Moederborden

Asus RoG Strix Z590-I Gaming WiFi review

[anchor=Boven][/anchor]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/Inleiding.jpg[/img]

Allereerst wil ik ASUS bedanken voor het beschikbaar stellen van dit moederbord.

2021: de strijd tussen Intel en AMD gaat onverminderd door. Waar Intel jarenlang domineerde op het gebied van processoren heeft AMD zeker niet stilgezeten. Met de Ryzen processoren heeft het merk uit het “rode kamp” een gigantische inhaalslag gemaakt ten opzichte van de processorreeks uit het “blauwe kamp”. Op het moment van schrijven zijn de AMD processoren de beste bang for buck. Ook qua features zijn ze verder dan Intel. Laatstgenoemde zit uiteraard niet stil en is druk bezig de achterstand in te halen. Om dit voor elkaar te krijgen heeft men nu de Rocket Lake processoren op de markt gezet met nieuwe bijbehorende chipsets. Een aparte launch was het wel, want moederborden waren twee maanden voor de release van de processor al te koop.

Uiteraard zijn de verschillende fabrikanten er als de kippen bij om verschillende moederborden te maken in deze reeks, allemaal met hun eigen features, eigenschappen en uiterlijk. Sommige borden zijn slechts een kleine upgrade, bij andere borden wordt de kans gegrepen om heel veel extra features op het bord te plaatsen. Dat laatste zal de prijs uiteraard wel laten stijgen. ASUS, één van de grotere fabrikanten in de markt, mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Dit merk brengt diverse borden uit voor verschillende doeleinden. Wel telt: hoe meer een moederbord te bieden heeft, hoe hoger de prijs.

Het onderwerp van vandaag is een ITX moederbord uit de Z590 reeks en luistert naar de naam ASUS ROG Strix Z590-I Gaming WIFI, een mond vol. Een klein moederbord die vol met features zou moeten zitten waaronder WIFI 6E en PCIe Gen4 ondersteuning, De prijs van het bord: €360,-. Maar wat krijg je er voor terug? Dat gaan we zien in deze review!

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/Chipset.jpg[/img]

Met de introductie van de Rocket Lake processoren is er “uiteraard” weer een nieuwe chipset uitgebracht. Voordeel van deze chipset is dat het socket gelijk is gebleven aan die van de vorige generatie. 10th Gen processoren kunnen dus gebruikt worden op moederborden met deze chipset. Maar wat is nu het verschil tussen de Z490 en Z590 chipset?

Een van de grootste wijzigingen is dat er eindelijk ondersteuning is voor PCI Express 4.0. Hier zitten wel meteen twee kanttekeningen aan: dit is alleen beschikbaar bij een 11e generatie processor en er zijn maar 20 lanes beschikbaar. Dit wordt verdeeld in een PCIe 4.0 x16 link (wat gesplitst kan worden naar twee maal x8) en één PCIe 4.0 SSD op die snelheid.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Z590.png[/img]

Tevens is de bandbreedte van de DMI 3.0 bus verdubbeld. Deze heeft nu een x8 snelheid wat voorheen x4 was. Deze bus zorgt voor de verbinding tussen de processor en de chipset. Dit geldt dus ook voor alles wat aan de chipset verbonden zit zoals USB en netwerkpoorten. De chipset heeft nu ook standaard ondersteuning voor USB 3.2 Gen 2×2. Dit zijn USB poorten met een snelheid tot 20 Gbps. Eerder werd hier een aparte controller voor gebruikt maar nu is het gewoon standaard aanwezig. Verwacht dus veel USB poorten met deze snelheid op de verschillende moederborden.

Nog een verandering: er is nu ondersteuning voor DDR 3200 MHz. Z490 had ondersteuning tot max DDR4 2933 MHz. In hoeverre dit prestaties verbetert valt nog te bezien. Wifi 6 is ook hier weer aanwezig, net zoals bij de Z490 chipset. Optioneel is er 2.5 Gbit Ethernet ondersteuning voor de bekabelde aansluiting.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/Specificaties.jpg[/img]

We beginnen met een overzicht van de specificaties:

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/S1.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/S2.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/S3.jpg[/img]

Een lange lijst voor een bord van dit formaat. Het bord is maar 17 bij 17 centimeter groot en valt daarmee in de Mini-ITX categorie. Maar men heeft via een uitbreidingskaart toch meer opties weten te plaatsen dan je zou verwachten. Werden M.2 SSD’s voorheen nog op de achterkant van het moederbord geplaatst, tegenwoordig worden deze gewoon gestapeld. Voor de rest zijn alle moderne zaken aanwezig: Wifi6E, 2.5Gbit internet en een moderne audio oplossing in de vorn van de Realtek ALC4080 codec. ASUS noemt dit ROG SupremeFX. Wat ook nieuw is: de aanwezigheid van Thunderbolt 4, iets wat eerder alleen bij de duurste borden terug te vinden was.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/F1.jpg[/img]

De ROG producten van ASUS zijn makkelijk te herkennen aan het specifieke lettertype wat ze gebruiken. Dit is te zien aan de teksten die te vinden zijn op de I/O cover en op de cover van het M.2 slot. Uiteraard mag het ASUS logo niet ontbreken. Deze is ook nog eens verlicht zodat het nog beter op valt. De verlichting is aan te passen via ASUS Aura Sync waar verschillende effecten in te stellen zijn. Ook apparaten die niet van ASUS zijn maar wel Aura Sync compatible kunnen aangestuurd worden via de software.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/F3.jpg[/img]

De belangrijkste onderdelen zijn makkelijk te vinden op dit moederbord. Het socket ondersteunt processoren uit zowel de 10e als de 11e generatie. Verschil is wel dat de 11e generatie ondersteuning biedt voor PCIE 4.0 en de 10e generatie niet. Om de processor stabiel te laten draaien heeft men een 8+2 + 1 power fase geplaatst. Zo krijgt de processor de stroom die het nodig heeft. Ook aanwezig zijn twee DIMM sloten die DDR4 geheugen aan kunnen tot maximaal 5333 MHz. Er zijn twee M.2 terug te vinden maar er zit wel een addertje onder het gras: één van de twee sloten kan alleen gebruikt worden wanneer je een Rocket Lake processor gebruikt. Het is namelijk een PCIe 4.0 slot die alleen werkt met de 11e generatie. Gelukkig is er nog het andere slot waar altijd een SSD in kan.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/F2.jpg[/img]

ASUS heeft het voor elkaar gekregen om heel wat aansluitingen op het bord te plaatsen, ook al gaat het hier om een Mini-ITX moederbord. Op het bord zelf zien we een USB 3.2 Gen2 Type C aansluiting, een USB 3.2 Gen 1 header voor twee USB 3.2 Gen1 poorten, een USB 2.0 header voor twee USB 2.0 poorten en vier keer een SATA connector. Ook mogen de RGB en ARGB connectoren niet ontbreken, net als de aansluitingen voor de ventilatoren. Op de achterkant vinden we meer USB 2.0 poorten terug, een HDMI aansluiting, 2.5 Gbit internet en Wifi 6E poorten, de audio connectoren maar ook een BIOS Flashback knop. Mocht de BIOS corrupt zijn dan kun je altijd een andere versie installeren.

Mocht je meer te weten willen komen over dit bord, kijk dan op de pagina van ASUS

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/Unboxing.jpg[/img]

Theorie hebben we gehad, tijd om eens te kijken wat we nu echt in handen hebben.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0149.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0148.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews//Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0667.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews//Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0151.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews//Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0153.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews//Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0154.JPG[/img]

Op de voorkant van de doos zien we over bijna het hele vlak het moederbord terug. Hier is al enigszins het Strix ontwerp in terug te zien. Aan de linkerkant zien we de hele benaming van het bord terug. Natuurlijk mag het logo van ASUS niet ontbreken linksboven, maar ook het Republic of Gamers logo vinden we links bovenin. Onderin tenslotte zien we nog een paar logo’s terug. Op de achterkant zien we weer het bord maar dit keer met wat specificaties van de verschillende sloten en het I/O gedeelte achterop. Rechts zien we nog wat features terug die bij dit moederbord horen. Maken we de doos open dan vinden we de op de doos zelf nog de tekst “The Choice of Champions”. In de doos zelf zien we de anti-statische zak met daarin het moederbord terug. Halen we deze laag uit de doos dan zien we een kartonnen afdekplaat. Halen we deze weg dan zien we we de accessoires liggen die ASUS bij het bord levert.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0155.JPG[/img]

Hieronder een lijst met accessoires:

  • 1 x Stickervel
  • User guide
  • Thank you kaart
  • Front panel kabel
  • Driver DVD
  • 4 x Sata kabels
  • Wi-Fi antennes
  • USB 2.0 splitter kabel
  • 2 M.2 schroefjes
  • ROG keychain
  • Tie wraps

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0156.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0157.JPG[/img]

De sleutelhanger is een leuke toevoeging aan het geheel. Het laat zien dat je onderdeel bent van de ROG army. De antenne is netjes uitgevoerd en makkelijk af te stellen. De antenne van twee generaties geleden was niet af te stellen en moest je maar zien waar je deze liet. Deze antenne kan bijna overal geplaatst worden. De voet hiervan heeft een magneet waardoor hij ook gewoon aan de zijkant van een computerkast kan hangen zonder dat hij in de weg zit. Mooie toevoeging.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0158.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0416.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0412.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0413.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0414.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0415.JPG[/img]

We halen het moederbord uit de zak en gaan eens naar het bord zelf kijken. Wat op valt is dat er veel… heel veel aanwezig is. Dat het allemaal op elkaar geplaatst zit is niet zo gek. Er is uiteraard maar beperkt ruimte op een ITX bord en als je veel features wilt bieden, wordt het op een gegeven moment proppen. Dat kan soms wel een probleem opleveren, wat we verderop zien. Verder ziet het bord er wel netjes uit naar mijn mening. Geen overdreven kleurenschema’s of wilde teksten. Er zijn wel een paar teksten te vinden maar dit valt in het niet bij andere moederborden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0418.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0421.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0478.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0486.JPG[/img]

Deze teksten zijn onder andere te vinden op het afdekplaatje van de M.2 SSD. Hier vinden we diagonaal een baan met de tekst STRIX, GEN4 M.2 en Republic of Gamers terug. Het logo ontbreekt ook niet, sterker nog: het logo helemaal rechts licht op in kleur. Welke kleur en welk patroon bepaal je helemaal zelf door middel van de ASUS Aura software die te downloaden is. Ook op de I/O cover binden we deze teksten terug samen met een aantal diagonale “lijnen” wat niet meer is dan geperforeerde stippen. Toch ziet dit er ook weer netjes uit. Zelfs de CPU afdekplaat heeft een tekst: “Join the Republic”. Dit verwijst natuurlijk naar de Republic of Gamers waar de reeks uit bestaat. Kijken we nog even snel naar de achterkant dan zien we heel veel soldeerpunten terug maar ook een aantal chips en een zelfs nog een aansluitpunt. Onderin zit nog een connector voor een LPC Debug led connector. Handig als je wilt weten wat er mis is met je moederbord.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/Aansluitingen.jpg[/img]

Nu we de korte introductie gehad hebben gaan we eens kijken wat er allemaal op het moederbord terug te vinden is.

    [b]Fan and Cooling related[/b]

  • 1 x 4-pin CPU Fan header(s)
  • 1 x 4-pin AIO Pump header(s)
  • 1 x 4-pin Chassis Fan header(s)
    [b]Power related[/b]

  • 1 x 24-pin Main Power connector
  • 1 x 8-pin +12V Power connector
    [b]Storage related[/b]
  • 2 x M.2 slots (Key M)
  • 4 x SATA 6Gb/s poorten
    [b]USB[/b]

  • 1 x USB 3.2 Gen 2 connector (ondersteunt USB Type-C®)
  • 1 x USB 3.2 Gen 1 header(s) ondersteunt 2 additionele USB 3.2 Gen 1 poorten
  • 1 x USB 2.0 header(s) ondersteunt 2 additionele USB 2.0 poorten
    [b]Miscellaneous[/b]

  • 1 x AURA Addressable Gen 2 header(s)
  • 1 x AURA RGB header(s)
  • 1 x Clear CMOS header
  • 1 x Front Panel Audio header (AAFP)
  • 1 x Speaker header
  • 1 x 10-1 pin System Panel header
  • 1 x Thermal Sensor header

Laten we eerst eens beginnen met een paar van de belangrijkste (en meest opvallende) zaken op het moederbord.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0422.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0423.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0427.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0419.JPG[/img]

Natuurlijk is één van de belangrijkere dingen op het moederbord de processor. Dit bord bevat een LGA1200 socket waar zowel een 10e als een 11e generatie processor in geplaatst kan worden. Bios updates zijn niet nodig aangezien het bord standaard beiden al aan kan. Het bord is voorzien van twee DDR4 geheugensloten waar maximaal 64GB aan geheugen in geprikt kan worden. Officieel wordt de snelheid tot 3200MHz ondersteund met de 11e generatie processoren maar hoger is zeker mogelijk. Het bord kan namelijk het geheugen overklokken. Of dat veel brengt, hangt mede af van het gebruikte geheugen. Nog een onderdeel wat veel gebruikt wordt: het PCIe slot. Afhankelijk van de gebruikte processor ondersteunt deze PCIe 3.0 of 4.0. Net daarboven vinden we een cover met een aantal aansluitingen. Deze bezit tevens de M.2 SSD’s die geplaatst kunnen worden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0425.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0430.JPG[/img]

We beginnen met wellicht de twee belangrijkste aansluitingen van heel het moederbord: de 24-pins ATX connector en de 8-pins EPS connector. De eerste voorziet het hele moederbord van de stroom die het nodig heeft. De tweede aansluiting voorziet de processor van extra stroom die het nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen. Daardoor blijft de spanning ook wat stabieler.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0426.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0464.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0466.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0467.JPG[/img]

Wat ook niet mag ontbreken op een moederbord: aansluitingen voor opslag! Zo heeft ASUS vier SATA-600 poorten op het bord geplaatst om verschillende apparaten aan te kunnen sluiten. Wat we zojuist al gezien hebben is dat er ook plek is voor twee M.2 SSD’s. Deze zitten gestapeld op een soort uitbreidingskaart die via een aantal connectoren op het moederbord geprikt is. Door een aantal schroeven los te halen kan het bovenste gedeelte losgehaald worden. Dit is het PCIe Gen4 slot. LET OP: deze werkt dus NIET als je een 10e generatie processor gebruikt. en de connector los te trekken kan deze kaart losgehaald worden Op de cover zien we ook nog thermal tape zitten om de warmte van de SSD af te voeren. Dit zien we ook op het gedeelte wat achter is gebleven op het moederbord. Ook zien we nog een connector zitten.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0468.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0469.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0471.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0472.JPG[/img]

De connector is vrij eenvoudig los te wippen. Daarna kan de hele kaart losgehaald worden. Dit moet wel recht naar boven aangezien er aan de linkerkant ook nog een connector zit. Draaien we de uitbreidingskaart om dan zien we ook hier een afdekplaat zitten. Daaronder zit wederom thermische tape. Is de afdekplaat eenmaal los geschroefd dan zien we het andere M.2 slot terug. Hier kunnen wel alle soorten M.2 SSD’s geplaatst worden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0424.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0443.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0444.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0482.JPG[/img]

Headers voor USB poorten mogen ook niet ontbreken. We vinden een 19-pins USB 3.2 Gen1 header en een USB 3.2 Gen2 Type-C connector aan de zijkant van het moederbord. Op het uitbreidingskaartje vinden we nog een USB 2.0 header waarmee er nog twee poorten beschikbaar zijn. Een audio aansluiting mag ook niet ontbreken en ook deze vinden we terug op de uitbreidingskaart. Dan zijn er nog de front panel aansluitingen. Deze vinden we aan de zijkant van het moederbord.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0481.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0428.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0480.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/argb.jpg[/img]

Blijven er nog een paar connectoren over die nog niet behandeld zijn. Er zijn drie headers te vinden om ventilatoren of pompen voor waterkoeling op aan te sluiten. Twee stuks vinden we aan de bovenkant terug, de derde zien we op de uitbreidingskaart en is bedoeld voor een ventilator die zich in de kast bevindt. Als laatste hebben we nog de RGB en ARGB connector. De eerste vinden we aan de bovenkant van het bord, de tweede is geplaatst op het M.2 bordje.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0434.JPG[/img]

Kijken we nog even naar de achterkant waar we de diverse I/O aansluitingen vinden. Het valt wel meteen op dat het I/O shield vooraf is geplaatst. Dit scheelt gerommel met het inbouwen. De aansluitingen die aangebracht zijn, zijn de volgende:

  • 1 x Thunderboltâ„¢ 4 USB Type-C® port(s)
  • 1 x USB 3.2 Gen 2×2 port(s) (1 x USB Type-C®)
  • 1 x USB 3.2 Gen 2 port(s) (1 x Type-A)
  • 1 x USB 3.2 Gen 1 port(s) (1 x Type-A)
  • 4 x USB 2.0 port(s) (4 x Type-A)
  • 1 x HDMIâ„¢ port
  • 1 x ASUS Wi-Fi Module
  • 1 x Intel® I225-V 2.5Gb Ethernet port
  • 3 x LED-illuminated audio poorten
  • 1 x BIOS FlashBackâ„¢ button

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0669.JPG[/img]

Hier vinden we ook nog een apart dingetje: de poorten van de audio aansluitingen zijn verlicht in verschillende kleuren. Zo kan in het donker nog gezien worden welke aansluiting je nodig hebt voor het geluid.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/Uefi.jpg[/img]

Tijd om naar de ingebouwde software van het moederbord te bekijken, oftewel de UEFI (ook al wordt er nog steeds gesproken over de Bios).

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/1.jpg[/img]

Dit is uitgevoerd in de ROG stijl van ASUS, wat mede te zien is door het logo wat links bovenin staat. In het scherm vinden we informatie terug over de BIOS versie en datum, welke processor er op het bord geplaatst is, hoeveel geheugen er aanwezig is en op welke snelheden deze twee zaken draaien. Tevens zijn taal en datum/tijd aan te passen. Meer informatie valt in de balk aan de rechterkant te lezen. Daar zien we de tevens de temperatuur, de ratio en het voltage van de processor maar ook wat nodig is om een bepaalde snelheid te behalen voor het automatisch overklokken, daar later meer over. Bovenin staan er verschillende opties die bezocht kunnen worden. Daarboven zien we nog meer opties: de taal kan aangepast worden, de Qfan Control optie, Asus AURA vanuit de BIOS en MemTest86 wat ook aanwezig is. We gaan even kort een aantal opties door. We slaan voor nu het Ai Tweaker scherm over, hier komen we op terug bij het overklok gedeelte.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/2.jpg[/img]

Bij Advanced zien we een hele hoop opties terug over allerlei verschillende zaken die op het moederbord aanwezig zijn. We lichten er een paar uit.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/9.jpg[/img]

Bij CPU Configuration zijn opties die betrekking hebben tot de processor in- of uit te schakelen. Denk hier aan virtualisatie, hoeveel cores er actief zijn en of cores Hyper-Threading moeten ondersteunen. Ook kan heel Hyper-Threading uitgezet worden als je dat zou willen. De Boost mode is ook uit te zetten zodat er een constantere snelheid is. Bij PCH Storage Configuration kunnen de instellingen van de verschillende SATA poorten aangepast worden. Schakel op deze manier poorten uit als je niet wilt dat ze gebruikt worden, zet de poorten in Raid of geeft poorten de mogelijkheid dat er apparaten losgetrokken kunnen worden terwijl de machine gewoon aan staat.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/12.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/13.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/14.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/15.jpg[/img]

De USB Configuration geeft je de mogelijkheid om poorten aan te sturen en om Legacy support in te schakelen. Ook kunnen aangesloten apparaten aangepast worden. Bij de NVMe Configuration kunnen de gegevens van de M.2 SSD uitgelezen worden maar het is ook mogelijk om een zelftest te starten zodat je kan kijken of de drive nog wel goed werkt of redelijk aan zijn einde is. Onboard apparaten kunnen uitgezet worden in de Onboard Devices Configuration. Tevens kan bepaald worden of de verlichting blijft branden als de pc uit staat of niet. APM Configuration geeft de instellingen weer over de stroom. Kan een pc aangezet worden door middel van RTC, via een PCI-E slot en wat moet de computer doen als de stroom uitgevallen is en weer terug is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/17.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/19.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/21.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/22.jpg[/img]

Bij Monitor zien we een paar opties terug van apparaten die in de gaten gehouden kunnen worden. Dat zijn nu de temperaturen, snelheden van de ventilatoren en voltages. Ook zijn de instellingen van de Q-Fan Configuration aan te passen. Als laatste kan de LED schakelaar uit of aangezet worden. Gaan we dan kijken bij de temperaturen dan zien we daar de belangrijkste zaken staan: de temperaturen van de processor, het bord, de VRM’s en de chipset. Dit is later ook af te lezen in de software. In de Q-Fan configuration kunnen de opties van de ventilatoren naar wens ingericht worden. Het is zelfs mogelijk om alles via AI Cooling te laten lopen zodat je zelf niets hoeft te doen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/23.jpg[/img]

Onder Boot zien we de verschillende opstartopties terug. De opstartvolgorde kan hier ingesteld worden maar de configuratie is ook aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan het opstartlogo wat je wel of niet wilt zien. Secure Boot is ook helemaal in te stellen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/24.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/25.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/26.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/27.jpg[/img]

Het kopje Tool herbergt nog een aantal handige zaken. Zo is er de EZ Flash 3 utility waarmee de BIOS bijgewerkt kan worden. Dit proces kan overigens wel een tijdje duren en wees niet bang als de computer een paar keer herstart. Un de User Profile kunnen diverse instellingen opgeslagen worden die later weer teruggehaald kunnen worden. Denk hier vooral aan verschillende overklok profielen (iets waar ik zelf mee bezig ben geweest). Via de ASUS SPD Information is het mogelijk de gegevens van het geheugen uit te lezen en te kijken wat de verschillende XMP profielen zijn met de daarbij behorende waardes. De ASUS Armoury Crate optie geeft een melding in het OS dat dit programma gedownload en geïnstalleerd kan worden. Wil je dit niet dan kun je deze optie hier uitschakelen. Dit geldt overigens ook voor de MyASUS service & app.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/29.jpg[/img]

Bij Exit zijn de opties op te slaan of de opties te resetten.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/31.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/memtest86.jpg[/img]

Dan zijn er nog de Q-Fan Control app waarmee ventilatoren tot in detail ingesteld kunnen worden. Dit geldt uiteraard ook voor de AIO pompen. Met de MemTest86 optie die ASUS heeft ingebouwd is het mogelijk het geheugen te testen op fouten. Op die manier is het mogelijk te achterhalen wat er kapot is en vervangen dient te worden. Wel zo handig voordat je de computer weer uit elkaar moet halen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Bios/30.jpg[/img]

Blijft er nog één scherm over. Dit is de simpele weergave van de BIOS. Hier staan de meeste opties gewoon simpel weergegeven en met één klik aan te passen. Ook is hier makkelijk de AI Overclocking in te stellen. Niet teveel opties, wel zo handig.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/Prestaties.jpg[/img]

Tijd om het bord aan het werk te zetten. We hebben de volgende hardware gebruikt voor het benchmarken:

  • Intel Core i9 10850K
  • Intel Core i5 11600K
  • 2 x 8 GB Corsair Vengeance LPX DDR4 3200 C16
  • Corsair Force MP510 240GB SSD
  • CoolerMaster Test Bench V2
  • CoolerMaster V-series 750W voeding
  • CoolerMaster MasterLiquid MP240P Mirage
  • CoolerMaster MasterGel Pro V2

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0554.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0493.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0507.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0508.JPG[/img]

Wat nu wel goed te zien is, is dat er vrij weinig ruimte is om een waterkoeler te plaatsen. Het socket is goed ingebouwd door koelblokken waardoor de slangen niet echt de ruimte hebben. Het is mogelijk maar makkelijk is het niet. Alle tests zijn gedraaid op een Core i9 10850K en een Core i5 11600K welke beiden door mij gekocht zijn. Alle tests zijn drie keer uitgevoerd.

[b] 10850K[/b]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/10850K/cpuzsc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/10850K/cpuzmc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/10850K/gbsc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/10850K/gbmc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/10850K/cb20sc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/10850K/cb20mc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/10850K/cb23sc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/10850K/cb23mc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/10850K/pmcpu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/10850K/pmmem.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/10850K/pcm10.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/10850K/pcm10e.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/10850K/pcm10p.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/10850K/pcm10d.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/10850K/kraken.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/10850K/blender.jpg[/img]

Het verbruik van de set is 36 Watt in Idle mode en stijgt naar 225 Watt wanneer Cinebench R23 30 minuten gedraaid wordt. De temperatuur van de processor gaat van 34 graden naar 82 graden, de temperatuur van de VRM’s gaat van 38 naar 74 graden.

[b] 11600K[/b]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/11600K/cpuzsc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/11600K/cpuzmc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/11600K/gbsc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/11600K/gbmc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/11600K/cb20sc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/11600K/cb20mc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/11600K/cb23sc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/11600K/cb23mc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/11600K/pmcpu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/11600K/pmmem.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/11600K/pcm10.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/11600K/pcm10e.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/11600K/pcm10p.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/11600K/pcm10d.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/11600K/kraken.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/11600K/blender.jpg[/img]

Het verbruik van de set is 44 Watt in Idle mode en stijgt naar 176 Watt wanneer Cinebench R23 30 minuten gedraaid wordt. De temperatuur van de processor gaat van 31 graden naar 71 graden, de temperatuur van de VRM’s gaat van 43 naar 62 graden.

De scores vallen zeker niet tegen als je ze gaat vergelijken ten opzichte van een duurder maar luxer uitgevoerd bord als de Maximus XIII Hero. De scores ontlopen elkaar soms nauwelijks en de Z590i weer soms zelfs een betere score neer te zetten.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/Software.jpg[/img]

Tijd om te kijken naar de software van dit bord.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Sw/01.PNG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Sw/02.PNG[/img]

Wanneer de computer voor het eerst wordt opgestart zul je zien dan Windows geen driver heeft gevonden voor de netwerkpoort. Gelukkig heeft ASUS er voor gezorgd dat je niet met een CD of een USB stick aan de slag moet. De driver is namelijk al aanwezig in de BIOS. Er wordt automatisch een melding gegeven of je het stuurprogramma wilt installeren en de daarbij behorende Armoury Crate-app. Overigens hoeft dit niet perse en kan deze software later alsnog geïnstalleerd worden. Zodra je op “Ja” klikt zal de driver geïnstalleerd worden en de software gedownload worden van de servers. Alleen de componenten van de apparaten die ondersteund worden, worden geïnstalleerd. De rest wat niet nodig is, wordt keurig achterwege gelaten.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Sw/1.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Sw/2.png[/img]

Als dat gedaan is kan het programma gestart worden. Het kan zijn dat er updates zijn voor onderdelen. Daar krijg je netjes een melding van en kan dit bijgewerkt worden. Zodra dit gedaan is krijg je het ASUS Aura scherm in het beeld. Dat lijkt voor nu ook de belangrijkste software te zijn. Daarop zie je de apparaten die op dat moment ondersteund worden. In dit geval het was het het moederbord en de waterkoeler die voor de tests aangesloten was. Deze apparaten kunnen gekoppeld worden qua verlichting, mocht je dat willen. Anders kan de koppeling ook losgelaten worden. Onderin zie je ng een performancemodus en een optie om de pc te kopelen met Philips Hue. Alleen jammer dat er dan nog een Franstalige tekst onder staat. Vertaalfoutje zullen we maar zeggen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Sw/3.png[/img]

In het volgende tabblad zijn verschillende effecten terug te vinden die gebruikt worden om de verlichting aan te passen. Dit zijn er niet veel maar je kunt als je wilt Aura Creator downloaden en zelf diverse effecten maken. Selecteer een effect en pas eventueel de opties aan. Bij een regenboog kan het patroon aangepast worden terwijl bij een sterrennacht de kleuren bepaald kunnen worden. Ook de snelheid is aan te passen. Een leuke toevoeging is dat de effecten van verschillende spellen gebruik kunnen maken van je verlichting. Denk bijvoorbeeld aan het knipperen van de verlichting als de bom gepland is in Counterstrike.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0672.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0674.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0675.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0676.JPG[/img]

De (enige) verlichting die aanwezig is op het bord zit op de M.2 cover. Voor de rest is er geen RGB te bekennen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Sw/6.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Sw/7.png[/img]

Als we aan de linkerkant naar het volgende tabblad gaan dan kunnen we wat meer opties aanklikken. Een van de opties die aanwezig is is het blad Hulpmiddelen. Daar kunnen verschillende zaken bekeken en gedownload worden die je normaal van de internetpagina zou halen. Denk hier aan de stuurprogramma’s, de nieuwste BIOS versies of de verschillende software pakketten zoals CPU-Z of AI Suite 3, het andere pakket van ASUS. Overige bladen die beschikbaar zijn, zijn nieuws en game-aanbiedingen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Sw/10.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Sw/11.png[/img]

Als laatste hebben we onderin nog het Gebruikerscentrum waar je terecht kunt voor service. Mocht je een probleem hebben dan kan dit via dit tabblad gemeld worden. Het tandwiel icoon toont de verschillende instellingen. Kies hier het thema wat je wilt gebruiken, controleer op updates of bekijk de informatie van het pakket.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Sw/21.png[/img]

Een ander pakket wat er te downloaden is, is AI Suite. Als dit eenmaal geïnstalleerd is en gestart dan staat er als naam Dual Intelligent Processors 5. In het hoofdscherm staat een klein overzicht van verschillende onderdelen van het programma met wat informatie of statussen. Onderin staan nog wat gegevens over snelheden, voltages, temperatuur en ventilator snelheden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Sw/22.png[/img]

De verschillende programma’s die beschikbaar zijn staan links verborgen. Als er op de drie streepjes geklikt wordt komen deze opties tevoorschijn. Denk hierbij aan overklok mogelijkheden, ventilator instellingen, voltage instellingen en systeem informatie. We gaan een paar van deze schermen bekijken.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Sw/23.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Sw/25.png[/img]

In TPU (Turbo Progress Unit) is het mogelijk om de processor en de geïntegreerde videokaart over te klokken. Zo is het mogelijk om de de kloksnelheid aan te passen, de ratio en de Cache ratio. Ook het voltage kan hier omhoog of omlaag geschroefd worden. Bij GPU boost kan alleen de offset en de frequentie aangepast worden. Een ander programma is Fan Xpert 4. Hier kunnen de snelheden van de verschillende ventilatoren aangepast worden. Wil je het systeem goed koelen dan kan hier gekozen worden voor de Turbo optie. Het geluidsniveau zal dan uiteraard wel stijgen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Sw/26.png[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Sw/27.png[/img]

In Digi+ VRM kunnen nog meer instellingen aangepast worden wat betreft het voltage. De Power Phase kan aangepast worden en de Load-line Calibration kan van level veranderd worden zodat er een stabielere stroomvoorziening is naar de processor. Nadeel is wel dat er hierdoor meer warmte gegenereerd wordt door de processor, dus de koeling moet dan ook op orde zijn. Het scherm System Information laat alle informatie zijn over het moederbord, de processor en het geheugen.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/Overklok.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0483.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Pics/IMG_0484.JPG[/img]

Dit Strix bord is voorzien van een Z590 chipset wat betekent dat processoren die op het bord geplaatst worden over te klokken zijn. Voorwaarde is wel dat het een processor moet zijn uit de K reeks, anders is het nog steeds niet mogelijk. Het bord bevat een digital 8+2+1 power stage ontwerp wat er voor moet zorgen dat de stroomtoevoer naar de processor toe zo goed mogelijk verloopt. Overklokken gaat over het algemeen ook beter op een moederbord met meer power stages.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/OC/2.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/OC/3.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/OC/4.jpg[/img]

Om te kunnen overklokken zijn er opties aanwezig in de BIOS. Deze vinden we terug in het scherm AI Tweaker, iets wat we eerder ook al gezien hebben. Als we dit scherm bekijken dan staan alle opties gewoon standaard ingesteld. Het eerste wat we zien is de Ai Overclock Tuner. Met deze optie is het al mogelijk het geheugen “over te klokken”. Eigenlijk doet dit niets meer dan het XMP profiel van het geheugen inladen zodat het geheugen op een hogere snelheid werkt. Ook is hier de MultiCore Enhancement aan te passen. Dit zorgt er voor dat de kloksnelheid synchroniseert over alle cores in plaats dat de verschillende cores verschillende snelheden hebben. Dit limiet kan je zelf uitzetten. Met de CPU Core Ratio kan het aantal bepaald worden wat de processor moet lopen maal de Base Clock. Dit is één van de zaken die gebruikt wordt om de processor sneller te laten draaien.
Verder naar beneden zijn meer submenu’s aanwezig samen met wat opties. Denk aan de DRAM timings, VRM control maar ook de mogelijkheden van de AI Overclocking. Nog verder naar beneden vinden we nog instellingen voor het voltage van het geheugen en de processor. Die laatste is ook weer belangrijk om de processor te voorzien van genoeg stroom, al wil je niet te hoog gaan zitten. Dan wordt de processor namelijk heel snel heel warm.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/OC/5.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/OC/6.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/OC/11.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/OC/12.jpg[/img]

Bij het scherm van DRAM Timing Control kun je, zoals de titel al verklapt, de verschillende timings van het geheugen aanpassen. Daarmee kunnen betere resultaten behaald worden dan wanneer je de XMP inschakelt. Let wel: zet je de timings te straks dan wordt het geheugen instabiel en crasht de computer om de haverklap. Bij DIGI+ VRM kunnen opties die te maken hebben met de stroomvoorziening aangepast worden. Een van de basis instellingen die geadviseerd wordt om aan te passen bij het overklokken van de processor is de Load-line Calibration. Dit vangt de spanningswisselingen op die kunnen optreden zodat de processor langer stabiel blijft draaien. Bijkomend nadeel is alleen wel: hoe hoger het level, hoe warmer de processor wordt. Dus ook hier kun je snel tegen een limiet aan lopen. Onder Tweaker’s Paradise zijn nog veel meer opties te vinden voor het regelen van het voltage. Als overklokker kan je dus best los op dit kleine moederbord. Als laatste zien we nog de AI Features waar bijvoorbeeld de koeler opnieuw gecalibreerd kan worden. Op die manier kan de AI functie nog beter bepalen wat voor overklok er neergezet kan worden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/OC/32.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/OC/33.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/OC/34.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/OC/35.jpg[/img]

De AI Overclocking Guide is bovenin te bekijken en laat vier schermen zien met een hoop uitleg over wat het programma nu eigenlijk doet en hoe het in zijn werking gaat. Als je door alle vier de schermen bent gegaan is het mogelijk om de AI overklok in te schakelen door op de knop Enable AI te klikken. Het systeem doet een aantal tests en zorgt er daarna voor dat de processor overgeklokt wordt. Met welk percentage dat is krijg je in beeld te zien, elke keer dat je de computer opstart.

Als we de processoren gaan overklokken dan komen we met de 10850K op 5.1 GHz bij een voltage van 1,33 Volt. De Load-line Calibration staat op level 4. Met de 11600K zitten we op 4,9 GHz op 1.42 Volt. De Load-line calibration staat ook hier op level 4. Maar wat zijn de scores dan als we gaan overklokken? Dat zien we hieronder.

[b]10850K[/b]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/10850K/cpuzsc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/10850K/cpuzmc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/10850K/gbsc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/10850K/gbmc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/10850K/cb20sc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/10850K/cb20mc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/10850K/cb23sc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/10850K/cb23mc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/10850K/pmcpu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/10850K/pmmem.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/10850K/pcm10.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/10850K/pcm10e.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/10850K/pcm10p.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/10850K/pcm10d.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/10850K/kraken.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/10850K/blender.jpg[/img]

[b]11600K[/b]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/11600K/cpuzsc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/11600K/cpuzmc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/11600K/gbsc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/11600K/gbmc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/11600K/cb20sc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/11600K/cb20mc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/11600K/cb23sc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/11600K/cb23mc.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/11600K/pmcpu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/11600K/pmmem.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/11600K/pcm10.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/11600K/pcm10e.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/11600K/pcm10p.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/11600K/pcm10d.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/11600K/kraken.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Asus/Z590i-Gaming-Wifi/Gfx/OC/11600K/blender.jpg[/img]

Beiden processoren weten een betere prestatie neer te zetten. Al lijkt het er op dat de 10e generatie processor beter te overklokken is dan de 11600K. Er valt wellicht nog meer uit te halen maar heb voor deze review niet verder getest in verband met de tijdsdruk.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/Conclusie.jpg[/img]

De introductie van de Z590 lijn was misschien niet de grootste of meest spectaculaire release die Intel ooit heeft gedaan. Het vreemdste is nog wel dat de processoren en de moederborden niet tegelijk op de markt werden gezet. Terwijl de moederborden al in de schappen lagen moest er nog gewacht worden op de processoren die een deel van de features van de nieuwe borden activeert. Uiteindelijk is het toch allemaal goed gekomen. Een nieuwe chipset, vooral in deze reeks, betekent ook een lading aan nieuwe moederborden met nieuwe features. Dit geldt ook voor de Mini-ITX reeks borden.

ASUS weet op deze Strix Z590i een hele hoop features te plaatsen terwijl er niet al teveel ruimte is. Nu kan er gezegd worden dat er aansluitingen te weinig zijn maar je weet van tevoren dat er maar beperkt ruimte is. ASUS weet dit te benutten door gebruik te maken van een uitbreidingsbord wat op het moederbord geplaatst is. Daar vinden we, in tegenstelling tot oudere borden, nu de connectoren voor beide M.2 SSD’s terug. Niets meer op de achterkant dus. Wel is het zo dat met een oudere processor het bovenste slot niet werkt. Deze werkt alleen op PCIe Gen 4 snelheid wat ondersteund wordt door de 11e generatie processoren. Gelukkig zijn er ook nog vier SATA aansluitingen waardoor er genoeg opslag geplaatst kan worden. USB poorten zijn er redelijk wat te vinden op de achterkant en er zijn een aantal headers te vinden waarmee extra poorten beschikbaar komen. Wel zo fijn als je veel externe apparaten wilt aansluiten. Tevens vinden we een 2.5Gbit ethernet aansluiting terug en WI-Fi6E, de nieuwste standaard in draadloze netwerken.

Het is zelfs mogelijk om op dit Mini-ITX bord over te klokken. Er is wellicht wat weinig ruimte om een dikke koeler te plaatsen (een normale waterkoeler ging net wel) maar de opties worden zeker aangeboden. De BIOS zit vol met mogelijkheden om de processor tot het maximum te brengen. En mocht je zelf niet aan de slag willen gaan dan is er nog de AI Overclock. Deze klokt de processor zelf over en hoef je nergens naar te kijken. Hoe ver de overklok zal gaan hangt af van de gebruikte koeler. Over de BIOS gesproken: deze zit vol met opties om het beste uit je systeem te halen. Er worden tegenwoordig zelfs programma’s en drivers in de BIOS gebakken zodat je dit allemaal niet meer hoeft te downloaden. En wil je iets niet hebben, dan zet je dit net zo makkelijk weer uit.

RGB is zeker terug te vinden maar niet zo overweldigend als in het verleden. Dit lijkt overigens wel een trend te worden aangezien steeds meer fabrikanten besluiten om het RGB gehalte wat omlaag te schroeven. Daar is ook helemaal niets mis mee. Het enige RGB element op dit bord is te vinden op de heatspreader van het M.2 slot. We vinden ook nog iets van kleur terug op de audio poorten maar dit is niet aan te passen. Extra RGB kan gebruik maken van de twee headers die op het moederbord zitten. Wil je meer dan is het natuurlijk altijd mogelijk om gebruik te maken van een splitter of een RGB controller. De AURA software werkt vrij soepel, ook al is het aantal standaard opties redelijk beperkt. Maar mocht je tijd over hebben dan is het mogelijk om zelf een patroon in elkaar te zetten.

De prijs van het bord ligt wel redelijk hoog maar voor dat geld krijg je ook wel een hele hoop opties terug op een moederbordje van dit formaat. Een bord wat niet op je shortlist mag ontbreken als je gaat voor een ITX build.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img]

Erg compleet voor een klein moederbord
PCIe Gen 4 opties
Nette prestaties
Niet overdreven met RGB
Overklokken goed mogelijk

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img]

Waterkoeler plaatsen gaat net wel / net niet
Prijs ligt wat hoger dan de concurrentie

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Moederborden