatst worden in het systeem. Je kunt er ook voor kiezen om de hele kooi te verwijderen, mocht je dat willen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7416.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7417.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7418.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7419.JPG[/img]

Helemaal links zien we de twee plaatjes waar eerder ook al over gesproken is. Hier kunnen ook twee 2,5 inch schijven of SSD’s geplaatst worden. Deze zijn dan netjes uit het zicht verdwenen. Daarboven vinden we de ARGB hub waar tot acht apparaten op aangesloten kunnen worden. Deze verlichting kan bediend worden via de hub, via de reset knop of via de Mystic Light software. Ook zien we een grote balk dwars door de behuizing lopen. Hiermee kunnen kabels makkelijk weggewerkt en verstopt worden. Ook hier is het MSI merk in het aluminium gedrukt. Verder mag daar klittenband (uiteraard) niet ontbreken om de kabels goed bij elkaar te houden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7422.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7421.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7423.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7427.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7425.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7426.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7491.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7492.JPG[/img]

Als de kast dan aan beide kanten open is kunnen de voorkant en bovenkant van de kast ook losgehaald worden. De bovenkant is nodig wanneer je de radiator of de extra ventilatoren wilt gaan plaatsen. Dit gaat vrij makkelijk door 6 clips in te drukken, waarna de kap makkelijk losgehaald kan worden. Daarmee worden ook de stoffilters aan de binnenkant zichtbaar, wel zo prettig. Met deze uit de weg zien we het rooster waar de ventilatoren aan vastgemaakt kunnen worden. Aan de voorkant zijn de aansluitingen beter zichtbaar en tevens een streepje waar verlichting doorheen kan schijnen. Zoals we de bovenkant los hebben gehaald, zo kan de voorkant er ook af. En ook hier zijn stoffilters aanwezig om de pc zo schoon mogelijk te houden. Is deze weg dan zien we de drie ventilatoren zitten die de kast van voldoende airflow moet voorzien. Die airflow is natuurlijk afhankelijk van de openingen aan de voorkant. Onderin zien we nog een A-RGB strip die het onderste gedeelte van de voorkap kan verlichten. Dit deel is ook zelf te printen. Dat geldt ook voor het bovenste gedeelte. Deze zit met vier schroeven vast en komt makkelijk los. Daarachter zien we ook weer een strip zitten die moet zorgen voor de lichtshow bovenin.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Inbouwen.jpg[/img]

Tijd om een volledige pc op te bouwen met deze kast van MSI. We hebben hiervoor de volgende onderdelen gebruikt:

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Case/IMG_7445.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Case/IMG_7444.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Case/IMG_7454.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Case/IMG_7455.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Case/IMG_7456.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Case/IMG_7448.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Case/IMG_7446.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Case/IMG_7447.JPG[/img]

  • AMD Ryzen 5 3600X inc. Boxed koeler
  • Gigabyte X570 Aorus Elite moederbord
  • 2 x 8GB G.Skill Trident Z Neo DDR4 3600 C16 geheugen
  • Cooler Master Masterliquid ML240R RGB waterkoeler
  • 120GB Kingston A400 SSD
  • 2TB Seagate Barracuda ST2000DM001 harde schijf
  • MSI Radeon RX580 8GB Armor videokaart
  • Be Quiet Straight Power 11 650 Watt voeding

In de lijst zien we twee koelers: een boxed koeler en een waterkoeler. We gaan ook beiden monteren om te zien wat later de uiteindelijke prestaties zijn van de kast ten opzichte van een open testbench. Het voordeel van de bijgevoegde koeler is dat er lucht over de VRM’s geblazen worden waardoor die temperaturen wat lager worden. De waterkoeler zorgt voor lagere temperaturen van de processor maar blaast geen lucht over de VRM waardoor deze temperaturen hoger uitvallen. Voor beiden is wat te zeggen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7431.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7432.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7438.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7436.JPG[/img]

We beginnen echter bij het inbouwen van de voeding. Deze wordt via de rechterkant geplaatst onder de tunnel. Wat aan te raden is, is dat de kabels geplaatst worden VOOR de voeding ingebouwd wordt. Dit scheelt een hoop ergenis op een later moment. De voeding heeft amper ruimte over maar past keurig op zijn plaats. Vervolgens wordt deze op zijn plek vastgezet met vier schroeven. Te zien is dat de voeding rust op de vier rubbers die er voor zorgen dat trillingen niet doorgegeven worden aan de kast. Vervolgens kunnen de 24-pins ATX connector en de 8-pins EPS connector alvast door de daarvoor bestemde gaten gehaald worden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7450.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7451.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7452.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7453.JPG[/img]

Het volgende wat we gaan doen is alvast de schijven inbouwen. De 3,5 inch schijf is heel erg makkelijk in te bouwen en vereist niet eens gereedschap. Haal de tray uit de kooi. Pak de harde schijf en leg deze in de tray. De tray zelf is wat flexibel en kan daardoor makkelijk buigen. Zorg ervoor dat de pinnen in de gaten van de schijf gedrukt worden. Daarna kan de schijf weer terug geschoven worden in de kooi. Als laatste moeten de stroomkabel en datakabel nog aangesloten worden zodat de schijf ook daadwerkelijk herkend wordt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7458.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7460.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7461.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7462.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7464.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7466.JPG[/img]

Een SSD is iets meer werk en om deze te plaatsen heb je wel een schroevendraaier nodig. Zoals eerder viel te zien kunnen deze schijfjes op twee plekken in de kast gemonteerd worden: op de tunnel of uit het zicht achter de moederbord tray. We beginnen met het loshalen van het plaatje waar de schijf op vastgezet moet worden en dit gaat met één duimschroef. Schuif daarna de plaat naar voren. De volgende actie is de schijf op de juiste plaats van het plaatje leggen. Je wilt immers niet dat de aansluitingen naar voren steken in plaats van naar achteren. Zet de SSD vast met vier schroeven. Om de SSD weer op zijn plaats te krijgen schuif je de plaat weer op zijn plek en zet je deze weer vast met de duimschroef. Hetzelfde principe gaat op voor de plaatjes achter de moederbord tray.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7534.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7469.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7471.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7472.JPG[/img]

Dan is het tijd om het moederbord in te bouwen. Tegenwoordig zit het I/O schildje bij de wat duurdere moederborden al op het bord zelf waardoor je deze niet meer eerst hoeft te plaatsen. Het moederbord kan dus meteen in de kast geplaatst worden. Wat een kleine maar oh zo fijne handigheid is, is dat de middelste pin een beetje kleiner is dat de rest van de pinnen. Daar kan het moederbord op vastgezet worden. Zo kan het bord makkelijk vastgeschroefd worden zonder dat je een extra set handen nodig hebt om het bord op zijn plaats te houden. Vervolgens kunnen de twee stroomconnectoren die eerder door de gaten gestoken zijn aangesloten worden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7473.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7476.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7477.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7478.JPG[/img]

Gaan we de waterkoeler aan sluiten. Bovenin zit nog genoeg ruimte om de radiator te monteren voor de koeling. Wel is het opletten voor de 8-pins EPS connector. Deze kan enigszins in de weg zitten wanneer de kabel wat stugger is. Zorg er voor dat de kabels voor de RGB verlichting en de fankabels eerst door de rubbers gestopt worden. Dit geldt vooral voor de kabels van de pomp. Naderhand is het erg lastig deze kabels nog door te voeren. Zet de radiator tegen de bovenkant en schroef deze vast aan de kast. Vervolgens kan de pomp en het koelblok gemonteerd worden op de processor.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7480.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7481.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7482.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7483.JPG[/img]

Nu kunnen we de kabels allemaal fatsoenlijk aan sluiten op het moederbord. Daarvoor zijn er twee gaten in de tunnel gemaakt die afgewerkt zijn met rubber. Helemaal links halen we de connector voor de front audio naar boven en sluiten deze aan. Helemaal rechts doen we hetzelfde met de front connector aansluitingen. De USB 3.0 connector zit bij dit moederbord ook aan de onderkant en wordt daarmee door hetzelfde gat gehaald. Als laatste pakken de we SATA aansluitingen van de SSD en harde schijf, halen deze door een gat aan de zijkant en sluiten het aan op het moederbord.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7484.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7485.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7486.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7487.JPG[/img]

Nu dienen we alleen nog de videokaart in te bouwen. Daarvoor halen we de beschermkap los door de twee duimschroeven los te draaien. Daarna halen we 2 plaatjes weg zodat de videokaart geplaatst kan worden. Schroef vervolgens de kaart vast en zet de beschermkap weer terug op zijn plaats. Haal de stroomkabel door het rubber en sluit deze aan op de videokaart. Dit is niet mogelijk vanaf de onderkant, er is namelijk geen gat voor aanwezig.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7489.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7490.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7495.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7497.JPG[/img]

Als laatste gaan we de kabels wegwerken. Al die kabels maakt het er niet netter op, ook al zie je er niets van. Er zijn ook nog een paar kabeltjes die aangesloten moeten worden. Zo is er de SATA aansluiting voor de A-RGB hub die nog aangesloten moet worden anders doet de verlichting het niet. Ook kunnen overige A-RGB apparaten linksboven aangesloten worden op de hub zodat alles met elkaar gesynchroniseerd wordt. Kabels kunnen via de cover weggewerkt worden maar bij de voeding zul je altijd nog kabels behouden, daar is geen ontkomen aan. Draaien we de machine om dan zien we een net afgewerkte pc.

Terug naar boven


[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Showcase.jpg[/img]

[img width=600 height=400]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7498.JPG[/img]

De kast heeft standaard geen software nodig om de verlichting werkend te krijgen. Het is wel mogelijk om dit aan te sturen met software. MSI zet op de doos neer dat Mystic Light ondersteund wordt maar elk moederbord met een juiste A-RGB connector kan gebruikt worden. Als je dit doet dan moet je ook de software van die fabrikant gebruiken.

[img width=600 height=400]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7523.JPG[/img]

Alle connectoren voor A-RGB verlichting kunnen aangesloten worden op de hub die links bovenin de kast zit. Vanaf daar kan er een kabel op het moederbord aangesloten worden waarna de verlichting vanuit Windows aangestuurd wordt. Dit is echter niet de enige optie om de verlichting te bedienen.

[img width=600 height=400]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7512.JPG[/img]

De andere methode is namelijk om gebruik te maken van de reset knop voorop de computer. Als deze ingedrukt wordt kan de instelling veranderd worden. Op die manier is er de keuze tussen heel veel profielen. Niet alleen zijn de afzonderlijke kleuren aan te passen maar per patroon is ook de kleur te veranderen. En dan zijn er ook nog de profielen die meerdere kleuren gebruiken. Zo is er voor ieder wat wils. En mocht je weer gebruik willen maken van software dan houd je de knop een seconde of 5 ingedrukt. Daarmee schakelt de hub om naar de A-RGB connector. Het resultaat: een kleurrijk geheel.

[img width=600 height=400]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7530.JPG[/img]
[img width=600 height=400]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7506.JPG[/img]
[img width=600 height=400]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7525.JPG[/img]
[img width=600 height=400]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7526.JPG[/img]
[img width=600 height=400]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7527.JPG[/img]
[img width=600 height=400]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7510.JPG[/img]
[img width=600 height=400]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_7528.JPG[/img]

Terug naar boven


[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Prestaties.jpg[/img]

Het uiterlijk van een kast is natuurlijk vrij belangrijk. Je moet er immers wel de hele tijd naar kijken als je deze op je bureau hebt staan. Maar net zo belangrijk is het om te kijken of een kast wel genoeg mogelijkheden heeft om je machine van koeling te voorzien. Oftewel: hoe zijn de koelprestaties van de kast. Daarvoor hebben we eerder ingebouwde systeem aan een tweetal benchmarks onderworpen. Ook hebben we Doom gespeeld op dit systeem, een spel wat bekend staat als vrij zwaar voor een gemiddelde pc. De gebruikte onderdelen zijn eerder in deze review terug te vinden. We hebben de benchmarks op verschillende manieren uitgevoerd, namelijk met een luchtkoeler en met een waterkoeler. Op deze manier is het verschil tussen de beide opstellingen te zien.

[b]Luchtkoeling[/b]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Gfx/A_Idle.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Gfx/A_cb20.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Gfx/A_Heaven.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Gfx/A_Doom.jpg[/img]

We beginnen bij het luchtgekoelde systeem. In Idle mode wordt de processor buiten de kast 37 graden en binnen de kast 40 graden. De videokaart blijft in beide gevallen 40 graden. Starten we Cinebench dan stijgt de temperatuur naar 83 graden buiten de kasten maar in de kast wordt het nog ietsjes warmer: 88 graden. Bij Heaven is het verschil in de videokaart temperatuur 5 graden wat ook mee valt. Gaan we gamen dan zijn de temperaturen nog iets hoger. Vooral de Chipset wordt behoorlijk wat warmer .

[b]Waterkoeling[/b]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Gfx/W_Idle.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Gfx/W_cb20.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Gfx/W_Heaven.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Gfx/W_Doom.jpg[/img]

Als we de waterkoeler inbouwen dan zien we iets andere cijfers. De processor wordt standaard wat koeler dan bij een luchtkoeler. Buiten de kast is deze 34 graden en in de kast 39 graden. Dat komt omdat de ventilatoren de warmte van de radiator naar boven blaast en daar blijft de warmte een beetje hangen. Wat wel apart is: de temperatuur van de videokaart wordt wel iets lager in de kast dan buiten de kast. Tijdens Cinebench zien we temperaturen van de processor liggen op 67 en 76 graden. Bij Heaven zien we de videokaart temperatuur stijgen van 76 naar 79 graden. Hierbij is er dus geen verschil tussen lucht- of waterkoeling. Tenslotte Doom: amper verschil tussen binnen en buiten de kast.

Terug naar boven


[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Conclusie.jpg[/img]

De Gungnir is eigenlijk niet helemaal de eerste kast die MSI op de markt zet. Men heeft al ervaring met barebone pc’s waar het moederbord en de voeding al ingebouwd zitten. Deze kast is echter wel de eerste losse kast die MSI op de markt zet. En het is zeker geen slechte kast om mee te beginnen als fabrikant. Qua uiterlijk is hij in het zwart uitgevoerd waarbij het front panel in een soort driehoek naar voren wijst. Uiteraard mag anno 2020 tempered glass niet ontbreken want je wilt toch zien wat er in je kast zit. De montage van dit paneel is ook vrij makkelijk maar het is wel een magneet voor vingerafdrukken. Wil je deze niet, plaats dan het paneel met een doek.

Als je tempered glass gebruikt in je behuizing moet er natuurlijk ook wat te zien zijn. Daar heeft MSI ook voor gezorgd. Binnenin wordt een A-RGB ventilator mee geleverd zodat je een complete lichtshow kunt geven. Maar dat is niet het enige qua verlichting wat er op de kast zit. Aan de voorzijde zitten ook nog twee strips weggewerkt. Aan de bovenkant en onderkant zitten plaatjes die verlicht kunnen worden. Nog leuker is het dat je deze plaatjes zelf kunt printen zodat je een eigen logo kunt laten weergeven. En de verlichting is ook uit te breiden want MSI levert zelfs een A-RGB controller mee waar maar liefst acht apparaten op gekoppeld kunnen worden. Deze zijn vervolgens aan te sturen via de reset knop. Heb je liever software, is dat ook mogelijk. Sluit de controller aan op je moederbord, download de software en het feest kan beginnen. De ventilator achterin is overigens niet de enige ventilator in de kast: voorin zijn er nog drie geplaatst. Het grootste nadeel: er wordt geen fan hub of fan splitter geleverd. Dit betekent dat je moederbord genoeg aansluitingen moet hebben of je moet investeren in een fan splitter. Was dit meegeleverd, dan was het helemaal afgewerkt.

[img width=600 height=708]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/Gungnir100/Pics/IMG_20200423_214432_392.jpg[/img]

Inbouwen is makkelijk en er is genoeg ruimte om alle componenten te plaatsen. Wellicht een beetje veel ruimte aangezien het voorste gedeelte niet compleet benut wordt. Er zit wat loze ruimte maar liefhebbers van waterkoeling kunnen deze ruimte zeker benutten. Wanneer je een radiator bovenin plaatst moet je wel eerst de kabels goed doorvoeren want als de radiator vast zit is dit eigenlijk niet meer te doen. Een of twee centimeter meer was wel prettig geweest. Over kabels gesproken: deze zijn makkelijk weg te werken. Er wordt klittenband mee geleverd zodat de kabels bij elkaar gehouden kunnen worden maar er is ook een metalen cover geplaatst die vastgeschroefd kan worden. Ook al zie je het niet, je hoeft niet bang te zijn dat het een en ander los schiet daardoor.

Temperaturen zijn ook goed te noemen. Vergeleken met een open testbench zijn deze slechts een paar graden hoger. Bij het gamen terwijl er een waterkoeling geplaatst is wordt de grafische kaart 72 graden wat niet warmer is dan wanneer het spel gespeeld wordt buiten de kast. In idle mode wordt de videokaart zelfs nog wat koeler dan buiten de kast. Ga je de kaart echt vol belasten met bijvoorbeeld Unigine Heaven dan komt de temperatuur wel wat hoger uit maar dat zal niemand zomaar doen. Wanneer de kast gebruik maakt van de boxed koeler valt op dat vooral de VRM temperatuur lager ligt. Dit komt omdat de koeler ook lucht over de VRM’s blaast, iets wat een waterkoeler (uiteraard) niet doet. Temperaturen van de processor liggen dan wel weer wat hoger maar nog steeds zijn deze fatsoenlijk te noemen.

Persoonlijk vind ik deze kast mooi om te zien en een geslaagde poging van MSI. Met een paar verbeterpunten is de kast helemaal netjes.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Behuizingen