Videokaarten

Gigabyte GeForce RTX 2060 Super Gaming OC 8G Review

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/Inleiding.jpg[/img]

Op Gamescom 2018 maakte NVIDIA de lang verwachte opvolger bekend van de GTX 10* serie, namelijk de RTX reeks kaarten. Hiermee brengt NVIDIA weer wat nieuws naar het speelveld. Echter bracht de tegenpartij in Juli 2019 een antwoord op de RTX reeks videokaarten in de vorm van videokaarten gebaseerd op de Navi architectuur. AMD zorgde daarmee dat ze weer een beetje in de buurt kwamen van NVIDIA qua prestaties.

NVIDIA had daar weer een antwoord op: de RTX Super reeks. Deze kaarten zijn iets krachtiger geworden ten opzichte van de eerder uitgebrachte modellen. Sommige kaarten maken dan ook gebruik van andere chips dan hun voorgangers. De RTX2060 blijft bestaan en zal lager geprijsd worden, maar de RTX2070 en 2080 kaarten worden compleet vervangen. De verschillende fabrikanten hebben inmiddels hun eigen kaarten op de markt gezet.

Zo ook Gigabyte, die onder andere de Gigabyte GeForce RTX 2060 Super Gaming OC 8G in het assortiment heeft. Deze kaart maakt gebruikt van dezelfde chip als de voorganger maar deze is hoger geklokt. Voor Gigabyte is dit de instap kaart, waarbij de Aorus kaart het topmodel is. Deze kaart heeft op het moment van schrijven een vanaf prijs van €450,- wat iets hoger ligt dan de standaard RTX 2060. Maar wat is de verschil tussen de twee kaarten? Dat zullen we in deze review lezen.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/Gpu.jpg[/img]

Eerst een technisch verhaal over de GPU.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/G1.jpg[/img]

NVIDIA brengt met deze generatie een compleet nieuwe architectuur naar zijn videokaarten. De GPU’s zijn niet meer alleen voorzien van CUDA cores, maar hebben nu ook Tensor Cores en RT cores tot hun beschikking. Tensor cores hebben een compleet ander takenpakket dan de CUDA cores en moeten vooral zorgen voor een prestatie verbetering in matrixberekeningen. Raytracing Cores (RT Cores) is hetgeen waar NVIDIA het meest enthousiast over is (dit werd ook erg vaak benoemd in hun presentatie). Deze cores doen precies waar ze naar genoemd zijn: het bekijken of een lichtstraal een bepaald oppervlak raakt. Omdat deze twee taken nu door aparte cores gedaan worden, wordt er meer capaciteit vrijgemaakt voor de shader cores die daardoor beter zouden moeten presteren.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/G5.jpg[/img]

Elke SM (short voor Streaming Multiprocessor) bevat uit 64 shader cores (of Cuda Cores zoals NVIDIA deze noemt), 8 Tensor cores en 1 RT core. Het hangt dus van de GPU hoeveel cores er beschikbaar zijn. Er kunnen ook maar twee soorten cores tegelijk gebruikt worden. Alles tegelijk is niet mogelijk.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/G6.jpg[/img]

Tensor cores zijn geschikt voor het versnellen van Machine Learning en Artificial Intelligence algoritmes. Machine Learning houdt normaal gesproken in dat een machine zelf een programma ontwikkelt om een handeling uit te voeren. Hoe vaker een zelfde handeling voor komt, hoe beter het programma zichzelf ontwikkelt. In games betekent het dat algoritmes die door ontwikkelaars worden meegegeven in een spel door de Tensor cores kunnen worden afgehandeld. Hierdoor wordt de werkdruk weggehaald bij de shader cores. Tevens worden deze cores gebruikt voor DLSS: Deep learning super sampling. TL:DR versie hiervan: de kartelrandjes worden hiermee netjes afgewerkt met een kwaliteit vergelijkbaar of beter dan met de technieken van oudere kaarten (TAA bijvoorbeeld)

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/G7.jpg[/img]

RT cores worden gebruikt om de banen van lichtstralen te berekenen (hence de naam RayTracing). Kijk naar een normaal spel en hoeveel licht er wel niet in een scene zit. Dan kom je er pas achter hoeveel rekenkracht deze techniek vereist. Wat een betere manier is, is om te bepalen wat er vanuit een bepaald gezichtsveld te zien is. De lichtstralen die op dat moment niet zichtbaar zijn, hoeven ook niet berekend te worden. Dit scheelt uiteindelijk rekenkracht voor de GPU, zodat deze ergens anders voor gebruikt kan worden. Het aantal hoeken wordt ook steeds meer gereduceerd, zodat de weergave van een beeld sneller overgedragen kan worden aan een Shader Core.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/nvlink.jpg[/img]

Nog een verschil met de vorige generatie: de dubbele SLI bridge is vervangen door de NVLINK connector. Deze aansluiting was al terug te vinden op Tesla kaarten, maar nu ook beschikbaar voor het gewone publiek. De aansluiting is compleet anders dan SLI connectors, maar zorgen wel voor meer bandbreedte. Er kan nu 50GB/s aan verkeer tussen twee kaarten plaats vinden, waarbij dit met een HB-SLI oplossing maar 5GB/s was. Een flinke stap voorwaarts dus. Helaas heeft NVIDIA wel het aantal kaarten met deze connector nog verder verkleind: alleen de 2080 en 2080TI kaarten kunnen hier nog gebruik van maken.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/Specs.jpg[/img]

Voordat we de kaart echt gaan bekijken, pakken we eerst de theorie er eens bij.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Specs1.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Vidkaart.jpg[/IMG]

De RTX 2060 Super kaart is voorzien van de TU106 GPU die eerder terug te vinden was op de RTX 2070 videokaarten. Hiermee zou het mogelijk moeten zijn om ook deze prestaties te benaderen met deze nieuwe kaart. Wel beschikt hij over wat minder Cuda cores: 2176 in plaats van 2304. Dat komt omdat er twee Streaming Multiprocessoren zijn uitgeschakeld. Uiteraard heeft dit ook gevolgen voor de hoeveelheid Tensor Cores en RT-Cores. De snelheid van deze kaart ligt iets hoger dan de RTX 2070 maar de snelheid van het geheugen ligt weer ietsjes lager. Het verbruik is ook hetzelfde gebleven ten opzichte van de 2070.

[img width=600 height=375]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/F1.jpg[/img]

Om de kaart koel te houden heeft Gigabyte de Windforce koeler geplaatst op deze kaart. Op deze koeler met drie ventilatoren draait de middelste ventilator in tegengestelde richting dan de andere twee. Hierdoor wordt de warme lucht echt uit de kaart geblazen en blijft het niet tussen de ventilatoren in zitten. Dit zou moeten zorgen voor lagere temperaturen.

[img width=600 height=298]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/F2.jpg[/img]

Ook al is dit een kaart uit de budgetlijn van Gigabyte, dat betekent niet dat de kaart niet voorzien is van RGB. Want zeg nu zelf: hoe meer RGB er op een kaart zit, hoe beter een videokaart presteert toch? Bovenop de videokaart vinden we de merknaam terug die van kleur kan veranderen. Hiervoor zijn er een paar presets aanwezig in de software.

[img width=600 height=358]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/F3.jpg[/img]

Over software gesproken: de kaart is volledig aan te passen in de Aorus Engine. Niet alleen de verlichting kan veranderd worden in de software maar ook de snelheden en voltages kunnen naar wens omhoog of omlaag geschroefd worden. Je hoeft dus niet perse meer de software van de concurrent te gebruiken, wil je je kaart nog wat sneller maken dan dat hij uit de fabriek komt.

Wil je meer informatie, kijk dan op de internetpagina van Gigabyte

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/Unboxing.jpg[/img]

Genoeg theorie en cijfers voor nu. Laten we de kaart er eens bij gaan pakken.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5322.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5323.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5324.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5325.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5329.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5328.JPG[/img]

Op de voorkant van de doos treffen we een oog aan. Dit plaatst Gigabyte op zo ongeveer elke videokaart doos en deze kaart is daar geen uitzondering op. Op de achterkant van de doos zien we nog wat features terug van deze kaart zoals de Windforce koeler, de RGB Fusion software en de beschermplaat op de achterkant van de kaart. Openen we de doos dan halen we daar een zwart uitgevoerde doos uit waar het Gigabyte logo op gedrukt staat. Binnenin treffen we eerst een doosje aan met de accessoires. Alhoewel… accessoires? Tegenwoordig is het niet meer dan een korte handleiding, een flyer over Aorus care waarbij je 4 jaar garantie krijgt op je videokaart en een driver dvd, ook al heeft bijna niemand meer een dvd speler in zijn machine zitten. Onder dit doosje zit de videokaart verstopt, keurig verpakt in een antistatische zak.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5335.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5336.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5337.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5338.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5333.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5334.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5341.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5339.JPG[/img]

Pakken we de kaart uit de verpakking dan zien we meteen de drie ventilatoren terug op de koeler. Dit is het bekende ontwerp van de Windforce koeler die we vaker terug zien op de Gigabyte kaarten. Voor de rest is er gebruik gemaakt van zwart plastic met een paar grijze accenten aan de boven- en onderkant van de koeler. Voor de rest is er niets opvallends aan de kaart te zien of te beleven wat ook prima is voor een budget kaart. Wil je echt een opvallende kaart in je computerkast dan zul je moeten uitwijken naar de duurdere Aorus variant.

[img width=600 height=400]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5344.JPG[/img]

Net zoals bij de eerder gereviewde 2080ti kaart is ook hier de ventilator niet helemaal egaal. Er lopen vijf ribbels over de bladen van de ventilator wat moet zorgen voor een betere luchtstroom richting het koelblok. Ook is te zien dat de bladen van de middelste ventilator precies de andere richting uit staan dan die van de buitenste ventilatoren. Dit om de eerder genoemde luchtstroom te creëren en de warmte van de GPU weg te krijgen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5348.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5349.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5350.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5353.JPG[/img]

In tegenstelling tot de RTX 2080 kaarten hebben de 2060 en 2070 kaarten geen Nvlink connector tot hun beschikking. Het plaatsen van twee kaarten in één systeem heeft hierbij dus ook geen zin. In plaats daarvan is het PCB gewoon doorgetrokken. In het midden vinden we het logo terug wat als enige voorzien is van RGB verlichting, daar later meer over. Aan het einde van de kaart zien we de stroom connectoren terug, in dit geval 1 x 6-pins en 1 x 8-pins. Uiteraard mag de benaming GeForce RTX niet ontbreken.

[img width=600 height=400]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5347.JPG[/img]

Gaan we kijken naar de aansluiten dan zien we daar drie maal een Displaypoort 1.4 aansluiting terug, één keer een HDMI 2.0 aansluiting en een USB Type-C aansluiting. Deze laatste aansluiting kan tevens gebruikt worden voor VirtualLink.

[img width=600 height=400]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5355.JPG[/img]

Als laatste zien we op de achterkant van de videokaart nog een backplate. Dit wordt door fabrikanten steeds vaker geplaatst. Dit zorgt voor zowel extra stevigheid als extra koeling op de componenten aan de achterkant. Natuurlijk ziet het er ook beter afgewerkt uit dan een PCB vol met componenten.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/Prestaties.jpg[/img]

Tijd om te zien wat deze kaart in zijn mars heeft. In de grafieken zijn de scores van deze kaart aangemerkt met een rode balk. Ter referentie zijn een GTX 1080TI, GTX 1060 en een GTX 1050 van Gigabyte opnieuw getest. Zo valt te zien wat de winst is met de nieuwe kaarten en waar deze ongeveer staan

De benchmarks zijn uitgevoerd op het volgende systeem:

  • Intel Core i5 8600K @ 3,6 GHz
  • Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming moederbord
  • 2 x 8 GB G.Skill Trident Z RGB F4-3000C16D-16GTZR
  • Cooler Master ML240R RGB waterkoeler
  • Samsung 960 Evo 250 GB SSD (OS disc)
  • Crucial MX500 M.2 500GB SSD
  • Cooler Master Test Bench V2
  • Cooler Master V-series 750Watt voeding
  • Windows 10 Professional NL 64-bit
  • AOC U2879VF 4K monitor

De videokaarten die tot nu toe getest zijn staan hieronder vermeld, samen met de versie van de gebruikte driver op dat moment.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Driver.jpg[/IMG]

Alle tests zijn 3 keer uitgevoerd en er is een gemiddelde genomen van de resultaten om eventuele pieken of dalen uit de resultaten te filteren. Mochten er grote afwijkingen zijn, dan zijn de benchmark nogmaals uitgevoerd. Let wel op dat de resultaten zoals hieronder vermeld staan, niet overeen hoeven te komen met jouw tests. De resultaten kunnen per systeem verschillen en zelfs per videokaart.

[b]Synthetische Benchmarks[/b]

We beginnen de tests met een paar oude bekenden: 3D Mark en Superposition. De nieuwste toevoeging bij deze benchmarks is de komst van Port Royale. Dit is een benchmark die gebruik maakt van Raytracing. Zodoende kunnen de kaarten van NVIDIA getest worden op deze “nieuwe” techniek.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/synth/fsn.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/synth/fse.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/synth/fsu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/synth/ts.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/synth/tse.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/synth/pr1.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/synth/spm.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/synth/sph.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/synth/spe.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/synth/sp4.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/synth/sp8.jpg[/IMG]

Zoals te zien in de grafieken doet de Super kaart niet onder voor de oude RTX 2070, een kaart die normaal gesproken toch hoger zou moeten staan.Wel logisch, aangezien deze Super kaart uitgerust is met dezelfde GPU.

[b]1920 x 1080[/b]

Tijd om te gaan kijken naar de gewone spellen, waarbij gestart wordt met de 1080p resolutie. Dit is nog steeds de meest populaire resolutie waarop spellen gespeeld worden volgens Steam. Hier is het maar net welke benchmark gedraaid wordt. Vaak zit de kaart in de buurt van de gewone 2060 versies maar bij andere spellen verslaat de Super kaart een RTX 2070. Dat gezegd hebbende begint de 8600K wel een bottleneck te vormen voor deze generatie videokaarten.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/sowm1.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/sowu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/r6m.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/r6u.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/fc5n.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/fc5u.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/acom.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/acouh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/ffxvs.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/ffxvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/hm.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/hu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/rtrvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/rtrvh4.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/f1m.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/f1uh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/strh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/strh41.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/dmdh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/dmdu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/mllvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1080/mllvha.jpg[/IMG]

[b]2560 x 1440[/b]

Schroeven we de resolutie een beetje omhoog naar 1440p dan zien we dat de Super kaart toch een stap beter is dan de gewone variant. Hij komt regelmatig bij de 2070 kaarten te staan of hikt er tegenaan. Wat dat betreft is er met deze kaart toch een mooie stap gemaakt. Je krijgt iets meer waar voor je geld.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/sowm.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/sowu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/r6m.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/r6u.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/fc5n.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/fc5u.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/acom.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/acouh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/ffxvs.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/ffxvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/hm.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/hu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/rtrvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/rtrvh4.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/f1m.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/f1uh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/strh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/strh4.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/dmdh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/dmdu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/mllvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/1440/mllvha.jpg[/IMG]

[b]3840 x 2160[/b]

Gaan we naar de hoogste resolutie kijken waarop men op dit moment spellen speelt dan zien we eigenlijk hetzelfde gebeuren als op 1440p. De kaart komt in het rijtje van de RTX 2070 kaarten te staan, gaat er soms voorbij maar hangt er soms ook net onder. Op een aantal momenten is het aantal fps wel te laag om te kunnen zeggen dat spellen soepel lopen. 25 fps is net aan, maar aangezien het gaat om een gemiddelde zal er zo nu en dan een hapering te zien zijn.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/sowm.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/sowu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/r6m.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/r6u.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/fc5n.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/fc5u.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/acom.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/acouh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/ffxvs.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/ffxvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/hm.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/hu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/rtrvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/rtrvh4.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/f1m.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/f1uh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/strh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/strh4.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/dmdh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/dmdu.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/mllvh.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Gfx/2160/mllvha.jpg[/IMG]

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/Software.jpg[/img]

Voor aansturing van de kaart zijn er eigenlijk twee programma’s op de markt. De ene is de Aorus Engine, de ander is de RGB Fusion.

[IMG width=600 height=524]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Sw/4.png[/IMG]
[i] Voorbeeld bij een RTX 2070, aangezien de RGB 2060 niet meer in mijn bezit was. [/i]

Met de Aorus Engine is het mogelijk om de snelheden van de videokaart aan te passen. Eigenlijk doet dit programma precies hetzelfde als Afterburner van concurrent MSI. Je kunt een auto scan uit laten voeren maar deze optie houdt nog steeds een kleine marge waardoor de kaart niet beschadigd raakt. Op manual kunnen de verschillende snelheden aangepast worden maar loop je ook de kans om de kaart onherstelbaar te beschadigen. Heb je eenm profiel gevonden wat bevalt, kan deze opgeslagen worden in een profiel. Dit profiel kan later weer gebruikt worden. Rechts onderin zijn er nog twee opties terug te vinden:Fan Active en LED. Fan Active is een optie om de ventilatoren uit te laten schakelen wanneer de GPU onder een bepaalde temperatuur zit of deze constant te laten draaien. LED is een optie waarmee de verlichting aangepast kan worden. Dit kan ook via RGB Fusion aangepast worden, waarmee ook andere hardware aangestuurd kan worden.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Sw/3.png[/IMG]

In de RGB Fusion software worden meteen alle apparaten weergegeven die ondersteund worden met het pakket. In mijn geval is het het moederbord, het geheugen en de videokaart. Kies je voor een apparaat, dan kun je het soort verlichting aanpassen en de kleur van de verlichting. Ook is de snelheid aan te passen en de helderheid. Wil je dit over meerdere apparaten verspreiden dan kies je gewoon de overige apparaten er bij.

Aangezien er niet veel verlichting is op deze kaart zul je het moeten doen met het logo wat van kleur en patroon veranderd kan worden. Daar is dan ook wel de prijs een beetje naar.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/Overklok.jpg[/img]

[center][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/1.png[/img][/center]

Het overklokken van een videokaart… vroeger kon dit nog een heel groot verschil maken tussen wat de fabrikant had ingesteld en wat er maximaal mogelijk was. Tegenwoordig wordt er nog steeds een minimum vastgesteld door een fabrikant maar kan de GPU zelf al een aardig eind overklokken. Dit komt door de GPU boost die steeds beter wordt. Zo kan de kaart beter presteren op het moment dat de koeling het toe laat. Wordt de kaart te warm, zullen de prestaties af gaan nemen. Let wel: overklokken is geheel op eigen risico. Gaat de kaart kapot door het overklokken, dan kan het zijn dat men geen garantie meer geeft op de kaart.

[center][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/2.png[/img][/center]

Voor het overklokken gebruiken we toch Afterburner, gewoon omdat dit eigenlijk de standaard is voor het overklokken. Als eerste wordt het Power Limit helemaal omhoog geschroefd. Daarna wordt in stapjes van 10 MHz de Core Clock verhoogd. Crasht de applicatie of komt er een blue screen op het scherm te staan, herstart je de machine en ga je iets lager zitten. In het geval van deze kaart kon de core clock nog met 132 MHz overgeklokt worden. Dat is toch een overklok van 9%. Gaan we daarna nog eens met het geheugen bezig (tip: met deze generatie kaarten is dat heel goed mogelijk) dan kwamen we nog eens 950 MHz hoger uit. Dit terwijl de maximale overklok vast staat op 1000 MHz.

Draaien we vervolgens 3D Mark Time Spy, dan komt er een score naar boven van 8732. Zonder overklokken kwam hier een score van 8142 uit. Toch een verschil van bijna 600 punten. Doen we hetzelfde bij Time Spy Extreme dan zitten we op 4097 waar eerst een getal van 3857 uit kwam. Pakken we dan ook nog eens Deus Ex – Mankind Divided, gaan we van 32,9 naar 36,1 FPS. Het zijn geen schokkende resultaten maar het geeft wel aan dat er iets van potentie in zit.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/koelver.jpg[/img]

Werpen we uiteindelijk nog een blik op de koeling en het verbruik, de twee restpunten van deze review. Zoals eerder aangegeven wordt de koeling verzorgd door de Windforce koeler die Gigabyte al een tijd gebruikt op zijn videokaarten. De verwachting is dus dat het geen probleem moet zijn om deze kaart te koelen.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Temps.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Fan.jpg[/IMG]

Als de videokaart lekker niets staat te doen dan wordt de kaart zo’n 43 graden. Dit is redelijk standaard voor een videokaart als je de grafiek bekijkt. Andere kaarten kunnen zelfs nog wat warmer worden. Daarbij draaien de ventilatoren dankzij Fan Stop niet. Zetten we daarna de kaart aan het werk in Furmark dan stijgt de temperatuur naar 71 graden. Dit is bijna net zo warm als de RTX2070 kaart van MSI. Wel moet er bij vermeld worden dat de ventilatoren op dat moment echt aan de bak moeten. Deze draaien dan ook met een snelheid van 1987 toeren per minuut en zijn daarmee niet stil Gaan we echter Doom spelen wat toch nog een behoorlijk zwaar spel is, dan komt de temperatuur op maximaal 68 graden uit. Hierbij draaien de ventilatoren ook 200 toeren per minuut langzamer wat prettiger is voor het gehoor.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pwridle.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pwrload.jpg[/IMG]

Het verbruik van deze videokaart valt op zich ook wel mee. We hebben dit gemeten bij de stekker van de computer middels een Voltcraft Energy Check 3000. Daarmee wordt dus ook het moederbord, geluidskaart, waterkoeler, toetsenbord en muis meegenomen. In Idle modus verbruikt de complete computer 57 Watt. Ook dit is weer in lijn met wat de andere kaarten verbruiken. Gaan we het maximale vragen van het systeem dan stijgt het verbruik naar 289 Watt. Dit is wel wat minder dan de overige kaarten maar ook weer in lijn met de 2070 kaarten waar deze GPU toch van af stamt. Hier maakt het geen verschil of je Furmark draait of Doom: het verbruik blijft hetzelfde.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Gigabyte/gb/Conclusie.jpg[/img]

De Super kaarten zijn eigenlijk op de markt gezet om weer te kunnen concurreren met de Navi kaarten van AMD. Wat dat in houdt is dat er wederom een complete lijn “nieuwe” videokaarten op de markt gezet werd. De 2060 werd goedkoper gemaakt en de 2070 kaarten werden de nieuwe RTX 2060 Super kaarten met wat verbeteringen. Eigenlijk betekent het dat je voor hetzelfde geld als een 2060 nu ineens een 2070 krijgt. Deze Gigabyte kaart is de instap kaart, maar biedt echt waar voor zijn geld.

De prestaties zijn zoals je mag verwachten. Deze zitten over het algemeen genomen rond de scores van de oude 2070 kaarten. Dit houdt ook in dat spelletjes spelen op 4K best mogelijk is al zul je bij bijvoorbeeld Shadow of the Tomb Raider wel een stap terug moeten doen als je echt op het maximum wilt gaan spelen. 1440p biedt niet echt problemen en wil je op 1080p blijven gamen dan kan je prima op een 144Hz scherm spelen. Dat de scores tussen de 1080 en 1440p benchmarks soms gelijk zijn heeft te maken met een CPU bottleneck.

[url=https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5332.JPG,,Soft1][IMG width=600 height=400]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Gigabyte/RTX2060SGOC/Pics/IMG_5332.JPG[/IMG][/url]

Qua uiterlijk heeft de kaart niet zoveel spectaculairs te bieden. De kaart is uitgevoerd in het zwart met hier en daar wat grijze tinten. Ook RGB zul je niet veel aan treffen op deze kaart, maar voor sommige mensen is dat ook helemaal niet nodig. Vooral als je een computerkast hebt zonder raam is het helemaal niet nodig om RGB te hebben. Wil je toch iets van verlichting dan zit er op de bovenkant van de kaart het logo met RGB. Dit is aan te sturen met de RGB Fusion software wat op zich prettig werkt maar niet de schoonheidsprijs verdient. Daar kan nog wel wat aan geschaafd worden.

Standaard is de kaart al wat overgeklokt ten opzichte van de basis instellingen maar het is mogelijk om de kaart nog wat sneller te krijgen. Met een beetje spelen krijg je de kloksnelheid van de kaart ongeveer 9% hoger. Dat is toch netjes te noemen op een instapkaart. Daarbij moet wel gezegd worden dat als je de kaart op maximum snelheid gaat gebruiken hij best wel wat geluid kan maken. De Windforce koeler doet zijn best om de temperatuur van de kaart acceptabel te houden maar moet daar hard voor werken. De temperatuur komt namelijk uit op 71 graden wat hoger is dan de temperatuur van een 2080 Ti. Dit is echter nog steeds acceptabel voor de GPU. Wel draien de ventilatoren bijna 2000 toeren per minuut waarbij ze best hoorbaar zijn.

Al met al is deze kaart wel een aanrader. Voor €450,- krijg je een prima kaart die voorlopig wel mee kan qua gaming.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img]

Goede prijs/prestatie verhouding
Raytracing beschikbaar
Redelijk net verbruik.
Fan Stop optie
4 jaar garantie in plaats van 3

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img]

Fans kunnen wat luidruchtig zijn
Amper RGB (mocht je daar waarde aan hechten)

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Videokaarten