Headsets

Cooler Master MH752 review

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Inleiding.jpg[/img]

Dank aan Cooler Master voor het beschikbaar stellen van deze headset.

Cooler Master is bij menig hardware liefhebber een bekend bedrijf. Deze fabrikant heeft in de loop der jaren verschillende producten op de markt gebracht in diverse product categorieën. Neem de kastenreeks, waarbij zowel de Cosmos behuizing als de CM690 kasten erg bekend zijn. Maar ook koelers en voedingen mogen niet ontbreken. Als je een AMD processor hebt met koeler, dan heb je eigenlijk een Cooler Master koeler in je bezit. De OEM voor deze koelers is namelijk ook Cooler Master.

Tevens zijn ze actief op de markt van randapparatuur. Het bedrijf had voorheen de CM storm serie in het assortiment, maar tegenwoordig vallen bijna alle producten onder de “Master” lijn. De toetsenbord lijn heet MasterKeys, de muizen mogen de naam MasterMouse dragen en de hoofdtelefoons worden MasterPulse genoemd. Er is ook nog de MasterSet, wat bestaat uit een toetsenbord en een muis. Uitzonderingen zijn de CK lijn en de Devastator serie.

Het product van vandaag is een nieuwe headset, namelijk de MH752. Tegelijk komt ook de MH751 op de markt. Het verschil tussen de twee is: de MH751 heeft 3.5mm aansluitingen en de MH752 heeft een USB aansluiting. Ook heeft de 752 een aparte geluidskaart in het snoer. De MH752 is te krijgen vanaf €79,95, maar is deze headset zijn geld waard? Dat gaan we zien in deze review.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Specs.jpg[/img]

Eerst even wat informatie van deze headset:

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Specs1.jpg[/img]

De hoofdtelefoon is voorzien van 40mm drivers, wat moet zorgen voor een goede geluidservaring. Alleen zegt de grootte van de drivers niet alles. Het hangt er ook vanaf wat voor soort drivers er gebruikt zijn. Cooler Master gebruikt in deze headset Neodymium drivers, wat niets anders is dan Dynamic drivers met Neodymium magneten. Deze soort wordt veel gebruikt wanneer er behoorlijk wat bas opgewekt moet worden en veel Gaming headsets passen dit principe toe. De headset wordt geleverd met twee kabels, die beide 1,5 meter lang zijn. Wanneer dus beide kabels gebruikt worden, hebben we het over een lengte van 3 meter. Dit is vrij lang qua kabellengte. Gebruik je alleen de kabel van de hoofdtelefoon, dan is 1,5 meter misschien weer iets te kort.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/S3.jpg[/img]

De MH752 is voorzien van een USB-DAC die in de control box ingebouwd zit. Dit zorgt er voor dat er geen aparte geluidskaart nodig is om het geluid af te kunnen spelen. Ook hoef je niet meer achter de computer te zijn om de headset te kunnen gebruiken. Steek de USB connector in de poort aan de voorkant en je kunt meteen gebruik maken van de headset. Met de control box is het mogelijk de virtuele 7.1 mode in te schakelen. Wanneer dit actief is, gaat een lampje onder het 7.1 logo branden. Verder kan het volume aangepast worden, zowel van de headset als van de microfoon. Als laatste vinden we nog een schakelaar terug om de microfoon helemaal uit te schakelen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/S2.jpg[/img]

De MH752 kan niet alleen gebruikt worden op een computer maar ook op spelcomputers en mobiele telefoons. Hij werkt zelfs op standaard audio apparaten. De 3.5mm aansluiting wordt automatisch herkend en past zich aan het apparaat aan.. Prik je deze op een mobiele telefoon, dan wordt deze herkend als een headset. Hetzelfde geldt voor Playstation 4 of een Xbox One. Sluit je hem aan op een normale muziekspeler, dan hoor je wel het geluid. De microfoon werkt dan uiteraard niet.

Meer informatie is terug te vinden op de internetpagina van [url=https://steelseries.com/gaming-headsets/arctis-pro-gamedac]Coolermaster[/url].

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Unboxing.jpg[/img]

Tijd om het nieuwe speeltje eens uit te pakken.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1504.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1549.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1554.JPG[/img]

Duidelijk herkenbaar, de doos van Cooler Master. Zwart aan de voorkant, paars aan de overige kanten. In het midden van de doos staat een foto van het product en aan de onderkant de naam van het product met daarbij nog wat features. Deze zien we rechts boven ook weer terug. Op de achterkant staat nog wat meer informatie over de headset en de USB geluidskaart. Als we de doos open maken zien we een boven- en onderkant, met in het midden de lus om de doos aan op te hangen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1556.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1668.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1561.JPG[/img]

Op deze doos staat het logo van Cooler Master geprint. Deze ziet er naar mijn mening wel strak uit. Halen we het deksel los, dan staat er aan de binnenkant nog een zin geformuleerd: “Make your gaming experience”. Leggen we deze aan de kant, zien we een boekje over de eerder genoemde headsets terug. Onder het boekje zit een laagje foam wat de headset moet beschermen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1563.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1569.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1575.JPG[/img]

Onder het foam zien we de hoofdtelefoon, de microfoon en de USB DAC terug. Bovenin de doos vinden we nog een doos. Daarin zitten een hoes om de hoofdtelefoon in op te bergen en de kabel van de hoofdtelefoon naar de USB DAC. De headset is zo op te vouwen, dat deze in de hoes past en makkelijk mee te nemen is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_2156.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_2157.JPG[/img]

Deze kabel heeft aan één kant nog een aparte aansluiting. De kant die in de headset moet, bevat twee pinnen. Als deze in de headset gestoken wordt, dan moet deze nog een kwartslag gedraaid worden zodat het snoer vast blijft zitten. Hierdoor kan het snoer niet spontaan los schieten. De andere kant van het snoer heeft een standaard 3.5mm aansluiting. Deze kabel is voorzien van nylon, zodat het snoer niet in de knoop kan raken. Het geeft het geheel ook een beter afgewerkte uitstraling. Het is wel zo dat wanneer de kabel langs een bureau schuurt, dit te horen is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1578.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1612.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1590.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1604.JPG[/img]

De control box heeft aan de voorkant drie knoppen zitten. De onderste twee knoppen zijn om het volume van de headset harder of zachter te zetten. De bovenste knop zorgt voor een virtuele 7.1 mode, waarbij het de bedoeling is dat je beter hoort uit welke richting iemand komt. Of dit echt werkt, is natuurlijk altijd de vraag. Aan de zijkant van de box zitten de knoppen om het volume van de microfoon harder of zachter te zetten. De microfoon kan met de schakelaar er boven uit gezet worden. Aan de achterkant zit een klem om de box aan je kleding te bevestigen. Je moet wel uitkijken dat je niet zomaar weg loopt zonder deze af te doen, anders trek je van alles los.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1611.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1610.JPG[/img]

Ook deze kabel heeft een nylon afwerking, waardoor deze niet in de knoop kan raken. Verder een leuk detail: op de USB connector vinden we het logo van Cooler Master terug.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1616.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1626.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1627.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1639.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1629.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1650.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1645.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1636.JPG[/img]

Dan het belangrijkste: de headset zelf. Deze is in het zwart uitgevoerd met hier en daar een metaal uitziend deel. Dit is echter wel plastic. Qua looks is het voor de rest wel neutraal gebleven. De oorschelpen kunnen een kwartslag draaien, zodat de headset wat beter op het hoofd past. De vrij dikke kussens zijn voorzien van een kunstleren hoes. Deze voelen vrij zacht aan en drukken niet echt op het hoofd. Ook de bovenkant heeft schuim met een leren afwerking. Qua uiterlijk geeft het wel een premium gevoel. Je zou verwachten dat het wellicht wat gaat zweten na verloop van tijd, maar dat valt erg mee.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_2183.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_2188.JPG[/img]

De hoofdtelefoon is te verstellen door de oorschelpen naar beneden of naar boven te schuiven, als de ruimte het toe laat. Dit gaat vrij makkelijk, maar het is helaas geen automatisch systeem zoals we bij andere fabrikanten wel eens zien. Bij het uitschuiven is er een metalen strip zichtbaar.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_2150.JPG[/img]

De zijkant van de oorschelpen zijn niet voorzien van RGB maar is alleen het logo te zien van Cooler Master. Hier is ook een reden voor. Men wil de focus leggen op de kwaliteit en niet op de verlichting. En dat pakt op deze manier volgens mij goed uit.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1642.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1658.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1659.JPG[/img]

Aan de linkerkant vinden we twee aansluitingen. De onderste aansluiting is bedoeld voor de kabel naar het DAC, het tweede is voor de microfoon. De microfoon kan losgehaald worden zodat je de headset makkelijk mee kan nemen. Het voorste gedeelte van de connector kan eerst in de opening gestoken worden, waarna de rest er maar op één manier in geklikt kan worden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_2139.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Pics/IMG_1662.JPG[/img]

De microfoon heeft aan één kant openingen zitten die het geluid moeten opvangen. Het geluid wordt mooi opgevangen en verstoringen waren niet aan de orde. Een popfilter ontbreekt echter wel. De microfoon kan eenvoudig versteld worden. Zo kan deze voor de mond geplaatst worden, maar ook weg gedraaid worden als je met iemand anders wilt praten of even wat wilt eten en/of drinken.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Software.jpg[/img]

De headset van Cooler Master is prima te gebruiken zonder software. Er is een standaard “Gaming” profiel actief in de headset die zorgt dat de bas wat harder klinkt. Met de software is het mogelijk om meerdere profielen te maken en de diverse geluidsniveaus aan te passen. Wil je nog meer bas of juist meer de hoge tonen horen, dan kan dit aangepast en opgeslagen worden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Software/2.jpg[/img]

De software zit erg eenvoudig in elkaar. Links staat het product afgebeeld, in het midden de verschillende schuiven en rechts staan de profielen en de optie om 7.1 Virtual Surround in te schakelen. Meer is er niet toegevoegd en meer heb je eigenlijk niet nodig. Jammer is wel, dat de grootte niet aan te passen is. Deze blijft op een resolutie van 1366 x 768 vast staan.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Software/4.jpg[/img]

Met de vier schuiven aan de linkerkant kan het volume van zowel de hoofdtelefoon als de microfoon bediend worden. Deze opties zitten ook op de control box van de headset. Tevens is het mogelijk het volume van de headset helemaal uit te zetten. De rechter twee schuiven regelen de Bass en de Treble.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Software/5.jpg[/img]

De vijf schuiven aan de rechterkant dienen voor het aanpassen van de equalizer. Hiermee kan het geluidsniveau van de lage en hoge tonen veranderd worden anders dan alleen Bass of Treble. Als alles naar wens is ingesteld kan het profiel opgeslagen worden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Coolermaster/MH752/Software/3.jpg[/img]

Het profiel komt dan in de lijst met profielen terecht. Hier staan al standaard drie profielen in die gekozen kunnen worden. Er is Pop Music waarbij de hoge tonen wat harder staan dan de lage tonen. De “Movie” optie draait dit juist om en zorgt voor meer bas in het geluid. Het verschil tussen “Movie” en Gaming(Bass+) is dat het niveau van de 64, 250 en 1000Hz wat lager ligt bij de laatste optie. Mocht je in een spel dus nog meer bas willen hebben, kies dan voor Movie als profiel.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Ervaring.jpg[/img]

Ik maak al even gebruik van de headset en ik moet zeggen dat deze headset mij verrast heeft. Sinds mijn laatste headset review gebruik ik altijd de Steelseries headset voor gamen. Natuurlijk zit er een groot prijsverschil tussen de Steelseries en de Cooler Master headsets, maar de MH752 voelt al vanaf het begin prima aan.

Het gewicht van de headset valt echt op. Deze voelt lekker licht op het hoofd aan. Nooit krijg je echt een drukkend gevoel op je hoofd of zelfs hoofdpijn, wat met sommige hoofdtelefoons wel het geval is. De kussens zitten lekker tegen de oren aan. De schelpen van de Beats hoofdtelefoon die ik heb liggen, zorgen er soms voor dat er na een tijdje wat zweet ontstaat. Daar is met de MH752 geen sprake van omdat deze dus niet zo hard op de oren drukken.

Ik heb samen met teamgenoten een Skype gesprek gehad terwijl wij lekker bezig waren in een potje Overwatch en ik was prima te verstaan. De microfoon hoefde niet eens dicht tegen mijn mond geplaatst te worden. Zo blaast de lucht ook niet over de microfoon, waardoor het geluid verstoord kan worden. Ook heb ik de microfoon getest door een paar opnames te maken via de voice recorder van Windows. Bij een vorige headset die ik getest heb, merkte ik namelijk dat de opnames een irritante brom bevatte. Dat is bij deze headset gelukkig niet het geval.

Ik heb van tevoren gekeken of het geluidsniveau van de microfoon wel goed stond. In eerste instantie had ik het idee dat het volume erg laag stond, maar dit blijkt na de opnames helemaal niet zo te zijn. Zelfs wanneer de microfoon vrij ver van de mond stond was ik nog goed te verstaan.

De controller is handig voor het aanpassen van het volume, maar daar zijn meer manieren voor, zoals Windows of een volumeknop op een toetsenbord. Voor het gebruik met een console is het een ander verhaal en is de de controller wel handig. Het is goed dat de deze op een kledingstuk bevestigd kan worden, anders gaat het kastje erg snel “zweven”. Het lengte van het snoer wordt namelijk 3 meter als je de complete lengte gebruikt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Conclusie.jpg[/img]

Met de MH752 headset doet Cooler Master wat anders dan andere fabrikanten. Waar de rest steeds meer focus legt op RGB en uiterlijk legt Cooler Master de nadruk op kwaliteit. Dat is ook wel aan de headset af te zien. Buiten de verlichting van de 7.1 knop is er geen lampje te zien op de headset. De headset ziet er strak uit en doet wat hij moet doen. Qua draagcomfort zit hij goed op het hoofd (ja, zelfs op mijn groot hoofd). Hij is goed af te stellen. Er is veel ruimte in de hoogte en de oorschelpen kunnen draaien, zodat deze prima aansluiten op het gezicht.

Aansluiten gaat erg gemakkelijk. Snoer aan de ene kant in de headset steken en aan de andere kant in de dongel. Steek de USB kabel vervolgens in de PC en het werkt. Geen lastige installaties met software pakketten. Wil je geen gebruik meer maken van de headset maar wel aangesloten laten, kan je in Windows heel makkelijk de uitvoer van de audio omzetten. Wil je de headset meenemen om muziek mee te luisteren, kan de microfoon losgehaald worden. De headset kan dan met een 3.5mm aansluiting in je telefoon gestoken worden. (als je ten minste nog een 3.5mm aansluiting hebt op je telefoon).

Geluid klinkt prima. In games krijg je wel het idee dat de bas een beetje overheerst, maar dat hebben de meeste Gaming headsets nu eenmaal. Dit is aan te passen in de software of de geluidsinstellingen in Windows. De microfoon klinkt prima voor een ieder die naar je moet luisteren tijdens een gesprek. Mensen zijn goed te verstaan, zelfs wanneer deze een eind van je mond verwijderd is.

Het scherm van de software is qua grootte niet aan te passen, wat toch wel mogelijk zou moeten zijn. Verder ziet de software er simpel uit, maar geeft voor de meeste mensen genoeg opties om het geluid af te stellen. Ook hier is het weer: het doet wat het moet doen. Standaard zijn er al een paar profielen aanwezig en het is mogelijk een nieuw profiel toe te voegen.

Voor het bedrag van €80,- krijg je goed geluid uit de headset. Het heeft geen zin om deze te gaan vergelijken met een headset van €200+ euro, want daar is het verschil gewoon te groot voor. Maar je krijgt zeker waar voor je geld met deze headset en dit is dan ook mijn daily driver als het aan komt op games!

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Headsets

Sharkoon Skiller SGH30 Review

[anchor=Boven][/anchor] [list] [*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump] [*] [jump=Specificaties]Specificaties[/jump] [*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump] [*] [jump=Software]Software[/jump] [*] [jump=Ervaring]Ervaring[/jump] [*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump] [/list] ...

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Headsets