Videokaarten

Nvidia GeForce RTX 3070 Ti Founders Edition review

Nvidia GeForce RTX 3070 Ti Founders Edition

7

De NVIDIA RTX 3070 Ti: uitgebracht als concurrent voor de RX6800. De kaart brengt inderdaad dezelfde prestaties plus raytracing voor bijna dezelfde prijs maar komt wel met een hoger verbruik. Prima voor 1440p en meestal 4K. Goede overklokkaart en strak uiterlijk. De verloopkabel ziet er niet charmant uit.

Top
 • Prima voor 1440p en kan 4k aan
 • Strak uiterlijk
 • Hele leuke overklok mee te halen
 • Goede raytracing prestaties
Flop
 • Verbruik ligt behoorlijk hoger dan de RX6800
 • Verloopstekker voor voeding
 • Geen RGB
https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/Inleiding.jpg

Voordat ik deze review begin: ik heb deze kaart zelf aangeschaft via Notebooksbilliger, de enige plek waar deze kaarten voor Nederland te koop zijn. Mocht er iemand aan twijfelen, dan is een kopie van de factuur beschikbaar. Ik heb op geen enkele manier banden met deze winkel overigens.

De derde generatie RTX kaarten zijn al een tijdje op de markt en een opvolger is eigenlijk al aangekondigd. Eigenlijk zou men in Maart 2020 tijdens de GTC conventie al iets laten zien van de kaarten uit de 3000 reeks maar helaas gooide de wereldwijde pandemie roet in het eten. De herkansing kwam op Computex 2020 maar ook die werd geannuleerd. Uiteindelijk maakte NVIDIA de nieuwe kaarten bekend tijdens een online persconferentie op 1 September 2020 die voor iedereen te zien was via het internet. Daar waren dan de langverwachte RTX 3000 kaarten waar al een tijd op gewacht werd. In één klap was de prijzige RTX 2080Ti kaart niet zoveel meer waard als een maand daarvoor.

Nadat NVIDIA de nieuwe kaarten op de markt had gezet (3060Ti tot en met 3090) kwam AMD met zijn nieuwe lineup van videokaarten. Deze kaarten bleken echter beter te presteren dan dat men in het groene kamp had verwacht. Deze kaarten bleken de prestaties te kunnen matchen van NVIDIA en deze partij was daar natuurlijk niet zo blij mee. Team Radeon dook in het prijsgat wat ontstaan was tussen de 3070 (die €519,- moest kosten) en de 3080 (die €719,- moest kosten). Daar waren maar liefst twee kaarten te koop van AMD. Om het gat te vullen bracht NVIDIA daarom de RTX 3070 Ti op de markt. Deze kaart zou je een beetje kunnen zien als de RTX 3070 op steroïden. Niet alleen zijn alle cores op de GPU volledig ingeschakeld maar er is ook gebruik gemaakt van sneller geheugen. Een andere wijziging op deze kaart is, dat er een LHR (Light Hash Rate) beveiliging is toegepast zodat het cryptominen met deze kaart minder zinvol is. Deze beveiliging is echter alweer omzeild.

Van deze kaart is er ook een Founders Edition gemaakt door NVIDIA die maar op 1 plek te koop is, namelijk Duitsland. Deze kaart is echter langer op voorraad dan normaal. De prijs was voorheen €619,- maar de prijs is inmiddels verhoogd naar €649,- Maar wat is precies het verschil met de 3070 en kan de kaart het opnemen tegen de 6800 serie van AMD? We gaan het zien in deze review.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/Gpu.jpg

Laten we eerst eens kijken wat Ampere eigenlijk brengt.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070TI/G1.jpg

Met de komst van de Ampere generatie heeft NVIDIA verbeteringen aangebracht ten opzichte van de Turing architectuur. Wat je veel hoort op dit moment is dat de Ampere chip is geworden wat de Turing chip had moeten zijn. Met Ampere is er een nieuwe opbouw van de Streaming Multiprocessor. Hierin zijn de verschillende cores in verwerkt. Dit zijn de 2e generatie RT cores (deze zorgen voor de Raytracing actie) en de 3e generatie Tensor Cores. Verder is er gebruik gemaakt van GDDR6X geheugen maar is dit vooralsnog alleen terug te vinden op de 3080 en 3090 kaarten. Wellicht dat er in de toekomst nog meer kaarten gebruik gaan maken van dit geheugen.

Links Turing, rechts Ampere

Het verschil tussen de twee Streaming Multiprocessors is dat bij de Turing generatie het ene gedeelte alleen FP32 berekeningen aan kon en de andere alleen maar INT32 in behandeling nam. Bij Ampere is dit veranderd. Daar is de sectie van alleen de INT32 aangepast zodat deze sectie ook, indien nodig, FP32 berekeningen kan uitvoeren. Daarmee kunnen per tik OF 32 FP32 berekeningen uitgevoerd worden OF 16 FP32 en 16 INT32 berekeningen. Verder zijn er in plaats van twee Tensor cores maar 1 Tensor core aanwezig. De snelheid van deze core is echter wel verdubbeld zodat de snelheid per SM wel gelijk blijft. Het aantal RT-cores is gelijk gebleven, namelijk 1. Maar deze core is wel flink verbeterd ten opzichte van de eerste generatie.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070TI/Vidkaart.jpg

In bovenstaand overzicht zien we de verschillende kaarten die NVIDIA op het moment op de markt heeft (de 3050 uitgezonderd). Het is een beetje een mengelmoes van verschillende onderdelen. Zo is goed te zien dat de 3070 Ti een opgefokte versie is van de 3070 terwijl we zouden kunnen stellen dat de 3080 Ti een afgezwakte versie is van de RTX 3090. Wellicht zijn hier de chips gebruikt waarbij één meerdere Streaming Multiprocessors niet goed werken zodat hij niet gebruikt kan worden als 3090 of 3090 Ti maar wel als een lager gepositioneerde kaart. Ook is het verschil in geheugen goed te zien, waarbij de overstap naar het duurdere GDDR6X gemaakt wordt na de 3070 videokaart. De snelheden hier liggen lager maar omdat deze geheugenchips gebruik maken van PAM4 (pulse amplitude modulation) kan het geheugen twee bits per keer versturen waardoor dit geheugen uiteindelijk sneller klokt dan de gewone GDDR6 chips. Tevens zien we de verschillende TDP waardes, wat reikt van 170 tot 450 Watt. De geruchten gaan zelfs dat de volgende generatie kaarten nog meer gaan verstoken.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070TI/G4.jpg

De 3090 kaart is ook de eerste videokaart die 8K gaming aan moet kunnen. Om dit ook te kunnen tonen moet de aansluiting het ook kunnen versturen. Daarom zijn er HDMI 2.1 poorten aanwezig op de kaarten die 8K resolutie in 60Hz kunnen weergeven. Uiteraard moet de aansluiting van het scherm ook overweg kunnen met HDMI 2.1 anders gaat het alsnog niet werken. Er zijn nog meer dingen geïntroduceerd zoals NVIDIA Reflex, NVIDIA Broadcast en NVIDIA Studio maar daar ga ik hier niet verder op in. Mocht je meer willen lezen dan verwijs ik je graag naar de pagina van NVIDIA

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/Specs.jpg

Voordat we de kaart echt gaan bekijken, pakken we eerst de theorie er eens bij.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070TI/Specs.jpg

Net zoals de RTX 3060 Ti en de 3070 maakt deze kaart gebruik van de GA104 videochip. Voor deze kaart zijn alle registers open getrokken want alle beschikbare 48 Streaming Multiprocessors zijn ook daadwerkelijk actief. Dat betekent dat de kaart de beschikking heeft over 6144 CUDA-cores, 192 Tensor-cores en 48 RT-cores. Zoals bij alle kaarten kunnen er maar twee soorten cores tegelijk actief zijn. De standaard kloksnelheid van de kaart ligt op 1575 MHz (wat afgerond 1,58 GHz is) terwijl de kaart een boost frequesnelheid kan halen van 1770 MHz. In tegenstelling tot de andere kaarten met een GA104 chip heeft deze kaart 8 GB aan GDDR6X geheugen gesoldeerd gekregen. De snelheid van dit geheugen ligt een stuk lager dan van GDDR6 geheugen maar omdat er twee bits per keer verstuurd kunnen worden ligt de brandbreedte wel veel hoger: 608 GB/s. Het TDP ligt wel een stuk hoger dan van de 3070, namelijk 290 Watt. Het advies van NVIDIA is om een 750 Watt voeding te gebruiken al heeft dit ook te maken met de rest van het systeem. Een lichtere processor zal ook minder stroom trekken. Ook deze kaart is voorzien van een verloopstuk. Er zijn twee 8-pins PCIe connectoren nodig die omgezet worden naar de nieuwe 12-pins connector die NVIDIA gebruikt. Er zijn gelukkig ook steeds vaker kabels te krijgen die rechtstreeks vanuit de voeding aangesloten kunnen worden waardoor je het verloop niet nodig hebt.

Wil je meer informatie, kijk dan op de internetpagina van NVIDIA.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/Unboxing.jpg

De theorie hebben we nu gehad. Tijd om eens te kijken naar wat we nu echt in handen hebben.

Net zoals de overige dozen van de Founders kaarten is ook deze doos vrij eenvoudig uitgevoerd. Linksboven staat het merk met daaronder het typenummer van de kaart, in dit geval de RTX 3070 Ti. Rechts zien we weer de diagonale strepen zoals op elke doos te zien is. Op de achterkant wederom de specificaties, de inhoud van de doos en de garantievoorwaarden. Om de doos open te maken moeten er twee zegels open gesneden worden die aan de zijkant van de doos geplakt zitten. Is het deksel eenmaal opgetild dan zien we de videokaart meteen liggen. Er komt dus geen antistatische zak meer aan te pas. Wel is de PCIe connector bedekt met een plastic cover. Onderop zien we nog de tekst “Inspired by gamers. Built by NVIDIA”. Helaas worden kaarten ook gebruikt voor andere dingen dan gamen namelijk cryptomining. Nu heeft deze kaart wel een LHR beveiliging maar deze is helaas recentelijk gekraakt.

Als de kaart uit de doos gehaald is dan vinden we een afdekplaatje met een gat erin. Halen we deze plaat uit de doos dan zien we aan de rechterkant twee handleidingen liggen: een Quick Start guide en een support guide. Aan de linkerkant zit een flap waar een splitterkabel te vinden is. Aangezien NVIDIA een nieuwe connector op de Founders kaarten heeft geplaatst zijn er op het moment van schrijven een handjevol voedingen die uitgevoerd zijn met de nieuwe connector. Aan de ene kant zitten twee 8-pins connectoren en aan de andere kant de nieuwe 12-pins connector. Te zien is dat ook daadwerkelijk alle 12 de pinnen aanwezig zijn, anders dan bij de 3060 Ti kaart.

Als we de kaart er dan bij gaan pakken dan lijkt deze op het eerste gezicht op de twee andere Founders kaarten die eerder gereviewd zijn. Dat betekent dat ook deze kaart geen RGB heeft gekregen wat op zich niet heel erg is met deze kaart. Maar schijnt bedriegt een beetje. De kleurstelling is inderdaad hetzelfde en ook de stijl is hetzelfde gebleven. Echter zit er aan de voorkant op het koelblok maar één ventilator terwijl de bij 3060 Ti en de 3070 er twee ventilatoren op de voorkant zaten. Bij deze kaart is ervoor gekozen om de koeloplossing van de RTX 3080 aan te houden. Dat betekent dat er een ventilator aan de voorkant van de kaart zit en een ventilator aan de achterkant van de kaart. Zo kan de warmte van het koelblok op twee manieren afgevoerd worden: via de kant van de aansluitingen en bovenlangs. Verder zijn de koelribben horizontaal en verticaal uitgevoerd wat ook anders is. De backplate is tevens anders door die ventilator maar ook de naam van de kaart staat er veel groter op afgebeeld. Zo weet je meteen welke kaart er gemonteerd is.

Zoals eerder aangegeven ziet de voorkant van de videokaart er iets anders uit dan de andere modellen die eerder besproken zijn. We zien aan de linkerkant een ventilator zitten die moet zorgen dat de koele lucht aangezogen wordt en deze lucht vervolgens over het koelblok blaast. De ventilator heeft een gesloten ontwerp waardoor de lucht niet via de zijkanten kan ontsnappen. Voor de rest zien we geen stickers of RGB verlichting. Aan de rechterkant zien we de koelvinnen van het blok waar ook lucht doorheen kan stromen.

Aan de bovenkant van de kaart zien we de 12-pins stroomconnector terug. Persoonlijk ben ik van mening dat de locatie van deze connector niet handig gekozen is. Deze connector zit midden op de kaart en er zal altijd een kabel of het verloopstuk naar toe moeten. Hij had van mij aan de zijkant van de kaart mogen zitten maar dan krijg je het probleem weer dat de rechterkant van de kaart niets meer is dan een koelblok. Er zit voor een deel namelijk geen PCB, slechts de vinnen. Rechts van de connector zien we de GeForce RTX tekst op de kaart. Dit is een gedrukte tekst die niet verlicht is.

De achterkant is voorzien van een backplate. Althans: voor een deel. De linkerkant is inderdaad een backplate met daarin de tekst RTX 3070 Ti erin gedrukt. Dit is dus geen print maar gewoon netjes afgewerkt. Ook hier weer geen verlichting te vinden, wellicht was dat nog wel leuk geweest. Rechts daarvan vinden we een ventilator die warme lucht aan zuigt via het koelblok naar de buitenlucht toe. Dat is wel de meest efficiënte manier van warmte afvoeren. Het ontwerp is precies hetzelfde als de andere ventilator, dus geen stickers of iets dergelijks.

Kijken we naar het laatste deel van de kaart: de aansluitingen voor de schermen. Er zijn drie Displaypoort 1.4a connectors aanwezig en één HDMI 2.1 connector. Deze laatste is belangrijk om 8K beelden weer te kunnen geven. Nu zijn het aantal apparaten dat hier gebruik van maakt amper te krijgen en betaal je er de hoofdprijs voor. Tevens zal 8K op deze kaart niet soepel werken maar de poort is wel ervoor gemaakt. Ook wordt VR wat lastig omdat je constant moet wisselen van kabel tussen je VR setup en je monitor/televisie.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/Prestaties.jpg

Toen de 3000 series van NVIDIA uitgebracht werd is de keuze gemaakt om te wisselen van testplatform. Aangezien de nieuwe kaarten gebruik maken van PCIe 4.0 zijn we gewisseld naar een moederbord die dit slot ook daadwerkelijk ondersteunt. Intel zou dan beter moeten zijn voor gamen, AMD had als eerste de nieuwe standaard beschikbaar. Oudere kaarten van NVIDIA zijn opnieuw getest en ook de AMD Radeon 5600XT en 5700XT zijn meegenomen in de hertest. Ook zijn een aantal van de benchmarks vernieuwd. Een paar games zijn verdwenen, anderen hebben een upgrade ondergaan (neem Metro Exodus en Ghost Recon) en er zijn een paar nieuwe games bijgekomen (Forza en Borderlands). Twee games ondersteunen ook de RTX technologie.

De specificaties van het testsysteem zijn als volgt:

 • AMD Ryzen 5 3600X @ 3.8 GHz
 • Gigabyte X570 Aorus Elite moederbord
 • 2 x 8 GB G.Skill Trident Z Neo 3600 MHz C16 geheugen
 • Cooler Master ML240R RGB waterkoeler
 • Samsung 960 Evo 250 GB SSD (OS disc)
 • Kingston A2000 1TB SSD
 • Cooler Master Test Bench V2
 • Cooler Master V-series 750Watt voeding
 • Windows 10 Professional NL 64-bit
 • AOC U2879VF 4K monitor

Hieronder vinden we een lijst met de reeds geteste videokaarten met de bijbehorende driver versies. Deze laatste proberen we wel zoveel mogelijk gelijk te houden maar dat lukt helaas niet altijd door nieuwe versies van drivers voor nieuwere kaarten.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070TI/Drivers.png

De tests zijn 3 keer uitgevoerd en er is een gemiddelde genomen van de resultaten om eventuele pieken of dalen uit de resultaten te filteren. Mochten er afwijkingen zijn dan zijn de benchmark nogmaals uitgevoerd. Let wel op dat de resultaten zoals hieronder vermeld staan niet overeen hoeven te komen met jouw tests. De resultaten kunnen per systeem verschillen en zelfs per videokaart.

Synthetische Benchmarks

We beginnen de tests met een paar bekende tests: 3D Mark en Superposition. De nieuwste toevoeging bij deze benchmarks is de komst van Port Royal. Dit is een benchmark die gebruik maakt van Raytracing. Zodoende kunnen de kaarten van NVIDIA getest worden op deze “nieuwe” techniek. Ook zijn de AMD kaarten meegenomen, echter was dit pas mogelijk vanaf de 6000 serie. Vandaar dat kaarten uit de 5000 reeks niet in het overzicht staan.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070TI/Gfx/synth/pr.jpg

Zoals te verwachten was staat de kaart bij deze benchmarks inderdaad vaak boven de RTX 3070 kaart. Bij de Fire Strike Extreme test staat de kaart er wel onder maar dat kan te maken hebben met de CPU score die lager uit viel. Bij de GPU score staat de kaart er namelijk wel boven. De kaart staat wel onder de AMD concurrenten. In Port Royal zijn het de NVIDIA kaarten die de AMD kaarten verslaan. Logisch aangezien Raytracing nog niet zo uitgewerkt is als bij Nvidia. Bij Time Spy staat de kaart wel boven de RX 6800 wat ook te verwachten was. Hetzelfde beeld zien we terug in Superposition. Het verschil met de 3070, het kleinere broertje, is zo’n 10%.

1920 x 1080

We hebben de synthetische benchmarks achter de rug, tijd voor de gewone spellen. We starten met de meest populaire resolutie wat gamen betreft: Full HD. Volgens Steam wordt 2/3 van de spellen in deze resolutie gespeeld maar 1440p gamen maakt wel een inhaalslag. Ook bij deze kaart zien we dat, net als bij andere kaarten, de opstelling een beetje gedateerd begint te raken. Bij een aantal van de benchmarks liggen de resultaten heel erg dicht bij elkaar en dat komt omdat videokaart zit te wachten op input van de processor. Wanneer de GPU score in benchmarks bekeken wordt is wel te zien dat de kaart precies op de plek eindigt waar je hem zou verwachten: tussen de 3070 en 3080. Bij Hitman eindigt de kaart bijna gelijk met de RX6800 en hetzelfde merken we bij Borderlands. Bij Forza eindigt de kaart net iets boven de AMD kaarten.

2560 x 1440

Tijd om een stapje hoger te gaan kijken op 1440p. We zien al een duidelijker verschil tussen de verschillende videokaarten. Nu zien we goed dat de kaart net iets beter is dan de RX6800 kaart en onder de RTX 3080 staat. Het verschil met de AMD kaart is echter klein te noemen: soms net 1 fps en in het geval van Hitman 2 zelfs een gelijke score. Alleen in Borderlands moet de kaart zijn meerdere erkennen in de AMD variant. 1440p is geen probleem voor deze kaart en alle spellen spelen gewoon vloeiend.

3840 x 2160

Hetzelfde beeld zien we terug in de 4K resolutie. Ook daar staat de 3070 Ti, op een uitzondering na, boven de RX6800. Het verschil is echter bijna te verwaarlozen. Wel doet de kaart het uiteraard beter in spellen die raytracing ondersteunen. NVIDIA is hier nu eenmaal beter in dan de kaarten van AMD. Men is wel bezig om hier een grote verbetering in aan te brengen bij het rode kamp. Alle games zijn redelijk soepel te spelen op 4K maar het kan soms wel nodig zijn een kleine aanpassing te doen aan de instellingen omdat hij net niet soepel genoeg loopt.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/Software.jpg

NVIDIA heeft voor deze kaart software beschikbaar die mee geïnstalleerd kan worden met de drivers. Dit is de GEFORCE experience. Het is niet verplicht deze software te installeren maar er zitten een paar handige items in het pakket wat het toch de moeite waard maakt. Met dit pakket is het mogelijk om instellingen van games te optimaliseren voor jouw computer, stuurprogramma’s bij te werken of te streamen naar je NVIDIA Shield apparaat. Als het programma gestart wordt dan krijgen we meteen een overzicht te zien van de verschillende spellen die geïnstalleerd zijn op de computer. Ga je met de muis over een spel dan is het mogelijk het spel vanuit hier te starten of de details op te vragen van het spel. Dit gaat dan voornamelijk over de instellingen die nu ingesteld staan en wat het optimale is.

In het volgende tabblad kan er op een nieuwe versie van het stuurprogramma gecontroleerd worden. Aanbevolen wordt dat de nieuwste versie geïnstalleerd wordt. Dit kan namelijk een behoorlijke winst opleveren in een spel of applicatie. (Al kan het zijn dat een stuurprogramma ook voor problemen kan zorgen). Als er een nieuwe versie beschikbaar is dan kan hij ook meteen gedownload worden. Verder staan er een paar nieuwsfeitjes in het scherm. Ook zit er wat reclame in verwerkt van een aantal games die op dat moment beschikbaar zijn.

Rechts bovenin zien we een icoon in de vorm van een tandwiel. Dit is het opties scherm waar nog een paar instellingen mogelijk zijn. We hebben vier tabbladen die we even kort gaan doornemen. Het eerste scherm bevat informatie over het systeem, de software versie, de taal, een overlay die ingeschakeld kan worden en een aantal functies die beschikbaar zijn binnen de software zoals filters en optimalisaties.

Het tabblad Games en Apps laat het aantal Games of Apps zien wat op dat moment geïnstalleerd zijn. Mochten er een aantal ontbreken dan is het mogelijk om zelf een locatie toe te voegen waar de software moet gaan zoeken naar nieuwe spellen. Tevens kan hier ingesteld worden dat de GEFORCE Experience nieuw toegevoegde games automatisch optimaliseert voordat deze gestart worden.

Als laatste is het mogelijk om spellen naar een NVIDIA Shield apparaat te streamen indien deze aan staat en op hetzelfde netwerk gekoppeld is. Mocht je hier een spel missen wat gestreamd moet worden dan kan deze toegevoegd worden. Zo hoef je niet op elk scherm een pc gekoppeld te hebben. Het is ook mogelijk om een apparaat uit de lijst te verwijderen.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/Overklok.jpg
https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070TI/Sw/oc1.png

Het overklokken van videokaarten: het wordt nog geregeld gedaan. De ene wilt graag meer performance persen uit zijn videokaart om zoveel mogelijk fps op het scherm te zien, de ander wilt zien wat de hardware maximaal aan kan en een zo hoog mogelijke score neer te zetten. Wat je ook wilt, het wordt steeds makkelijker gemaakt om een videokaart over te klokken. Dit gebeurt zelfs al zonder dat je het weet dankzij GPU Boost. De kaart kan zelf de temperaturen uitlezen en de snelheid daarop aanpassen. Dit is wel een veilige manier van overklokken. Het is ook mogelijk om zelf de snelheden aan te passen. Dit kan tot op zekere hoogte. Te hoog en de computer zal ermee ophouden. Dan kan het voltage nog omhoog geschroefd worden maar dit brengt meer warmte met zich mee. De kunst is om de juiste instellingen te vinden dat er een nette prestatiewinst behaald is zonder dat de hardware er mee op houdt. Belangrijk startpunt is dat je de basis snelheden weet en deze zijn uit te lezen met GPU-Z, een tool van Techpowerup. Hiermee kunnen ook de temperaturen en voltages uitgelezen worden.

In tegenstelling tot de software van AMD heeft NVIDIA geen eigen software om mee over te klokken. Gelukkig zijn er wel verschillende pakketten om mee over te klokken zoals EVGA Precision XOC en MSI afterburner, twee van de bekendere tools. Voor deze kaart gebruiken we MSI Afterburner omdat dit programma voor mij het prettigste werkt. De verschillende waardes zijn aan te passen door de sliders te bewegen of door een waarde in te vullen bij het aantal. Let wel: de waarde die ingevuld wordt, wordt toegevoegd of verminderd op de standaard waarde. Na een aantal uur van testen, aanpassen van waardes en het opnieuw draaien van testen komen we uit op een overklok van 145 MHz, een verschik van iets meer dan 9%. Een leuke gratis winst ten opzichte van de standaard snelheid. Het geheugen weten we met 1000MHz over te klokken. Let wel op dat dit GDDR6X geheugen is waarbij elke standaard MHz 8MHz meer is. Effectief halen we dus 125 MHz meer wat een winst is van 10,5%. Hierbij is het power limit wel verhoogd met 10% wat zou betekenen dat het verbruik van de kaart ook stijgt.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070TI/Sw/oc4.png

Maar wat voor effect heeft het overklokken nu op de prestaties? Draaien we Timespy opnieuw dan komen we uit op een score van 13047 ten opzichte van de eerder behaalde 12619. Dit is een winst van maar 3,3%. Let wel dat hier de CPU score ook in verwerkt zit. Gaan we puur kijken naar de GPU prestaties dan gaan we van een 14444 naar 15614, een stijging van 8%. Zeker een leuke score. In de Extreme test halen we een winst van 5,5 en 8% wat ook leuke winsten zijn. In Port Royal is de winst 7,5%. In Deus Ex ten slotte komen we van 57,9 en gaan we naar 62.7 wat ook 8,3% hoger ligt. Het is dus zeker de moeite waard om de kaart over te klokken.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/koelver.jpg

Kijken we als laatste nog even naar de koeling en het verbruik van deze videokaart. De koeling wordt verzorgd door de twee ventilatoren die op het blok gemonteerd zitten. Deze doen goed hun werk op de 3080 serie dus zou je verwachten dat ze ook goed werk verrichten op de 3070Ti kaart. Er is echter een tweede factor wat mee speelt en dat is het koelblok. Als hierop bezuinigd is wordt de warmteafvoer van de videochip naar het blok minder efficiënt en blijft de chip vrij warm.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070TI/Temps.jpg
https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070TI/Fans.jpg

Doet de videokaart niets anders dan alleen maar een statisch beeld tonen dan wordt de temperatuur van de kaart slechts 37 graden. Dit is vrij laag te noemen tegenwoordig en valt netjes in het rijtje met RTX 3080 kaarten. De ventilatoren draaien ook niet waardoor de kaart nog stil is ook. Gaan we vervolgens Furmark draaien dan stijgt de temperatuur naar maar liefst 78 graden. Dat is behoorlijk hoog, vooral aangezien dit een kaart is die later op de markt is gekomen dan de eerste lichting kaarten. Er lijkt dus iets bezuinigd te zijn op het koelblok. De ventilatoren draaien daarbij ook nog eens op 1880 toeren per minuut wat net iets sneller is dan de ventilatoren van de 3060Ti. Gelukkig zijn de ventilatoren op dat moment niet te luidruchtig. Wanneer we de kaart dan overklokken dan stijgen de temperaturen nog ietsjes door. Het verschil is 2 tot 4 graden. Daarbij moeten de ventilatoren wel een stukje harder aan de bak waardoor er wat meer geluid gemaakt wordt. Of dit dan de moeite waard is, is iets wat je alleen zelf kunt bepalen.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070TI/Pwridle.jpg
https://www.rooieduvel.nl/reviews/Nvidia/RTX3070TI/Pwrload.jpg

Bekijken we nog het verbruik van de kaart. Om dit te meten hebben we bij de stekker het verbruik gemeten van de computer middels een Voltcraft Energy Check 3000. Daarmee wordt dus ook het moederbord, geluidskaart, waterkoeler, toetsenbord en muis meegenomen. In rust verbruikt de complete machine 84 Watt en dat is best hoog te noemen. De GPU zelf trekt echter maar 8,3 Watt. Starten we echter Furmark of Doom Eternal dan loopt de waarde al snel op richting de 400 Watt waarbij de GPU 291 Watt trekt. Dit is vergelijkbaar met de topkaart van AMD namelijk de 6900XT. Hij is wel zuiniger dan de RTX3080. Klokken we de kaart over dan stijgt het verbruik tot net geen 450 Watt, wat net zoveel is als een RTX 3080.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Nvidia/Conclusie.jpg

Na een hele hoop afbeeldingen en tekst is het tijd om een conclusie te trekken. Wat kunnen we verwachten van de 3070 Ti? NVIDIA heeft deze kaart niet zomaar op de markt gezet. Er zat een prijs- en prestatiegat tussen de RTX 3070 en 3080. En in dat gat had AMD wel videokaarten zitten waardoor men eerder keek naar kaarten uit het rode kamp dan uit het groene kamp. Met de 3070 Ti vult NVIDIA dit gat weer op en weet tevens wat verbeteringen aan te brengen ten opzichte van de RTX 3070. Denk hierbij aan GDDR6X geheugen en de toevoeging van LHR waardoor de kaart minder interessant was voor miners. Dit is overigens alweer gekraakt maar de cryptomarkt is ingestort. Daardoor is het anno September 2022 mogelijk deze kaart te krijgen. Op het moment van schrijven is de kaart nog steeds te koop bij eerder genoemde Duitse retailer.

De prestaties van deze kaart zijn prima te noemen. 1080p draait hij zijn hand niet voor om en zelfs gamen op 1440p lukt prima. Ook 4K is goed mogelijk, al is er nu al een enkel spel waarbij de instellingen wat terug gezet moeten worden. Dit zal in de toekomst wel wat vaker moeten gebeuren, echter is 4K gamen nog niet echt mainstream. De prestaties zijn over het algemeen in lijn met de RX6800 die op het moment van schrijven net ietsjes goedkoper was. De reference kaart van AMD is echter van de markt gehaald waardoor deze prijs wat minder op valt. Wel is de kaart veel beter in Raytracing, iets waar AMD nog wat moeite mee heeft. Zowel NVIDIA als AMD zijn druk bezig hier verbeteringen in aan te brengen.

Het uiterlijk van deze kaart is hetzelfde als de overige Founders kaarten: gewoon strak te noemen. De kaart is uitgevoerd in twee verschillende kleuren namelijk zwart en grijs. Ook bij deze kaart is er geen verlichting aanwezig. Alle verwijzingen en namen zijn gestickerd op de kaart, geen special effects hier. Voordeel is wel dat er ook geen extra software nodig is om de eventuele verlichting van de kaart aan te sturen. Wel moet er rekening gehouden worden met de speciale voedingsconnector op de kaart. Dit is een nieuwe 12-pins connector waar NVIDIA een verloopstekker bij levert zodat je huidige voeding overweg kan met deze kaart. Helaas is deze stekker wat kort dus het wegwerken hiervan is wat lastig. Een langer verloopstuk was prettiger geweest, al heeft menig bedrijf een 12-pins kabel uitgebracht voor hun voeding (als de voeding modulair is).

De kaart is een goede overklokker. Na het spelen met de instellingen zijn er winsten te halen tot 9%. Let wel dat dit de prestaties zijn van de videokaart zelf. De processor is ook nog een factor die prestaties kan beïnvloeden. Het power limit is tevens met 10% verhoogd waardoor het verbruik ook gestegen is. Helaas komt het totale verbruik van het systeem bij volle belasting uit op meer dan 400 Watt en dat is net zoveel als een 6900XT . Ter vergelijking: een 3070 verbruikt met dezelfde test maar 313 Watt. Dit is nogal een verschil. Ook de temperaturen van de kaart liggen wat hoger: deze komt onder load uit op 78 graden en overgeklokt zelfs op 80 graden. Het is dus wel een echte heethoofd. De ventilatoren draaien dan op 1880 toeren per minuut, net zo snel als bij de 3060 Ti.

Is de kaart een aanrader of niet? Dat ligt eraan wat je wensen zijn. Wil je Raytracing, gaan renderen via Cuda of ben je fan van het groene kamp dan is het een prima kaart voor zijn prijs. Hecht je meer waarde aan het verbruik van je pc maar wil je toch een systeem wat presteert dan kun je voor hetzelfde geld beter kijken naar RX6800 of 6800XT. Wel een AIB versie aangezien de AMD variant niet meer te krijgen is.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Videokaarten