Processorkoeling

Be quiet! Pure Loop 280mm Review

[anchor=Boven][/anchor]

[list]
[*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump]
[*] [jump=Specs]Features[/jump]
[*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump]
[*] [jump=Installatie]Installatie[/jump]
[*] [jump=Prestaties]Prestaties[/jump]
[*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump]
[/list]

[anchor=Inleiding][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/BeQuiet/Inleiding.jpg[/img][/anchor]

Voordat we aan de review gaan beginnen wil ik Be Quiet bedanken voor het beschikbaar stellen van deze waterkoeler.

Be Quiet: genoeg mensen die deze fabrikant kennen maar er zullen een paar mensen zijn die de naam nog nooit gehoord hebben. Dit Duitse merk doet al 20 jaar hetzelfde: producten ontwikkelen en op de markt zetten die gericht zijn op stilte. En daar zijn ze heel erg goed in geworden. Het is dan ook niet zo vreemd dat veel van hun producten aangeraden worden als je een machine wilt bouwen die amper geluid maakt.

En in plaats van producten uit te willen brengen in zoveel mogelijk productgroepen blijven ze eigenlijk bij een select aantal producten. Dit zijn computerkasten, voedingen, ventilatoren en koeloplossingen voor processoren. Een aantal producten hebben echt een naam gemaakt: denk hierbij aan de Silent Wings ventilatoren, Dark Rock koelers, Straight Power voedingen en Pure Base computerkasten.

Qua waterkoelers was het alweer even geleden dat men iets op de markt had gezet. De laatste reeks dateert alweer van 2017 wat overigens niet betekent dat deze koelers slecht zijn. Het onderwerp van vandaag is de Pure Loop waterkoeler. Deze is verkrijgbaar in meerdere afmetingen en de variant die vandaag besproken wordt is de variant met de 280mm radiator. De adviesprijs: €99,90. Maar wat krijg je voor het geld? Dat gaan we zien in onderstaand verhaal.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Specs][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/BeQuiet/Specs.jpg[/img][/anchor]

Tijd om eens een blik te werpen op de specificaties van deze koeler.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/S1.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/S2.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/F2.jpg[/img]

De radiator heeft een afmeting van 31,7 x 14 x 5,2 centimeter. Je moet dus wel de ruimte hebben om de radiator te kunnen plaatsen. Sommige kasten laten geen radiatoren toe met 140mm ventilatoren. Het materiaal van de radiator is van aluminium en niet van koper. Omdat het hier gaat om een closed loop systeem worden metalen niet door elkaar gebruikt. Het uiterlijk heeft wel een koper/nickel afwerking. Verder wordt de koeler geleverd met twee 140mm Pure Wings 2 ventilatoren. Deze staan bekend om hun stille maar hun goede werking. Verder worden er materialen geleverd om de koeler te bevestigen op zowel Intel als AMD processoren. Be Quiet geeft standaard 3 jaar garantie op deze koeler.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/F1.jpg[/img]

De pomp zit niet in de radiator of in het koelblok maar net onder de radiator. Dit is niet alleen beter voor het rondpompen van de vloeistof in plaats van lucht maar op deze manier is er ook minder resonantie naar de systeemkast en andere onderdelen van de koeler. Dit zorgt er voor dat er minder geluid te horen is wanneer de koeler aan het werk is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/F3.jpg[/img]

Aangezien het hier gaat om een closed loop systeem zou er geen vloeistof moeten lekken uit de koeler. Maar de kans is altijd aanwezig omdat de koeler toch rubberen slangen bevat. Rubber is van nature poreus en daarom kan er toch een beetje vloeistof ontsnappen. Om er voor te zorgen dat de koeler langer mee gaat is er een afgedopte opening aanwezig in de radiator. Be Quiet levert zelfs vloeistof mee om het systeem weer af te vullen. Zo heb je nog langer plezier van je hardware.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/F4.jpg[/img]

Als laatste zien we iets wat we niet gewend zijn van Be Quiet. Er is verlichting aanwezig op de koeler! Het gaat hier niet om RGB verlichting maar een witte rand LED verlichting die is aangebracht rond het zwarte ontwerp van de koeler. Dit is gecombineerd met een aluminium look koelblok waardoor het geheel er stijlvol uit ziet en niet al te druk met allerlei kleuren. RGB is er tegenwoordig al zoveel.

Meer informatie is terug te vinden op de productpagina van Be Quiet.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Unboxing][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/BeQuiet/Unboxing.jpg[/img][/anchor]

Tijd om de doos er bij te pakken en te kijken wat er allemaal in zit.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_8725.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_8724.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_8732.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_8726.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_8727.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_8736.JPG[/img]

De doos ziet er precies uit zoals we van Be Quiet gewend zijn. Hij is helemaal in het zwart uitgevoerd met aan de linkerkant de categorie waarin hij ingedeeld is: in dit geval de Essential lijn. Over de hele doos staat een afbeelding van de waterkoeler en onderin staat het formaat van de radiator. Rechts bovenin staat het merk genoemd. Op de achterkant zien we een aantal van de features terug die al eerder genoemd zijn. Aan de zijkant van de doos staan de specificaties vermeld. De doos wordt geopend aan de zijkant door het loshalen van een lipje. In de doos vinden we een tray met daarin alles wat nodig is om deze koeler aan de praat te krijgen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_8738.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_8739.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_8747.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_8752.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_8753.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_8755.JPG[/img]

Het eerste wat we in de doos aantreffen zijn de ventilatoren. Zoals bij de specificaties al te zien was zijn dit 140mm Be Quiet Pure Wings 2 ventilatoren. Deze draaien maximaal 1600 rpm wanneer de snelheid op zijn max gezet wordt. Daarnaast vinden we nog een bruin doosje terug. Hierin zitten de verschillende onderdelen om de koeler de monteren. Denk aan de brackets voor AMD en Intel, de schroeven voor de ventilatoren, de koelpasta en de verloopstekkers. Wat we ook in de doos vinden is een flesje met extra koelvloeistof om de waterkoeler eventueel bij te vullen. Hopelijk is het niet nodig maar het is handig dat Be Quiet het mee levert. Als laatste zien we nog de handleiding en garantiepapieren terug in de doos.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_8756.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9788.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9790.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9791.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9795.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9797.JPG[/img]

Hebben we één ding nog niet behandeld: de unit zelf. Deze zit netjes verpakt om beschadigingen te voorkomen. De radiator zit in een kartonnen verpakking. Daarin heeft men een opening gemaakt om de Pure Loop benaming te tonen. De slangen en het koelgedeelte zitten verpakt in plastic. Als we alles uitpakken dan zien we een paar kabels lopen vanaf zowel de pomp als het koelblok. Daar later meer over. De radiator is netjes zwart uitgevoerd met de mogelijkheid om aan zowel de boven- als de onderkant een ventilator te monteren. Wil je echter aan beide kanten een ventilator plaatsen, zul je een extra set moeten kopen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9798.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9799.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9810.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9801.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9802.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9814.JPG[/img]

Zoals eerder gezegd zien we net onder de radiator het pompgedeelte terug. Deze unit is niet al te groot en moet er voor zorgen dat de vloeistof door het hele systeem gepompt wordt. Daarmee wordt de warmte afgevoerd van de processor naar de radiator. Er loopt een kleine kabel van de pomp naar een connector. Deze zorgt voor de stroomvoorziening maar de pomp. Aan zowel de kant van de radiator als de kant van het koelblok zitten de slangen gesealed. Zo kunnen ze niet meer los schieten. Aan de kant van de pomp zitten ze ook goed vast. De slangen zelf zijn voorzien van een nylon afwerking wat mooier staat dan het zicht van een rubberen slang.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9805.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9813.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9812.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9807.JPG[/img]

Kijken we als laatste nog even naar het blok zelf. Deze heeft een zwarte behuizing met aan de bovenkant een aluminium look plastic cover. Daar staat netjes het merk op vermeld. Bij het zwarte omhulsel zien we ook schroeven zitten om het blok op de processor te plaatsen. Daarbij maakt het niet uit of je gebruik maakt van een AMD of een Intel processor. Aan de andere kant van het blok zien we de coldplate terug. Hier zit een sticker op die aangeeft dat deze eerst verwijderd moet worden voordat het blok op de processor geplaatst wordt. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand een koeler monteert met het plastic er nog op. Koelpasta is niet van tevoren aangebracht maar deze wordt meegeleverd met de accessoires. Als je goed kijkt zie je nog een kabel lopen. Deze zorgt dat de LED verlichting gaat werken die in het blok zit.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Installatie][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/BeQuiet/Install.jpg[/img][/anchor]

We pakken alles eens op en gaan de koeler monteren zodat deze aan het werk kan.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9815.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9816.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9817.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9818.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9819.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9820.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9821.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9822.JPG[/img]

We beginnen met het plaatsen van de ventilatoren op de radiator. Op de zijkant van de Pure Wings ventilatoren staat aangegeven welke richting de bladen op draaien en welke kant de lucht op blaast. Dit laatste is met name handig om te weten hoe de ventilator op de radiator geplaatst moet worden. Nog iets voordat je heftig gaat schroeven: haal de plakbandjes los waar de stroomkabels mee vastgeplakt zitten. Probeer je dit te doen als de ventilatoren vast zitten, kan je wel eens de kabels kapot trekken. Plaats de ventilator op de radiator. Let er wel op dat de stroomkabel naar de juiste kant wijst. Het handigste is om de kabel naar de achterkant van de computerkast te laten lopen. Draai daarna de eerste schroef losjes vast. Herhaal dit voor de overige schroeven. Zitten ze er alle vier in, draai ze dan om en om vast tot ze niet meer verder kunnen. Herhaal dit traject voor de tweede ventilator. Als dit gedaan is kan de fansplitter erbij gepakt worden. Koppel de stroomkabels van beide ventilatoren op de fansplitter.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9907.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9908.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9909.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9913.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9914.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9915.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9916.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9917.JPG[/img]

De volgende stap wordt het voorbereiden van het moederbord. Aangezien we de koeler gaan testen op een AMD moederbord zijn hier al brackets op aanwezig. Schroef de bestaande brackets van het moederbord. De backplate is iets wat we gaan hergebruiken voor het monteren van de koeler. Blijven de vier schroefgaten over. Daar moeten vier kokertjes overheen gezet worden. De volgende stap is het monteren van de bruggen op het moederbord. Plaats een brug tussen twee van de kokers. Zorg er in dit geval wel voor dat de brug op de juiste manier geplaatst wordt. Doe je dit niet dan kan het koelblok later niet vastgezet worden. Doe dit aan beide kanten. Daarna kan er koelpasta aangebracht worden op de processor. Dit hoeft niet veel te zijn. Voor deze test hebben we CM Mastergel Pro V2 genomen (vandaar de aparte manier van aanbrengen). Vergeet daarna NIET om het folie van het koelblok af te halen. Doe je dit niet dan zal de koeler zijn werk echt niet gaan doen maar wordt de warmte naar het folie geleid. Dan mag je hopen dat het folie niet smelt. Als het allemaal goed gemonteerd is, is het een kwestie van twee schroeven vast draaien die al op het blok zitten. Geen gehannes met brackets dus.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9918.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9919.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9920.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_9922.JPG[/img]

Dan zijn er nog twee connectors die aangesloten moeten worden: de connector van de pomp en de connector van de LED verlichting. Daarvoor hebben we het verloop nodig die geleverd wordt door Be Quiet. Deze zorgt er voor dat zowel de pomp als verlichting stroom krijgen via een SATA connector. Sluit de pomp en verlichting aan op de ene kant en de SATA connector op de voeding van je computer. Vergeet ook niet de connector van de ventilatoren aan te sluiten op je moederbord, anders wordt de warmte niet optimaal afgevoerd. Als alles goed is aangesloten dan beginnen de ventilatoren op de radiator te draaien en gaat de LED verlichting van de koeler branden.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Prestaties][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/BeQuiet/Prestaties.jpg[/img] [/anchor]

Alles aangesloten, tijd om eens te kijken wat deze koeler in zijn mars heeft. Er wordt gebruik gemaakt van de volgende opstelling:

  • AMD Ryzen 5 3600X @ 3.8 GHz
  • Gigabyte X570 Aorus Elite moederbord
  • 2 x 8 GB G.Skill Trident Z Neo 3600 MHz C16 geheugen
  • Samsung 960 Evo 250 GB SSD (OS disc)
  • Kingston A2000 1TB SSD
  • Cooler Master Test Bench V2
  • Cooler Master V-series 750Watt voeding
  • Windows 10 Professional NL 64-bit
  • AOC U2879VF 4K monitor

De koeler wordt in totaal drie keer gemonteerd om uit te sluiten dat temperaturen uit de lijn vallen en daarmee vertekende resultaten laten zien. De test vindt plaats op een Coolermaster Testbench en niet ingebouwd in een computerkast. Het verschilt per computerkast natuurlijk hoe een koeler presteert, afhankelijk van hoe goed de airflow is. Is er veel airflow, dan wordt de warmte sneller afgevoerd. Zit alles dicht, blijft de warmte hangen en wordt de temperatuur hoger. Vandaar dat hiervoor gekozen is.

Er wordt voor de test gebruik gemaakt van OCCT, Aida64, Prime95 en Cinebench R20. De temperaturen, voltages en eventuele snelheden worden uitgelezen via Hwinfo64. Aangezien dit een synthetische test is, zullen deze resultaten iets hoger uitvallen dan bij het spelletje wat je speelt of de video die jij aan het editen bent. Tevens zal de ene processor niet hetzelfde presteren als de andere processor, de zogenamde silicon lottery.

Voor de metingen wordt er gekeken naar de standaard kloksnelheid van de Ryzen processor en naar de overgeklokte processor. Daarvoor wordt de kloksnelheid gebracht naar 4,225 GHz op een voltage van 1,35 Volt. Dat blijkt de meest stabiele instelling te zijn die ik kon vinden zonder dat de complete computer een herstart ging doen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/R1.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/R2.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/R3a.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/R4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/R5.jpg[/img]

In idle mode maakt het niet zoveel uit of de processor wel of niet overgeklokt is. De temperatuur zal wel iets sneller stijgen als er lichte activiteit is, naar die zakt snel weer terug. In beide gevallen wordt er een temperatuur gemeten van 30 graden wat netjes te noemen is. Gaan we de benchmarks draaien op de standaard processor snelheid dan komen we met Prime95 uit op 79 graden en met OCCT op 78 graden. Nu zijn dit echt de torture tests en dat wil je eigenlijk geen enkele processor aandoen. Kijken we naar Cinebench dan zit de temperatuur op een nette 66 graden en bij Aida64 komt de temperatuur uit op 69 graden.

Op het moment dat we dezelfde benchmarks gaan uitvoeren op een processor die overgeklokt is, wordt het een ander verhaal. Prime komt uit op 84 graden terwijl de temperatuur maximaal 95 graden mag worden. Bij OCCT zien we hetzelfde gebeuren. Aida64 blijft op dezelfde temperatuur hangen dan wanneer we niet overklokken. En werpen we een blik op Cinebench dan zien we iets interessants: de temperaturen worden lager! Dit komt omdat het voltage lager ingesteld staat dan waar AMD standaard het voltage op zet. Aangezien de processor een standaard workload krijgt heeft hij niet al het voltage nodig en zakt de temperatuur met 3 graden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/T1.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/T2.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/T3.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/T4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/T5.jpg[/img]

En hoe hard draaien den ventilatoren dan rond? Nou, op het moment dat de computer niets aan het doen is, draaien de ventilatoren op 870 RPM. Bij een overgeklokte processor is dit nog minder: 816 RPM. Vermoedelijk dat vanwege het lagere voltage er minder luchtverplaatsing nodig is. Zetten we de computer hard aan het werk dan komen bij alle tests de snelheden uit op zo’n 1530 RPM wat ongeveer de max lijkt te zijn van de ventilatoren. Alleen bij Cinebench draaien ze wat minder snel: daar komt de snelheid uit op 1430 RPM.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/N1.jpg[/img]

Maar hoeveel geluid is er dan te horen? Nou, wanneer de machine niets aan het doen is, is er een geluidsniveau van nog geen 40 Decibel. Dit is ook het geluid van de videokaart en de rest van het systeem. Wanneer de machine aan de bak moet en de ventilatoren moeten werken stijgt dit naar 47 Decibel. Dit is vergelijkbaar met een gesprek op 1 meter afstand. Aangezien een koeler meestal ingebouwd wordt zal het geluid nog minder hoorbaar zijn.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Conclusie][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/BeQuiet/Conclusie.jpg[/img] [/anchor]

Het is mooi om te zien dat Be Quiet met een nieuwe lijn waterkoelers is uitgekomen. De vorige versie was al wel een aantal jaar oud. De markt van de koelers is ondertussen wel veranderd en steeds meer fabrikanten zijn in de wereld van de koelers gestapt, al dan niet met AIO versies. Wat dat betreft is Be Quiet altijd bezig geweest met hetgeen ze goed in zijn: zorgen voor stille koeling. Wat erg fijn is van deze koeler is dat het makkelijk te installeren is. Het blok zit letterlijk met twee schroeven vast. Hij kan dus ook zo los gehaald worden.

De koeling is iets wat de Pure Loop aardig kan. Bij normaal gebruik (getest met een Cinebench run) blijft de temperatuur op een nette 66 graden. Ga je een echte stresstest op de processor loslaten dan zit de temperatuur niet boven de 80 graden. Overklokken is een ander verhaaltje. Met de Ryzen 5 3600X kun je beter overklokken op het moment dat het voltage wat lager gezet wordt omdat je dan wat meer ruimte hebt voor hogere kloksnelheden. Maar een temperatuur van 84 graden op een overgeklokte processor is ook fatsoenlijk te noemen.

[img width=600 height=400]https://www.rooieduvel.nl/reviews/BQ/Pureloop280/Pics/IMG_0048.JPG[/img]

De koeler is bij al dit geweld toch aardig stil. Nu hebben we het hier wel gemeten buiten de kast maar dat houdt alleen maar in dat het in een normale computerkast nog een tandje stiller zou moeten zijn. Persoonlijk vind ik 47 decibel best stil voor een complete computeropstelling waarbij de overige ventilatoren ook draaien. Be Quiet doet hier zeker zijn naam eer aan. Wel is het zo dat deze ventilatoren vrij snel aan het max zitten van hun snelheid. Wil je snellere ventilatoren dan zul je moeten kijken naar andere varianten.

Be Quiet duikt ook in de wereld van LED verlichting. Gelukkig is dat bij deze koeler beperkt gebleven tot alleen een witte rand rondom het koelblok. Het is netjes en stijlvol uitgevoerd. De verlichting deelt de stroomaansluiting met de pomp en daar komt meteen een klein nadeel: de pomp draait daarmee dus altijd op dezelfde snelheid. Deze is dus niet in te stellen via het moederbord. De pomp krijgt stroom en doet zijn ding. Dat doet hij wel op een aparte plek: halverwege de slangen. Daardoor is er nauwelijks kans dat de pomp door loopt en daardoor kapot gaat. Een ander pluspunt is dat het hele systeem bij te vullen is, iets wat ik bij een handjevol andere AIO koelers heb gezien. Be Quiet levert zelfs de vloeistof mee om dit te doen. Een fijn stukje extra service!

Al met al is het een prima koeler voor zijn prijs, een echte aanrader wat mijn betreft!

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img]

Koelt vrij goed
Stil
Makkelijk te monteren
Stijlvol
Eventueel bij te vullen

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img]

Ventilatoren zitten snel aan de max toeren
Pomp niet aan te sturen

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Processorkoeling

Antec Mercury 240 review

Inleiding Specificaties Unboxing Inbouwen Prestaties Conclusie [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Antec/Inleiding.jpg[/img] Als eerste wil ik Antec bedanken voor het ...
Processorkoeling

Be quiet! Dark Rock 4 Review

Inleiding Specificaties Unboxing Inbouwen Prestaties Conclusie [center][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/BeQuiet/Inleiding.jpg[/img][/center] Eerst wil ik Be Quiet bedanken voor het ...
Processorkoeling

Asus ROG Ryujin 360 Review

Inleiding Specificaties Unboxing Installatie Software Prestaties Conclusie [center][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Asus/Site/Inleiding.jpg[/img][/center] Voordat ik begin met het schrijven van ...