Randapparatuur

Sharkoon Mobile DAC PD review

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Inleiding.jpg[/img]

Allereerst wil ik Sharkoon bedanken voor het beschikbaar stellen van deze Mobile Dac PD.

Wellicht heb je wel eens van deze fabrikant gehoord: Sharkoon. Deze fabrikant is actief sinds 2003 en zet diverse producten op de markt. Deze producten zijn voornamelijk gericht op gamers maar ze brengen bijvoorbeeld ook adapters uit om apparaten op je computer aan te sluiten. Persoonlijk kende ik deze fabrikant van de externe behuizingen en de SATA/IDE naar USB converters. Zo heb ik de data van menig harde schijf weten te redden. Tegenwoordig hebben ze toetsenborden, muizen, muismatten, headsets, voedingen, kasten en zelfs stoelen en complete bureaus.

Nu hebben ze ook accessoires uitgebracht die bedoeld zijn voor headsets zoals deze Sharkoon Mobile Dac PD. Op deze manier het toch mogelijk gebruik te maken van een hoofdtelefoon als er geen aansluiting voor aanwezig is op het apparaat. Dit zie je tegenwoordig vooral terug bij nieuwere telefoons waar de aansluiting weggelaten is. Je kunt dan natuurlijk wel gebruik maken van een bluetooth headset maar dan kun je je normale hoofdtelefoon weggooien. Deze oplossing zorgt er voor dat je je “oude” set gewoon kan gebruiken. Voordeel van deze DAC is bovendien dat je tegelijk je telefoon kunt opladen.

Deze Sharkoon Mobile Dac PD moet op het moment €20,- kosten. Wat je voor dat geld terug krijgt? Je ziet het in deze beknopte review. Overigens is er ook een versie zonder Power Delivery die €15,- kost maar het laden moet missen.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Specs.jpg[/img]

Voordat we gaan kijken naar deze connector kijken we eerst even naar de specificaties.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/S1.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/S2.jpg[/img]

Meer informatie is terug te vinden op de website van [url=https://nl.sharkoon.com/product/28283]Sharkoon[/url]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/F1.jpg[/img]

Ook deze DAC is Hi-Res Audio gecertificeerd wat moet zorgen voor een adembenemende geluidservaring. De kwaliteit is beter dan dat van CD kwaliteit wat normaal 16-bit/44.1 kHz is. Hi-res audio heeft een sampling frequentie van 24-bit/96kHz, zodat het geluid nog beter klinkt. Dit komt mede omdat er meer niveaus aan te sturen zijn.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/F2.jpg[/img]

In tegenstelling tot de gewone versie van de DAC heeft deze DAC ondersteuning voor zowel een 3.5mm aansluiting als een USB Type-C connector. Zo is het mogelijk het apparaat op te laden terwijl je gebruik maakt van de audio connector. Wel zo handig en een punt wat vaak genoemd is bij gewone verloopstekkers. Sharkoon springt hier mooi op in.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/F3.jpg[/img]

Net zoals de gewone DAC is deze versie te gebruiken met verschillende apparaten. Niet alleen telefoons worden ondersteund maar ook tablets, PS4 consoles en pc’s of notebooks met USB-C kunnen gebruikt worden. Let bij de PS4 er wel op dat je een verloopkabel gebruikt omdat deze controllers een andere aansluiting hebben. Wat ook werkt maar hier niet bij staat is een Nintendo Switch spelcomputer. Op die manier krijg je een beter geluid.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/F4.jpg[/img]

Wederom vinden we een equalizer in de DAC die heel makkelijk te bedienen is. Software is niet nodig, dus hoeft er niets op het apparaat geïnstalleerd worden. Slechts een druk op de knop van de DAC en je past het geluid aan. Er zijn vier verschillende modi beschikbaar: meer hoge en lage tonen, alleen sterkere hoge tonen, sterkere lage tonen of geen aanpassingen. Kies wat je zelf wilt. En mocht je bediening hebben op je hoofdtelefoon of oortjes, blijft dit bruikbaar.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Unboxing.jpg[/img]

Tijd om eens naar deze variant van de Mobile DAC te gaan kijken.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/Pics/IMG_8198.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/Pics/IMG_8200.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/Pics/IMG_8202.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/Pics/IMG_8243.JPG[/img]

Het doosje lijkt op de foto vrij groot maar valt in het echt wel mee. Te zien zijn het merk, het logo, een productfoto, het Hi-Res logo en een Power Delivery logo. Op de achterkant zien we de specificaties terug die eerder al beschreven zijn. Maken we het zegel open dan zien we eerst twee documenten terug: een handleiding en een boekje met veiligheidsinstructies. Het laatste is waarschijnlijk meegeleverd om het bedrijf in te dekken.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/Pics/IMG_8205.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/Pics/IMG_8207.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/Pics/IMG_8239.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/Pics/IMG_8333.JPG[/img]

Dan vinden we nog een kaart in het doosje. Daarop geplaatst is het Mobile DAC blokje. Kijken we eerst op de kaart dan staan daar twee verschillende dingen op. Links vinden we de vier verschillende equalizer modi die ingebouwd zitten in de DAC. Door op de DAC te drukken kan de equalizer mode veranderd worden. Aan de bovenkant zien we links drie lampjes en rechts nog één lampje. De linker lampjes zijn voor de audio modi, het rechter lampje is voor het laden. Dat zijn ook precies de twee connectoren die we aan de voorkant zien: links de 3.5mm aansluiting, rechts de USB Type-C connector. Met die connector kan het apparaat opgeladen worden terwijl er naar audio geluisterd wordt. Op de achterkant zien we het typeplaatje terug samen met de adresgegevens.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Ervaring.jpg[/img]

We pakken de DAC er bij en gaan deze aansluiten.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/Pics/IMG_8320.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/Pics/IMG_8321.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/Pics/IMG_8324.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/Pics/IMG_8325.JPG[/img]

Aangezien de DAC voorzien is van een USB Type-C connector hebben we deze aansluiting ook nodig op ons apparaat. Tegenwoordig zijn telefoons voorzien van deze aansluiting. Het is een kwestie van connector in de aansluiting steken en klaar. Meer is er niet nodig. Software hoeft ook niet geïnstalleerd te worden. Op het moment dat je de DAC hebt aangesloten beginnen de lampjes één voor één aan te gaan. Uiteindelijk zijn de lampjes weer uit en kan de DAC in gebruik genomen worden. Steek de hoofdtelefoon in de linker aansluiting en geniet van het geluid. Door op de DAC te drukken kunnen de verschillende instellingen van de equalizer gekozen worden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/Pics/IMG_8330.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/MdacPD/Pics/IMG_8329.JPG[/img]

Voordeel van deze DAC boven de gewone variant is dat je nu ook tegelijk je telefoon kunt opladen terwijl je naar de muziek luistert. Daar is de rechter aansluiting voor bedoeld. Steek daar de USB kabel van de lader in en stop hem vervolgens in het stopcontact. Het kan even duren voordat je weer geluid hebt aangezien de telefoon even moet denken wat er precies gebeurt. Maar na een paar seconden kan er naar de muziek geluisterd worden terwijl de telefoon weer wordt voorzien van stroom. Dit is ook te zien aan het lampje wat aan de rechterkant brandt. Het is bij mij wel voorgekomen dat een laadkabel niet werkte. Dit was echter een after-market kabel waar wellicht iets mee aan de hand was. Pakte ik een andere kabel, werd de telefoon wel gewoon netjes opgeladen. Waar dit precies aan ligt weet ik niet.

Ik heb het geluid getest met de Sennheiser CX-300II oortjes die ik al een tijd in gebruik heb. Het geluid klinkt prima over deze oortjes via het DAC en tijdens het wisselen van audioprofielen merkte ik zeker verschil. Ook heb ik een test gedaan met een Cooler Master MH752 headset waarbij ik alleen het gedeelte van de hoofdtelefoon gebruikt heb. Hier klinkt de bas misschien zelfs nog iets beter dan met de oortjes maar de drivers zijn ook iets groter. Tevens heb ik de microfoon getest en ook dat geluid klinkt gewoon goed, zelfs iets beter dan van de ingebouwde microfoon in de telefoon.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Conclusie.jpg[/img]

De Mobile DAC PD van Sharkoon is een handig verloopstukje wat er voor zorgt dat je je oudere headset of koptelefoon kunt gebruiken wanneer je apparaat geen 3.5mm trss aansluiting meer heeft. Nog handiger is dat je met deze DAC tegelijkertijd je apparaat kunt opladen tot een vermogen van 60 Watt terwijl je bijvoorbeeld muziek aan het luisteren bent. Zo blijft je telefoon, Macbook of laptop netjes voorzien van stroom. En het gebruik kan niet makkelijker. Steek de DAC in de USB poort, sluit hoofdtelefoon en lader aan en klaar. Software is bij deze DAC niet nodig.

Bediening van de verschillende presets gebeurt fysiek op de DAC zelf. Druk deze in en de bas overheerst. Druk je nog een keer dan zijn het juiste de hoge tonen die de boventoon voeren. De derde optie is dat zowel de hoge als lage tonen hard staan en de middentonen heel erg zacht. Als laatste is er de neutrale optie waarbij niets versterkt is. In tegenstelling tot de gewone Mobile DAC voelt deze variant wat steviger aan. Bang om de connector te breken had ik niet bij dit blokje.

Wil je graag je oudere apparatuur gebruiken EN tegelijk je apparaat opladen, dan is de Mobile DAC PD van Sharkoon een mooie oplossing.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img]

Compact
Makkelijk in gebruik
Geen software nodig
Laden en luisteren tegelijk
Microfoon geluid klinkt goed

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img]

Niet alle laadkabels lijken goed te werken

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Vond je dit een leuke review, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Randapparatuur

Sharkoon X-Rest PRO headset stand review

[anchor=Boven][/anchor] [list] [*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump] [*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump] [*] [jump=Ervaring]Ervaring[/jump] [*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump] [/list] [anchor=Inleiding][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Inleiding.jpg[/img][/anchor] Allereerst wil ik ...
Randapparatuur

Sharkoon Gaming DAC Pro S review

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/GdacS/Pics/IMG_8278.JPG[/img] Inleiding Specificaties Unboxing Ervaring Conclusie [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Inleiding.jpg[/img] Allereerst wil ik Sharkoon bedanken voor het beschikbaar ...
Randapparatuur

Sharkoon Mobile DAC review

  Inleiding Specificaties Unboxing Ervaring Conclusie [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Inleiding.jpg[/img] Allereerst wil ik Sharkoon bedanken voor het beschikbaar ...

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.