Behuizingen

Fractal Design North – TG Clear Charcoal Black review

product-image

Fractal Design North - TG Clear Charcoal Black

9.1

De Fractal North is niet een 13 in een dozijn kast, wat al te zien is tijdens het uitpakken. Het voorpaneel van de behuizing is gemaakt van hout en dit ziet er stijlvol uit. Zo kan de kast zelfs in de woonkamer gezet worden zonder dat het teveel stoort. Het inbouwen van een systeem in deze kast gaat makkelijk maar let wel op dat wanneer je een waterkoeler gebruikt, je de nodige kabels eerst doorvoert. Dit wordt achteraf lastig namelijk. Koelprestaties zijn prima op orde dankzij de geleverde 140 millimeter ventilatoren maar er ontbreekt helaas achterin een ventilator. Persoonlijk één van mijn favoriete kasten op het moment.

Top
 • Stijlvol
 • Makkelijk om in te bouwen
 • Vrij compact
 • Koelt componenten goed
 • Twee ventilatoren geleverd
 • Voldoende opties voor kabel management
Flop
 • Amper kabeldoorvoer voor AIO koelers bovenin
 • Aansluitingen bovenin niet meer te benaderen na installatie AIO koeler
 • Geen ventilator achterin
 • Stoffilter onderin gaat los via de achterkant

Voordat ik de review van deze North ga beginnen wil ik Fractal bedanken voor het beschikbaar stellen van deze behuizing. Ik heb al een tijd naar deze kast zitten kijken maar nooit kunnen aanschaffen aangezien de kast amper beschikbaar was.

Misschien ken je het merk Fractal nog niet maar het merk bestaat al 15 jaar in de computerwereld. In die periode heeft het merk al een aantal succesvolle producten op de markt gezet maar het merk is wel altijd bij een paar productgroepen gebleven. Dit is wat mij betreft een goede keuze want op deze manier kun je de producten die je maakt echt verbeteren in plaats van zoveel mogelijk producten op de markt te zetten en er geld mee te verdienen. En dat is precies wat Fractal doet: kwalitatief goede producten op de markt brengen.

De productgroepen waar het merk thuis in is zijn de computerkasten, koelers, voedingen en ventilatoren, meer niet. Een aantal van de kasten van Fractal zijn wel erg bekend. Wie kent de Node kasten niet die bedoeld zijn voor de ITX builds, de Define reeks die ondertussen bij versie 7 aan is gekomen en recentelijk de Torrent die hele goede koelprestaties leverde. Maar ook met voedingen zoals de ION weet het merk hoge ogen te gooien. Tevens is het merk nauw betrokken bij communitymods, een programma waarbij casemodders ondersteund worden bij het aanpassen van computerkasten voor hun builds. Op die manier kan Fractal deze aanpassingen bij een volgende versie standaard doorvoeren.

Voor deze review hebben we een aparte behuizing opgestuurd gekregen. Dit is de Fractal North, een kast die voorzien is van Tempered Glass en: een houten voorkant. Persoonlijk ben ik dit niet eerder tegen gekomen maar de afbeeldingen laten een mooie en chique kast zien. Tijd dus om de kast eens van dichtbij te bekijken. De kast is een tijd niet of nauwelijks te koop geweest maar er is inmiddels weer voorraad. Voor de prijs vanaf €138,99 kan deze kast van jou zijn. Maar wat je dan krijgt? Dat gaan we zien in deze review!

Laten we eerst eens naar de specificaties kijken van deze behuizing.

De lijst met specificaties is weer een grote. Om maar te beginnen met de afmetingen van de kast: deze zijn 44,7 bij 21,5 bij 46,9 centimeter. Haal je de schroeven los dan is de kast vanzelfsprekend wat kleiner. De maat van de verpakking is iets groter: 56,5 bij 32,6 bij 55,3 centimeter. Het geheel weegt maximaal 9,55 kilo waar 7,6 kilo van over blijft als de kast uitgepakt is. De kast is te krijgen met zowel een Mesh als een glazen zijpaneel, net wat je voorkeur heeft. De kast komt ook in twee kleuren: Charcoal Black of Chalk White. De kast heeft ruimte voor 7 uitbreidingssloten wat standaard is voor een ATX kast. De brackets voor de schijven, de zijpanelen, ventilatoren en de voeding zijn allemaal voorzien van duimschroeven waardoor een schroevendraaier niet nodig is. De voeding mag maximaal 25,5 centimeter lang zijn inclusief de kabels. Plaats je twee HDD kooien (die optioneel zijn) dan kan er een voeding gebruikt worden die slechts 15,5 lang is. Er is ruimte voor een videokaart van 35,5 centimeter terwijl de koeler maximaal 17 centimeter hoog mag zijn.

De koeling van de kast komt deels door het open ontwerp van de kast. Aan de voorkant van de kast vinden we namelijk een open geheel wat gecreëerd wordt door het houten voorpaneel. Zoals eerder gezegd: dit is voor het eerst dat een fabrikant een houten paneel aan de voorkant plaatst. Deze is te krijgen in twee varianten: eiken of walnoot. Op deze manier is de stijl zelf te bepalen. Aan de bovenkant van de kast zien we een mesh gedeelte zodat warme lucht de kast uit kan. Kies je voor de Mesh variant in plaats van het Tempered Glass model dan bevat de zijkant nog meer openingen om lucht van buiten aan te zuigen.

De kast biedt voldoende ruimte voor diverse onderdelen. Zo kunnen er verschillende formaten radiatoren in de kast gebouwd worden. Bovenin kan een 240mm exemplaar geplaatst worden, terwijl er aan de voorkant ruimte is voor een radiator van 360 millimeter. Dit kunnen varianten zijn van een all-in-one koeler of van een custom loop. Er is ruimte voor een videokaart van 35,5 centimeter lang. Heb je een radiator aan de voorkant van de kast zitten dan is er ruimte voor een kaart van “maar” 300 millimeter. Kijk dus wel of die nieuwe kaart in deze kast past voor je hem koopt. Nieuwe kaarten zijn best goEn natuurlijk is de kast geschikt voor verschillende soorten moederborden tot ATX aan toe.

De kast is op verschillende manieren op te bouwen. De kast is makkelijk in te bouwen doordat erg nagedacht is over hoe een computer gebouwd moet worden. Er zijn voldoende mogelijkheden aanwezig om de computer te koelen. Standaard worden er al twee 14 centimeter ventilatoren geleverd door Fractal die aan de voorzijde van de kast zitten. In totaal kunnen maar liefst 4 140 millimeter of 6 120 millimeter ventilatoren geplaatst worden. Wanneer er gekozen wordt voor de Mesh variant in plaats van de Tempered Glass versie levert Fractal een fanhub en een extra bracket mee. Zo is er ruimte voor 2 extra ventilatoren die voor nog meer koeling. Dat heeft echter geen zin bij een glazen paneel, daar kan namelijk geen lucht doorheen.

Wil je meer informatie over de Fractal North, kijk dan op de site van Fractal

Terug naar boven

Tijd om de doos er eens bij te pakken en te zien wat er allemaal geleverd wordt met de kast.

De doos van de kast is niet de meest spetterende variant die we langs hebben zien komen. Het ontwerp is vrij simpel gehouden. Deze is bruin met op de voorkant de naam van de kast en het merk. Verder zien we dat de inhoud breekbaar is en wat de bovenkant is van de kast. Er is voor de rest niets te zien. Draaien we de doos om dan zien we eigenlijk hetzelfde terug. Openen we de doos dan zien we aan de binnenkant van de doos overal het Fractal logo. Ook zien we twee stukken piepschuim die de kast op zijn plek moeten houden. Daartussen zien we het houtwerk van de kast zitten en een plastic zak die de kast enigszins moeten beschermen tegen beschadigingen.

Halen we het geheel uit de doos dan zien we dat de kast helemaal in plastic verpakt zit. In de doos vinden we verder een handleiding met allerlei informatie hoe de verschillende onderdelen van een computer geïnstalleerd kunnen worden en wat er allemaal geleverd wordt bij de kast. De rest van de accessoires zitten verstopt in een van de harde schijf brackets. Dit is een vierkant doosje waar op staat wat er in het doosje zit. Eenmaal uit het doosje treffen we een zakje aan met de verschillende schroeven en tiewraps. Deze zakjes zijn helaas niet hersluitbaar waardoor je zelf moet zorgen voor een zakje als je reserve schroeven hebt.

Als alles dan uitgepakt is dan zien we de kast in volle glorie. De kast is mooi zwart met het hout aan de voorkant. Op het gedeelte van het glas zien we een sticker zitten dat het hier toch om echt glas gaat. Daar doorheen kunnen we al een beetje de binnenkant bekijken, waar we verderop dieper op ingaan.

Terug naar boven

Nu de kast uit de doos gehaald is kunnen we beter gaan kijken wat we eigenlijk krijgen.

Zoals de productnaam al doet vermoeden hebben we het hier over een zwarte kast, al spreekt Fractal graag over een Charcoal black kleur. Aan de linkerkant mag het Tempered Glass paneel niet ontbreken. Dit is wat donkerder gekleurd dus elke vorm van verlichting wordt een beetje gedempt. Spoiler van tevoren: de kast zelf heeft behalve de verlichting van de schijven en aan/uit knop geen verlichting aan boord. Dit is iets wat je zelf moet verzorgen en dat is is een bewuste keuze geweest van Fractal. RGB past namelijk niet echt bij deze kast. De andere kant van de kast is voorzien van een stalen plaat die in het zwart is uitgevoerd. Het meest opvallende van de kast is toch het houten frontpaneel. Dit is een element wat nog niet eerder gedaan is naar mijn weten en het geeft de kast een compleet andere uitstraling dan een mesh of glazen paneel. Een aparte verschijning, al zeg ik het zelf. Dankzij dit hout is het niet mogelijk 5.25 inch apparaten te plaatsen maar die worden tegenwoordig amper gebruikt.

Maken we even een snel rondje om de kast heen. Aan de achterkant zien we onderin een bracket zitten voor de voeding. Deze zit met twee duimschroeven vast. Als deze losgehaald is dan kan hij vastgeschroefd worden aan de voeding waarna hij in de kast geschoven wordt. Dit zien we verderop terug. Daarboven hebben we de uitbreidingssloten van de kast, voorzien van openingen waar warme lucht doorheen kan. Verder naar boven zijn er meer openingen te vinden. Dit is een rooster voor een 120mm ventilator die helaas niet geleverd wordt door Fractal. Hier moet je dus zelf een exemplaar voor kopen als je meer airflow wilt. Links daarvan zit een uitsparing voor de moederbord aansluitingen. Draaien we de kast dan zien we het (in mijn ogen) mooie houten paneel zitten. Dit zijn 10 latten echt hout wat gebruikt is en vast zit aan een frame. Het paneel is op zich vrij makkelijk los te halen. Het geeft de kast een heel ander uiterlijk zonder te overdrijven. Onderhoud is overigens niet nodig, het hout is al behandeld. Het kleurverschil komt omdat het hier gaat om een natuurproduct en dat is nu eenmaal niet te beïnvloeden.

De bovenkant van de kast heeft een mesh paneel wat makkelijk los te trekken is. Daaronder zit de ruimte voor ventilatoren of voor een radiator, iets waar we op een later moment op terug komen. De achterkant van dit paneel is ook voorzien van een natuurproduct namelijk een leren lus. Tof om te zien dat ook hier een ander soort materiaal gebruikt is. Aan de voorkant van de kast zitten de aansluitingen en ook deze zijn anders gekleurd dan de rest. Dit heeft een soort van gouden tint en van links naar rechts vinden we het volgende terug: een aan/uit knop, de audio aansluitingen, twee USB 3.0 aansluitingen en een Type-C aansluiting. Dit past helemaal in de stijl van de kast. Aan de onderkant van de kast zit een stoffilter verstopt die ervoor moet zorgen dat het stof niet in de voeding komt. Het nadeel is wel dat deze via de achterkant losgehaald moet worden, niet heel handig dus. Daarnaast zitten de sloten waar de schijven in geschoven en verplaatst kunnen worden, daar later meer over. De poten hebben dezelfde kleur gekregen als de aansluitingen aan de voorkant. Het rubber zorgt ervoor dat de kast niet zomaar kan verschuiven.

Terug naar boven

Nu we de kast van buiten hebben gezien wordt het tijd om te kijken hoe de binnenkant van de kast eruit ziet.

Om naar binnen te kunnen kijken is het nodig om twee schroeven los te draaien en het glas van de kast af te schuiven. De schroeven blijven wel op het zijpaneel zitten zodat deze niet kwijt kunnen raken. We kunnen zien dat er openingen in de kast aanwezig zijn waar het paneel in kan haken. De onderkant van de plaat kan rusten op de kast wanneer de plaat op zijn plaats geduwd wordt als je deze weer vast wilt zetten.

Als we het glas weg hebben gehaald kunnen we de binnenkant van de kast bekijken. Onderin zien we een complete tunnel zitten waar de voeding in geplaatst wordt. In deze tunnel staat het logo en de naam van de fabrikant gedrukt. Aan de bovenkant van de tunnel zien we wederom perforatie terug. Dit kan dienen als opening waardoor warme lucht uit de kast gezogen kan worden, al stijgt warme lucht juist op. Ook zien we tegen de moederbordplaat aan openingen zitten waar kabels doorheen getrokken kunnen worden voor het moederbord of videokaart. Deze zijn helaas niet voorzien van rubbers, dat zou de afwerking wel wat netter maken. De randen zijn gelukkig niet scherp. Aan de achterkant vinden we I/O covers die met duimschroeven zijn vastgezet. En ook al zijn dit duimschroeven, een schroevendraaier is wel aan te raden. Daarboven zit een rooster waar ruimte is voor een ventilator. Deze wordt standaard niet geleverd dus mocht je meer koeling willen dan moet je zelf een exemplaar kopen en deze hier vastzetten.

In het moederbord tray zien we een grote opening. Op deze manier is het mogelijk om een koeler te monteren terwijl de computer ingebouwd zit in de kast. Zo hoef je de computer niet helemaal uit elkaar te halen als je een andere koeler wilt gebruiken. Of dit ook goed werkt zien we later in de review terug. Daaronder is een plaat gemonteerd waar een normale harde schijf op geschroefd kan worden. Soms is er nog behoefte aan een normale harde schijf omdat deze nog steeds veel meer opslag bieden dan SSD’s. Aan de rechterkant van de kast zitten nog meer openingen om kabels doorheen te halen. Deze zijn, in tegenstelling tot de openingen onderin, wel voorzien van rubber. Dit maakt het geheel mooi af. Voorin zien we de twee 140mm ventilatoren die moeten zorgen voor koele lucht richting de onderdelen. Aan deze kant zien we geen filter terug, die zit aan de andere kant. Bovenin hebben we nog ruimte voor drie 120mm ventilatoren of twee 140mm ventilatoren. Daar is ook ruimte voor een radiator. Het stoffilter is wel te zien maar moet via de andere kant losgehaald worden.

We gaan de andere kant van de kast eens bekijken. Ook hier moeten twee duimschroeven losgedraaid worden en ook deze blijven aan de kap vast zitten. Is dit eenmaal gedaan dan zien we dat ook hier alles zwart is uitgevoerd, een nette afwerking. Helemaal onderin zien we de plek waar uiteindelijk de voeding terecht moet komen. Wat opvalt is dat er een rubber afwerking is wat ervoor moet zorgen dat eventuele trillingen niet doorgegeven worden aan de behuizing zelf. Iets verder naar voren hebben we twee platen waar schijven hun plaats vinden. Dit kunnen grote 3.5 inch schijven zijn maar ook 2.5 inch SSD’s. De platen worden vastgezet met een duimschroef. Deze is makkelijk los te halen en te verplaatsten. Je kunt er ook voor kiezen om de brackets helemaal te verwijderen. Een andere plek voor schijven zit aan de achterkant van de moederbord tray. Deze plaat hebben we al eerder gezien. Deze kan met een duimschroef losgehaald worden zodat opslag vastgezet wordt op dit paneel. We zien hier ook de afwerking van de kabel openingen zitten met daarnaast een bundel kabels die bij elkaar gehouden wordt door klittenband. Deze zijn netjes voorzien van het merk. Natuurlijk mogen oogjes niet ontbreken voor het vastzetten van kabels, wat ideaal is voor cable management.

Aan de bovenkant van de kast zien we het paneel met aan de achterkant een leren lipje. Dit paneel kan losgehaald worden door hem alleen maar naar achteren te schuiven. Deze zit niet vast met schroeven wat het verwijderen alleen maar handiger maakt. Daaronder zit de plek waar ventilatoren of een radiator vastgezet kunnen worden. Dit kunnen 120 of 140 millimeter varianten zijn. Let wel op dat de radiator goed past in de kast, aangezien maar een deel van het paneel uitgedeukt is. Aan de voorkant zien we de knoppen die we eerder in de review tegen gekomen zijn. Het paneel wat losgetrokken kan worden is voorzien van een filter om stof tegen te houden. Dat is niet makkelijk los te halen van de kap maar wel makkelijk schoon te maken met een bus perslucht.

Kijken we als laatste even naar de voorkant van de kast. Dit lijkt alleen een houten paneel maar schijn bedriegt. Dit paneel kan vrij makkelijk losgetrokken worden zodat er toegang is tot de ventilatoren of de radiator. In dit geval zijn er twee ventilatoren geplaatst met daarop het logo van Fractal. Deze ventilatoren moeten zorgen voor toevoer van koele lucht richting de overige componenten. Als we wat beter kijken dan zien we hier ook de openingen waar de pushpins van de voorkant in geduwd worden. Het paneel zelf is voorzien van een houten rooster wat er in mijn ogen echt mooi uit ziet. Het is ook wat anders dan je normaal op een kast aan treft. Dit deel kan overigens losgetrokken worden om een en ander schoon te maken. Aan de andere kant van de kap zien we een stoffilter zitten wat vrij makkelijk los te halen is en schoongemaakt kan worden.

Terug naar boven

We hebben de kast van binnen en van buiten gezien maar hoe makkelijk gaat het inbouwen van een computer? Daar gaan we in dit onderdeel achter komen. We hebben de volgende onderdelen gebruikt om een systeem te bouwen:

 • Intel Core i5 11600K
 • ASUS Z590 Maximus XIII Hero moederbord
 • 2 x 8 GB Corsair Vengeance LPX 3200 MHz C16 geheugen
 • Cooler Master Masterliquid ML240P Mirage waterkoeler
 • Be Quiet Dark Rock 4 luchtkoeler
 • 120GB Kingston A400 SSD
 • 2TB Seagate Barracuda ST2000DM001 harde schijf
 • Nvidia GeForce RTX 3060 Ti 8GB videokaart
 • Cooler Master V750 750 Watt voeding

We zien twee koelers terug in het overzicht: een luchtkoeler van Be Quiet en een waterkoeler van Cooler Master. We gaan beiden monteren om te zien wat later de uiteindelijke prestaties zijn van de kast ten opzichte van een open testbench. Het voordeel van de gebruikte koeler is dat er lucht over de VRM’s geblazen wordt waardoor die temperaturen wat lager worden. Een waterkoeler zorgt over het algemeen voor wat lagere temperaturen van de processor maar blaast geen lucht over de VRM’s waardoor deze temperaturen hoger uitvallen. Voor beiden is wat te zeggen.

We starten het inbouwen van de computer met de voeding. Om de voeding in de kast te kunnen verwerken haal je een bracket los van de achterkant van de kast middels twee duimschroeven. Als dit gedaan is kun je deze op de correcte manier op de voeding plaatsen en vastschroeven met de daarvoor bestemde schroeven. Daarna kun je de voeding terug in de kast schuiven. Zorg er wel voor dat je de kabels die je nodig hebt alvast op de voeding aangesloten hebt. Dit is later namelijk best lastig om te doen aangezien er niet al teveel ruimte is in de kast zelf. Ook lopen de kabels over het bracket van de achterste harde schijf. Dit heeft geen effect op de kabels gelukkig, mocht daar een schijf geschroefd worden. Vervolgens hebben we de 24-pins ATX kabel en de EPS kabels die we alvast naar de daarvoor bestemde plek lijden. Zo liggen deze kabels alvast goed op hun plek.

Het volgende wat we in de kast gaan bouwen is de opslag. Immers: zonder opslag hebben we geen werkend systeem. Een 3.5 inch schijf biedt nog steeds meer capaciteit voor het geld maar de SSD maakt wel een inhaalslag. Deze kast biedt gelukkig ruimte voor beiden. Om de grotere schijf in te kunnen bouwen moeten we een bracket loshalen en rubbers in het bracket schuiven. Deze kunnen op meerdere locaties maar voor deze schijven is het onderste gedeelte prima. Daarna kan de schijf op zijn plek gelegd worden. Vervolgens hebben we speciale schroeven nodig die door het rubber heen kunnen. Zet de schijf vast met de vier schroeven zodat hij niet meer van zijn plek komt. Daarna plaatsen we het bracket terug op de daarvoor bestemde locatie.

Uiteraard is het ook mogelijk om SSD’s in de kast te plaatsen. Er zijn twee verschillende plekken waar deze een plek kunnen krijgen. De eerste plek is op dezelfde plek waar de harde schijf komt namelijk het bracket onderin de kast. Alleen wordt deze niet met rubbers vastgezet maar met schroeven aan de onderkant van het bracket. Deze schroeven vallen mooi in het bracket en steken daardoor niet uit. Zorg er wel voor dat de aansluitingen aan de juiste kant zitten bij het vastschroeven. Daarna plaats je het bracket weer terug op zijn plek. Een andere plek is achter de moederbordplaat. Het vastzetten gaat op dezelfde manier, namelijk via de achterkant van de plaat. De schroeven zijn daardoor niet te zien. Welke kant de aansluitingen zitten maakt in principe niet uit maar het advies is wel dat deze naar onderen wijzen. Daarna kan de plaat in zijn geheel weer op de achterkant gemonteerd worden.

Een handigheid wat in de kast zit is een standoff die aan de bovenkant ietsjes smaller is. Daardoor kan het bord tijdelijk vastgeklemd worden en heb je beide handen vrij om het bord goed vast te schroeven. Als het bord eenmaal vast zit zien we dat de aansluitingen aan de achterkant niet uitsteken. De aansluitingen vallen iets naar binnen waardoor de uitstekende delen niet kunnen beschadigen. Daarna is het tijd voor het aansluiten van de eerder getrokken connectoren. Sluit de ATX connector aan op het rechter gedeelte en de twee EPS connectoren aan de bovenkant van het bord. Via de bovenkant kunnen we de aansluitingen beter zien. En mocht je niet goed bij de connectoren kunnen dan helpt het om het aansluiten via de bovenkant te doen.

Het volgende wat we gaan aansluiten is de waterkoeler. Om de pomp vast te kunnen maken moet er eerst een backplate op het bord geschroefd worden. De backplate die Cooler Master levert is voor alle moederborden tot en met AM4. Voor dit bord pakken we de Intel variant en plaatsen de backplate achterop het moederbord. Daarna schroeven we de schroeven aan de andere kant van het bord in de openingen. Als we hier klaar mee zijn gaan we de radiator bevestigen. Hiervoor pakken we de 8 schroeven en zetten hier de radiator mee vast op zijn plek. Het is wel jammer dat het soms lastig kan zijn om de radiator te plaatsen vanwege de inkeping bovenin. De Cooler Master variant kan alleen op deze manier in de kast waardoor de leidingen iets anders lopen. Aan de andere kant zien we de fans die moeten zorgen dat de warmte van de radiator naar buiten geblazen wordt. Wel is het handig om eerst de kabels naar buiten te leiden voordat je de radiator monteert anders wordt het lastig dit voor elkaar te krijgen. Als laatste zetten we de pomp vast op het bracket. Vergeet alleen de koelpasta niet.

Het volgende wat we gaan aansluiten is de waterkoeler. Om de pomp vast te kunnen maken moet er eerst een backplate op het bord geschroefd worden. De backplate die Cooler Master levert is voor alle moederborden tot en met AM4. Voor dit bord pakken we de Intel variant en plaatsen de backplate achterop het moederbord. Daarna schroeven we de schroeven aan de andere kant van het bord in de openingen. Als we hier klaar mee zijn gaan we de radiator bevestigen. Hiervoor pakken we de 8 schroeven en zetten hier de radiator mee vast op zijn plek. Het is wel jammer dat het soms lastig kan zijn om de radiator te plaatsen vanwege de inkeping bovenin. De Cooler Master variant kan alleen op deze manier in de kast waardoor de leidingen iets anders lopen. Aan de andere kant zien we de fans die moeten zorgen dat de warmte van de radiator naar buiten geblazen wordt. Wel is het handig om eerst de kabels naar buiten te leiden voordat je de radiator monteert anders wordt het lastig dit voor elkaar te krijgen. Als laatste zetten we de pomp vast op het bracket. Vergeet alleen de koelpasta niet.

Wat we ook nog moeten aansluiten is de harde schijven aansluiten zodat we ook van de opslag gebruik kunnen maken. De voedingskabels gaan in het linker gedeelte van de schijf terwijl de rechterkabel voor de data is. De kabel bij de SSD moet ietsjes buigen maar dat is geen enkel probleem. Er is genoeg ruimte hier om de kabel weg te werken. Daarna sluiten we de datakabels aan op het moederbord. Deze kunnen netjes door de opening.

Het laatste wat we gaan inbouwen is de videokaart. Daarvoor moeten we eerst twee sloten vrij maken. Dit doen we door de twee duimschroeven los te halen. Mochten deze te strak zitten dan helpt een schroevendraaier wel. Let overigens wel op eventuele kabeltjes die in de weg kunnen hangen. Haal de plaatjes weg en klik de kaart op zijn plek. Vervolgens kunnen we de duimschroeven weer terug in de kast draaien. Als laatste sluiten we de stroomconnector aan op de kaart en proberen we de kabel zo mooi mogelijk weg te werken. Helaas komt deze deels langs de kaart te liggen maar je zou ook kunnen kiezen voor een custom kabel.

Als laatste gaan we de achterkant van de kast een beetje fatsoeneren. Ook al is deze kant straks helemaal niet meer te zien, het is toch fijner om de complete machine goed af te werken. Fractal heeft een mooie kabelgoot aan de linkerkant gemaakt waar met behulp van klittenband de kabels vastgezet kunnen worden. Ook kun je kabels met tiewraps vastzetten aan de oogjes bij de achterkant. Er is 1,7 centimeter ruimte tussen de kast en de zijkant waardoor kabels redelijk makkelijk weg te werken zijn. Na even te stoeien en de laatste kabels aangesloten te hebben krijgen we een mooi afgewerkte achterkant te zien waarbij de kap weer netjes op de kast past. Wanneer we de kast omdraaien zien we een fatsoenlijk afgewerkt systeem terug. Helaas lopen de slangen langs de pomp maar daar is niet zoveel aan te doen in dit geval. Het glas maakt het geheel nog ietsjes donkerder.

Het I/O gedeelte komt, wanneer het iets donkerder is, goed uit de verf. De knoppen en aansluitingen zijn makkelijk te vinden dus moet dit in het licht helemaal te doen zijn. Aan de rechterkant zien we overigens toch iets van verlichting. Dit gaat branden op het moment dat de computer aangezet wordt. Deze verlichting is echter niet van kleur te veranderen.

Terug naar boven

Een computerkast is voor de meeste mensen een onderdeel wat er vooral mooi uit moet zien. Maar een kast doet meer dan alleen het herbergen van de verschillende computeronderdelen. Een kast moet er ook voor zorgen dat deze componenten niet al te warm worden. Hij voorziet het complete systeem van koeling zodat deze zo optimaal mogelijk blijft werken. Om te kijken naar de prestaties hebben we een paar tests uitgevoerd om te kijken wat de temperatuur van diverse componenten wordt in verschillende scenario’s: in rust, een processor test, een videokaart test en een gaming test. Alle tests worden uitgevoerd bij een temperatuur van 20 graden. Ze worden uitgevoerd met zowel een luchtkoeler als een waterkoeler.

Waterkoeling

Aangezien de kast net opgebouwd is met een waterkoeler beginnen we ook met deze testresultaten. De processor wordt in rust twee graden koeler dan hetzelfde systeem buiten de kast. Ook de overige onderdelen van het systeem worden iets koeler, zo ongeveer 4 graden. Bij Cinebench zien we een behoorlijk verschil op zowel de videokaart als de chipset. Deze worden gewoon 12 graden koeler, dit dankzij de twee 140mm ventilatoren in de kast. Die zijn lekker bezig met koele lucht de kast in te blazen. Bij Heaven zien we dat de processor temperatuur wel iets stijgt maar de Chipset temperatuur juist weer een stuk lager is. Ook de videokaart is iets koeler maar dat mag geen naam hebben. Bij de gaming test zien we dat de processor en videokaart ietsjes warmer zijn maar dat de VRM’s en de Chipset juist weer wat koeler zijn.

Luchtkoeling

Tijd om de waterkoeler te wisselen met een luchtkoeler, in dit geval de Be Quiet Dark Rock 4. In rust is het verschil tussen binnen of buiten de kast niet groot en bijna verwaarloosbaar. In Cinebench zien we dat de processor gelijk blijft maar de overige componenten weer een stuk koeler zijn dan buiten de kast. Wederom met dank aan de ventilatoren. In Heaven zijn de temperaturen van processor en videokaart gelijk maar de chipset en VRM’s zijn ietsjes koeler. En tijdens het gamen? Daar behoud de videokaart juist weer dezelfde temperatuur maar zijn de overige componenten juist weer wat koeler, zo’n 3 graden. Niet slecht voor een computerkast.

De kast maakt tijdens de tests niet al teveel geluid. Je kunt als je goed luistert wel iets horen maar over het algemeen valt het echt mee. Het maakt natuurlijk wel uit waar je de kast hebt staan maar persoonlijk had ik er geen last van. Stiller is altijd mogelijk maar dan moet er geïnvesteerd worden in duurdere ventilatoren.

Terug naar boven

Het is tijd om de balans op te maken en te zien wat je met de North in huis haalt. Is het een prima kast of is het een kast die je beter links kan laten liggen? Één ding is al zeker: de kast is mateloos populair onder pc bouwers. Hij is een tijdje niet of nauwelijks beschikbaar geweest. Gelukkig is dat nu niet het geval meer. Kasten zijn deels een kwestie van smaak en dat is zeker het geval bij deze North. Uiteraard telt ook de portemonnee mee voor de keuze van een behuizing want niet iedereen wilt veel geld uitgeven aan een computerkast.

Zoals we net al zeiden: de kast heeft een apart uiterlijk en dit komt door het houtwerk aan de voorkant. Dit is naar mijn weten niet eerder gedaan en dat maakt de kast zo speciaal. Het is wellicht niet weggelegd voor jongeren die van veel kleuren houden maar wel voor wat oudere mensen bij wie het allemaal niet zo flitsend hoeft. Op een beurs waar deze kast stond waren het ook vooral ouders die naar de kast keken omdat ze hem zo mooi vonden. Het is ook een kast die goed zou staan in een woonkamer. De rest van de kast bestaat uit staal, wat plastic en een tempered glass zijpaneel. Zo zijn de onderdelen van de computer goed te zien. RGB ontbreekt wel in deze kast maar in dit geval maakt het niet uit. Het past ook niet echt bij de voorkant van de computerkast. De enige verlichting op de kast is de LED van de power en de harde schijf aan de bovenkant. Het is natuurlijk wel mogelijk om zelf RGB in de kast te plaatsen.

Het inbouwen van het systeem gaat best makkelijk. De kappen zitten vast met duimschroeven en de bovenkant schuift van de kast zonder maar iets los te halen. Er is genoeg ruimte voor een ATX moederbord. Koelers kunnen maximaal 17 centimeter hoog zijn en voor videokaarten is er 35,5 centimeter. Dit lijkt veel maar sommige nieuwe kaarten zullen niet gaan passen door het grote koelblok. Kabels zijn makkelijk weg te werken aangezien Fractal een soort kabelgoot heeft gemaakt waar alle kabels met klittenband bij elkaar gehouden worden. Er zijn ook genoeg openingen om kabels doorheen te halen alleen zijn deze openingen onderin niet voorzien van een afdekrubber. Minpunt: bovenin zijn nauwelijks openingen te vinden en dat zou wel handig zijn voor ventilatoren. Ga je een waterkoeler installeren dan moet je eerst de kabels door de openingen halen. Deze openingen zijn, als de koeler vast zit, niet meer toegankelijk zonder de radiator weer los te halen. Het plaatsen van schijven gaat op de standaard manier namelijk vast schroeven. Voor de traditionele schijven zijn dan wel rubbers beschikbaar om trillingen tegen te gaan. De kast komt met twee grote ventilatoren die voor koele lucht moeten zorgen. Helaas is er geen exemplaar beschikbaar aan de achterkant, dit zou wel een mooie toevoeging zijn geweest.

Maar wat zijn dan de prestaties van de koeling? De kast presteert zoals je mag verwachten van een Fractal Design kast: prima. Het voornaamste onderdeel wat enorm goed gekoeld wordt is de chipset die het dichtst bij de ventilatoren zit. Deze kan tot maar liefst 12 graden koeler worden in de kast dan buiten de kast. Maar ook de VRM’s worden tot 5 graden koeler. De processor en videokaart kunnen wat koeler worden maar ook iets warmer. Het ligt er maar net aan wat voor test je draait. Dit geldt bij zowel het gebruik van een luchtkoeler als bij een waterkoeler. De kast is daarbij ook relatief stil te noemen. Stiller kan altijd maar niet zonder de ventilatoren te vervangen.

Houd je van een strak uitziende, goed presterende kast en vind je het gebrek aan RGB geen enkel probleem dan is de Fractal North zeker een kast die op je shortlist moet staan. Je telt er €130,- voor neer maar je krijg er een kwalitatief goede kast voor terug die zelfs mooi staat in je woonkamer. Een kast die zeker in mijn top 5 favoriete kasten staat.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
1
Tof
1
Heet
1
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Behuizingen