Behuizingen

Cooler Master MasterBox 520 Mesh Zwart Review

product-image

Cooler Master MasterBox 520 Mesh Zwart

8.1

De MasterBox 520 is op dezelfde manier opgebouwd als andere MasterBox kasten wat op zich prima is. Elke variant heeft zijn eigen mogelijkheden en features. De 520 Mesh is, zoals de naam al verklapt, voorzien van een Mesh voorpaneel. In combinatie met de RGB ventilatoren aan de voorkant zorgt dit voor voldoende airflow en de nodige verlichting. Helaas is er geen ventilator achterin te vinden. Koelprestaties zijn netjes te noemen. Één van de beste features is dat de bovenkant van de kast losgehaald kan worden zodat het systeem makkelijk ingebouwd kan worden. Rubbers bij de openingen van de kabels ontbreken helaas. Prima prijs/kwaliteit verhouding maar er is enorm veel concurrentie in deze prijsklasse.

Top
 • Bovenkant los te halen
 • ARGB en fanhub
 • Drie ventilatoren voorin
 • Mooie afwerking
 • Mesh voor meer airflow
Flop
 • Geen fan achterin
 • Stoffilter onderin alleen via de achterkant los te halen
 • Geen rubbers bij de kabelopeningen onderin

Voordat ik deze review begin wil ik Cooler Master bedanken voor het leveren van deze kast. Het was helaas een verkeerde levering voor een pc build maar toch de belofte gedaan om deze kast te bekijken.

Cooler Master: een bedrijf wat al geruime tijd mee gaat in de computermarkt. Zo staan ze sowieso bekend om hun koeloplossingen (getuige de naam van het bedrijf) maar het bedrijf maakt meer dan alleen koelers en ventilatoren. Ze produceren al langere tijd computerkasten waarvan de Cosmos behuizing wellicht een van de zwaarste kasten is die je kunt aanschaffen. Maar ook de CM690 kast en de HAF kasten zijn behoorlijk bekend. Verder zitten ze ook in de randapparatuur, zoals toetsenborden, muizen, headsets, muismatten… je kunt het zo gek niet bedenken.

Terugkomend op computerkasten: er zijn kasten van 20 euro en er zijn kasten van €999,-. Het is maar net wat je wensen zijn en wat je budget is. Dit verschilt uiteraard per persoon. Alleen maakt het voor de kwaliteit wel uit hoeveel geld je wilt besteden. Immers is het niet mogelijk om voor €40,- dezelfde kwaliteit te krijgen als bij een kast van €150,-. Hoe meer eisen en wensen je hebt en hoe meer er toegevoegd wordt qua features, hoe duurder de kast.

De kast die we vandaag gaan bekijken is de Masterbox 520 Mesh zwart. Deze kast heeft geen glazen paneel aan de voorkant maar heeft deze een mesh voorkant wat moet zorgen voor meer luchtdoorvoer. De kast komt met een paar dingen die nieuw zijn maar het meeste is toch de basis van de Masterbox reeks. De kast kost op het moment van schrijven €99,00. Maar wat krijg je eigenlijk voor dit bedrag in je handen? Dat gaan we zien in deze review.

Als eerste gaan we kijken naar de specificaties van deze kast:

De kast is 49,9 bij 21 bij 49,8 centimeter groot. Er kunnen verschillende soorten moederborden in gebouwd worden, zelfs tot en met een E-ATX moederbord. Let er wel op dat het formaat ook daadwerkelijk past. E-ATX heeft niet echt een standaard maat waar het aan moet voldoen. Verder is er ruimte voor een koeler van 16,5 centimeter hoog, een voeding van maximaal 20 centimeter (al wordt 17 centimeter aangeraden) en een videokaart kan maximaal 41 centimeter lang zijn. Er is helaas niets bekend over het gewicht. Er kunnen maximaal twee 3.5 inch schijven geplaatst worden en drie 2.5 inch schijven.

Één van de voordelen van deze kast is dat sommige onderdelen zonder gereedschap ingebouwd kunnen worden. Het zijpaneel wordt namelijk zonder gereedschap losgehaald maar ook voor de schijven en SSD’s is geen gereedschap nodig. Al is het soms wel fijn dat schroeven wat vaster zitten, het is niet perse nodig voor deze hardware. Als die eenmaal op zijn plek zitten worden ze niet meer losgehaald. Wel zo prettig om zoiets te hebben in een kast.

Nog een feature van deze kast is dat de bovenkant losgehaald kan worden. Dit heeft als voordeel dat een radiator heel makkelijk gemonteerd kan worden op de bovenkant. Dit kan namelijk op elke plek gebeuren die je maar wilt. Het geeft meer bewegingsvrijheid. Maar een bijkomend voordeel is dat de aansluitingen aan de bovenkant makkelijk te bereiken zijn. Het kan namelijk gebeuren dat het lastig is de EPS connectoren te benaderen maar door het loshalen van de bovenkant kunnen we hier makkelijk bij. Later zullen we dat het geheel makkelijk los te halen is met twee schroeven.

De kast heeft sowieso veel koelopties. Niet alleen is de voorkant voorzien van mesh wat lucht door moet laten, de kast komt standaard met drie ARGB ventilatoren. In totaal kunnen er 7 120mm ventilatoren geplaatst worden. In plaats van ventilatoren kan je verschillende radiatoren in de kast kwijt. Het is mogelijk om twee 360mm radiatoren te plaatsen wat moet zorgen voor behoorlijk wat koeling. Maar kleiner is altijd mogelijk. Tevens passen 140mm ventilatoren in de kast, al is er dan slechts ruimte voor vier stuks.

Meer informatie is terug te vinden op de pagina van Cooler Master.

Terug naar boven

We hebben de kast besproken maar nog niet gezien. Tijd dus om de doos erbij te pakken.

De doos is vrij eenvoudig uitgevoerd. We zien een bruine doos met daarop een print van de computerkast, geen kleuren meer dus. Aan de zijkant vinden we de naam van het product terug namelijk de 520 Mesh. Natuurlijk zien we ook een logo op de doos. Op de achterkant van de doos staat wederom de kast met daarnaast een verhaal en wat features die aanwezig zijn. Op de zijkant zien we de specificaties en het feit dat er breekbare inhoud is, logisch met een tempered glass paneel. Ook staat er uitleg over de koelmogelijkheden. Openen we de doos dan vinden we de kast terug, geklemd tussen twee stukken piepschuim.

We kijken voor de losse onderdelen niet naar de kant met het glas maar naar de kant waar de stalen plaat zit. Daarachter, bij de harde schijf kooi, vinden we een zak met onderdelen. Gaan we deze bekijken dan vinden we daar een handleiding samen met wat accessoires. De handleiding vermeldt wat er allemaal geleverd wordt en hoe een en ander geïnstalleerd moet worden. De onderdelen zijn schroefjes om de schijven en het moederbord te plaatsen, de brackets voor de 3.5 inch schijven en wat tie wraps om de kabels netjes bij elkaar te binden. Ook zien we rubbers om voor iets van demping te zorgen waardoor de trillingen niet doorgegeven worden aan de kast.

Als we dan alles uit het schuim hebben gehaald en het plastic verwijderd hebben dan zien we de kast. Wel is het tempered glass nog verpakt in plastic om eventuele beschadigingen te voorkomen. Aan de voorkant zien we, als we goed kijken, heel veel gaatjes zitten. Dit mesh moet zorgen voor voldoende airflow en koeling voor de pc die we uiteindelijk gaan bouwen.

Terug naar boven

Nu we de kast helemaal uit de verpakking hebben gehaald is het tijd om de kast van dichtbij te bekijken.

De kast is in het zwart uitgevoerd. Hier is niets mis mee maar bijna alle fabrikanten doen dit tegenwoordig. Het is bijna een standaard in de wereld van de computerkasten. Wel valt op dat er mesh aan de voorkant van de behuizing zit. Hier doorheen zien we al iets van ventilatoren zitten, daar komen we later in de review op terug. Overigens helt de voorkant iets naar voren waardoor de knoppen iets schuin komen te staan. De rechterkant van de kast heeft een aluminium plaat terwijl de linkerkant van de kast voorzien is van een Tempered Glass paneel. Dit is in het verleden wel anders geweest. Op deze plaat is ook te zien dat het breekbaar is, wat vrij logisch is met glas.

Als we de kast omdraaien dan zien we bij de achterkant van de kast onderin ruimte voor de voeding zitten. Deze wordt in de tunnel gemonteerd zodat warme lucht niet bij de componenten komt. Er is geen speciaal mechanisme voor montage of iets van demping. Daarboven zitten de sloten voor de uitbreidingskaarten. Tegenwoordig vinden we hier alleen videokaarten maar het kan handig zijn om eventueel een WIFI kaart of een aparte netwerkkaart in te prikken. Daarboven vinden we ruimte voor een 120mm ventilator. Cooler Master levert deze standaard niet mee dus mocht je er één willen gebruiken dan moet je deze los aanschaffen. Links daarvan hebben we de plek waar de I/O straks te vinden is. Dit valt ietsjes in de kast zodat kleine uitstekende delen niet meteen in de weg zitten. Aan de voorkant van de kast zien we de ventilatoren door het mesh heen. Hier is straks ook de verlichting te zien. Uiteraard mag het logo van Cooler Master niet op de kast ontbreken.

Bovenop de kast vinden we een stoffilter wat moet voorkomen dat de computer een stofnest wordt. Nu is het wel dat eventuele ventilatoren hier normaal lucht naar buiten blazen maar het kan nooit kwaad om hier een filter te hebben. Deze is makkelijk te verwijderen zodat er ventilatoren of een radiator geplaatst kunnen worden. Als we de onderkant bekijken dan zien we één stoffilter zitten bij de plek van de voeding. Deze kan alleen via de achterkant verwijderd worden wat een lastige richting is om hem los te halen. Makkelijker zou zijn via de zijkant. De voetjes onder de kast bevatten een rubber laag zodat de kast niet weg kan glijden. Deze voetjes zijn ook best breed en aan de voorkant zijn ze gelijk getrokken met de voorkant. We zien hier ook een gedeelte van de schijfkooi zitten. Hier is goed te zien dat de kooi op twee plekken geplaatst kan worden maar hij kan ook weggehaald worden.

Terug naar boven

We gaan de kast eens open maken en van binnen bekijken.

Om het glazen zijpaneel van de kast te halen is er niet meer nodig dan het loshalen van één duimschroef. Als deze los is kan het paneel van de behuizing losgetrokken worden. Deze zit namelijk met twee pushpins vastgeklikt aan de bovenkant. Dit is een mooie oplossing om een kast makkelijk te openen en aanpassingen aan het systeem te maken, ook al zal het niet vaak nodig zijn als het goed is. De onderkant van het paneel heeft een rand die in de onderkant van de kast kan haken zodat het paneel netjes op zijn plek terug geduwd kan worden.

Nu het glas weg is zien we de binnenkant van de kast wat beter. Hier vinden we een aantal openingen voor diverse doeleinden. Het geheel is mooi zwart afgewerkt, iets wat redelijk standaard is tegenwoordig. In de tunnel van de voeding zien we een rooster die kan zorgen voor meer luchtstroom richting de voeding. Dat is echter wel afhankelijk van hoe de voeding geplaatst is in de kast. Verder zien we openingen voor kabels maar deze zijn helaas niet afgewerkt met rubber. De randen zijn echter niet scherp. Ook zien we op de tunnel staan dat de kast ontworpen is door Cooler Master, mocht dat nog niet duidelijk zijn. Op de achterkant hebben we de sloten zitten voor de uitbreidingskaarten. Ook hier zitten ventilatiegaten in voor extra luchtstroom. De sloten zitten vast met schroeven en niet met duimschroeven. Niet heel erg maar zou wel handig zijn als dit anders was. Boven deze sloten zien we weer een rooster.. Hier zou ik eigenlijk een ventilator verwachten maar die wordt niet geleverd door Cooler Master. Jammer want dat zou het plaatje wel compleet maken.

Aan de zijkant van de kast treffen we een grote opening aan. Dit is gedaan zodat, wanneer het moederbord in de kast geschroefd zit, de koeler losgehaald en eventueel vervangen kan worden. De opening is groot genoeg en zit niet in de weg. Onder dit gat zien we 8 gaten zitten. Dit is de plek voor rubbers waar je SSD’s aan de andere kant van de kast in vast kan prikken. Hier straks meer over. Kijken we verder naar links dan komen we daar drie ventilatoren tegen die moeten zorgen dat er koele lucht de kast ingeblazen wordt en de componenten niet te warm worden. Deze zijn nu wit maar kunnen van kleur veranderen. Hier is ruimte voor een 360 millimeter radiator als je besluit waterkoeling te gaan gebruiken. In het zijpaneel hebben we wel rubbers voor de kabeldoorvoer. Zo worden kabels niet kapot gesneden en niet gebruikte openingen worden netjes afgedekt zodat hier geen lucht of vuil doorheen kan. Bovenin lopen een paar kabels die de aansluitingen aan de voorkant verbinden met het moederbord. Helaas is ook dit niet helemaal netjes afgewerkt. Wellicht was mooier geweest om deze kabels via de zijkant te laten lopen. Kijken we naar de bovenkant van de kast dan zien we een rooster waar ruimte is voor ventilatoren of een extra radiator. Het bijbehorende stoffilter hebben we al eerder gezien.

We draaien de kast om en gaan kijken wat we hier aantreffen. Het paneel wordt op de standaard wijze losgehaald, dat wil zeggen: twee schroeven los draaien en van de kast afschuiven. Is deze los dan komen we een aantal dingen tegen die we eerder niet zagen. Natuurlijk hebben we de plaats waar de voeding komt. Deze plek is afgewerkt met een paar rubbers zodat de trillingen niet doorgegeven worden. Dit zou anders wel eens een vervelende brom op kunnen leveren. Verder naar boven hebben we de andere kant waar de SSD’s terecht komen. Hier lijkt weinig ruimte voor te zijn maar zoals we straks zien valt het allemaal wel mee. Onderin aan de voorkant hebben we plek voor nog eens twee schijven, al zijn dit de grotere varianten. Hier zijn de brackets voor nodig die we eerder zagen. Verder naar boven hebben we een kleine controller zitten voor de A-RGB verlichting en de ventilatoren. Er zijn al drie stuks aangesloten, namelijk de exemplaren aan de voorkant. Er is dus nog ruimte voor één ventilator en twee A-RGB apparaten. Dit kan ook een splitter zijn maar bedenk wel: het aantal apparaten is niet oneindig. Verder zien we ook hier de rubbers terug en een aantal ogen waar kabels bij elkaar gebonden kunnen worden. Deze zitten op verschillende plekken op de achterkant.

Kijken we als laatste nog naar de voorkant van de kast. Daar zien we een kap op zitten die vrij makkelijk te verwijderen is. Achter de kap zitten de drie ventilatoren verstopt waarvan de buitenkant zwart is en de bladen wit zijn uitgevoerd. De bovenste twee zijn met schroeven vastgezet maar de onderste ventilator is met een pushpin vastgemaakt. Waarom Cooler Master dit gedaan heeft is mij onduidelijk. Bovenin zien we de verschillende I/O poorten zitten maar ook de knoppen voor de aan/uit schakelaar en de verlichting. De kap zelf is voorzien van een strak mesh paneel wat netjes op elkaar aansluit. Aan de andere kant van de kap is niet zoveel spannends te zien.

Terug naar boven

Nu we de kast gezien hebben is het tijd om hier een systeem in te gaan bouwen. We gebruiken hier de volgende onderdelen voor:

 • Intel Core i5 11600K
 • ASUS Z590 Maximus XIII Hero moederbord
 • 2 x 8 GB Corsair Vengeance LPX 3200 MHz C16 geheugen
 • Cooler Master Masterliquid ML240P Mirage waterkoeler
 • Be Quiet Dark Rock 4 luchtkoeler
 • 120GB Kingston A400 SSD
 • 2TB Seagate Barracuda ST2000DM001 harde schijf
 • Nvidia GeForce RTX 3060 Ti 8GB videokaart
 • Cooler Master V750 750 Watt voeding

Zoals in bovenstaande lijst te zien is hebben we twee koelers die we gaan gebruiken. Dit doen we omdat een luchtkoeler een ander effect heeft op de koeling van onderdelen dan een waterkoeler. Een luchtkoeler zorgt voor extra luchtverplaatsing over de onderdelen van een moederbord waar een waterkoeler de warmte van een processor afvoert naar een radiator. Daarbij zijn de ventilatoren ook op een andere plek in de kast gebouwd die de warmte meteen naar buiten blazen. Beiden kunnen in deze kast gebruikt worden.

Zoals we eerder hebben gezien bij de TD500 kast wordt de voeding onderin geplaatst. Er is geen bracket aanwezig dus moet de voeding via de zijkant op zijn plek gelegd worden. Of de ventilator nu naar boven of naar onder wijst maakt niet zoveel uit. Een handige tip is wel dat je de benodigde kabels alvast op de voeding aansluit want het is lastig om dit op een later moment te doen vanwege ruimtegebrek. Ligt de voeding uiteindelijk op zijn plaats dan wordt hij vastgezet met vier schroeven. Nu de voeding vast zit kunnen de kabels van de 24-pins connector en de EPS connectoren alvast naar hun plek geleid worden.

De standaard harde schijven worden in de kast geplaatst met bijbehorende brackets. Deze kunnen heel eenvoudig op de zijkant van de harde schijf geplaatst worden, aan elke kant één. Wel moet het uitstekende deel van het bracket aan de kant komen waar de aansluitingen zitten. Als dit gedaan is kan de schijf in de kooi geplaatst worden die aan de voorkant onderin geplaatst is. Duw de schijf zo ver door tot hij vast klikt. Op een later moment kunnen we de kabels aansluiten zodat de schijf ook daadwerkelijk kan werken.

Er zijn ook drie plekken waar een SSD geplaatst kan worden. De eerste locatie is wellicht niet de meest logische maar dit is bovenop de harde schijf kooi. Hiervoor is het wel nodig de kooi uit de kast te halen want anders wordt het lastig de rubbers in de openingen te krijgen. Als eerste moeten we de pennen op de onderkant van de SSD schroeven. Hiermee wordt hij straks vastgedrukt op de daarvoor bestemde plek. Vervolgens plaatsen we de rubbers in de openingen van de kooi. Druk de schijf op zijn plek en schroef de kooi weer terug op zijn plaats. Later kunnen we de kabels op de schijf aansluiten om hem in gebruik te nemen. Twee andere plekken zijn te vinden op de achterkant van de moederbord tray. Hier geldt hetzelfde principe: plaats de rubbers in de openingen en druk de schijf op zijn plek.

Één van de handigheden van deze kast is dat de bovenkant helemaal los kan van de kast zelf. Dit maakt het inbouwen van een waterkoeler, het moederbord en alle kabels aan de bovenkant vele malen makkelijker. Om deze los te halen moeten er maar liefst twee schroeven los. Daarna kan de bovenkant van de kast opgelicht worden en hebben we ineens zoveel meer ruimte tot onze beschikking. De bovenkant kan zo ook makkelijk op een radiator van een waterkoeler geschroefd worden.

Dan gaan we het moederbord inbouwen. Een handig iets is dat de standoff in het midden een smallere rand heeft aan de bovenkant. Op die manier kan het bord geklemd worden zodat deze tijdelijk op zijn plaats zit. Nu heb je beide handen vrij om het moederbord vast te schroeven met de bijbehorende schroeven. Het I/O gedeelte van het bord valt ietsjes naar binnen zodat eventuele uitstekende delen niet beschadigd kunnen raken. Maar ook het per ongeluk indrukken van knoppen gaat niet zo makkelijk meer. Als het bord vast zit sluiten we de kabels aan die het bord moeten voorzien van stroom. Met het weghalen van de bovenkant is het aansluiten van de EPS connectoren een stuk makkelijker.

We kunnen nu alvast de verschillende kabels aan gaan sluiten op het moederbord. We hebben de aansluitingen van de kast zelf en de kabels voor het gebruik van de harde schijven. Sluit de connector van de front audio linksonder aan op het moederbord. Er is daar een mooie opening dus die kabel kan mooi weggewerkt worden. De RGB kabel kan daarnaast mooi aangesloten worden aangezien deze ook in de buurt van de opening zit. De volgende kabel is de kabel voor het aansturen van de ventilatoren. Deze kunnen via deze connector aangestuurd worden. Dan zijn er nog de kabels voor de USB 3.0 aansluiting en de USB Type-C wat weer een andere kabel is. Dan hebben we nog twee SATA kabels: één voor de harde schijf en de ander voor de SSD. Sluit de twee kabels aan op het moederbord en de andere kant op de schijf naar keuze. Het is wel handig om een haakse connector te gebruiken bij de gewone harde schijf want dan kunnen de kabels beter weggewerkt worden.

Dan is het tijd om de koeling in te gaan bouwen. We beginnen met het bracket waar het koelblok straks op vastgezet wordt. Aangezien het hier om een Intel moederbord gaat bereiden we deze variant voor. Deze wordt daarna via de achterkant op het bord geplaatst. Hier is genoeg ruimte beschikbaar om de backplate te plaatsen. Aan de andere kant wordt deze vastgezet met de benodigde schroeven. De volgende stap wordt het vastschroeven van de radiator aan de bovenkant die eerder losgehaald is. Plaats deze radiator op de juiste plek en schroef hem vast. Leg vervolgens het rooster op de bovenkant maar maak hem nog niet vast. Het is namelijk makkelijker om de kabels van de pomp, ventilatoren en de verlichting nu al door de openingen te leiden aangezien er straks weinig ruimte is. Sluit ook alvast de ventilatoren en de pomp aan op het moederbord. Nu kan het blok op de processor geplaatst worden en vastgezet met de vier duimschroefjes. Als deze vast zit kan het rooster aan de bovenkant weer vastgezet worden. Het geheel ziet er weer netjes uit en de koeler hangt keurig op zijn plek.

Dan gaan we het laatste onderdeel van de computer inbouwen: de videokaart. De sloten zijn iets naar binnen geplaatst maar dat is geen probleem. Om de kaart te kunnen plaatsen moeten er twee sloten verwijderd worden. Deze zitten niet met duimschroeven vast maar met gewone schroeven. Je hebt dus wel een schroevendraaier nodig. Haal deze los, verwijder de sloten en prik de kaart op zijn plek. Gebruik de eerder losgehaalde schroeven om de kaart weer vast te zetten. Als laatste moeten we nog de stroomkabel aansluiten. De 30 reeks van NVIDIA heeft helaas een andere aansluiting dan je standaard gebruikt dus moet er een verloopkabel gebruikt worden. Dit ziet er wat minder mooi uit maar de kabel kan nog redelijk netjes weggewerkt worden.

Alles is ingebouwd maar de kabels hangen er maar een beetje bij. En ook al wordt de achterkant van de machine afgedekt met een aluminium plaat, het is wel zo netjes om de kabels te bundelen en de machine netjes af te werken. Gelukkig heeft Cooler Master daar ook aan gedacht en zijn er oogjes aangebracht waar de kabels met tie wraps aan vastgezet kunnen worden. Dat zorgt ervoor dat het geheel toch wat beter afgewerkt is en dat de kabels binnenin de kast ook niet zoveel meer te zien zijn. Deze zijn voor het grootste deel achter het moederbord weggewerkt. Ook moeten er een aantal kabels aangesloten worden zoals de RGB verlichting en de ventilatoren. We hebben eerder de kabels op het bord aangesloten maar de ventilatoren zelf moeten nog wel aangesloten worden. De RGB verlichting kan op de hub aangesloten worden zodat de verlichting één geheel vormt. Als laatste sluiten we de SATA aansluitingen aan op de verschillende apparaten. Als alles aangesloten is kunnen we de kabels bundelen en vastzetten. Het eindresultaat is een machine die redelijk goed afgewerkt is waardoor je de kap weer netjes op de kast kan plaatsen.

We moeten ook nog de kap aan de voorkant van de machine terugzetten. Dit is een kwestie van tegen de behuizing aanzetten en goed aanduwen. Ook plaatsen we het stoffilter op de bovenkant terug zodat er geen stof in de kast kan vallen, al wordt dit vanzelf weggeblazen op het moment dat de computer aangezet wordt. De kant waar de componenten zitten ziet er netjes uit zonder al teveel kabels in de kast en het geheel ziet er nog beter uit als het glazen paneel terug geplaatst wordt op de computerkast. Zoals eerder vermeld is het glas niet zo donker waardoor de verschillende onderdelen goed te zien zijn in de kast.

De verlichting is daardoor ook goed te zien. De ventilatoren die met de kast geleverd worden zien er qua kleur goed uit. Niet al te fel maar ook niet zo zwak dat je je af vraagt waar de verlichting is. Omdat de waterkoeler ook aangesloten is op de RGB hub synchroniseert de verlichting hiervan met de rest van de verlichting in de kast. Het resultaat mag er zeker zijn: de verlichting komt goed uit de verf en is makkelijk aan te sturen via de reset knop die hiervoor gereserveerd is. Uiteraard is het ook mogelijk om de verlichting via het moederbord aan te sturen maar deze knop is een mooie en makkelijke optie.

Terug naar boven

Nu het systeem ingebouwd is kunnen we gaan kijken naar de prestaties van deze kast. Een kast is er namelijk niet alleen voor om de onderdelen van een computer in te bouwen en er mooi uit te laten zien maar ook deels om te zorgen dat dezelfde onderdelen voorzien kunnen worden van voldoende koeling. Daarom hebben we de kast op twee verschillende manieren ingebouwd: eenmaal met een waterkoeler (zoals net te zien was) en nog een keer met een luchtkoeler. Per opstelling hebben we vier tests gedraaid om te zien wat de resultaten zijn van verschillende onderdelen. We vergelijken dit met dezelfde opstelling buiten de kast om te zien wat het koelpotentie is van de kast zelf. De verschillende tests zijn Idle, Cinebench R23 voor CPU performance, Heaven voor GPU performance en Doom Eternal voor algehele performance. Belangrijk is te vermelden dat alle tests uitgevoerd zijn in een omgevingstemperatuur van 20 graden, wat behaald wordt dankzij een airco in het testhok.

Waterkoeling

We beginnen het testen met de opstelling die we zojuist gebouwd hebben, dus met de waterkoeler. Alle temperaturen zijn lager in de kast dan dat ze buiten de kast getest zijn. Vooral de VRM’s worden een stuk koeler. In Cinebench bijft de temperatuur van de processor nagenoeg gelijk maar de overige temperaturen vallen een stuk lager uit. De airflow doet hier goede zaken voor de koeling van de onderdelen. In Heaven wordt de processor ietsjes warmer (wat op zich niet zo gek is) maar ook hier zien we dat temperaturen lager liggen. De VRM’s worden maar liefst 8 graden koeler wat een behoorlijke afname is. De daling zien we ook terug bij Doom Eternal. De overige waardes verschillen niet veel van elkaar.

Luchtkoeling

We bouwen de kast om van een waterkoeler naar een luchtkoeler. Wanneer we dan de pc alleen maar aan hebben staan dan zien we dat de processor temperatuur een paar graden warmer wordt dan dat deze buiten de kast draait. Echter wordt de videokaart enorm goed gekoeld want hier zakt de temperatuur maar liefst 9 graden. Ook de chipset wordt 4 graden koeler wat echt te danken is aan de airflow. Starten we Cinebench dan zien we hetzelfde resultaat terug: de processor wordt ietsjes warmer terwijl de overige componenten (flink) wat koeler worden. In Heaven wordt alleen de CPU wat warmer terwijl de rest ongeveer gelijk blijft qua waarde. En Doom dan: de scores daar zijn vergelijkbaar met die van Heaven. Het zijn desondanks keurige scores wat de kast neerzet, al zal een extra fan de waardes misschien nog wat extra verlagen.

Terug naar boven

Wanneer je dit onderdeel leest heb je het einde van deze nogal uitgebreide review gehaald of doorgeklikt naar deze sectie. Alvast bedankt voor het doorlezen van het hele verhaal. Maar wat vinden we van deze kast en is het een aanrader of niet echt? De concurrentie rond het prijspunt van deze kast is behoorlijk groot, er zijn namelijk veel fabrikanten die goede kasten voor hetzelfde geld op de markt zetten. Natuurlijk moet een kast je ook qua uiterlijk interesseren, niet iedereen heeft dezelfde smaak en het moet maar net een kast zijn die je zelf mooi vindt. Maar er is meer te zeggen over een kast.

De kast is qua formaat een standaard ATX kast. Standaard is deze 50 bij 21 bij 50 centimeter groot en heeft een inhoud van 43 liter. Daarmee is er genoeg ruimte om een pc te kunnen bouwen. De kast zelf is niet zwaar maar dat zegt niets over de kwaliteit. De kast voelt solide aan voor het geld wat neergelegd moet worden. De kast is opgetrokken uit een stalen frame en bijbehorend zijpaneel, een tempered glass zijpaneel en een plastic kap met fijn mesh erop. Dit mesh moet zorgen voor een betere airflow. Door het mesh heen is de verlichting van de aanwezige ventilatoren te zien. Dit is tevens te zien door het glas wat aan de zijkant zit. Deze is ietsjes donkerder maar niet zo donker dat er niets te zien is. Bovendien kan de verlichting gesynchroniseerd worden met elkaar dankzij de aanwezige RGB controller.

Er is genoeg ruimte aanwezig in de kast om een pc snel in te kunnen bouwen. De zijkanten van de kast zijn los te halen met duimschroeven, een schroevendraaier is standaard niet nodig. Wel kan het zijn dat de schroef vanuit de fabriek strak aangedraaid is. De zijkanten zitten verder vast met pushpins zodat deze niet zomaar van de kast vallen, ook al is de schroef los. Het meest handige aan de kast is dat de complete bovenkant los te halen is. Zo kunnen de kabels makkelijk op het moederbord aangesloten worden. Ook kan de radiator van een waterkoeler of een custom loop al op de bovenkant geschroefd worden zonder dat je capriolen moet uithalen (het vasthouden van de radiator, de schroevendraaier en de schroefjes). Wel is het handig dat, als je de bovenkant terug plaatst in de kast, de kabels aan de bovenkant allemaal aangesloten zijn. Als je dit nog moet doen wanneer de bovenkant er weer op zit dan is er heel weinig ruimte beschikbaar. Schijven zijn gelukkig wel makkelijk te plaatsen. Voor harde schijven en SSD’s is eigenlijk niet eens gereedschap nodig. De openingen aan het zijkant van het moederbord zijn netjes voorzien van rubber maar dit geldt niet voor de openingen aan de boven- en onderkant van de kast. De randen zijn niet scherp maar het zou het geheel wel afmaken. Kabels zijn weg te werken achter de stalen plaat van de kast, al houdt de hoeveelheid ruimte niet over. Een minpunt wat nog wel aangestipt moet worden is dat het stoffilter bij de voeding alleen maar via de achterkant losgehaald kan worden. De kast moet hiervoor dus van zijn plek gehaald worden. Het zou praktischer zijn om dit via de zijkant van de kast te doen.

Maar al zullen de meeste mensen een kast kopen voor het uiterlijk, het is ook belangrijk dat de kast de ingebouwde componenten weet te koelen. Wanneer je de kast op het eerste gezicht ziet ga je er wel vanuit dat het met de koeling wel goed zit. Er zijn drie ventilatoren ingebouwd en het voorpaneel is gemaakt van mesh. Gelukkig presteert de kast goed ten opzichte van een systeem wat op een testbench ligt. De processor wordt wellicht ietsjes warmer maar dit mag geen naam hebben. De overige onderdelen die we gemeten hebben kunnen tot maar liefst 9 graden koeler worden wat een wereld van verschil is. De ene keer ging het om een processor, de andere keer over de VRM’s op het moederbord. De ventilatoren zorgen dus voor voldoende airflow in het complete systeem. Wat ook belangrijk is om te vermelden is dat de kast daarbij vrij stil weet te blijven. Helaas levert Cooler Master niet een extra ventilator mee aan de achterkant. Dit zou er wellicht voor zorgen dat de temperaturen nog wat lager uitvallen dan ze nu al zijn.

Uiteindelijk is de MasterBox 520 Mesh een prima kast voor zijn prijs van bijna €100 maar de competitie ligt zeker op de loer.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Behuizingen