Toetsenborden

Wooting One Keyboard

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Wooting/Inleiding.jpg[/img]

Als eerste, dank aan de heren van Wooting voor het beschikbaar stellen van een toetsenbord.

Wooting: misschien een bedrijf waar je nog nooit van gehoord hebt. Dat kan kloppen, want zo groot is het bedrijf nog niet. Het bedrijf is opgericht door drie heren. Zij waren, zoals ze zelf verwoorden op hun internetpagina, “fed up with the gaming stereotype and terrible customer communication by major “gaming” companies and decided to start for ourselves.”

In 2015 kwamen Calder, Jeroen en Eric bij elkaar met het idee voor de Wooting One. Vervolgens startte een kickstarter campagne, waarbij het doel ruimschoots gehaald werd. Men wilde $ 30.000 ophalen, maar er werd uiteindelijk in Juni 2016 $135.000 opgehaald. Vanaf dat moment is er keihard gewerkt om het toetsenbord te produceren en op de markt te brengen, wat de nodige moeite heeft gekost. Uiteindelijk werden in Augustus 2017 alle orders geleverd aan de kickstarter backers. En men houdt nog steeds de community op de hoogte van alle activiteiten via hun [url=https://blog.wooting.nl/]blogposts[/url].

Het toetsenbord is te krijgen in diverse winkels, waarbij de prijs ondertussen wat gedaald is. Moest het toetsenbord eerst €159,- kosten, is het bord nu te krijgen voor het bedrag van €129,-. Maar wat maakt dit toetsenbord zo speciaal? Dat gaan we zien in deze review!

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Wooting/Specs.jpg[/img]

Tij om eens naar de specificaties van deze ramplank te gaan kijken.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//S1.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//S2a.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//S3.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//S4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//S5.jpg[/img]

Het toetsenbord bevat geen Cherry MX switches maar een nieuw soort switch: de Flaretech switch. Deze heeft volgens Wooting een paar voordelen boven een standaard mechanische switch. De hele switch kan uit het toetsenbord gehaald worden. Zo is het dus mogelijk om een switch te vervangen voor een andere switch. Er zijn drie switches in omloop. Stel dat je onder bepaalde toetsen een blauwe switch wilt in plaats van een rode, dan is dat gewoon mogelijk. De switches moeten twee keer zo lang mee gaan als Cherry switches, maar 50 miljoen toetsaanslagen zou ik al niet halen bij een toetsenbord.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//F1.jpg[/img]

Verder zijn de switches volledig analoog. Dat houdt in dat het uit maakt hoe diep je een toets in drukt. Voor het gewone typewerk zal er niets veranderen, maar voor gamers is dit de vervanger voor een controller. Waar je bij een controller de analoge sticks hebt om de bewegingte bepalen, is het nu dus mogelijk dezelfde actie uit te voeren met bijvoorbeeld de W-toets. Hoe harder je deze in drukt, hoe sneller je karakter gaat lopen of hoe meer gas je geeft tijdens het rijden. Ook gaat het gerucht dat de switches waterbestendig zouden zijn. Ik durf dit zelf echter niet te testen, aangezien ik erg zuinig ben op spullen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//F1.jpg[/img]

Natuurlijk mag RGB verlichting anno 2018 niet ontbreken. Deze Wooting One is voorzien van indivudual RGB backlight en diverse macro’s die er voor moeten zorgen dat het toetsenbord er uit ziet als een groot feest. Als laatste vinden we ook de mediatoetsen terug aan de rechter zijde van het toetsenbord. Deze zijn te gebruiken door de FN toets ingedrukt te houden en een functie te kiezen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Wooting/Unboxing.jpg[/img]

Uitpaktijd! Tijd om te kijken wat er zich allemaal in de doos bevindt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3697.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3699.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3710.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3700.jpg[/img]

De doos van de Wooting One is vrij simplistisch uitgevoerd. Links bovenin zien we het logo van Wooting staan en rechts onder staat het merk en het model. Meer valt er niet te zien. De achterkant is net zo eenvoudig uitgevoerd: we vinden alleen de URL terug op de doos. Op de onderkant zien we nog een afbeelding van een toetsenbord terug.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3550.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3556.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3713.jpg[/img]

Openen we de doos, dan zien we meteen het toetsenbord liggen onder een plastic kap. Mooi om te zien dat men op deze manier het toetsenbord beschermt tegen krassen en beschadigingen. Onderop de doos zien we nog een “love” logo terug in de vorm van <3.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3727.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3560.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3762.jpg[/img]

Halen we het toetsenbord uit de doos, dan zien we de accessoires terug die bij het bord geleverd worden. Een kaartje van de fabrikant om je te bedanken, een quick start guide, de USB naar micro-usb kabel, een keycap puller, vier schroefjes en 2 x 4 extra schakelaars.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3748.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3732.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3761.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3757.jpg[/img]

De kabel is lekker stevig en mooi afgewerkt dankzij het nylon. Voordeel hiervan is ook, dat het niet in de knoop kan raken. De kabel kan op drie verschillende manieren via de goten doorgevoerd worden. Dat zullen we verderop in deze review zien. De keycap puller van dit toetsenbord heeft twee verschillende functies. De ene kant zorgt er voor dat je de keycaps van het toetsenbord los kunt halen. Met de andere kant is het mogelijk om de complete switch uit het toetsenbord te halen en te wisselen met een andere switch. Dit is iets wat niet mogelijk is bij een mechanisch toetsenbord. Bij deze variant van het toetsenbord worden vier extra switches geleverd van zowel de rode als de blauwe soort. Bij de premium variant wordt een complete set van beide switches geleverd zodat je zelf kan bepalen wat je wilt gebruiken.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3656.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_8263.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_8306.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_8261.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3791.jpg[/img]

Dan nu echt het belangrijkste van de hele review: het toetsenbord zelf! Het toetsenbord ziet er… best standaard uit. Geen vreemde kleuren, geen vage logo’s over het hele bord… net zoals de doos recht toe, recht aan. En daar is wel wat voor te zeggen. Maar laat het uiterlijk van het bord je niet misleiden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3613.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3721.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3789.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3790.jpg[/img]

Op de voorkant mag natuurlijk het logo van het toetsenbord niet ontbreken. Er staat een grote W op de toets. Ook vinden we het logo terug op de plek waar normaal een Windows logo te vinden is. Dit is echter iets wat meer fabrikanten doen: zo zet Cooler Master hun logo op die plek neer. Aan de zijkanten van het toetsenbord zien we nog twee inhammen, die bedoeld zijn voor de sier. Deze hebben voor de rest geen enkele functie.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3658.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3661.jpg[/img]

Helemaal rechts van het toetsenbord vinden we nog wat extra functies. Die zitten niet op het numerieke gedeelte, aangezien die ontbreekt op dit toetsenbord. De grotere broer (Wooting Two, die er aan komt) heeft dat wel. De Mode toets gebruik je om te wisselen tussen het laatst gekozen analoge profiel en de digitale optie. Gebruik je de FN toets samen met een van de toetsen, krijgt de toets een andere functie. De Ins, Home, Pg Up, Del, End en Pg Dn knoppen hebben multimedia opties meegekregen. Hiermee kan de muziek bediend worden of het volume. Bovenin zijn nog drie opties te vinden. De linker toets dimt de verlichting, de middelste toets zorgt er voor dat de verlichting weer sterker gaat branden en de rechter toets zorgt er voor dat de functietoetsen altijd gebruikt kunnen worden. Hierdoor hoef je de FN toets niet meer ingedrukt te houden, maar heb je de originele functies niet meer tot je beschikking.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3637.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3642a.JPG[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3808.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3795.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3793.jpg[/img]

Aan de achterkant van het toetsenbord zien we als eerste een wens van de makers: wees goed voor het toetsenbord. Daarbij staan ook de namen van de makers. Verder zit er de aansluiting waar de USB kabel in geprikt moet worden. Deze kabel is vervolgens op drie verschillende manieren weg te werken: aan de linkerkant, door het midden of aan de rechterkant van het bord. Leid de kabel door de gleuf en zet deze vervolgens goed vast. Onderop vinden we twee voetjes waarmee het toetsenbord wat meer kan hellen. Dit typt over het algemeen net iets lekkerder. Tevens zijn er rubbers aan de onderkant van deze voetjes geplaatst om te voorkomen dat het bord alle kanten op gaat schuiven. Er zijn rondom ook rubbers te vinden die het geheel op zijn plaats houden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Wooting/Features.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3771.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3770.jpg[/img]

We duiken even in een paar features van dit toch wel bijzondere toetsenbord. Als eerste zijn het toch de switches die Wooting op het bord geplaatst heeft. Dit zijn Flaretech switches. Het aparte aan deze switches is niet alleen dat ze optisch en analoog zijn: de switches zijn zelfs per stuk te verwisselen. Zo kan het toetsenbord helemaal naar eigen hand gezet worden wanneer je diverse type switches door elkaar wilt gaan gebruiken. Om dit mogelijk te maken, wordt er een keycap puller geleverd die aan twee kanten gebruikt kan worden. De ene kant wordt gebruikt om de keycaps van het bord af te halen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3769.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3772.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3784.jpg[/img]

De andere kant van het oranje apparaat wordt gebruikt om de switch van het toetsenbord af te halen. Hiervoor hoeft er geen schroef of iets dergelijks los gehaald te worden. Gewoon op de switch prikken en lostrekken maar, zo simpel is het.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3774.jpg[/img]

Onder de switch wordt nu een deel van het PCB bloot gegeven. Hier kan nu een ander type switch in gestopt worden. Zo kan een defecte switch vervangen worden zonder dat er gesoldeerd moet worden of kabeltjes aangesloten moeten worden. Zo simpel is het.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting/Flare2.gif[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting/Flare1.jpg[/img]

Een andere vrij belangrijke feature is het analoge gedeelte van de Wooting One. Hiermee wordt het gebruik van een controller in principe overbodig. De Flaretech switches kunnen afmeten hoe ver een switch ingedrukt wordt. Aan de hand daarvan wordt er bepaald hoe snel een figuur loopt of hoe hard het stuur omgegooid wordt. Nu klinkt het allemaal mooier dan dat het is, want voordat dit allemaal feilloos werkt, moet er wel tijd gemaakt worden om het een en ander in te richten. Je zult aan de slag moeten om te de gevoeligheid van de toetsen af te stellen. Er is in de software een mogelijkheid om de curve van de toetsen te bepalen. Zo kan er bepaald worden hoe een switch moet reageren als hij zachtjes ingedrukt wordt en wat er gebeurt als hij op de bodem terecht komt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting/F3.jpg[/img]

Ook is het mogelijk om te bepalen wanneer een switch gaat reageren. Wil je dat deze snel gaat reageren, dan zet je het actuation point lekker laag. Daardoor hoeft de toets niet ver ingedrukt te worden voordat er iets gaat gebeuren. Wil je liever dat de toets ver ingedrukt moet worden omdat je bijvoorbeeld je vingers wilt laten rusten op de toetsen, dan is ook dat mogelijk. Zet de waarde wat hoger en je moet een toets goed indrukken voordat er ook maar wat gaat gebeuren.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting/F4.jpg[/img]

Een stuk wat echt nog in ontwikkeling is (het staat zelfs in de software nog extra vermeld), is de Double Key‍‍‍stroke (D.K.S. afgekort) functie. Hiermee is het mogelijk om twee functies onder te brengen onder een enkele toets. Het is mogelijk maximaal 24 toetsen in te stellen. Druk je de toets lichtjes in, dan wordt actie a uitgevoerd. Druk je de toets helemaal in, dan wordt actie b actief. Zoals gezegd is men hier nog druk mee bezig, maar het begin is er. Wel moet je oppassen dat je niet per ongeluk de toets te ver in drukt, want dan kan het voor komen dat je de verkeerde actie uit voert.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Wooting/Software.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/1.png[/img]

Het toetsenbord van Wooting wordt niet geleverd met een cd, maar de software is te downloaden van de internetpagina van Wooting. Ze hebben zeker de leukste naam voor hun software verzonnen wat ik mij kan herinneren. Het heeft de naam “Wootility” gekregen. Erg toepasselijk natuurlijk bij dit bord.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/2.png[/img]

Voordat je het programma installeert, moet je er voor zorgen dat het toetsenbord niet ingeplugd zit. Tijdens de installatie krijg je vanzelf bericht wanneer het toetsenbord aangesloten mag worden. De drivers worden dan geïnstalleerd en het programma loopt automatisch door.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/3.png[/img]

Na installatie kom je in het hoofdscherm terecht. Het programma ziet er wellicht niet flitsend uit, maar dat hoeft ook niet altijd. Zolang het programma maar doet wat het moet doen. In het midden zien we het bord terug. Links daarvan staan vier profielen waar uit gekozen kan worden. Per profiel is het mogelijk diverse instellingen te maken. Zo is het mogelijk te wisselen tussen een analoog profiel voor bijvoorbeeld het besturen van een auto en een profiel om te lopen (denk aan GTA V). Per profiel is het ook nog mogelijk de verlichting aan te passen. Het mooie is, dat dit per toets gaat, Kies een kleur en kies daarna de toets die aangepast moet worden. Wil je meerdere toetsen aanpassen, dan kan je de muis ingedrukt houden en over het keyboard heen zweven om meerdere toetsen tegelijk te veranderen. Het is alleen niet mogelijk om alles in 1 keer aan te passen, maar of dat nu zo erg is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/4.png[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/5.png[/img]

Uiteraard zijn ook effecten mogelijk tegenwoordig. Laat de kleuren maar dansen over het toetsenbord. Daarvoor heeft Wooting meerdere effecten en patronen meegeleverd. Selecteer er één en hij is meteen zichtbaar op het toetsenbord. Ook de richting en de snelheid van de verlichting is aan te passen. Ze hebben zelfs twee analoge effecten meegeleverd. Bij touch lichten de functietoetsen op, afhankelijk hoe diep je de toets in drukt. Bij Jelly wordt de vlek steeds groter naarmate je de toets harder in drukt. Het is wel aan te raden om de instelling meteen op te slaan op het toetsenbord.

[VIDEO=,,”Wooting One RGB Effects”]https://youtu.be/4DJDEnLMD5Y[/VIDEO]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/6.png[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/7.png[/img]

Verder naar beneden staan de knoppen voor vijf algemene functies op het toetsenbord. Met de Mode key is het mogelijk te wisselen tussen digitaal en het laatst gekozen analoge profiel. De Function key is tevens onder te brengen onder een andere toets (maar waarom zou je). De drie opties daaronder geven de toetsen aan waarmee de analoge profielen te kiezen zijn. Hier moet de Fn toets bij gebruikt worden. Bij het digitale profiel is ook de actuation point instelling te vinden. Zoals eerder aangegeven is het hiermee mogelijk om te bepalen hoe ver een toets ingedrukt moet worden voordat er ook daadwerkelijk iets gaat gebeuren.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/8.png[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/9.png[/img]

Schakel je over naar een analoog proflel, dan zie je in het begin een ander kleurschema. Ook de keybindings staan anders ingesteld. Er staat namelijk welke toets de functie overneemt van een beweging met een controller. Zou je normaal de stick naar boven duwen, is dit nu mogelijk door de W in te drukken. Dit is geheel naar wens aan te passen. Zo zijn alle mogelijkheden van een controller in te stellen op je toetsenbord.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/10.png[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/21.png[/img]

De sensitivity curve is aan te passen door een standaard profiel te kiezen en als er een optie gekozen is, is deze lijn ook nog aan te passen. Dit doe je door de bolletjes te slepen naar een door jou gekozen positie. Bepaal hiermee hoe ver een toets ingedrukt moet worden om langzaam te sturen of juist heel erg snel. Dit instellen kost behoorlijk wat tijd als je het goed wilt doen. Als je alles goed onder controle wilt hebben, kun je niet even het toetsenbord inprikken en meteen aan de slag gaan. Tevens (waar geen afbeelding van is): door het slepen van de meeste linker bal kan er een deadzone ingesteld worden. Dit is een beetje vergelijkbaar met het actuation point. De toets registreert niets over een bepaalde afstand. Na die afstand wordt er iets geregistreerd en wordt er actie ondernomen. De deadzone komt echter wel bovenop het actuation point. Wel iets om rekening mee te houden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/12.png[/img]

Met de Enable Digital Keys optie is het mogelijk om de toetsen op het bord te gebruiken als met een normaal toetsenbord. Zo is het toch mogelijk om te communiceren met je teamgenoten of tegenstanders, terwijl je toetsenbord toch in de analoge mode staat.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/14.png[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/18.png[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/15.png[/img]

Links onderin het scherm zien we nog vier knoppen terug. De linkser optie geeft aan of er een software update beschikbaar is. Als dit het geval is, licht het icoon op. Wanneer er op geklikt wordt, komt er een scherm tevoorschijn met het nieuwste versienummer en wat er gaat gebeuren. Mocht het updaten trouwens fout gaan, dan is het mogelijk het toetsenbord te resetten. Het bord zal dus niet zomaar kapot gaan door een verkeerde flash. Ik heb zelf meegemaakt dat het niet lukte om het toetsenbord bij te werken, maar het bord werkte weer na het uitvoeren van een reset. Het icoon daarnaast geeft aan of er daadwerkelijk een toetsenbord is aangesloten.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/16.png[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/19.png[/img]

Met de profile manager is het mogelijk een profiel in te laden wat je van tevoren hebt gemaakt. Denk aan de verschillende spellen die allemaal hun eigen instelling mee hebben gekregen. Je wilt niet elke keer dat je een spel op start alles weer handmatig moeten instellen. Laad gewoon het profiel in en je kan meteen aan de slag. Handig op bijvoorbeeld een evenement.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/17.png[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Software/20.png[/img]

Als laatste mag natuurlijk het settings menu niet ontbreken, ook al zijn er niet veel opties aanwezig. Zo zie je de huidige firmware versie van het toetsenbord (en zoals je ziet was hij inderdaad verouderd) en is het mogelijk de Xinput mogelijkheid uit te schakelen. Als laatste is het mogelijk het hele toetsenbord te resetten, mocht hij echt niets meer doen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Wooting/Ervaring.jpg[/img]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3631.jpg[/img]

Bij het schrijven van deze review wordt er gebruik gemaakt van dit toetsenbord. Komende van een Corsair Vengeance K70 toetsenbord is het typen op een bord met Flaretech switches heel erg wennen. Het indrukken van de toetsen lijkt iets lichter te gaan dan met mechanische switches. Echter duurt het niet al te lang voordat het went. De toetsen zweven boven het toetsenbord, iets wat ik ook al gewend was met de Corsair K70. Het feit dat er geen numeriek gedeelte aanwezig is, is best raar. Alle borden die ik in het verleden gebruikt heb, hebben cijfers aan de rechterkant zitten. Het wilde nog wel eens gebeuren dat ik met mijn arm naar rechts ging en dan pas besefte dat daar niets zat. Dit is iets wat bij zijn grote broer wel aanwezig gaat zijn: de Wooting Two. Deze is nog niet op de markt, maar al wel te bestellen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3724.jpg[/img]

Het was ook even kijken hoe je makkelijk van digitaal naar analoog kunt wisselen. Op het moment dat het bord in een analoog profiel staat, kun je de meeste toetsen niet meer gebruiken om een Windows commando te geven. Gelukkig is het wisselen makkelijk door de Mode toets te gebruiken of door de digital keys in te schakelen onder het analoge profiel. Houd er dan wel rekening mee dat de mappings in het spel aangepast moeten worden. En met een spel als Watch Dogs 2 kun je ook snel wisselen tussen de verschillende analoge profielen. Gebruik Fn en een richting toets en je schakelt van profiel 1 naar profiel 2. Handig is wel dat je deze verschillende profielen andere kleuren op het toetsenbord mee geeft. Zo zie je in één oogopslag welk profiel actief is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//F5.jpg[/img]

Het spelen van spellen is prima mogelijk met dit bord. Waar je voorheen een racespel amper kon spelen met een toetsenbord, maken de analoge switches dit wel mogelijk. Wel moet er gepuzzeld worden met de instellingen, anders gebeurt het dat je alsnog vol gas gaat geven of meteen hard naar links of rechts gaat sturen. Toen ik voor het eerst F1 2017 startte, was het niet mogelijk om naar links en naar rechts te sturen. Dit had te maken met de ingestelde bediening. Na een aanpassing was het inderdaad mogelijk om zachtjes van je plek af te komen en dat wat minder scherp in kon sturen.
Ook tijdens een spelletje Rocket League was het verschil goed te merken. Je kon makkelijker naar de bal toe en schoot er niet voorbij, maar raakte ook daadwerkelijk de bal. Zo zijn er genoeg mogelijkheden te verzinnen waarbij je dit toetsenbord kunt gebruiken in plaats van een controller.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Wooting/Conclusie.jpg[/img]

De Wooting One: een van de meest vernieuwende borden van de laatste tijd. De markt voor toetsenborden is behoorlijk groot en om dan iets nieuws op de markt te zetten EN op te vallen, is vrij lastig. Toch is het Wooting in mijn ogen wel gelukt. Opgezet als Kickstarter campagne, maar nu gewoon in de winkel te verkrijgen. Dit is het toetsenbord wat maar al te graag een controller wilt nabootsen. Het bord mag dan wel €129,- kosten, maar is het in mijn ogen wel waard.

Met de bouwkwaliteit van het bord zit het wel goed. Het bord voelt solide en degelijk aan, wat mede te danken is aan de metalen plaat die gebruikt is bovenop het bord. Het bord voelt aardig zwaar aan, wat ook weer een gevoel van degelijkheid geeft. En aangezien de switches te vervangen zijn, kan het bord in theorie dus jaren en jaren mee gaan, zelfs als er een toets kapot gaat. De keycaps zijn sowieso te wisselen als je dat wilt, want deze zijn gewoon compatible met Cherry keycaps. De pootjes aan de onderkant van het bord zorgen er op hun beurt voor dat het toetsenbord ook op zijn plek blijft. Het bord komt nauwelijks van zijn plek af als je er vrij hard tegenaan duwt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_3761a.JPG[/img]

De analoge switches is toch het meest vernieuwende van allemaal. De Flaretech switches zijn dan nog vrij nieuw en moeten zich nog wel bewijzen tegenover de Cherry switches, maar de eerste indruk is toch wel prima. De Red switches typen iets zwaarder dan een Cherry switch, maar wennen snel. Als de analoge aansturing eenmaal is ingeschakeld, kan je een racewagen besturen zonder dat je meteen in de muur beland. Door de toets lichtjes in te drukken, stuurt de wagen licht in. Hetzelfde geldt voor het gas geven: druk de toets licht in en de wagen zal langzaam optrekken. Het instellen van de configuratie kost wel aardig wat tijd. Het is niet een kwestie van inprikken en gaan: je zult wel aan de slag moeten om de juiste instellingen te vinden. Denk hierbij aan de analoge curve, de deadzone en het actuation point. Mocht je een instelling gevonden hebben, is deze op te slaan in het toetsenbord voor later gebruik of op de pc, zodat hij weer ingeladen kan worden.

Over de software gesproken: er zijn programma’s die er flitsender uit zien dan de Wootility, maar de prijs voor de beste naam hebben ze zeker wel verdiend. Het scherm ziet er vrij basic uit, maar het programma doet wat het moet doen. Eenmaal opgestart is het mogelijk om de analoge knoppen van de controllers te koppelen aan toetsen van je toetsenbord. De kleuren van de toetsen zijn tevens aan te passen, maar dit gaat wel per toets. Mocht je meerdere toetsen willen aanpassen, kan je over de toetsen heen slepen. En mocht je een effect willen hebben, is dat ook prima te regelen. Over de kwaliteit van de verlichting niets dan lof. Dit ziet er netjes en helder uit. Natuurlijk is het ook gewoon mogelijk het licht uit te zetten.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Wooting//Pics/IMG_8268.JPG[/img]

Zijn er geen minpunten dan? Twee stuks.
Omdat de toetsen redelijk hoog liggen, is het gebruik van een polssteun wel aan te raden. Deze wordt alleen niet meegeleverd, dus dit zal apart gekocht moeten worden. Hetzelfde geldt voor een numeriek toetsenbordje. Deze ontbreekt namelijk op de Wooting One. Wat een andere mogelijkheid is, is kijken naar zijn grotere broer: de Wooting Two. Deze komt later in het jaar op de markt en zal wel een numeriek deel bevatten.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Toetsenborden

Sharkoon Skiller SGK30 review

[anchor=Boven][/anchor] [list] [*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump] [*] [jump=Specificaties]Specificaties[/jump] [*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump] [*] [jump=Software]Software[/jump] [*] [jump=Ervaring]Ervaring[/jump] [*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump] [/list] ...
Toetsenborden

MSI Vigor GK30 Review

Inleiding Specificaties Unboxing Software Ervaring Conclusie [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Msi/Inleiding.jpg[/img] Voordat we aan deze review beginnen, wil ik ...