Videokaarten

Nvidia GeForce RTX 3070 8GB review

[anchor=Boven][/anchor]

[list]
[*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump]
[*] [jump=GPU]Architectuur[/jump]
[*] [jump=Specs]Specificaties[/jump]
[*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump]
[*] [jump=Prestaties]Prestaties[/jump]
[*] [jump=a]Synthetische benchmarks[/jump]
[*] [jump=b]Full HD[/jump]
[*] [jump=c]1440P[/jump]
[*] [jump=d]4K resolutie[/jump]
[*] [jump=Software]Software[/jump]
[*] [jump=oc]Overclocking[/jump]
[*] [jump=warmte]Temperaturen en verbruik[/jump]
[*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump]
[/list]

[anchor=Inleiding][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/Inleiding.jpg[/img] [/anchor]

Voordat ik deze review begin: ik heb deze kaart zelf aangeschaft via Notebooksbilliger, de enige plek waar kaarten voor Nederland te koop zijn. Mocht er iemand aan twijfelen, dan is een kopie van de factuur beschikbaar. Deze kaart is aangeschaft op 26-05-2021.

De derde generatie RTX kaarten zijn al een tijdje op de markt. Eigenlijk zou men in Maart 2020 tijdens de GTC conventie al iets laten zien van de kaarten uit de 3000 reeks maar helaas gooide het wereldwijde probleem roet in het eten. Daarna was er de herkansing op Computex 2020 maar ook die werd geannuleerd. Uiteindelijk maakte NVIDIA de nieuwe kaarten bekend tijdens een online persconferentie op 1 September 2020 die voor iedereen te zien was via het internet. Daar waren dan de langverwachte RTX 3080 en 3090 kaarten. In één klap was de prijzige RTX 2080Ti kaart niet zoveel meer waard als een maand daarvoor.

In Oktober was daar dan ook een videokaart die onder de RTX 3080 kaart geplaatst werd en dat was de RTX 3070. Deze kaart is niet gebaseerd op de GA102 chip van de 3080 en 3090 maar heeft de GA104 aan boord. Deze chip heeft heel wat minder streaming multiprocessoren tot zijn beschikking: 46 in plaats van 68. Ook maakt deze kaart gebruik van gewoon GDDR6 geheugen in plaats van het veel snellere GDDR6X. Met deze GPU is het de bedoeling dat de midrange gamer voorzien wordt van een videokaart. Immers: niet iedereen heeft de prestaties van een RTX 3080 nodig en kan met minder af. Daardoor valt de prijs ook wat lager uit.

Natuurlijk zijn diverse fabrikanten bezig geweest met verschillende versies van de RTX 3070 kaart. De goedkoopste kaart die er te krijgen is, is echter de Founders Edition van NVIDIA zelf. Het enige probleem is dat deze bijna niet te krijgen is. Voor Nederland wordt deze kaart verkocht door een Duitse webshop. Deze kaart mag ook niet voor meer verkocht worden dan de officiële MSRP prijs van €519,-. Dat is dus ook de prijs die ik zelf betaald heb voor deze kaart. Maar wat krijg je voor dit geld terug? Dat gaan we zien in deze review!

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=GPU][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/Gpu.jpg[/img] [/anchor]

Laten we eerst eens kijken wat Ampere eigenlijk brengt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/G1.jpg[/img]

Met de komst van de Ampere generatie heeft NVIDIA verbeteringen aangebracht ten opzichte van de Turing architectuur. Wat je veel hoort op dit moment is dat de Ampere chip is geworden wat de Turing chip had moeten zijn. Met Ampere is er een nieuwe opbouw van de Streaming Multiprocessor. Hierin zijn de verschillende cores in verwerkt. Dit zijn de 2e generatie RT cores (deze zorgen voor de Raytracing actie) en de 3e generatie Tensor Cores. Verder is er gebruik gemaakt van GDDR6X geheugen maar is dit vooralsnog alleen terug te vinden op de 3080 en 3090 kaarten. Wellicht dat er in de toekomst nog meer kaarten gebruik gaan maken van dit geheugen.

[center][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/G5.jpg[/img][/center]
[center][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/G2.jpg[/img][/center]
[i] Boven Turing, onder Ampere[/i]

Het verschil tussen de twee Streaming Multiprocessors is dat bij de Turing generatie het ene gedeelte alleen FP32 berekeningen aan kon en de andere alleen maar INT32 in behandeling nam. Bij Ampere is dit veranderd. Daar is de sectie van alleen de INT32 aangepast zodat deze sectie ook, indien nodig, FP32 berekeningen kan uitvoeren. Daarmee kunnen per tik OF 32 FP32 berekeningen uitgevoerd worden OF 16 FP32 en 16 INT32 berekeningen. Verder zijn er in plaats van twee Tensor cores maar 1 Tensor core aanwezig. De snelheid van deze core is echter wel verdubbeld zodat de snelheid per SM wel gelijk blijft. Het aantal RT-cores is gelijk gebleven, namelijk 1. Maar deze core is wel flink verbeterd ten opzichte van de eerste generatie.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Vidkaart.jpg[/img]

Zoals te zien is in bovenstaand overzicht hebben de Ampere kaarten de beschikking tot veel meer cores dan de “oudere” Turing kaarten. De RTX 3090 weet het zelfs te presteren om meer dan 10000 Cuda-cores op de chip te hebben. Daarentegen zijn er wel minder Tensor-cores aanwezig maar deze zijn qua snelheid verdubbeld ten opzichte van de voorganger, zodat ook hier vooruitgang is. Qua RT-cores hebben de Ampere kaarten er weer meer aan boord. Wat ook op valt is dat de snelheid van het geheugen bij de 3080 en 3090 kaarten lager ligt dan bij de andere kaarten. Dit komt omdat de kaarten gebruik maken van GDDR6X chips die de PAM4 (pulse amplitude modulation) techniek gebruiken. Hierdoor kan het geheugen twee bits per keer versturen waardoor dit geheugen uiteindelijk sneller klokt dan de gewone GDDR6 chips en ligt de bandbreedte ook veel hoger. Dat is ook wel nodig bij de hogere snelheden van de Ampere kaarten. Het TDP van de kaarten is wel toegenomen waardoor een iets zwaardere voeding zeker aan te raden is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/G4.jpg[/img]

De 3090 kaart is ook de eerste videokaart die 8K gaming aan moet kunnen. Om dit ook te kunnen tonen moet de aansluiting het ook kunnen versturen. Daarom zijn er HDMI 2.1 poorten aanwezig op de kaarten die 8K resolutie in 60Hz kunnen weergeven. Uiteraard moet de aansluiting van het scherm ook overweg kunnen met HDMI 2.1 anders gaat het alsnog niet werken. Er zijn nog meer dingen geïntroduceerd zoals NVIDIA Reflex, NVIDIA Broadcast en NVIDIA Studio maar daar ga ik hier niet verder op in. Mocht je meer willen lezen dan verwijs ik je graag naar de pagina van NVIDIA

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Specs][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/Specs.jpg[/img] [/anchor]

Voordat we de kaart echt gaan bekijken, werpen we even een blik op de specificaties.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Specs.jpg[/IMG]

De RTX 3070 maakt, in tegenstelling van de 3080, gebruik van de GA104 chip. Deze chip is het kleinere broertje van de GA102 die groter is qua formaat en daardoor ook meer cores tot zijn beschikking heeft. Deze is echter wel lager geklokt. Op de GA104 chip zijn 48 Streaming Multiprocessors aanwezig maar de RTX 3070 heeft er 46 ingeschakeld. Daarmee komt het aantal Cuda cores uit op 5888. Ter vergelijking: de 2070 had er “slechts” 2560 tot zijn beschikking. Daarnaast bevat de kaart 184 Tensor- en 46 RT cores. Deze kunnen echter niet allemaal tegelijk gebruikt worden. De kaart heeft een base clock van 1500 MHz en een boost clock van 1730 MHz. Hij heeft de beschikking over 8 GB GDDR6 videogeheugen, dus niet het GDDR6X wat de 3080 kaart heeft. Het geheugen is geklokt op 1750 MHz. Het TDP is 220 Watt en een 650 Watt voeding wordt aangeraden. Om het geheel te voorzien van stroom heeft deze kaart een aparte 12-pins connector. Een verloopstekker wordt door NVIDIA geleverd aangezien deze connector nog niet standaard op voedingen te vinden is.

Wil je meer lezen, bezoek dan de internetpagina van NVIDIA.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Unboxing][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/Unboxing.jpg[/img] [/anchor]

De theorie hebben we nu gehad. Tijd om eens te kijken naar wat we nu echt in handen hebben.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0840.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0841.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0842.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0843.JPG[/img]

De doos van de 3070 FE is qua uiterlijk vrij simpel uitgevoerd. Op de voorkant van de doos zien we een zwart geheel met aan de rechterkant een aantal diagonale strepen. Aan de linkerkant zien we het merk en de naam van de kaart. Verder is er niets te zien, ook geen afbeelding van de kaart. Op de achterkant van de doos zien we de specificaties, de inhoud van de doos en de garantievoorwaarden. Dit laatste staat overigens in meerdere talen op de doos. Maken we de doos dan open dan zien we meteen de kaart liggen. Opmerkelijk: GEEN antistatische zak te vinden. Op de onderkant van de doos zien we nog een tekst terug: “Inspired by gamers. Built by NVIDIA”. Leuke spreuk maar het is ook bekend dat de kaarten tevens gebruikt worden voor andere dingen dan gamen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0844.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0845.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0847.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0848.JPG[/img]

Halen we dan de kaart uit de doos dan zien we een gaatje in de doos. Dit is een afdekplaatje voor de accessoires die NVIDIA levert bij de kaart. Veel is het niet. Er wordt in ieder geval geen CD of DVD meer toegevoegd wat een groot pluspunt is. Wat we wel vinden zijn een paar boekjes en een verloopkabel. De verloopkabel gaat van een 8-pins PCIe connector naar een nieuwe 12-pins connector. Overigens zijn er maar 6 pinnen aanwezig in de connector dus het maximum aantal is niet benut maar ook niet nodig.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0850.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0851.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0852.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0853.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0854.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0855.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0856.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0858.JPG[/img]

Als we dan naar de kaart gaan kijken dan heeft deze een bijna traditioneel ontwerp. Hij is zwart/grijs uitgevoerd met twee ventilatoren aan de voorkant. Veel kaarten volgen dit ontwerp dus speciaal is het niet. Wel heeft men nog met wat lijnen een speelse vorm aan de kaart gegeven. Het zwarte wordt omhuld door een aluminium band lijkt het wel. De koeler zelf is voorzien van diagonale vinnen om toch wat mee te gaan met het aluminium ontwerp. Er is verder geen kleur te bekennen en ook RGB ontbreekt op deze kaart. Voor sommige mensen is dit wel een pluspunt. De achterkant van de kaart is voorzien van een backplate alleen bedekt deze niet de complete achterkant. Een klein deel is open gelaten om lucht door de koelvinnen heen naar buiten te blazen. Deze warme lucht komt zo niet in de shroud terecht en wordt zo makkelijker en sneller afgevoerd.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0976.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0977.JPG[/img]

Zoals net genoemd heeft deze kaart twee ventilatoren die moeten zorgen dat de temperaturen in bedwang gehouden worden. Deze ventilatoren hebben wel een gesloten ontwerp aan de buitenkant waardoor de lucht niet naar de zijkant kan ontsnappen maar gewoon over de koelvinnen en het PCB geblazen wordt. Voor de rest is hier niets speciaals over te zeggen. Er is geen verlichting, geen stickers… niets. Je zou bijna kunnen zeggen dat het een saai ontwerp is.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0974.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0975.JPG[/img]

De bovenkant van de kaart heeft een stroomconnector maar het is niet de connector die je zou verwachten op een videokaart. Er is een nieuwe connector geplaatst door NVIDIA namelijk een 12-pins connector. Dit moet voorkomen dat er teveel kabels naar de videokaart lopen. Er moet echter wel genoeg stroom geleverd worden aan de kaart voordat hij uit valt. Het verloopstuk werkt wel maar mooi is anders. Gelukkig hebben sommige fabrikanten van voedingen een 12-pins kabel gemaakt voor gebruik met deze kaarten. Rechts zien we nog de tekst GEFORCE RTX terug. Deze is niet verlicht maar gewoon op de kaart geprint.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0978.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0979.JPG[/img]

De achterkant is, zoals eerder genoemd, voorzien van een backplate. Alleen is niet elke backplate in de 30 reeks hetzelfde. Op deze plaat vinden we de RTX 3070 tekst zodat te zien is dat deze plaat ook voor deze kaart gemaakt is. Tevens is het wel handig om te zien welke kaart je nu in de computer hebt zitten. Rechts zien we de zwarte koelribben terug die moeten zorgen voor de warmteafvoer van de GPU. Aan de andere kant zit een ventilator die koele lucht aan zuigt. De opening zorgt ervoor dat de warme lucht snel de kaart kan verlaten en zo de kast in geblazen wordt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pics/IMG_0981.JPG[/img]

Missen we nog één ding aan deze kaart: de aansluitingen voor de schermen. Er zijn drie Displaypoort 1.4a connectors aanwezig en één HDMI 2.1 connector. Deze laatste is belangrijk om 8K beelden weer te kunnen geven. Nu zijn het aantal apparaten dat hier gebruik van maakt amper te krijgen en betaal je er de hoofdprijs voor. Tevens zal 8K op deze kaart niet soepel werken maar de poort is wel aanwezig. Ook wordt VR wat lastiger omdat je dan constant moet wisselen van kabel tussen je VR setup en je monitor/televisie.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Prestaties][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/Prestaties.jpg[/img] [/anchor]

Voor de RTX 3000 serie zijn we overgestapt naar een ander testplatform. Dit keer geen Intel (ook al wordt er gezegd dat Intel nog steeds beter is voor Gaming) maar een AMD platform. Waarom? In tegenstelling tot Z490 ondersteunt het X570 platform PCIe Gen 4. Aangezien er door NVIDIA gepusht wordt op het feit dat de 3000 serie gebruik maakt van PCIe 4.0 is het niet meer dan logisch om hier naar te wisselen. De oudere kaarten van NVIDIA zijn opnieuw getest en ook de AMD Radeon 5600XT en 5700XT zijn meegenomen. Tevens zijn de set benchmarks ook vernieuwd. Een aantal games zijn verdwenen, anderen hebben een upgrade ondergaan (neem Metro Exodus en Ghost Recon) en er zijn een paar nieuwe games bijgekomen (Forza en Borderlands). Twee van deze games ondersteunen ook de RTX technologie.

De specificaties van het testsysteem zijn als volgt:

  • AMD Ryzen 5 3600X @ 3.8 GHz
  • Gigabyte X570 Aorus Elite moederbord
  • 2 x 8 GB G.Skill Trident Z Neo 3600 MHz C16 geheugen
  • Cooler Master ML240R RGB waterkoeler
  • Samsung 960 Evo 250 GB SSD (OS disc)
  • Kingston A2000 1TB SSD
  • Cooler Master Test Bench V2
  • Cooler Master V-series 750Watt voeding
  • Windows 10 Professional NL 64-bit
  • AOC U2879VF 4K monitor

De videokaarten die getest zijn staan hieronder vermeld samen met de versie van de gebruikte driver op dat moment.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Drivers.jpg[/IMG]

Alle tests zijn 3 keer uitgevoerd en er is een gemiddelde genomen van de resultaten om eventuele pieken of dalen uit de resultaten te filteren. Mochten er grote afwijkingen zijn, dan zijn de benchmark nogmaals uitgevoerd. Let wel op dat de resultaten zoals hieronder vermeld staan, niet overeen hoeven te komen met jouw tests. De resultaten kunnen per systeem verschillen en zelfs per videokaart.

[anchor=a][b]Synthetische Benchmarks[/b][/anchor]

We beginnen de tests met een paar bekende tests: 3D Mark en Superposition. De nieuwste toevoeging bij deze benchmarks is de komst van Port Royal. Dit is een benchmark die gebruik maakt van Raytracing. Zodoende kunnen de kaarten van NVIDIA getest worden op deze “nieuwe” techniek. AMD kaarten kunnen echter niet getest worden aangezien deze geen Raytracing ondersteunen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/fse.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/fse_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/fsu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/fsu_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/ts.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/ts_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/tse.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/tse_g.jpg[/img]

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/pr.jpg[/IMG]

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/spm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/spm_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/sph.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/sph_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/spe.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/spe_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/sp4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/sp4_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/sp8.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/synth/sp8_fps.jpg[/img]

Zoals verwacht komt de kaart een stukje lager in de lijsten te staan dan de RTX 3080. Bij Firestrike staat hij tussen de 1080ti en 3080 in waarbij hij dichter tegen de eerstgenoemde aan zit. Hetzelfde zien we terug bij Time Spy. Ook is goed het verschil te zien tussen de vorige *070 kaart en deze kaart. De sprong is aardig groot te noemen. In Port Royal is weet de kaart ook netjes zijn plek te vinden. Bij Unigine Superposition zien we dat het gat tussen de 3070 en 3080 toch aardig groot is. Maar de kaart bezet wel de plek die ik van tevoren in gedachten had. Daarmee is het een mooie opvolger van de 20 series kaart.

[anchor=b][b]1920 x 1080[/b][/anchor]

Het resultaat wat we zagen bij de synthetische benchmarks kunnen we eigenlijk bijna doortrekken naar deze tests. Het gebeurt soms wel eens dat de kaart beter presteert dan een 3080 videokaart maar dan zitten de kaarten al redelijk dicht bij elkaar qua performance. Wat de limitatie op dat moment is, is de processor. Deze heeft het zo druk met het verwerken van instructies dat de videokaart een tijd niets te doen heeft en aan het wachten is op de CPU. Dit wordt ook de wel CPU bottleneck genoemd, iets waar ik het in een eerdere review al over gehad heb. De kaart zet wel gewoon prima prestaties neer, ook in Raytracing.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/sowm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/sowu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/hm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/hu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/str.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/str4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/str_rtx.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1080/mer.jpg[/img]

[anchor=c][b]2560 x 1440[/b][/anchor]

Gaan we eens kijken naar de QHD resolutie. Ook daar zien we de kaart hangen op de plek waar het thuis hoort: tussen de 1080Ti en de 3080. De scores zijn prima te noemen. Hier is ook heel goed het verschil te zien tussen de 20 series kaart en de 3070. In sommige spellen is de prestatiewinst soms 50%. In andere spellen is het “slechts” 20%. Maar dan nog is het een nette upgrade te noemen over het geheel genomen. Metro Exodus weet zelfs nog net boven de 40 FPS uit te komen wanneer de maximale instellingen gebruikt worden.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/sowm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/sowu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/hm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/hu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/str.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/str4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/str_rtx.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/1440/mer.jpg[/img]

[anchor=d][b]3840 x 2160[/b][/anchor]

Dan gaan we kijken wat de kaart nu doet in de 4K resolutie. Het begint saai te worden maar ook hier hetzelfde beeld: de kaart hangt tussen de 1080Ti en de 3080 in. Overigens laat dit ook goed zien hoe sterk de 1080Ti kaarten waren. Bij Raytracing zet de 3070 fatsoenlijke scores neer, 50% meer dan de 2070. Metro Exodus op Extreme is echter wel pijnlijk voor deze kaart met maar 25 fps. Maar door de bocht genomen kun je met deze kaart net aan games spelen op 4K resolutie, al kan het voor komen dat je instellingen net iets terug moet schroeven. Het is wel dat je veel betere prestaties dan de vorige generatie

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/sowm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/sowu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/hm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/hu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/str.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/str4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/str_rtx.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Gfx/2160/mer.jpg[/img]

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Software][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/Software.jpg[/img] [/anchor]

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Sw/sw1.png[/IMG]

Bij videokaarten van verschillende merken wordt eigen software geleverd. Maar voor de Founders Edition kaart is ook gewoon software beschikbaar. Dit kan geïnstalleerd worden tijdens het installeren van de videokaart. Ju kunt alleen de driver downloaden en installeren maar ook kan de GEFORCE Experience software geïnstalleerd worden. Bij deze software zitten een paar onderdelen die soms handig kunnen zijn. Bij het startscherm zijn alle spellen zichtbaar die op het systeem geïnstalleerd zijn.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Sw/sw6.png[/IMG]

Ga je met de muis over een spel heen dan kun je het spel starten of de details bekijken. De details bestaan dan voornamelijk uit de huidige settings van een spel en het optimaliseren van deze instellingen. Overigens was dit niet te zien omdat het spel op dat dit moment nog niet gestart was.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Sw/sw2.png[/IMG]

In het andere scherm wat opgeroepen kan worden is de huidige versie van het stuurprogramma te zien en kunnen de nieuwste stuurprogramma’s gedownload worden. Onderin zijn de wijzigingen van de laatste versie terug te vinden.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Sw/sw3.png[/IMG]

Als we rechtsboven op het tandwiel klikken dan komen we terecht in het instellingen menu. Het eerste scherm wat algemene informatie en instellingen. Denk hierbij aan de versie van het programma en de taal waarin de tekst weergegeven wordt. Rechts staat een overzicht van het gebruikte systeem terwijl daaronder een aantal functies staan van de software.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Sw/sw4.png[/IMG]

Bij Games en Apps staat een overzicht van locaties waar spellen geïnstalleerd kunnen zijn. Mocht er een locatie ontbreken dan is het mogelijk deze toe te voegen. Daarna kan er opnieuw een scan gestart worden om te kijken welke spellen nog ontbreken uit de bibliotheek. Ook is het mogelijk om spellen meteen te optimaliseren zodat ze goed uit de verf komen op jouw pc.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Sw/sw5.png[/IMG]

Als laatste is het ook nog mogelijk om spellen naar een aanwezig NVIDIA Shield apparaat te streamen. Natuurlijk moet deze wel zichtbaar zijn in het netwerk anders gaat het nog niet werken. Mocht je hier een spel missen dan kan deze ook weer toegevoegd worden. Zo hoef je niet op elk scherm een pc gekoppeld te hebben.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=oc][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/Overklok.jpg[/img] [/anchor]

[center][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/oc1.png[/img][/center]

De RTX 3070 FE kaart heeft een standaard kloksnelheid van 1500 MHz volgens GPU-Z met een boost clock van 1725 MHz, ook al geven de specificaties een snelheid van 1730 MHz af. Echter zien we in de monitoring software dat de kaart wel hogere snelheden kan halen dankzij de GPU Boost die NVIDIA ingebouwd heeft. Daarbij wordt de kloksnelheid van de kaart beïnvloed door onder andere de temperatuur van de videokaart. Zo kun je betere prestaties krijgen voor hetzelfde geld. Maar het handmatig overklokken van een videokaart is ook nog steeds mogelijk zodat je nog betere prestaties uit je kaart kunt halen. De effecten zijn wel een stuk minder als in het verleden, juist vanwege die GPU boost. Let op! Overklokken is geheel op eigen risico. Gaat de kaart stuk dan geeft een fabrikant over het algemeen GEEN garantie.

Voor het overklokken gebruiken we MSI’s Afterburner. De kaart is dan niet van MSI maar het programma werkt op elke videokaart. Als eerste wordt het Power Limit helemaal omhoog geschroefd. Helaas is de Power Limit slechts met 9% te verhogen. Daarna wordt in stapjes van 10 MHz de Core Clock verhoogd. Crasht de applicatie of komt er een blue screen op het scherm te staan, herstart je de machine en zet je de waardes iets lager.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/oc3.png[/img]

In het geval van deze kaart konden we de Core Clock 190 MHz hoger krijgen dan de snelheid die NVIDIA zelf in de kaart had geprogrammeerd. Dat is een overklok van maar liefst 12,6%. Gaan we daarna nog de spelen met de snelheid van het geheugen, dan halen we de hoogste stabiele score met een overklok van 900 MHz.

Dan is de vraag natuurlijk: wat is de winst die gehaald wordt met het overklokken van de videokaart? Als we Time Spy erbij pakken dan zien we een score van 12496, waarbij de oude score 11602 was. Dat is een totale winst van 7,7%. Pak je puur de GPU score, dan gaan we van 12951 naar 14308 wat een winst is van 10.5%. Hetzelfde zien we bij de Extreme versie van Time Spy. Port Royal laat een winst zien van 9.8% terwijl de winst in Deus Ex: Mankind Divided 12,4% is. Dit zijn echt nette scores en laat zien dat er nog veel winst te behalen is met overklokken.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=warmte][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/koelver.jpg[/img] [/anchor]

We hebben gezien wat de kaart presteert en wat overklokken kan doen met een videokaart. Maar wat doet het qua temperaturen, het verbruik en de geluidsproductie? Om het geheel te koelen heeft NVIDIA gekozen voor een koeler met twee ventilatoren. De linker blaast de lucht via de achterkant naar buiten maar de rechter blaast de warme lucht letterlijk door de koeler heen naar de opening in de bovenkant van de kaart.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Temps.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Fan.jpg[/IMG]

Als de kaart niets doet en alleen de desktop laat zien wordt er een temperatuur gemeten van 52 graden. Dit is wel de hoogste temperatuur die er gemeten is in de kaarten die door mij getest zijn. De temperatuur is wellicht wat hoog maar de kaart kan het aan. Voordeel is wel: de ventilatoren draaien compleet niet. Draaien we vervolgens Furmark dan stijgt de temperatuur naar 72 graden. Dit is schappelijk te noemen. Er zijn kaarten geweest die het warmer hadden. De ventilatoren draaien beiden op 1730 RPM en dat is best netjes. Het geluidsniveau zit daarbij op 47,1 dB wat op zich enigszins hoorbaar is maar bedenk wel dat het geheel op een open testbench staat. Een computerkast zal het geluid ook nog wat dempen. Dezelfde scores worden overigens gehaald wanneer Doom Eternal gestart wordt.

Gaan we de videokaart overklokken en de metingen opnieuw doen dan stijgt de temperatuur bij Furmark naar 75 graden. De ventilatoren blazen daarbij ook wat harder: deze draaien op een snelheid van 1950 RPM. Wawt doet dat voor de geluidsdruk? Niet veel gelukkig. Deze stijgt van 47,1 naar 47,5 dB. Niet echt iets om je zorgen over te maken dus. Bij Doom zien we dat de temperatuur nog een graad hoger ligt maar ook dit kan de kaart prima aan.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pwridle.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070/Pwrload.jpg[/IMG]

Maar wat verbruikt een kaart als deze nu precies? Om dit te meten hebben we bij de stekker het verbruik gemeten van de computer middels een Voltcraft Energy Check 3000. Daarmee wordt dus ook het moederbord, geluidskaart, waterkoeler, toetsenbord en muis meegenomen. In idle mode verbruikt de computer inclusief videokaart 60,5 Watt. Dat is het zuinigste van alle geteste 30-series kaarten tot nu toe. Dat laat ook zien wat een standaard 3070 kaart kan verbruiken. Laten we Furmark draaien dan stijgt het verbruik naar 313 Watt, een waarde die dicht tegen een 1080Ti ligt. Dit is wel in de lijn der verwachting als je zien wat de overige kaarten verbruiken. Bij Doom stijgt het verbruik nog iets verder naar 321 Watt. Wanneer de kaart overgeklokt is dan stijgt het verbruik naar respectievelijk 337 en 367 Watt. Te zien is wel dat er geen hele krachtige voeding meer nodig is, wil je een leuke gamingpc gaan bouwen.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Conclusie][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/Conclusie.jpg[/img] [/anchor]

Komen we aan bij het slot van dit verhaal en gaan we kijken wat we nu echt in handen hebben. Een voordeel is wel: deze kaart mag in de retail niet voor hogere prijzen verkocht worden dan wat NVIDIA er voor vraagt. De kaart kost in de winkel dus standaard €519,-. Helaas zijn de kaarten amper te krijgen en als ze aangeboden worden dan zijn ze binnen no-time weer uitverkocht. Verder zijn deze kaarten standaard non-LHR kaarten waardoor ze enorm interessant zijn voor miners. Of dat in de toekomst gaat veranderen voor deze kaart is onduidelijk maar NVIDIA is al stappen aan het ondernemen om nieuwe FE kaarten te voorzien van LHR, kijk maar naar de 3070TI en 3080TI.

De kaart weet nette prestaties neer te zetten ten opzichte van de eerder uitgebrachte kaarten. 1080p is voor deze kaart geen enkel probleem, zelfs niet wanneer je Metro Exodus op Extreme wilt spelen. Dan wordt nog een score van 55 FPS behaald. Games zijn ook prima te spelen in 1440p, zelfs voor de zwaarste titel in het rijtje. Gaan we naar 4K gaming kijken dan kan het zijn dat er nog een paar instellingen terug geschroefd moeten worden. Maar dat het mogelijk is om spellen op deze hoge resolutie te spelen is heel mooi meegenomen. Dat zal naar mate er nieuwere spellen uit komen steeds lastiger worden. Qua raytracing zet de kaart nette scores neer.

Over het uiterlijk van de kaart kunnen we kort zijn: dit ziet er gewoon strak uit. Geen opvallende kleuren, geen RGB verlichting… gewoon een grijs/zwart uitgevoerde videokaart met een paar aluminium accenten. Voor sommige mensen zou het ontbreken van RGB een ramp zijn maar van de andere kant is het zo wel prima mogelijk om een pc build neer te zetten zonder fratsen of extra poespas. Voordeel is dus ook dat er geen software nodig is om deze verlichting aan te sturen en dat scheelt weer een extra programma op je pc. Een minpunt is toch wel de aparte connector die NVIDIA heeft gebruikt op deze kaart. Je moet voorlopig nog gebruik maken van een verloopstuk wat mee geleverd wordt en dat maakt het uiterlijk meteen een stuk minder interessant. Maar het is al mogelijk om eigen kabels te laten maken voor deze connector. Dat scheelt weer een hoop kabelrommel.

En wat als we gaan kijken naar het overklokken? Dat kan met deze kaart zeker! De prestatiewinst die met deze kaart te halen is verbaasde mij zelfs een beetje. Normaal hebben kaarten van andere fabrikanten al standaard een overklok op de kaart zitten waardoor het overklokken van die kaarten minder zin heeft. Maar deze kaart heeft de standaard kloksnelheden waardoor het overklokken meer winst brengt. De kaart kan maar liefst 12,6% sneller lopen op de snelheid van de GPU. Dit brengt een winst van tussen de 7 en 12%. Het verbruik stijgt ook iets maar zeker minder dan de winst die te halen is met overklokken. Normaal verbruikt de kaart 313 Watt, bij een overklok gaat deze waarde naar 337 Watt. De temperaturen blijven ook in toom met 72 en 75 graden. Wel moet opgemerkt worden dat de kaart best warm wordt als de computer niets doet maar dat is over het algemeen geen probleem.

Mocht je de kans krijgen om deze kaart te kopen voor de juiste prijs (wat dus €519,- is) dan zou ik zeker niet twijfelen en er voor gaan!

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img]

Nette gaming kaart
Strak uiterlijk
Veel betere performance dan de vorige generatie
Net stroomverbruik
Hele goede overklokker
Redelijk stil

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img]

Soms net niet genoeg voor soepel gamen in 4K
Geen RGB
Verloopstuk nodig voor voeding
Verkrijgbaarheid

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Videokaarten