Randapparatuur

Sharkoon Gaming DAC Pro S review

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/GdacS/Pics/IMG_8278.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Inleiding.jpg[/img]

Allereerst wil ik Sharkoon bedanken voor het beschikbaar stellen van deze Gaming DAC Pro S.

Sharkoon zal bij veel mensen een belletje doen rinkelen. Deze fabrikant zet sinds 2003 producten op de markt. Deze producten zijn voornamelijk gericht op gamers. Denk maar eens aan de kasten die men op de markt heeft gezet zoals de TG4 (en 5 en 6 reeks) maar ook de diverse toetsenborden, muizen, headsets en ga zo maar door. Ze brengen echter ook adapters uit om apparaten op je computer aan te sluiten. Persoonlijk kende ik deze fabrikant van de externe behuizingen en de SATA/IDE naar USB converters. Zo heb ik de data van menig harde schijf weten te redden.

Nu hebben ze ook accessoires uitgebracht zoals de Sharkoon Gaming DAC Pro S. Zo is het mogelijk gebruik te maken van een hoofdtelefoon als de aanwezige aansluiting op het apparaat defect is. Zo hoeft er niets hersteld te worden en kan op deze manier toch gebruik gemaakt worden van een 3.5mm TRSS aansluiting voor je hoofdtelefoon of headset. Er hoeft zo niet geïnvesteerd te worden in een bluetooth apparaat die je dan moet koppelen.

De Sharkoon Gaming DAC Pro S moet op het moment tussen de €25 en €30,- kosten. Wat je allemaal terug krijgt? Dat ga je lezen in deze beknopte review.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Specs.jpg[/img]

Voordat we gaan kijken naar deze DAC, eerst even een blik op de specificaties.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/GdacS/S1.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/GdacS/S2.jpg[/img]

Meer informatie is terug te vinden op de website van Sharkoon.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/GdacS/F1.jpg[/img]

Deze USB stick is erg compact en daardoor lekker makkelijk mee te nemen. Ook weegt hij maar 8 gram dus lekker licht. Maar het apparaat voelt solide aan, omdat de buitenkant gemaakt is van aluminium. Je gaat dus niet het gevoel krijgen dat de stick snel kapot zal gaan. Qua gebruiksgemak is het zo simpel als maar zijn kan: inprikken en klaar.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/GdacS/F2.jpg[/img]

Deze DAC is Hi-Res Audio gecertificeerd wat moet zorgen voor een adembenemende geluidservaring. De kwaliteit is beter dan dat van CD kwaliteit wat normaal 16-bit/44.1 kHz is. Hi-res audio heeft een sampling frequentie van 24-bit/96kHz, zodat het geluid nog beter klinkt. Dit komt mede omdat er meer individuele kanalen aan te sturen zijn.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Unboxing.jpg[/img]

Laten we het doosje er eens bij pakken en het product bewonderen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/GdacS/Pics/IMG_8257.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/GdacS/Pics/IMG_8258.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/GdacS/Pics/IMG_8261.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/GdacS/Pics/IMG_8262.JPG[/img]

De grootte van het doosje valt enorm mee maar voelt toch stevig aan. Bovenin vinden we de naam van het product terug, terwijl er op de rechterkant een foto van het product staat. Het merk mag natuurlijk niet ontbreken op de verpakking. Als laatste zien we nog het Hi-Res Audio logo terug. Op de achterkant zien we wat uitleg terug en de specificaties. Maken we het doosje open, dan zien we de handleiding bovenop liggen. Deze is niet dik maar is wel voorzien van de nodige informatie.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/GdacS/Pics/IMG_8263.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/GdacS/Pics/IMG_8268.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/GdacS/Pics/IMG_8265.JPG[/img]

Halen we de handleiding uit het doosje, dan zien we de stick meteen liggen. Deze is vrij klein en erg licht, maar 8 gram. Op de ene kant van de stick zien we groot het logo van het bedrijf staan. Op de andere kant zien we de productnaam en het Hi-Res logo terug. Ook is de sampling frequentie hier terug te vinden samen met de adresgegevens van Sharkoon. Op de zijkant zien we ten slotte nog drie waardes terug: 44.1, 48 en 96 kHz. Onder elk getal is een lampje geplaatst zodat te zien is welke waarde op dat moment in gebruik is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/GdacS/Pics/IMG_8273.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/GdacS/Pics/IMG_8275.JPG[/img]

Hebben we nog twee kanten van de stick die nog niet bekeken zijn. Aan de ene kant vinden we de TRSS aansluiting waar de headset op aangesloten dient te worden. De andere kant bevat de USB aansluiting die in de computer gaat. Dat is alles. Meer is er niet te zien op het product.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Ervaring.jpg[/img]

Gaan we de USB stick eens in gebruik nemen. En eigenlijk kan dit niet makkelijker. Het is een kwestie van de stick in een vrije USB poort steken en het werkt. Er zijn geen drivers nodig. Je zou eventueel in Windows de audio poort nog om moeten zetten maar dat is dan ook het enige. Als je de stick in de USB poort steekt zie je nog de lampjes oplichten. Daarna schakelt hij naar de kwaliteit die op dat moment actief is. Op het moment dat je de headset of hoofdtelefoon in de TRSS poort steekt werkt deze ook meteen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Sharkoon/GdacS/Pics/IMG_8443.JPG[/img]

Het geluid klinkt gewoon goed. Ik heb dit getest met in-ear oordopjes van Sennheiser en kreeg de muziek keurig netjes door. Dit klonk zelfs iets beter dan de aansluiting die op de laptop zelf zit maar dat kan per apparaat verschillen. Ook heb ik een paar opnames gemaakt met een Cooler Master MH752 headset door gebruik te maken van het TRSS gedeelte. Deze opnames klinken ook gewoon goed. Het zal nooit de kwaliteit van een studiomicrofoon kunnen benaderen maar daar is dan ook de prijs naar. Hetzelfde geldt voor de audio kwaliteit. Voor normaal gebruik is het prima maar ga je een headset van 100+ euro gebruiken dan is het wellicht verstandig even verder te kijken.

Terug naar boven

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Conclusie.jpg[/img]

De Gaming DAC Pro S is een handlge en lichte geluidsoplossing voor wanneer je snel gebruik wilt maken van een TRSS poort. Ook kan het een vervanging zijn van een defecte poort op je laptop of kan het zelfs een vervanging zijn van de al aanwezige poort. Dit omdat de poort van de laptop gebruik maakt van componenten die op het moederbord zitten. Deze DAC wordt op een USB poort aangesloten en heeft daar dan ook geen last van.

Het gebruik kan niet eenvoudiger: aansluiten op de USB poort, kabel aan de andere kant er in en je bent klaar. Er is geen software nodig, ook al zou dit wellicht een mooie aanvulling zijn geweest op de DAC. Denk aan het instellen van een softwarematige equalizer. Het geluid klinkt prima via oordopjes en een headset. Tevens klinken opnames van een microfoon helder en komen deze goed uit de verf. De Gaming DAC Pro S is hiermee een prima aanvulling of vervanging op je laptop of computer.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img]

Licht (8 gram)
Makkelijk in gebruik
Geen gekraak aangezien het buiten de pc aangesloten zit
Geen software nodig

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img]

Wellicht wat meer opties (al dan niet via software) was een leuke bonus geweest

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Vond je dit een leuke review, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Randapparatuur

Sharkoon X-Rest PRO headset stand review

[anchor=Boven][/anchor] [list] [*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump] [*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump] [*] [jump=Ervaring]Ervaring[/jump] [*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump] [/list] [anchor=Inleiding][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Inleiding.jpg[/img][/anchor] Allereerst wil ik ...
Randapparatuur

Sharkoon Mobile DAC review

  Inleiding Specificaties Unboxing Ervaring Conclusie [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Inleiding.jpg[/img] Allereerst wil ik Sharkoon bedanken voor het beschikbaar ...
Randapparatuur

Sharkoon Mobile DAC PD review

Inleiding Specificaties Unboxing Ervaring Conclusie [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Sharkoon/Inleiding.jpg[/img] Allereerst wil ik Sharkoon bedanken voor het beschikbaar stellen ...