Headsets

Steelseries Arctis Pro (bedraad) + GameDAC review

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Steelseries/Inleiding.jpg[/img]

Bij deze wil ik Steelseries bedanken voor het beschikbaar stellen van deze headset.

Steelseries is alweer een tijdje actief op de markt van gaming randapparatuur. Het Deense bedrijf timmert flink aan de weg met verschillende soorten hardware, die over het algemeen kwalitatief goed in elkaar steken. Qua muizen zijn er al meerdere series op de markt uitgebracht, zoals de Sensei en de Kinzu muizen. De laatste serie muizen hebben de naam Rival meegekregen. Tevens brengt het bedrijf verschillende toetsenborden uit in de Apex serie in verschillende prijsklassen. Voor muismatten geldt hetzelfde: er zijn kleine muismatten van €10, maar ook matten die meer dan €50 moeten kosten.

Het bedrijf heeft ook meerdere headsets in het assortiment. Zo heb ik zelf nog een SteelSeries Siberia V2 Headset – MSI Gaming Edition die ik ooit gewonnen heb. De laatste generatie headsets komen uit de Arctis serie, terwijl er ook nog een Siberia 840 headset in omloop is. Hoe lang is echter de vraag, aangezien deze headset al een opvolger heeft in de vorm van de Steelseries Arctis Pro Wireless. De headset die vandaag echter besproken gaat worden is de Steelseries Arctis Pro + GameDAC. Een headset die op het moment van schrijven rond de €275,- kost, wat een hoop geld is voor een headset. Voor die prijs wordt het DAC ook mee geleverd. Is de headset ook zijn prijs waard? Lees lekker verder!

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Steelseries/Specs.jpg[/img]

We kijken eerst naar de specificaties van dit apparaat:

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Specs.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/F1.jpg[/img]

De meeste apparaten die geluid afspelen zijn voorzien van een DAC. DAC staat voor Digital to Analog Converter of Digital Audio Converter. Een DAC zorgt er voor dat het digitale signaal (de 0 en de 1) omgezet wordt naar een analoog signaal. Dit signaal wordt dan doorgegeven aan de speakers of de drivers van de hoofdtelefoon, zodat je ook daadwerkelijk het geluid kunt horen. De Arctis Pro GameDAC is voorzien van een chip die gemaakt is door ESS. Deze fabrikant is geen onbekende in de wereld van audio en maken al jarenlang producten voor verschillende apparaten. Denk daarbij aan telefoons, versterkers en home cinema sets. Ook op moederborden kom je dit merk wel eens tegen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/F3.jpg[/img]

Steelseries heeft gekozen voor de ESS Sabre 9018 DAC, welke behoort tot het beste wat ESS te bieden heeft. Door de hoge dynamisch bereik en lage storingswaarde moet de bass directer binnen komen en het geluid veel beter klinken. Natuurlijk hangt het ook af van de overige componenten en de implementatie, maar de goede voortekenen zijn wel aanwezig. Ook het feit dat het DAC zich buiten de computer bevindt, zou verstoringen met het geluid moeten verminderen. Het DAC bevat tevens een aantal opties om het geluid aan te passen.

Wil je meer lezen op de pagina van Steelseries, is dat terug te vinden op de [url=https://steelseries.com/gaming-headsets/arctis-pro-gamedac]productpagina[/url].

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Steelseries/Unboxing.jpg[/img]

We pakken de doos er bij en gaan eens kijken wat er allemaal in zit.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game//Pics/IMG_6794.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game//Pics/IMG_6804.JPG[/img]

Op de voorkant van de doos zien we keurig de headset afgebeeld, samen met de meegeleverde GameDAC. Links op het GameDAC zit een display die de nodige informatie kan tonen. Hier komen we later in de review op terug. Verder mag het logo van Steelseries niet ontbreken, evenals de productnaam. Onderin zien we nog dat het product geschikt is voor zowel PC als de PS4. Op de linkerkant van de doos staan de specificaties van het DAC, samen met de kabels die Steelseries bij deze set levert. Op de achterkant zien we weer afbeeldingen terug, samen met de marketingtermen die hier niet mogen ontbreken.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_6829.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_6838.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_6845.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_6847.JPG[/img]

Als we de deksel van de doos af halen, zien we de headset in de doos liggen. Ook is het DAC bij de hoofdband terug te vinden. Tillen we het plastic op, dan zien we daar de accessoires die Steelseries mee levert bij de hoofdtelefoon. Deze zijn mooi verpakt in een zwart doosje. Als dit doosje open gemaakt wordt, is er meteen een boekje te zien met daarop een smiley.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_6851.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_6854.JPG[/img]

Buiten de handleiding, een extra boekje en een popfiltertje wat over de microfoon geschoven kan worden, levert men vier verschillende kabels mee. Er zit een kabel bij om het DAC op de PC aan te sluiten, zodat de set daar gebruikt kan worden. Er zit een optische kabel bij om de headset aan te sluiten op een Playstation 4. Tevens vinden we een kabel terug die het DAC kan verbinden met een mobiele telefoon. Zo kun je genieten van de muziek of het filmgeluid van je telefoon, zonder de hinder van de slechte telefoon speakers. De kabel van het DAC naar de headset mag natuurlijk niet ontbreken, aangezien deze versie niet voorzien is van een draadloos signaal. Wil je dat wel, dan moet er doorgespaard worden voor de wireless variant.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_6856.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9213.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9097.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9099.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9206.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9212.JPG[/img]

De hoofdtelefoon ziet er wat mij betreft netjes uit. De oorschelpen zijn van stof gemaakt, iets wat goed ventileert. Bij leer of nepleer gebeurt het nog wel eens dat het snel klam kan worden van het zweet, maar daar is bij deze headset geen sprake van. Mocht je toch leer willen: losse kussens zijn te bestellen en te vervangen. Het afstellen van de hoofdtelefoon is niet nodig, dankzij de aanwezigheid van de hoofdband. Deze is elastisch, zodat de hoofdtelefoon altijd goed op je hoofd zit. Nadeel is wel dat de rek er na een bepaalde tijd uit kan gaan, maar daar heeft Steelseries ook aan gedacht.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_8063.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_8059.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_8062.JPG[/img]

Het is namelijk ook mogelijk om de hoofdband los te maken en te vervangen. Op de internetpagina van Steelseries zijn nieuwe banden te bestellen in verschillende kleuren. Een mooie optie als je toch wat meer kleur aan de standaard hoofdtelefoon wilt geven.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_8030.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_8032.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_8034.JPG[/img]

De zijkanten van de Arctis Pro headset zijn te los te halen. Dit gaat vrij gemakkelijk, want deze zitten met magneten vast aan de headset. Hierdoor wordt de verlichting op de headset wat beter zichtbaar en krijgt de zijkant standaard al een iets andere look. De kappen zelf zijn, net zoals de hoofdbanden en de kussens, los te koop. Op die manier verandert het uiterlijk door bijvoorbeeld blauwe zijkanten op een donkere set te plaatsen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_8049.JPG[/img]

Aan de onderkant van de headset zien we twee aansluitingen terug: 1 voor het DAC en de ander als headphone share jack. De eerste aansluiting is geen USB aansluiting, maar een speciale aansluiting voor het DAC. De 3.5mm jack daarnaast kan gebruikt worden om speakers of een tweede headset op aan te sluiten, zodat je kunt horen wat de gebruiker zelf ook hoort. Een leuke toevoeging.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_6858.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_8057.JPG[/img]

Aan de voorkant vinden we de microfoon terug. Dit is een microfoon die makkelijk uitgeschoven kan worden. Vervolgens kan deze nog in verschillende richtingen gebogen worden, zodat je nog beter te verstaan bent. Er zit een LED in de microfoon verwerkt die qua kleur aangepast kan worden via de software.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_8051.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_8052.JPG[/img]

Aan de achterkant vinden we de volumeknop en de knop om de microfoon in te schakelen. De knop voelt prima aan en je merkt goed wanneer deze ingedrukt is of niet. De knop steekt namelijk uit wanneer de microfoon uitgeschakeld is. Tevens kan de verlichting van de microfoon aangepast worden, zodat deze een andere kleur krijgt als de microfoon aan staat. De volumeknop voelt ook prettig aan, maar zit wat mij betreft op een verkeerde plek. Bij het afzetten van de hoofdtelefoon gebeurt het nog wel eens dat je het volume helemaal uit zet. De volgende keer dat je de headset gaat gebruiken, kan je denken dat het geluid het niet doet, terwijl alleen de volumeknop verdraaid is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_6831.JPG[/img]

Bij de headset wordt ook het GameDAC geleverd. Dit losse kastje wordt ook wel een externe geluidskaart genoemd. De audio loopt niet meer via een aparte geluidskaart of via het moederbord, maar wordt via een USB aansluiting aangestuurd. Op die manier, wordt beweerd, wordt verstoring van binnen de computer tegen gegaan. Natuurlijk klopt dit deels, want de geluidskaart zelf zit niet meer in de computer. Echter zijn de geluidskaarten van tegenwoordig al goed afgeschermd tegen ruis.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_8001.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_8004.JPG[/img]

Voorop het GameDAC zien we een grote draaiknop terug. Deze knop wordt voornamelijk gebruikt om het volume aan te passen, maar door de draaiknop ingedrukt te houden, kom je in het menu terecht. Hier wordt de knop gebruikt om door de diverse opties heen te scrollen. Links van de draaiknop zit een drukknop. Wanneer deze ingedrukt wordt, wordt de DTS optie aan- of uitgezet. In het menu wordt deze knop gebruikt om een menu terug te gaan of het menu te verlaten.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_8013.JPG[/img]

Op de achterkant zien we de verschillende aansluitingen terug. Links zit de optische aansluiting waarmee de PS4 verbonden kan worden, in het midden een Micro-USB aansluiting zodat het DAC gekoppeld kan worden aan de pc, een line out aansluiting om het geluid te exporteren naar een externe geluidsbron en de mobile connector om een mobiele telefoon aan te sluiten.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_8008.JPG[/img]

Aan de linkerkant zit dan de connector om de hoofdtelefoon te koppelen. Dit is geen USB connector maar een speciaal soort connector. Probeer dus niet een micro-USB kabel hierop aan te sluiten.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_1197a.JPG[/img]

Als laatste zien we aan de onderkant nog een grote rubberen rand zitten. Dit zorgt er voor dat het kastje keurig op zijn plek blijft staan tijdens het bedienen er van.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Steelseries/Software.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Software/1.PNG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Software/2.PNG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Software/15.PNG[/img]

Voor het gebruik van de Arctis Pro is niet echt software nodig. De meeste functies zitten al verwerkt in het DAC zelf. Handig als je je headset mee neemt naar een vriend of naar een LAN party en je je eigen machine niet hebt. Maar soms zijn aanpassingen sneller te maken in de software en is er tevens meer keuze qua verlichting. Ook worden updates via de software aangeboden. Zoals in scherm 1 al te zien is, is er een firmware update voor het GameDAC en de hoofdtelefoon. Als je hier op klikt, dan wordt de update vanzelf uitgevoerd. Belangrijk is wel dat het apparaat aangesloten blijft, anders kan het kapot gaan. In het tweede tabblad zien we een aantal apps die overweg kunnen met de apparatuur. Zo kan de headset verschillende kleuren weergeven bij Discord of reageert de verllichting op CS:GO, waarbij ook nog eens het volume aangepast wordt voor het spel. Het elke keer veranderen van profiel is niet nodig: de software ziet vanzelf wat er op de voorgrond staat en past het apparaat automatisch aan.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Software/3.PNG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Software/5.png[/img]

Als we de Arctis Pro aanklikken, zien we meteen een scherm met in het midden het GameDAC. Aan de linkerkant is nog een mogelijkheid om een venster open te klappen waarin diverse profielen aan te maken en te wijzigen zijn. De instellingen die je wijzigt, worden per profiel aangepast. Het hoofdscherm toont diverse mogelijkheden om het geluid naar wens aan te passen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Software/11.PNG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Software/13.PNG[/img] [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Software/12.PNG[/img]

Allereerst vinden we een equalizer om de geluidsinstellingen te veranderen. Normaal gesproken staan deze vlak ingesteld, zodat het geluid normaal klinkt. Het is door middel van vier presets mogelijk om meer bas toe te voegen of juist de hogere tonen wat meer tot hun recht te laten komen. Met de custom optie is het mogelijk de verschillende toonhoogtes harder of juist zachter in te stellen. Als de gain ingeschakeld is, klinkt het volume nog wat harder uit de oorschelpen. Als laatste is de output in te stellen: wil je deze naar de speakers toe sturen of naar de stream mix. Met de laatste optie is het mogelijk al het geluid van je PS4 stream naar je stream pc te sturen. Zo wordt het geluid van je chat, je game en alles wat je in de line in hebt ziiten samengevoegd en komt dat allemaal aan op de input van je stream pc.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Software/10.PNG[/img]

Aan de rechterkant van het scherm zien we settings terug van de microfoon. Bij de bovenste optie bepaal je hoe hard je eigen microfoon geluid terug hoort door de hoofdtelefoon. Hoe hoger de instelling, hoe harder je jezelf hoort. Daaronder wordt het geluidsniveau van de microfoon ingesteld, terwijl Live Mic Preview laat horen hoe hard het opgevangen geluid klinkt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Software/3a.png[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Software/8.PNG[/img]

In het tweede tabblad kunnen alle vormen van RGB verlichting ingesteld worden. De hoofdtelefoon heeft drie verschillende zones voor de verlichting en vijf instel mogelijkheden. De oorschelpen kunnen qua verlichting aan elkaar gekoppeld worden, maar het is ook mogelijk om verschillende effecten toe te passen aan de twee kanten. Verder kan de verlichting van de microfoon aangepast worden, zowel als deze aan staat als dat hij uitgezet wordt. Denk aan een rode kleur als hij uitgeschakeld is en blauw als hij aan staat.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Software/6.PNG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Software/7.PNG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Software/9.PNG[/img]

Steelseries levert in het GameDAC al wat settings mee, maar via de software is nog meer in te stellen. Standaard zijn er drie verschillende effecten aanwezig, maar per effect zijn er veel meer kleurencombinaties mogelijk. Bij een vaste kleur kan uit het hele spectrum gekozen worden. Bij Colorshift of Multi Color Breathe zijn diverse patronen te maken en zelfs de richting kan bepaald worden: van links naar rechts, van buiten naar binnen of andersom.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9245.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9309.JPG[/img]

[VIDEO=,,”Steelseries Arctis Pro + Gamedac RGB effects”]https://youtu.be/vKFUq4pvadc[/VIDEO][i]Video ter illustratie[/i]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Software/4a.png[/img]

In het rechter scherm hebben we nog de mogelijkheid om twee instellingen van het GameDAC aan te passen, namelijk de helderheid van het Oled schermpje. Ook is in te stellen wanneer het scherm in slaapstand gaat: moet dit na 1 minuut inactiviteit of nooit.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Steelseries/Aansluiten.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9053.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9060.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9052.JPG[/img]

Het aansluiten van de Arctis Pro + GameDAC gaat erg makkelijk. Als eerste steek je de kabel in de headset en de andere kant moet achterin het DAC. Vervolgens steken we de ene kant van de micro-USB kabel in het DAC en de andere kant in de PC. Het GameDAC licht meteen op, net als de verlichting op de headset.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9062.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9069.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9071.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9072.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9079.JPG[/img]

Vervolgens verschijnt er een welkomst scherm in beeld die je door de installatie van de headset heen leidt. Het meeste is recht toe, recht aan. Er zitten een aantal grappige schermen tussen, maar de meeste schermen zijn toch bedoeld om het geheel in te stellen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9258.JPG[/img]

Na het instellen zien we het hoofdscherm op het display verschijnen. De linker cirkel laat het volume level zien, de rechter toont de mix tussen de spraak en de game audio. Je stelt zo in hoe luid je de spraak wilt hebben. Bovenin het scherm staat de audio bron, de sample rate plus de Bit Depth en rechts zie je of DTS aan staat of niet.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9087.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9091.JPG[/img]

Door het ingedrukt houden van de grote knop komen we in het menu terecht van het GameDAC. Er zijn zes opties te vinden in het menu: Audio, Input, Output, Display, Illumination en About. Bij Audio zijn de instellingen van het geluid aan te passen. De equalizer is aan te passen, de DTS kan ingeschakeld worden en de Mic gain. Bij input kan gewisseld worden tussen PC, PS4 en High-Res audio. In Output kan geschakeld worden tussen headset of line out. Display heeft instellingen voor het scherm, Illumination is er (uiteraard) voor de verlichting en About toont de firmware versies van de Arctis Pro en het GameDAC. Deze opties zijn ook terug te vinden in de software, maar die is niet aanwezig wanneer je een Playstation 4 gebruikt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Steelseries/Ervaring.jpg[/img]

Ik maak nu al een tijdje gebruik van deze headset. De standaard opstelling van mij betreft een Beats Studio hoofdtelefoon die aangesloten zit op een Asus Xonar DX geluidskaart. De microfoon van mijn Steelseries Siberia V2 wordt gebruikt om mee te communiceren op Discord, Teamspeak en Skype. Dit bij gebrek aan een losse microfoon.

De Arctis voelt meteen prettig aan op het hoofd. De kussens zitten lekker zacht om de oren heen. Omdat er gebruik gemaakt wordt van stof in plaats van leer, kan er een beetje geluid van buitenaf gehoord worden, maar dit is niet hinderlijk. De afstelling van de band gaat automatisch. Je hoeft geen zijkanten meer te schuiven en zit meteen goed, wat mij betreft zeker een pluspunt! Je kunt makkelijk een aantal uur gamen met deze headset op, zonder dat je er last van gaat krijgen.

Het geluid van de Arctis Pro vind ik zelf beter klinken dan wanneer ik gebruik maakt van mijn Beats hoofdtelefoon. Nu is de Beats wellicht wat duurder dan de losse Arctis Pro, maar bij de Steelseries klonk het geluid voor mij wat gebalanceerder. De hogere tonen komen beter tot zijn recht dan bij de Beats, die eigenlijk beter zou moeten klinken met muziek. De bass is zeker aanwezig, maar niet zo heftig als bij de Beats. Qua gaming merkte ik dat ik in Overwatch meer geluidseffecten hoorde dan voorheen.

Tijdens een gesprek over Skype of Teamspeak kon men mij prima verstaan. Het fijne vond ik zelf, dat ik mijzelf ook nog enigszins kon horen. Had eerlijk gezegd verwacht dat het hinderlijk zou zijn, maar dat viel echt mee. Wellicht omdat het komt omdat je het idee hebt toch niet geheel afgesloten te zijn van de buitenwereld.

Bediening van het DAC is vrij eenvoudig. Over het algemeen is het een keer instellen en er is geen omkijken meer aan. En mocht je een instelling moeten aanpassen, dan is het makkelijk door het menu heen bladeren. Het kastje schuift niet bij het bedienen er van. Het geheel is prima afgewerkt en je krijgt nooit het idee dat een knop zomaar kapot kan gaan.

Het is mij wel een paar keer overkomen dat ik de ander niet hoorde praten tijdens een Skype gesprek. Op dat moment bleek dat de volume helemaal omlaag geschroefd was door het volume wieltje. Als eerste ga ik dan toch kijken naar de audio instellingen op de pc en later pas naar het wieltje. Daarom controleer ik tegenwoordig of het volume wel open staat voordat ik een gesprek aan ga.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Steelseries/Conclusie.jpg[/img]

De Steelseries Arctis Pro + GameDAC: een interessante, maar erg mooie combinatie. Het GameDAC fungeert als externe geluidskaart, waarbij de instellingen bewaard blijven als de USB connector losgehaald wordt. De bouwkwaliteit en afwerking van zowel de headset als van het DAC zijn prima te noemen. Nergens krijg je het gevoel dat je met een goedkoop product te maken hebt (en dat is maar goed ook in deze prijsklasse). De headset past zich qua vorm automatisch aan door het gebruik van een elastische hoofdband, zodat je niet de zijkanten hoeft te verstellen. En mocht je de headset willen customizen, dan zijn zowel de hoofdband als de zijkanten te wisselen door sets met andere kleuren.

Zoals in de ervaringen aangegeven is het geluid van de Arctis Pro erg goed. De bas is niet overdreven en de hogere tonen komen ook goed door. Het geluid is door middel van de equalizer aan te passen, zodat hoge en lage tonen ingesteld kan worden naar wat je zelf prettig vindt. Dit kan op zowel het DAC als in de software. De microfoon is goed en ik was tijdens gesprekken prima te verstaan. Een fijne feature vind ik zelf, dat ik mijn stem een beetje door de headset kan horen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Steelseries/Arctis_Pro_Game/Pics/IMG_9187.JPG[/img]

Het instellen en bedienen van het GameDAC gaat erg makkelijk. De meeste opties zijn in te stellen of aan te passen zonder de software. De opties zijn voornamelijk aanwezig voor wanneer de headset aangesloten wordt op de Playstation 4 of een mobiele telefoon, maar het is zeker ook handig op een pc. Zo hoeft de software niet gebruikt te worden.

Mocht de software toch gebruikt worden, dan is deze erg makkelijk te doen. Er zijn maar drie tabbladen aanwezig, maar daarin staan wel alle mogelijke opties die aangepast kunnen worden. Voor de verlichting zijn hier meer opties aanwezig dan op het DAC zelf, mocht je daar behoefte aan hebben. Zo niet, kan de verlichting ook uitgezet worden.

Een klein minpunt is toch wel de plaatsing van het volume wieltje en de microfoon bediening. Deze kunnen per ongeluk ingedrukt of aangepast worden zonder dat je het door hebt. Het grootste minpunt van deze set is echter de prijs. Deze ligt behoorlijk hoog met een prijs die gemiddeld rond de €280,- ligt. Daarmee is deze headset niet voor iedereen bereikbaar en kun je voor hetzelfde geld een aantal normale headsets halen die meteen op de computer aan te sluiten zijn. Deze varianten moeten het dan wel stellen zonder aparte geluidskaart. De hoofdtelefoon en DAC set zal niet voor iedereen bereikbaar zijn, maar is geld geen probleem, dan heb je hiermee een top product in handen.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Headsets

Headsets

Sharkoon Skiller SGH30 Review

[anchor=Boven][/anchor] [list] [*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump] [*] [jump=Specificaties]Specificaties[/jump] [*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump] [*] [jump=Software]Software[/jump] [*] [jump=Ervaring]Ervaring[/jump] [*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump] [/list] ...
Headsets

Cooler Master MH752 review

Inleiding Specificaties Unboxing Software Ervaring Conclusie [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Inleiding.jpg[/img] Dank aan Cooler Master voor het beschikbaar stellen ...