Videokaarten

Inno3D GeForce RTX 3060 Twin X2 12GB Review

[anchor=Boven][/anchor]

[list]
[*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump]
[*] [jump=GPU]Architectuur[/jump]
[*] [jump=Specs]Specificaties[/jump]
[*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump]
[*] [jump=Prestaties]Prestaties[/jump]
[*] [jump=a]Synthetische benchmarks[/jump]
[*] [jump=b]Full HD[/jump]
[*] [jump=c]1440P[/jump]
[*] [jump=d]4K resolutie[/jump]
[*] [jump=oc]Overclocking[/jump]
[*] [jump=warmte]Temperaturen en verbruik[/jump]
[*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump]
[/list]

[anchor=Inleiding][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Inno3D/Inleiding.jpg[/img] [/anchor]

Eindelijk is het zo ver in 2020: de tweede generatie RTX kaarten zijn gelanceerd. Oorspronkelijk zou er in Maart 2020 tijdens de GTC conventie al iets te zien zijn van de kaarten uit de 3000 reeks. Helaas kwam daar de “human malware” om de hoek kijken die er voor zorgde dat alle evenementen van 2020 geannuleerd werden. Ook Computex 2020 kon helaas niet door gaan. Uiteindelijk heeft NVIDIA gekozen voor een bekendmaking via livestream in de keuken van Jen-Hsun “Jensen” Huang. Daar stonden in de set de kaarten verstopt die in één klap de vorige generatie kaarten in waarde liet dalen.

De releases van deze kaarten was aardig succesvol, zeker ook vanwege de cryptocurrency hype. Kaarten vlogen de winkels uit en zijn tot op de dag van vandaag nog steeds niet te krijgen. Er komen echter nog steeds nieuwe modellen op de markt. Zo is de RTX 3060Ti al op de markt gezet wat de opvolger zou moeten zijn van de RTX 2080 kaarten. Maar om ook de minder eisende gamer tegemoet te komen werd ook de RTX 3060 uitgebracht. Deze kaart zou ook meteen de eerste kaart worden die niet interessant was voor miners maar helaas werd dat truukje door NVIDIA zelf om zeep geholpen dankzij een verkeerde driver.

Desalniettemin zijn ook weer de verschillende fabrikanten druk bezig geweest om kaarten op de markt te brengen. Zo ook Inno3D, die onder andere met deze Inno3D GeForce RTX 3060 TWIN X2 komt. Dit is dan ook het onderwerp van vandaag. De 3060 kaarten hadden voor ongeveer €350,- in de schappen moeten liggen maar helaas… dat zijn ze nooit geweest. Maar goed, houdt ons niet tegen om te kijken wat deze kaart te bieden heeft. Wil je dit ook weten, lees dan vooral verder.

PS: we kijken dus niet meer naar prijs/kwaliteit maar puur naar wat de kaart kan. De prijs is namelijk wat de gek er voor geeft.

PPS: dank aan Joey_RTLX voor het uitlenen van deze kaart.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=GPU][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Inno3D/GPU.jpg[/img] [/anchor]

Laten we eerst eens kijken wat Ampere eigenlijk brengt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/G1.jpg[/img]

Met de komst van de Ampere generatie heeft NVIDIA verbeteringen aangebracht ten opzichte van de Turing architectuur. Wat je veel hoort op dit moment is dat de Ampere chip is geworden wat de Turing chip had moeten zijn. Met Ampere is er een nieuwe opbouw van de Streaming Multiprocessor. Hierin zijn de verschillende cores in verwerkt. Dit zijn de 2e generatie RT cores (deze zorgen voor de Raytracing actie) en de 3e generatie Tensor Cores. Verder is er gebruik gemaakt van GDDR6X geheugen maar is dit vooralsnog alleen terug te vinden op de 3080 en 3090 kaarten. Wellicht dat er in de toekomst nog meer kaarten gebruik gaan maken van dit geheugen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/G5.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/G2.jpg[/img]
[i] Boven Turing, onder Ampere[/i]

Het verschil tussen de twee Streaming Multiprocessors is dat bij de Turing generatie het ene gedeelte alleen FP32 berekeningen aan kon en de andere alleen maar INT32 in behandeling nam. Bij Ampere is dit veranderd. Daar is de sectie van alleen de INT32 aangepast zodat deze sectie ook, indien nodig, FP32 berekeningen kan uitvoeren. Daarmee kunnen per tik OF 32 FP32 berekeningen uitgevoerd worden OF 16 FP32 en 16 INT32 berekeningen. Verder zijn er in plaats van twee Tensor cores maar 1 Tensor core aanwezig. De snelheid van deze core is echter wel verdubbeld zodat de snelheid per SM wel gelijk blijft. Het aantal RT-cores is gelijk gebleven, namelijk 1. Maar deze core is wel flink verbeterd ten opzichte van de eerste generatie.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Vidkaart.jpg[/img]

Zoals te zien is in bovenstaand overzicht hebben de Ampere kaarten de beschikking tot veel meer cores dan de “oudere” Turing kaarten. De RTX 3090 weet het zelfs te presteren om meer dan 10000 Cuda-cores op de chip te hebben. Daarentegen zijn er wel minder Tensor-cores aanwezig maar deze zijn qua snelheid verdubbeld ten opzichte van de voorganger, zodat ook hier vooruitgang is. Qua RT-cores hebben de Ampere kaarten er weer meer aan boord. Wat ook op valt is dat de snelheid van het geheugen bij de 3080 en 3090 kaarten lager ligt dan bij de andere kaarten. Dit komt omdat de kaarten gebruik maken van GDDR6X chips die de PAM4 (pulse amplitude modulation) techniek gebruiken. Hierdoor kan het geheugen twee bits per keer versturen waardoor dit geheugen uiteindelijk sneller klokt dan de gewone GDDR6 chips en ligt de bandbreedte ook veel hoger. Dat is ook wel nodig bij de hogere snelheden van de Ampere kaarten. Het TDP van de kaarten is wel toegenomen waardoor een iets zwaardere voeding zeker aan te raden is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/GPU.jpg[/img]

Bovenstaand rijtje laat al een mooie serie kaarten zien. De vreemde eend in de bijt is toch wel de RTX 3060 videokaart. Qua snelheden staat hij op de juiste plek maar deze kaart heeft meer geheugen dan de hoger geplaatste kaarten, op de 3090 kaart na. Logisch is dit echter niet. Wat hier de reden voor is, is mij nog steeds niet helemaal duidelijk. De 192-bit geheugenbus laat namelijk ook 6GB geheugen toe op een videokaart maar wellicht dat zo’n kaart er toch nog gaat komen. Wel is het zo dat games steeds meer geheugen nodig hebben, dus het is wel mooi meegenomen.

Mocht je meer willen lezen dan verwijs ik je graag naar de pagina van NVIDIA

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Specs][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Inno3D/Specificaties.jpg[/img] [/anchor]

Voordat we de kaart echt gaan bekijken, pakken we eerst de theorie er eens bij.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Specs.jpg[/IMG]

De kaart is voorzien van de GA-106 chip, een andere chip dan terug te vinden is op de RTX 3060 Ti kaart. Deze GPU is kleiner en daardoor goedkoper te maken. De chip is al eerder gebruikt, namelijk in de vorm van de GA-106-400 die wordt gebruikt in laptops. Daarhebben ze de beschikking over 3840 Cuda cores terwijl op de chip die in de RTX 3060 is gebruikt (de GA-106-300) maar 3584 cores ingeschakeld zijn. De kaart is wel sneller geklokt met een boost clock tot 1777 MHz. Het geheugen is geklokt op 15 Gbps. Opvallend is wel de hoeveelheid geheugen. De kaart bevat maar liefst 12GB terwijl de 3080 kaarten het moeten doen met 10GB aan geheugen. Wel is de bandbreedte een stuk lager met 360 GB per seconde.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/F1.jpg[/img]

De koeler is voorzien van twee 90mm ventilatoren die ervoor moeten zorgen dat koele lucht richting het blok geblazen wordt. Zo blijft de kaart lekker koel. De bladen van deze ventilatoren zijn ook net iets anders gevormd waardoor ze nog beter hun werk zouden moeten kunnen doen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/F2.jpg[/img]

Het blok zelf is voorzien van vier heatpipes die door de vinnen van het blok lopen. Dit moet zorgen voor een betere verspreiding van de warmte over het hele oppervlak. Er zou bijna een meter aan heatpipe lengte gebruikt worden om deze warmte zo efficiënt af te voeren van de GPU.

Wil je meer informatie, kijk dan op de internetpagina van Inno3D

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Unboxing][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Inno3D/Unboxing.jpg[/img] [/anchor]

De theorie hebben we nu gehad. Tijd om eens te kijken wat we terug vinden in de doos.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0256.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0257.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0259.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0260.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0261.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0262.JPG[/img]

Op de voorkant van de doos zien we een keer geen videokaart terug. Wel zien we linksboven het merk en onderin de Twin x2 naam. Rechts laat zien dat het om een GEFORCE RTX kaart gaan met daaronder de tekst 3060. De achterkant vertelt wat over de Ampere architectuur, de specificaties en wat er in de doos zit. Maken we de doos open dan zien we een zwarte doos met daarop voor de rest niets. In de doos zien we twee stukken schuim liggen die een stuk karton op zijn plek houden. Halen we dit weg dan zien we twee documenten liggen. Dit is een kaart waarop de installatie instructies staan en de software. De software is niets meer dan de drivers van NVIDIA volgens de kaart. Er is wel software voor de verlichting (waar ik na het testen achter kwam) maar dit stelt niet echt veel voor. Het andere kaartje is een gids om de juiste voeding te kiezen voor je kaart. Halen we de schuimblokken van het karton dan komt daar de kaart tevoorschijn.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0279.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0280.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0286.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0283.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0284.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0285.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0289.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0282.JPG[/img]

Ook deze kaart volgt de trend die we steeds vaker zien. De kaart heeft geen apart kleurenschema maar is grijs/zwart uitgevoerd. Wel is er een patroon in de koeler gedrukt waardoor de kaart toch een eigen identiteit krijgt. Toch ziet de kaart er strak uit. Verder zijn de twee ventilatoren te zien die moeten zorgen voor de koeling. De kaart zelf is ook niet al te hoog waardoor hij makkelijk in een kleinere computerkast past. Ook de lengte van 24 centimeter is handig om de kaart in een mini-itx pc te bouwen. De achterkant van deze kaart is voorzien van een zwarte backplate die voor een gedeelte open is. Wel netjes om te zien dat dit aanwezig is bij kaarten uit deze prijsklasse.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0287.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0288.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0291.JPG[/img]

De kaart bevat, zoals eerder gezegd, twee ventilatoren. De diameter van deze ventilatoren is 90 millimeter wat wel vaker gebruikt wordt op videokaarten. Deze fans zuigen koele lucht aan Op beide exemplaren zit een Inno3D sticker. Verder lijken deze twee niet echt een bijzonder ontwerp te hebben die de airflow kunnen beïnvloeden. In het midden zit nog een relief verwerkt, iets wat de kaart nog een redelijk speels tintje mee geeft. Dit heeft echter geen functie voor de rest.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0297.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0294.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0295.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0296.JPG[/img]

Op de bovenkant van de kaart zijn nog een paar zaken verwerkt. Allereerst zien we het Inno3D logo op de kaart staan. Dit logo wordt verlicht op het moment dat de computer aan staat. Door middel van de RGB Utility kan de verlichting nog wat aangepast worden. Helemaal rechts zien we de verwijzing terug naar de RTX reeks met de tekst “GEFORCE RTX”. Deze tekst is slechts een print en wordt niet verlicht als de computer aan staat. Als laatste vinden we een 8-pins PCIe connector terug die de kaart moet voorzien van stroom. Aangezien het een kaart is uit het midrange segment heeft deze kaart niet zoveel stroom nodig en is één connector genoeg.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0303.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0300.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0301.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0302.JPG[/img]

Ook deze kaart heeft een backplate meegekregen. Nu is dit wel gebruikelijk bij kaarten in het high-end segment maar mooi om te zien dat ook deze kaart een plaat heeft. Nu zal het voor koeling niet nodig zijn maar het schermt wel de componenten af. Aan de linkerkant zien we het merk terug en aan de rechterkant de GEFORCE RTX tekst die we ook al eerder hebben gezien. In het midden zit nog een opening waar de Sp-caps te zien zijn. Hier is in het verleden een complete rel over geweest maar tegenwoordig hoor je hier niet veel meer over. Voor deze lager geplaatste kaarten maakt het ook niet echt uit wat voor caps er op de kaart gemonteerd zitten. Rechts zien we ook verschillende openingen zitten waar de warme lucht door naar buiten geblazen kan worden. Zo wordt de lucht niet opgesloten maar sneller afgevoerd.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pics/IMG_0290.JPG[/img]

Qua aansluitingen zien we vier stuks op deze kaart: drie Displaypoort 1.4a connectors en één HDMI 2.1 connector. Deze laatste kan theoretisch 8K beelden weergeven maar deze kaart heeft daar niet de capaciteit voor. Ook zijn het aantal apparaten dat hier gebruik van maakt nauwelijks nog te krijgen en betaal je er de hoofdprijs voor. Jammer om te zien dat er maar één HDMI poort aanwezig is. Stel dat je met VR bezig wilt gaan, dan kan het zijn dat je moet wisselen van connectoren.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Prestaties][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Inno3D/Prestaties.jpg[/img] [/anchor]

Voor de RTX 3000 serie zijn we overgestapt naar een nieuw testplatform. Dit keer geen Intel (ook al wordt er gezegd dat Intel nog steeds beter is voor gaming) maar een AMD platform. Waarom? In tegenstelling tot Z490 ondersteunt het X570 platform PCIe Gen 4. Aangezien er door NVIDIA gepusht wordt op het feit dat de 3000 serie gebruik maakt van PCIe 4.0 is het niet meer dan logisch om hier naar te wisselen. De oudere kaarten van NVIDIA zijn hertest, net zoals de AMD Radeon 5600XT en 5700XT.

De specificaties van het testsysteem zijn als volgt:

  • AMD Ryzen 5 3600X @ 3.8 GHz
  • Gigabyte X570 Aorus Elite moederbord
  • 2 x 8 GB G.Skill Trident Z Neo 3600 MHz C16 geheugen
  • Cooler Master ML240R RGB waterkoeler
  • Samsung 960 Evo 250 GB SSD (OS disc)
  • Kingston A2000 1TB SSD
  • Cooler Master Test Bench V2
  • Cooler Master V-series 750Watt voeding
  • Windows 10 Professional NL 64-bit
  • AOC U2879VF 4K monitor

Hieronder een overzicht van de kaarten die tot nu toe getest zijn, met de daarbij gebruikte driver versie:

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Driver.jpg[/IMG]

Alle tests zijn 3 keer uitgevoerd en er is een gemiddelde genomen van de resultaten om eventuele pieken of dalen uit de resultaten te filteren. Mochten er grote afwijkingen zijn, dan zijn de benchmark nogmaals uitgevoerd. Let wel op dat de resultaten zoals hieronder vermeld staan niet overeen hoeven te komen met jouw tests. De resultaten kunnen per systeem verschillen en zelfs per videokaart.

[anchor=a][b]Synthetische Benchmarks[/b][/anchor]

We beginnen de tests met een paar oude bekenden: 3D Mark en Superposition. De nieuwste toevoeging bij deze benchmarks is de komst van Port Royale. Dit is een benchmark die gebruik maakt van Raytracing. Zodoende kunnen de kaarten van NVIDIA getest worden op deze “nieuwe” techniek. Ook de RTX3060 van Inno3D ondersteunt Raytracing.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/fse.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/fse_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/fsu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/fsu_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/ts.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/ts_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/tse.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/tse_g.jpg[/img]

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/pr.jpg[/IMG]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/spm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/spm_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/sph.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/sph_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/spe.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/spe_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/sp4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/sp4_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/sp8.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/synth/sp8_fps.jpg[/img]

De kaart weet met Firestrike niet echt te overtuigen. Hij is trager dan de RTX2070 en zelfs trager dan de RTX2060 in de GPU scores! Dat is echt teleurstellend voor een kaart met een nieuwe architectuur en zoveel geheugen. Time Spy laat een beter resultaat zien waarbij de GPU score boven de 2070 komt en zelfs de GTX 1080 Ti weet te verslaan. In Port Royal staat de kaart tussen de 2060 en 2070 in maar zit dichterbij de laatstgenoemde. Ik had de kaart iets hoger verwacht maar op zich kan hij redelijk mee komen

[anchor=b][b]1920 x 1080[/b][/anchor]

Tijd om te gaan kijken naar de gewone spellen waarbij gestart wordt met de 1080p resolutie. Dit is nog steeds de meest populaire resolutie waarop spellen gespeeld worden volgens Steam. De 3060 weet bij deze tests in ieder geval boven de 2060 te blijven en het is soms stuivertje wisselen tussen de 3060, 2070 en de RX 5700 XT van AMD. De kaart kan in principe alles aan op deze resolutie alleen de Extreme setting van Metro Exodus is niet voor deze kaart weggelegd.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/sowm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/sowu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/hm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/hu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/str.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/str4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/str_rtx.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1080/mer.jpg[/img]

[anchor=c][b]2560 x 1440[/b][/anchor]

Tijd om de resolutie te verhogen naar 1440p en te kijken waar we uit komen. Ook hier zien we dat het stuivertje wisselen is tussen de 2070 en en de 3060. En ook hier blijft de kaart dicht bij de top kaart van AMD van de vorige generatie. Indrukwekkend voor een middenklasse kaart.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/sowm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/sowu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/hm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/hu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/str.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/str4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/str_rtx.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/1440/mer.jpg[/img]

[anchor=d][b]3840 x 2160[/b][/anchor]

Hetzelfde beeld zien we terug wanneer we de resolutie omhoog schroeven naar 4K. Het is ook hier weer stuivertje wisselen tussen de 2070 en 3060. Bij F1 2020 verslaat de Inno3D kaart alle andere niet-3080 kaarten, ook weer een mooie prestatie. Wel is hier goed te zien dat je tegen limieten aan loopt waardoor spellen niet soepel meer draaien. Borderlands 3 op maximum settings is niet vloeiend meer te noemen, net zoals Shadow of the Tomb Raider en Metro.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/sowm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/sowu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/hm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/hu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/str.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/str4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/str_Rtx.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Gfx/2160/mer.jpg[/img]

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=oc][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Inno3D/Overklok.jpg[/img] [/anchor]

[center][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/OC/1.jpg[/img][/center]

We hebben nu de resultaten gezien van de kaart als deze gewoon in een computer geplaatst wordt. Het is echter ook mogelijk om de kaart nog ietsjes sneller te laten lopen dan de fabrikant bedoeld heeft. Vroeger konden hier grote winsten mee behaald worden maar tegenwoordig is de winst een stuk minder. Dit komt doordat de kaart steeds beter zelf over weet te klokken terwijl er geen instellingen aangepast worden. Dit is de GPU boost die steeds beter is geworden. Er wordt gekeken naar onder andere de temperatuur, waarmee de videokaart automatisch overgeklokt kan worden. Zo hoeft een gebruiker steeds minder zelf te doen. Toch kan het wel lonen om een kaart zelf nog te overklokken.

[center][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/OC/2.jpg[/img][/center]

Voor het overklokken gebruiken we Afterburner, al levert Inno3D zelf ook een programma. De reden hiervoor is omdat Afterburner eigenlijk de standaard is voor het overklokken van videokaarten. In tegenstelling tot eerdere kaarten is hier de power limit niet aan te passen. Nu maakt dat voor deze kaart gelukkig niet zoveel uit. Hij krijgt namelijk genoeg power om mee aan de slag te gaan. Vervolgens verhogen we de kloksnelheid met stapjes van 10 MHz. Krijgen we een blue screen dan proberen we het nog een keer. Werkt het dan nog niet, zetten we de snelheid weer iets lager. Uiteindelijk weten we 225 MHz hoger te komen wat een aardige winst is ten opzichte van de 1320 MHz waar de kaart op geklokt is. Pakken we het geheugen ook mee dan krijgen we die 750 MHz hoger, toch ook weer een leuke winst.

Maar wat leveren deze overklok cijfers nu op? Pakken we 3D Mark Time Spy dan komen we op een GPU score van 9101. Dat is hoger dan de 8520 die we eerder behaalde. Toch een leuke winst. Gaan we kijken naar de Extreme variant dan zitten we op 4280 terwijl we voor de overklok zaten op 4005. Een 7% hogere score met een beetje tweaken. Port Royal gaat van 5037 naar 5520, wat ook een leuke verbetering is van bijna 10%. Deus Ex op 4K ten slotte gaat van 33,5 FPS naar 36,3 FPS. Het loont dus zeker om deze kaart zelf nog over te klokken, er is namelijk nog genoeg ruimte.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=warmte][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Inno3D/Koelver.jpg[/img] [/anchor]

Als laatste gaan we nog even kijken naar de temperaturen van de kaart en wat de kaart nu eigenlijk verstookt. Zoals bij de unboxing te zien was, wordt de kaart gekoeld door twee ventilatoren die de koele lucht tegen het koelblok aan blazen. Afhankelijk van de plaats van de ventilator wordt de lucht door het blok naar boven heen geblazen of wordt de warme lucht naar buiten geblazen.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Temps.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Fans.jpg[/IMG]

Wanneer het systeem niets aan het doen is en alleen maar het bureaublad laat zien, is de temperatuur van de kaart 41 graden. Dit is vrij normaal te noemen, meerdere kaarten bereiken deze temperatuur. Er zijn een paar kaarten die warmer worden dan dat. Overigens draaien de ventilatoren daarbij helemaal niet. Zetten we de kaart echter aan het werk in Furmark dan stijgt de temperatuur naar 76 graden, de hoogte temperatuur gemeten bij de geteste kaarten. Dit is vrij hoog maar de kaart kan het wel aan. Ook draaien de ventilatoren het snelst van alle geteste kaarten maar het geluid valt eigenlijk wel mee. Er is een geluidsdruk van 45,9 dB. Ter vergelijking: de ventilatoren van een 3080 kaart maken meer geluid. Bij Doom zien we een zelfde beeld.
Gaan we de kaart overklokken dan worden dezelfde scores gehaald. Dat terwijl de kaart wel sneller loopt.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pwr_idle.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Inno3D/3060TX2/Pwr_load.jpg[/IMG]

De kaart maakt gebruik van een simpele 6-pins connector. Daarmee zal het stroomverbruik nooit echt hoog worden. Om daar achter te komen meten we het verbruik van de complete pc met een Voltcraft Energy Check 3000 meter. Alles wat er aangesloten zit op het moederbord wordt gemeten, dus ook het toetsenbord, de muis en de koeler. In Idle verbruikt de kaart 66 Watt, een waarde die vrij standaard is bij systemen die niets aan het doen zijn. Gaan we echter voluit met de computer dan wordt er 267 Watt bij de stekker gemeten. Dit is net iets minder dan het verbruik van een 5700XT van AMD en veel minder dan een RTX 3080 videokaart. Hij is dus redelijk zuinig te noemen. Het verbruik is trouwens gelijk in Furmark en Doom, zowel standaard als overgeklokt.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Conclusie][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Inno3D/Conclusie.jpg[/img] [/anchor]

De RTX 3060 is de goedkoopste kaart uit de 30 serie van NVIDIA. Het was niet echt de meest spannende release in de line-up van videokaarten. Eigenlijk werd deze kaart al verwacht, aangezien elke andere reeks al een **60 kaart had. Bovendien maken de tekorten aan GPU’s de release nog minder leuk omdat videokaarten al lastig zijn om te bemachtigen. Om dit tegen te gaan heeft NVIDIA nog een poging gedaan om een LHR patch toe te passen op de kaart zodat de kaarten niet interessant zijn voor miners, maar een uitgelekte driver had deze maatregel weer teniet gedaan helaas. De nieuwe kaarten zouden overigens allemaal WEL voorzien zijn van LHR, aangezien dit in de chip zelf gebakken zit.

Qua prestaties is het een mooie opvolger van de RTX 2070 videokaart waarbij dezelfde prestaties nu ook te krijgen zijn bij een kaart uit de 3000 serie. Beide kaarten zijn prima aan elkaar gewaagd in de benchmarks. Hij weet tevens de beste AMD kaart uit de vorige generatie bij te benen, maar daar heeft AMD alweer een antwoord op met de 6000 reeks. Met de hoeveelheid geheugen zou de kaart wel toekomstbestendiger moeten zijn aangezien spellen steeds meer videogeheugen vragen. Dat is ook meteen het aparte aan deze kaart: hij heeft zelfs meer geheugen dan de RTX 3080, een kaart die veel sneller is.

Het uiterlijk van de kaart is niet één van de meest spetterende kaarten die we tegen zijn gekomen. De kaart heeft maar één kleur en een patroon op de koeler. Er is wel een poging gedaan tot iets van RGB maar dit betreft alleen het merknaam. Voor de rest is er geen verlichting terug te vinden. Dit hoeft ook niet erg te zijn aangezien er genoeg mensen zijn die niet perse een disco in een computer gebouwd willen hebben. Het is alleen wel opvallend om juist GEEN RGB verlichting toe te passen in deze tijden.

Overklokken, dat is iets waar deze kaart echt goed in is. Weliswaar is de power limit niet aan te passen maar toch kan de kloksnelheid van de kaart flink opgeschroefd worden. Er is een verbetering tot 10% waar te nemen terwijl het verbruik gewoon niet stijgt. Dat is altijd een leuke winst die niets extra kost (wellicht wat levensduur). De temperaturen liggen het hoogst van alle tot nu toe geteste kaarten maar ook hier geldt dat met overklokken de temperatuur niet stijgt. Dat laat wel zien dat de koeler zijn werk goed doet. Bovendien doet hij dit redelijk stil. De hoogste gemeten geluidsdruk was 45,9dB, wat enigszins hoorbaar is maar niet storend. Je kunt dus flink gaan gamen zonder dat je last hebt van geluidsoverlast.

Dan de grootste pijnpunten: de prijs en de verkrijgbaarheid. Op het moment van het afronden van deze review is de kaart maar op 1 plek te krijgen voor een prijs van €589,-. Dat is flink hoger dan de prijs van €329,- waarvoor hij verkocht had moeten worden. Ook zijn er nog steeds grote chiptekorten waardoor videokaarten nog steeds niet goed te krijgen zijn. Dat maakt het aanraden van GPU’s vrij lastig en is het een markt van: pakken wat je pakken kunt. En mocht je deze kaart voor een leuke prijs zien, dan heb je een kaart waar je wel een paar jaar mee vooruit kunt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img]

Stille kaart
Prima overklokker
RT prestaties op orde
Veel geheugen aan boord
Nette 1080p en 1440p prestaties
Strak uiterlijk

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img]

Prijzen op het moment
Verkrijgbaarheid
Power limit niet aan te passen
Geen spectaculaire opvolger van de 2070
Komt tekort op 4K

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Videokaarten