Behuizingen

Antec Dark Phantom 501 Zwart Review

Antec Dark Phantom 501

7.6

De Antec DP501 is een nette budgetkast die voorzien is van een aantal features zoals subtiele RGB elementen, tempered glass, genoeg opslagruimte en een A-RGB controller. De kast is makkelijk op te bouwen. Helaas is er bezuinigd op rubberen afdichtingen en extra ventilatoren worden aangeraden bij een luchtgekoeld systeem.

Top
 • Makkelijk in te bouwen
 • Mooie RGB verlichting
 • Tempered glass op dit prijspunt
 • Genoeg mogelijkheden voor opslag
 • Prima prijs/kwaliteit
 • LED controller ingebouwd
Flop
 • Geen rubbers voor SSD montage
 • Kabeldoorvoer is helaas niet netjes afgewerkt met rubber
 • PCIe covers moeten afgebroken worden
 • Extra ventilatoren wel verstandig bij een luchtkoeler

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Antec/Inleiding.jpg

Als eerste wil ik Antec bedanken voor het beschikbaar stellen van deze computerkast.

Antec is een naam in de computerwereld die al langere tijd aanwezig is. Het bedrijf maakt voornamelijk computerkasten en voedingen. Ook hebben ze koelers in het assortiment zitten (zie mijn eerdere review), notebook accessoires en ze hebben in het verleden zelfs mobiele producten gehad zoals bluetooth speakers, hoofdtelefoons en powerbanks. Ik heb in het verleden een paar keer computers gebouwd met behuizingen van het merk. Vooral de Sonata behuizing heb ik menig maal in mijn handen gehad. Dat waren altijd prachtige kasten om in te bouwen en zagen er strak uit.

Het bedrijf heeft echter verschillende series van behuizingen op de markt gezet. Niet alleen de Sonata kasten (die niet meer te krijgen zijn helaas) maar ook de Performance kasten waren populair en deze worden nog steeds gemaakt. Maar ze hebben ook Gaming kasten en mini kasten in de vorm van de ISK serie. De Antec Torque is weer een mini-ITX kast die vrij populair is onder computerbouwers die graag een watergekoelde ITX pc maken. Zo heeft het bedrijf voor elke pc bouwer wel een kast te op de markt.

Het onderwerp van vandaag is de DP501 kast waarbij DP staat voor Dark Phantom. Het is een ATX kast voorzien van een aantal RGB elementen en tempered glass, iets wat de laatste jaren steeds vaker toegepast wordt. De prijs moet hem echter onderscheiden van zijn tegenstanders. Deze kast moet maar ongeveer €60,- kosten wat niet veel is voor een kast met deze opties. Maar wat krijg je nu echt terug voor het geld? Dat gaan we lezen in deze review.

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Antec/Specs.jpg

Als eerste gaan we kijken naar de specificaties:

https://www.rooieduvel.nl/reviews/Antec/DP501/Specs.jpg

Het materiaal waar de kast van gemaakt is, is SGCC (wat een type staal is) en plastic. Het rechter zijpaneel is gemaakt van tempered glass terwijl de andere zijkant ook van staal is. De afmetingen zijn 44,3 bij 21 bij 48,4 centimeter en er kan maximaal een ATX moederbord geplaatst worden. Kleiner is ook mogelijk natuurlijk. Het gewicht is 5,6 kilo wat niet heel zwaar is. Er is ruimte voor twee 3.5 inch harde schijven en maximaal 6 2.5 inch schijven (ook al zeggen de specificaties vier, twee stuks kunnen op de plek van de HDD’s). De videokaart mag maximaal 36 centimeter langs zijn en de koeler 16,5 centimeter.

Qua koeling zijn er behoorlijk wat opties aanwezig. Het is jammer dat de kast maar met één ventilator komt wat er kunnen maximaal zes 120mm ventilatoren geplaatst worden. Heb je liever 140mm ventilatoren dan kunnen daar vier stuks van gemonteerd worden naast de 120mm ventilator aan de achterkant. De kast heeft tevens plek voor twee radiatoren: maximaal 360mm aan de voorkant en maximaal 240mm aan de bovenkant. Eventueel zou je nog aan de achterkant een 120mm radiator kunnen plaatsen maar zelf raad ik dit niet aan. De kast heeft twee stoffilters: één aan de onderkant bij de voeding en één aan de bovenkant. De voorkant heeft als laatste een klein stuk mesh wat moet zorgen dat er koele lucht de kast ingeblazen wordt. Dit gedeelte is overigens ook voorzien van ARGB verlichting.

Over verlichting gesproken: de kast heeft een ARGB hub ingebouwd zitten. Hier zit de “blade” al op gekoppeld maar daar kun je nog meer apparaten op aan sluiten zodat de verlichting netjes op elkaar afgestemd is. De module heeft zes aansluitingen waarvan er al één in gebruik is. Natuurlijk kan er met een splitter meer apparaten aangesloten worden. Met de mode knop is het dan mogelijk om de verlichting aan te passen. Overigens is het ook mogelijk om de ARGB hub op het moederbord aan te sluiten zodat de verlichting bediend kan worden met de software die met het moederbord mee geleverd wordt.

Meer informatie is terug te vinden op de pagina van Antec

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Antec/Unboxing.jpg

We pakken de grote doos er bij en gaan zien wat er allemaal in zit.

De verpakking heeft geen bijzondere kleurstelling maar is gewoon in het bruin uitgevoerd. Op de voorkant zien we een tekening van de DP501 kast. Bovenin vinden we de naam van de serie terwijl onderaan het typenummer van de kast staat. Aan de rechterkant staat nog het merk genoemd. Kijken we naar de achterkant dan zien we hetzelfde terug echter is hier de hele kast uit elkaar gehaald. Zo krijg je al een beetje een idee van de kast zelf. Op de zijkant van de doos staan de specificaties zoals die eerder ook al genoemd zijn. Maken we de doos open dan zien we een deel van de kast al terug in plastic. De kast zelf zit geklemd tussen piepschuim zodat de kast ook heel aankomt bij de klant.

Als we de kast uit de doos halen dan zien we dat alles mooi verpakt is om zoveel mogelijk te voorkomen dat de behuizing schade oploopt tijdens het transport. Als we deze dan ontdoen van al het verpakkingsmateruaal kunnen we bij de opening van de voeding een zakje zien zitten. Dit zijn de accessoires die Antec bij de kast levert. Dit zijn drie slot covers, een handleiding en een zakje schroefjes. Deze schroeven zijn in het zwart uitgevoerd, iets wat steeds vaker voor komt. Het zakje met schroeven is helaas niet meer opnieuw af te sluiten.

We schuiven de spullen aan de kant en pakken de kast er bij. Daar valt op dat de zijkant voor een deel uit glas bestaat en het overige gedeelte uit metaal en plastic.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Antec/Buiten.jpg

Gaan we een rondje om de kast maken.

De looks van de kast zijn op het eerste gezicht niet spectaculair te noemen. Hij is bijna helemaal in het zwart uitgevoerd wat best standaard is tegenwoordig. Aan de linker zijkant zien we een Tempered Glass raam waardoor de binnenkant van de computer te bekijken is. Althans: alles behalve de voeding want deze zit verstopt onder een shroud, De voorkant is een vrij strak geheel dus een apparaat zoals een DVD speler plaatsen is er niet bij. Bijna niemand gebruikt deze ook meer maar mocht je toch de behoefte hebben aan een station dan is een externe variant de beste oplossing.

Draaien we de kast en kijken wat er aan de achterkant zit. Als eerste hebben we onderin een opening voor de voeding zitten. Zoals we net zeiden is deze voeding gescheiden van de rest van de kast. Dit is een mooie manier om de kabels van de voeding te verbergen. Daarboven hebben we de PCI sloten om uitbreidingskaarten te plaatsen. Rechts daarvan vinden een metalen plaat die de kaarten op zijn plek moet houden. Het geheel wordt vastgezet met twee schroeven. Nog verder naar boven zit een 120mm ventilator die moet zorgen voor de afvoer van warme lucht. Daarnaast zit de opening voor de aansluitingen van het moederbord. De voorkant van de kast bevat een kleine opening waardoor lucht naar binnen gezogen zou moeten kunnen worden. Hoe goed dit werkt zien we verderop in de review. Daar vinden we tevens een ARGB strip die een speels tintje moet geven aan de kast. Het logo wat voorop staat is gewoon een print. Nog een leuk detail: de voetjes bevatten de naam van het merk. Iets wat niet nodig is maar wel apart is.

Aan de bovenkant zit een stoffilter wat ervoor moet zorgen dat stof niet naar binnen kan. Echter als hier ventilatoren geplaatst zijn komt er sowieso geen stof binnen. Mocht de computer vaker uit staan dan is het wel wenselijk. Halen we dit filter weg dan zien we ruimte voor ventilatoren. Er is plek voor twee 120 of twee 140mm ventilatoren. Aan de voorkant vinden we de verschillende poorten en aansluitingen. In dit geval een aan/uit knop, een Mode knop om de verlichting aan te passen, twee USB 3.0 poorten, de audio poorten en een reset knop. Als laatste hebben we hier nog de power led. Leggen we de kast op de zijkant dan kunnen we een blik werpen op de onderkant van de kast. Hier vinden we bij de voeding een stoffilter. Deze is helaas niet heel makkelijk te verwijderen maar moet de kast echt op de zijkant liggen wil je hier bij kunnen. Aan de voorkant zien we schroeven voor de harde schijf kooi. Op deze manier kan de kooi naar voren gezet worden, mocht er een grotere voeding geplaatst moeten worden of wanneer de kabels in de weg zitten.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Antec/Binnen.jpg

We gaan het glas loshalen en kijken hoe de binnenkant eruit ziet. Het glas zit vast met vier duimschroeven. Het binnenste deel is van metaal wat vervolgens een buitenkant van plastic gekregen hebben. Zodra deze vier losgehaald zijn kan het glas van de zijkant gehaald worden. Duidelijk is te zien dat het glas breekbaar is. Tevens zijn de vier gaten te zien waarmee het glas vast zit. De plekken waar de schroeven in moeten zijn voorzien van een rubber rand zodat het glas niet beschadigd. Wel zo fijn natuurlijk. Het glas is niet donker waardoor je de binnenkant goed kunt zien.

Als we het glas aan de kant hebben gezet dan zien we een zwart gespoten interieur terug. Gelukkig niet meer het aluminium wat we vroeger zagen maar een mooi zwart afgewerkt uiterlijk. Onderaan de kast zien we een plaat zitten die de voeding en twee 3,5 inch schijven moet verbergen. We zien hier wel een witte strip zitten: deze strip is eigenlijk een LED strip die, wanneer deze aangesloten wordt en de machine aangezet wordt, netjes oplicht. In de plaat zitten ook twee gaten zodat het mogelijk is om kabels via de onderkant aan te sluiten op het moederbord. Zo blijven de kabels netjes uit het zicht terwijl de computer netjes gebouwd kan worden. Het is jammer dat deze openingen niet voorzien zijn van rubbers. Dat zou het geheel net wat netter afwerken. Aan de achterkant van de kast zien we de PCI sloten zitten. Helaas zijn deze van het type: afbreken en niet meer terug plaatsen. Alleen het bovenste slot kan terug geplaatst worden. Gelukkig levert Antec daarvoor drie extra afdek plaatjes zodat de sloten toch later afgedekt kunnen worden. Daarboven zien we de 120mm ventilator die moet zorgen dat warme lucht naar buiten afgevoerd wordt. Deze is helaas niet verlicht. Dit zou het wel afmaken en passen bij de overige verlichting van de kast.

Het moederbord tray bevat een grote opening wat het mogelijk maakt een koeler te monteren wanneer het moederbord al in de kast gebouwd is. Dit is een pluspunt aangezien de hele machine niet uit elkaar hoeft als een koeler vervangen moet worden. Ook zien we hier de achterkant van de SSD brackets zitten, daar later meer over. Voorin zien we dat de PSU shroud wat korter is dan de lengte van de kast. Dat is gedaan zodat hier een 360mm radiator geplaatst kan worden. Dit hoeft niet perse, het is namelijk ook mogelijk om hier drie 120mm ventilatoren te plaatsen of twee 140mm ventilatoren. Aan de voorkant zien we dat er iets van geluidsdemping aanwezig is in de kast. Dit om de computer stiller te houden. Deze plaat heeft drie openingen om kabels door te voeren voor verschillende plekken op het moederbord. Ook deze zijn helaas niet afgewerkt met rubbers. We zien op de achterkant schroefgaten zitten om SSD’s op vast te zetten. Deze komen wel meteen tegen het metaal aan wat niet bevorderlijk is voor eventuele trillingen. De SSD’s zitten aan de andere kant en zien we dus niet hier. Kijken we naar de bovenkant dan zien we dat daar plek is voor twee 120 of twee 140mm ventilatoren Hier kan ook een radiator gemonteerd worden. Net daaronder zitten twee openingen waar kabels van onder andere de EPS connectors, ventilatoren en RGB verlichting doorheen gevoerd kunnen worden. Wederom zonder afwerking.

Als we naar de andere kant gaan kijken dan valt op dat deze kant op een best aparte manier is vastgezet. De kap wordt namelijk niet vastgezet met een schroef door het paneel maar hij wordt vastgeklemd door een duimschroef. Eerlijk gezegd heb ik dat nog niet eerder gezien maar het is wel een manier om het zijpaneel zo dun mogelijk te houden. Halen we het complete paneel weg dan komt de binnenkant tevoorschijn. Daar zijn alle kabels te vinden die door de behuizing lopen. Niet alleen de kabels van het voorpaneel zijn hier te vinden maar we zien ook een ARGB controller. Hier kan de verlichting van meerdere apparaten op aangesloten worden en bediend worden via de schakelaar voorop de kast. Ook is het mogelijk om de controller aan te sluiten op het moederbord zodat de verlichting te bedienen is met de software van het bord. Onderin zijn vier rubbers aanwezig die ervoor moeten zorgen dat de voeding eventuele trillingen niet doorgeeft aan het metaal. Dat scheelt weer eventuele geluidsproductie.

We vinden aan deze kant plekken waar opslag geplaatst kan worden. Onderin bij de voeding zit een kooi waar twee 3.5 inch harde schijven geplaatst kunnen worden. De schijven worden op een slede vastgeklemd waarna deze slede makkelijk in de kooi geschoven kan worden. Overigens kunnen we op de sleden ook 2.5 inch schijven schroeven. Op de achterkant van de moederbord tray zitten de sledes die we eerder ook al zagen. Hier passen twee 2.5 inch schijfjes op. Uiteraard mag dat ook een ander apparaat zijn zoals bijvoorbeeld een fan controller. De sledes zitten met een duimschroef bevestigd dus een schroevendraaier is niet nodig. Helemaal links zijn nog schroefgaten waar nogmaals twee SSD’s op vastgezet kunnen worden. Helaas zijn ook hier geen rubbers geplaatst om eventuele trillingen te dempen.

De plastic kap aan de voorkant van de kast is los te halen door de pinnen aan de binnenkant iets in te knijpen en daarna de kap van de kast los te trekken aan de onderkant. Als de twee helften van elkaar gehaald zijn zien we aan de kant van de kast de plekken waar ventilatoren hun plek vinden. De verschillende uitsparingen voor 120 en 140mm ventilatoren zijn hier beter te zien. Aan deze kant komen de schroeven te zitten. Uiteraard kan op deze plek ook een radiator gehangen worden. Deze kan tot 360mm lang zijn. Kijken we naar de kap zelf dan valt op dat het I/O gedeelte aan de bovenkant op een apart PCB zit. Ook de kabels zijn hier goed te zien. Wel fijn dat het hier gaat om een echt PCB en niet de losse connectoren die vast zitten aan de kast zelf. Verder is er nog een soort dempingsmateriaal wat moet zorgen dat het geheel wat stiller blijft. Overigens mag de (wellicht kleine) mesh opening rechts onderin niet ontbreken. Er zal toch iets van lucht naar binnen moeten kunnen voor koeling.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Antec/Inbouwen.jpg

De beste manier om een kast te verkennen is door er een systeem in te bouwen. Daarna kunnen we gaan gaan kijken hoe de kast presteert. Daarvoor maken we gebruik van de volgende onderdelen:

 • Intel Core i5 11600K
 • ASUS Z590 Maximus XIII Hero moederbord
 • 2 x 8 GB Corsair Vengeance LPX 3200 MHz C16 geheugen
 • Cooler Master Masterliquid ML240P Mirage waterkoeler
 • Be Quiet Dark Rock 4 luchtkoeler
 • 120GB Kingston A400 SSD
 • 2TB Seagate Barracuda ST2000DM001 harde schijf
 • Nvidia GeForce RTX 3060 Ti 8GB videokaart
 • Antec Earthwatt Gold Pro 750 Watt voeding

Antec heeft voor deze review ook een Earthwatt Gold Pro 750 Watt voeding ter beschikking gesteld, waarvoor dank. In het overzicht zien we twee koelers terug: een luchtkoeler van Be Quiet en een waterkoeler van Cooler Master. We gaan beiden monteren om te zien wat uiteindelijk de prestaties zijn van de kast ten opzichte van een open testbench. Het voordeel van de luchtkoeler is dat de VRM’s ook gekoeld worden door de ventilator waardoor die temperaturen wat lager zouden moeten blijven. De waterkoeler zorgt voor lagere temperaturen van de processor maar blaast geen lucht over de VRM’s waardoor deze temperaturen hoger uitvallen. Voor beiden is wat te zeggen.

We beginnen met het plaatsen van de voeding. Deze komt helemaal onderin de kast te zitten, gescheiden van de rest van het systeem. Wat aan te raden is, is dat de kabels die nodig zijn voor het systeem van tevoren geplaatst worden op de voeding. De 24-pins en EPS connectoren zitten al standaard op de voeding. Later kabels bijplaatsen is vrij lastig, al zou de kap aan de linkerkant nog losgemaakt kunnen worden indien nodig. Plaats de voeding op de rubbers en schroef deze vast aan de achterkant van de kast. Pak vervolgens de 24-pins ATX connector en de 8-pins EPS connectoren naar de betreffende openingen geleid worden. Het is ook al mogelijk om de kabels vast te zetten al is het aan te raden dit pas te doen wanneer de complete pc in elkaar staat.

Het inbouwen van een harde schijf gaat vrij makkelijk zoals daarstraks ook al verteld werd. Haal de slede uit de kooi. Daar kan vervolgens de schijf in geklemd worden. De schijf zit dan vast met de vier pinnen van het bracket. Schuif vervolgens de schijf weer terug in de kooi en klaar is kees. Daarna is het alleen nog maar de kabels aansluiten en de schijf kan gebruikt worden.

Overigens kan er ook een 2,5 inch harde schijf of SSD geplaatst worden in de slede. Deze kan niet geklemd worden maar die moet via de onderkant vastgeschroefd worden. Let hier wel op dat de schijf met de aansluitingen aan de juiste kant gemonteerd wordt anders wordt het lastig deze in gebruik te nemen. Een andere plek die we eerder hebben gezien was aan het paneel van de kast zelf. De schroeven zitten netjes verzonken en er steekt niets uit. Aan de verborgen kant zit uiteindelijk de SSD. Het makkelijkste is om deze met de aansluitingen naar beneden te plaatsen zodat de kabels netjes weggewerkt kunnen worden.

De schijfjes kunnen ook op de twee houders geplaatst worden die achter de moederbord tray verstopt zitten. Er is hier geen klikmechanisme aanwezig maar de schijf moet vastgeschroefd worden. Als de schijf gemonteerd is dan is het een kwestie van het plaatje op de tray schuiven en hem vastzetten met een duimschroef. Dan moeten de kabels aangesloten worden op het moederbord en de voeding, zodat de schijf ook gebruikt kan worden.

Om de schijven op het moederbord aan te kunnen sluiten moeten we wel het moederbord in de kast plaatsen. Een belangrijk ding van het inbouwen van een moederbord is het plaatsen van het I/O shield. Gelukkig zit dit tegenwoordig bijna standaard op het moederbord zelf zodat je deze niet kunt vergeten. Deze sluit mooi aan op de behuizing wat het net wat mooier afwerkt. Het bord wordt nergens tijdelijk vastgeklemd dus hij moet meteen vastgeschroefd worden. Daarna kunnen de stroomconnectoren die eerder door de openingen gehaald zijn aangesloten worden op het moederbord. Zoals al eerder gemeld zijn de openingen niet afgewerkt met rubbers, maar gelukkig zijn deze randen niet scherp.

Om het geheel koel te houden dient er een koeler geplaatst te worden. De radiator van de waterkoeler kan op twee plaatsen in de kast gemonteerd worden maar we kiezen ervoor om deze bovenin te monteren. Hierdoor kan de warme lucht uit de kast en van de radiator meteen afgevoerd worden naar buiten. Voor het monteren van het blok op de processor is het nodig een bracket te installeren. Dankzij het grote gat in de moederbord tray kan deze makkelijk geplaatst worden. Zet de andere kant vast met de meegeleverde schroeven. Om de radiator te plaatsen is het nodig het magnetische stoffilter te verwijderen. Daarna kunnen de schroeven door de kast in de radiator geschroefd worden zodat deze op zijn plaats zit. Aan de andere kant zitten de ventilatoren. Het is ook mogelijk om de ventilatoren tussen de radiator en de kast te plaatsen. Daarvoor zijn wel andere schroeven nodig. Als laatste zetten we het koelblok met ingebouwde pomp op de processor en zetten die vast met de meegeleverde duimschroeven. De kabels sluiten we vervolgens aan op het moederbord.

Tijd om de verschillende kabels op het moederbord te prikken. Linksonder beginnen we met de connector voor de front audio poort . Deze kan maar op één manier op het bord geprikt worden. De lengte van de kabel is prima om hem via de onderkant op het moederbord aan te sluiten zodat hij keurig uit het zicht zit. Hetzelfde geldt voor de front panel connectoren. Deze zitten los van elkaar en moeten dus individueel op het moederbord aangesloten worden. Er is geen power led connector aangezien de verlichting van de kast zelf al boekdelen spreekt. Dan de meest lastige connector: de USB 3.0 connector. Het feit dat dit zo’n stugge connector is maakt het lastig deze netjes te plaatsen of weg te werken. Ook is er niet echt een mooie oplossing gemaakt dus deze kabel blijft altijd in het zicht. Er is geen USB 2.0 aanwezig op de kast dus hoeft die ook niet aangesloten te worden. Als laatste hebben we dan nog de SATA kabels die via de rechterkant op het moederbord geprikt worden. Deze kabels zijn nog enigszins weg te werken.

Gaan we het laatste deel in de kast plaatsen: de videokaart. Voordat we deze kunnen plaatsen moeten we eerst het bracket loshalen waar de sloten mee vastgezet worden. Daarna komen de schroeven tevoorschijn. Wellicht is dit dubbelop want meestal als een kaart vastgeschroefd wordt hoeft hij niet nogmaals vastgezet te worden met een bracket. Het is jammer om te zien dat alleen de bovenste cover opnieuw te plaatsen is: de overige covers moeten losgebroken worden uit de kast. Dit kost redelijk was kracht en frustratie. Bovendien: als je meer dan drie covers los breekt kunnen deze niet meer opnieuw afgedekt worden aangezien Antec maar drie extra covers mee levert. Maar goed: ze worden in ieder geval wel bij de kast geleverd. Vervolgens kan de kaart gemonteerd worden en het slot weer afgedekt worden. De kaart moet dan nog voorzien worden van stroom. Helaas hebben de FE kaarten de aansluiting op een vreemde plek namelijk midden op de kaart. Het was beter geweest deze aan het eind te plaatsen. Sluit de voeding aan en werk de kabel zo netjes mogelijk weg.

Dan rest ons alleen nog het netjes wegwerken van de hele kabelbundel binnenin de kast. Ook moeten er nog een paar stroomkabels aangesloten worden zoals de kabel voor de ARGB splitter. Nu is het wel zo dat de meeste kabels niet te zien zijn achter het zijpaneel maar het is toch beter om alle kabels netjes bij elkaar te binden. Daarvoor zijn tiewraps geleverd en oogjes beschikbaar om deze bij elkaar te houden op logische plekken. Pak een aantal kabels samen en bindt deze bij elkaar. Zoek daarna een oogje en zet daar de kabels aan vast. Let wel op dat eventuele connectoren niet te ver uitsteken anders kan de kap niet meer op de kast. Een deel van de kabels kan ook weggewerkt worden onderin de kast. Als we de andere kant dan gaan bekijken dan zijn daar bijna geen kabels te zien, wel zo fijn voor het oog.

De machine is klaar en kan aangezet worden. Meteen valt de verlichting van de kast op. Persoonlijk vind ik deze er heel netjes uit zien. Niet al teveel aanwezig dat het af leidt maar niet zo weinig dat er niets te zien valt. Lekker subtiel gedaan van Antec. De kleuren komen mooi tot hun recht en door middel van de Mode knop kunnen er verschillende patronen gekozen worden.

Doordat de verlichting van de waterkoeler aangesloten is op de ARGB hub is deze gesynchroniseerd met de verlichting van de kast. Daardoor krijg je mooi één geheel met elkaar. Ook dit ziet er prima uit.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Antec/Prestaties.jpg

Natuurlijk is het doel van een computerkast om de verschillende onderdelen op zijn plaats te houden. Maar net zo belangrijk is het dat een computerkast de componenten ook fatsoenlijk koelt en niet als een oven gaat fungeren voor de componenten. Gebeurt dat namelijk wel dan vermindert dat de prestaties en de levensduur van het systeem en dat is iets wat niet wenselijk is. Daarom kijken we naar de koelprestaties van deze kast. De enige opening in de computerkast is aan de voorkant te vinden en het is de vraag of hier genoeg lucht doorheen kan komen. Het eerder gebouwde systeem wordt daarom op de proef gesteld in een paar benchmarks die vernieuwd zijn ten opzichte van eerdere case reviews. We maken gebruik van Cinebench R23 voor de processor, Unigine Heaven voor de videokaart en Doom Eternal voor beide onderdelen. De tests worden uitgevoerd in een kamer waar de temperatuur constant 20 graden is, wat geregeld wordt door een vaste airco.

Luchtkoeling

We beginnen met de tests waarbij de Be Quiet Dark Rock 4 koeler gemonteerd is op het bord. Buiten de koeler is er maar één ventilator die ervoor moet zorgen dat de warme lucht naar buiten geblazen wordt en dat is degene die op de achterkant bevestigd zit. De temperatuur van de processor is ietsjes hoger wanneer het systeem in de kast zit. Hetzelfde geldt voor de chipset. Gaan we Cinebench starten dan zijn de temperaturen nagenoeg gelijk. Alleen die van de chipset valt weer iets hoger uit. Bij Heaven zien we een aardige stijging van de temperaturen op alle onderdelen, variërend van 3 tot 10 graden. En ook bij Doom is dit het geval. Mocht je gebruik willen maken van een luchtkoeler in deze kast dan is het echt zinvol om te zorgen voor één of meer extra ventilatoren in de kast zodat er wat meer airflow ontstaat.

Waterkoeling

Daarna is het tijd om de luchtkoeler om te wisselen voor de Cooler Master ML240P Mirage koeler. Daarbij worden twee ventilatoren aan de bovenkant van de kast gemonteerd zodat de warmte van de radiator meteen naar buiten geblazen kan worden en niet de kast in geblazen wordt. Onder Idle zien we dat de temperaturen al iets gedaald zijn dan wanneer het systeem op de testbench staat. Starten we Cinebench dan zijn de temperaturen over de hele linie lager. Dit omdat er meer airflow aanwezig is. Bij Heaven zien we toch weer een stijging van de temperaturen, al zijn deze niet zo hoog als bij het gebruik van een luchtkoeler. Ook bij doom Eternal zien we iets van een stijging maar lang niet zo erg als bij het gebruik van een luchtkoeler. Dat de videokaart toch 78 graden wordt ligt aan het feit dat er geen koele lucht aangezogen wordt van buiten.

Terug naar boven

https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Antec/Conclusie.jpg

Aan het einde van deze review hebben we alleen nog de conclusie over. Is deze kast het overwegen waard om aan te schaffen? Dat ligt er maar net aan wat je budget en wensen zijn. Sommige mensen geven het liefst zo weinig mogelijk uit aan een kast, anderen kan het niet gek genoeg zijn en kopen kasten van €200,- of meer. De DP501 van Antec valt in de wat goedkopere klasse maar dat betekent niet dat je alleen een kast krijgt wat een stuk staal is zonder aankleding of features. Tegenwoordig is het goed mogelijk om voor de prijs van minder dan €60,- een kast te kopen met diverse extra’s.

Als eerste is er het tempered glass wat op de kast geleverd wordt. Sommige fabrikanten kiezen ervoor om plexiglas te gebruiken in plaats van echt glas maar dat krast heel snel en ziet er toch wat minder uit. Zo kan het systeem te zien door het glas echter wordt er geen verlichting in de kast zelf geleverd door Antec. Daar moet zelf voor gezorgd worden. Dat betekent overigens niet dat er helemaal geen verlichting aanwezig is. Zo is er net onder het glas een mooie LED strip geplaatst die voor aankleding zorgt. Een andere plek voor verlichting is te vinden aan de voorkant. Dit moet het idee van een “blade” geven. Het ziet er mooi en subtiel uit. Om deze (en andere bijgeplaatste) verlichting aan te sturen heeft Antec ook een LED controller aan de achterkant van de kast geplaatst. Deze is te bedienen via een knop op de kast of via de moederbord software als de controller op het bord aangesloten zit.

Voor het inbouwen van een pc is er genoeg ruimte. Het moederbord is vrij makkelijk te monteren en de kast is voorzien van openingen om de kabels doorheen te geleiden. Het is alleen jammer dat deze openingen niet afgewerkt zijn met rubbers, dat zou het geheel nog wat beter afwerken. De randen zijn gelukkig niet scherp dus de kabels zullen niet kapot gaan. Wat ook jammer is, is dat de PCIe sloten afgebroken moeten worden. Nu levert Antec hier wel drie extra covers voor mee maar het was fijner geweest als deze al op de kast zaten. Plek voor opslag is er voldoende: twee 3,5 inch schijven onderin de kast en in totaal zes plaatsen waar een 2,5 inch SSD ingebouwd kan worden. En ook aan koelopties is gedacht want er kunnen twee radiatoren geplaatst worden: één van 360mm aan de voorkant en één van 240mm aan de bovenkant. Uiteraard kunnen hier ook alleen ventilatoren geschroefd worden zodat het totaal op maximaal zes ventilatoren komt. Wil je 140mm ventilatoren gebruiken dan zijn maximaal vijf stuks mogelijk. Deze moeten de koele lucht via de voorkant krijgen waar een kleine opening zit. Dit kan wel zorgen voor verminderde airflow.

De prestaties van de kast zijn redelijk te noemen. Maken we gebruik van een luchtkoeler dan zien we toch dat de temperaturen ten opzichte van een testbench flink stijgen als de machine hard aan het werk is. Dat komt omdat er maar één ventilator in de kast zit die bovendien alleen maar de lucht naar buiten blaast. De ventilator van de koeler moet dus alles in het werk stellen om koele lucht door het blok heen te krijgen. Een paar extra ventilatoren zouden hierbij welkom zijn. Deze kunnen ervoor zorgen dat de warme lucht vanuit de kast naar buiten geblazen wordt waardoor het gehele systeem beter gekoeld wordt. Dat de temperaturen met iets meer koeling iets lager worden met extra ventilatoren laat de tests met een waterkoeler goed zien. Het verschil tussen de kast en een testbench is al wat kleiner, al zien we bij Doom Eternal nog steeds een redelijke stijging. Het is dus zeker verstandig om een paar ventilatoren aan de voorkant in te bouwen voor een betere airflow en daarmee wat lagere temperaturen.

Kortom: de DP501 is met een vanaf prijs van €58,- een leuke betaalbare kast met mooie extra’s. Mocht je de minpunten voor lief nemen en bereid zijn extra ventilatoren in de kast te schroeven dan haal je met deze kast van Antec een prima behuizing in huis.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Behuizingen