Behuizingen

Be Quiet! Pure Base 500DX Wit review

product-image

Be Quiet! Pure Base 500DX Wit

9.1

Be Quiet staat bekend als een fabrikant met kwalitatief goede producten. De Pure Base 500DX maakt deze reputatie meer dan waar. Je krijgt voor een redelijke prijs een kwalitatief prima kast in huis waarin je genoeg ruimte hebt om een pc in te bouwen. Prestaties van de kast zijn prima en als bonus krijg je ook verlichting en drie ventilatoren geleverd. Nadeel is wel dat deze niet wit zijn Ook zijn de EPS connectoren niet makkelijk te bereiken als het moederbord ingebouwd zit maar zo vaak haal je deze (als het goed is) niet los. Een prima product.

Top
 • Lekkere compacte kast
 • RGB verlichting
 • Hele goede airflow
 • Drie ventilatoren meegeleverd
 • Genoeg ruimte in een pc in te bouwen
 • Prijs/Kwaliteit op orde
Flop
 • EPS connectoren lastig te bereiken als bord in kast zit
 • Kabeldoorvoer niet afgewerkt met rubber
 • Ventilatoren zijn niet wit

Voordat we aan de review gaan beginnen wil ik Be Quiet bedanken voor het beschikbaar stellen van deze kast.

Be Quiet: genoeg mensen die dit merk zullen kennen maar er zijn vast een paar mensen die nog nooit van deze gehoord hebben. Dit Duitse merk doet al meer dan 20 jaar hetzelfde: producten ontwikkelen en verkopen die gericht zijn op stilte. En daar zijn ze heel erg goed in geworden. Het is dan ook niet zo vreemd dat veel van hun producten aangeraden worden als je een computer wilt bouwen die stil moet zijn.

Het merk is er niet op uit om zoveel mogelijk hardware te maken maar ze blijven de producten door ontwikkelen die ze eerder op de markt hebben gezet. Dit zijn computerkasten, voedingen, ventilatoren en koeloplossingen voor processoren. Een aantal producten hebben ook een goede naam opgebouwd. Denk hierbij aan de Silent Wings ventilatoren, Dark Rock koelers, Straight Power voedingen en Pure Base computerkasten.

De review van vandaag gaat over het laatstgenoemde product, een Pure Base computerkast. In dit geval de Be Quiet Pure Base 500DX: een van de eerste computerkasten van Be Quiet die voorzien is van RGB verlichting. Eerder had het merk helemaal geen verlichting in hun producten dus dit is nieuw terrein voor Be Quiet. Of dit goed uit de verf komt of niet gaan we zien in deze review. De 500DX kost op het moment van schrijven ongeveer €100,-

We gaan eens kijken wat deze kast te bieden heeft.

De Pure Base 500DX is te krijgen in het wit en het zwart, het is maar net wat je zelf wilt qua kleur. De kast is 45 centimeter lang, 23,2 centimeter breeg en 46,3 centimeter hoog. Het gewicht van de kast bedraagt 7,8 kilo. Er kunnen maximaal 5 2.5 inch SSD’s geplaatst worden en maximaal 2 3.5 inch schijven (mocht je deze nog gebruiken). Een luchtkoeler kan maximaal 19 centimeter hoog zijn en een videokaart maximaal 369 millimeter lang, wat net genoeg is voor de laatste Strix 4090 videokaart. Er is 25,8 centimeter ruimte voor een voeding maar plaats je een ventilator aan de onderkant dan wordt dit 22,5 centimeter.

Er is in de kast ruimte voor maximaal 6 ventilatoren van 120mm. Mocht je grotere ventilatoren willen plaatsen dan is dit zeker mogelijk maar dan zijn er wel minder te plaatsen. De kast wordt sowieso geleverd met drie 140mm ventilatoren: één aan de voorkant, één aan de bovenkant en één aan de achterkant. Dit zijn de Pure Wings fans wat weer mooi past bij de kast. Deze versies moeten zorgen voor voldoende koeling voor zelfs de meeste zware systemen. En mocht dit niet voldoende zijn dan heeft Be Quiet nog veel meer ventilatoren te koop. De ventilatoren zelf hebben geen licht aan boord, mocht je dit wel willen dan moeten deze ventilatoren gewisseld worden voor versies die wel RGB hebben.

De kast is gebouwd voor airflow en dus uitermate geschikt voor waterkoeling. De kast ondersteunt op verschillende plaatsen radiatoren van diverse groottes. Voorin is er plek voor een radiator van maximaal 360mm groot. Bovenin is dit een versie van maximaal 240 millimeter terwijl er achterin nog één geplaatst kan worden van 140 millimeter groot. Dit moet uiteraard nog wel gekoeld worden door een bijpassende ventilator, waarvan de groottes net al te zien waren.

Hadden we het net al over RGB, de kast zelf is voorzien van RGB verlichting. Dit is iets wat Be Quiet niet veel heeft gedaan bij kasten (op een uitzondering na dan). Op het voorpaneel zijn twee strips met RGB verlichting geplaatst en in de kast zelf zit ook een strip om het geheel te verlichten. Deze twee strips zijn met elkaar verbonden zodat het effect mooi met elkaar samenwerkt. Een extra strip vinden we aan de binnenkant van de behuizing. Het is mogelijk om deze verlichting los te bedienen met de RGB schakelaar maar er is ook een kabel aanwezig waarmee je de verlichting op het moederbord aan sluit. Zo kan alle verlichting op elkaar afgestemd worden wat uiteraard een nog mooier resultaat geeft.

Meer informatie is terug te vinden op de productpagina van Be Quiet.

Terug naar boven

Tijd om de doos er bij te pakken en te kijken wat er allemaal in zit.

De doos van de kast is dit keer niet in het zwart uitgevoerd wat bij andere kasten wel het geval was. In plaats daarvan krijgen we een bruine doos zoals door meer fabrikanten gebruikt wordt. Er is op zich niets mis mee, het is goedkoper om te produceren. Het geeft alleen een wat minder uniek uiterlijk aan een doos waardoor deze minder herkenbaar wordt. In het midden staat de kast afgebeeld terwijl rechts bovenin het logo van Be Quiet staat. Onderin vinden we de naam van de kast. Draaien we de doos om dan zien we uitleg over Be Quiet en een paar features. Ook zien we de kast helemaal uit elkaar gehaald met daarnaast de uitleg van de verschillende onderdelen. Op de zijkant van de doos staan de specificaties in het kort geprint. Daar zien we ook dat er al ventilatoren ingebouwd zitten. Maken we de doos open dan treffen we de voorkant van de kast aan die naar boven wijst. De kast wordt netjes op zijn plek gehouden door twee stukken piepschuim.

Halen we de kast uit de doos dan zien we dat er aan de achterkant nog meer schuim geplaatst is. Dit is vermoedelijk om ervoor te zorgen dat ook deze kant niet beschadigd raakt. Dit geeft tevens wat meer ondersteuning aan het geheel. De kast zit ook nog eens verpakt in plastic voor wat meer bescherming. Bij de kast wordt een mooie User Manual geleverd wat een echt boekje is, geen kleine folder dus. Als de kast rechts open gemaakt wordt dan vinden we bij de kooi voor de harde schijven een klein doosje. Hier treffen we de accessoires aan die bij de kast horen. Dit zijn een aantal tie wraps, verschillende soorten schroeven om het moederbord, de voeding en de schijven vast te zetten en een adapter om de stand-offs goed in de kast te schroeven.

Halen we de kast uit het piepschuim en het plastic dan komt er een kast tevoorschijn die voornamelijk in het wit uitgevoerd is maar die toch ook een aantal zwarte accenten heeft. De binnenkant is al duidelijk door het glas heen te zien maar dat maakt niet uit. Als hier straks een computer in gemonteerd zit zijn de onderdelen in alle pracht en praal te zien.

Terug naar boven

Tijd om eens een rondje om de kast te gaan doen en te zien wat we in huis hebben.

De kast heeft het typische uiterlijk meegekregen van een 500DX kast. De voorkant is voorzien van een mesh paneel terwijl er aan de linkerkant een tempered glass paneel te vinden is. Dit paneel is niet gekleurd of getint waardoor de inhoud van de computer erg goed te zien is. Dat de aanwezige verlichting hierdoor mooi uit komt zien we verderop in de review terug. De rechterkant is een aluminium paneel waardoor de kabels uit het zicht onttrokken worden, wel zo fijn. De achterkant bevat dan wel weer een behoorlijk aantal schroeven.

Kijken we beter naar de achterkant dan zien we onderin een bracket voor de voeding die met maar liefst vier duimschroeven op zijn plaats gehouden wordt. Daarboven hebben we de PCIe brackets die ook vastzitten met duimschroeven. Om het geheel nog beter vast te zetten is er een plaatje tegen de sloten aan gezet. Daarboven zien we één van de 140mm Pure Wings ventilatoren die ervoor moet zorgen dat warme lucht de kast uit geblazen wordt. Links daarvan zit de opening voor de I/O van het moederbord. Deze opening zit gelijk met de rest van de kast waardoor er een vlak geheel is. Als we dan de kast omdraaien dan zitten daar de twee LED strips die de kast van kleur voorzien. Deze zitten netjes in het midden verwerkt waardoor deze, wanneer de machine uit staat, niet echt opvallen. Daarboven zit het logo wat een opvallend reliëf heeft. Dit is ook van aluminium en dus geen sticker.

Kijken we nog even naar de boven- en onderkant van de kast. Bovenop de kast zien we een groot stoffilter zitten die moet zorgen dat er geen stof in de kast komt wanneer de machine uit staat. Immers: als de machine aan staat dan blazen de ventilatoren lucht naar buiten en kan er dus geen stof in de pc komen. Halen we deze weg dan zien we dat er ruimte is voor 2 ventilatoren van 120 of 140 millimeter. Ook is het mogelijk om hier een radiator te hangen die maximaal 280 millimeter groot is. Aan het uiteinde zien we knoppen en poorten zitten. Dit zijn van links naar rechts: een USB 3.1 Type-C poort, een USB 3.0 poort, de aan/uit knop, een microfoon en een hoofdtelefoon aansluiting en een schakelaar om de verlichting van de kast aan te passen. Deze hoeft niet op het moederbord aangesloten te worden maar kan wel. Aan de onderkant tenslotte hebben we een groot filter zitten. Deze moet ervoor zorgen dat er geen stof via de onderkant de kast of de voeding in gezogen wordt. Voordeel: dit filter kan via de voorkant verwijderd worden, wel zo handig. Als hij verwijderd is zien we een rooster zitten voor luchttoevoer naar de voeding en een deel waar de schijfkooi zich bevindt, daar later meer over.

Terug naar boven

Gaan we kijken hoe de kast er van binnen uit ziet.

Het glazen paneel van de kast zit vast met vier schroeven. Deze kunnen normaal gesproken met de hand losgedraaid worden maar het kan gebeuren dat deze in de fabriek net iets te strak zijn aangedraaid. Gelukkig bevat de schroef ook een gleuf zodat deze losgedraaid kan worden met een schroevendraaier. Is het paneel verwijderd dan zien we dat deze mede op zijn plek gehouden wordt door een rubber. Dit is een mechanisme wat vaker gebruikt wordt bij computerkasten. Zo beschadigt het glas niet en kan hij toch netjes vastgezet worden. Het paneel is aan de buitenrand voorzien van een laagje wit wat uiteraard bij het model past.

Nu het paneel weg is gehaald zien we de binnenkant van de kast wat beter. Het valt wel op dat de binnenkant niet helemaal wit is. Van de ene kant niet erg maar als je een witte build wilt maken kan dit vervelend zijn. Bij de tunnel voor de voeding zien we openingen die moeten zorgen dat eventueel lucht vanuit de kast gezogen kan worden en via de voeding naar buiten geblazen wordt. Meestal zit de ventilator aan de andere kant. Ook zien we hier openingen zitten voor kabels maar helaas zijn deze niet afgewerkt met een rubber. De randen zijn gelukkig niet scherp dus kabels blijven heel. Achterin hebben we de sloten voor de uitbreidingskaarten zitten die netjes in dezelfde kleur zijn gespoten. Deze sloten zijn los te halen door de duimschroeven los te draaien. Daarboven zien we, helaas, een zwarte ventilator. Wil je toch een echt witte build dan moet je deze vervangen maar het is wel mooi om te zien dat er in ieder geval een exemplaar aanwezig is.

Het onderste deel van de moederbord tray verklapt al dat er genoeg plek is om de kabels vast te zetten. Daar komen we straks aan de andere kant op terug. Verder zien we de standoffs op de plaat zitten waar het moederbord op vastgezet gaat worden. Kijken we iets naar boven dan vinden we een opening waardoor koelers gemonteerd kunnen worden als het moederbord nog (of al) in de kast zit. Hier is niet alleen een grote opening zichtbaar. We zien ook een stuk metaal zitten waar je SSD’s op kunt plaatsen. Handig om op die manier te zorgen voor extra opslagruimte, nadeel is wel dat je deze moet loshalen als een koeler gewisseld wordt. Aan de voorkant vinden we een kleine opening. Het witte gedeelte wat we daar zien is de schijfkooi. Wil je een 360 millimeter radiator plaatsen dan moet deze kooi verder naar achteren geschoven worden anders is er geen plek voor de radiator. Aan de voorkant zien we dat er plek is voor drie ventilatoren. Be Quiet heeft hier al een 140 millimeter exemplaar in geschroefd. Ook deze is in het zwart uitgevoerd maar er is er wel weer één aanwezig.

Dan zien we aan de binnenkant van de kast nog een apart plaatje met daarop het Be Quiet logo. Ook deze is weer gedrukt in het metaal, dus niet een simpele sticker. Daaronder vinden we vier gaatjes waar een SSD thuis hoort, echter is dit keer de SSD wel zichtbaar in tegenstelling tot de plek achter het moederbord. Daarnaast vinden we een grote opening voor de kabels om deze netjes op het moederbord aan te kunnen sluiten. Deze is ook niet afgewerkt met rubber maar dat is in dit geval niet zo erg aangezien de opening vrij groot is. Tevens zien we hier ook wat plekken voor cable management alsmede wat klittenband om de kabels op hun plek te houden. Als laatste zien we de bovenkant van de kast waar ook weer een ventilator zit. En jawel, ook deze is in het zwart uitgevoerd. Wel is te zien dat hier 2 120 millimeter of 2 140 millimeter ventilatoren passen voor het afvoeren van de warme lucht.

Tijd om de andere kant eens open maken. Deze stalen kap is los te halen met twee schroeven die op de kap vast blijven zitten. Als deze kant los is vinden we een wit geheel met een kabelboom in het midden. Deze kabels worden netjes bij elkaar gehouden door klittenband. Onderin aan de achterkant zien we het compartiment waar de voeding uiteindelijk terecht komt. Hier zitten vier rubbers die moeten zorgen dat trillingen van de voeding niet doorgegeven worden aan de onderkant van de kast. Kijken we meer naar de voorkant dan treffen we de kooi aan waar harde schijven in geplaatst worden. Deze zit vast met twee duimschroeven waarmee je deze kooi makkelijk naar achter kan verplaatsen om meer ruimte te maken voor een radiator.

We zien aan deze kant ook de plek waar ruimte is voor twee SSD’s. Deze plaat zit vast met één duimschroef dus hij is makkelijk los te halen. Dat is nodig voor het plaatsen van de SSD’s maar ook voor het monteren van een koeler backplate. Nog meer ruimte vinden we aan de linkerkant: daar is plek voor nog twee SSD’s. Ook deze plaat is los te halen met één duimschroef. Natuurlijk is het mogelijk om alles te plaatsen zonder de platen los te halen maar dit is net iets makkelijker. Dan hebben we nog de ruimte voor de harde schuiven. Deze kooi moet echt losgehaald worden als er een schijf geplaatst wordt. De schijven zitten namelijk vast met schroeven, iets wat we later gaan zien. De laatste twee dingen die we zien zijn de oogjes waar alle kabels aan vast gemaakt kunnen worden. Ook al worden de kabels afgedekt door de kap, het is wel zo fijn als ook deze kant netjes is afgewerkt. Het bij elkaar houden van de kabels gebeurt ook deels door het aanwezige klittenband wat voorzien is van het Be Quiet logo.

De voorkant van de kast is makkelijk los te halen door de opening aan de onderkant vast te pakken en deze naar voren te trekken. Daarachter vinden we een stoffilter die makkelijk te verwijderen is. Deze kan ook net zo makkelijk weer terug geplaatst worden door de vier lipjes in de uitsparingen te haken en de andere kant tegen de kast te duwen. Daarachter vinden we de 140 millimeter ventilator die we eerder zagen. Zo kan er een extra ventilator toegevoegd worden of je kunt deze vervangen voor drie 120 millimeter ventilatoren. Aan de rechterkant zien we nog wat contactpunten. Deze zijn voor de verlichting bedoeld. Aangezien het I/O gedeelte niet vast zit aan de kap kan deze losgehaald worden zonder dat je bang hoeft te zijn dat je kabels kapot trekt.

Terug naar boven

Tijd om een systeem te gaan bouwen in deze kast en kijken hoe makkelijk dit eigenlijk gaat. Om dit voor elkaar te krijgen gebruiken wij de volgende componenten:

 • Intel Core i5 11600K
 • ASUS Z590 Maximus XIII Hero moederbord
 • 2 x 8 GB Corsair Vengeance LPX 3200 MHz C16 geheugen
 • Cooler Master Masterliquid ML240P Mirage waterkoeler
 • Be Quiet Dark Rock 4 luchtkoeler
 • 120GB Kingston A400 SSD
 • 2TB Seagate Barracuda ST2000DM001 harde schijf
 • Nvidia GeForce RTX 3060 Ti 8GB videokaart
 • Cooler Master V750 750 Watt voeding

We zien in de lijst twee koelers: een luchtkoeler van Be Quiet en een waterkoeler van Cooler Master. We gaan beiden monteren om te zien wat later de uiteindelijke prestaties zijn van de kast ten opzichte van een open testbench. Het voordeel van de gebruikte luchtkoeler is dat er lucht over de VRM’s geblazen wordt waardoor die temperaturen wat lager worden. Een waterkoeler zorgt over het algemeen voor wat lagere temperaturen van de processor maar blaast geen lucht over de VRM’s waardoor deze temperaturen over het algemeen hoger uitvallen. Voor beiden is wat te zeggen.

We starten met het inbouwen van de voeding. Daarvoor moet aan de achterkant een bracket losgehaald worden. Als dit bracket eenmaal los is dan kan deze op de voeding gelegd worden en zetten we hem met vier schroeven vast op de achterkant van de voeding. Eenmaal gedaan is het wel handig om de benodigde kabels alvast op de voeding te prikken (vooropgesteld dat het een modulaire voeding is). Dit is lastig te doen wanneer de voeding in de kast zit. Schuif de complete voeding terug in de kast en zet het geheel vast met vier duimschroeven. Wat alvast handig is om te doen is de 24-pins ATX en de twee 8-pins EPS kabels naar hun plek geleiden. Let wel op dat de EPS connectoren wat lastiger door de opening te halen zijn wanneer het een 4 + 4-pins connector is. Deze moet uit elkaar gehaald worden en daarna aan de andere kant weer bevestigd worden. Dit met dank aan de bovenste ventilator.

We hebben in deze kast twee sloten om een normale 3.5 inch harde schijf in te plaatsen. Daarvoor moet de HDD cage uit de kast gehaald worden. Hiervoor kun je de twee duimschroeven losdraaien waarna de kooi eruit geschoven kan worden. De schijf kan vervolgens op de daarvoor bestemde plek gelegd worden en deze wordt dan vastgeschroefd met vier schroeven. Dankzij het rubber worden trillingen niet doorgegeven aan de kast. Schuif daarna de kooi weer terug in de kast en zet deze vast. Daarna worden de SATA en SATA-power kabel aangesloten zodat de schijven ook daadwerkelijk gegevens kunnen overdragen.

Er kan ook een SSD in de HDD kooi. Om dit te doen moet de kooi wederom los want de schijf wordt vastgezet via de onderkant. Leg de schijf op zijn plek en draai de schroeven in de schijf. Zet daarna de kooi weer terug op zijn plek en zet hem vast. Sluit dan de kabels van zowel de harde schijf als van de SSD aan en de schijven zijn klaar voor gebruik.

Twee andere plekken waar ruimte is voor een schijf zijn op de twee platen die we eerder aan de rechter zijkant van de computerkast hebben gezien. Deze zijn beiden los te halen met één duimschroef. Overigens geldt bij beide locaties dezelfde manier van vastzetten: leg de schijf op zijn plek en schroef deze vast met vier meegeleverde schroeven. Zet daarna de plaat weer terug op zijn plek in de kast en sluit de stroomkabel en datakabel aan. Daarna kan de schijf klaargemaakt worden zodat hij klaar is voor alle data die erop moet komen.

Tijd voor het moederbord. De standoff in het midden van de kast is wat smaller qua omvang dan de andere standoffs. Op die manier kan het moederbord al geklemd worden zonder dat hij vast zit. Op die manier kan je je handen vrijhouden om de rest van de schroeven te monteren, wel zo handig. Het I/O gedeelte van het moederbord komt vlak tegen de kast aan te staan. Voor de afwerking is dit wel netter maar een paar van de aansluitingen steken hierdoor wel uit. Het bord past prima in de kast al moet je wel langs de ventilator aan de achterkant. Nu is te zien dat alle aansluitingen netjes weggewerkt zijn aan de zijkant. Na het vastzetten van het bord kunnen we de voedingskabels aansluiten. Daarbij zien we meteen dat het best lastig kan zijn om de EPS connectoren vast te zetten. Het loshalen daarvan wordt nog ietsjes lastiger aangezien we helemaal geen ruimte is.

Tijd om de processor te voorzien van wat koeling. Voordat we de ML240R in de kast bouwen moeten we eerst het bracket voor het blok monteren. Dit kan terwijl het bord in de kast gebouwd is. Er is genoeg ruimte beschikbaar om de backplate te plaatsen. Wel moet je hiervoor, zoals we eerder al zagen, het bracket voor de SSD’s verwijderen. Als de kabels al vast zitten moeten deze eerst los. Nu de backplate op zijn plaats zit kunnen de schroeven erin. Aangezien we de radiator aan de bovenkant van de kast willen monteren moet de ventilator die daar zit wel weg. Deze kun je eventueel aan de voorkant plaatsen voor meer airflow. Voor het testen hebben we dit echter niet gedaan. Als deze losgemaakt is schroeven we de radiator vast met de schroeven die door Cooler Master geleverd worden. Vervolgens moet het blok nog op de processor komen. Vergeet hierbij niet de koelpasta aan te brengen anders wordt de processor niet zo goed gekoeld als de bedoeling is.

Gaan we wat kabels van de kast aansluiten zodat het geheel uiteindelijk ook gaat werken. Als eerste hebben we links onderin de kabels zitten voor de front audio en de RGB verlichting. De verlichting van de kast kan niet alleen aangestuurd worden via de knop op de kast maar ook via de header op het moederbord. Dit is optioneel dus. Deze kan in het geval van dit ASUS moederbord ook bovenin aangesloten worden alleen zien we dat er weinig ruimte is dankzij de radiator. Daarna kunnen we de USB headers aansluiten. Deze kunnen via de sleuf naar het moederbord geleid worden. Bij de front panel aansluitingen zit gelukkig ook een nette opening zodat de kabels meteen weggewerkt kunnen worden. We moeten ook de SATA connector aansluiten omdat de controller toch gevoed moet worden. Als laatste sluiten we de connectoren van de schijven aan op het bord zodat communicatie ook plaats kan vinden.

Ook al hebben moederborden en processoren tegenwoordig een videokaart ingebouwd zitten, om echt te kunnen gamen is het wel handig om een aparte videokaart te hebben. Deze gaan we dus ook inbouwen in de 500DX. Daarvoor moet er eerst een plaatje weggeschoven worden zodat de I/O sloten vrijgemaakt kunnen worden. Deze kun je overigens ook helemaal verwijderen. Per slot moet er een duimschroef losgedraaid worden zodat je het plaatje kunt weghalen. Daarna kan je de videokaart in de daarvoor vrijgemaakte opening plaatsen. Vervolgens zet je de kaart weer vast met de schroeven. De kaart zit nu wel netjes maar hij moet nog stroom zien te krijgen. Daarvoor is er een opening waar de kabel doorheen gaat. De 30-series kaarten maken gebruik van een aparte connector maar er is een adapter meegeleverd. Dit ziet er helaas niet zo fraai uit maar verschillende partijen hebben speciale kabels die je meteen op de voeding aan kunt sluiten. Dit ziet er net ietsjes beter uit.. Wij kiezen ervoor om de adapter te gebruiken en deze zo goed mogelijk weg te werken.

Als laatste moeten we de kabels netjes wegwerken en bij elkaar binden. Ook al zie je de kabels niet, het is toch altijd fijn om de kast zo goed mogelijk af te werken. Zo schuif je de zijkant ook veel makkelijker op de behuizing terug. Het is een veel mooier gezicht om de kabels netjes bij elkaar te zien zitten dan overal los door de kast heen. We gebruiken de tie-wraps, het klittenband en de oogjes van de kast om alles bij elkaar te houden. Zo ziet de kant waar de onderdelen zitten er ook veel beter uit. Vooral als straks de verlichting brandt wil je eigenlijk geen kabels zien. Het glazen paneel wordt terug geplaatst waarna de pc helemaal afgewerkt is. Wel valt op dat de rechterkant wat leeg is. Het laat wel zien dat de kast best ruim is opgezet.

Het eindresultaat mag er wat mij betreft zijn. De verlichting van de kast ziet er ook keurig uit. Netjes uitgevoerd maar niet te overdreven. Een mooie toevoeging aan de kasten van Be Quiet. Ook de LED strip aan de bovenkant van de kast ziet er keurig uit Deze geeft een mooi effect op de radiator van de waterkoeler maar zal ook zeker niet misstaan bij het gebruik van een luchtkoeler.

Terug naar boven

Nu alles is aangesloten en afgewerkt kan de computer hetgeen doen wat het moet doen: aan het werk en mooi wezen. Maar dat is niet het enige element waar een computerkast voor gemaakt is. Deze moet namelijk ook ervoor zorgen dat de verschillende onderdelen van een computer goed gekoeld wordt, al dan niet met de hulp van extra ventilatoren. Worden de componenten niet goed gekoeld dan zal de machine minder goed gaan presteren. Op het eerste gezicht lijkt het er op dat dit geen probleem moet zijn met het Meshpaneel aan de voorkant en de drie geleverde ventilatoren. Maar om er toch achter te komen testen we in deze review wat de prestaties zijn van de kast. Dit doen we door een paar tests te draaien met de onderdelen die we net ingebouwd hebben, te weten Cinebench, Unigine Heaven en Doom Eternal. Niet alleen testen we met een waterkoeler maar ook met een Be Quiet Dark Rock 4 koeler zodat ook een luchtgekoeld systeem aan de tand gevoeld wordt. Belangrijk om te vermelden: alle tests zijn uitgevoerd in een omgevingstemperatuur van 20 graden. De bovenste ventilator is dus niet aanwezig zoals eerder vermeld.

Om te beginnen, de tests met waterkoeling (aangezien we de computer zo opgebouwd hebben):

In Idle is te zien dat de verschillende onderdelen koeler zijn dan vergeleken met een open testbench. Dat houdt in dat de koele lucht netjes over de componenten geblazen wordt. De temperatuur van de processor blijft ongeveer gelijk maar de overige componenten worden veel koeler. Hetzelfde zien we overigens bij Cinebench: daar wordt de videokaart bijna 10 graden koeler, een wereld van verschil. Bij Heaven zien we dat de processor weer wat warmer wordt terwijl de temperatuur van de chipset en de VRM’s een paar graden lager ligt. Gaan we dan Doom spelen (blijft een geweldig spel) dan liggen ook daar de temperaturen van de laatstgenoemden een stuk lager. De processor en videokaart blijven wel op dezelfde temperatuur steken.

Vervolgens bouwen we het systeem om naar luchtkoeling en doen we de metingen opnieuw.

Ook hier zien we dat in Idle de temperaturen veel lager liggen. De airflow en het Mesh voorpaneel doen dus echt hun werk. Starten we vervolgens Cinebench dan zien we ook hier dat alle temperaturen lager liggen. De processor wordt ongeveer net zo warm, het maakt voor deze dus niet uit of hij ingebouwd zit of niet. Bij Heaven kunnen we hetzelfde zeggen over de videokaart maar ook hier zijn de overige componenten wat koeler. En gaan we gamen dan zijn de VRM en de Chipset een heel stuk koeler terwijl de processor en videokaart ongeveer dezelfde temperatuur hebben als op de testbench. Maar in de kast ziet het geheel er wel beter uit.

Overigens moet er nog wel bij gezegd worden dat de gehele pc behoorlijk stil is. Geluidsmetingen heb ik niet gedraaid bij deze kast maar de computer was niet of nauwelijks te horen. De kast doet zijn naam dus eer aan: Be Quiet oftewel: wees stil!

Terug naar boven

Tijd om de conclusie op te stellen van deze kast. Wat vinden we van deze 500DX kast MET verlichting (iets wat lang heeft geduurd alvorens Be Quiet dit in hun producten toe ging passen). Nu zijn over het algemeen de kasten van Be Quiet erg goed te noemen maar het kan wel eens voor komen dat een versie even net iets minder presteert dan de vorige. En de competitie is fors in de prijsklasse waar de 500DX zich in bevindt. Rond de €100,- zijn er enorm veel kasten te krijgen en de ene is net iets beter dan de andere.

Bij het uitpakken van de kast krijg je al de indruk dat je te maken hebt met een kwalitatief goede en solide kast. Het geheel ziet er vrij stevig uit, iets wat van vorm van de voorkant ook wilt aantonen. Deze is echter van plastic gemaakt met twee stuks mesh om te zorgen dat er genoeg airflow is. Nu is dat niet zo’n groot probleem omdat deze kant makkelijk los moet kunnen. De rest van de kast is gemaakt van staal en tempered glass. Het witte straalt er goed van af maar helaas zijn er wel wat zwarte elementen te zien, iets wat toch een klein minpunt is. De verlichting die men heeft toegepast ziet er erg netjes uit en het feit dat dit aan zowel de voorkant als de bovenkant zit is weer een positief iets. Deze is te bedienen met de meegeleverde controller of via het moederbord.

Het inbouwen van een systeem is vrij makkelijk. Het tempered glass wordt losgehaald met vier schroeven terwijl de andere kant los gaat via twee schroeven die op de kap blijven zitten. Er is binnenin genoeg ruimte om alle componenten netjes te plaatsen. Het moederbord kan tijdelijk op een standoff rusten zodat je beide handen vrij hebt om het bord vast te zetten met schroeven. Het enige minpuntje hier is wel dat de bovenste ventilator een beetje in de weg zit voor de voedingskabels. Openingen voor kabels zijn genoeg te vinden maar deze zijn niet afgewerkt met rubbers. Gelukkig zijn de zijkanten niet scherp waardoor kabels niet beschadigd raken. Koelopties zijn er genoeg. Be Quiet levert zelf al drie ventilatoren mee en er kunnen genoeg extra exemplaren toegevoegd worden. Aan de voorkant is er ruimte voor een 360 millimeter waterkoeler maar daarvoor moet je de harde schijfkooi naar achteren verplaatsen. Het bracket voor het waterblok is makkelijk te plaatsen als het moederbord al in de kast zit. Over schijven of opslag gesproken: ook daar is genoeg ruimte voor. Standaard is er ruimte voor twee 3.5 inch schijven en vier 2.5 inch schijven wat over het algemeen voldoende is voor een veeleisende gebruiker. De schijven moeten wel allemaal vastgeschroefd worden, hier is geen ander systeem voor bedacht.

Qua koelprestaties zet de Pure Base een prima score neer. De verschillende onderdelen worden nauwelijks warmer dan bij een systeem wat buiten een kast getest is. Alleen de processor wordt iets warmer in de kast maar daar staat tegenover dat de overige onderdelen tot 7 graden koeler kunnen worden. De kast heeft dus zeker airflow, mede mogelijk gemaakt door de geleverde ventilatoren en het mesh aan de voorkant. Bovendien is de 500DX vrij stil. Hij is amper te horen tijdens het draaien van de benchmarks. Dit is echt een pluspunt en het merk doet zijn naam zeker eer aan.

Voor de prijs van €100,- krijg je een prima, goed uitziende en keurig presterende kast in huis! Een behuizing die zeker niet mag ontbreken op je shortlist.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
2
Tof
1
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Behuizingen