Toetsenborden

MSI Vigor GK30 Review


[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Inleiding.jpg[/img]

Voordat we aan deze review beginnen, wil ik MSI bedanken voor het beschikbaar stellen van dit toetsenbord.

MSI, voluit Micro-Star International genoemd, is een fabrikant die al een tijd actief is in de wereld van de computers. Het bedrijf is opgericht op 4 Augustus 1986 en begon met het uitbrengen van moederborden en uitbreidingskaarten. Pas veel later kwamen daar de videokaarten bij, in 1997 om precies te zijn. Ook was er toen de eerste barebone pc. Later kwam het bedrijf met andere producten op de markt zoals set-top boxen, pen tablets, laptops, toetsenborden, muizen, headsets, koelers en eigenlijk bijna alles wat je in een computer kunt vinden, behalve opslag, geheugen en uiteraard de processor.

Toetsenborden zijn nog niet zo lang aanwezig in het assortiment van MSI. Eerst was er de samenwerking met Steelseries maar net als bijna elke fabrikant wilt ook MSI graag op alle markten actief zijn. Vandaar dat men een complete lijn aan borden op de markt zet die men Vigor heeft genoemd, wat kracht betekent in het Engels. Zo zijn er versies met compleet mechanische toetsen maar ook een versie die met “Low Profile” switches is uitgevoerd.

Het bord waar we het vandaag over gaan hebben is de Vigor GK30. Dit is het entry-level toetsenbord van MSI die voorzien is van Mechanical-like switches. Op dit moment gaat het bord over de toonbank vanaf ongeveer €50,-. Wat je voor dit geld terug krijgt, zie je terug in deze review.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Specificaties.jpg[/img]

Laten we eerst eens naar de specificaties gaan kijken:

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Specs1.jpg[/img]

Het gaat hier om een full-size toetsenbord. Het aantal toetsen hangt af van de taal waar deze ramplank voor bedoeld is. Het bord is niet voorzien van een N-Key rollover maar in plaats daar van kunnen er maximaal zes toetsen tegelijk gebruikt worden. Dit is geen probleem aangezien je normaal gesproken toch niet meer dan zes toetsen tegelijk gebruikt. Verder is het bord voorzien van een kabel met een lengte van 1.8 meter en is de connector voorzien van een gouden laagje.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/F1.jpg[/img]

Zoals eerder vermeld bevat dit bord Mechanical-like switches. Dit type switch zit tussen een goedkoop membraan en een duur mechanisch toetsenbord in. Hierdoor moet je het gevoel krijgen dat je gebruik maakt van een mechanisch toetsenbord zonder daar de hoofdprijs voor te hoeven betalen. De levensduur zou wel hoger moeten liggen dan die van een gewoon membraan bord namelijk 12 miljoen aanslagen. Ook krijg je de klik zoals bij een Cherry MX Blue switch, maar minder geluid.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/F0.jpg[/img]

Het toetsenbord is waterbestendig. Mocht je iets over je toetsenbord laten vallen dan is niet meteen je bord kapot. Natuurlijk is het dan wel smerig of zelfs plakkerig als je er cola overheen gooit. Dat is echter ook geen probleem want je kunt deze gewoon schoonmaken zonder dat er schade aan het bord ontstaat. Wel zo handig.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/F2.jpg[/img]

Nog een handige feature: je hebt geen software nodig om de opties van het toetsenbord aan te passen. De verlichting en de media kunnen aangestuurd worden via de sneltoetsen op het bord zelf. Zo kan het bord overal aangesloten worden en aangepast worden, zonder dat er software gedownload en geïnstalleerd moet worden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/F3.jpg[/img]

Als je het toch wilt kan er gebruik gemaakt worden van het MSI Dragon Center. In deze software kunnen meerdere profielen aangemaakt worden om de verlichting aan te passen. Bepaal het soort verlichting, de snelheid, helderheid en op wat voor manier dit moet bewegen. Tevens is het mogelijk om het te synchroniseren met je games, wat een nog leukere ervaring zou moeten geven.

Meer over het bord en de features is terug te vinden op de pagina van MSI.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Unboxing.jpg[/img]

Tijd om eens te gaan kijken naar dit toetsenbord. De doos waar het bord in verstuurd werd is helaas niet de originele, vandaar dat deze ook niet op de foto staat.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7243.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7244.JPG[/img]

Het enige wat we bij het bord aantreffen is een korte handleiding, meer zit er niet bij. Een polssteun zou wellicht een leuke aanvulling zijn geweest maar voor deze prijs kan je het niet verwachten. Verder zien we het toetsenbord terug dat netjes verpakt zit in het plastic.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7248.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7751.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7255.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7254.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7264.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7265.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7750.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7246.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7776.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7247.JPG[/img]

Kijken naar het bord zien we dat de kleur zwart de overhand heeft. Dit is niet verrassend aangezien de meeste borden zwart zijn uitgevoerd. Het geeft het bord een strak uiterlijk. Wel zien we onder de toetsen een witte plaat zitten. Dit is gedaan omdat de verlichting niet per switch geregeld wordt maar op een deel van het bord getoond wordt. Onderop het bord zien we uiteraard het logo van MSI zitten. Dit is een print en zal niet oplichten als de verlichting ingeschakeld is. Dat is wel het geval bij het gedeelte rechtsonder. Daar ziet het plastic er iets anders gekleurd uit. Hierboven heeft men een RGB strip geplaatst die aangestuurd kan worden via de Mystic Light software. Hier later meer over. Rechts bovenin zien we nog de lampjes van de Num Lock, Caps Lock en Scroll Lock.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7275.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7271.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7270.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7274.JPG[/img]

Het gebruikte lettertype ziet er een beetje apart uit als je het voor het eerst ziet. Over het algemeen vind ik het persoonlijk een mix tussen de strakke rechte lijnen en de bochtige letters. Het past wel bij de vormgeving van MSI. Ook zijn er op verschillende plekken icoontjes aangebracht om een functie duidelijker over te laten komen. Bij andere toetsen wordt de tweede functie weergegeven met een icoontje. De Tab toets laat dit goed zien met een extra icoon. De Windows toets heeft een G icoon ernaast zitten. Nog een bijzondere toets is de drakentoets. Hiermee kunnen de verschillende functies bediend worden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7273.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7267.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7268.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7269.JPG[/img]

En die verschillende functies zijn op diverse toetsen te vinden. Bij de pijltjestoetsen zit de bediening voor de kleur en de helderheid van de verlichting. Daarboven kan de snelheid van de verlichting aangepast worden. Tevens is de richting te veranderen zodat deze de andere kant op gaat. Als laatste is er de mogelijkheid om het patroon te veranderen net zoals dat in de software aan te passen is. Gaan we een regel hoger kijken dan zien we de bediening van het volume terug. Harder, zachter of helemaal stil zijn de opties die hier aanwezig zijn. Links daarvan zijn de mediatoetsen geplaatst. Zet zo de media op pauze of ga naar het volgende nummer.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7272.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7283.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7783.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7785.JPG[/img]

MSI heeft gebruik gemaakt van memchenical toetsen. Deze zijn compatibel met Cherry MX caps. Dit houdt in dat de keycaps ook te wisselen zijn als je dat zou willen. Dit kost wel iets meer maar op deze manier zijn de toetsen wel te vervangen als de ABS caps versleten zijn. Haal deze los en plaats er een andere cap op. Dit kan een standaard variant zijn maar mag ook iets zijn wat je zelf leuk vindt om te plaatsen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7763.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7277.JPG[/img]

De kabel zit aan het toetsenbord vast en kan niet losgehaald worden. Ook is het omhulsel van plastic gemaakt en niet voorzien van nylon. Dit is wel iets wat je tegenwoordig vaker ziet en het zou het toetsenbord af maken. De connector van het toetsenbord is verguld en voorzien van een MSI logo. Geen passthrough kabel wat ook niet standaard is in de budgetmarkt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7276.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7277.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7279.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7280.JPG[/img]

Kijkende naar de achterkant van het bord, zien we in het midden het logo en de merknaam terug. Ook mag het typenummer en het serienummer niet ontbreken. Aan de zijkanten vinden we voetjes terug die uitgeklapt kunnen worden zodat het bord wat hoger staat. Sommige mensen vinden dit wat prettiger typen (ondergetekende onder andere). Of de voetjes ingeklapt zijn of uitgeklapt, in beide gevallen zijn de voeten voorzien van rubbers waardoor het bord niet weg kan glijden. Rubbers zijn ook terug te vinden aan de onderkant van het bord: twee aan de rechterkant en één aan de linkerkant op de foto. Zet je het bord neer dan is dit precies omgedraaid.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Software.jpg[/img]

Ondanks dat er besturing voor de verlichting aanwezig is op het toetsenbord is het ook mogelijk de verlichting aan te passen via software, te weten het MSI Dragon center. Wat jammer is, is dat je niet de Mystic Light software los kunt installeren. Je installeert eerst het Dragon Center pakket, waarna je meteen de SDK moet downloaden om alle overige zaken te installeren. Heel veel zaken hebben niets met het bord te maken maar worden wel geïnstalleerd. Dit zorgt voor heel wat vervuiling op het systeem.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/SW/2.png[/img]

In het hoofdscherm is het mogelijk te kiezen uit drie verschillende profielen. Deze profielen zijn niet op te slaan op het toetsenbord dus het is ook niet mogelijk om te wisselen tussen deze profielen. Nu maakt dat niet echt veel uit omdat de bediening ook op het toetsenbord aanwezig is. In het midden zien we het toetsenbord afgebeeld met de op dat moment geselecteerde kleur.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/SW/3.png[/img]

Er is keuze uit zeven verschillende opties voor de verlichting. Stabiel laat keurig één kleur zien terwijl ademen zorgt ervoor dat de verlichting langzaam aan en uit gaat. Regenboog zorgt ervoor dat de kleuren in elkaar overlopen terwijl meteoor een stuk zwart zwart tussen de kleuren laat. Rimpel laat de LEDs oplichten vanaf de toets die ingedrukt terwijl bij Dimmen de verlichting van de toets weer langzaam uit gaat. Uiteraard kan alles ook uitgezet worden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7853.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7874.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7858.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7857.JPG[/img]

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Ervaring.jpg[/img]

Ik heb een tijdje dit toetsenbord gebruikt tijdens verschillende omstandigheden, van gamen tot chatten en schrijven. Wanneer je voor het eerst het bord gebruikt voel je meteen dat je niet op een dome toetsenbord typt. Het gevoel is te verschillend daarvoor. Het was even omschakelen maar na een paar minuten ben je echt wel gewend. Het is echter ook wel snel duidelijk dat je niet te maken hebt met een mechanisch toetsenbord die voorzien is van een Cherry MX blue switch. De kracht die nodig is om een toets te laten werken is dan wel hetzelfde maar de klik die je bij een blue switch hebt is compleet niet hetzelfde. Ik heb dit zelf niet ervaren. Het bord is ietsjes stiller dan een bord met blue switches, wat ook aangegeven wordt. Echter de tactile klik heb ik niet echt gevoeld.

De aanslagen voelen niet verkeerd. Je kunt lekker typen op het bord en de toetsen reageren goed en snel. Hier valt niets op aan te merken. Ook met het gamen reageert het bord prima. Je moet alleen niet proberen teveel toetsen tegelijk in te drukken want dan krijg je inderdaad te maken met het limiet van 6 toetsen die tegelijk gebruikt kunnen worden. Meer aanslagen worden gewoon niet geregistreerd. Gelukkig komt dit niet al te vaak voor.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Msi/GK30/Pics/IMG_7871.JPG[/img]

Het aanpassen van de verlichting werkt makkelijk maar je bent de volgorde van de patronen wel snel kwijt. Heb je een mooi patroon gezien maar ga je toch
een patroon verder kijken, moet je door redelijk wat patronen heen voordat je degene terug vindt die je graag wilde hebben. Toch is het plezierig om dit te kunnen doen zonder de software te hoeven installeren. De verlichting had op sommige punten van mij ietsjes feller gemogen maar iemand anders vindt het wellicht prima dat deze verlichting niet enorm fel is.

Over de software gesproken: het installeren is niet echt prettig. Je installeert eerst een basis, daarna een SDK en met een beetje pech nog een update. En wil je het verwijderen dan moet je ook gewoon drie verschillende programma’s verwijderen. Hier is wat mij betreft echt nog wel werk aan de winkel. Het is te begrijpen dat MSI een compleet ecosysteem wilt hebben maar dat moet toch ook op een andere manier kunnen.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Conclusie.jpg[/img]

De Vigor GK30 van MSI blijft een apart stukje hardware. Het wilt graag een mechanisch toetsenbord zijn maar slaagt daar niet echt in. Wel pakt hij een aantal eigenschappen van een mechanisch bord en weet dit op een membraan toetsenbord te plaatsen zodat je toch een beetje het gevoel krijgt met een mechanisch bord in de weer te zijn. In het begin is het even wennen maar daarna gaat het typen en het gamen erg goed. Het is zeker een verbetering ten opzichte van een normaal dome toetsenbord.

Het bord voelt stevig en solide aan. Persoonlijk vind ik dat het bord dit ook echt uit straalt. De voetjes zijn prima en het bord glijdt niet weg, iets wat bij andere borden nog wel eens gebeurt. De switches van het bord zijn niet te wisselen maar de keycaps zijn dat wel. Dit zijn overigens ABS keycaps die op den duur gaan slijten en vervagen. Dat ze te wisselen zijn is dan weer een pluspunt, al zul je de functies van sommige toetsen moeten missen.

Wat ook (uiteraard) op valt aan het bord is de RGB verlichting. Deze is duidelijk aanwezig. De individuele toetsen worden niet verlicht maar dit gebeurt door de plaat die onder de toetsen zit. Dit is echter geen punt en de verlichting ziet er goed uit. De strip rechtsonder is iets feller maar springt er uit. Het aanpassen van de verlichting kan helemaal via het toetsenbord zelf, wat wel zo handig is. Sluit het bord aan, pas hem naar eigen smaak aan en je kunt aan de slag.

De verlichting is ook aan te passen via de software en daar raken we meteen een pijnpunt. Om gebruik te kunnen maken van Mystic Light moet je eerst het MSI Dragon Center installeren. Nu is dat geen probleem maar daarna moet je nog de SDK downloaden en installeren. Dit zorgt voor veel vervuiling op je machine en kan elkaar alleen maar tegen gaan werken. Helemaal omdat je met het Dragon Center voor dit bord niets anders kan dan de verlichting bedienen. Jammer.

Al met al is het een net toetsenbord voor ongeveer €50,-.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img]

RGB
Nette prijs
Keycaps zijn te wisselen
Anti-slip voeten zijn erg goed
Bouwkwaliteit in orde

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img]

Geen nylon kabel
Software kan beter, Dragon Center wordt gebruikt i.p.v. alleen Mystic Light
Mech-like switches hebben toch een ander gevoel dan echt mechanische toetsen

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Toetsenborden

Sharkoon Skiller SGK30 review

[anchor=Boven][/anchor] [list] [*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump] [*] [jump=Specificaties]Specificaties[/jump] [*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump] [*] [jump=Software]Software[/jump] [*] [jump=Ervaring]Ervaring[/jump] [*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump] [/list] ...
Toetsenborden

Wooting One Keyboard

Inleiding Specificaties Unboxing Features Software Ervaring Conclusie [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Wooting/Inleiding.jpg[/img] Als eerste, dank aan de heren van ...